– O tentativa de pamflet –
Şi atunci şi acum opoziţia era aproape inexistentă
Vreo trei ani, până s-a sculat mai an bădica Traian, PNL-ul şi PDL-ul n-au reuşit să facă opoziţie eficientă.
Acum sper sa nu dureze la fel de mult până opoziţia să se dezmeticească. PDL-ul încă-şi linge rănile după alegerile locale şi pierderea guvernării şi nu pare capabil să riposteze convingător la siluirea democraţiei şi a statului de drept.
Şi atunci şi acum opoziţia este făcută de o mică parte a presei şi câteva voci din societatea civilă
Presa era aservită mai ales prin contracte cu statul şi intimidată dacă nu funcţiona schema cu contractele. Îmi aduc aminte că pe Ciuvică îl săltaseră de pe stradă pentru delict de opinie. Ce se mai văicărea… azi tace mâlc sau le dă dreptate.
Acum presa e aservită şi atât. Sunt doar câteva insule care par să reziste, în virtutea inerţiei. Atunci societatea civilă, colegii mei seniori ţineau piept abuzurilor: Monica Macovei, Renate Weber, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pârvulescu (oricât de ciudat ar părea este vorba despre acelaşi politolog) şi mulţi alţii. Îmi aduc aminte cum mai admiram intransigența doamnei Weber care nu negocia nicio o firimitură din idealizatul ei Stat de Drept. Azi e în turnul de fildeş al Parlamentului European.
Acum e rândul nostru să ne mobilizăm.
O mică diferenţă
Guvernul Năstase părea un monolit indestructibil. Guvernul Ponta doar mimează asta.
O mare diferenţă
Atunci aveam perspectiva aderării, ne purtam frumos, ne făceam unghiile pentru inspecţii ca la scoală, căci criteriile de la Copenhaga însemnau ceva. Acum Premierul pozează cu Preşedintele socialist al Franţei, deja suntem în Uniune. Ca întotdeauna, criteriile sunt mai laxe pentru membri clubului decât pentru aspiranţi.
COMUNICAT DE PRESĂ
Curtea Constituţională a României îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacurile din partea Guvernului şi ale altor autorităţi publice la adresa Curţii şi a judecătorilor săi. Curtea Constituţională subliniază faptul că aceste atacuri sunt incompatibile cu exerciţiul democratic.
Ameninţările cu revocarea şi orice alt fel de presiuni politice din partea Guvernului pot impieta în mod grav asupra activităţii judecătorilor şi a Curţii Constituţionale în ansamblul său. Curtea Constituţională reiterează rolul său de garant al Constituţiei, fundamental într-o ordine democratică.
Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale
https://www.facebook.com/events/169147426551950/ pe subiect, trebuie inceput de undeva