duminică, septembrie 27, 2020

Anomalii

E vorba de două lucruri care s-au întâmplat chiar de Ziua Națională a României și care au aruncat o umbră stranie asupra acestui moment aniversar.

Mai întâi, invitarea penalului Adrian Năstase la festivitatea de la Palatul Cotroceni. Cum se face că un om căruia, prin sentință judecătorească, i s-au restrâns drepturile, chiar și cel de a vota, mai poate deține Steaua României? E o incongruență enormă între valoarea simbolică a acestei decorații și calitatea de om decăzut din drepturi a unui condamnat penal. Și e legitimă întrebarea: de ce nu a fost retrasă această decorație? În definitiv, Cancelaria Ordinelor e o parte a Administrației Prezidențiale și avem, iată, de-a face cu încă o instituție, printre atâtea altele, care nu-și face treaba. Sau, mai degrabă, pare că își face treaba exact în direcția contrară celei cuvenite: într-un răspuns către Libertatea.ro, Administrația Prezidențială justifică prezența acestui nume odios la ceas aniversar. Într-un loc unde, se presupune, oamenii merituoși ai acestei țări sunt prezenți împreună, alături de președintele României. Împreună, la aniversarea de la Cotroceni, ei alcătuiesc o efigie vivantă. Ce caută arhitectul corupției naționale în acest tablou?

Întristător este de asemenea că, „în seara balului”, mulți dintre cei prezenți în această efigie au postat poze festive pe rețelele de socializare, mândrindu-se că au fost acolo. De ce n-ar face-o, în fond, într-un moment de bucurie precum 1 decembrie? Și totuși, ce bucurie trunchiată, câtă vreme, făcându-și un selfie, în spatele oricui putea apărea rânjind stafia lui Adrian Năstase! Nu au existat delimitări față de prezența lui acolo. Nimeni nu a plecat trântind ușa și spunând că nu a venit acolo ca să petreacă Ziua Națională cu un infractor dovedit. Ce dar avem de a nu fi în stare să ne evacuăm, de pe scena publică, marii profitori!

Totodată, nu poți să nu te gândești că oameni care simbolizează parcursul european al acestei țări nu au fost invitați. Exemple? Sunt la îndemână: Monica Macovei, fost ministru al justiției, căreia îi datorăm, în fond, sprintul pe ultima sută de metri al României pentru intrarea în Uniunea Europeană. Iar apoi aducerea sistematică la conștiința Europei a masacrării statului de drept în România PSD-ului lui Dragnea. Și cred că îi datorăm asta fiecare dintre noi, nu doar președintele Iohannis, care se poate plimba acum sigur de sine prin cancelariile europene, ca reprezentant al unei țări „cu drepturi depline” în Uniune. La fel, nu a fost invitat Gabriel Liiceanu, deținător al ordinului Steaua României. Care, dincolo de meritele culturale, incomensurabile, a fost în toți acești ani pe baricadele civismului și, în ultimii ani, un #rezistent de anvergură. Sau Cristian Preda, alt deținător al decorației, pentru care n-a funcționat, iată, invitarea „în mod automat”.

Concluzia? E vorba de afinități. Pur și simplu, Adrian Năstase a fost preferat celorlalți de către distinsa Administrație Prezidențială.

Al doilea lucru: scrisoarea condamnatului penal Liviu Dragnea din penitenciar către Țară. Și nu oricând, ci de Ziua Națională. I s-a răspuns ce-i drept pe măsură, în articole și postări de pe Facebook. Însă rămâne o întrebare peste care nu putem trece: de când un condamnat penal aflat în detenție și cu limitare de drepturi are impertinența de a se adresa națiunii prin comunicate ? De când? În privința asta, firește, nu Administrația Prezidențială are a da un răspuns, ci Administrația Penitenciarelor.

Faptul e scandalos și poate că mulți români nu și-au dat seama cât de anormal este să se întâmple așa ceva: un om care a ținut trei ani la rând o întreagă țară în cea mai teribilă tensiune, care a târât-o efectiv pe marginea prăpastiei și ne-a mutat viețile într-un coșmar, vine acum și spune, cu tupeu cât carul, cum pe altarul României și-a jertfit libertatea. E victimă. E martir. Martiriul sfântului Dragnea. Eu resimt gestul acesta ca pe o jignire fățișă adresată tuturor celor care, în masive proteste, au păstrat viu spiritul civic și, în fapt, au apărat țara în fața agresiunii PSD.

„Adresarea lui Dragnea către Țară” trebuie înțeleasă – în contextul acelei normalități pe care ne-o dorim cu toții – în tot ceea ce are ea sfidător și absurd. În logica generată de un asemenea gest, ne putem aștepta la orice. Pe când un mesaj de 1 martie de la Gheorghe Dincă, violatorul din Caracal?

Să fie acesta începutul „României normale” care ni s-a promis în campania prezidențială?

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. KWI vine din grivco, usl ul i a fost rampa de lansare, nici o mirare ! creatura lacoma, lipsita de rusine si onoare, dubla condamnata (nastase) se afiseaza n public ? nu surprinde ! cum nu surprinde nici traiul tihnit al criminalului bolsevic iliescu. stiti care i pericolul ? progeniturile lui nastase si altora ca el care au devalizat romania, sint protejate de justitiari (alte secaturi amorale provenite din comunism, pline de privilegii nemeritate) si s ar putea sa faca legea n tara asta nefericita pentru alte (multe) zeci de ani

 2. Elegant spus “incongruențe”… E tupeul PNL (ex-USR), cu care a trebuit să votăm, să nu ajungă președinte analfabeta funcțională Dăncilă. Țara penalilor nevinovați in care veteranul de război din Vâlcea a fost azi ignorat de politicieni… Toată țara e la pământ, iar oamenii nu mai au nici imaginația, nici puterea sa mai protesteze! Trist!

  • „E tupeul PNL (ex-USR)…”

   Cu siguranță ați dorit să scrieți „ex-USL”. Iată, am găsit puterea pentru a semnala eroarea.

   Pe de altă parte, observ că articolul a devenit un excelent pretext pentru înjurarea d-lui Iohannis și a PNL. Chiar dacă d-nii Gușă și Dîncu sunt pregătiți pentru reforma PSD, cred că înjurăturile sunt un pic prea devreme. Să așteptăm întâi, zic eu, să vedem reușitele d-lui M Ciolacu, vâslașul care în răgazuri punea râma în acul d-lui Dragnea, apoi să judecăm cu asprime executivul minoritar.

 3. Atunci când ANAF a notificat evacuarea sediului Antena 3 din cartierul Băneasa, pentru executarea civilă a unei creanţe deţinute de Statul român, preşedintele Klaus Iohannis a întâmpinat imediat reprezentanţii postului TV, declarându-şi dezacordul faţă de dificultăţile ce se creau în activitatea unui organism de presă. Dar preşedintele Iohannis trecea atunci peste faptul că titlul executoriu deţinut de Statul român exista deja de peste 6 luni, fără ca debitorul să fi dat vreun semn că ar fi dispus să execute titlul de bunăvoie. Astfel, în opinia preşedintelui Iohannis, dreptul Statului român de a obţine (chiar cu întârziere!) executarea unei creanţe, trecea în plan secund, în raport cu identitatea ca organ de presă a debitorului său rău-platnic. Declaraţia de atunci a fost o probă grăitoare de părtinire culpabilă a preşedintelui Iohannis, faţă firmele lui Dan Voiculescu şi în defavoarea drepturilor legale ale Statului român.

  Dar a fost doar una din seria de probe ale relaţiilor obscure ale preşedintelui Iohannis, cu magnatul penal Dan Voiculescu.

  Trist dar adevărat, preşedintele Iohannis se identifică alături de Adrian Năstase, alături de Dan Voiculescu şi alături de Dan Mihalache, în răspăr cu societatea civilă.

 4. De Nastase nu am știut, de Dragnea m-am mirat și eu rău. Are fb in închisoare?! De ce i se oferă “microfonul”? Sunt atâtea lucruri despre care nu se vorbește, lucruri faine…

 5. S-ar parea ca din nefericire USL-ul si premierul de la Grivco sunt inca pe cai mari din pacate pentru noi, muritorii de rand… Viorica nu a fost scoasa in fata si nu a ajuns in turul II din intamplare. Vai noua!

 6. Eu, care nu am votat pentru Iohannis, ci impotriva Veoricai, nu am dece sa fiu dezamagit de ceea ce se intimpla si se va mai intimpla. Dl Iohannis vine din USL via Grivco.
  Dl Iohannis este cel ce a spus ca o decizie definitiva a unei instante este „un banal act administrativ”, cind cu bunurile lui Voiculescu. Dl Iohannis a „asistat olimpian” ((apud dl Liiceanu) la distrugerile pesediste cu „am hotarit sa le mai acord inca o sanasa”.
  Sansa de a prinde un nou mandat.
  Dece sa fim nemultumiti de el daca l-am votat?
  Cit despre Liviu ot Teleorman, nu e singurul nebun care crede ca e salvatorul neamului.

 7. As vrea sa vad ca maine Presedintele K.W. Iohannis isi cere scuze public pentru cele intamplate si cere Administratiei Prezidentiale sa-i dea afara pe cei ( sau cel ) care au ( a ) trimis invitatiile de participare.

  Asta ca sa dovedeasca ca intradevar incepem sa traim intro tara normala !

 8. Problema nu este ca Dragnea a scris din închisoare asa ceva. Multi altii au scris cărți sau multi psihopat scriu si acum mesaje din închisori. Problema este tot la presa românească, presa care a publicat pe toate canalele acea scrisoare oribilă. De fapt un semnal de tip mafiot- ” am sa ma intorc si atunci vedeti voi”…
  Atunci cand acest popor va condamna si astfel de gesturi ale presei, numai atunci vom putea spune că revenim la normal, daca vreodata am fost normali.

 9. Pentru invitarea d-nei Macovei s-ar fi incasat blesteme cat pentru sapte generatii, nimeni nu risca asa ceva in administratia romaneasca:))

  Macovei e „nomine odiosa” pentru cei mai multi functionari de stat, politruci, pensionari din servicii si MAi si pentru acolitii lor care paraziteaza statul roman. Cu imens dispret e rostit numele acesta de caracatita transpartinica a cleptocratiei romane si de toti cei care au simtit ca le-a fost prea aproape DNA-ul pe vremea cand acolo se faceau anchete.

  In schimb Nastase le e ca un membru al familiei care si-a rupt mana: se simt solidari cu el, cu valorile afisate de fostul premier, il caineaza sincer pentru marele ghinion de a fi fost prins la furat si-i ureaza, conspirativ, reintoarcere grabnica in functii si demnitati, ca un veritabil mentor al noilor generatii de hotomani de partid si de stat.

 10. Eu nu mă supăr că nu au fost invitați cei trei și nici că a fost invitat Adrian Năstase. (Deși a fost o surpriză și pentru mine.)

  Și-a executat pedeapsa. Se cuvine să asimilăm cu adevărat și să punem în practică ideea asta, că există ispășire și că, după ea, putem reprimi un om în rândurile noastre.

  Dincolo de toate păcatele, Năstase nu e nici prost, nici vulgar, nici agresiv. Cred că s-a transmis un mesaj simbolic PSD să-și scoată de la naftalină liderii decenți, că ne-au oripilat destul cu cei aduși la înaintare în ultimii ani și au făcut societății un rău imens expunându-i ca modele.

  Invitarea celor trei, pe de o parte, și a lui Năstase, pe de alta, sunt incompatibile. Cei trei ar fi făcut un circ mediatic pe cinste dacă ar fi aflat de al patrulea. I-au scutit de indignare și au făcut ceva care e deopotrivă un gest creștinesc normal și un gest politic benefic.

  În rest, de acord că Dragnea nu ar trebui să se poate adresa din închisoare țării pe care a adus-o în marginea prăpastiei.

   • :) Ai dreptate, a călcat strâmb atunci, încercând să-i facă față lui Băsescu în domeniu. S-a oprit acolo, din câte știu.

    • Daca un politician s’a exprimat asa in public (amuzant dar grav), o sigura data e deja prea mult si nu ar fi trebuit invitat iar el (daca ar fi regretat ceva) nu ar fi trebuit sa accepte.

     • Frumoasă exigență. Mă întreb, însă, n-o fi fost acolo și Băsescu Traian, campion în materie? O fi fost, în virtutea funcției deținute. Nu ai cum să faci o selecție de puritan în astfel de ocazii.

      • Se numeste bun simt nu puritanism si e valabil pt toate exprimarile in public.

     • Nu a spus-o într-o dispută cu el, dar Băsescu exista în peisaj ca adversar puternic și avea succes cu așa ceva. Și-a încercat și el norocul, neinspirat. Merită s-o lungim cu subiectul? Nu sunt aici ca să-l apăr pe Năstase.

  • Nastase. avea si un blog. am citit odata o replica data unui cronicar pamfletar. replica era de o violenta extrema, cuvintele asasine. unui interlop sau golan nu ai ce-i cere si nu te sperie daca te agreseaza verbal. fostul prim-ministru si candidat la presedintie a.n. devine extrem de violent daca te apropii de cercul mare a secretelor averii lui colosale. matusa tamara i-a lasat doar vreun milion oficial. la un moment dat era creditat cu o avere ascunsa de peste cinci sute de milioane de euro! oricum si la „vedere” se afisase arogant intr-o masina de lux de peste o suta de mii de euro imediat ce pierduse presedintia psd. altfel personajul avea si are un ego nemasurabil. „profesor de drept international”, „om politic si de stat” , „arhitectul intrarii Romaniei” in UE asa se prezinta si spera chiar sa ramana in memoria votantilor psd. de ce nu continua ancheta DNA in marile dosare de coruptie ale lui nastase? sigur dom’ profesor, fost ofiter d.i.e. este detinatorul unor informatii sensibile despre fapte si oameni ai sistemului politic din Romania. celalalt, liviu niculaie dragnea, este un sarantoc cu tot cu belina lui pe linga colosul din tartasesti, bucuresti, breaza .

   • Nu vă contrazic deloc. Am auzit de virulența unor reacții de-ale lui, ne putem gândi și la vânătorile cu Țiriac etc. Dar aici nu contează profunzimile, ce ascunde omul, ci nivelul prim al discursului public, cel cu reverberații în societate. Civilizat și fără să bată câmpii. Un Teodorovici sau cel cu mitraliera și alții, care s-au purtat oribil, nu ar fi avut loc sub conducerea lui.

    Pe lângă exemplul gestului creștinesc și semnalul către liderii PSD, invitarea lui nu înseamnă o preferință pentru persoana lui, cu ce este și ce a făcut, ci și o mână întinsă electoratului PSD, poate. Sunt 2-3 milioane de oameni pentru care Năstase e un simbol, „un domn”. I-au respectat ani de zile educația și autoritatea, poate chiar s-au mândrit cu el. Ei nu se vor converti peste noapte nici în liberali, nici în useriști. Rămân, în mare, așa cum sunt. Prin alegerea asta șocantă, imposibil de trecut cu vederea, au fost asigurați că nu sunt neglijați, că și reprezentanții lor vor participa la dezbateri și decizii în continuare, potrivit dreptului lor, cu o condiție: să respecte o ținută.

    Totul rămâne cu valoare de simbol, în împrejurarea asta. Nu cred că Năstase revine la putere în partid. Va fi, cel mult, o eminență cenușie din umbră, care poate fi ascultată sau nu de liderii viitorului.

 11. Oare nu vedem ca Romania e in disolutie? Nu mai avem aceleasi valori, ne desparte „o mare”, vorba aia. Pentru ce s-ar uni Adrian Nastase si Gabiel Liiceanu?? Ce i-ar putea tine impreuna? Cand oamenii nu mai cred, utopiile se destrama – si statul este, pana la urma, o utopie, un vis frumos despre solidaritate, in primul rand. Ce explicatie ingrozitoare cu „Steaua Romaniei”, care, insa, nu s-a aplicat tuturor detinatorilor…Sa tragem niste concluzii, sa intelegem de ce PNL-ul s-a grabit la guvernare, de ce s-au pus toate tunurile pe Barna, de ce s-au inventat si candidati „intelectuali” care nu aveau decat sansa sa mai toace din voturile singurului candidat care ar fi putut, in teorie, sa-i faca probleme lui KJ.

  • Exact!
   Ținând cont de calitatea celor ajunși în frunte (în fruntea bucatelor, se zice românește!), invitarea lui Năstase chiar este normală, într-o Românie normală. Doar că pentru perceperea acestei normalități trebuie să fii ori securistofil ori prost ori interlop. Singura problemă cu normalitatea românească este să n-o privești de dincolo de Nădlac sau Borș, pentru că e deprimantă.
   Disoluție (colaps) este un diagnostic corect.

 12. Sa observam un punct comun intre cei 2 infractori nationali si un „geniu” al raului absolut, pablo gaviria escobar. in biopic-ul respectivului traficant este o scena in care le cere principalilor doi locotenenti sa aplice o taxa mai mare pentru fiecare kg de cocaina vandut. cei doi ii explica ca suma depasea de doua ori suma ceruta de concurenti. imposibil. presiunea pusa pe toti depasise orice limita.escobar, desi in inchisoare, cea construita de el, ii da pe mana, pardon drujba, calailor. nu. nu aceste crime oribile i-au determinat caderea „regelui cocainei”. lacomia. voind din ce in ce mai mult, a depasit orice prag de suportabilitate a celor chiar de teapa lui. la fel si nastase. o casa, doua, trei. casa din Christian Tell si alte mici sau mai mari lacomii l-au impins la pierderea functiei visate. la dragnea e si mai clar.

 13. Si mie mi s-a facut greatza cand l-am vazut pe nastase burberry la ziua nationala…
  din pacate, johanis este doar cel adus de voiculescu…
  si tare ii mai place sa fie presedinte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Catalin Cioaba
Catalin Cioaba
cercetător postdoctoral, Universitatea Bucureşti A absolvit Facultatea de Litere şi Facultatea de Filosofie la Universitatea Bucureşti, unde a obţinut doctoratul în anul 2005 cu o teză despre Martin Heidegger. Autor al mai multor traduceri importante din Martin Heidegger şi Ludwig Wittgenstein. Stagii de cercetare în Germania, Franţa şi Austria.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De ce e Bucureştiul altfel

Capitala României e cea mai mică (spaţial) metropolă importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante...

România înapoiată: reflecții la început de toamnă electorală

Locuiesc într-un sat situat la mai puțin de 10 km de Sibiu, practic într-o fundătură mărginită de dealuri...

Cum se stinge un sat în România

Satul Șirnea din comuna Fundata, județul Brașov este deja bine cunoscut de publicul românesc. Imagini feerice din acest sat de munte circulă...

Asaltul asupra cunoasterii, ratiunii (common sense) si alunecarea spre intuneric

Am fost ispitit sa scriu intoarcerea in Evul Mediu gandindu-ma la faimoasa “e pur si muove” a lui Galileo Galilei, astronomom ,...

Votul este despre bani!

Asistații Discuția a început de acum câțiva ani când mătușa mea din Ardeal se plângea că nu are cu...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.