marți, noiembrie 24, 2020

Am fost la mitingul de la Victoriei

Vă mărturisesc că nu m-a interesat protestul din Pța. Victoriei. Era o vreme extraordinar de frumoasă în weekend la București, s-au deschis toate parcurile și gelateriile bune și orașul încet-încet se trezește la viață, ca Frumoasa din Pădurea Adormită după ce și-a luat țeapă cu fusul ăla.

În plus, pe facebook anunțul meetingului era al unei entități de care n-am mai auzit, iar în ton cu moda ultimelor sezoane de proteste, la organizatori era trecut doar numele oengeului/unității/sau ce e, nu și nume de oameni. Doar diverși influențatori de net se vânturau digital pe pagina de facebook a evenimentului și se dădeau interesați.

Dar deodată am văzut că pe fluxurile de știri începe să curgă că participă Adrian Severin și încă un pesedist. În jumătate de oră Presa se dezlănțuie – ca Agripina din La vulturi! urcând poteca de munte să-şi salveze copiii – că văleleuu, săriți, în fața guvernului țărișoarei roiesc antivacciniști și persoane promovate intens de presa rusă. Zic hait, ce e asta? Păi nu sunt dubele acolo? Poliția, Jandarmeria, Armata, nu sunt toate acolo în sensul ăla giratoriu, cu girofarele pornite de 2 luni de zile, de ziceai seara când treceai pe acolo că e Las Vegas?

Până să mă lămuresc, zbang, se aruncă cărturarii de dreapta să le dea un Plutarh in gură manifestanților – doar-doar s-o lipi și de ei vreun like sau o invitație la televizor, ceva. Și când au sărit și socialiștii/progresiștii să-i secere și ei pe protestatari, să le dea ciocane pe net și să facă ca dracu’ la niște cruci de p-acolo, am zis gata, e de mers în Piață și de văzut.

M-am dus. Pe Severin nu l-am văzut, iar de <<antivacciniști și persoane promovate intens de propaganda rusă>> se vorbește foarte mult, dar din păcate media noastră nu îi prea numește și nici nu prea le dă poza, așa că nu prea ai nici o șansă să îi recunoști. Sunt un personaj colectiv mereu prezent în știri, pe care însă îl poți vedea doar cu ochii minții.

Ca la orice meeting de la noi, primul lucru care îți sare în ochi, dar mai ales în urechi, e nelipsitul cerc de persoane cu fețe dubioase, unele parcă prospăt scoase din canalizarea societății, cu nelipsitul casetofon sau ce e, cu muzică proastă, de te iei de cap. Ei stăteau ciorchine, urlând într-o portavoce gâjâită de care trăgeau mai mulți, bălăbănindu-se într-un cerc peren, un soi de dans ritualic de îndepărtare a oricărei ființe rezonabile de acolo. Atitudine de galerie, steagul spânzurat de gât, hau-hau strigat patetic-salvator <<aoleu, aoleu, văleleu>> spre orice cameră tv pe care o adulmecă. Îngrămădeala lor contrasta vizibil cu grosul participanților care stăteau mai răsfirat, nu se înghesuiau, stăteau cum stăm și noi când mergem la meeting. Că atunci când stai între alții, nu te bagi în sufletul omului. Stai, mai vorbești cu prietena, cu soția, prietenii, ăla din stânga, ăla din dreapta, și asta e. Unii aveau și măști. Am schimbat câteva vorbe cu ei, lume civilizată, și m-am dus să mânănc o înghețată pe Calea Victoriei. O seară agreabilă încheiată cu discuții cu trecătorii, majoritatea erau lămuriți. Aproape toți știau ce e în Piață, știau de antivacciniști și proruși, unii știau și de Severin – citiseră pe telefon.

Însă mâncând înghețata aia îmi tot reveneau în cap imagini de la meeting. Ce m-a amuzat cel mai tare e cum le băgau reporterii microfonul pe gât ălora cu portavocea, de ziceai că le recoltează de Covid. Și cum filmau ăia de la televiziuni sau ce-or fi fost, cu puzderie de camere, încrucișat, din toate unghiurile Pieței, de ziceai că e transmisiune de Champions League. În sensul ăla giratoriu, cu mașinile învârtindu-se în jurul lor, cu reclamele alea de la Victoriei de jur împrejur, cu camerele de luat vederi pe ei, așa puțini cum erau, participanții normali la meeting arătau ca ceva pus la microscop. Ei erau cei mai filmați din București. Nimeni nu vorbea cu ei, nimeni nu îi întreba ce vor, nici portavoce nu aveau – dar toată lumea știa deja totul despre ei.

Așa că sâmbătă, după Borussia-Schalke, mi-am făcut un soi de carnețel din câteva foi rupte din agendă, mi-am luat frumosul stilou și am plecat din nou în Piață. Să discut cu oamenii, să văd de ce sunt acolo, cum gândesc și dacă sunt puncte comune. Și am mers și duminică. Am vorbit cu 40 și ceva de persoane, printre care Victor, Cristian, Ștefan, Anca, Lucian, Mitică, Gladys, Nicolae, Angela, Andreea, Alex, Vlad, Codru, Ileana, Mihai, Constantin, Stelică, Clara, Gabi, Ingrid, Radu, Ciprian, Constantin și amicii de pe lângă ei, de mi-am umplut foile.

Prima constatare e că toată lumea a fost amabilă, nimeni nu a refuzat dialogul, deși puteau foarte bine. A doua chestie – fiecăruia dintre cei cu care am vorbit îi era foarte clar de ce e acolo. Aveau un discurs articulat. Era cumva o atmosferă de încredere. Știau că au fost bălăcăriți că sunt cu rușii etc, dar îi cam durea la bască. Realitatea e că mulți chiar nu mai dau 2 bani pe presa de la noi. Vorbesc de oamenii normali, participanți la meeting, nu de staruri gen Cataramă care a fost și fluierat, de nici nu a intrat între oameni, a rămas să dea interviuri de lângă trotuar, de lângă polițiști.

Temele recurente aduse în discuție de oameni – încălcarea Constituției, faptul că guvernanții care pun interdicții par că nu au habar ce se întâmplă de le sucesc tot timpul, minciuna, lipsa unui dialog sincer cu oamenii. Era ridicată des problema lui Arafat, despre care protestatarii considerau că și-a atins demult nivelul de incompență și că după performanțele sale de la Siutghiol, Apuseni și Colectiv ar fi fost dat afară în șuturi de la orice firmă privată. Nu și de la statul nostru.

Se repeta faptul că în criza asta sunt erori de management cât casa. Se reclama că spitalele îți sunt practic închise dacă ai o problemă severă, dar nu te-ai potcovit cu Covid 19 – deși ai contribuit, ca și ei de ani de zile la CAS.

Oamenii erau îngrijorați de posibila obligativitate a posibilului vaccin, erau îngrijorați că dacă sunt testați, chiar asimptomatici fiind pot fi încărcați și duși la spital, și cu cine își mai lasă copiii. Reclamau utilizarea excesivă a forței în multe dintre măsurile luate. Și lipsa de discernământ. Inclusiv în comunicare. Ca de exemplu faptul că din cauza panicii care se vântură pe la știri, pe panouri stradale, unii copii sunt foarte speriați să mai iasă din casă chiar și acum când guvernul nu mai pune restricții în oraș. Că dacă e OK să iasă din casă, de ce nu se deschid atunci școlile?

Apropo de obligativitatea vaccinării. Nici unul dintre cei cu care am vorbit nu considera că virusul nu există. Din ce spuneau, nu militau pentru interzicerea vaccinurilor. Le era în schimb teamă ca guvernanții să nu fie provacciniști cu forța. Corpul meu = Alegerea mea, avea Ileana scris pe o pancartă și era îngrijorată că frica blochează rațiunea multora.

Persoanele cu care am discutat erau oameni cumva formați, cu un discurs articulat. Un gen de om pe care nu l-am mai văzut demult la meetinguri. Hotărâți. Trecuți prin mai multe. Un domn chiar zicea – Ne-au făcut legionari, golani, animale, uite că am ajuns acum și proruși! Fiecare vorbea de un set de valori care a fost încălcat, de un contract social care a fost rupt de către cei de la putere – a se citi clasa politică.

Fără să vrei simțeai cumva în discuțiile alea un iz al luptei pentru democrație care a avut loc mai demult în România. Era un sentiment ciudat. Ca o întâlnire cu unii uitați de zeci de ani în tranșee. Parcă erau soldatul japonez găsit cu pușca în mână pe insula aia, care habar n-avea că de 20 de ani s-a terminat războiul. Adică ei chiar știu pe ce lume sunt? Ei vorbeau de drepturi, de libertate, de Constituție de parcă n-ar fi trait pe aici anii ăștia dinainte de covid. Păreau cumva niște sticluțe cu idealuri, lansate demult în Piața Universității și reapărute acum în sensul giratoriu de la Victoriei, 30 de ani mai târziu.

Revenind la noi. Pe fond, care e drama că după o așa de drastică restrângere a drepturilor, după așa o lipsă de perspectivă, când Lumea întreagă pare în derivă, când viitorul pare că a făcut implozie, când se repetă obsesiv că Nimic nu va mai fi la fel (?), după impunerea cu forța a unui atât de Mare Bine cu atâtea bâlbe și erori, care e așadar drama că unii mai îndrăznesc să spună că au o altă părere?

Probabil că Ion Rațiu este unul dintre cei mai share-uiți și mai puțin înțeleși români de pe fața Pământului. Întrecut poate doar de Arsenie Boca. Rațiu zicea – citez din memorie – Mă voi bate până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! Mă voi bate. Nu Te voi bate.

De unde atâta agresivitate în a-i înfiera pe cei din Piață? De unde această mineriadă online de weekend?

Poate de la televiziuni – care mestecă ura asta de zeci de ani, ca să asmută oamenii pe cine nu convine ălora de le marcă banu’. Sau din politică – unde nu prea mai există diferențiere de idei, și atunci se ajunge la chestii gogonate de genul Ne fură ungurii Ardealul! – o frază bună poate doar ca reclamă la pateul de ficat cu același nume. Dar nu sunt doar politicienii. E multă tensiune după lunile astea. Care duce la multă violență. Inclusiv domestică. Despre care se discută public în democrațiile mai avansate. La noi, nu. La noi nevasta se bate privat, pe persoană fizică.

Realitatea e că ne lipsesc liderii. Și în societate și în politică și în presă. Liderii sunt alchimiștii energiei sociale. Ei sunt cei care pot canaliza energiile spre bine, și nu spre distrugere.

Politicienii sunt oglinda societății, n-avem ce face – zic mulți. Or fi. În țările unde politicienii sunt aleși cu o implicare mai mare a oamenilor. Nu la noi, unde candidații sunt selecționați de tot soiul de comitete și comiții. Democrația nu înseamnă să alegi între câțiva iepuri scoși din pălării și proptiți în galantar. Noi suntem de acord că avem o clasa politică praf, dar alegem între ce ne dă ea. Fără alegeri primare, așa. Și pe vremea lui Ceaușescu se vota. Între candidații puși la dispoziție de Partid.

În presă, ce să mai zicem? Până și jurnalistul ăla de care te simțeai reprezentat prin întrebările pe care le punea a tăcut. Sau a dispărut. Sau a emigrat. Sau și-a schimbat meseria. Și chiar și când unul se mai ridică și întreabă ceva ce nu era pe script, oricum nu i se mai răspunde.

Și atunci fiecare dintre noi se reprezintă pe sine cum poate. Cu resurse puține, cu șanse relative, din ce în ce mai singuri. Vâslind spre insulița unui bine personal pe o mare de suferință colectivă.

Ne-au plecat creierele. Ne tot pleacă. La Paris, la Londra, la New York, prin Indiana, la Barcelona, la Viena. Iar mâinile culeg sparanghel prin Germania (bine, alea care nu sunt prin buzunarele francezilor sau elvețienilor). Asta în timp ce corpul nostru social zvâcnește din picioare pe aici.

Vom pleca și noi în lume după cap? (vom mai putea? va mai fi circulația liberă?) Vom pleca să concurăm și noi la Daciada sparanghelului? Vom rămâne aici în fundul gol al corpului social? Vom crește alte capete și alte mâini? Și cu sufletul cum ramâne? Depinde. Depinde de noi. De fiecare dintre noi. Iar în această criză de soluții, pe acest fond planetar de închidere, pasul înainte este, ca mereu, generozitatea și o curajoasă renunțare la modul convențional de a gândi.

https://www.youtube.com/watch?v=4oAB83Z1ydE

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

  • E cel puțin ridicol să porți mască în aer liber, rolul ei e doar unul psihologic, să-i facă pe cetățeni să se simtă murdari, inferiori etc.

    • Întreabă-l pe Xi, garantat pe el nu-l obligă nimeni să o poarte. S-a discutat pe larg subiectul la un articol mai vechi, în UK au apărut cam acum 2 ani primele chinezoaice care umblau cu mască medicală pe stradă. Probabil face parte din cultura chineză, dar europenii au ajuns destul de rău, dacă le impune statul să adopte cultura chineză. Cum rămâne cu femeile musulmane care poartă hijab sau burka, le îmbrăcăm și pe europence la fel?

     • Te gandesti ca, intr-o aglomeratie umana, se exhaleaza la greu, si ca acea masca oarecum te impiedica sa respiri tot ce stranuta sau tusesc cei de langa tine, mai ales in cest context ?

      E ca aceea cu „mii de oameni din uk fac inchisoare”.
      Unde este lista cu miile de oameni ?

      Mai degraba exista liste cu miile ucise la ordin in perioada comunista, la unii inca in plin avant.

      • @crs – inclusiv Camera Lorzilor a recunoscut problema, dar fii convins ca nu-ti pune nimeni liste de detinuti la dispozitie.

       Politistii au fost instruiti ca „they must believe the victim”, iar „judecatorii au aplicat gresit legea in ultimii 15 ani”, spune acum Camera Lorzilor.

  • „Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.”

   Nu e obligatoriu in spatiu deschis.

   • Daca purtarea mastilor ar fi fost obligatorie de la inceputul lui februarie. o data cu apartitia bolii in Europa, efectele ar fi fost mai restranse si controlabile, in Europa era lipsa de masti de protectie, un articol de catva centi insa suntem obligati sa alocam 2 % din PIB pt inarmare, virusul aratand acum ridicolul situatiei.

 1. A murit vrăjeala cu corupția și este o perioadă de tranziție în care sînt testate noi concepte, cum zice hipsterimea, adică ce băgăm pe gît prostimii ca să-i dăm o ocupație și noi să ne putem face de cap cum vrem. Băgăm ceva cu propaganda cu rușii, cu chinezii și rasa galbenă care va stăpîni lumea (asta cu rasa galbenă e mai bună și aici ar merita insistat, știe orice babă că ”scrie și-n biblie, maică!”), o mermelim iar cu ungurii și Ardealul, mai încercăm o fîsîită cu zeița Kovesi care a fost călcată în picioare și traumatizată pe partea legală, cu antivacciniștii, cu Greta, ș.c.l, sau o luăm de la capăt cu Soros&Co, legionarii, teroriștii și conflictele asimetrice, etc.?! Ceva trebuie băgat la înaintare, ca să nu înceapă iar boboru’ cu ”cum a făcut Iohannis șase case din meditații, pensiile speciale ale milițienilor, securiștilor și melitarilor sînt 95% din total, de ce p-alea nu le tăiați, de ce avem cei mai mulți securiști pe cap de locuitor, de ce ne beliți munca cu taxe și impozite în timp ce băncile și corporațiile sînt lăsate să mute banii unde vor, de ce nu avem medicamente, unde sînt spitalele, ce mai face Hexi Pharma, de ce Dragnea e la pușcărie și nu s-a atins nimeni de toate furăciunile lui, unde-s teroriștii de la revoluție, nea Vasile Rîmbu și dom’ Flutur sînt bine? Doamna Udrea ce mai face, tot veselă și pe la shopping?”. Creativii de la secu’ sînt în pană de idei, acum e momentul idioților utili să vină cu ceva idei noi, ceva ”thinking outside of the box”, un chelcheșoz care să-i inspire și pe copywriterii din pădurea Băneasa care trag targa pe uscat și o țin langa cu aceleași prostii, ca ăia cu reclamele de pe vremea lu’ Ceașcă cu ”Nici o masă fără pește!” sau ”Dați copiilor dulciuri!”

  • P.S. De nervi am și uitat ideea! În concluzie, oricine protestează împotriva guvernului trebuie minimalizat, înfierat, ridiculizat și supus oprobiului clasei muncitoare conform schemei ”moșierii lu’ Coposu, nu ne vindem țara, boșorogii fără dinți vor să fie președinți, etc.”. Oamenii ăia din piață să zică mersi că din cauză că vin alegerile organilii n-au probat pe pielea lor suspendarea convenției drepturile omului, dacă această rebeliune legionară se întîmpla după alegeri, iar pulane pe spinare, iar gaze, iar lovitură de stat, iar elemente dușmănoase și huligani, iar statu’ de drept lovit la temelie…

 2. Ce ma mira e ca nici un reporter, indiferent din presa scrisa sau vorbita, nu a dat peste un Costica dintre acestia cu care a stat autorul de vorba. Sa-l aud cu urechile mele ce spune…Nu sunt din Bucuresti…

 3. Nu as fi vrut sa scriu nimic dar nu mi-a iesit decat partial.

  Imi aduc aminte ca odata, candva autorul scria:

  „Cred ca e timpul sa incepem sa ne asumam destinul nostru colectiv.
  Sa alegem. Nu intre ei, ci intre directiile si actiunile de care avem nevoie pentru a merge inainte.

  Politicienii de azi – sub aparenta unei dispute aprige, dramatizate de televiziuni – merg impreuna inainte.

  Noi?”

  Textul integral aici;
  http://www.contributors.ro/editorial/am-fost-pe-stadion/

  dupa niste ani buni se pastreaza acelasi intrebare si nu este vina cetatenilor – este culpa politcienilor, parerea mea, care nu se reformeaza pentru ca pur si simplu nu ii intereseaza ce gandeste si ce isi doreste fraierul de rand.

  8 ani trecuti si un progres atat de mic.

  Din 1990 pana in 1998 saltul a fost mult mai mare, mai profund, deci un increment asa de mic in ultimii 8 ani unde o sa ne duca??? unde o sa fim peste alti 8 ani de zile, hai 10 ani, treaca de la mine???

  • Nu avea ce să schimbe în acești 8 ani, Putin e tot la Kremlin, iar premierul Grivco a ajuns între timp la Cotroceni. Dacă deranja cu ceva Kremlinul, ar fi fost suspendat și el de mult. Cum însă n-a fost cazul, concluziile le trage fiecare singur. Ne mai vedem după înlocuirea lui Putin, dar asta doar dacă nu ajunge Orban președinte între timp, că ăsta pare să fie planul.

 4. Este interesant ca persoanele remarcate nominal de Tv-uri au fost doar unul Dide considerat un membru al #rezist, dar despre care sunt motive destule ca sa redem ca de fapt era un infiltrat psdist in aceasta miscare organizatoare de proteste si ocupanta a Pietii in timpul lui Dragnea. Astfel s-a sugerat ca cei din piata sunt tot cei #rezist care sunt azi dezamagiti de un guvern probabil initial dorit. A fost remarcat si A. Severin despre care nu este nici-o indoiala ca are legaturi cu Spuntnik et co. Si atunci care este measajul trimis pentru cei din #rezist: Toti sunt la fel nu are rost sa mergti la vot si acesta este un mesaj din punctajul de baza al PSD pe care il adopta unii care par a fi critici aprigi ai psd-ului dar observa ca nici ai lui Orban nu sunt mai buni, nimeni nevorbind de exemplu de o excelenta OUG data de guvern ieri in domeniul legilor despagubirilor si anume OUG 72 care stopeaza cat de cat distrugerea legii 10/2001 si a modificarilor ei pozitive in sensul de acordari de reparatii corecte, distrugere care este facuta cu jutorul legii 165/2013 – lege desigur Iliescian-adrian nastasista. Si numai si pentru aceasta OUG toti cei care mai asteapta vreo reparatie pentru jaful comunist ar trebui sa voteze Orban.

  • Daca mergeti pe epochtimes vedeti ce era pe acolo si asta live adica nu din povestite. Se vede si un Severin care refuza sa vorbeasca cu presa si care a stat putin. Deci a fost in serviciu comandat sa faca act de prezenta. Cat o fi primit si de la cine pentru asta? ca spagar cum este nu cred ca a venit gratis. Nu stiu daca nu a incalcat si clauzele eliberarii sale conditionate caz in care pe el trebuiau sa-l salte jandarmii si nu pe „desteptul” de Marian Morosanu alias Ceausescu care ne avand ce face s-a dus sa mai primeasca o amenda ca sa arate jandarmeria ca este obiectiva si ca mai intai ii salta pe cei care prin mitingurile lor au contribuit la venirea actualilor la putere. Cred ca acum aveti si o alta fateta de imagine a Pietii :)

 5. Si pana la urma, e bine sa avem oameni in piata strigand ca li se ingradesc drepturile, cand toata lumea civilizata face la fel pentru a stavili o pandemie (unii dintre noi mai si citim ce inseamna pandemie) sau nu? Ca nu mi-e clar din ce relatezi dumneata.
  Eu unul sigur nu m-am simtit deloc ingradit in libertatile mele, dar na, eu sunt obisnuit sa rerspect legea…

 6. „și-a luat țeapă, se dădeau interesați, Până să mă lămuresc, zbang, să le dea ciocane pe net și să facă ca dracu’ la niște cruci de p-acolo, ălora de le marcă banu’”
  MBA…

 7. Superb articol!

  Eu, unul, deși sunt puține lucruri de adăugat la text, parcă aș fi semnalat și faptul că la intrare în supermarket li se încalcă drepturile „oamenilor normali” și li se ia temperatura, iar pe bună dreptate unii se tem că ar putea rămâne fără.

  Apoi, era momentul oportun, în opinia mea, să fie supusă atenției publice încălcarea drepturilor „oamenilor normali” de a merge pe unde vor. Adică, de ce trebuie să accepte limitarea libertății de mișcare și să aștepte la semafor atunci când este aprinsă lumina de o anumită culoare?!

  Mă rog, ar mai fi câteva încălcări ale drepturilor „oamenilor normali” – „normali”, așa cum sunt cei care organizează mitinguri pentru apărarea dreptului „oamenilor normali” de a răspândi bolile de care [poate] suferă, după libera voință -, dar nu vreau să zăbovesc foarte mult asupra subiectului.

  • In toata lumea, prin piesa numita”Covidurile”, a avut loc un viol in grup al constitutiilor nationale de catre gobierne care nici macar o latrina nu erau in stare sa conduca.
   S-au calcat in noroi orice urma din „drepturili vomului” , animalelor, plantelor, minoritatilor de orice sex, culoare si numar etc etc pe care ni le-au indesat pe gat cu sarg pana in ianuarie anul acesta. Nici un uoengheu, casa de avocatura de mare faima sau mari activisti pentru drepturile mai sus amintite, nu a catadicsit sa actioneze in justitie(kkaia giustitia?!) statul tiran si guvernele ucigase de democratie.
   Cenzura a inflorit ca jungla in vreme de muson si a spart dintii tuturor celor care nu strigau Traiasca conducatorul multiubit! Media s-a aliniat la distanta de un cot una fata de alta, astfel incat au putut prezenta onorul la comandant si striga cu patos 24/7: Va sarutam in fund, conducatori iubiti !
   Toti mucosii(aia de le curgea nasul) au fost „colectati, testati, arestati si tratati”, conform noii legi a Bineului universal facut cu Forta.
   Chiar si mortii din vremea spectacolului”Covidurile” au format batalioane de mars catre alte taramuri, in coloana pe trei si purtand aceelasi triunghi pe piept- incolor, cu inscriptia „Covidit fruntas”.
   Iar dumneata, autorule, plangi ca n-avem lideri si ca ne pleaca creierele din tara…Dar care guvern al tarii a vrut oameni destepti in tara: incepand cu „Moarte intelectualilor!” din 1990 si incheind cu „Daca nu le place tara, pot sa plece” a Chelului cu tichia de margaritar ?!

 8. Nu stiu cat de statistic relevanti intre coronasceptici sunt negationistii care zic ca virusul asta nici nu exista, dar eu devin din ce in ce mai convins ca nu sunt mai rupti de realitate decat presa si politicienii.
  In primul rand, de cate ori se pomeneste de criza pandemica, criza economica pusa la cale de politicieni depaseste fara discutie presupusa criza medicala.
  In fond, de unde ideea asta, pur si simplu presupusa, niciodata dezbatuta, ca statul, guvernul, politicienii, trebuie musai sa instituie restrictii? Asta e tratamentul pe care il aplici unor copii, nu unor cetateni responsabili. Cetatenilor responsabili le comunici situatia si le dai libertatea sa-si deschida magazinul daca vor, sau sa-si concedieze toti angajatii, si sa mearga la cumparaturi daca vor, sau sa stea acasa.
  Apoi, de unde certitudinea asta absoluta asupra previziunilor si asupra caii de urmat, copiate la indigo de toate guvernele? Detaliile care ies la suprafata de la Imperial College cu modelele lui Nial Ferguson ar trebui sa fie un scandal monstru in presa. O lume intreaga s-a bazat fara nici un discernamant pe un singur om care s-a dovedit un impostor al stiintei si a pus economia mondiala pe butuci in grandomania lui, dar presa e prea ocupata cu negatonistii in slujba lui Putin.
  Stiinta a fost ridicata le rang de religie, medicii au devenit preoti. Nu mai avem scepticism, confruntare de teorii, modele, interpretari si predictii ci avem versiuni oficiale si negationisti.
  Statisticile in numere brute ascund realitatea patului lui Procust al masurilor heirupiste. Mor batranii, dar inchidem scolile. Virusul circula in New York, Javits Center si nava spital someaza in asteptare de paciente, dar inchidem intreaga America.
  Am stat inchisi trei luni, nu se stie exact de ce, acum suntem amenintati ca ne asteapta valul doi cand deschidem.
  Si acum, ca ne-am potcovit cu un cataclism, cum se spune, nu lasa nici o criza sa treaca neexploatata. Uitati-va la toti etatistii, cum ii trateaza pe Trump, Johnson, Bolsonaro, pana si biata Suedie, de parca ei ar fi virusul care omoara oameni.

  Noroc cu internetul, ca mai gasesti acolo si niste oamne cu capul pe umeri. Cat i-or mai lasa, ca si libertatea cuvantului e in pericol.
  https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/2984219594979097
  https://www.youtube.com/watch?v=8S8Js-tEmlg
  https://www.youtube.com/watch?v=LD2M63qYqVs
  https://www.youtube.com/watch?v=2kYENF1uWeU
  https://www.youtube.com/watch?v=uzZbaLtMnBo

 9. Clar, ce era de demonstrat s-a demonstrat, guvernul incompetent a incalcat libertatile noastre si nu e bine.
  Dar cum e bine? A formulat careva coerent cum trebuia facut? Dar nu acum ci la inceputul pandemiei.
  Si ar putea autorul sa ceara si parerea celor care au vazut moartea cu ochii (citeste COVID). Asa pentru o opinie echilibrata….

 10. La fel si prin alte orase europene, nu sunt romanii singuri, in Paris „Vestele galbene” vor proteste, in Germania un amestec din stanga cat si dreapta radicalizata si-au dat mainle pe langa multi gura casca, antivaccinisti si altii cu „viziuni ezoterice”, este momentul celor care cred mai mult in scenarii alternative, conspirationiste decat in autoritatile tarilor respective.

  N-am treaba cu nici unii in afara idiotilor care sunt impotriva vaccinurilor, indifierent de care o fi el, n-am treaba daca crapa din cauza bolilor pe care le pot contacta si tot neamul lor, insa ma enerveaza la maxim cum incearca o minoritate galagioasa sa ne conviga de ideile lor fara temei stiintific. Le doresc toate bolile pe cap de care ar putea scapa datorita vaccinarii si sa treaca prin intreg calvaru provocat de ele, scapa cine poate.
  Mai grav insa, sunt copiii la mijloc, fiinte care sunt lasate pe mainle unor parinti inconstienti, daca se duc , cine ii boceste mai tare ?

  Si sa dau numai un exemplu Bill Gates inamicul public numarul unu al lumii datorita programelor de vaccinare afirma, datorita vaccinari se poate reduce numarul copiilor nascuti in lumea a 3 a si ce a iesit, ca doreste decimarea umanitatii.

 11. Din lista dumneavoastră, se vede bine că aţi vorbit cu mulţi participanţi. Şi, deşi per total n-a fost decat un grup răsfirat, dumneavoastră chiar nu l-aţi văzut în grup şi pe Adrian Severin?! Adrian Severin chiar a fost acolo şi el nu prea trece neobservat.

 12. O sa repet ca vad ca libertatea este mai greu inteleasa decat anarhia atat de mult iubita de romani care de aia nu lasa urme importante in istorie:

  Si totusi libertatea ta nu este absoluta, este un teritoriu marginit si blocat uneori de libertatea celorlalti .Eu daca as fi in vestul salbatic as considera ca sunt in dreptul meu sa te impusc daca te duci acum in Piata Victoriei, manifesti contra covidului si a celor ce cred ca el exista si te imbratisezi cu cateva zeci care ca si tine cred ca este un produs al ocultei mondiale (este si agentul KGB Adrian Severin pe acolo care te starneste si fuge acasa sa nu se imbolnaveasa) si apoi vii acasa, in blocul unde esti vecin cu mine si eventual imi imbolnavesti un copil sau o ruda sau chiar si pe mine.
  Si as face-o cu placere, ma refer la chestia cu impuscatul.

  • @ion adrian – în Vestul Sălbatic erau spânzurați cei care împușcau pe cineva fără să fi fost în legitimă apărare. Asta așa, ca să știm despre ce discutăm.

   Iar cetățenii americani au dreptul să poarte arme tocmai pentru a putea forma miliții înarmate, împotriva unui guvern care devine opresiv. Oamenii aceia (părinții fondatori) erau plecați din Europa și știau foarte bine câtă patologie manifestă autoritățile, dacă oamenii n-au arme.

 13. Sunt perfect de acord cu domnul Ratiu si cu ideea articolului. Da, toata lumea are dreptul de a fi sau nu de acord cu o asertiune oarecare, dar acest lucru este valabil atata timp cat respectiva asertiune nu este un adevar dovedit stiintific. Adica, am dreptul sa fiu pro sau contra politicilor PSD (un subiect aleator), dar nu am dreptul sa fiu impotriva legii gravitatiei sau impotriva faptului ca Pamantul este rotund. Adevarurile stiintifice nu se discuta, ele pur si simplu sunt! Adica, nu trebuie sa ma bat pentru dreptul cuiva de a crede ca Pamantul este plat, trebuie sa ma bat ca sa il fac pe respectivul sa inteleaga pentru totdeauna ca Pamantul este rotund.

  Asadar problema vaccinurilor nu se pune in termenii corpul meu = alegerea mea (cum se pune in problema avorturilor), deoarece aleregea mea este ok atata timp cat nu afecteaza pe altcineva, dar nu mai este ok in momentul in care afecteaza pe altcineva. In momentul in care alegerea mea contribuie la raspandirea unui virus, la slabirea imunitatii comunitatii, atunci problema trebuie pusa altfel. Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea altora.

  • Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea altora.

   Libertatea ta se termina acolo unde incep frica, angoasele si pandacsiile altora. Good luck with that! :-)

  • Zici ca libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea altora, dar ai pretentia ca pentru reducerea riscului tau altii sa renunte la libertatea lor de a controla ce intra in organismul lor. Nu e o contradictie? Nu crezi ca cererile tale ar trebui sa se opreasca acolo unde incepe organismul lor?

   Eu cred ca vroiai sa spui mai degraba „libertatea altora se termina acolo unde incepe libertatea pretentiilor mele, care sunt cat de intinse am chef”.

   • Foarte bun comentariu.

    Incerc sa reformulez:
    Libertatea anti-vaccinistului se termina acolo unde zice vaccinistul.
    Dar libertatea vaccinistului nu se opreste nici macar la contactul cu epiderma proprietate personala a anti-vaccinistului. O penetreaza „de voie” si introduce acolo orice substante crede el de cuviinta.

   • In ritmul asta vom ajunge sa murim (ca acum cateva zeci de ani in urma) de la un pojar.
    Noaptea mintii! Ne vedem in Paleolitic!

 14. Solutia este disciplina si respectarea legii! Autorul nu a pomenit nimic despre respectarea ‘distantei fizice(sociale)obligatorie si a carei eficacitate este confirmata de specialisti ,nu de vorbareti!
  Si vobaretii ar avea ce discuta ,despre respectarea sau nu a Constitutiei Romaniei care la art.22(primul din cap.II Drepturi si Libertati fundamentale) alin (1),prevede:
  „Dreptul la VIATA,precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt GARANTATE”
  Prea multa superficialitate si foarte multa ipocrizie ,in tratarea unui situatii de viata critice !
  Mi-a placut definirea D-lui CTPopescu,data acestui gen de oameni:”inteligenti asimtomatici”
  Domnule M.Cusuta,nu va jucati cu slabiciunea unor oameni stiind ca moartea lor necunoscuta, nu v-ar tulbura constiinta , sau…!?

  • @Elena – cine vrea să poarte vizieră de plexiglas, e liber să o poarte. Dar nu să oblige pe alții să o poarte. În UK, mii de oameni fac închisoare pentru fapte pe care nu le-au comis, în virtutea dreptului la promiscuitate al feministelor axate pe one night stand.

  • Stimata Domnisoara,
   In spatiile de socializare non-standard americane (nu-facebook, nu-twitter nu-etc.), adica in subteranele sordide ale internetului unde colcaie conspirationistii, se vorbeste tot mai insistent despre un inevitabil RESET in USA. Si stiti care e opinia majoritatii? Ca, dupa RESET, femeile nu vor mai avea drept de vot. Adica nici vorba sa mai ocupe functii publice gen guvernator, senator etc.

   • @Ionica
    Draga doamna, permiteti-mi sa va intreb.
    Cum ati ajuns „in subteranele sordide ale internetului unde colcaie conspirationistii”, ca sa aflati de acest mare RESET al SUA??

    Pe de alta parte, cand spuneti „opinia majoritatii”, despre ce majoritate vorbiti? In SUA femeile sunt majoritare. (97 de barbati la 100 de femei)

 15. Protestul e bun, ar fi suspect sa gandim toti la fel. Ce ma ingrijoreaza este vehementa cu care „populatia” preia pe nemestecate edictele statului si sare la gatul oricarui membru al turmei care indrazneste sa atraga atentia ca, poate, se incalca niste libertati fundamentale prin niste actiuni care, poate, nu sunt cele optime.

  Interesante sunt si formularile tip „propaganda de razboi” impinse in spatiul public, de parca virusul ar fi un inamic pe care il poti impunge cu baioneta. Daca as fi zilele astea un iubitor al statului, in general, as fi extrem de fericit: se pare ca, prezentat intr-un ambalaj corespunzator, pot vinde drept catastrofa iminenta care necesita arest la domiciliu absolut orice! Anumite masuri legate de „combaterea virusului” se pot strecura de forma permanenta in legislatie, exact ca dupa 9-11.

  Asadar, asistam fara sa ne cutremuram macar la o limitare fara precedent (ca scara, durata), pe timp de pace (oare?) a cel putin jumatate din lista drepturilor fundamentale si FORTATI sa traim din pomana statului pentru un virus cu o mortalitate estimata in continua scadere.

  E o tragedie pentru cei morti, e o tragedie pentru cei care in cativa ani vor fi cu mult mai saraci. E o si mai mare tragedie daca in urma intregului episod vom delega si mai multa putere Statului, ne vom fi amanetat toti viitorul de dragul unei iluzorii securitati. Acel Stat generic care nu a fost in stare sa prevada asa ceva si sa fie pregatit macar partial, are pretentia sa ne mai incredem in el?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mihai Cusuta
Mihai Cusuta
Mihai Cusuta, MBA.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Un genocid spiritual

Când , în urmă cu treizeci de ani, am scris un Apel către lichele, nu am avut în vedere licheaua ca figură...

Academicianul Dan Berindei. Cât spun dosarele Securității despre viața unui om

Conflictul istoricului Dan Berindei, cunoscut ca „om al regimului”, cu fiul său, Mihnea Berindei, „cel mai bun, cel mai penetrant şi mai...

Post-Scriptum la alegerile americane

În ciuda acțiunilor în justiție inițiate de către Donald Trump care acuză fraudarea alegerilor în cîteva state Joe...

Gulaș sau varză de Bruxelles?

Am convingerea că noi, Uniunea Europeană, respectându-ne propriile reguli, vom trece cu bine dificilul examen pe care Ungaria și Polonia l-au generat....

Ce mai putem face (în afară să creștem TVA-ul și accizele!)

O expresie mi-a reținut atenția, în mod special, în proaspăta Comunicare specială a Comisiei...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.