joi, august 11, 2022

Antena 1, 2, 3: specialiști în ce?

Antena 3 se autopromovează de câțiva ani cu sloganul discutabil Specialiști în știri, menționând și premiile APTR cu care s-au împopoțonat pe linie uselistă.

Reținerea directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, pentru șantaj a declanșat din nou, cu aceeași energie ca astă-iarnă, ma­și­năria de tocat instituții și pretinși vinovați. Din listă nu lipsesc Laura Co­druța Kövesi, opțiunea pre­șe­dintelui pentru DNA, tele­vi­ziunea inamică RTV, deja de­ferită justiției fiindcă susține, pe surse, că fiecare pro­pa­gan­dist / moderator al Antenelorare alocat câte un ministru-doi, dar apare și nea Mitică de la Ligă, bine mânjit și el în afacerile cu denunțătorul RCS & RDSGSP în combinație străvezie cu Ciuvică au luat la puricat contractele lui Mitică Dra­gomir și pe cele ale RCS, televiziunile trustului sunt în delir de grandoare, pe site-ul Antenei 3 apar peste 40 de postări vituperante ieșite din indignarea lui Gâdea, Badea, Stancu, Chi­rieac, Grecu, Ursu și Ciuvică, iar Jurnalul Na­țio­nalironizează rechizitoriul procurorilor an­ti­corupție și îndeamnă la unitate „când se în­cearcă destabilizarea echipei“. Postările bătrâ­nului securist pe blog arată că dorește iden­tifi­carea practicilor infracționale ale trustului cu li­bertatea presei și drepturile omului: „presa din România, obsedată de rivalități, con­su­ma­tă de mize financiare și politice, ratează un moment decisiv pentru ga­ran­tarea propriei libertăți. Cei care folosesc cazul Alexan­dres­cu pentru măruntele ră­fuieli de presă sunt ins­tru­mentele naive ale unui sis­tem de presiune care a do­vedit deja că poate încălca voința liber exprimată a 87% dintre români. Într-un ase­menea sistem, drepturile ci­vile ale fiecărui cetățean pot fi oricând încăl­cate“. Pe fondul gălăgiei întreținute, Dan „F­e­lix“ Voiculescu a șters-o din țară.

Ce înțelege publicul captiv al Antenelor din ca­zul de șantaj, în care Antena 1 a difuzat de zeci de ori, între 9 și 27 mai, spotul de ame­nințare al unei presupuse anchete jurnalistice, asociate cu telefoane și alte presiuni, încă nu se știe. Cel mai probabil va fi dispus să ia de bună versiunea unui complot universal îm­po­triva imperiului mediatic. Construcția e defi­ci­entă logic. Cine să fie inamicul acum, când USL este instalat la putere cu un procent uri­aș, iar „coabitarea“ merge ca unsă? Auto­in­titulatul „analist militar“ Radu Tudor aruncă și mai multă ceață arătând, cu scârbă, spre par­la­mentarii și miniștrii USL: „dacă această ches­tiune nu e sancționată de niciunul dintre cei 500 de parlamentari ai USL, de niciunul din­tre cei 20 și ceva de miniștri ai USL, foarte bi­ne. Dar când le va veni și lor rândul, să nu vi­nă să se plângă aici în platou“. Chiar și cei mai harnici manipulatori de presă au nevoie de fantezie să găsească soluții. „Specialiștii“ trus­tului sunt pe poziții, pentru a confirma că im­pe­riul mediatic al lui Voiculescu nu este decât un instrument pentru putere, un mijloc de a obține bani și control politic. Și mai mult de­cât atât, sugerează jurnalistul Dan Cristian Tur­­turică într-o analiză din România liberă, Voi­cu­lescu vrea să decidă mersul României. Înapoi.

Schimbul de generații, amintit și de Dan Tă­pălagă, este iminent și pe teritoriul șubrezit al patronatului de presă autohton. Cei care vin nu au mai mult respect pentru profesio­na­lis­mul și corectitudinea jurnaliștilor și nici nu sunt dispuși să investească în presa de ca­li­tate, ci mizează tot pe slăbiciunile ei. Noii ve­niți, cum este Sebastian Ghiță sau interpusul Schwartzenberg, au preluat cu cinism vechile metehne. Și ei vor pierde, cum au pierdut deja Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu sau mai dis­creții frați Micula. Urmează Voiculescu. Dacă privim peste gard, vedem că se întâmplă și la case mari. Dezvăluirea interceptărilor ilegale prac­ticate de jurnaliștii britanici în beneficiul mogulului Murdoch, jocul murdar politico-mediatic a scandalizat o lume întreagă, iar im­periul mediatic și-a diminuat puterea. Pe de altă parte, scandalurile de șantaj, ma­nipulare, omisiunea vinovată, tabloidizarea prac­ticate pe scară largă în presa dâm­bo­vi­țeană scot la iveală jalnica dependență a unor jurnaliști, ticăloșirea presei. Exponenții acestui trend sunt mulți dintre cei care servesc azi inte­re­sele oculte ale lui Voiculescu, „spe­cia­liștii“ trustului în manipulare, șantaj, min­ciu­nă. Cei care n-au acceptat, ca jurnalistul Ste­lian Ne­grea sau fostul director al agenției de sondaj CCSB, Mihai Motoc, au fost hărțuiți. Însă umo­rul, fie și involuntar, răzbate din toți porii ro­mânești: sloganul Antenei 2 este Vezi ce vor­bești!. Chiar așa! //

Articol aparut si in revista 22

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. DACĂ trustul Intact dispare vreau să văd CINE îi angajaează pe Badea și Gâdea. Pun pariu că nu vor rămîne pe drumuri ! Ciutacu deja are „loc de muncă”, Chireac, Grecu, Ursu și Ciuvică nu au trecut prin nici o eclipsă. Vor fi reciclați imediat „mai curați și mai uscați”.

  Cîtă vreme funcționăm sub lozinca „Nici așa, nici altminteri !” (imparțiali pînă la năuceală) PROBLEMA MASS-MEDIA ROMÂNEȘTI NU E DOAR VARANUL ! Nici măcar natura noastră fundamental tranzacțională.

  Chiar sînt curios dacă voi fi moderat.

 2. Buna Ziua
  ghioceii lui Che Guevara sunt cetatenii Badea, Gadea si adunarea de scaune cum spunea un comentator e Hotnews (curbate..similar cu sira spinarii …tunata in timp de felix) vor intra intr un delirum tremens cand se stinge lumina „antenelor’..in fapt ca sa analizam si mesajul descendentei lui Felix…20 de ani..suntem imuni..intrebarea fireasca..nu cumva antenele au fost imune la interesul national, dar receptive la interesele patronului lor ? nu cumva caderea MRU si alte actiuni care au atentat la siguranta nationala…vezi Lovitura de Stat din vara anului 2012 au fost ATENT regizate din Baneasa ?…azi, maine..poate cat de curand modelul turcesc invocat de Pastorul Gadea (care fie vorba intre noi a tradat credinta..pe adulatia monedelor..simbolul cifric..din 3 cifre…) se va intampla..in Baneasa, intr un loc public, unde oameni satui de manipulare si inveninarea media vor ..da jos antenele…In alta ordine de idei numai caderea antenelor si la propriu si la figurat va determina societatea civila sa fie mai cumpatata, reflexiva si sa vada..in toti acesti 20 de ani invocati de fica lui Felix..de fapt ce am vazut la teve ?…am vazul balcanizarea unei identitati care ..era latine si cu orientare antebelica catre occident, am vazut rusificarea si adulatia bolsevismului la rang de arta manilupativa..Dali daca ar trai si ar exprima asa ceva in forma scrisa, desenata…cred ca ar deveni un artist naiv…Antenele au fost create cu un scop, si evident se vor prabusi daca iese..sau nu iese acel scop..numai felix ne va confirma..daca va vrea..asta dupa c ene spune ce e cu banutzii crescent..or fi bagati in antene ?

  • Un domn, sa-mi fie cu pardon dar vorbeste prostii.Sunt peste 100 de posturi pe care le poti vedea. La cine nu-i plac „Antenele” se poate uita la altceva…Eu de pilda nu mai ma uit la Romania Tv, pentru ca mie mi se pare ca a devenit un fel de OTV, dar nu vreau sa dispara, sunt altii care urmaresc postul. Este loc pentru toti, alegerea este a noastra, a fiecaruia. Atunci de ce doreste RCS sa ma limiteze, scotand din grila un post sau altul?

   • Buna Ziua Dana
    sper sa nu fi acea dana de la antene..pentru ca altfel dialogul este steril…antenele sunt nocive, si nu au adus nimci nou in viata de zi cu zi, propovaduiesc anarhia, scandalul, atacul la persoana..asta nu mai e democratie..asta e anarhie..cand roamnia tv sau cum ii spui tu va avea aceeasi activitate voi milita la fel sa dispara…nu stiu ce face sau ce vrea RCS, nu sunt actionar acolo si nu stiu ce potlogarii sunt intre antene si RCS, insa vad si adu de la oameni cat de fericiti sunt cand Pastorul jigneste si propovaduieste URA si DEZBINARE; am scapat de oteve, foarte bine, la fel imi doresc si cu antenele…pana una alta petitia TREBUIE sa continua sa se vada ca suntem putini sua multi care nu mai vrem sa auzim de balacareala mediatica numita antene..specialisti..in URA nu in stiri ! http://www.petitieonline.ro/petitie/02529049/semnaturi/pg5…apopos pentru departamentul de l aantene care scormoneste pe aici..nu sunt BASIST, nu am fost si nu voi fi, si nu ma plateste Basescu, ca sa nu isi ma i bata capu unii si altii !

    • Domnule domn,

     Nu sunt antenist, nici b1tvist, nici… Sunt insa liberal (nu, nu penelist, ci de-ala adevarat!) deci va intreb: de fapt, care-i problema dumneavoastra?
     Am inteles, nu va plac antenele: aveti telecomanda si sunteti liber sa urmariti ce post doriti. Dar poate unora le plac antenele: cu ce drept vreti sa le interziceti lor sa le urmareasca?
     Daca incalca legile exista CNA, tribunale si alte organe in masura sa reactioneze. Iar daca nu, asta este…

     Cam cum ar arata o societate in care interzicem tot ce nu ne place? Uitati, preotului de la biserica din colt nu-i plac LGBT – ii interzicem? Dar stati ca mie unul nu-mi place BOR – o interzicem? Va garantez ca in scurt timp vom interzice femeile la volan, motociclistii, ceafa de porc, saorma, filmele de razboi, telenovelele, arta abstracta, manelele etc.
     Iar cand nu va mai ramane nimic de interzis vom incepe sa ne „interzicem” unul pe altul.

     Sincer, v-as da un citat dar nu mai retin autorul, deci ma vad obligat sa parafrazez (din memorie): aveti grija, domnule domn, va veni ziua cand vor veni sa va „interzica” pe dumneavoastra, si nu va fi ramas nimeni care sa se opuna!

 3. Auzind „vedetele” anteniste mi-am amintit de nenorocitul ala de George Marinescu (prezentator nu demult decedat al telejurnalului ceausist, fie-i tarana asa cum merita) care dupa zeci de ani de minciuni si-a cerut iertare si a promis ca nu mai minte. Daca numitul mizerabil a facut-o intr-un regim dictatorial, aceste gunoaie o fac pentru bani, adica se vand. Traim s-o vedem si pe asta!

 4. Doamnelor si domnilor mult-prea-nevricosi,

  Antenele nu sunt doar emisiunile politice, nevricalele lui Badea sau spumele bucale ale lui Dana Grecu… antenele mai sunt si altceva!

  De exemplu, emisiunea „In Premiera” care a indraznit sa prezinte realitatea vietii dintr-o groapa de gunoi („Pe-un picior de iad”, realizare premiata la New York Festivals World’s Best Television & Film 2013) dupa ce aceeasi emisiune castigase deja premiul special din partea juriului (The AIB’s International Jury Highly Commends), pentru documentarul „Orasul Otravit”. Sa mentionez (relativ) recentul material „Bataia ca la carte”, care dezvaluie culisele violentelor din scoala romaneasca, musamalizarile „factorilor de raspundere” din invatamant si lipsa de reactie a politiei?

  Dar hai sa revenim putin la ceea ce nu va place: emisiunile social/politice!
  Va deranjeaza faptul ca presedintelui Basescu i se reproseaza situatia „casei din Mihaileanu”? Sau ca se reaminteste publicului faptul ca numita Robarte Alma Anastase (momentan lovita de imunitate) se face vinovata de fals si uz de fals? Sau ca „investitiile” doamnei Udrea in terenuri de fotbal in panta, telescaune care duc niciunde plecand de nicaieri sau parcuri in buza padurii sunt examinate in detaliu?
  Pe mine NU! Desigur, urmaresc si emisiunile B1TV in care se arata vrajeala locativa a lui Geoana, „suprabordurarea” made in Videanu, deforestarile udemeriste sau plagiatul Pont-ificatului actual!

  Adicatelea, vreau sa aflu bubele fiecaruia: pedele, pesede, penele, udemere… Bine, nu ca n-as sti ca toti sunt „o apa si-un pamant”, dar macar asa am date concrete!
  Va garantez ca atunci cand B1TV va numara paduchii din capul lui Kovesi imi scot Antena 3 din grila… pana atunci insa, am dreptul sa ascult ambele „tabere”.

  Dixit!

  P.S. Ii acuzati pe antenisti de instigare la violenta? Pai cand actualul presedinte a validat legea prin care m-a deposedat in mod abuziv de casa bunicilor va asigur ca n-am avut nevoie sa ma „instige” nimeni ca sa-mi treaca diverse ganduri prin cap. Pacat (sau noroc, depinde pe cine intrebi) ca n-am avut „cu ce”!

  P.S. Nu ma astept ca acest comentariu sa apara: „aceste cuvinte ii doare” pe cei cu acces la butoanele platformei contributors.ro. Oare or fi (totusi) deontologici, si daca da, in ce sens: in sensul antenelor, care (mult prea adesea) scapa haturile dar dezvaluie deranjant realitatile incomode ale guvernantilor sau in cel al „distinsei” doamne Pora, care afirma cu nonsalanta ca ar fi cazul ca antenele sa fie inchise, chiar daca aceasta se face prin „modalitati mai putin ortodoxe” – adica, prin incalcarea legii!?

  • Domnule Iosip (cel nevricosu)
   tema, subiectul este..sunt cei de la Antene specialistoi in ceva ? raspunsul este unul fara tagada..in MANIPULARE SI INSTIGARE LA ANARHIE, URA, VIOLENTA…cu floarea de Carmen Avram nu putem spune ca la Antena actul jurnalistc este de calitate…de acord ca si B1 tv si altii partizani sua nu ai actualei puetri nu sunt departe de antene..insa nu promoveaza ANARHIA..ex Pro..pro este NEUTRU si bine face..antenele de ce nu POT asta ? pentru ca patronul lor felix voiculescovici tatuca cerscentului..se banuieste ca banii Dumneavoastra si ai mei sunt la originea a ceva „intact” promoveaza ceea ce o tzara stie de la Lovitura de Stat din vara 2012…nu ma intereseaza BAsescu..dar imi este mila de Liberali..ati mentionat acei liberali…inteleg ca va deziceti de kkrau de la isaccea..bine faceti..ins anu faceti bine criticand pe cei care critica antenele..si mai mult..petitia e un drept prin constitutie..deci am dreptul sa cer sa se interzica ceva ceea ce este dovedit nociv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro