duminică, decembrie 10, 2023

America strict secretă – bugetul ascuns

Ieri seara [29 august 2013] la ora 20 (ora Bucurestiului) publica The Washington Post o noua ancheta asupra subiectului pe care l-am relatat acum 3 ani, de asta data ancheta dezvaluia giganticul “buget ascuns” (Black Budget) al acestor servicii. Informatiile au fost obtinute de Washington Post de la fostul angajat CIA Edward Snowden. Desi guvernul american a lansat anual la nivel global activitati care au costat miliarde de dolari, incepand cu anul 2007 nu a divulgat cum au fost folositi banii sau cum si daca obiectivele stabilite de către presedinte si Congres au fost indeplinite.

La data de 6 noiembrie 2011 am publicat un articol in care discutam despre partea intunecata a serviciilor secrete americane. Articolul, cu titlul “America strict secretă – cifrele”, a fost bazat pe un serial publicat de The Washington Post despre“Top Secret America”. Serialul a fost pregatit si publicat in cotidianul Washington Post in luna iulie 2010.  Serialul a fost bazat pe munca unei echipe de 20 de jurnalisti si coordonat de doi “monstri sacrii” ai jurnalismului american, ambii afiliati cu Washington Post: Dana Priest si Bill Arkin. Dana Priest este dubla detinatoare a Premiului Pulitzer si Bill Arkin unul dintre cei mai seriosi jurnalisti si autori acreditati pe langa Pentagon si Serviciile de Informatii ale Statelor Unite.

In perioada de 12 ani dupa “9/11,” evenimentul care a traumatizat adanc natiunea Americana, serviciile de informatii au crescut la dimensiuni gigantice si bugetul lor a ajuns la nivelul unui stat mijlociu. Daca aceste servicii ar fi fost un stat independent, ele s-ar fi clasat pe locul 61 in clasamentul statelor lumii din punctul de vedere al bugetului. Asadar cifre:

 • In SUA exista 1 271 de organizatii guvernamentale si inca 1 931 de companii private care se ocupa cu activitati anti-teroriste in circa 10 000 de locatii numai in Statele Unite.
 • Autorii anchetei au estimat ca aproape 854 de mii de oameni sunt autorizati sa se ocupe cu astfel de activitati detinand atestate care ii certifica (top-secret security clearances) in aceste activitati.
 • In Washington si imprejurimile lui s-au construit 33 de complexe pentru activitati speciale sau sunt in stadiul final de constructie. Impreuna aceste locatii sunt echivalente cu trei locatii de nivelul Pentagonului sau 22 de locatii la nivelul Capitolului din Washington. Impreuna detin cam 10 milioane de metri patrati.
 • Multe din aceste organizatii si agentii se ocupa de activitati identice, de multe ori facand acelasi lucru. De exemplu, in 15 orase din SUA exista 51 de agentii federale si comandamente militare care se ocupa cu urmarirea banilor care finanteaza organizatiile teroriste.
 • Analize informationale care sunt bazate pe documente si transcrise in conversatii de toate felurile obtinute de agentii americani in SUA sau in afara ei produc 50 000 de rapoarte in fiecare an. Un asemenea volum este imposibil de asimilat, deci in parte ele sunt ignorate.

Desi agentiile de spionaj americane au construit dupa atacurile din 11 septembrie 2001 un colos pentru culegerea de informaii , Statele Unite rămân insa în imposibilitatea de a furniza informatii critice presedintelui si oficialilor autorizati, informatii legate de o serie de amenintări la adresa securitătii nationale a Statelor Unite.

Ieri seara la ora 20 (ora Bucurestiului) publica The Washington Post o noua ancheta asupra subiectului pe care l-am relatat acum 3 ani, de asta data ancheta dezvaluia giganticul “buget ascuns” (Black Budget) al acestor servicii. Informatiile au fost obtinute de Washington Post de la fostul angajat CIA Edward Snowden. Desi guvernul american a lansat anual la nivel global activitati care au costat miliarde de dolari, incepand cu anul 2007 nu a divulgat cum au fost folositi banii sau cum si daca obiectivele stabilite de către presedinte si Congres au fost indeplinite.

Articolul prezentat de Washington Post contine un rezumat de buget de 178 de pagini referitor la agentiile nationale americane de informatii, cu detaliile programului informativ, inclusiv succesele, esecurile si obiectivele cele 16 agentii de spionaj care alcătuiesc comunitatea de informatii din SUA, care are astazi 107.035 de angajati.

Cateva cifre si detalii:

 • Central Intelligence Agency (CIA) – “buget ascuns” 14,7 miliarde de USD – crestere de +56% ;
 • National Security Agency (NSA) – “buget ascuns” 10,8 miliarde de USD – crestere de 10,8 +53%;
 • National Reconnaissance Office – “buget ascuns” 10,3 miliarde de USD – crestere de +12%;
 • National Geospatial-Intelligence Program – “buget ascuns” 4,9 miliarde de USD – crestere de +108%;
 • General Defense Intelligence Program – “buget ascuns” 4,4 miliarde de USD – crestere de +3%;

Rezumatul descrie tehnologii de ultimă oră, modul in care sunt recrutati agenti si operatiunile în curs de desfasurare. Materialele sunt extaraordinare in detaliile prezentate, toate insa dau impresia unui mod ingrozitor de “amatoresc” in care desfasoara aceste agentii activitatile secrete, dar si mai grav felul in care aceste informatii au fost divulgate si publicate spre cunostinta publicului larg.

Nu stiu daca voi mai publica detalii despre aceste documente, pun la dispozitia cititorului materialele publicate si ma rog la Dumnezeu ca “perioada oengista” din istoria Satelor Unite sa se termine cat mai rapid pentru binele tuturor. Sper ca cei care trebuie sa inteleaga vor pricepe ca SUA nu poate fi guvernata ca un ONG.

Bibliografie Note si Citate:

The Washington Post – U.S. spy network’s successes, failures and objectives detailed in ‘black budget’ summary.
The Washington Post – Funding the intelligence program
The Washington Post – Inside the 2013 U.S. intelligence ‘black budget’
Politeia Veche – America strict secretă – cifrele

Articol aparut initial pe Politeia

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Cam mult, cam inutil, cam prost. Banii aruncați pe prostii nu i-au putut opri pe ceceni la Boston dar probabil că mult mai rentabilă decât lupta contra terorismului o reprezintă spionarea afacerilor interesante. Dacă oamenii pot intercepta pe al Qaida e clar că tot ce înseamnă establishment European sau non-american e ascultat minut cu minut.

 2. Chestia asta e veche; testata in sensul negativ (cand le-au taiat fondurile) si anume cand nu sunt razboaie fondurile pentru toate agentiile astea obscure scad. Si atunci ce dorim de la saracii spioni/soldati? Daca noi nu le dam bani doar daca ei razboiesc, pai atunci ei isi fac treaba… e asa simpla reactia ca cea alu’ Pavlov :)

 3. Apoi daca un Snowden dintr-o suta de mii si-a distrus viata pentru a da datele presei, putem fi siguri ca alti douazeci s-au inghesuit sa le dea rusilor pe ascuns contra bani.

  Banuiesc ca secretele astea sunt secrete doar pentru ochii cetatenilor. Oare FSBul chiar n-avea idee de aceste bugete?

 4. Informatiile au fost obtinute de Washington Post de la fostul angajat CIA Edward Snowden.

  In primul rand, Edward Snowden NU a fost angajat CIA. A fost contractor pentru CIA, reprezentand firma de consultanta Booz Allan Hamilton. Nu a fost un angajat direct al Guvernului sau al agentiei guvernamentale NSA. Mentionez acest lucru pentru ca in SUA, in saptamanile ce au urmat evenimentului Snowden (fuga spre Hong Kong, China), s-a dezbatut aprins pe tema controlului de securitate ce priveste angajatii NSA versus contractorii NSA (security clearance), daca merita riscul de a contracta firme de consultanta civile in probleme de securitate nationala.
  In primul rand Snowden a incalcat contractul de confidentialitate cu Booz Allan Hamilton. Este universal considerat un „fluierator” (whistleblower) iar dupa preferintele fiecaruia tradator sau erou. Oricum, prin ceea ce a facut a spus adio la o viata asezata. Va fi in permanenta „on the run” si probabil ca departarea de casa il va radicaliza in timp. No more rice crispies, pancakes with maple syrup, muffins, Dunkin donuts and coffee at Starbucks!

  Desi guvernul american a lansat anual la nivel global activitati care au costat miliarde de dolari, incepand cu anul 2007 nu a divulgat cum au fost folositi banii sau cum si daca obiectivele stabilite de către presedinte si Congres au fost indeplinite.

  Nici nu trebuie sa divulge. Orice organizatie -inclusiv Guvernul unui stat- are to dreptul sa isi duca activitaea in conditii de perfecta confidentialitate. Ce alt guvern publica astfel de date? Asteptari puerile.

  La data de 6 noiembrie 2011 am publicat un articol in care discutam despre partea intunecata a serviciilor secrete americane. Articolul, cu titlul “America strict secretă – cifrele”, a fost bazat pe un serial publicat de The Washington Post despre“Top Secret America”.

  Ce este intunecat? Faptul ca astfel de cifre nu se publca? Washington Post>/i> abunda in jurnalism de investigatie. Este o traditie a ziarului din capitala americana, incepand inca din Annie ’70 – vezi afacerea Watergate. Este un ziar ce inclina spre stanga, a sustinut pe Barack Obama in campaniile electorale din 2008 si 2012 si in genere editorialistii sunt suporteri de vaza ai Partidului Democratic. Ziarul cu tenta conservatoare ce apare in capitala americana este „Washington Times”.

  • lupule monarhist,nu tre sa-ti faci griji pt baiatu ala Snowden,pt ca dupa revolutia din america ce va fi cat de curand,va fi primit cu onoruri acasa
   faptu ca tu sustii dictatura si modul guvernelor de a-si ascunde crimele e ingrijorator pt tine
   si in alta ordine de idei nu e vorba de stanga sau de dreapta,e vorba de razboi nuclear global
   yeah,the stakes are that high

   • @ Apollo,
    „pt ca dupa revolutia din america ce va fi cat de curand,va fi primit cu onoruri acasa”
    Din ce tenebre ai aparut cu asemenea discursuri care amintesc de perioada Razboiului Rece cind lagarul socialist vedea America pe marginea prapastiei ;)
    Inca mai visati, maica :P

    • Sic Transit Gloria Mundi
     Panta Rhei Panta Rhei
     discursurile alea din trecut se aplica f bine momentului actual
     atunci nu erau adevarate acuma is

   • Mare e grădina ta, Doamne! Apollo, dragule, dictatură? Spune-mi, în cazul ăsta, că Priest şi Arkin au fost executaţi în Texas, la fel ca şi Limbaugh şi O’Reilly, că Bachmann, Palin şi Cantor sunt de trei ani închişi pe viaţă în Guantanamo, că Senatul şi Camera Reprezentanţilor au fost dizolvate nu mai devreme de-acu’ patru ani, că Fox News a fost interzis iar Washington Post şi Drudge se dau şapirografiate, după ce-au fost tipărite la maşină de scris.

  • E de neimaginat cum in sec 21 inca acceptam faptul ca trebuie sa avem servicii secrete? Pentru ce? Daca sunt dusmani ai tarii/poporului pai sa stim totii; daca avem agenti care fac una si alta, pai sa stim totii ce fac exact (chiar daca nu stim numele). Ca cica e secret sa nu afle dusmanu… yeah, right! „dusmanu” face la fel si uite asa avem o casta care treieste bine mersi pe spatele cetateanului. De fapt daca studiem putin istoria, chiar si foarte recenta putem observa ca de fapt casta asta de spioni provoaca razboaiele in care tinerii prosti (vreau sa spun patrioti) isi pierd viata; toate astea pentru agende ascunse ale securitatii. Oare cand iesim din indobitocirea asta permanenta?

   • Nu prea putem sa stim cu totii. Media de inteligenta a popoarelor e una slaba. Plus de asta, multe popoare sunt emotionale prin excelenta. Un alt motiv ca n-ai cu cine discuta, cum (prea) democratic crezi tu.

    Exemple de popoare emotionale prin excelenta sunt cele de sorginte latina.

    • A, ca sa n-ajung la vot: ar trebui rezervat doar oamenilor cu ceva scoala. O ginta nu se poate ghida dupa tendinta (prin majoritate) a celor mai slabi de inger dintre membri sai. Agora nu e pentru toti (si nu a fost niciodata).

 5. @Lup: Ar trebui sa va puneti la modul serios intrebarea daca tara dvs. de adoptie mai este cu adevarat „Land of the free”…

 6. Snowden e un diversionist pentru ca in definitiv a venit cu informatii rasuflate. Poate ca ei nu se mai bazeaza pe ascultari in masa care nu mai mult ai incurca.

 7. 854 mii lucratori? Asta e paranoia in grad avansat si irecuperabil :-). Personal, cred ca ce a facut Snowden, este un pas important in lupta pentru drepturile omului. Cum s-a comentat mai sus, inca 20 puteau vinde aceste secrete catre alte servicii insa, unicitatea a venit din divulgarea lor catre mass media, fapt ce inlatura orice banuiala de tradare / defectare. In plan de imagine, Rusia a dat o mare lovitura acordand-ui azil politic. SUA se indeparteaza (ireversibil?) de imaginea de Panteon al libertatilor si democratiei. Noile dezvaluiri despre Black Budget vin sa confirme transformarea SUA intr-o oligarhie in care singura expresie de independenta in fata corporatiilor au ramas amenzile din ce in ce mai firave. De un proces legal si constitutional nici nu mai poate fi vorba! Cultura de kitch si american way of life fac imposibila o revolutie in sensul cunoscut de Lumea veche. In urmatorii ani vom asista la un terorism intern iar evenimwnte de genul Oklahoma City vor fi vazute cu alti ochi de tot mai multi americani. Personal, cred ca in urmatorii 50 de ani majoritatea capitalului va migra catre Europa si Asia iar SUA va redeveni colonia de acum 200 de ani.

 8. Multi vad in cifrele astea un mega-aparat de spionat tot ce misca. Pentru mine cifrele astea denota o risipa gigantica si o birocratie imensa care aduna milioane de terabiti din care se extrage insa putina informatie utila ce ar putea fi colectata cu doar 5% din cost si din oameni daca sistemul ar fi intr-adevar unul eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro