sâmbătă, decembrie 2, 2023

America Pusă la Zid (I)

„Granița sudică a țării e sub asediu: mii de oameni au năvălit astăzi din Mexic în Statele Unite, trecând în fugă peste cele 8 benzi ale autostrăzii I-5, la sud de San Diego”, anunțau cu alarmă jurnalele de știri americane într-o seară de iarnă a anului 1992.  Imaginile cu mexicani fugind speriați, în grupuri destul de mari, peste autostradă, și cu șoferi  făcând tot efortul să nu îi accidenteze, au șocat America și au dus la o ședință de urgență a Congresului care, în câteva ore, a hotărât mărirea semnificativă a fondurilor pentru grăniceri, serviciul de emigrări și poliția de frontieră, și alocarea unor fonduri pentru începerea construirii unui gard pe granița între cele două țări.

Nimeni nu a fost mai încântat de această decizie decât șeful grănicerilor din San Diego. În fond, el fusese cel care pusese la cale totul. De ani de zile ceruse șefilor lui, și reprezentanților din Congres, mărirea fondurilor și începerea construirii unui gard de-a lungul sectorului de frontieră pe care îl patrula, dar nu îl ascultase nimeni. Mexicanii treceau granița între Tijuana și San Diego de generații, pe cărări bine știute cam de toată lumea. Cei mai mulți veneau și plecau chiar des, pentru că munca era în State, iar familia în Mexic. Grănicerii știau bine  unde erau toate aceste treceri, dar nu aveau destui oameni și mijloace pentru a le patrula sau închide pe toate. În plus, vorba umbla printre mexicani, cu ajutorul martorilor oculari și chiar al unui post de radio din Tijuana, care zone erau patrulate în fiecare zi și care nu.

Numărul de treceri ilegale cel mai mare din an era chiar după sărbătorile de iarnă,  când mai toți mexicanii se întorceau la muncă, iar șeful grănicerilor din San Diego știa asta. Astfel, în 1992, chiar după sărbători, veni vestea printre mexicani că toate trecerile spre San Diego erau blocate, cu excepția celei mai periculoase, care ducea chiar peste autostrada I5. Grănicerii chemaseră în ajutor colegi din alte departamente și închiseseră toate punctele de trecere ilegală cu excepția acestuia, unde se înghesuiau acum să treacă sute de persoane și unde fusese chemată și presa, în aceeași zi. Televiziunile au venit, au filmat, au băgat spaima în națiune și au plecat. De abia după câțiva ani s-a aflat că întâmplarea fusese o manipulare clară, menită să stârnească panică. Șeful grănicerilor din San Diego ieșise deja la pensie și nu mai putea fi tras la răspundere, iar dorința lui devenise realitate:  America începuse construirea unui gard permanent pe granița cu Mexicul.

De atunci, s-au construit cam o mie de km de garduri, ziduri sau bariere de tot felul de forme și dimensiuni pe granița lungă de trei mii două sute de kilometri.  Consecințele au fost multiple, dar imigrarea ilegală nu s-a oprit. Ea a devenit cu siguranță mai anevoioasă și mai periculoasă.

Majoritatea gardurilor despart zone urbane precum El Paso-Ciudad Juarez, sau Laredo -Nuevo Laredo în Texas, și San Diego-Tijuana în California.  Mexicanii învățați să treacă pe acolo de generații nu au mai avut această opțiune. Pentru a trece, au căutat zonele fără opreliști, care sunt cel mai des întâlnite în deșerturile Arizonei și ale Texasului. Dar pentru deșert e nevoie de călăuze, sau de „coyotes” cum li se spune prin partea locului. Coioții costă mult și nu de puține ori abandonează grupuri întregi în deșert de teama de a nu fi prinși de americani. Grupurile abandonate se rătăcesc și oamenii mor de sete. Diferite estimări arată că, de când cu zidul și cu creșterea numărului de treceri prin deșert, mor de patru ori mai mulți oameni încercând să treacă această graniță.  În plus, datorită retoricii anti-imigraționiste a unor politicieni, a crescut numărul de civili americani, „vigilantes”, care patrulează granița de capul lor, cu arma în mână, și trag fără milă. Un raport al Națiunilor Unite arată ca imigranți ilegalii mexicani mor în fiecare an în deșerturile Arizonei de mâna acestor civili înarmați, dintre care majoritatea rămân nepedepsiți.

Pentru că trecerea e acum mai periculoasă și mai scumpă, s-a mai produs o schimbare foarte importantă: mexicanii au devenit din muncitori sezonieri, muncitori imigranți. Dacă înainte familia rămânea în Mexic și ei munceau în America numai atunci când aveau nevoie, și treceau ușor înapoi pentru a-și vizita familiile sau a-și petrece parte din an cu ele, acum nu mai pot face asta. De aceea, cei mai mulți trec ilegal  împreună cu familiile și se stabilesc aici.

Înainte de existența zidului, puțini aveau nevoie de ghizi și trecerea costa mai nimic. Acum oamenii se împrumută atât de mult pentru a plăti coioții și au datorii atât de mari, încât ajung pradă cămătarilor și muncesc ani de zile în America, trăind într-o sărăcie lucie, pentru a-și achita aceste datorii, fiind de multe ori descriși ca „iobagii zilelor moderne” (modern day coolies), sclavi datoriei și creditorilor lor.

Cu toate acestea, mexicanii continuă să treacă în America. Disperarea lor e mai puternică decât frica de datorii, coyotes, vigilantes, deșert și moarte. Cei care nu ocolesc zidul, sunt destul de disperați pentru a trece prin tuneluri, pe sub el. Între Tijuana și San Diego există zeci,  majoritatea săpate de membrii cartelurilor care și ei cer bani mulți pentru a trafica oamenii prin ele. Scannerele de sol sunt scumpe și, din cauza compoziției solului din zonă, ineficiente, iar multe tuneluri funcționează cu succes ani de zile înainte de a fi găsite și distruse de grănicerii americani.

Acestea sunt condițiile în care Trump a anunțat alaltăieri că va construi zidul său pe granița cu Mexicul. A doua zi, toți Congresmenii din statul Texas, Republicani și suporteri înfocați ai lui Trump au spus clar că se opun acestui plan. Un foarte rar gest de sfidare al Republicanilor la adresa lui Trump. Ei, ca mulți alții, știu că America riscă din multe motive să ajungă la ananghie din cauza acestui zid.  Dar despre asta într-o postare viitoare.

Distribuie acest articol

56 COMENTARII

 1. Trump a promis gard in campanie. Oamenii l-au votat. Trump s-a apucat sa isi onoreze promisiunile Care-i problema?
  E dreptul legal si legitim al unei natiuni sa decida pe cine primeste in tara sa.

  • Cum care-i problema? Problema e expusa in acest articol. Nu esti obligat sa fii de acord cu el, dar macar adu argumente rationale.

   Sa spui ca un presedinte a fost ales in mod democratic si face ce a promis in campanie nu e un argument rational, e doar un strawman. A spus cineva aici ca nu a fost ales in mod democratic sau ca a promis altceva in campanie?

   Sau esti de parere ca n-avem voie sa criticam actiunile lui Trump doar pentru ca a fost votat de majoritatea americanilor si ca acum isi pune in practica discursul electoral?
   Cumva republicanii nu l-au criticat pe Obama in cei 8 ani de mandat castigat in mod democratic, mandat in care si-a pus in practica promisiunile pe care le facuse in campanie?

   Si ca tot vorbesti de punerea in practia a promisiunilor, imi amintesc discutiile din campanie si pozitia conservatorilor romani ce sustineau republicanii. In general acestia nu-i aparau discursul lui Trump, nu erau neaparat de acord cu el, insa isi justificau sustinerea spundand ca Trump n-o sa-si puna in practica promisiunile!! Ca discursul lui e doar abureala electorala ca sa castige votul maselor, ca republicanii n-o sa-l lase sa faca toate tampeniile pe care le zice…

   Nu numai ca n-aveau nicio problema cu alegerea unui politician care ulterior nu avea sa-si indeplineasca promisiunile, ba chiar isi justificau astfel sustinerea fata de el.
   Bleah.
   Macar unii oameni isi pastreaza discursul consecvent si gasesc criticabile aceleasi lucruri pe care le gaseau si inainte, fie promise in campanie, fie facute dupa.

   • Ce argumente rationale merita sa aduci intr-o discutie cu cineva cu care nu poti sa cazi de acord nici macar asupra faptului elementar ca LEGILE EXISTA CA SA FIE RESPECTATE si ca datoria guvernului e sa asigure respectarea acestora?

    Tu ai locui intr-o casa in care peretele dinspre strada al bucatariei ar avea gauri prin care sa poata intra si iesi oricine ar avea chef de distractie?

    Cian a raspuns unui comentariu aberant exact asa cum trebuie: ati pierdut, sa fiti sanatosi! Vorba multa, saracia omului. Ne vedem la urne peste 4 ani.

    Trump nu e nici Merkel si nici Hollande, obisnuiti-va cu ideea! Veti suferi mai putin in urmatorii 8 ani.

    • @Pidgin,

     Eu unul sunt pentru respectarea legilor.

     Însă întreb și eu, ca unul care nu ma aflu in treaba, de unde știe Trump mai bine decât cai care locuiesc lângă granița care e soluția cea mai buna de securizat granița?

     Arizona, California și Texasul nu vor zidul lui Trump pr care sa îl impună Trump și restul țării.

     Știu asta prea bine pentru ca granița cu Mexicul este la mai puțin de 100 km de mine. Ambii senatori republicani de Arizona sunt împotriva zidului, ca și majoritatea populației.

     Un gard înalt in California nu a oprit traficul de droguri in zona Tijuana. Cartelele de droguri au făcut trafic prin tuneluri, catapultand drogurile peste gard sau folosind avioane ușoare zburând peste gard. Și atunci pentru ce sa cheltui banii pe ditamai zidul când supravegherea electronica e mult mai eficientă și ieftină? Dronele circulând pe granița pot fi extrem de efective.

     In Arizona e dificil de intrat din cauza desertului ucigător vara. O parte din granița este pe teritoriu indian cu un trib care se întinde de ambele părți ale graniței cu Mexicul iar restul graniței este mărginită cu pământ privat. Arizonienii sunt mândri și nu o sa accepte sa își piardă pământul pentru zidul lui Trump care o sa le scadă valoarea Proprietăților.

     Plus ca Arizona știe bine. Datorită vigilenților pazind granița și a desertului, nu prea mai sunt mexicani veniți in SUA prin Arizona.

     Așa ca zidul lui Trump nu este binevenit in Arizona.

    • Exista oameni care pot purta discutii rationale si oameni care nu pot. Cei din urma nu se abtin totusi de la comentarii, insa apeleaza la carje argumentationale.
     De exemplu:

     – „Interlocutorul nu merita sa-i aduc argumente rationale” – da, sigur :) una dintre cele mai penibile replici care pot fi aduse intr-o discutie. Ca si cum ai lua bataie la sah si ai spune apoi ca adversarul n-a meritat sa joc la adevarata mea valoare.

     – „Legea e lege” – e un truism mare cat casa. Normal ca legea e lege, dar orice lege poate fi (si e de dorit sa fie) dezbatuta, discutata, argumentata. Din multe puncte de vedere. Oportunitatea ei, efectele economice, sociale, modul in care poate fi implementata (la astea se referea de fapt articolul), abuzurile la care poate duce, beneficiile pe care le poate avea…
     Daca pui in discutie o lege (sau modul in care e implementata), nu inseamna ca indemni la nerespectarea legilor in general. Hai sa nu dam in retorica dictatoriala.

     – „Asta e, a fost votat, acum ce comentezi, daca nu-ti convine du-te-n alta tara”. O argumentatie de om care nu intelege ce-nseamna democratia. Retorica de Dragnea si Antena3. Asa raspund si ei atunci cand actiunile le sunt puse sub semnul intrebarii: PSD-ul are majoritate.
     Ca si cum asta ar face orice masura pe care o iau mai presus de critica.

     La fel si trumpistii romani, aceleasi (non)argument: „Trump a luat majoritatea, de ce-l mai criticati? Nu stiti sa pierdeti.”
     Nici chiar Trump insusi nu indrazneste sa spuna enormitatea asta, atat de impotriva a tot ce insesamna democratia in USA. El e primul care a recunoscut dreptul oamenilor de a protesta pasnic ca fiind un principiu de baza pe care a fost construita libertatea si democratia americana.

     Dar ce stiti voi de asta, voi repetati niste sloganuri de propaganda si fierbeti impotriva „corectitudinii politice” pentru ca asta e dusmanul in care ati vost manipulati sa credeti, nu pentru ca ati crede cu adevarat in libertatea de expresie.
     Daca v-ar deranja cu adevarat „corectitudinea politica” exagerata si ati dori libertate de expresie, atunci n-ati comenta ca legea e lege, presedintele e presedinte si deci sunt mai presus de critica.

     • O, stimata doamna, nu „trumpistii” ci insusi ex-presedintele Obama va raspunde, in persoana:

      „if you want to change a law, go out and win an election”

      https://www.youtube.com/watch?v=8Q3GJhUkLr0

      „I won”

      https://www.youtube.com/watch?v=lq-b71fxP_Y

      „The election is over”

      https://www.youtube.com/watch?v=CXudI0ibo-k

      Se pare ca daca aveti ceva de dezbatut pe aceasta linie, preopinentul Dv. natural este tov. Obama nu noi saracii trumpisti – care sintem si noi educati in felul nostru, am absolvit si noi o jumatate de gimnaziu, la fara frecventa seral.

      Unul din proverbele mele preferate in engleza: ce e potrivit pentru gisca e potrivit si pentru ginsac.

      • Stimate domn,

       Clipurile n-au legatura cu discutia si observatiile mele.
       Fie nu ati inteles cui se adresau si contextul in care au fost facute, fie sunteti atat de interesat de propaganda incat nu mai conteaza adevarul.

       Obama nu a contestat dreptul ziaristilor/oamenilor de a avea opinii critice cu privire la masurile luate de el. Nu a zis in niciun moment ca el a castigat democratic, deci presa nu are dreptul sa-l critice, asa cum zic trumpistii.
       Eu la asta ma refeream.

       Hai ca nu e asa de greu de inteles. Incercati.

 2. Doamna scumpa, vad ca tot pedalati pe aceeasi idee perdanta pe care o sustineti infocat in fiecare articol: exista unele incalcari ale legii care trebuie permise. In speta cele aprobate politic-corect. Poate nu realizati dar stangismele astea distrug insasi ideea de legalitate si stat de drept. Ori avem lege, ori n-avem. Daca avem, atunci e universal aplicabila, fara exceptii. Dvs vreti ceva de genul „Este interzisa trecerea ilegala, cu exceptia cazurilor politic-corecte (mexicani, negrii, lesbiene, etc.) sau atunci cand infractorul poate prezenta o poveste de viata induiosatoare”. Ne pare rau, nu exista asa ceva.

 3. Still in denial.Nevertheless it doesn’t make any difference… :D

  Evident ca zidul se va face. Se va continua de fapt. Aproape 1000 de km au fostruiti la sfarsitul mandatului lui Bush jr.. Una din primele griji ale lui Obama a fost sa taie total fondurile continuarii lui si partial celor destinate pazei frontierei. Apoi a creat asa numitele „protected areas”: scoli, biserici, complexe de locuinte sociale, clinici, spitale, centre comunitare, sali de spectacole, restaurante, magazine, parcuri, etc. si chiar opritul pe strada si cerutul unui act de identitate era interzis :P , in care agentii imigrarilor nu aveau voie sa caute sau sa urmareasca ilegalii. Erau erau asa de multe incat ilegalii puteau fi prinsi doar daca intrau ei de capul lor intr-o cladire a Homeland Security si zbierau „Arestati-ma!” :D Chiar si in acest caz unul din judecatorii federali ai lui Obama putea decide ca ilegalu’ a fost tratat cu cruzime asa incat trebuie eliberat imediat. si ajutat financiar :P

  Valul de mexicani ce trece de la sfaristul anului trecut incoace peste frontiera lasata in paragina de administratia Obama timp de 8 ani cenusii, e cel mai bun argument pentru zidul lui Trump si apoi pentru deportari in masa. Comunitatile din apropierea frontierei terorizate de bandele de traficanti mexicani au fost uitate cu totul de guvernul progresist in timpul acestor ani grei.

  Incet, incet, in lunile si saptamnanile viitoare se va vedea ca legea poate fi impusa pentru toata lumea, in pofida manifestarilor isterice ale suporterilor criminalitatii instituionalizate. In mintea autoarei si a celor ca ea, legea e doar pentru indivizi izolati. Multimile sunt automat scutite. Daca cineva ii sparge casa si ii da in cap e o crima. Daca o multime ii navaleste in casa si-i da in cap, ei bine asta e de acum un „act de justitie sociala”. :D Trebuie ca i-a suparat cumplit pe aia. :P Poate prin simpla ei existenta, dar astea sunt desigur detalii neesentiale. Drepturile colective sunt tot ce conteaza :P

  In aceste zile suntem martorii pieirii „lumii progresiste”. Fara milioanele de voturi ale ilegalilor si mortilor, cu o baza de date care sa lege registrele electorale de evidenta populatiei, treaba devine incrucata tare de tot pentru stanga americana. Ea moare urat horcaind asurzitor, improscand dejectii fetide si miasme infernale. Asa cum a crapat Hitler in bunker-ul sau, inconjurat de minciuna, ura neputincioasa si disperare. Ceva nascut din mizantropie si ura furibunda nici nu putea pieri altfel. Nu-i asa? :P

 4. Citesc articolele care il demonizeaza pe presedintele Americii – curg unul dupa altul – si nu stiu daca sa zimbesc sau sa ma scarpin in cap.

  Esenta comentariului este ca e mai bine sa fie SUA stat fara ciini si sa fie granitele complet svaiter, ca asa poate se mai intorc dintre cei care au trecut granita illegal, in timp ce o granita intarita ii obliga pe bietii mexicani care au incalcat legea sa se „stabileasca” pe bune in SUA. Caragiale curat.

  In interesul informarii corecte a cititorului: va rog, doamna profesoara, oferiti o sursa care sa confirme ca „TOTI Congresmenii din statul Texas, Republicani și suporteri înfocați ai lui Trump au spus clar că se opun acestui plan”.

  Ce am gasit este UN congressman, Will Hurd, care a facut campanie IMPOTRIVA lui Trump inca inainte de alegeri pentru ca, guess what?, districtul sau are in majoritate alegatori hispanici.

  Texas are 36 de congressmen in House of Representatives (25 dintre ei republicani) plus doi senatori (ambii republicani). Va rugam reveniti cu detalii sau cu corecturile de rigoare. Multumesc.

  • PS M-as multumi cu o sursa care sa arate ca toti *republicanii*, cei mentionati deasupra, au „spus clar ca se opun acestui plan”. De democrati sincer nici nu ma prea intereseaza, au devenit irelevanti oricum, se vor opune reflexiv Presedintelui, no matter what.

   • Nici nu trebuie sa existe in realitate. Din punct de vedere liberalo-progresist, este important ca „ar putea sa existe”. La fel ca la individa aia care isi târşia salteaua prin campus, pentru ca sa protesteze ca ar fi fost violata si violatorul n-a patit nimic. Cand s-a dovedit ca n-o violase nimeni si totul a fost o minciuna, tipa a zis: „da, dar important este ca s-ar fi putut intampla”.

    Un citat din Victor Davis Hanson – „A Liberal’s Ten Commandments” (https://pjmedia.com/victordavishanson/liberals-ten-commandments/)

    „4. Illegal Immigration. Liberals support the idea of unlimited immigration, legal or not. But the key for successful upward mobility for newly arrived immigrants, attested in nearly all studies, is integration and acculturation with American citizens. Therefore the following pledge seems ideal for any supporter of open borders: “I will socialize weekly with at least one illegal immigrant, whether inviting him to a sporting event, dinner, or recreational activity.” Were one upscale family to adopt an immigrant family from south of the border, the latter’s health care, legal, education, economic, and culture challenges might be alleviated. There are plenty of empty and mostly unused guest houses behind estates in Malibu and Santa Monica, and very few shelters for new arrivals: why not combine need and idleness – and help the helpless?”

   • Referintele presei romane asupra situatie din SUA sunt doar din presa main americana , Presa ( inclusiv Hollywood-ul sau industria muzicala ) care in proportie de 90% este anti-Trump … si a fost pro – Obama timp de ani de zile , Este o presa aservita care este actionata la butoane de papusarii corectitudinii politice si altor aberatii neomarxiste , Concepte , fanteziste la un moment dat , ca planul Kalergi , Eurabia sau Reconquista prind contur intr-un ritm trepidant .
    Pentru domnisoara Turcu ,,,o mica poveste din copilaria mea …
    Bucuresti , Ferentari,epoca lui Nicu Auritu…….un bloc cu 40 de apartamente , o familie de tigani ( stiu..incorect politic ) ….multi copii si in niciun caz nu doream sa ma mut . DAR cand o familie se muta in locul sau , de cele mai multe ori , apartamentul era ocupat ( ilegal ) de tigani ,,, si incet ,incet ,,atmosfera s-a schimbat . Reusind sa ma mut si revenind in zona dupa vreo cinci ani …gardul viu , bolta sau gardul de fier forjat disparusera si blocul arata ca dupa bombardament .
    Acelasi mecanism de ”cucerire fara lupta” se manifesta si in Paris , Marsilia , Bruxelles , etc …sau orasele sin sudul Americii .
    Depasiti campusurile contaminate de neomarxism si faceti un efort vedeti dincolo de ceata mediatica .

  • Zidul Berlinului a fost construit pt a impiedica cetatenii proprii (RDG) sa iasa din tara cand doreau.
   Zidul de la granita cu Mexicul nu opreste cetatenii americani sa iasa din tara cand doresc ci opreste cetatenii ne-americani sa intre in America dupa bunul plac. Exista un regim de frontiera, diverse tipuri de vize…acestea sunt aplicabile oricarui cetatean nerezeident (in US, Romania, Franta, Rusia sau Iran).

   Iar daca zidul nu are valoare, si imigrantii ilegali oricum vor intra, de ce atata zbatere? ;)

   O lume fara fronttiere, ar fi un haos.
   La fel cum o tara fara politie si un sistem legislativ ar fi un haos.

  • A compara zidul Berlinului cu zidurile de la granitele unor tari, denota o necunoastere totala, ca sa nu folosesc alta rima :P
   Tu, ori stramosii tai, dece v-ati facut zid/gard in jurul casei?
   Dece ai interfon la bloc?
   Am inteles, nu e vorba despre tine, ci despre putreda America :P care ar trebui sa fie vraiste la granite :D

 5. „If we’re so cruel to minorities, why do they keep coming here? Why aren’t they sneaking across the Mexican border to make their way to the Taliban?”

  „Whether they are defending the Soviet Union or bleating for Saddam Hussein, liberals are always against America. They are either traitors or idiots, and on the matter of America’s self-preservation, the difference is irrelevant.”

  Ann Coulter (https://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/ann_coulter.html)

 6. Pana mai ieri propagandistii de ocazie il injurau pe Orban pentru ideea de a construi un zid la granita Ungariei. Mai nou aceiasi propagandisti il proslavesc pe Trump pentru ca ar apara legea. Exact acelasi lucru propunea Orban, respectarea legii: nu poti intra intr-o tara fara nici un minim de control si procesare.
  Ceea ce s-a intamplat in Europa dupa declaratia iresponsabila a Frau Merkel (wir schaffen das) a fost de-a dreptul iresponsabil. Acum Frau Merkel trimite inapoi la Kabul zeci de mii de emigranti care pana mai ieri erau aclamati de CNN drept refugiati. Binenintels ca CNN nu mai trimite corespondenti speciali la Kabul.
  Dar sa revenim la oile noastre. Tragedia este ca pentru ratiuni obscure populismul de peste ocean este mai paletabil decat cel european de tip Orban, Le Pen sau Farage.
  Enervarea pe care articolele doamnei Turcu o straneste printre redneck-ii republicani tradeaza inapetenta acestora de a accepta un adevar stanjenitor, acela ca masurile trump-iste sunt pura demagogie. Peste un an toata lumea va uita de acest subiect si Trump va inventa o alta petarda propagandista.
  O proba finala de demagogie: masura de a intrezice accesul in US pentru cetatenilor din unele tari arabe si Iran nu include Arabia Saudita, tara care a furnizat majoritatea teroristilor din 9/11.
  Bravos natiune asa ne aparam de terorism!

  • „Pana mai ieri propagandistii de ocazie il injurau pe Orban pentru ideea de a construi un zid la granita Ungariei. Mai nou aceiasi propagandisti il proslavesc pe Trump pentru ca ar apara legea.”

   Puteti va rog arata macar si o singura postare de la mine (sau de la altii care nu il vad pe Trump drept dracul gol) care il injura pe Orban? Daca nu, de ce afirmati acest lucru?

   Sigur, puteti sa numiti pe altii redneck (cu toate ca gituriloe noastre sint albe ca de lebada (-:) dar propagandisti sa ne numiti macar dupa ce revine doamna Turcu cu ce am rugat-o mai sus, cu cea mai mica dovada ca “TOTI Congresmenii din statul Texas, Republicani și suporteri înfocați ai lui Trump au spus clar că se opun acestui plan”. Deocamdata nu a facut-o.

   Probabil ca se mai cerceteaza, standardele de acuratete ale profesorilor universitari sint, nu-i asa, mai stringente decit propaganda redneck-ilor. (-:

   .

   • Nici eu nu l-am injurat pe Orban, ba chiar am zis ca il admir pentru modul cum isi protejeaza cetatenii. Nu-l admir pentru multe altele, dar pentru chestia cu zidul… :)

  • Adaugă, Egiptul, Afganistanul și Pakistanul ca absenți la lista, tari in care fundamentalismul musulman e in floare.

   Ceea ce este interesant este ca in SUA nu a fost nici un atentat terorist produs de naționali din cele șapte tari interzise, ci din cele de mai sus care nici nu sunt pe lista lui Trump.

   Mai adauga și Turcia care începe sa devină periculoasa și ordinul lui Trump arata nimic mai mult decât un act propagandistic găunos, făcut pe genunchi, numai bun sa dea material uman ISIS.

   Egiptul, Turcia și Arabia Saudita sunt tari in care Trump are proprietăți imobiliare și conflicte de interese. S-ar putea sa asistam la un punct in care Trump își pune propriile interese înaintea intereselor SUA.

   • Lista celor 7 țări cu cel mai ridicat risc de export de terorism a fost alcătuită în ultimele luni ale administrației Obama. Să fi avut bunul Barak ceva interese comerciale prin alealalte?! :P

    Șeful de „stat major” al Casei Albe Rience Priebus a anunțat într-un intervuw TV de azi dimineață că adminstrația Trump a preluat pur și simplu lista țărilor periculoase lasată moștenire de adminstrția Obama, că a validat-o încă odată cu agențiile de securitate, Că ăsta e doar un început și că foarte probabil se vor adăuga și alte țări pe ea.

     • Doamne ferste! Cum sau dau vina pe neprihanitul Obama?! :P

      Ati intrebat cum a fost alcatuita lista aia si va-m raspuns ca a fost lasata mostenire de administratia Obama. Iar aveti dificultati de intelegere a unui text simplu?! :P Ar trebui sa apreciati ca de data asta m-am rezumat doar la cateva randuri dar se pare ca chiar si atata a fost peste puterile dumneavoastra :P

  • Nu. Enervarea redneck-ilor si a ‘despicabililor’ vine din inapetenta liberalilor de a accepta un adevar stanjenitor: „Trump a castigat, Hillary a pierdut”. In rest, in tabara redneckilor este bucurie, in tabara stangistilor, lacrimi si fiere. Asta este in viata, trebuie sa mai inghiti si cate o pilula amara.

 7. Nu vreau sa contest dreptul lui Trump de a emite ordine prezidențiale, însă cel de vineri privind imigrantii a fost făcut pe genunchi si fara a consulta măcar specialiștii in legislația imigrarilor, bă nici măcar avocații de cariera ai Departamentului de Justiție.

  Rezultatul a fost o bulibășeala generală, oameni cu cartea verde in mâna nu au putut sa se întoarcă acasă, nici măcar membrii ai echipajelor de bord nu au putut sa între sa se odihneasca între avioane, și chiar și oameni care au lucrat pentru guvernul american in Irak au fost deținuți in aeroport.

  A trebuit sa vina un judecător federal care sa suspende părți ale ordinului lui Trump ca sa restabilească ordinea și cred ca mai multe procese urmează.

  Asta se întâmpla când profesioniștii nu sunt consultați și un potențial dictator ia dorința drept realitate. Cred ca Statul Islamic la ora asta își freacă mâinile multumiți. Tocmai le-a fost asigurata supraviețuirea.

  • Așa ca sa termin idea, aud ca următoarea mișcare a lui Trump este sa elimine programul de schimb de vize, așa numitul visa waiver.

   Asta o sa creeze alta furtuna de proteste urmată de reciprocitate. Americanii or sa aibă nevoi de vize peste tot.

   • Miscarea a fost deja facuta. Nu a scapat nici Visa Waiver de „executive orders”:

    „In an executive order signed today (Jan. 27), US president Donald Trump instructed the State Department to immediately suspend the US’s Visa Interview Waiver Program. It’s an interesting action by a president who has made trade a central tenet of his policy platform, since it could, in the short term, inconvenience many frequent visitors to the US (and even dissuade them from visiting) by forcing them to have a face-to-face interview with a US consular officer every time their visa expires rather than simply dropping off their passport at a consulate.

    A State department spokesman could not immediately confirm the precise effects of suspending this program, but said that it would announce any changes affecting travelers to the US as soon as possible.”

    • Am citit ordinul. Visa waiver o sa fie abolit atunci când consulatele or sa aibă destula capacitate sa facă fata la armata de solicitanți de viza.

     Dacă ar anula-o de pe genunchi, consulatele americane ar fi inundate in secunda a doua in 27 de tari.

  • și chiar și oameni care au lucrat pentru guvernul american in Irak au fost deținuți in aeroport.

   Hmmm… iubesc tradarea dar detest pe tradatori…

   Da, cazul cel mai popularizat astazi in mainstream media isterica este al translatorului irakian care a lucrat cu americanii 10 ani in Irak pentru recompensa de a se stabili in America la un moment dat. Pentru ca, cu doua secunde inainte de a se vedea cu sacii in caruta, Dumnezeu, Alah, soarta, providenta, cu mina lui Trump, sa ii spulbere speranta in vint ca un puf.

   Argumentul major adus de zisele canale tv isterice este ca viata omului este in pericol. Concetatenii lui ii cam poarta simbetele si ar vrea sa-i i-a gitul la prima ocazie. Chestia asta ne arata ca efortul nostru de democratizare al Irakului, care ne-a costat 2 trilioane de dolari, 4400 de morti si 32000 de raniti a avut tot atita efect cit un supozitor bagat in gaura cheii.

   Sper ca exemplul traducatorului irakian sa se inscrie adinc in mintea altora asemenea lui, oriunde in lume. Macar si numai pentru a face mai dificila apetenta noastra de a ne baga nasul in toate rahaturile din lume, fie invitati, fie neinvitati.

  • esti in eroare, acel jduecator fderal nu a venit ca sa restaureze ordinea, ci , fiind un progresistt, a venit tocmai ca sa impiedice instaurarea ordinii….pentru liberalii progresisti care s-au dat drept elite incalcarea legii si nu respectarea ei pare a fi normalitatea….americanii care platesc taxe si respecta legea sunt dupa ei niste prosti (imi scapa cuvantul cu care i-a numit baba Clinton in camapnie), in timp ce tot felul „profesori universitari” de corectitudine politica ridica in slavi pe cei care incalca legea…pai pe modelul asta, ar fi corect politic ca albii americani si europeni sa decida, sub pretext xa sunt maltrati de acesti „profesori” cu tot felul de invective, sa invadeze frontierele Mexicului sau ale tarilor musulmane si sa se dea drept refugiati? oare ar fi primiti acolo asa cum pretind aceste scursuri numite elite sa ii primim noi pe invadatori?

  • Domnu’, domnu’,

   Dacă ați fi călătorit vreodată în SUA ați fi știut că, controalele de imigrare se fac pe aeroporturile de plecare, unde porțile de îmbarcare sunt izolate și unde se mai face un contol de securitate mai strict decâ cel de la intrarea în terminal + un interviu cu DHS. Cei ce sunt respinși la aceste review-uri (am văzut adesea întâmplându-se) nici nu se mai urcă în avioane. Din vreo 300000 de oameni care intră zilnic în SUA au fost probabil sub 100 de indezirabili care au apucat să urce în avioane înainte de emiterea ordinului executiv și să aterizeze pe teritoriul american după intrarea sa în vigoare. Restul indezirabililor au putut fi opriți înainte de a se îmbarca. Azi s-au înreistrat 0 indezirabili ajunși în SUA. Toți au fost opriți înainte de îmbarcare, Deci se poate spune că operațiunea a avut deplin succes.

   Era inevitabil ca măcar vreo-unul din activiștii politici socialiști cu care a infestat Obama curțile federale să suspende deportările. Se întâmpla de fiecare dată. Ideea e că aceste creaturi au jurisdicție doar pe teritoriul american. Controalele și reținerea indezirabililor pe aeroporturile de pelcare vor continua.

   Ceea ce provoacă cu adevărat valul de derută, disperare și furie impotentă în rândurile „progresiștilor” din toate zările e faptul că Trump arată că promisiunile electroale pot fi îndeplinite expeditiv și fără șovăire. Că domnila legii fi până la urmă instaurată. E ceva de neconceput pentru apostolii fărădelegi și minciunii instituționalizate. E ceva ce va avea efecte surprinzătoare la alegerile din vestul Europei de anul ăsta…

   • Domni’, domnu’,

    Propaganda, propaganda.

    Suntem pe vremea lui Trump și atacul l-am făcut tehnic asupra unui act semnat și compus de Trump, act făcut superficial și cu clarificări apărute zile după ordin, timp in care confuzia și bulibășeala au domnit prin aerpoarte pentru ca actul nu a avut nici un fel instructiuni de tranziție.

    Văd ca încercați in buna tradiție dâmbovițeană sa invocați greaua moștenire.

    Sunt cetățean american de origine romană, îmi spuneti mie cum e cu transportul spre SUA in aeropoarte?

    • Ca de obicei propagandistul sunteti dumneavoastra.

     Nu a fost provocat nici un fel de haos. Din 325000 de persoane ce au ateriazat pe aeroporturile americane Vineri au fost retinute 109. Adica 0.33%. Incepand de Duminica nu au mai fost nici un fel de probleme. toti indezirabilii au fost opriti inainte de a apuca sa se imbarce. Cred ca sunteti de acord cu mine ca, cuiva caruia ii functioneaza creierasul fie si ocazional cu greu ar putea numi chestia asta „haos”. Dimpotriva. Are toate semnalmentele unui succes remarcabil. :D

     Daca aveti capacitatea de a pricepe un text de cateva randuri, veti realiza de asemenea ca nu invoc nici un fel de „grea mostenire”, ci doar disperarea impotenta a neomarxistilor care se straduie inutil sa provoace agitatie. Va recomand dozarea eforturilor. Cursa e lunga si asta e doar inceputul modest. Daca se scot din basca atatea „apocalipse” chiar si cei mai debili sustinatori se vor plictisi rapid…

    • Asta e ca la Radio Erevan: nu e Trump, e Obama, nu e decretul cu imigratia islamistilor ci legea care a distrus Sanatatea, nu au adus amendamente dupa o zi ci timp de nu stiu citi ani, si nu s-au corectat detaliile ci s-a sporit haosul si pagubele si suferinta cetatenilor mintiti cu nerusinare bolnava de presedintele semi-kenyan.

 8. Pentru ce atîta preocupare la români despre gardul care se face între SUA și Mexic?
  Ridicarea vizelor pentru români de către aliații americani (nu dreptul de a imigra ilegal) cînd va intra pe lista de preocupări?

  • Vise frumoase cu vizele pentru romani!

   Am citit ordinul lui Trump in care cere Departamentului de Stat o analiza despre cum sa anuleze programul de schimb de vize, adică visa waiver. Nimeni nu o sa mai poată veni in SUA fără interviu personal.

   • Si acum calatorii din tarile visa waiver trebuie sa-si anunte calatoria in SUA on line cu cel putin 24 de ore inainte de imbarcare pentru un background check. Asta e de vreo-5-6 ani.

    Daca ati fi ajuns vreodata cu avionul in SUA in ultimii ani, ati fi stiut ca Interviul personal inainte de imbarcare il au de trecut toti pasagerii (inclusiv cetatenii americani) ce zboara spre SUA. Cine nu-l trece sau ridica orice suspiciuni ramane la sol.

    Intr-adevar se pare ca s-au inasprit lucruile. Nu stiu daca e io coincidenta sau nu, dar un coleg italian care trebuia sa ajunga incoace azi, pentru cateva luni, a fost anuntat de DHS, pe mail la cateva ore dupa ce a depus aplicatia de imbarcare ca nu va fi primit sub nici un motiv in SUA din cauza ca a participat la manifestatii violente impotriva guvernului american. Tipul era intr-adevar asa mai „eco” si mai de stanga dar nu era „extrovertit” si nu parea violent. Astia din italia ziceau la teleconferinta de azi dimineata ca a participat la manifestarile violente de la Bruxelles de anul trecut impotrivba tratatului comercial SUA-UE, iar baietii cu ochi albastrii cica l-ar fi tras in poza arzand un steag american :P Au mai spus ca omul si-a dat demisia la nervi azi dimineata, pe timpul lor, dupa ce a dat cu laptop-ul de pamant si le-a tinut un frumos discurs revolutionar despre crimele impersialsimului american. Tipic pentru progresistu’ de bine: Castiga banuti frumosi lucrand cu anii la o monstruoasa corporatie americana dar in timp[ul liber e antiamerican si anticapitalist convins :D Oare de ce nu s-o fi angajat de la bun inceput la ceva cooperativa din aia progresista? N-ar fi avut Audi de neam prost, dar macar onoarea ii era nepatata :P

  • Bună întrebare! Răspunsul e că, capra vecinului e întotdeauna preocuparea de căpătâi a multor conaționali deai noștri :P

   Singura codiție pe care România trebuie să o mai îndeplinească pentru ridicarea vizelor e ca timp de un an procentul de respingere a aplicațiilor pentru vize să nu depășească 3%. Pe moment e încă pe la 10%.

   Imigrarea legală nu are nici o legătură cu vizele de călătorie. Românii asemeni belgienilor, de exemplu (ce nu au nevoie de vize turistice), pot imigra în SUA ca studenți (vize F1), preoți (vize R) prin căsătorie, ca investitori (vize EB), ca profesioniști în domenii deficitare (vize H1), și ca angajați ai filialelor din afara SUA ale companiilor americane (vize L1). Astea din urmă permit obținerea rezidenței permanente (cartea verde) în cîteva luni în cazul românilor, spre deosebire de ani de zile pentru alte națiuni, cum ar fi britanicii :P, australienii, mexicanii sau indienii. Mai e opțiunea cu loteria vizelor însă asta e chiar la plezneală. În SUA trăiesc peste 1 milion de persoane de origine română din peste jumătate clamează Limba Română ca limbă maternă. Peste 350000 de etnici români au emigrat legal sau s-au născut în SUA în ultimii peste 20 de ani.

 9. Cele mai multe comentarii de mai sus pot fi incadrate la propaganda fascista, lejer. Citatele din Ann Coulter, o creatura care in Europa ar fi in inchisoare pentru incitare la ura rasiala nu folosesc decat lui Ann Coulter, care vinde carti la oameni fara educatie, care pretind ca sunt educati,

  In primul rand, eu nu sunt un aparator al lui Obama. Multe chestiuni pe care le-a facut sunt daunatoare. A lasat bancherii de pe Wall Street sa fure mii de miliarde de dolari. Banii americanului de rand, sa ne intelegem. Si tot Obama a bombardat Libia fara sa se gandesca la ce urmeaza dupa uciderea lui Gadaffi.

  Acum, cateva adevaruri dure pentru prietenii republicani. Unu, mexicanii nu mai trec granita. Imigratia neta din Mexic spre SUA este zero, de ani de zile. Da, zidul ar fi fost bun. Ar fi fost foarte bun. Acum 20 de ani. Astazi este o tampenie. Natalitatea in Mexic este mai mica decat natalitatea in SUA. Pur si simplu nu mai are cine sa treaca granita. Iar aia care trec granita pentru lovele grele (narcos), aia trec prin tunel sau cu avionul sau cu submarinul, mai noi. Zidul este inutil.

  Mai mult, zidul va destabiliza granita de sud a SUA. Mexicul sta cuminte astazi pentru ca face comert (si trafic de droguri) cu marele vecin de la nord. Daca fluxurile de lovele sunt perturbate, foarte multi oameni cu putere si influenta de o parte si de cealalta a granitei vor face multe probleme. Luati cartea de istorie si cititi cum era America in perioada cand granita cu Mexicul era nesigura. Nu va faceti iluzii, prieteni republicani, mexicanii vad zidul ca pe un act de agresiune impotriva Mexicului. Bush Cel Mic nu a fost capabil sa domine o tara mica si primitiva numita Irak. Crede vreunul dintre voi ca puteti domina Mexicul, o tara (aproape) dezvoltata, cu o populatie de 6 ori mai mare decat Irakul?

  • Draga domnule Stalin, faptul ca in Europa oamenii pot fi inchisi pentru ca nu se inchina in fata cliseelor si dictatelor „politically correct” ale protipendadei socialist-elitiste este ceva intristator, nu de sarbatorit. O dictatura „soft”, cu mult mai periculoasa decit fanteziile elucubrante legate de spectrul noului Adolf Donald Hitler Trump.

   Ca oameni cu bun simt si fara instincte suicidare sint numiti fascisti e ceva ieftin si deja demonetizat. „Yo mama”, slab asa cum este, este un argument mai nobil sau macar mai pitoresc decit zbieretele „FASCIST!!”, de fiecare data cind un adevar este neconvenabil.

   Dar sa trecem la chestiune. Argumentul dv. este:

   1. Zidul este cu totul inutil. (Intreg paragraful 3 din comentariul dv.)

   2. „Mexicul sta cuminte astazi pentru ca face comert (si trafic de droguri) cu marele vecin de la nord. Daca fluxurile de lovele sunt perturbate [DE ZIDUL „INUTIL”!!], foarte multi oameni cu putere si influenta de o parte si de cealalta a granitei vor face multe probleme.”

   Acest silogism stralucit imi aminteste de logica celor care au atacat Charlie Hebdo – Islamul este o religie a pacii si daca indraznesti sa negi asta te omorim fara ezitare.

   Zidul este complet obsolescent si irelevant, dar daca il ridicati „vor fi probleme”.

   Nici in America n-am scapat de zodia lui Caragiale.

  • In primul rand, nu suntem prieteni. In al doilea rand, Mexicul este de 3,6 ori mai mare decat a Irakului, nu de sase ori. La restul nu meriti raspuns. Stiu ca ai vrea sa bagi la parnaie pe oricine nu este de acord cu tine, dar nu se poate.

  • Ce s-ar fi facut lumea fara tine, genialule!
   Mare dascal al omenirii, esti cunoscator de Mexic. Iti aminteste cumva de un fost amic „defector”?

  • Așa, ca un argument, in lipsa SUA, Mexicul o sa orienteze către o prietenie cu China, Rusia, Brazilia și alte tari nealiniate in dauna SUA. China de mult încearcă sa pună un picior in Mexic și o relație privilegiata cu Brazilia face cu ochiul la amândouă.

   • Sa le dea Dumnezeu success si sanatate mexicanilor cu ocazia oreintarii spre China si Rusia. Vedea-i-asi sarind zidu’ chinezesc sau pe ala al Kremlinului :P

    O sa le plangem lipsa un pic, da’ eu zic ca ne trece repede…

   • … Aud ca si Venezuela si-a exprimat solidaritatea si sprijinul neprecupetit pentru poporul frate Mexican, iar Kim Jong-un a pregatit un pachet monumental de investitii substantiale in economia mexicana.

    .

 10. In ultimul timp USA lasa o neplacuta impresie de lipsa de profesionalism . Nu m-as fi asteptat a fi posibil sa dai „decrete si ordonante” fara un prealabil studiu de fezabilitate, fara norme metodologice, fara prevederi tranzitionale. Sa decretezi pur si simplu ca din momentul asta nu mai intra nimeni din tarile X si Y si abia pe urma sa te gandesti ca exista persoane cu dubla cetatenie, ca exista posesori ai greencard . Chiar nu m-am asteptat ca nimeni din Departamentul de Stat sa nu aiba curajul sa-l informeze pe dl Presedinte ca asemenea chestiuni sint complexe cel putin din punct de vedere legal. Sau poate ca dl. Trump este ajutat sa-si sape singur groapa, politic si electoral vorbind. Deasemenea este discutabila pornirea declarata de a desfiinta reglementari , de a bloca angajarile in administratii pe principiul cotelor -pentru fiecare nou post trebuie in prealabil desfiintate alte doua. Eu credeam ca reglementarile si marimea administratiei se fac dupa necesitati punctuale, nu dupa cote procentuale. Sper ca USA stie ce face deoarece la prima vedere pare ca nu stie. Deasemenea pare sa fi fost mai multa nevoie de resurse la reconstruirea infrastructurii , a spitalelor, a scolilor , decat pentru un zid , insa chiar daca asta e optiune si decizie politica , se ridica intrebarea daca populatia chiar asta doreste. Cum va reactiona cand i se va spune ca nu mai sint bani pentru altceva deoarece se consuma pentru zid.

  • Tocmai că ăsta e profesionalism: Capacitatea de a lua deciziile pe care le crezi cofrecte și a le implementa fără sovăire și indiferent de schelălăielile neputincioșilor isterici. Pe puncte:

   – Persoanele cu dublă cetățenie au obligația să intre în SUA folosind exclusiv pașaportul american. Deci nu sunt afectate î nici un fel de ordinul executiv.

   – Pe hartia de care e lipită cartea verde scrie clar că rezidența permante e un privilegiu care poate fi retras oricând și fără nici un fel de explicații. Posesorilor li se recomandă cu căldură să nu încalce nici o lege. Deci nu există nici o complicație legală.

   – Numărul de reglementări lăsate în urmă de Obama e atât de mare încât ele au ajuns aproape să paralizeze economia. Indicii bursieri nu au crescut până la ceruri imediat după alegeri pentru că investitorilor le-ar plăcea mecla lui Trump, ci pentru că toți așteptau începutul deregementării ca să se mai miște ceva. Aceeași chestie și cu birocrația federală. Obama a angajat puzderie de paraziți. Criteriul fundamental nu era nicidecum comptența ci rasa sua calitatea de LGBT extrovertit(ă).

   Mai mult ăștia cu discriminarea bântuiau prin companiile private le săreau la jugulară dacă nu erau suficient de „diverse”. Asta pentru că în afară de albi și ceva asiatici rar se văd negri prin birouri. Marea majoritate au rezistat cu succes hățuielilor. Însă mai ales companiile ce produc echipament medical sau alimente și care pot fi omorâte rapid de o decizie unilaterală a FDA sau a altei agenturi federale, au ajuns să angajeze aiurea negrii, LGBT-ei, femei-mumii sau șalvaragii doar că să scape de maimuțele isterice ale lui Obama. Ăștia erau rugați amabil să nu facă nimic și să-și încaseze cuminți lefurile. Li sau făcut chiar săli speciale în care să facă nani când ostenesc, sau în care să behăie de câteva ori pe zi spre Mecca. Imediat după alegeri și până la sfârșitul anului trecut au fost trimiși cu toții în căutare de alte oportunități :P Maimuțele lui Obama acum la râdul lor sunt teorizate și nu mai îfrăznesc să iasă din vizuinil lor, darămi-te să se dedea la obrăziciile atât de firești pe vremea lui Obonzo. Totuși care e sensul să mai fie plătite?! Țara are oricum cheltuieli imense deci e firesc să elimine cât mai rapid deșeurile ce provoacă risipă inutilă. Nu-i așa? Iar birocrația fedrală e infestată de din ăștia -e punctul de pornire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Anca Turcu
Anca Turcu este doctor in științe politice și profesor de politici comparate la University of Central Florida. Născută la Brașov, s-a stabilit in SUA după terminarea liceului și a urmat studiile universitare si post-universitare la University of Texas at Dallas.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro