sâmbătă, iunie 19, 2021

“Antena 3” şi religia politică a urii

În orice istorie a orbirii la români,” Antena 3” va deţine unul dintre locurile centrale. Iar în acest canon al urii difuzate mediatic august 2014 este punctul cel mai înalt pe care îl atinge strategia instigării, linşajului şi violenţei.

“Antena 3″ este departe de a fi un accident în evoluţia noastră post- comunistă. Chipurile energumenilor care au defilat în faţa Palatului Cotroceni aveau un aer familiar. In trăsăturile lor se putea vedea o întreagă istorie a frustrării şi resentinentului.Patologia lor morală era o patologie a tranziţiei noastre. Memoria mineriadelor şi a marşurilor muncitoreşti a fost retrezită. Ura, dormitândă, fusese scoasă la lumină, din nou.

În vremurile noastre, “Antena 3” exercită, în impunitate şi cu complicitatea CNA, un oficiu de inchiziţie ideologică. Toţi cei i se opun devin inamicii denunţaţi cu mânie. În exploziile retorice, în gesturile celor care îi vrăjesc pe telespectatori în fiecare seară se poate citi moştenirea unui veac XX, moştenirea isteriei şi a propagandei. Rădăcinile cele mai îndepărtate ale acestei mantre culturale sunt cele ceauşiste. Dinspre naţionalismul tribal al stalinismului târziu vine această sinteză, monstruoasă, de demagogie patriotardă şi repliere autarhică. Antenismul este , asemeni “ României Mari” numele unei ideologii care îşi are profeţii şi mesajul ei distinct. Televiziunea încetat să mai fie un post de ştiri- ea este, în ochii fidelilor ei, vocea singurei Românii care are dreptul la existenţă.

Mobilizarea care a urmat condamnării lui Dan Voiculescu nu este un accident, ci culminaţia organică a unui proiect intelectual.Şamanii de la Antena 3 aspiră să fie mai mult decât simple prezenţe mediatice. Ei se visează preoţii unei religii politice,iar fanatismul este consecinţa naturală a misionarismului lor. August 2014 este un moment al clarificărilor. Ostilitatea faţă de pluralism şi faţă de domnia legii este vizibilă. A ignora ascensiunea acestui curent al resentimentului şi violenţei poate fi un gest suicidar. Democraţiile pot fi ucise. Iar masele fanatizate sunt falanga responsabilă pentru acest asalt final.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. …fac și ei ce pot. Încrâncenații nu-l văd pe Dumnezeu…Nu-mi este clar ce poate fi „religia politică a urii”. Poate …religia, politică a urii? În text se vorbește de ură, dar o televiziune nu face politică nici când instigă la ură… De ce să asimilăm politica și o prestație tv.? Și mai ales de ce apare termenul de religie? Prea scurt textul pentru a fi și lămuritor…

  • Exista o explicatie simpla pentru „schizofrenia” unei parti insemnate a populatiei Romaniei: adoptarea modelului dogmatic de „gandire” in detrimentul gandirii rationale, model insusit de la varste fragede prin indoctrinare religioasa. Prin acest proces, dogma devine mai importanta decat argumentul – odata imprimata in circuitele cerebrale, toate judecatile de valoare trebuie sa fie in concordanta cu aceasta (sunt subordonate acesteia). Dogma reprezinta adevarul suprem, nu poate sa fie pusa la indoiala, oricate argumente valide ar demonstra falsitatea acesteia. Pentru cineva care crede in niste entitati fantomatice, acceptarea unor „adevaruri” fantomatice reprezinta o consecinta fireasca.

   Dl. Basescu reprezinta, pentru cei spalati pe creier de catre Antena 3, „ingerul decazut”. Aceasta „realitate” are valoare de dogma, asa ca nu poate sa fie infirmata de nici un argument. „Pastorul” Gadea a tinut „predici” seara de seara in „lacasul de cult” Antena 3, pana cand dogma a fost bine insusita de catre „enoriasi”. „Decaderea” lui Basescu s-a produs in momentul in care acesta a anuntat masurile de austeritate, masuri care au afectat material si emotional „clientii” Antenei 3. „Predicatorii” Antenei 3 au profitat in mod cinic de acest moment de vulnerabilitate emotionala a „enoriasilor” pentru a ii demoniza pe Basescu si pe Boc (care au fost nevoiti sa gaseasca solutii rapide pentru evitarea unui dezastru economic – solutii care, dupa parerea mea, nu au fost cele mai inspirate). Deci, Basescu a fost demonizat, iar cu acest prilej a fost demonizata si justitia din Romania (trofeul cel mai important pentru marii corupti ai Romaniei), justitie prezentata ca fiind arma „diabolica” folosita de catre Basescu impotriva „ingerilor salvatori” ai poporului (Voiculescu fiind unul dintre acestia). In concluzie, „religia” propavaduita de catre Antena 3 are la baza doua dogme fundamentale: Basescu este un „inger decazut” („Regimul Basescu” = „Iadul pe pamant”), iar justitia este „arma sa diabolica”. Aceste doua „adevaruri” nu pot sa fie infirmate in mod rational (avand valoare de dogme), indiferent de numarul si valoarea argumentelor folosite. „Gandirea” dogmatica este imuna la argumente, chiar si in cazul oamenilor „cultivati”.

  • @ antonie

   Articolul domnului Ioan Stanomir este foarte bine scris.
   Conform dictionarului, DOGMA (in latina si greaca dogma = opinie) este o opinie data ca sigura, intangibila si impusa ca adevar indiscutabil.
   De exemplu, nu se admite ca o dogma religioasa sa fie criticata. „Crede si nu cerceta”.

   Adeptii unei dogme o accepta in mod necritic. Totodata ei nu admit de la ceilalti obiectii ori critici, nu accepta alte opinii, nu accepta dialog, nu accepta argumente.

   Un exemplu: Justitia actioneaza in folosul poporului (Argument: pentru ca ii pedepseste pe cei care incalca legea). Poporul AR TREBUI deci sa fie recunoscator justitiei, ori de cate ori un criminal, un hot de buzunare, din case ori din banul public etc. este pedepsit.

   Antena 3 propovaduieste ideea ca (dimpotriva) justitia actioneaza impotriva poporului. Adeptii acestei opinii urasc justitia si pe toti cei care o sustin (incepand cu Presedintele Romaniei, Traian Basescu, care este identificat ca fiind responsabil de intarirea justitiei). Acesti adepti nu au spirit critic ca sa inteleaga care este adevarul. Ei cred ca numai la Antena 3 li se spune adevarul, adevar care este de necontestat, ei nu accepta dialog si prin urmare nu accepta argumente logice.

   Motivul pentru care A3 impune aceasta dogma este apararea puscariasului Dan Voiculescu. Cum printre oamenii politici sunt multi puscariasi si puscariabili, acestia sustin A3.

   NOTA: Cand instiga la ura impotriva justitiei (care este una din cele trei puteri ale statului alaturi de puterile legislativa si executiva), da, postul de televiziune Antena 3 face politica.

 2. cum pot fi „fanatizate” masele ?
  spunindu le ca nu le mai dai frimiturile care sa i tina n viata (ca unui dependent de droguri)
  omul trebuie sa gindeasca si sa si procure hrana cu propria i minte si propriile i brate.
  cam asta ar fi „marea filosofie” cu care se confrunta lumea de azi. statul (in forma lui actuala) cu slugile lui sint sursa raului si discordiei – la fel de barbare si primitive ca si aristocratia tribala.

 3. Un exemplu elocvent de gandire antenista, care confirma 100% descrierea foarte corecta facuta de dumneavoastra:
  Martie 2014, celebra confruntare dintre Mihai Gadea si Crin Antonescu. Afirmatie a lui Gadea:” Dumneavoastra l-ati propus pe Klaus Iohannis ministru de interne….Pai cum sa faceti asa ceva!? Klaus Iohannis, de cand este el in politica, nu l-a criticat niciodata pe Basescu! Este inacceptabil! Dumneavoastra cum vi se pare asta?”
  Deci cam asta este modul celor de la antena 3 de a pune problema: cine nu l-a criticat sau injurat pe Basescu nu se califica la anumite drepturi, cum ar fi ocuparea anumitor functii in stat…. Chestia asta aduce un pic cu Legile rasiale de la Nurnberg. Varianta asta probabil ca s-ar numi „Legile anteniste din Baneasa” sau asa ceva.
  Si fenomenul OTV a fost ceva cu totul grotesc si a sfidat toate limitele de decenta, etica si bun-simt, dar ce face antena 3 este mult mai periculos: cu acceptul tacit al CNA, lucratorii de la acest post comit acte dezgustatoare de distorsionare a adevarului, dezinformare, instigare la violenta, atacuri la persoana absolut grosolane si, inainte de toate, o manipulare care nu poate fi rodul a nimic altceva decat a unei minti literalmente bolnave. OTV-ul, cu toata calitatea sub orice critica a programelor sale si cu toata fauna ce tinea loc de „realizatori moderatori de emisiuni”, nu a ajuns niciodata pana in punctul de a incuraja atitudini impotriva institutiilor statului si de a organiza actiuni de genul mitingurilor neautorizate(deci ilegale) ce se soldeaza cu acte de violenta.

  • Pentru religia antenista, Base este Diavolul. Sa speram ca sfarsitul mandatului sau ii va lasa pe samani fara obiectul muncii. E greu sa mentii religia vie daca Diavolul nu mai este…:)

   • Crezi ca e nevoie de DIAVOL?
    Imi amintesc cum prin primavara lui 1991, un profesor de MATEMATICA isi exprima FERICIREA ca acum poate sa isi manifeste CREATIVITATEA pentru ca a disparut Ceausescu!
    Profesor de MATEMATICA!
    Din pacate, nu i-a cerut nimeni sa aduca detalii legate de cum l-a impiedicat Ceausescu sa isi ARATE CREATIVITATEA SA in MATEMATICA!

  • Martie 2014, celebra confruntare dintre Mihai Gadea si Crin Antonescu. Afirmatie a lui Gadea: „Dumneavoastra l-ati propus pe Klaus Iohannis ministru de interne….Pai cum sa faceti asa ceva!? Klaus Iohannis, de cand este el in politica, nu l-a criticat niciodata pe Basescu! Este inacceptabil! Dumneavoastra cum vi se pare asta?””

   Asta, coroborat cu clarificarile Cetateanului constituie miezul sectei lui Gidea. Daca acesta le-ar spune, intr-o zi, ca viata fara Stapin nu mai poate fi traita, vom asista chiar la ceva drame. Pe masura ce trece timpul obsesiia asta se va accentua, caci Prim-mitomanul, ales, isi va masca ilegalitatile, clamind mostenirea grea de la Basescu. Atunci sa te tii, romane, cind micul plagiator carpatin si Famiglia lui vor avea puterea absoluta.

   O alta noua minciuna, economia duduie, creste, Romania prospera. Necazul? Europenii nu mint, INS, lingai de partid, da.
   Porniti de la minciunile nefericitului asta, (trebuie sa fie cumplit sa te gindesti tot timpul la gaselnite si gogosi, care sa tina poporul linistit pina te alege), si incercati sa va inchipuiti ce televiziuni va vor informa dupa preluarea puterii de catre nepotii lui Iliescu, ce ziare veti mai citi. Iar experienta internetului chinezesc n-ar fi nici ea o surpriza.
   Siguranta data de apartenenta la niste organisme internationale e subreda. Pe Viktor Orban il ingaduie. Il vor ingadui si pe ponta, cu p mic, de la Plagiat. Si el o stie. Primul semnal evident? Desi CE afirma ca actiunile Portului Constanta trebuie sa ramina majoritar la Stat, el tot ii promite lui Mazare, membru marcant al Famigliei, ca va capata ce-si doreste.

 4. Nu stiu daca „fanatism” e cuvintul just cind vorbim de o clica fara nici un fel de principii in afara celui de a-i apara averea unui securist notoriu. Nu stiu daca putem invoca fanatismul in materie de bani. Nu m-am uitat niciodata la antenna 2 sau 3 (dupa 2012 nici la 1) dar daca ar fi acolo vorba de un fanatism ar fi cel generat de betia puterii pe care in mod evident cei trei patru cinci dulai de casa o au. Sint patologici si de evitat.

 5. Prost e cine accepta, nu cine ofera, asadar succesul antenelor se bazaeaza pe o realitate demografica: prea multi needucati, asadar prea multi prosti in tara asta. Problema e ca manipularea creeaza noi prosti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro