vineri, iunie 2, 2023

Amintirea Catincăi Ralea (1929-1981)

Era fragila, dar extrem de tare sufleteste. Rasufla greu, dar era formidabil de vitala. Imi amintea de Audrey Hepburn ca stil. A tradus Truman Capote, inclusiv acea povestire devenita un faimos film cu Audrey in rolul lui Holly. „Breakfast at Tiffany’s” a devenit, gratie mestesugului ei inegalabil, „Sandviciuri cu diamante”. Traise in America, ii simtea pulsul.

Facea parte din acea extrem de selecta categorie de oameni care, vorba lui Camil Petrescu, au vazut idei. Am avut norocul sa fiu prieten cu Catinca Ralea, traducatoare de geniu („De veghe-n lanul de secara”, la loc de cinste, intre atatea altele), jurnalista mereu nelinistita, mereu insetata de adevar. Conducea emisiunile culturale la radio, nu stiu daca formal, dar in mod cert informal. M-a invitat sa colaborez cu cronici de carte. Mai mult, am inregistrat, traduse de ea, cateva scurte eseuri in engleza, transmise prin 1979-1980. Primele sfaturi despre intonatia radiofonica le-am primit de la ea. Peste ani, de la Monica Lovinescu. Am facut cu Catinca si Emanuel unul sau doua revelioane la Tita Ivasiuc.

Cand ne intalneam, discutiile noastre durau ore indelungate. Catinca era o cascada de informatii, o fantana arteziana de opinii. Semana, in aceasta privinta cu unchiul ei, stralucitul eseist si critic de film D. I. Suchianu. Am conversat despre tatal ei. Nu fortam nota, ii intelegeam atasmentele de familie. Il adorase. La fel cum isi adorase mama. Pentru mine, Mihail Ralea a fost prototipul intelectualului dispus la ignobile compromisuri. Ceea ce nu-l face mai putin interesant in unele din scrierile sale. Atunci cand i-a stat in puteri, a ajutat multi oameni, inclusiv fosti adversari ideologici (Traian Herseni, Constantin Noica). In cartea-pamflet „Cele doua Frante” era penibil. A murit in 1964, academician, profesor si membru al Consiliului de Stat prezidat de Gheorghiu-Dej. Ajunsese in gratiile dictatorului, la fel cum fusese odinioara in gratiile lui Carol al II-lea. Cine vrea sa stie mai multe despre conu Misu poate citi „Memorii mandarinului valah” de Petre Pandrea.

Pe 5 septembrie 2019 Catinca ar fi implinit 90 de ani. S-a stins din viata pe 19 ianuarie 1981. Peste doua saptamani murea tatal meu. Fusesera amici. Erau impreuna in noiembrie 1979, in camera de traduceri simultane, cand Constantin Parvulescu l-a atacat pe Ceausescu. Ordinul a venit instantaneu: „Opriti transmisiunea”. Au mers pe jos, seara tarziu, impreuna spre ceea ce Imre Toth a numit „perimetrul sacru”. In septembrie 1981, plecam spre Paris si Madrid…

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Si totusi, care a fost cauza decesului Catincai Ralea? Cred c-ar fi interesant de stiut, data fiind virsta nu chiar inaintata pe care o avea. La fel de „misterioasa” a ramas si disparitia prematura a sotul sau, actorul Emanoil Petrut, decedat doi ani mai tirziu, la 51 de ani. Observ ca traditia de dinainte de ’90 a tainurii aspectelor personale ale personalitatilor publice nu a disparut. Chiar nu meritam a sti mai multe, in afara obositorului cliseu „rapus de o boala necrutatoare”?

  2. Il caracterizati absolut corect pe Ralea ( a trecut de la taranisti la … Carol II si apoi la comunisti, cu gratie !?) dar ce carti frumoase a scris … si apareau intr-o vreme de secata intelectuala cumplita …Emanoil , cel amintit, sotul Catincai, era Emanoil Petrut, un mare actor al acelor vremuri !

  3. Poate scrieti si despre Imre Toth, mi se pare cea mai grozava figura filosofica iesita din Romania. Ar merita mai mult decat niste randuri. De (re)publicat integral.

  4. Despre adevăratul Mihai Ralea și cât i-a ajutat pe altii o sursa formidabilă de informații este jurnalul lui Petre Pandrea.

  5. A fost sugerată cauza morții: ” S-a stins din viata pe 19 ianuarie 1981. Peste doua saptamani murea tatal meu. Fusesera amici. Erau impreuna in noiembrie 1979, in camera de traduceri simultane, cand Constantin Parvulescu l-a atacat pe Ceausescu. Ordinul a venit instantaneu: „Opriti transmisiunea”. Au mers pe jos, seara tarziu, impreuna spre ceea ce Imre Toth a numit „perimetrul sacru”. „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro