luni, martie 24, 2025

Andrei Ursu: ”Georgescu este revanșa fostei Securități”

De 30 de ani Andrei Ursu vrea pedepsirea celor care i-au ucis tatăl. Cine se opune? Cu cine se luptă Andrei Ursu? Cu fosta Securitate care l-a ucis pe dizidentul Gheorghe Ursu. Cu actualul SRI care nu vrea o incriminare. Andrei Ursu declară că fosta Securitate nu s-a reformat, iar despre Călin Georgescu spune că este omul instituțiilor de forță. Cum motivează această concluzie?

”Avem o continuitate a discursului securist și o continuitate a culturii securiste în interiorul Instituțiilor de forță.”

”Tinerii au învățat la facultatea SRI ce le-au predat bătrânii. Da, torționarii, inși care au înăbușit Revoluția. Acolo sunt și Troncotă și Corvin Lupu, și Vasile Mălureanu, și Aurel Rogojan, și Alexandru Olaru, alt anchetator torționar. Alexandru Olaru, și el general, a ajuns în SRI, și el este doctrinar în SRI.”

Hellvig l-a lăudat pe Filip Teodorescu, condamnat pentru crimele de la Revoluție. Ce dovadă mai vrem pentru continuitatea Securității ceaușiste sub numele SRI?

”Rezultat acum în 2024: Georgescu este revanșa fostei Securități”

Eugen Istodor: Între Securitate și SRI există o continuitate?

Andrei Ursu: Intrăm într-o realitate pe care o știu foarte bine și am simțit-o în propria mea cauză. După 30 de ani de procese știți cu ce m-am ales? Tatăl meu a fost ucis de securiști. Sentința crimei e transcrisă la tribunalul din 2023 din scriptele Securității din 1989. De ce asta? Pentru că avem o continuitate a discursului securist și o continuitate a culturii securiste în interiorul Instituțiilor de forță. Eu vreau o condamnare a celor care mi-au ucis tatăl. Ei vin în proces (securiști, sereiști) și vor să-și ia revanșa. Vor să afle și să creadă toți românii că Securitatea a fost bună și serviciile secrete sunt minunate.

Eugen Istodor: Spuneți că SRI e egal cu Securitatea lui Ceaușescu?

Andrei Ursu: E logic. În anii 1990, în anii de transfer de la Securitatea lui Ceaușescu la SRI-ul lui Virgil Măgureanu n-aveau cum să inventeze personal peste noapte. Au fost trimiși 14.000 de ofițeri de securitate la munca de jos? Unde s-au dus? Unde sunt? Acest personal numeros fusese conectați la represiune. Țara era păzită de ei de dușmanii din interior. Dușmanii din interior nu erau borfași, fiindcă aceștia erau în grija Miliției. Este vorba de poliție politică. Afirmația mea este susținută de cercetările din raportul Comisiei prezidențiale Tismăneanu din 2006

Ei o numeau securitatea națională.

Era fals. Erau, de fapt, atacuri la regimul lui Nicolae Ceaușescu. Cea mai mare parte a dizidenților nici măcar nu cereau desființarea societății socialiste, vorbeau doar de tirania lui Ceaușescu. Erau 4 milioane de membrii în Partidul Comunist. Nu partidul avea cu adevărat puterea. Ceaușescu și Securitatea lui. Ceaușescu îi punea pe securiști să-i urmărească pe membrii din Consiliul Politic Executiv, colaboratorii și slugile lui apropiate. Exista o foarte mare loialitate, o dedicație totală a Securității față de Ceaușescu. Am citit asta în agendele de lucru ale securiștilor. Astfel de documente care țineau de intimitatea securiștilor, acolo aveau notițe personale, nu? Acolo își lăudau Șeful Suprem. Greu de găsit asemenea supușenie. Toți erau legați simbiotic de Ceaușescu. Era o legătură existențială între Securitate și Nicolae Ceaușescu.

Ce se întâmplă astăzi? S-a transmis moștenirea Securității până astăzi?

Da, în 2024 tradiția Securității, felul de a gândi s-a transmis până astăzi. După 30 de ani. Iată cum. S-au reînnoit ca personal. Au intrat alte generații în SRI. Dar discursul naționalist al lui Ceaușescu s-a perpetuat. Îl vedem și la Călin Georgescu, nu? În primul rând, să urmărim ”revanșa”. În 1990 Armata a câștigat Revoluția, nu? Securitatea era opresivă. Se crede că ”teroriștii” sunt făcătura ei. Or, din 1990 până astăzi avem un discurs al revanșei: se spală imaginea Securității. Cum? Auzim des faptul că Securitatea a fost o instituție patriotică, care a păzit țara de ruși, de unguri. Atenție, este un discurs naționalist șovin, anti-european. Este o condiție necesară pentru a spăla vinovăția. Este repetată teoria dictatorului care își apără tirania de dușmani din exterior. Nu eu sunt de vină, străinii sunt de vină. Georgescu este revanșa fostei Securități. Când represiunea ajunge la extrem, populația ajunge nemulțumită și dictatorul inventează un dușman extern. Asta e o poveste foarte cunoscută. Și să nu uităm Revoluția, apoi conflictul interetnic de la Târgu Mureș din 19-21 martie 1990.

Deci, avem un discurs și o revanșă

Securiștii numiți sereiști au transferat ștafeta către o nouă generație, dar și o sete de răzbunare. Nu avem date exacte. SRI-ul s-a re-înființat oficial în martie 1990, după Martie Negru de la Târgu Mureș, deci pe urmele unui conflict interetnic inventat, acel conflict a fost creat de oameni ai Securității, ca să justifice apariția SRI. Avem nevoie să ne apărăm de Străini. S-a păstrat exact aceeași cultură, aceiași securiști care au rămas în sistem i-au inițiat pe noii sereiști. La 10 ani de la Revoluție, Fundația Gheorghe Ursu împreună cu Cațavencu de atunci a numărat efectiv securiștii. Am publicat liste. Erau foarte mulți, în 1999 încă în servicii, SRI, SIE, infiltrați în diverse zone strategice.

Acei oameni au fost profesorii noilor generații.

Să zicem că la Revoluție securiștii aveau 30-40 de ani. 20 de ani au rămas în sistem. Cel puțin până în 2000-2010. De pildă, direcția a Șasea, cercetări penale a rămas în întregime în SRI. De unde știu? Păi, sunt în proces cu ei de tot atâta timp. I-am găsit acolo pe anchetatori.

Aici putem argumenta că președintele Constantinescu i-a dat afară.

Costin Georgescu asta susținea ca șef al SRI. Dar adevărul este că au fost intoxicați. Securiștii au rămas toți și au rămas ”pe dosare”, cu care au fost modalități de șantaj. Deci, avem o tradiție transmisă simbolic și prin învățare. Avem o tradiție a răzbunării imaginii proaste de la Revoluție.

Ani de zile a predat carte la SRI Vasile Mălureanu, maior în direcția întâi, un doctrinar al metodelor de disimulare a represiunii. Să ne disimulăm represiunea, ca să nu avem probleme. Mălureanu e unul dintre puțini. Troncotă, spune ceva? Era șef de serviciu la arhiva SRI-ului. Deci el avea pe mână dosarele Securității. Ce este el? Profesor universitar! Decanul Facultății de Informații a SRI-ului.

Tinerii au învățat la facultate ce le-au predat bătrânii.

Da, torționari, inși care au înăbușit Revoluția. Acolo sunt și Troncotă și Corvin Lupu, și Vasile Mălureanu, și Aurel Rogojan, și Alexandru Olaru, alt anchetator torționar. Alexandru Olaru, și el general, a ajuns în SRI, și el doctrinar în SRI.

S-a mai întâmplat ceva: au ieșit în rezervă.

Da, sunt la pensie, incredibil, nu? La 45 de ani. Ce să facă după vârsta asta acasă? Se luptă pentru pensie specială și pentru revanșă Securitatea a fost patrioată. Uite, cazul lui Filip Teodorescu, torționarul de la Timișoara. Este șeful fițuicii securiste Vitralii. Cine credeți că a fost la sărbătoarea acestei fițuici securiste a torționarului? Însuși Eduard Hellvig, fostul șef SRI. foștilor securi și numită ”Vitralii” în care se iarăși dezinformare. Deci, acestor rezerviști li s-a dat credit de către conducerea SRI. 

Mașinăria asta a funcționat timp de 30 de ani.

Domnul Eduard Hellvig le-a adresat un omagiu, efectiv spunând ce treabă bună au făcut cei de la Vitralii care au dezvăluit adevărurile despre istoria noastră recentă. Care sunt acestea? Cât de bună a fost Securitatea. Îi elogiază Hellvig, SRI-ul, deci mesajul este: tot cu voi suntem noi, tot aceeași narațiune promovăm, tot apărăm imunitatea foștilor securiști.

Georgescu?

Ceea ce eu spun a fost confirmat de public record. Foști sereiști, foști ofițeri de la serviciul secret al Armatei. Foști polițiști. Oamenii, repet, sunt în plină forță. Și sunt bine dresați de către instituții. Foștii ofițeri de la serviciul secret al Armatei

Georgescu e omul acestor servicii?

Nu știu asta. Dar discursul, susținătorii lui sunt de acolo. Mihai Răzvan Ungureanu a dat un semnal în Ministerul de Externe când a ajuns ministru. Să plece cei cu probleme cu Securitatea. Georgescu a dispărut atunci din Minister. Nu e și ăsta un semn?

Să vedem și ce spune Georgescu.

Același discurs antieuropean, anti-maghiar, antisemit care a fost promovat de Securitate. Călin Georgescu n-a fost la Revoluție, dar zice că a fost lovitură de stat dată de Occident să sclavacizeze poporul român. Exact ce spunea Ceaușescu. Georgescu spune ce zicea Ceaușescu: sunt agenturile care vor să ne fure țara și să ne distrugă cuceririle revoluționare. Și să nu uităm că ”Ceaușescu a fost singurul Creator al României”. Național-comunismul ăsta este toxic. El trăiește până astăzi. Georgescu este o portavoce a lor. O portavoce a serviciilor secrete. Este putinist. Regretă sistemul. Noi, când am intrat în Uniunea Europeană, ar trebui să ne afiliem unor reforme. Inclusiv în serviciile secrete. Dar reformarea profundă nu a existat. A fost de formă. Și lucrurile sunt mai grave de atât.

Adică?

Securiștii în 1990 au rămas nu numai în acele instituții de care au vorbit noi, SRI, doi și-un sfert. Aceștia au intrat în partide, în politică, în instituții. Să nu uităm că Dan Voiculescu a făcut trustul de presă. Voiculescu este vizibil și astăzi, își impune oamenii în Parlament. Acești oameni ai Securității au mai făcut ceva. Au stopat cît au putut intrarea capitalului străin în România. Ei au spus: ne-am marcat teritoriul, nu vrem alte influențe, nu vin Străinii să ne ia țara.

De fapt, ei nici nu se pricepeau la reformare.

Păi, nu recunoaștem acest discurs la Georgescu? Au început să aibă concurență și nu le-a convenit. Călin Georgescu ne îndeamnă să ne întoarcem la un pășunism, să ne întoarcem la țară, la pământ, la lucru manual cu calul, să nu mai folosim nici utilaje occidentale că sunt cu microcipuri.

De ce tace Serviciul Secret despre ruși?

Sistemul a spus că au existat nereguli. Bun, după aia n-au mai produs nimic, nu cumva a fost apă de ploaie? Nu cumva este o luptă de putere și-n interiorul serviciilor secrete? Unii îl recunosc ca Tătuc, alții nu. De ce nu cercetează sursele de bani? De ce nu găsesc sursele ruse masive? Merge în continuare acest tăvălug al georgenismului, securismului. Asta arată că, pe undeva, cei din SRI sunt la butoane. El a pornit ca un om al sistemului 100% și a rămas un om al sistemului. Este acum megafonul acestei narațiuni securist-ceaușiste.

Un moment de pericol național.

De ce nu reacționează? Aici e cheia. Nu reacționează pentru că îl recunosc ca fiind unul dintre ei, e de-al lor.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  1. >Eugen Istodor: Între Securitate și SRI există o continuitate?

    Identitate de fapt. E înspăimântător dar edevărat.
    Oricum, un articol excelent al D-lui Ursu. Felicitari şi mulțumiri

  2. E mai complicat.
    Fosta Securitate era controlata -mai mult sau mai putin- de Ceausescu. Facut, din cauza asta „nationalist”. Rusii acuzau si Occidentul aplauda si sustintea „nationalismul” nostru.
    Securistii care au rezistat in sistem, sunt in subordinea Moscovei. Au fost preluati numai si numai daca au depus juramintul de credinta fata de „noua putere”. Individual.
    Din cauza asta lucrurile merg cum merg in Rromanik. Si din cauza asta nu se poate dovedi mare lucru din activitatea SVR/GRU. Au agentii lor infiltrati in serviciile noastre.
    Acum, „nationalismul” este acuzat de Occident si ridicat in slavi de rusi.

    Asa se intimlpla cand esti mic si la rascruce de vanturi.

    Basescu avea dreptate. E nevoie de un serviciu de informatii unic, la nivel UE, fara dinozauri.

  3. Domnul Andrei Ursu sunt la fel de indignat si chiar furios pt ce i s-a intimplat tatalui d-voastra si, mai ales, pt modul in care a fost tratat dupa 89.
    Ar fi bine, in numele cauzei pt care luptati, sa fiti un pic mai circumspect in anumite directii!

  4. Georgescu este revanșa umilinței pe care ne-a aplicat-o ” Europa noastră”. Securitatea comunistă? Haida-de! Ideile fixe nu mor nici după 35 de ani, uneori nu mor niciodată.

  5. Mă uitam că vorbim de partide extremiste dar foarte rar de un electorat extremist.

    Asemănător nu cred că există Securitate, cât un anumit gen de compatrioți. Care se manifestă via vot iar de acolo purtător ai lor devin comilitonii ceva mai răsăriți, care întâmplător s-au potrivit necesarului uman al fostei Securități.

  6. Securitatatea lui Ceausescu este doar varful unui aisberg, iar aisbergul ala este o mare parte din societate. Sunt milioanele de oameni care cred sincer in ceausism si in toate bazaconiile care vin la pachet cu doctrina, incepand cu tabletele de la Tartaria si terminand cu laserul cu care i-a batut Ceausescu pe rusi in 68. Partea aia din Romania are propriile elite la toate nivelurile, si propria varianta de patriotism. Elitele lor sunt niste pacalici batrani ajunsi mari profesori universitari pe la universitati de doi lei din provincie, si cu care iti este rusine sa iesi in lume, si echivalentul lor din administratie, politie, armata etc. Printre ei se afla si savantul Georgescu, descoperitorul nanochipurilor din Pepsi. Asa ca nu cred ca e razbunarea securitatii ca institutie, cat este razbunarea partii din Romania care are un mare complex de inferioritate fata de occident. Partea aia din Romania a votat linistita cu PSD cat timp acolo era discursul patriotic anti-occidental. Acum ca PSD-ul nu se mai ia la tranta cu multinationalele la televizor, brusc fostii lor alegatori au descoperit ca PSD-ul e foarte corupt si au sarit in barca lui Georgescu.

    • >Elitele lor sunt niste pacalici batrani ajunsi mari profesori universitari pe la universitati de doi lei din provincie, si cu care iti este rusine sa iesi in lume

      Vreți să spuneți d-alde Georgescu, profesor la Universitatea din Piteşti? România tocmai se pregateste să iasă cu el în lume.

  7. Domnule Istodor – Aceasta canalie numită Georgescu nu este revanșa securității – este Securitatea însăși ! Securitatea care a fost permanent prezenta în România și pe vremea lui Ceașcă și azi ! Și să nu uitam ca Securitatea a fost înființată, îndrumată și … populata cu harnici lucrători de specialiști cu experiența și vechi state de servici ai tenului KGB ! Prin ‘960 – 970, când acaparaseră total puterea în tara aveau un slogan clar : “Peste noi doar cerul” ! Și furau la greu, nu numai lei, ci aur și valuta forte ! Lucrau la greu pentru KGB – adevaratul stapan, nu pentru tara, unde jefuiau – mai rău ca-codru – și adunau capital pentru “viitoarea iepoca capitalista ! Nu făcuse Ceaușescu o Direcție secretă pentru urmărirea relațiilor Securității cu KGB-ul ? Și ce a-a făcut în toți anii de după 1989 pentru eliminarea comunismului și Securității ? Mai nimic ! Doar demascarea turnătorilor – nu contest ca au fost multe javre și canalii printre ei, dar NU AU FOT DEMASCAȚI STĂPÂNII LOR = SECURIȘTII, care au propășit, au acumulat în continuare averi uriase, conduc de fapt tara prin partide fantoma, împănate numai cu “foști” comuniști si securisti, declarați cei mai verzi și vajnici democrați !

  8. Din pacate asa este si este trist ca prea multi nu cred si prea multora nu le pasa! Securistii, SRI-istii si alti „isti” care au detinut si detin puterea pentru ca au toate parghiile, pentru ca au tupeu si mai ales pentru ca noi le permitem uitand ca intr-o zi poate vom fi noi cei care le vom sta in cale si masina de zdrobit vieti va putea intra in viata noastra si pentru ca am privit in alta parte cand au sdiwtrus alte vieti.

  9. Este o bucurie sa citesti unele comentarii desi nu sunt sustinute de dovezi palpabile. Sunt sprijinite insa de
    bunul simt si suferinta celor care au trait zilele in care Securitatea taia si spanzura iar neputinta si
    disperarea erau singurele care ne erau la indemana. Si speranta ca intr-o zi…
    Ei bine acea zi a venit! Si? Traim o dezamagire si frustrare pe care nu ne-am imaginat-o in acele prime
    zile dupa caderea lui Ceausescu. Vedem aceasta caracatita (pentru ca una este la vedere) si o intuim si
    pe cea invizibila. Sentimentul neputintei capata alte haine, dar tot neputinta si disperare este. Ea este potentata si de lipsa de cultura sociala, politica si generala care ii face pe majoritatea romanilor sa fie usor expusi manipularilor si sa-l doreasca pe acest „Mesia” care are desgur un contract cu acea caracatita ascunsa
    Mai exista speranta Nu, daca ne uitam la mizeriile sleahtei de peste ocean care sfieaza orice element de drept
    international. de morala si bun simt. Lumea este condusa de sarlatani si nebuni. Nu vin zile usoare.

  10. Nu e nici o veche securitate. E noua securitate care a intins coarda pana nu s-a mai putut. Faptulc a „actualii” nici aucm nu itneleg ca nu mai sutn doriti/poftiti sa fie vazuti indica autismul in care ei traiesc. Daca ar intelege si le-ar pasa ar lasa oameni competenti, corecti sa ii ia fata lui CG. Dar cand in balanta e ciolacu, ciuca, iohannes, bolojani si alte specii ponosite nu inteleg de ce se mira. O fi ala diliu dar vorbeste despre ceva legat de tara. Ceilalti vorbesc despre CG si despre mici si carnati.

  11. Interviul e ca o oglindă magică in care se vede fața reală și pe alocuri hidoasă a realității românesti,care altfel stă fardată aproape de zugrăveală de scenariștii teatrului de marionete numit democrație românească. ..
    Trist ,dar adevărat….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Eugen Istodor
Eugen Istodor
Scriitor, lector universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, Managing editor la Perspektiva

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro