sâmbătă, aprilie 26, 2025

Am fost ales președinte CNI

Neașteptat, azi am fost ales Președintele Consiliului Național de Intergritate (CNI) de către colegii din acest organism. Pentru cei care nu știu foarte bine cu ce se ocupă CNI, aș putea spune că acesta supervizează oarecum activitatea Agenției Naționale de Integritate. Nu este un organism de control foarte puternic ci doar o plasă de siguranță suplimentară care monitorizează lunar activitatea agenției și-i aprobă (sau nu) raportele de activitate și direcțiile strategice. Colegii din CNI care au argumentat în favoarea mea au spus că un președinte al CNI ales dintre reprezentanții societății civile este o graranție în plus pentru ca instituția să aibă o conduită apolitică. La asta eu adaug și faptul că voi fi foarte interesat de transparentizarea activității CNI și profesionalism.

Cu toate că CNI, după cum spuneam, nu este o instituție cu multe puteri de control (și nu e neapărat rău că este așa, Parlamentul este cel care-i încredințează mandatul conducerii executive a ANI) are totuși un rol important. În timpul mandatului nostru (mandatul are patru ani) va trebui să contribuim la instalarea (selectarea, propunerea către Parlament, validarea de către Parlament) unei noi conduceri executive a ANI. Sunt convins că împreună cu restul membrilor CNI, cu toții vom reuși să facem acest lucru în mod transparent, pe baza unor criterii care țin, evident, de integritate dar și profesionalism și performanță profesională.

ANI este o instituție excepțională, nu foarte des întâlnită în peisajul instituțional european. Timpurile exepționale, situațiile excepționale impun existența unor instituții excepționale. În cazul nostru este vorba de una dintre instituțiile anticorupție. Corupția este o anomalie și avem nevoie de instituții speciale care să corecteze acestă anomalie.

Cred că ANI a făcut treabă bună până acum, și-a îndeplinit misiunea într-o foarte mare măsură. Acest lucru este subliniat și în rapoartele MCV ale Comisiei Europene. Dar în același timp nu cred că CNI trebuie să fie doar un organism de suport pentru ANI, un simplu buffer, o zonă-tampon care să o protejeze de inevitabilele atacuri politice. Cred că CNI, atâta cât îi permit atribuțiile, trebuie să fie un organsim activ și rațional care să se raporteze critic-constructiv la activitatea ANI pentru că întodeauna este loc de mai bine (asta fără a-i minimaliza meritele sau știrbi în vreun fel reputația).

Convingerea mea (utilitaristă) este că rațiunea de a fi a unei instituții este egală cu capacitatea ei de a crea bine în societate. Iar ANI este încă necesară societății noastre, ne poate face încă mult bine.

Să vă dau și câteva informații de context: am fost propus si susținut pentru a face parte din CNI de către 13 organizații neguvernamentale, în urma unui proces de selecție (zic eu transparent) organizat de Senat. Am spus și în momentul acela că oengiștii aveau opțiuni mai bune decât mine pentru a face parte din acest organism (colegi din Expertforum, Freedom House, APADOR-CH și câțiva alții) . Din diferite motive, personale, profesionale etc. ei au decis să nu candideze și s-a ajuns ca eu să fiu cel nominalizat. Cred că nominalizarea în CNI a venit mai ales ca o recunoaștere a activității organizației pe care am înființat-o și în cadrul căreia am activat împreună cu Cristian Ghinea începând anul 2009, Centrul Român de Politici Europene. Practic, fiind nominalizat, am cules roadele muncii colegilor mei Cristian Ghinea, Dragoș Dinu și Bianca Toma care au derulat mai multe proiecte dedicate anti-corupției în România, Republica Moldova și în câteva țări din Balkanii de Vest. La rândul meu am fost implicat în astfel de proiecte iar subtilitățile eforturilor anti-corupție nu-mi sunt străine. Noua poziție mă obligă la o mai mare atenție și o mai bună aprofundare a politicilor anti-corupție  (eficiență, impact, durabilitate).

În CNI nu voi fi singur, o voi avea permenent alături mine pe Elena Calistru (Funcky Citizens) care va participa în calitate de membru supleant la întâlnirile CNI și mă va înlocui ca membru cu drepturi depline atunci când nu voi putea participa.

P.S. Cred că cei mai mulți dintre dumneavostră mă cunoașteți deja de aici de pe contributors.ro și adresez rândurile de mai sus în special cititorilor Contributors.ro. Dacă nu mă înșel, în acest moment sunt cel mai vechi contributor J, chiar dacă activitatea mea editorială a fost mai sporadică în ultimii ani.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Felicitari! Vrind sa vad cu ce se ocupa CNI am gasit aceasta pagina:
    http://www.integritate.eu/C.N.I/Ce-este-C.N.I.aspx
    Sugestie minora: primul paragraf din pagina sa fie paragraful 5 de acum si mutati toate numerele de legi si limbajul de lemn mai jos. ;) Success si sper ca aceasta functie sa dispara cit mai repede, adica sa avem politicieni cinstiti! ;) Visez, desigur! :D

  2. Pai, fiind o întreprindere voluntara, iesiti la rampa si spuneti, cu ce va putem ajuta … ori cu vorba ori cu fapta, poate iese ceva bun si dezinteresat (material)

  3. Pentru cresterea transparentei si monitorizarea activitatii ANI/CNI asteptam ca sa folositi aceasta platforma pentru a publica :
    – care sunt obiectivele asumate (gen cresterea calitatii condamnarilor in justitie de la 75 la 80% in X ani)
    – rapoarte de activitate periodica ce sa contina evaluarea evolutiei obiectivelor asumate
    si alte cele similare, dincolo de vorbe goale „sa fie bine, si sa nu fie rau”.

  4. Succes si va rog sa actionati in interesul cetatenilor!
    Acum aveti o atitudine de om normal, sper sa v-o pastrati pe toata durata mandatului..

  5. Interesant este ca, la nivelele inferioare ale administratiei, problema conflictului de interese discuta. Ex. primariile satesti unde primarii au SRL-uri (pe numele sotiilor) care arendeaza pamintul alesilor. Model de intransparenta si falimentare a satelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro