joi, iulie 25, 2024

Am rezistat. Rezistăm. Vom rezista

De ce am rezistat şi de ce vom rezista? Pentru că nu suntem pregătiţi să capitulăm în faţa răului moral care înghite, aparent de neoprit, România. Pentru că nu credem că starea naturală a oamenilor este supunerea, ci libertatea. Pentru că nu privim statul ca pe un stăpân ce poate dispune de vieţile noastre după bunul lui plac. Pentru că mai există în mulţi dintre noi un sentiment al datoriei de a nu îngenunchea, atunci când în jurul tău alţii sunt pregătiţi să îngenuncheze. Pentru că nu credem în dreptul aleşilor vremelnici de a compromite, sfidător, valorile pe care se intemeiază comunitatea de cetăţeni. Pentru că nu putem accepta ca singur viitor al ţării noastre marasmul moral şi politic administrat de cei care au luat în stăpânire statul, în vederea apărării propriilor lor privilegii. Pentru că egalitatea în faţa legii nu este un moft,ci cărămida pe care se sprijină normalitatea acestei patrii pe care o iubim. Pentru că am am descoperit, în această lună, că nu suntem singuri. Pentru că am învăţat să preţuim solidaritatea care se naşte nu din ură, ci din capacitatea de a gândi, împreună, la o Românie a decenţei. Pentru că în serile din Piaţa Victoriei zăream semnele noastre familiare proiectate pe clădiri şi ştiam că, acolo, mai mult decât în oricare altă parte, avem energia de a merge mai departe.

Această luptă este semnul unei schimbări pe care o vom resimţi în lunile şi anii care vin. Prin simpla noastră inventivitate ludică, prin simpla noastră îndârjire,am reuşit acolo unde generaţii de dinaintea noastră nu au reuşit: am reuşit să facem pe cei ce se cred stăpânii acestei ţări să dea înapoi, să cedeze, să abroge propriile acte adoptate în dispreţul principiilor elementare al dreptului. Aroganţa cu care Liviu Dragnea şi acoliţii săi ne privesc nu ne poate descuraja. România nu este un imens Teleorman, peste care Liviu Dragnea domneşte, suveran. România este trezită la conştiinţa puterii ei de a rezista.

Dar tocmai pentru că au cedat este nevoie să ducem mai departe această rezistenţă. Avem obligaţia nu doar de a nu renunţa la vigilenţă, dar, mai ales, obligaţia de a lucra, zi de zi, pentru ca acest regim să nu aibă, niciodată, sentimentul de atotputernicie. Este nevoie de aceasta constantă, tenace, formidabilă presiune pe care numai oamenii liberi ai unei naţiuni libere o pot exercita.

De ce vom rezista? Pentru că, în cele din urmă, suntem cu spatele la zid şi victoria regimului oligarhic ar însemna victoria unui viitor în care unicul nostru loc ar fi locul de supuşi domesticiţi de stăpânul lor. De ce vom rezista? Pentru că gustul rezistenţei este un gust care nu poate fi uitat. Cei care s-au ridicat în picioare nu mai pot sta în genunchi. Alternativa la sclavie este întotdeauna demnitatea care se cucereşte prin luptă. Iată de ce vom rezista, mai departe.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Foarte frumos, plin de patos, darzenie si optimism articolul de fata. Necazul e ca realitatea e totusi destul de maronie. PSD-ul nu a fost cu adevarat infrant. PSD-ul iese intarit si mai unit in jurul marilor talhari din confruntarea asta. In plus ramane strans ancorat de robinetul cu parale.

  Manifestatiile s-au intrerupt prematur. Sau cum zicea cu amaraciune si foarte plastic Naş Pandele Duminica dupaamiaza cand a trecut pe la mine la un pahar de vin: „Se inecatara zavragii ca tiganu’ la mal bai Svejkule. S-a ispravit cu Romania. Bine c-am tuns-o de acolo si de acum o sa vedem masacrul de la balcon”. Si tare ma tem ca avea dreptate. Exact asa cum bolnavul intrerupe prosteste inainte de vreme tratamentul cu antibiotice, suferinta sa acuta devine una cronica si tot mai rezistenta la orice medicatie. Tare ma tem ca viitorul Romaniei e de fapt mexicanizarea. Iar trambitarea unor victorii inexistente nu va opri deloc procesul. Dimpotriva. Victorie era doar daca se ajungea al anticipate acum atata vreme cat emotiile sunt puternice.

  Haita lui Dragnea are ani buni la dispozitie (procesele pe rol se pot lungi mult si bine) pentru legioferarea pas cu pas si frumos prin parlament a tot ceea ce continea odioasa Ordonanta 13. Si inca cate ceva in plus. :P Acum au invatat ce trebuie facut si ce nu, pentru ca sa-i fenteze pe revoltati.

  Apoi simplul fapt ca Dragnea & Co. au ramas la butoane e un dezastru pe care se pare ca multi romani nu-l vad (inca). vorbind cu amici din tara am auzit repetata ingrijorator de des si cu aceasi veselie senila chestia cu: ” Dom’le astia nu o sa-si poata respecta tampeniile promise in campanie si sa vezi cum o sa o ia in goarna!” . Cand? In 2020?! :P Exact asta e chichita. Musca si fugi. Sub carmuirea lui Ponta datoria publica a Romaniei s-a dublat ajungand la peste 50%. Suna OK comparat cu alte tari europene numai ca viteza de indatorare e cumplita. Si nu s-a facut NIMIC din banii astia, ce vor trebui platiti. Una din primele grijia ale guvernului Carpeanu a fost emiterea ordonantei 9/2017 ce e in efect mult mai periculoasa si mai distructiva ca Ordonanta 13/2017. Iar impotriva ei n-a protestat nimeni. Pe scurt e vorba de faptul ca se ridica orice fel de restrictii la angajarea creditarilo pentru orice de catre admnistratia locala si centrala infestata cu PSD-isti. Daca Ponta a reusit sa dubleze datoria publica a tarii cu aceste restrictii destul dedrastice, ghici ce va face Dragnea mult mai harsit in achizitii oneroase, fara ele?!

  Iar acum imaginati-va cine va plati factura… Vestea cu adevara proasta e ca la orizontul anului 2020 Romania are toate sansele sa fie intr-o postura mult mai proasta ca Grecia anului 2009, insa fara sa fie in zona Euro (deci nici vorba de planuri de salvare) si fara turismul grecilor… Indiferent cine castiga in 2020 mare lucru nu va mai fi de facut in pesiajul selenar lasat in urma de Drganea & Co.

  • stimate Svejk, ai dreptate. psd-ul nu e nici pe departe invins in intentiile sale, doar prin faptul ca nu i-a reusit lovitura cu codul penal.
   chiar sa nu inteleaga protestantii ca modificarea legilor penale era doar primul pas dintr-un plan bine ticluit? ca dragnea nu este un hot, cum il prezinta multi, ci un uzurpator al fragilei democratii liberale romanesti? planul psd bate departe, iar partidul are rabdare si sfatuitori buni, chiar daca lovitura cu ordonanta nu le-a reusit pana acum.
   e uimitor ce putini sunt cei care inteleg ca revolta impotriva sistemului nu se face numai cu rezistenta in strada (vezi Piata Universitatii), ci cu actiunea bine coordonata a fortelor civice democratice (nu doar in anonimitatea demonstratiilor stradale), curajoasa, hotarata si tintita.
   cu toata simpatia pentru Ioan Stanomir, trebuie sa spun ca articolul pare mai degraba izvorat din dezolare si neputinta. idealismul impresioneaza inimile curate, dar doar pragmatismul poate schimba ceva, cu luciditate, curaj si actiune inteligenta. pentru asta trebuie sa iasa in fata lideri puternici. si asta cat mai repede.

   • Da, din pacate tare ma tem ca aveti si dumneavoastra dreptate. Nici nu stiti cat de tare mi-as dori sa gresim amandoi si sa aiba dreptate dl. Stanomir!

  • Eu cred ca problema nu este „infrangerea PSD” ci consturirea unei platforme politice conforme cu ce s-a cerut in piata.
   Pentru ca, sa fim seriosi, nu prea avem. Exista, hai sa zicem, USR dar ramane de vazut daca vor avea intelepciunea sa inteleaga momentul. Aparent ei se complac intr-un mesaj anti-sistem care desi in aparenta este totuna cu ce s-a strigat in piata, are totusi o diferenta fundamentala fata de ce se intampla la un protest. La protest strigi ce nu vrei, gen nu vrem Dragnea, nu vrem PSD. Problema mai departe este ce vrem.
   Am mai iesit, din 89 incoace cu o agenda anti-sistems si chiar am schimbat niste regimuri insa acea schimbare profunda n-a venit fiindca n-am multumit sa dam jos indivizi dar nu si sa punem in loc idei si principii.
   Fiecare din cei care au iesit la proteste sau au fost cu inima langa protestatari sa se gandeasca ce vor sa puna in locul PSD si fiecare sa se gandeasca sa isi aduca o mica contributie in sensul asta. Poate sa creastem USR, poate alt partid, dar focusul trebuie sa fie nu ce nu vrem, nu pe un discurs anti-sistem, asta e clar, ci ce vrem sa punem in loc…

   • Cred ca at incurcat pe ici si colo succesiunea fireasca a pasilor de urmat.

    In opinia mea prioritatea #0 e eliminarea cleptiocratilor si infractorilor din parlament intai si apoi din guvern si administratie. Atata vreme cat rolul fundamental al parlamentul este sa ofere protectie infractorilor nu cred ca e loc de nici un fel de asanare si speranta in orice fel de platforma miraculoasa care va rezolva toate suferintele mortale ale Romaniei e in cel mai fericit caz infantila.

    Nu pot sa uit cum pe la 6-7 ani, de Pasti, aflandu-ma in curtea unor prieteni de familie la marginea orasului, am vazut un iepure salbatic sau (salbaticit :P) fugind cu viteza fulgerului printr-o gaura din gardul de sarma impletitia. Am tipat incantat ca l-am vazut pe iepurasul de Pasti. :P Nu a vrut sa ma creada nici macar pustimea, iar mama a fost un pic ingrijorata de imaginatia mea debordanta si de starea de efuziune in care ma aflam. In pofida oricaror argumente eu eram sigur ca am vazut miracolul cu ochii mei si nimeni nu-mi putea clinti convingerea fanatica. Cam asa si cu larga platforma reformista. Nu cred sincer ca exista cea mai mica sansa sa vedem aurul curat rasarind din mlastina oricat de fericiti am fi cand ni se pare ca o vedem conturandu-se. Deci pasul 1 e asanarea malstinii.

    In ce priveste USR-ul sunt mai sceptic in privinta sa decat am fost vis a vis de orice miracol de 3 zile al politici romanesti. Nu ca nu m-as putea inseala, dar tare imi mai miroase USR-ul a „stanga progresista” de inspiratie vest europeana sau nord americana. Daca e asa, astia sunt de fapt mult mai pericuolosi ca zece de alde Dragnea :D

  • Ceea ce nu pare sa inteleaga autorul, ca si majoritatea acelor putini romani de calitate care au ales, din nostalgie, sa ramana sa isi traiasca viata in RO, este ca viata e prea scurta ca sa o traiesti ca pe o lupta sau ca pe o rezistenta intr un razboi nesfarsit cu homo sovieticus. Pe scurt, romanii din RO supravietuiesc si rezista, iar romanii din Vest traiesc.

   • Trist dar adevarat.

    Ma bucur ca am avut inainte de 30 de ani revelatia (iar apoi capacitatea si sansa de a pleca fara a privi in urma) ca Romania va ajunge poate acolo unde vreau eu in cateva decenii. Si m-am intrebat impreuna cu sotia mea daca chiar avem vreme sa asteptm atata batandu-ne cu morile de vant, frustrarile si meschinariile marunte timp de decenii. Acum realizez ca de fapt e vorba de generatii. Si s-ar putea din nou sa fiu mult prea optimist :(

   • „ …este ca viata e prea scurta ca sa o traiesti ca pe o lupta sau ca pe o rezistenta intr un razboi nesfarsit cu homo sovieticus. Pe scurt, romanii din RO supravietuiesc si rezista, iar romanii din Vest traiesc.”

    Asa este cand scapati de manipulare atunci cand priviti prea aproape si vedeti prea departe de manipularea noastra cea de toate zilele.
    Totusi , sa fim optimisti, am primit asigurari ferme ca mai avem numai 13 ani de asteptat dupa cea au trecut deja 27 ( http://www.contributors.ro/editorial/mai-avem-13-ani-de-rezistat/) .

 2. Pasionatii de fotbal cunosc situatia: acasa, cu echipele de club sau nationala, facem un meci lamentabil si pierdem, chiar la scor rusinos uneori. In retur ne dam cocosi si scoatem un egal (au luptat curajos, au rezistat, titreaza presa), dar nu neaparat ca am fost mai buni, ci pentru ca adversarul, dupa primul meci, avea deja calificarea.
  Intrebarea mea deznadajduita, pentru care am mai primit scatoalce, ca pesedist: dece ne laudam cu „rezistenta” si nu luptam atunci cind trebuie, la alegeri? Dece?
  Noi cistigam doar batalii, iar din 4 in 4 ani pierdem razboiul. Faptele o spun.
  Sa nu uitam, ar fi grav, ca dupa alta incercare uslamista de şuntare a Statului, din vara lui 2012, in iarna la alegeri, coalitia a cistigat cu 68%.
  Iar PSD-ul nu e votat doar de tarani, pensionari si asistati social.
  Pe dreapta sint prea multi care isi aroga titlul de sef de stat major.

  • Clar ii invinuiesc pe cei care nu merg la vot. Au o mare vina in cele ce se intampla. Dar… Aveti dreptate: nu numai taranii, pensionarii si asistatii sociali voteaza PSD, Mai voteaza cu ei functionarii publici, cadrele didactice, angajatii din sistemul sanitar de stat. Adica tot „sugative” de la buget.carora li s-a promis, mai nou, un salariu minim mai mare decat cel din privat. De ce? De ce mereu bugetarii sunt mai egali decat altii? Simplu: sunt masa de manevra a PSD. Da, nu e vorba doar de pensionari si asistati social. Deci, cum sa nu iasa victoriosi intr-o tara in care numarul pensionarilor e mai mare decat al angajatilor, iar dintre angajati mare parte o constituie functionarimea de tot felul?!??

   • Poate si „masa de manevra”, dar nu neaparat a PSD, ci a tatucului „care ne da”. Dusmanul este cel care iti ia, temporar, pentru a echilibra balanta (ati uitat?).
    Si, desi spre sfirsitul postarii o cam scaldati, trebuie sa acceptati ca, exact ca reclama de pe timpuri de la loz in plic, „numai cine voteaza cistiga!”

    • Domnule, sa ne intelegem. am spus doar cine voteaza IN PRINCIPIU cu PSD. Si nu am inteles niciodata motivatia lor. Sa votezi mereu acelasi partid, cu aceleasi pete, cu aceleasi probleme penale depaseste puterea mea de intelegere. Culmea, eu am prins si „epoca” de dinainte de ’89. Deci, nu pricep. Evident, are legatura cu „tatucii” de tot felul cu faptul ca exista inca obisnuinta ca altii sa gandeasca pentru noi si mai exista un egoism crunt. Pur si simplu este ceva tip ochelari de cal: ii intereseaza doar banii din buzunarul propriu. Despre viitor, copii, nepoti, nici nu vor sa auda! Vorbesc in cunostinta de cauza. Am in familie pe cineva care a zis ca nu are decat sa-i plece copiii din tara, el este multumit cu banii pe care-i castiga in plus, de aia a votat PSD. Si nu face parte din categoria”dobitoci’, dar e salariat la stat. Cu pensionarii e si mai clar. Ei ar vota cu astia oricand, pentru ca mereu le-au aruncat firimituri. Au uitat ca dupa aia le-au luat cu felia… Pentru mine, in Romania este o mare problema. Parintii pretind de la copiii lor respect, iubire, cinste. Dar nu si invers!
     Si nu, nu am uitat de „dusmanul care ne ia”. Cele mai multe injuraturi le-am auzit in legatura cu cei 35% luati din salariile bugetarilor in criza, cu taierile de pensii etc. Nu sunt fan Boc sau Basescu, dar stiu de la economisti mai cu cap decat mine ca a fost de ales: taieri in sistem sau se duce tara de rapa. Nebunul ala care priveste si acum chioras a spus si ceva adevaruri printre cele 1 000 de prostii: nu degeaba au albit de tot amandoi atunci… In afara de asta, bugetarii si toti care se plang de taierile de atunci uita ceva foaaarte important: ei au pierdut bani, dar cei din sistemul privat au pierdut locuri de munca! Au trebuit sa plece in cele patru zari ca sa poata trai. Evident, aud zilnic: „Treaba privatilor ce fac, ei au vrut mai multi bani. Sa sufere consecintele”. Asa carevasazica! Putem lucra toti la stat? Nu. S-a mai incercat asta si s-a vazut ce a iesit. Atunci sa-mi spuna onor bugetivorii cine alimenteaza „cazanul cu bani” din care sunt platiti. Ca fara privati nu vad cine le baga lor bani in buzunar. Apropos, categoric nu sunt genul care sa spuna ca un zidar e mai pretios decat un invatator, profesor sau un medic, fereasca-Dumnezeu! Dar asta e! Taxele si impozitele alimenteaza „oala” aia mare din care Dragnea et comp. tot promite ca va da bugetarilor. Si daca nu va mai fi de unde? Nu poti merge la infinit cu taxarea si impozitarea. Cel putin asa spun legile economice. Alea sanatoase. Altminteri, ne putem imprumuta, putem da faliment…. Solutii mai sunt, ca de alea rele dai la tot pasul….
     De asta tot bat moneda pe „masa de manevra a PSD”. Nu e alcatuita doar din tarani, pensionari sau asistati sociali, ci si din functionari, cadre didactice etc. Care oricand sunt susceptibili de a fi „corupti” cu cateva sute de lei. Oricare ar fi pretul pentru altii….
     PS: Pentru ca s-au mai ridicat semne de intrebare asupra mea, sa lamurim cateva lucruri. Am prins „epoca de aur”. Deci stiu cu ce s-a mancat. Actualmente lucrez in sistemul privat si nu ma plang de bani, insa asta nu are mare importanta pentru mine. Am lucrat si la stat. Nu am plecat de acolo din cauza banilor. Nu mi-a placut modul de lucru. Am practicat cel putin zece meserii diferite, in cateva tari diferite. Si acum, daca am chef, plec de aici. Ma descurc in alta parte. Dar NU ASTA VREAU! Vreau sa stau aici, sa merg mai departe. Si asta vor si copiii mei. De aia nu suport hotia ridicata la rang de politica de stat si ideea de partid-stat, ai caror sefi gandesc pentru toti. Nu suport minciuna, manipularea, inselaciunea. Si se vad peste tot chiar la varf! Si nu-mi place mita de niciun fel, pentru ca stiu ca, si cand o dai, si cand o iei, mereu are un pret. Deci, o sa lupt pana la capat sa schimb ceva in tara asta. Poate nu voi reusi, dar mai bine mor incercand, decat sa nu fac nimic.

     • Multumesc de raspuns/atentie.
      Scuze daca te-am facut sa te dezlantui. Binevenit.
      (Sper ca nu ai inteles ca apar hotia si PSD-ul.)

 3. Nimic mai tragic. Un nou val de emigrare este deja previzibil. Nu se poate rezistenţă fără organizare. În 1990, mişcarea civică creştea din idealism. Azi e atomizată: avem oengeuri cu suveranitate limitată de finanţator, care poate fi chiar guvernul. Nu au flexibilitatea de a se solidariza. Niciunul vizibil n-a catadixit să adere la rudimentul de Proclamaţie iniţiat la Timişoara! Deci foarte probabil că nu vom avea un front comun anticorupţie, care să valorifice experienţa anti-Iliescu FSN a Alianţei Civice şi a Convenţiei Democrate. Penalii au toate şansele să fure această Revoluţie de Catifea, erijându-se eventual în rezistenţi, la… „binomul” SRI-DNA!

 4. Respect aceasta atitudine, dar imi permit sa va sugerez un alt tip de analiza…
  Rezistenta nu exista fara persistenta motivelor care au declansat-o, nu?
  Daca este asa, a ne incuraja sa rezistam mi se pare, implicit, recunoasterea unei fortei superioare noua, aceea a adversarilor…Noi rezistam PENTRU CA ei PERSISTA. Altfel spus, asteptam sa se schimbe, ca sa nu mai avem la ce rezista….Or, cu aceasta abordare, se instaleaza obisnuinta si fenomenul risca sa se banalizeze si sa-si piarda din forta.
  Cred ca se impune o schimbare de logo, care se declanseze adevaratele schimbari dorite de toti progresistii.
  Atentie deci la marele adevar care ne avertizeaza „Boala lunga, moarte sigura”… :(

 5. Primitivismul social si mentalitatea de grota versus civilizatia de tip democratic si european

  Societatea romaneasca s-a schimbat in mod fundamental in primul rand prin cetatenii ei care au evoluat mult mai repede decat intreg sistemul politic si social inca in uz la noi.
  Paradoxul romanesc este acela ca cetatenii romani au devenit demult europeni , dar nu-si mai gasesc locul intr-un stat si o societate aflate in siajul unei clase politice corupte care doreste transformarea statului de drept intr-un stat al penalilor si a societatii intr-una controlata si confiscata de grupuri de presiune care urmaresc resetarea si bulversarea sistemului de valori ale normalitatii sociale si morale traditionale printr-un adevarat PNI ( Program National de Imbecilizare prin mass-media).
  Limbajul si comunicarea publica si in general degradarea spatiului social si moral au atins deja la cote de alarma care transforma dialogul public intr-o lupta in custi.

  https://youtu.be/NBVCDT2-O8I

  https://youtu.be/ccPGqXzuJsE

  Pe de alta parte , uriasele proteste recente declarate drept „o revolutie morala si a civilitatii”, un adevarat model pentru Europa si o „sursa de inspiratie si de admiratie” pentru SUA , au aratat ca desi Romania este una singura, principala ei problema nu este „poporul” ( atat de hulit de mercenarii ideologici de aici ) ci o clasa politica retrograda care traieste practic in afara istoriei si un sistem politic si social anchilozat care a transformat societatea intr-un penitenciar social in care cetatenii nu-si mai gasesc locul pentru ca nu se pot manifesta decat in afara lui si in opozitie cu acesta.

  Diferentele de mentalitate intre liderii politici ai partidului de guvermant si reprezentantii democratiilor occidentale sunt uriase si arata cat de adanca este fractura sociala din societatea romanesca provocata de o clasa politica cu o ideologie retrograda si conspirationista care nu-si poate justifica existenta fara apelul la comploturi interne si agenturi externe :

  ” Nu am fost surprinsi ca romanii si-au demonstrat in numar mare sprijinul fata de statul de drept si impotrivirea fata de orice eforturi percepute ca slabind statul de drept. Nu a fost surprinzator pentru noi, ci a fost o sursa de inspiratie, de admiratie, la Washington si, sunt sigur, in multe capitale, vazand democratia in actiune, vazand oamenii sustinand ideile in care cred si trimitand mesaje reprezentantilor alesi de ei. Cred ca a fost foarte important si am apreciat faptul ca la scurt timp dupa proteste, prim-ministrul s-a distantat de initiativa, de schimbarile la Codul Penal care au fost cauza protestelor.Acest lucru a demonstrat ca a reactionat la motivele protestelor oamenilor. Acest lucru ne ofera incredere ca democratia este puternica in Romania. Totodata, cred ca este o situatie pe care vrem sa continuam sa o urmarim, asa cum am vazut si astazi ca exista in continuare protestatari in fata cladirii Guvernului. Cred ca acest lucru are o semnificatie importanta si reaminteste in acelasi timp ca suntem si trebuie sa fim cu totii interesati de urmatorii pasi. Suntem increzatori ca guvernul va lua masurile adecvate pentru a-i asigura din nou pe cetateni de angajamentul sau fata de statul de drept si pentru a-si asigura aliatii, inclusiv pe Statele Unite, ca isi pastreaza angajamentul fata de aceasta valoare foarte importanta pe care se bazeaza Parteneriatul Strategic si NATO”.

  Hoyt Yee
  Adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA
  http://www.aktual24.ro/emisarul-lui-trump-protestele-sursa-de-inspiratie-de-admiratie-dragnea-protestele-manipulare-ultraprofesionista-din-afara-tarii-din-sua/

  „Maniera de manipulare ultraprofesionista (s.n.), care nu a fost conceputa in Romania(s.n.). Am si facut analize, acelasi tip de mesaje si afise am vazut in SUA”.

  Liviu Dragnea
  http://www.aktual24.ro/emisarul-lui-trump-protestele-sursa-de-inspiratie-de-admiratie-dragnea-protestele-manipulare-ultraprofesionista-din-afara-tarii-din-sua/

  In ultima instanta problema nu este numai politica , ci in primul rand morala pentru ca incercarea prosteasca de a legaliza furtul intr-o tara cu radacini eminamente crestine in care din vremuri imemoriale educatia in familie incepea cu stravechile cutume morale „Sa nu furi !”, etc., a fost declansatorul unei ciocniri frontale a mentalitatii de tip comunisto-securist care a ingenuncheat 70 de ani romanii , cu poporul roman pe care l-au crezut invins , respectiv cu normalitatea sociala si morala traditionala de la noi .
  https://sergiusimion.blogspot.ro/2017/02/primitivismul-social-si-mentalitatea-de.html

  N.B. Fara suparare , in locul acestui inflacarat , mobilizator si vag : ” Am rezista. Rezistam. Vom rezista” ( Cine ? Unde ? Cand ? Cum ? ) ca cititor as fi preferat in acest context politic si social eventual o analiza la obiect asupra consecintelor pe termen lung a acelui blestemat cui batut pentru aproximativ doua decenii in Constitutia Romaniei de catre parintele ei Antonie Iorgovan& Comp.( „Averea dobandita(s.n.) se prespune a fi licita(s.n.)”) care a imbogatit pe cei in carti , si i-a saracit pe restul .
  Sau , si mai bine, o analiza profesionista asupra ABSENTEI din Constitutia Romaniei din zilele noastre a unei prevederi esentiale de genul ” persoanele cu condamnari penale NU pot ocupa functii politice si demnitati publice” care lasa usa deschisa penalilor,etc. ( aici oricand se poate invoca principiul „daca nu este interzis, este permis” si probabil ca asta a si facut Avocatul …cui ?:) ) dar se pare ca ceea ce este legal nu este intotdeauna si moral pentru ca la noi a devenit un obicei social sa facem vedete din cei care incalca legea si morala.
  Probabil ca sunt chestiuni inca tabu pentru unii, dar asta nu impiedica oamenii sa iasa in strada in continuare.

 6. Suntem cu spatele la zid de cam prea multă vreme.
  Unii dintre români, tot stând cu spatele la zid, au găsit o portiță acolo și au folosit oportunitatea de a spăla putina peste graniță.
  Am rămas mai puțini, mai dezorientați și mai fără speranțe.

  Cu spatele la zid am suportat atacul din Iulie 2012 dar am rezistat și am evitat extincția, la limită.

  A venit și vara lui 2014 când atacul a fost dat prin surprindere, mișelește: OUG 55 ”a traseiștilor”. Un număr de 86 (optzecișișase) de Senatori au reușit să anuleze Statul de Drept prin suspendarea Legii Electorale timp de 45 de zile, timp în care 17,4% dintre aleșii locali au aruncat la coș voturile cetățenilor de la precedentele alegeri locale și au sărit în barca USL înroșind harta României. Nu am reușit atunci nici să clipim. Ceva totuși a tresărit acolo, în inimile din România profundă, pentru că la alegerile Prezidențiale din Noiembrie 2014 românii au readus albastrul la loc pe hartă având un consistent sprijin în Diaspora. Acela a fost primul semn că #Rezistența s-a născut.

  Dar, cu un singur ficus nu se poate face față furtunii. Alegerile Parlamentare au trecut peste noi ca un simun, sufocând democrația dâmbovițeană, transformând peisajul politic într-un deșert roșu.
  Atunci când românii au aflat că doar închinându-se cu fața la Teleorman pot găsi oaza cu verdeață au bănuit că li se pregătește o îndelungată servitute. Dovada a venit repede, în noaptea când de pe muntele din piață a coborât un fals profet trăgând după el o tablă a legilor care zeifica tocmai Vițelul de Aur care paște în Oaza pe care doar Teleormăneanul o vede.

  Asta a fost picătura care a umplut paharul.
  #REZISTENȚA a reușit să spargă tabla mincinoasă și să strângă rândurile deziluzionaților.

  Din acest moment falsul profet trebuie să-și recunoască impostura iar mana cerească pe care o promite se va risipi precum Fata Morgana.
  De acum înainte stâlpul de foc călăuzitor poate fi doar credința fierbinte a noastră că doar prin noi înșine vom reuși să construim Un Viitor Solid, Real, al Nostru.

 7. am mai scris p aici si poate ma repet
  iesirea din comunism nu putea fi reparata de aceleasi napirci acivisto secusristoide din esaloanele secunde. the men of honor au fost doar doi : Coposu si Ratiu. toate celelalte caricaturi (din pnl, pdl, prm, pmp si care vor fi mai fost) au fost variatiuni pe aceeasi tema, „elitele” / statul sint ei si progeniturile lor la fel de inepte dar mult mai rapace, facute doctori pe bani la spiru haretii din romania sau aiurea. asta i adevaratul pericol, restauratia prin odrasle si slugoi.

 8. Unde ne sunt visătorii?

  Proiectul de ţară e în mintea, în capul citoyenilor de pe stradă. Viitorul e cea ce vedem zi de zi în ochii manifestanţilor entuziaşti, solidari. Citoyenii stiu foarte bine ce vor, ce îşi doresc, cu cine vor sa fie asociaţi în UE şi în lume. E mult. E foarte mult. Mobilitatea mentală e brandul tinerilor 2017. Nu se lasă uşor „furaţi” de şansele lor vitale, de viitorul lor şi al copiilor lor.

  …”…. Pentru că nu credem că starea naturală a oamenilor este supunerea, ci libertatea. Pentru că nu privim statul ca pe un stăpân ce poate dispune de vieţile noastre după bunul lui plac. Pentru că mai există în mulţi dintre noi un sentiment al datoriei de a nu îngenunchea, atunci când în jurul tău alţii sunt pregătiţi să îngenuncheze. Pentru că nu credem în dreptul aleşilor vremelnici de a compromite, sfidător, valorile pe care se intemeiază comunitatea de cetăţeni. Pentru că nu putem accepta ca singur viitor al ţării noastre marasmul moral şi politic administrat de cei care au luat în stăpânire statul, în vederea apărării propriilor lor privilegii. Pentru că egalitatea în faţa legii nu este un moft,ci cărămida pe care se sprijină normalitatea acestei patrii pe care o iubim. Pentru că am am descoperit, în această lună, că nu suntem singuri. Pentru că am învăţat să preţuim solidaritatea… „….

  Naţiunea e cea ce clădesc citoyenii zi de zi. Liberatea, democraţia, bun ă starea trebuie dobîndită şi păstrată zi de zi, an de an (Nur der verdient sich Freiheit wie das Leben, der täglich sie erobern muß…). Nu e un dar picat din ceruri. Prefer conceptul politic de naţiune formată şi bazată pe citoyenii ei liberi, egali şi solidari. Liberte egalite fraternite!

  Nu cred în „cîntecul /apelul academic”.. … de sus… un fel de CC de 2017??!!… Au nom du peuple…. e cu totul altceva.

  Vor rezista visurile, aspiraţiile, dorinţele, jurămintele de pe stradă 2017?

 9. Idealismul cu „rezistenta” este induiosator.
  Dece refuzam sa recunoastem ca am pierdut net doua razboaie, adica doua rinduri de alegeri parlamentare, in 2012 si 2016? Sa se gaseasca solutii, idei, ceva pragmatic, idealismele nu conduc o tara.
  Daca ne eroizam doar cu spiritul rezistentei (sa nu fie gen „rezistenta franceza” in al doilea mondial), si din 4 in 4 ani pierdem alegerile, rezistenta devine tot mai grea.
  Trebuie sa intelegem: codurile trebuie armonizate cu deciziile CCR, cu directiva UE, 343, si cu conventia de la New York, pe care Romania a semnat-o. Si pentru asa ceva ar fi necesare proteste.Sau „rezistenta”

 10. Practic ati iesit in strada ca sa demonstrati impotriva Constitutiei si impotriva statului de drept. Nu era absolut nimic ilegal sau ilegitim sau neconstitutional in OUG 13 , nici pe fond nici procedural. Ati fost manipulati sa iesiti in stada total aiurea , iar daca PSD si aripa buna , patriota din SRI nu luau masuri, niste lunetisti v-ar fi impuscat copiii ca sa declanseze un nou Maidan, de data asta in detrimentul USA. V-a spus-o clar dl Hoyt Lee , ati fost manipulati prin „perceptii” , iar USA apreciaza pozitiv doua lucruri: ca puteti fi manipulati in asemenea hal (deci au un instrument pentru viitor ) si ca de data asta Guvernul le-a salvat pielea (Deveselu) . Intrebati-va cui ar fi folosit un conflict civil major in Romania si inca pe o tema atat de falsa, de neadevarata , atita vreme cat Guvernul si noua putere politica nu se facusera vinovate de absolut nimic care sa justifice revolte .

  • Chirică?! Hmmmm… Ăsta e un PSD-ist din ăla fetid ce a fost scufundat în furăciuni și înșelăciuni până la urechi până în momentul în care a crezut că se clatină scaunul de sub bucile lui Dragnea. Și-a încercat și el norocul așa cum și-l încearcă mai nou și dottore Ponta care tocmai a început șă el să mai iasă din vizuina lui și să chițăie sfios.

   În nici unul din ăștia nu e nici o umbră de nimic altceva afară de mizeria constitutiva a PSD. E pur și simplu o luptă pentru putere. Haita de rechini simte că marele alb a început să sângereze. Câțiva rechinași din ăștia mai prăpădiți și mai prostovani sunt gata să-l sfâșie și-și încearcă prematur norocul. Ăia mari și ceva mai deșepți așteaptă răbdători să vadă dacă rana e suficient de mare înainte de a risca să-și înfigă colții, Iar la o adică nu vor ezita să-i înfulece pe ăștia mici și agitați. Un prânz sărăcăcios e mai bun decât niciun prânz :P Numai că rana e mult prea mică și așa cum arată treburile acum prostovanii vor di sfâșiați.

   E de înțeles și de stimulat dorința de a încuraja orice formă de luptă internă în PSD. Însă a crede sincer că vreo-una din facțiunile gata să înșface ciolanul ar putea fi cu ceva mai bună ca cealaltă e o copilărie demnă de Scufița Roșie :P

   • Nici nu stii ce se poate intampla cand Becket chiar se crede Becket si uite asa, deodata, vrea sa apere onoarea lui Dumnezeu. Dar daca tu imi strici jucaria …

 11. MERITĂ Să LUPŢI PENTRU VALORILE ÎN CARE CREZI
  La 11 decembrie 2016 am fost înfrânţi cu toţii, atât noi cât şi întreaga clasă politică. Majoritatea dintre noi , a respins o clasă politică incapabilă să se reformeze şi să se schimbe în bine.
  De ce suportăm batjocura, aroganţa, nesimţirea şi corupţia anumitor guvernanţi, parlamentari sau conducători ? Există mecanisme şi legislaţie adecvată pentru combaterea corupţiei politice ? Instituţiile statului respectă şi sunt gata să servească cetaţenii sau le pun mereu piedici birocratice?
  De ce EI şi fac legi pentru hoţie? De ce unii nu respectă legile şi regulamentele şi vor mai multe drepturi decât li se cuvin ? De ce este atâta ură între noi ? De ce suntem atât de rigizi, intoleranţi sau indiferenţi faţă de semenii noştri ? Lipsa de respect naşte lipsă de respect, violenţa naşte violenţă.
  În ţara noastră potrivit studiului “ Psihologia poporului român‘’ întocmit în 2014 de profesorul Daniel David, este mai răspândit profilul psihocultural Colectivist.“Profilul psihocultural COLECTIVIST are drept trăsătură esenţială NEîNCREDEREA îN OAMENI. Colectiviştii reprezintă “România prezentului”, îşi construiesc grupuri pe bază de cunoştinţe, relaţii sau rudenii, pentru a compensa neîncrederea în ei înşişi şi în oameni, formând colective defensive, găsti, clanuri, care se luptă între ele.“
  “Profilul psihocultural AUTONOM/INDEPENDENT are ca trăsătură esenţială ÎNCREDEREA ÎN OAMENI cu următoarele componente : autodeterminare, stimă de sine, cu reţele sociale bazate pe valori morale, sunt implicaţi social, îşi construiesc comunităti puternice generoase. “Autonomii s-au realizat prin ei înşişi , prin străduinţa lucrului bine făcut. Autonomii reprezintă “România viitorului”.
  ”Bătălia majoră între mentalitatea/civilizaţia colectivistă vs. autonomă se dă la nivelul generaţiei de mijloc. Dacă autonomii câştigă, putem intra în normalitatea/modernitatea economică în câţiva ani (3-5 ani). Dacă aceştia pierd, va trebui să aşteptăm o generaţie (20+ ani), astfel încât cei care au acum în jur de 20 de ani să ajungă în poziţii de influenţă socială. La cum merg lucrurile în prezent, cred că vom pierde…şi vom fi o generaţie de sacrificiu; MăCAR Să NU PIERDEM FĂRĂ SĂ NE BATEM PENTRU VALORILE ÎN CARE CREDEM”, a declarat profesorul Daniel David în aprilie 2015.
  Majoritatea politicienilor sunt produsul unui sistem corupt al democraţiei originale româneşti, care a promovat corupţia, clientelismul, nonvalorile, mitocănia, populismul şi infracţionalitatea politică organizată în locul meritocraţiei, a respectării instituţiilor statului de drept şi a respectării legilor.
  Pentru a reforma clasa politică, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
  Avem CONDUCĂTORI CINSTIŢI ŞI RESPONSABILI ?
  Aceştia pot ARMONIZA ”România prezentului” cu “România viitorului”, aşa cum fiecare dintre noi poate ALEGE între mentalitatea colectivistă şi cea autonomă , dorind să se realizeze prin propriile forţe şi să fie un om al viitorului, cu principii morale ferme, având la temelie adevărul , cinstea şi dreptatea?
  Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul şi responsabilitatea le-ai dobândit prin educaţie, prin cultură şi prin interacţiunea cu semenii tăi, PENTRU ACUM SI AICI?
  Merită să lupţi pentru valorile în care crezi !
  FII TU SCHIMBAREA PE CARE VREI SĂ O VEZI ÎN LUME.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro