Știri peste care trecem extrem de ușor
Niște drone jucăușe (sigur de fabricație chinezească) s-au plimbat zilele trecute pe lângă baza americană de la Mihail Kogălniceanu. Nu avem și se pare că nu se dorește a avea o lege anti-dronă și o lege serioasă anti spionaj care să poată demonstra și condamna trădarea. Mihail Kogălniceanu este acea bază militară de unde niște interlopi autohtoni au furat combustibil timp de mai mulți ani în valoare de 2.000.000 dolari de la păgubitul guvern federal al SUA.
Una dintre cele mai ciudate știri a fost că adunarea generală a acționarilor de la Nuclearelectrica a blocat proiectul româno-american al SMR-urilor de la Doicești, tocmai cand ministrul energiei era plecat din țară. Imediat Sebastian Burduja a reacționat declarând că SMR-urile americane sunt susținute de domnia sa.
Ne mai uităm și la evoluția proiectului de stocare Tarnița, pe care noii siloviki de la SAPE l-au ingropat cu ură și în ciuda domnului Burduja, inițiator și promotor al marii stocări. Asta în situația în care guvernul preconizează capacități de mii de MW regenerabili intermitenți, ultimul proiect fiind discutat zilele trecute de premierul Ciolacu în Qatar. Rezultă că sistemul electro-energetic național, în care nu s-a prea investit și retehnologizat în ultimii 30 de ani va fi în pericol de black-out.
Mai adaugăm și atacurile mediatice la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, care împreună depășesc 50% din producția de energie electrica nationala. De Strategia Energetică, ce lipseste de 15 ani, încă nu am ce scrie, deoarece zilele viitoare urmează să apară pe site-ul Ministerului Energiei pentru a putea fi discutată.
Cum se spune la big brother în rusește?
Rezultanta clară este că există forțe care vor să îngenuncheze industria energetică românească. Nu prin metodele hard aplicate Ucrainei și descrise de colega de Contributors, Eugenia Gusilov, ci prin metodele soft ale războiului hibrid: infiltrarea de agenți de influență și corupție, descrise de mine acum ceva timp tot în Contributors.
Și toate acestea în contextul în care România are un rol important în a ajuta Ucraina și mai mult ca sigur va avea un rol și mai important în a ajuta la reconstrucția ei.
Sabina Fati analizează Raportul CSAT-ului și câteva stări de lucruri: Kremlinul încearcă să penetreze, daca nu cumva a reușit, sistemul de decizie al statului, având în vizor câteva obiective clare, din care enumerăm transporturile de muniție și armament prin România către Ucraina, decredibilizarea armatei și în general a conducerii statului, infiltrarea de spioni și agenți în vederea penetrării infrastructurilor critice, după cum enumera și Evenimentul Zilei. Este cineva care crede că nu au reușit aceste acțiuni?
Am aflat de scandalul spionajului rusesc din Austria, din Bulgaria (inclusiv cum fostul premier Boico Borisov a favorizat gazele rusești), din Germania (și amintim de fostul cancelar Gerhard Schoeder și salariul său uriaș pe care îl încasează de la Putin), sau din Olanda.
Nu pot să nu reamintesc de plecarea Chevron din România la presiunile “societății civile Gazprom”, de ”alungarea” Exxon ”de la măcelarie” sau de atacurile mediatice la Hidroelectrica – Fondul Proprietatea – Franklin Templeton Investments.
La noi nimeni nu a găsit nimic! Probabil că balshoi brat știe de ce!
Save Our Souls! Please!
Avem o strategie de apărare în care energia este de multe ori prezentă. Problema este că toată lumea a uitat că infrastructurile critice energetice trebuiesc dezvoltate și apărate. În primul rând mă gândesc la cele de producție de energie securitară și la capacitățile de stocare. Producția securitară pe cărbune o închidem și nu punem nimic în loc, iar pe cele de stocare le dorim și se pare că nu le vom avea în următorii ani deoarece având o componentă geopolitică se găsește careva să le blocheze. Rețelele sunt vechi și neadaptate noilor cerințe impuse de apariția regenerabilelor intermitente (inclusiv a prosumatorilor) în situația în care majoritatea banilor europeni sunt alocați eolienelor și fotovoltaicelor. Rețelele de transport și distribuție nu mai pot face față și prea puțini ridică această problemă. Mărturisesc că nu mi-ar place ca în cazul unui black out regional sau național să mai trec printr-o pandemie deoarece nu va mai fi apă de băut, de spălat sau apă menajeră.
Am scris ca arhitectura actuală a sistemului elecro-energetic național nu mai este de actualitate după ce am văzut cum Ucraina este distrusă de Federația Rusă. Nu sunt singurul care trage acest semnal de alarmă. Colega de Contributors, Eugenia Gusilov, este de aceeași părere. Cristian Felea, tot coleg de Contributors vede și mai departe evoluția industriei energetice. Problema este ce facem până la un viitor așa de îndepărtat, când nu vom mai fi în stare să asigurăm cererea de energie electrică, când prețurile unui MWh variază într-o zi de la +2000 euro pe piața de echilibrare până la – 60 euro pe piața pe ziua următoare?
Eu am uitat déje de extracția gazelor din Marea Neagră! Am întrebat câțiva domni din Marină dacă se pot apăra platformele de extracție de gaze la care visăm. Răspunsul a fost dat prin mimică și gesturi. Dar adevăratul răspuns a fost dat de un specialist aflat în structurile alianței din care facem parte: ”Nici o bancă nu va finanța un astfel de proiect, atât timp cât există un război în proximitate.”
Reproiectarea industriei energetice este singura soluție. Autosuficiența energetică regională, locală și individuală și democratizarea producției și piețelor de energie este o cale pe care trebuie să o urmăm deoarece nu trebuie să mai depindem de statul incapabil să asigure serviciul de alimentare cu energie.
Nu este singurul domeniu în care statul nu își îndeplinește misiunea. Războiul este aproape de noi și dacă se extinde România nu are cu ce să se apere. Este clar că pericolul vine din Crimeea, cel mai apropiat teritoriu pe care se află armata rusă. Mai demult a fost întrebat un oficial al armatei române cum ne apărăm la Marea Neagră și acesta a răspuns că minăm litoralul în lipsa unei flote militare. Ce putem să cerem de la un domn profesor de limbă engleză sau de la un domn specializat în management agroturistic aflați aiz la conducerea ministerului care se ocupa cu apărarea?
Suntem în bătaia vântului și nu prea avem cui să cerem ajutor!
Aici ar trebui să se implice serviciile, în contraspionaj. De asta sunt plătite, nu să se ocupe de mânării în jocurile politice interne.
Nea Cosmine ai facut o salata de Boeuf, amesteci politica, energia, spionajul cu maioneza de conspiratie.
Sigur ca toata lumea, incl rusii, americanii, europenii isi baga coada in energia romaneasca in scopul cistigarii unui banut.
Sigur ca Romania nu prea are banii necesari sa faca ce ar fi bine s afaca si de aceea sta la mina unora.
Da sa fim cit de cit realisti. SMRurile sunt un vis nerealizabil, in primul rind tehnologia e prea noua, si in al doilea rind nemtii sunt impotriva. Am citit in presa germana articolevehemente impotriva. Si cine se impotriveste Germaniei?
In al doilea rind a construi un sistem energetic punind pe primul loc pericolul unui razboi e ca si cum ai incerca sa-ti faci locuintele subterane.
Dupa mintea mea Tarnita ar fi o necesitate desi asta implica mult mai multe, in primul rind suficiente regenerabile si in al doilea suficiente cai de transport energie.
Gazele si carbunele ramin absolut necesare.
Dupa anul 1990 nici un guvern nu si a asumat o strategie adevarata pt modernizarea si extinderea sistemului energetic. Au fost terminate cateva microhidrocentrale de pe cursul mijlociu al Oltului. Regimul comunist asa blamat cum este azi a avut un plan de electrificare energetica a tarii. Azi nu am pus nimic in loc. Doar vorbe mari si goale. Multi fac referire la afaceri energetice cu SUA dar care are alte tehnologii si metode, multe discutabile. Ro ar trebui sa se orienteze catre colaborari cu tari europene, pt ca tehnologiile si mentenanta pot fi mai apropiate si mai eficiente. Am avut un profesor de economie mondiala care a spus ca o tara ca Romania nu se poate niciodata ridica la nivelul SUA. Doar Canada a contribuit cu reactorul sistem apa- apa de la Cernavoda. Cred ca ambitiile si realizarile din Ro trebuie sa se raporteze la ce avem in Europa. Vrem sa ajungem economic la nivelul tarilor dezvoltate din Europa.
Vulnerabilitatea retelei de curent electric a fost demonstrata de NATO in 1999 in Jugoslavia. Noi ce lectii invatate avem si ce masuri s-au luat, acum ca a trecut deja un sfert de secol? Dar in Ucraina, nici ei nu invatasera nimic? A, uitasem, istoria nu mai conteaza, doar prezentul si viitorul. Asa ca suntem condamnati sa repetam greselile trecutului. Errare humanum est, sed repetare diabolicum. Sau nu?
Trebuie plecat de la un adevăr simplu: România este în război. Chiar daca evident nu ne place și chiar daca boul de Ciolacu a declarat că nu ne amenința nimeni. În război fiind, este evident că inamicul numit Rusia încearcă și cel mai adesea reușește să își pună în funcțiune rețelele de sabotori infiltrați la toate nivelurile societății românești.
Drone? Eu aveam in decembrie 1989 vreo 30+ ani și îmi amintesc cum atunci și încă ceva ani după s-au tot descris niste obiecte zburătoare care au băgat în sperieți armata română și a căror descriere și comportament se suprapun perfect peste cele ale dronelor de astăzi. S-a schimbat ceva intre timp? Nu. Forțele armate române au rămas la fel de perplexe și neputincioase ca acum 30 și ceva de ani. Incompetență, impostură, trădare… Dronele sunt privite de armata română cu un amestec de misticism și de resemnare folclorică. Se mimează interesul și se tot studiază achiziția drone de la 100 milioane USD in sus. Nimic despre drone FPV de 3000-4000 USD care sa zboare cu miile in roiuri și care ar fi putut fi bricolate si pe ‘masa din bucătărie’. Nu, noi studiem dronele de multi ani de zile la vestitele Institute ale armatei. Poate da Domnu’ și nu facem nimic.
Agenții de influență ruși. Sunt cu zecile pe rețelele de socializare, anonimi muritori de foame din Turnu Măgurele sau din Podu Iloaiei stimulați la un Jihad putinist sau personaje artificiale create in unitățile FSB, SVF SI GRU. Dar sunt și personaje odioase precum Marius Tucă, Ion Cristoiu, Cosmin Gușă, Adrian Severin, H.D. Hartmann, Valentin Stan și alții ca ei, decorati cu Ordinul Drapelul Roșu dar tolerați cu simpatie, in plin război hibrid de lansat de Moscova, de cei care ar trebui să îi reducă la tăcere pe dușmanii statului român. Nu îmi vorbiți de libertatea cuvântului și drepturile omului în cazul lor. Amintiți-va de Edward Mosley și de Winston Churchill. Sau cum i-a redus la veșnică tăcere Sir William Samuel Stephenson aka The Intrepid pe toți Tucii și Cristoii care au atentat la securitatea Regatului Unit…
Scrii -negru pe alb – ca Burduja ar fi initiatorul proiectului Tarnita !? Vechi de vre-o douazeci de ani…
Se poate ???
S. Burduja in materie de sistem energetic este zero. Repeta ca un papagal ce ii livreaza subordonatii din minister. Studiile economice absolvite nu au nicio tangenta cu ingineria energetica, termo, hidro, nucleara si celelalte ecologice. Nici in ministerul cercetarii nu a facut nimic, decat zeci de angajari pt asa zisa digitalizare si vorbe. Cine vorbeste prea mult spune si multe minciuni.
Da, e suficient sa fii major ca sa poti sa proiectezi cu sens.
The US Department of Treasury has extended permission to carry out transactions with several Russian banks, including VTB, Central Bank, Sberbank and Alfa-Bank, for energy-related transactions until 1 November 2024. Prior to that, this licence was prolonged until 25 October 2023.
The banks that have received temporary licences are also named banks, such as Otkritie, Sovcombank, Rosbank, VEB.RF, Zenit Bank, and Bank Saint-Petersburg.
Aici este o decriptare: https://www.youtube.com/watch?v=on5LpzGaEVg
(poate nu singura)
Complementar:
https://www.investenergy.ro/proiectul-phoenix-se-va-lansa-in-noiembrie-sprijin-american-pentru-studii-de-fezabilitate-privind-trecerea-de-la-utilizarea-carbunelui-la-constructia-de-reactoare-modulare-mici/