marți, octombrie 3, 2023

Andreea Marin între oameni, animale și OTV

“Sunteţi oameni sau animale? Era să facem accident, copiii ambii plâng în casă…Suntem într-un moment greu din viaţa noastră şi nu avem nevoie de o aşa mizerie!”, s-a răstit Andreea Marin la jurnaliștii aflați în urmărire la întoarcerea din concediul de divorț din Dubai. Este reversul medaliei în epoca maximei tabloidizări a presei: celebritatea are nevoie de mass-media, foamea de senzațional este stimulată pe toate căile fiindcă știrile pozitive, nu-i așa, nu sunt știri, se etalează pe facebook detalii intime, de la fotografiile copiilor la ultimul costum de baie achiziționat, se inventează conflicte, se simulează scandaluri pentru a ține trează atenția. Facem diferența între mahalagismele Oanei Zăvoranu sau ale dezbrăcatelor care apar în emisiunile mondene și calitatea de vedetă a Andreei Marin câștigată cândva la TVR și a ușuraticului soț/solist, dar malaxorul scandalului public este același. Un mesaj indignat postat pe rețeaua de socializare de Andreea Marin moralizează aceeași presă care i-a ridicat postament de vedetă: ”Ce trebuie să se întâmple ca să înțelegeți că ați mers prea departe?!…Cât e de dificil de înțeles că exista și oameni care știu să își rezolve problemele în mod civilizat și nu își doresc să își transforme viața într-o telenovelă, nu vor să își spele rufele în public, participând la tabloidizarea României? Cât trebuie să suporte copiii noștri pentru a satisface curiozitatea Dvs. maladivă și interesele Dvs. pur comerciale?”. Observații corecte dar și ipocrizie, dacă punem la socoteală că Andreea și-a atacat o rivală pe scenă, în văzul publicului, cerându-i să mărturisească dacă Ștefan Bănică este tatăl copilului ei, că familia Bănică și-a anunțat divorțul pe FB, apoi s-a pus pe criticat jurnalismul de scandal, tot pe rețeaua de socializare, fiindcă nu respectă protecția minorilor, dreptul la viață privată, la imagine, înscrise în Codul civil la art.73 .

OTV, campionul incontestatibil al fenomenului de tabloidizare în audiovizual redenumită și ”otevizare”, unicul post de televiziune care a produs un partid și l-a promovat în parlament, a dispărut brusc din toate grilele: prin Decizia 45 din 22 ianuarie 2013 CNA a retras firmei Ocram licența canalului pentru neplata unor amenzi. Sancțiunea este prevăzută la art.57 din Legea Audiovizualului. Ne delimităm de șirul de lamentații și alerte privind încălcarea libertății presei prin întreruperea difuzării acestui post. Argumentele sunt numeroase: OTV a acumulat între 2009 și 2012 amenzi în valoare de 1,17 milioane RON, niciodată plătite deși legea obliga achitarea lor înainte de contestarea în justiție (prevedere modificată abuziv prin Ordonanță de guvernul Ponta la finele anului trecut), într-un dispreț declarat, expus și repetat față de lege. Campania electorală permanentizată, sancționată și ”post-mortem” (cum ingenios titra presa zilele trecute), răfuielile cu adversarii în termeni egalați doar de Antena 3, natura mizerabilă a subiectelor și personajelor, toate acestea n-au putut fi oprite până acum prin nicio altă măsură, morală, legală sau administrativă. OTV a mai fost scos de pe piață în 2002, dar atunci jurnaliștii și liderii de opinie au manifestat o solidaritate eficientă și naivă, în numele unor principii pe care ulterior OTV le-a încălcat și le-a tăvălit în mocirlă, ducând senzaționalismul la extrem. Dan Diaconescu a transformat televiziunea într-un instrument de îmbogățire și șantaj, făcând obiectul mai multor dosare penale despre care nu se mai aude nimic, cum nici de acționariatul difuz, camuflat prin Cipru. Nu mai puțin, OTV este un instrument politic, drept care acum avortonul său, PPDD, se adresează ”forurilor competente”, Parlamentului, comisiilor de cultură și mass-media, invocând abuzul politic. Etalând o bogăție din care nu lipsește niciun ingredient al parvenitismului strident, patronul-șef de partid a spălat cu succes creierul unui tip de electorat care nu-l va urma pe Internet, unde s-a mutat, sperând că va reuși prin tertipuri avocățești să iasă din clinciul legalității. Celălalt post deținut de Dan Diaconescu nu mai este preluat de firmele de cablu după ce a fost scos de pe lista ”must-carry”. Sperăm ca Dan Diaconescu și acoliții lui să nu se mute cu arme și boscheți pe B1TV. În opoziție cu argumentele din Evenimentul zilei ale lui Ion Cristoiu, credem că retragerea licenței OTVeste o măsură de asanare a peisajului mediatic românesc, de eradicare a șmecherismului, a imbecilizării și susținem CNA în aplicarea severă a legii. Dacă e ”balon de încercare” , iar CNA este imparțial și de bună-credință în frunte cu noua sa conducere, atunci ar trebui să urmeze Antena 1 și Antena 3, pe locurile subsecvente OTV-ului în topul pe 2012 al televiziunilor sancționate.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Intr-adevar, stimata doamna, era timpul ca acest post imund numit OTV sa fie retras din spatiul public si bagat cu grija intr-un loc intunecat si rece, de unde sa nu mai otraveasca cu efluviile sale aerul pe care il respiram. De data asta chiar nu cred ca e un abuz, pur si simplu DD e cel care a abuzat de rabdarea CNA si care a mizat pe faptul ca „inamicii” lui si ai partidului/post TV nu vor dori sa il victimizeze. Acum pe internet va avea mai putini adepti, sa speram ca multi il vor uita curand.

  • Nu mi-aș face griji. ”Oteviștii” se descurcă greu și cu butoanele de la telecomandă. Rămîne de văzut dacă D.D. va reveni în televiziune în vreo formă sau alta.
   OTV, Antene …mai sînt și oamenii din spatele lor, ”echipele”. La OTV nu cred să fie cine știe ce, dar la Intact cred că e o mică armată de ”butona(n)ți”.

   Cît despre Andreea Marin, știți, îmi aduce aminte de povestea lui Samson după ce i s-a tăiat părul. Dacă frumusețea nu vine din interior, pe măsură ce înaintăm în vîrstă frumusețea tinereții slăbește, rămîne doar o carcasă, un umeraș pentru hainele ”de firmă”.

   Mi-a dat viața norocul de a mă afla în prezența cîtorva femei, nu foarte multe, excepțional de frumoase. Știm cu toții bine că un bărbat, mai ales unul mai tinerel cum eram eu pe-atunci, poate fi uneori copleșit de frumusețea unei femei de nu mai poate lega două gînduri. Secretul meu (să nu spuneți mai departe) era să mă uit prin ele și să le ascult. Cînd ”interiorul” este gol asta nu întîrzie să se simtă. Îmi aduc aminte distinct de vocea ca un scrijelit a Andreei Marin cu ”Surprize! Surprize!”. Ei bine, stimato, surpriză! Ai îmbătrînit și devii din ce în ce mai urîtă, mai tu însăți.

   Iertați-mă doamna Armanca, dar femeia asta mi-a fost tare antipatică dintotdeauna. Atîta frumusețe irosită pe prostii…Mă opresc aici.

 2. Stimata doamna, daca vom vedea efectele si nu vom incerca sa amelioram cauza primara a tuturor acestor comportamente, nu vom schimba nimic. Nu interzicerea OTV-ului este solutia. Va aparea alta si alta. De fapt nici nu mai e nevoie de vreme ce toate s-au otevizat. Trebuie sa constientizam si sa militam pentru solutia corecta, grea si de durata, si anume efortul de civilizare a societatii in ansamblul sau. Pana nu vom avea o educatie (in sens larg) corespunzatoare, pana nu se vor schimba gusturile si valorile, nimic esential nu se va modifica. Daca degradarea se produce natural, fenomenul invers este extrem de dificil de realizat, dar absolut necesar. Si tot asa vom putea schimba si clasa politica. Cu cat efectul civilizator se va extinde vor apare si reprezentantii politici pe masura.

  • ” atunci ar trebui să urmeze Antena 1 și Antena 3 „…
   Atata timp cat exista „cumplita” sanctiune de intrerupere a emisiei pentru cateva minute in locul amenzii usturatoare si aducatoare de bani la buget, nu este nici o sansa de a vedea asa ceva.

   • Asta ar fi grozav. Prostia să coste și să aducă bani la buget. Șmecheria este să ne asigurăm că amenda va fi suficient de mare și banii suficient de bine folosiți ca să contracareze efectele adverse ce decurg din funcționarea acestor ”pușculițe”. Asta deja e destul de complicat pentru că ne lovim de voința politică.

 3. Mulţumim din inimă conducătorului iubit, tovarăşul VV Ponta, şi Partidului glorios, că ne-au scăpat de năpasta frivolităţii oteviste, căci, iată cum după lupte seculare care au durat 23 de ani, binele a învins prin braţul neînfricat al premierului şi prin lupta neobosită a oştenilor săi din CNA, iar de-acum ţara poate in sfîrşit să se bucure de o maximă seriozitate şi să înainteze către progres într-un climat politic favorabil, ancorat in sinergii productive in care oamenii de bine vor putea conlucra nestînjeniţi de forţele retrograde şi duşmănoase pentru edificarea unui consens naţional fără de care propăşirea ţării ar fi imposibilă. Jos mondenii şi fufele! Sus Taxele! Trăiască solemnitatea momentului! Usele şi masele luptă pentru patrie! Urrrraaa! Urrrraaa!

 4. Si cum ar spune o mare oaie USL: „Sa-mi bag bip in toata antena3 si bip dan kakatul voiculescu”. Doamne fa o minune si arunca-i pe acesti nenorociti, acesti ciutaci, retaradati nevrotici gen badea si gadea in neant….mare rau au facut toti acestui popor. Pot spune ca papusile ponta&co erau doar niste patetici fara aceste fiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro