marți, noiembrie 30, 2021

Alo, mai e cineva acolo?

Se povesteste ca un tată şi fiul său săpau o fântană. Pentru a coordona lucrul, fiul a coborât în partea de jos a puțului comunicand cu tatăl sau care se afla la suprafată. Deodată părţile laterale au cedat si structura s-a prăbusit peste baiat, acoperindu-l cu lemne şi pămant. Tatăl, după un moment de agonie, îsi făcu gura pâlnie si strigă din toata puterea, „Fiul meu, eşti în viaţă? Mai e cineva jos acolo?” „Nu, domnule, „a fost răspunsul slab care străbatea din adânc. Insă acest răspuns firav, a fost dovada vieţii pe care tatăl dorea s-o audă.

Analistul Ion Cristoiu se întreba aseară unde este opoziția, adică structura care ar fi trebuit să reziste și să fie pe baricade pentru a contra “revoluția borfasilor”, așa cum a numit-o Dan Tapalagă. Atunci când structurile statului de drept sunt asediate și se prăbușesc peste cei care le stau în cale, cred că orice semnal, fie el și firav ne va ajuta să identificăm dovada vieții și ne va oferi certitudinea că trebuie să continuăm această bătălie indiferent cât de mult ne va costa salvarea tinerei democrații românești.

Nimeni nu poate da asigurarea că aceasta criza se va încheia odată cu îndelung-așteptata decizie a Curții Constituționale programată pentru 21 august. Arsenalul folosit de USL pentru asuprirea și subjugarea națiunii române, va continua să facă victime mulți ani de-acum încolo.

Abilitatea primului ministru de a sfida adevărul, combinată cu o personalitate puternică și o retorică  în stare să sfideze orice dialog pertinent este de departe cel mai nociv element care a otrăvit societatea. Nu știu cât de mult își dorește Victor Ponta să-și reface lucrarea de doctorat plagiată, însă am certitudinea că fără nici-un efort ar putea obține un doctorat “summa cum laude” în minciună.

Cât despre emanațiile interimarului cocoțat la tribuna Cotroceniului, consider că nu mai sunt vrednice să fie băgate în seamă și comentate in spatiul public. Președintele discret este conștient de limitele “gloatei” și afișează fără scrupule o mască de perfidie și ură, alimentând mințile și inimile poporului cu cea mai periculoasă versiune de naționalism îndreptată inspre UE și SUA.

Și totuși în acest context, care ar fi cea mai legitimă decizie pe care românul ar trebui s-o primească marți de la CCR?

Indiferent cât s-a vorbit, cât de mult s-a comentat, câtă cerneală s-a consumat în ultimile trei săptămâni, și cât de mult își dorește USL-ul fraudarea listelor electorale, cred că singura așteptare legitimă, este invalidarea referendumului. Singurul mesaj valid este că în nicio variantă rezultatul unui referendum nu trebuie și nu poate să fie modificat după incheierea lui pentru niciun motiv. Orice abatere de la această normă va fi ilegală și va conduce la asasinarea democrației pentru mulți ani de-acum înainte.

În ciuda găselnițelor promovate de actorii care s-au implicat în această telenovelă, singurii care încă mai pot acționa responsabil pentru soluționarea stării de asediu, sunt cei 9 judecători ai Curții Constituționale Române. Sunt oamenii care in ciuda unor numiri politice, au trăit și s-au pregătit toată viața lor pentru acest moment crucial când vor trebui să decidă îngroparea sau ridicarea unui popor. E meritul aceluia care a așteptat o viață întreagă, pentru ca la un moment cheie să se afle la locul și timpul potrivit. Nu-i ușor si de aceea nu putem ca toti să fim judecatori astăzi.

E cineva acolo, la CCR care-și înțelege rolul pe deplin și poate așeza interesele naționale mai presus de interesele personale?  Este cineva acolo care înțelege că bătălia nu este despre președintele Traian Băsescu și revenirea lui la Cotroceni, ci miza este înnobilarea sau îndobitocirea acestui popor? Este cineva acolo care înțelege importanța acestui  moment, acceptând cu toată responsabilitatea rolul de ctitor al unei Românii moderne? Este cineva acolo care refuză să se identifice cu trădătorii de neam, specie care nu ne-a lipsit niciodată în momentele cruciale ale istoriei?

Așteptăm cu răbdare un semn, fie el chiar firav, un răspuns, care însă va dovedi că existăm, că suntem în viață și vom câștiga. Nu vorbesc de bătălia împotrivă semenilor noștri, așa cum ne-au asmuțit iubiții conducători împreună cu Antenele lor, ci bătălia  împotriva minciunii, imposturii și a sistemului ticăloșit.

Alo, mai e cineva acolo?

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. DA! DA! Mai suntem aici!!!
  dar, mai nou, nu știm câți suntem.
  e corect și normal ce spuneți, ca după ce BEC a anunțat o participare de 46% să rezulte că nu au fost la referendum peste jumate din cei cu drept de vot, dar simt că o să ne facem definitiv de cacao cu interpretările noastre românești la plagiat, la cvorum și la te miri ce.
  Sunt f curios dacă după ce se va ”stabili” că suntem 16 milioane de votanți, se va reduce corespunzător numărul de parlamentari.

  • Teoretic sansele inca se joaca. Cel putin pana maine. Cum ne asternem asa vom dormi pentru urmatoarele cateva decenii.

   • omnis homines qui de rebus dubiis consultant, ab odio, amicitia, ira atque misericordia vacuos esse decet

    Din pacate, realitatea nu este chiar asa. Chestiile care incep cu „teoretic” ma sparie

  • Aaaaa, pai stai asa ca nu or sa reduca numarul de electori, ca nu isi dau ei singuri
   cu tesla, ci or sa reduca numarul de electori care aveau voie sa existe ( nu sa
   aleaga) dupa orele 23 pentru ca mascarada sa capete post-factum statut de
   „referendum”.
   Dupa aia, revenim la normal. Or sa faca niste liste suprelastice, bune la orice.
   Nu e exclus sa le foloseasca si ca hartie igienica, cand ii bate nevoia.
   Se pot numi „liste universal valabile pentru castigarea oricaror alegeri de catre
   cine vrea ponta”.

   PS. Chiar asa … incat sa-si reduca singuri numarul de locuri de munca, usl-eii nu
   sunt.

 2. Sigur mai sintem; si sintem mai multi, dar nu asa de galagiosi.
  „Vocea slaba” este interpretata gresit ca pierita.
  Unii nu au auzit de bun simt.
  Cit despre portocalii, unii l-ar stringe de git pe Basescu.
  Dar daca Justitia functioneaza si ancheteaza inclusiv uamini de la putere este un merit si al portocaliilor, nu a-l Rodicai Stanoiu.
  Si la CCR sint sigur ca exista voci care isi inteleg menirea.
  Dar, repet, chiar majoritari, sint mai putin auziti/vazuti.

 3. Foarte bun articol, ca de obicei, domnule Liga! Mulţumim!

  Câţi români mai ies în stradă, măcar o odată pe săptămână, să protesteze împotriva a ceea ce se întâmplă?

  Mai iese cineva în Piaţa Victoriei?

  Dacă da, cinste lor! Sunt cei mai buni dintre noi, cei cei care nu avem posibilitatea să luptăm nici instituţional şi nici educaţional (ca domnul Liga, Aligică, etc.) zilele acestea.

 4. Felicitari pentru articol. Nu sunt de acord totusi ca Ponta ar avea o „personalitate puternica”. Daca intrebati un medic psihiatru o sa va explice ce inseamna acesta „personalitate puternica”.

  • Sunt absolut de acord cu tot ce sustineti
   Nu este vorba de o ‘personalitate puternica’ ci in primul rind de un tupeu nemarginit dublat de o problema psihiatrica.
   Felicitari pentru articol!

 5. Dar oare cei 7.5 milioane se bucura de mesajele astea nationaliste ale lui Antonesc? Chiar sunt dispusi sa riste tot ce s-a cladit in ultimii ani, ani in care am dorit cu totii sa facem parte din NATO si UE? Ar accepta cei 7 milioane de votanti sa ni se ingradeasca drepturile europene? Sunt constienti ce riscam? Ca doar am intrat in UE nu doar cu drepturi ci si cu responsabilitati!
  Un mai mare mitoman ca Ponta nu am vazut iar de Antonesc cred ca vor si PSD-istii sa scape cat mai rapid.
  Astept si eu cu nerabdare decizia de maine.

 6. Acest dom Ponta este departe de a fi o personalitate puternica, din contra chiar -una extrem de labila! Este excesiv de nervos si isi pierde concentrarea la orice intrebare directa! Privirea ii este nesigura in momentul in care trebuie sa raspunda punctual! Lipsit de orice calitate de lider – e un personaj de o tristete si de o subtirime ingrozitoare!
  In Noiembrie trebuie sa decidem toti daca vrem un viitor sau nu! Nu cred ca vreodata se va mai pune atat de acut problema supravietuirii ca natiune ca acum! Nu cred ca trebuie sa mai gandim in termeni de victorie/infrangere si in aceia de supravietuire/dezintegrare! Avem nevoie de oameni noi ca de aer! Noua Republica, ICCD si FCD trebuie sa vina la putere!

  • Aveti dreptate. Cu siguranta ca atunci cand am spus „personalitate puternica” nu m-am referit la o influenta pozitiva, ci mai degraba la puterea intelectuala pe care cineva o poseda si de multe ori o poate folosi pentru manipularea maselor. (ex. Hitler)Desi nu impartasesc filozofia lui de viata, nu inseamna ca trebie sa-l sub apreciem pe Victor Ponta. Tradus in viziunea lui Ponta, personalitate puternica a inseamnat sa fie inteligent, sa actioneze rapid, sa-i influnteze (prosteasca) pe altii, sa nu fie manipulat (nu neaparat manipulabil), sa nu aiba spirit de turma. Voi contunua sa cred ca Victor Ponta ar fi fost unul dintre cei mai buni primi-ministrii nu doar ai Romaniei cat si ai lumii contemporane cu conditia sa nu-si fi vandut sufletul pentru interese meschine. La fel ca si Adrian Nastase, au fost branza de cea mai buna calitate in niste burdufuri neadecvate. Din cauza mandriei si arogantei care-l stapanesc, nu cred intr-o recuparare reala a acestui poersonaj carui i s-a oferit sansa sa ramana cu fruntea sus in istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Florin Liga
Florin Liga locuieste in Statele Unite din 1994. A studiat Teologia pana la nivelul de Master of Divinity obtinut in anul 2002. A lucrat atat ca Pastor, cat si in domeniul Administratiei Penitenciarelor din statul Illinois. In prezent, locuieste cu familia in Campusul Universitatii Andrews din statul Michigan, fiind la faza finala a unei teze de doctorat in Leadership.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro