miercuri, decembrie 8, 2021

Alexandru Vişinescu- teroarea ca fundament al comunismului românesc

Regimul comunist din România a fost unul ilegitim şi criminal. În contextul acestei calificări politico- juridice, asumată oficial de statul român, în baza Raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste din România, conduse de Vladimir Tismăneanu, se cere plasată şi condamnarea, în primă instanţă, a lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat. Sentinţa este ocazia de a reafirma acel adevăr pe care nostalgicii tiraniei, mai vechi sau mai noi,îl omit cu ipocrizie- comunismul nu a fost un proiect modernizator, nu a fost o operă de emancipare socială, ci a fost o acţiune, programatică, de aplicare a terorii, represiunii şi ingrădirii libertăţilor.

Alexandru Vişinescu nu este un monstru, nu este o aberaţie patologică, ci este executantul fidel al unei politici pe care a imaginat-o şi prescris—o statul numit Republica Populară Română. Conduita sa, în calitate de călău al deţinuţilor de la Râmnicu Sărat, era în acord cu viziunea exterminaţionistă ce definea comunismul românesc. Activiştii de partid, iar Ion Iliescu, actualul preşedinte de onoare al PSD este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi în viaţă ai acelui eşalon comunist, au instigat la această ură de clasă pe care violenţa lui Alexandru Vişinescu a aplicat-o, meticulos.

Alexandru Vişinescu este exponentul ultim al marxism- leninismului din România. Absenţa oricărei forme de remuşcare, tăgăduirea căinţei sunt, în cazul său, fireşti. Alexandru Vişinescu este o verigă din lanţul ce a dominat România, vreme de jumătate de veac. Crimele împotriva umanităţii, comise de comunismul românesc, sunt consecinţa unei alegeri ideologice deliberate. Marxism- leninismul a furnizat osatura intelectuală şi cadrul ce a făcut posibilă cariera unor criminali ca Alexandru Vişinescu.

Râmnicu Sărat, penitenciarul în care au fost deţinuţi Ion Mihalache, Ion Bărbuş sau Corneliu Coposu printre alţii, a însemnat laboratorul în care a a fost aplicată această voinţă de lichidare fizică a unei elite democratice. Vinovăţia celor încarceraţi aici era crima de a fi tot ceea ce regimul comunist detesta, dialectic- imaginea unei Românii a decenţei, democraţiei şi patriotismului. La Râmnicu Sărat, ca şi la Sighet, crimele împotriva umanităţii au luat forma eliticidului. Iar acest eliticid era parte din raţiunea de a fi a RPR.

Alexandru Vişinescu este chipul comunismului românesc. Teroarea şi represiunea au fost temeliile pe care s-a edificat regimul de democraţie populară. Un partid atotputernic a îndreptat întreaga forţă a aparatului de stat împotriva propriilor cetăţeni. Ceauşismul se naşte pe acest fundal de domesticire prin intimidare şi crimă. Râmnicu Sărat este unul dintre spaţiile în care visul comunist a căpătat trup. Iar preţul a fost umilirea şi exterminarea celor care, prin chiar existenţa lor, contraziceau această profeţie stalinistă.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Din spusele unui martor reiese ca Visinescu a infipt baioneta in trupul lui Ion Mihalache, pentru a se asigura ca acesta a murit.
  E cea mai sugestiva imagine pentru determinarea comunistilor de a anihila definitiv libertatea Romaniei.

 2. Așa este, dle Stanomir.
  Sunt unii care vor spune că „băsiștii” își însușesc, alături de meritul condamnării comunismului și pe cel al primei urmări în justitie a acesteia, la aproape 8 ani distanță. Sunt altii care vor zice că sentinta aceasta este o diversiune si o distragere a atentiei de la un prezent politic aberant si incalcit, greu de descris și cu atat mai putin de gestionat.
  Si totusi, adevarul este ca dupa condamnarea comunismului, în decembrie 2006, condamnarea de ieri este cel mai semnificativ pas în seria anevoiasei noastre desprinderi din trecutul acesta de crime nepedepsite.Cu siguranța Visinescu este doar una dintre miile de unelte ale represiunii comuniste, nici pe departe cea mai odioasă si cea mai „performantă”, o jalnică epava azi, ca Papon, in Franta, acum vreo 10- 15 de ani.Dar faptul ca un tribunal, si inca unul de insemnatatea Curtii de Apel, si-a insusit, nesilit de nimeni, recomandările Raportului de condamnare a crimelor comunismului, este un pas spre insanatosire si normalitate. Crimele de felul acesta nu se pot prescrie. Ma gandesc azi la Monica Lovinescu si la Virgil Ierunca si mi-as dori sa le pot comunica, de acolo unde sunt, ca au o tarzie confirmare ca lupta lor nu a fost zadarnica.Ma gandesc sigur si la Vasile Paraschiv si la victimele stiuite si nestiute ale acestor criminali impenitenti.

  • De acord, in totalitate:
   -„Si totusi, adevarul este ca dupa condamnarea comunismului, în decembrie 2006, condamnarea de ieri este cel mai semnificativ pas în seria anevoiasei noastre desprinderi din trecutul acesta de crime nepedepsite.”
   Totodata ma aflu „in corul ” celor ce sustin ca undeva, sus (in politica, Justitie, Servicii, Armata) exista o mare impotrivire la „alti pasi”. Si am o mare dezamagire ca se incepe cu Visinescu, nu cu Iliescu.
   Dosarele Revolutiei si Mineriadelor au fost inchise.
   Aud? au fost redeschise? si ? mai trebuie sa treaca 25 de ani?
   Atunci nu mai sint procese de pedepsire, ci descoperiri arheologice.
   Pentru unii timpul nu mai are rabdare; pentru Iliescu are :P

 3. Asa cum i-am scris si dlui Tismaneanu pe o postare care vad ca numai apare repet si aici ca este cu adevarat un moment semnificativ si principial consider ca este incheierea unui ciclu inceput cu o revolta anticomunista, chiar daca deturnata imediat ce a reusit-dar care sunt chiar revolutiile care nu au fost deturnate in cele din urma?
  Ciclul a continuat cu “Raportul final” pe care l-a coordonat dl Tismaneanu cu deosebita competenta si determinare si unde a fost introdusa sintagma cheie pentru toata istoria acestui regim odios oriunde s-a instalat el : “regim nelegitim si criminal” prin modul in care a preluat puterea, prin pastrarea si exercitarea ei, raport asumat politic de presedintele Romaniei Traian Basescu (care si numai pentru acest lucru va ramane in Istorie) in fata si cu acceptul Parlamentului(in ciuda unor manifestari ale unor strigoi comunisti inca prea existenti in structurile noastre de stat)care a fost adus in planul realizarii efective prin calificarea prin efortul dvs si al dnei Macovei, ca imprescriptibile a crimelor comise si condamnarea criminalilor oriunde vor fi ei gasiti .
  Nu stiu unde in fostele tari comuniste lucrurile au ajuns in acest stadiu final.

 4. Pretul justitiei melc. Educativ e ca Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale. Dar contribuabilul din RO s-a obisnuit sa plateasca in solidar si pt MApN: http://www.gandul.info/stiri/cedo-obliga-romania-sa-plateasca-despagubiri-pentru-victime-ale-revolutiei-de-la-timisoara-10692295
  Tot educativ, muzeal, n-am improvizat nimic la Jilava sau macar la Canalul Mortii. Inchisoarea Pitesti nu va fi niciodata Muzeu al Ororilor Romlagului: s-au si privatizat inca din 1990 niste firme de constructii in spatiile Reeducarii: http://www.fenomenulpitesti.ro/istoricul-inchisorii
  Tineretul, daca e interesat, si nu prea e, tb sa se documenteze tocmai la Sighet, eventual la Râmnicu Sarat, cât mai departe de Capitala.

 5. In citatul pe care-l reproduceti aici se afirma ca „Alexandru Vişinescu nu este un monstru, nu este o aberaţie patologică, ci este executantul fidel al unei politici pe care a imaginat-o şi prescris—o statul numit Republica Populară Română.” Sunt de acord ca Visinescu este reprezentantul celei mai criminale ideologii cunoscuta dar nu sunt de acord ca nu e un monstru si o aberatie patologica. Visinescu este un monstru. Toate regimurile Ideologic comuniste, marxismul in general, aleg si promoveaza astfel de monstrii pentru simplul motiv ca numai cu astfel de indivizi supravietuiesc. Scara valorilor umane e inversata. V-il imaginati pe Iuliu Maniu comandant la Aiud? Sau, ca sa dau un exemplu anacronic in scop retoric, v-il imaginati pe Patapievici comandant la Pitesti?
  Marxismul/comunismul uraste nu numai excelenta umana dar si oamenii obisnuiti. Cu alte cuvinte marxismul este o revolta impotriva naturii umane ce are ca ideal alterarea acesteia. Ori aceasta re-creatie a naturii umane dupa chipul si asemanarea ideologiei nu se poate face decat violent si cu indivizi psihopati ce pot indeplini acest „deziderat maret”. ISIS opereaza dupa absolut aceleasi reguli promovand acelasi tip de „monstrii si aberatii patologice” pt. a-si re-crea califatul.

  • monstru domnule gheorghe,e ceva special,singular; cum ar fi monstrul din Lokness,ha ha
   dvs obisnuit cu hiperbolele culturii sub comunisti, poate vreti sa i numiti pe multi care s au purtat asemanator ca acest visinescu, monstri!? ori asta ar presupune ca au fost exceptii acesti indivizi !
   oare sa fi fost exceptii? putini ? l as intreba pe autor daca crede ca doar in rpr se intilneau indivizi visinesti? in rsr, nu ? da in romania capitalista de dupa 89 ?
   io cred ca orice regim isi gaseste oamenii potriviti valorilor promovate de el, pe care sa i foloseasca ! oricind si oriunde.

   • @dusu
    Imi este foarte greu sa va raspund intrucat comentariul dvs. contine mai multe erori de logica iar ultima fraza contrazice tot ce-ati scis inainte. Si nici macar nu mi-ati citit comentariul. Sau nu l-ati inteles. Inainte de-a face afirmatii neintelegand despre ce e vorba va sfatuiesc sa intrebati pt. a va lamuri care e subiectul discutiei. Fraze precare si in dodii nu imbie deloc la dialog. Mai incercati ca observ ca aveti timp destul.

 6. domnule autor; apoi daca amu dupa 25 ani de la schimbarea denumirii acelei patrii din rsr in rom…, s o ajuns sa fie condamnat un stapin de puscarie comunista, cred ca nu i mai cazul sa faceti o prelegere care doar PRETINDE CA ….realitate e alta.
  io v as spune altfel:romania a pornit pe un nou drum de bunastare si progres dupa revplutia pe care poporul a furat o, si noi clasa exploatatilor ne am improprietarit cu tot ce am putut fura din averea noastra a intregului popor.
  de altfel,daca ievenimentele s ar fi desfasurat altfel(ceea ce era imposibil acolo!) comunistii nu ar fi pierdut doar puterea ci si o parte din patrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Când nu știi că nu se poate

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un “specialist” din România mi-a explicat savant și superior că “în...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

Noi ipocrizii climatice și criza energetică

În decembrie 2020, Adam Anderson, CEO-ul companiei Innovex Downhole Solutions din Houston, Texas, a încercat să facă un gest frumos pentru angajații...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro