duminică, mai 16, 2021

Alexandru Vişinescu- teroarea ca fundament al comunismului românesc

Regimul comunist din România a fost unul ilegitim şi criminal. În contextul acestei calificări politico- juridice, asumată oficial de statul român, în baza Raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste din România, conduse de Vladimir Tismăneanu, se cere plasată şi condamnarea, în primă instanţă, a lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat. Sentinţa este ocazia de a reafirma acel adevăr pe care nostalgicii tiraniei, mai vechi sau mai noi,îl omit cu ipocrizie- comunismul nu a fost un proiect modernizator, nu a fost o operă de emancipare socială, ci a fost o acţiune, programatică, de aplicare a terorii, represiunii şi ingrădirii libertăţilor.

Alexandru Vişinescu nu este un monstru, nu este o aberaţie patologică, ci este executantul fidel al unei politici pe care a imaginat-o şi prescris—o statul numit Republica Populară Română. Conduita sa, în calitate de călău al deţinuţilor de la Râmnicu Sărat, era în acord cu viziunea exterminaţionistă ce definea comunismul românesc. Activiştii de partid, iar Ion Iliescu, actualul preşedinte de onoare al PSD este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi în viaţă ai acelui eşalon comunist, au instigat la această ură de clasă pe care violenţa lui Alexandru Vişinescu a aplicat-o, meticulos.

Alexandru Vişinescu este exponentul ultim al marxism- leninismului din România. Absenţa oricărei forme de remuşcare, tăgăduirea căinţei sunt, în cazul său, fireşti. Alexandru Vişinescu este o verigă din lanţul ce a dominat România, vreme de jumătate de veac. Crimele împotriva umanităţii, comise de comunismul românesc, sunt consecinţa unei alegeri ideologice deliberate. Marxism- leninismul a furnizat osatura intelectuală şi cadrul ce a făcut posibilă cariera unor criminali ca Alexandru Vişinescu.

Râmnicu Sărat, penitenciarul în care au fost deţinuţi Ion Mihalache, Ion Bărbuş sau Corneliu Coposu printre alţii, a însemnat laboratorul în care a a fost aplicată această voinţă de lichidare fizică a unei elite democratice. Vinovăţia celor încarceraţi aici era crima de a fi tot ceea ce regimul comunist detesta, dialectic- imaginea unei Românii a decenţei, democraţiei şi patriotismului. La Râmnicu Sărat, ca şi la Sighet, crimele împotriva umanităţii au luat forma eliticidului. Iar acest eliticid era parte din raţiunea de a fi a RPR.

Alexandru Vişinescu este chipul comunismului românesc. Teroarea şi represiunea au fost temeliile pe care s-a edificat regimul de democraţie populară. Un partid atotputernic a îndreptat întreaga forţă a aparatului de stat împotriva propriilor cetăţeni. Ceauşismul se naşte pe acest fundal de domesticire prin intimidare şi crimă. Râmnicu Sărat este unul dintre spaţiile în care visul comunist a căpătat trup. Iar preţul a fost umilirea şi exterminarea celor care, prin chiar existenţa lor, contraziceau această profeţie stalinistă.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Din spusele unui martor reiese ca Visinescu a infipt baioneta in trupul lui Ion Mihalache, pentru a se asigura ca acesta a murit.
  E cea mai sugestiva imagine pentru determinarea comunistilor de a anihila definitiv libertatea Romaniei.

 2. Așa este, dle Stanomir.
  Sunt unii care vor spune că „băsiștii” își însușesc, alături de meritul condamnării comunismului și pe cel al primei urmări în justitie a acesteia, la aproape 8 ani distanță. Sunt altii care vor zice că sentinta aceasta este o diversiune si o distragere a atentiei de la un prezent politic aberant si incalcit, greu de descris și cu atat mai putin de gestionat.
  Si totusi, adevarul este ca dupa condamnarea comunismului, în decembrie 2006, condamnarea de ieri este cel mai semnificativ pas în seria anevoiasei noastre desprinderi din trecutul acesta de crime nepedepsite.Cu siguranța Visinescu este doar una dintre miile de unelte ale represiunii comuniste, nici pe departe cea mai odioasă si cea mai „performantă”, o jalnică epava azi, ca Papon, in Franta, acum vreo 10- 15 de ani.Dar faptul ca un tribunal, si inca unul de insemnatatea Curtii de Apel, si-a insusit, nesilit de nimeni, recomandările Raportului de condamnare a crimelor comunismului, este un pas spre insanatosire si normalitate. Crimele de felul acesta nu se pot prescrie. Ma gandesc azi la Monica Lovinescu si la Virgil Ierunca si mi-as dori sa le pot comunica, de acolo unde sunt, ca au o tarzie confirmare ca lupta lor nu a fost zadarnica.Ma gandesc sigur si la Vasile Paraschiv si la victimele stiuite si nestiute ale acestor criminali impenitenti.

  • De acord, in totalitate:
   -„Si totusi, adevarul este ca dupa condamnarea comunismului, în decembrie 2006, condamnarea de ieri este cel mai semnificativ pas în seria anevoiasei noastre desprinderi din trecutul acesta de crime nepedepsite.”
   Totodata ma aflu „in corul ” celor ce sustin ca undeva, sus (in politica, Justitie, Servicii, Armata) exista o mare impotrivire la „alti pasi”. Si am o mare dezamagire ca se incepe cu Visinescu, nu cu Iliescu.
   Dosarele Revolutiei si Mineriadelor au fost inchise.
   Aud? au fost redeschise? si ? mai trebuie sa treaca 25 de ani?
   Atunci nu mai sint procese de pedepsire, ci descoperiri arheologice.
   Pentru unii timpul nu mai are rabdare; pentru Iliescu are :P

 3. Asa cum i-am scris si dlui Tismaneanu pe o postare care vad ca numai apare repet si aici ca este cu adevarat un moment semnificativ si principial consider ca este incheierea unui ciclu inceput cu o revolta anticomunista, chiar daca deturnata imediat ce a reusit-dar care sunt chiar revolutiile care nu au fost deturnate in cele din urma?
  Ciclul a continuat cu “Raportul final” pe care l-a coordonat dl Tismaneanu cu deosebita competenta si determinare si unde a fost introdusa sintagma cheie pentru toata istoria acestui regim odios oriunde s-a instalat el : “regim nelegitim si criminal” prin modul in care a preluat puterea, prin pastrarea si exercitarea ei, raport asumat politic de presedintele Romaniei Traian Basescu (care si numai pentru acest lucru va ramane in Istorie) in fata si cu acceptul Parlamentului(in ciuda unor manifestari ale unor strigoi comunisti inca prea existenti in structurile noastre de stat)care a fost adus in planul realizarii efective prin calificarea prin efortul dvs si al dnei Macovei, ca imprescriptibile a crimelor comise si condamnarea criminalilor oriunde vor fi ei gasiti .
  Nu stiu unde in fostele tari comuniste lucrurile au ajuns in acest stadiu final.

 4. Pretul justitiei melc. Educativ e ca Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale. Dar contribuabilul din RO s-a obisnuit sa plateasca in solidar si pt MApN: http://www.gandul.info/stiri/cedo-obliga-romania-sa-plateasca-despagubiri-pentru-victime-ale-revolutiei-de-la-timisoara-10692295
  Tot educativ, muzeal, n-am improvizat nimic la Jilava sau macar la Canalul Mortii. Inchisoarea Pitesti nu va fi niciodata Muzeu al Ororilor Romlagului: s-au si privatizat inca din 1990 niste firme de constructii in spatiile Reeducarii: http://www.fenomenulpitesti.ro/istoricul-inchisorii
  Tineretul, daca e interesat, si nu prea e, tb sa se documenteze tocmai la Sighet, eventual la Râmnicu Sarat, cât mai departe de Capitala.

 5. In citatul pe care-l reproduceti aici se afirma ca „Alexandru Vişinescu nu este un monstru, nu este o aberaţie patologică, ci este executantul fidel al unei politici pe care a imaginat-o şi prescris—o statul numit Republica Populară Română.” Sunt de acord ca Visinescu este reprezentantul celei mai criminale ideologii cunoscuta dar nu sunt de acord ca nu e un monstru si o aberatie patologica. Visinescu este un monstru. Toate regimurile Ideologic comuniste, marxismul in general, aleg si promoveaza astfel de monstrii pentru simplul motiv ca numai cu astfel de indivizi supravietuiesc. Scara valorilor umane e inversata. V-il imaginati pe Iuliu Maniu comandant la Aiud? Sau, ca sa dau un exemplu anacronic in scop retoric, v-il imaginati pe Patapievici comandant la Pitesti?
  Marxismul/comunismul uraste nu numai excelenta umana dar si oamenii obisnuiti. Cu alte cuvinte marxismul este o revolta impotriva naturii umane ce are ca ideal alterarea acesteia. Ori aceasta re-creatie a naturii umane dupa chipul si asemanarea ideologiei nu se poate face decat violent si cu indivizi psihopati ce pot indeplini acest „deziderat maret”. ISIS opereaza dupa absolut aceleasi reguli promovand acelasi tip de „monstrii si aberatii patologice” pt. a-si re-crea califatul.

  • monstru domnule gheorghe,e ceva special,singular; cum ar fi monstrul din Lokness,ha ha
   dvs obisnuit cu hiperbolele culturii sub comunisti, poate vreti sa i numiti pe multi care s au purtat asemanator ca acest visinescu, monstri!? ori asta ar presupune ca au fost exceptii acesti indivizi !
   oare sa fi fost exceptii? putini ? l as intreba pe autor daca crede ca doar in rpr se intilneau indivizi visinesti? in rsr, nu ? da in romania capitalista de dupa 89 ?
   io cred ca orice regim isi gaseste oamenii potriviti valorilor promovate de el, pe care sa i foloseasca ! oricind si oriunde.

   • @dusu
    Imi este foarte greu sa va raspund intrucat comentariul dvs. contine mai multe erori de logica iar ultima fraza contrazice tot ce-ati scis inainte. Si nici macar nu mi-ati citit comentariul. Sau nu l-ati inteles. Inainte de-a face afirmatii neintelegand despre ce e vorba va sfatuiesc sa intrebati pt. a va lamuri care e subiectul discutiei. Fraze precare si in dodii nu imbie deloc la dialog. Mai incercati ca observ ca aveti timp destul.

 6. domnule autor; apoi daca amu dupa 25 ani de la schimbarea denumirii acelei patrii din rsr in rom…, s o ajuns sa fie condamnat un stapin de puscarie comunista, cred ca nu i mai cazul sa faceti o prelegere care doar PRETINDE CA ….realitate e alta.
  io v as spune altfel:romania a pornit pe un nou drum de bunastare si progres dupa revplutia pe care poporul a furat o, si noi clasa exploatatilor ne am improprietarit cu tot ce am putut fura din averea noastra a intregului popor.
  de altfel,daca ievenimentele s ar fi desfasurat altfel(ceea ce era imposibil acolo!) comunistii nu ar fi pierdut doar puterea ci si o parte din patrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro