Motto : „Nu-mi daţi sfaturi! Ştiu să greşesc şi singur!”
Immanuel Kant
Daca v-a bufnit rasul citind titlul articolului, este foarte bine, dar sa stiti ca ceea ce urmeaza mai jos nu e deloc de ras, ci de plans.
Sunt sigura ca multi dintre dumneavoastra s-au gandit sa devina intreprinzatori. Laudabila initiativa, dar dupa ce societatea comerciala este infiintata, marea majoritate a antreprenorilor nu stiu ce-I asteapta. Printre alte chestii “neimportante”, cum ar fi legislatia economica, avize, autorizatii si altele, ca antreprenor ai parte si de vizitele organelor de control.
Nu conteaza daca esti sau nu vinovat de ceva, de obicei fara o amenda nu scapa nimeni. Si ca sa nu spuneti ca nu ati stiut, va voi insira mai jos o parte dintre faimoasele ORGANE DE CONTROL :
La loc de cinste, bineinteles, ANAF, unde includem si Garda Financiara. Amenda minima este de 1000 lei. De maxim nu va spun ca nu vreau sa va sperii !
Controalele merg de obicei pe ideea “va amendam si va luam si spaga….sigur ati facut voi ceva”! Dealfel, cu legislatia fiscala in permanenta schimbare e foarte dificil ca un antreprenor sa fie in regula 100%. Amenzi puteti lua si pentru nedepunerea declaratiilor fiscale sau depunerea lor cu intarziere. Nu va faceti iluzii ca se face un control la 2 ani, pentru ca exista mai multe tipuri de controale si anume, control tematic, control inopinat, control de fond.
Vreti rambursare de TVA ? In cazul acesta trebuie sa aveti multa rabdare. Dureaza uneori luni intregi, iar controalele nu fac decat sa caute nod in papura, asa incat daca aveati de recuperat TVA la inceputul controlului, la sfarsitul lui e posibil sa veniti cu bani de acasa. Vreti dobanda pentru ca banii dumneavoastra au stat in conturile ANAF pe toata perioada pana ati obtinut rambursarea ??? Nu va faceti iluzii, nu veti obtine asa ceva.
Urmeaza Inspectoratul Teritorial de Munca cu amenzi pentru munca la negru, pentru neinregistrarea contractelor de munca in termenul legal si altele. Amenzile sunt intre 1.500 si 50.000 lei.
De Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor ati auzit ? Este autoritatea unde fiecare entitate (SRL, PFA, II ) trebuie sa raporteze operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, precum si pentru transferurile externe in si din conturi a calor limita minima este echivalentul in lei a 15.000 euro. Amenda pentru nerespectarea obligatiei de desemnare a persoanei care are obligatia raportarii operatiunilor specificate mai sus este intre 15.000 si 50.000 lei. Frumos, nu ? O banala adresa netrimisa Oficiului te poate baga in faliment ! Ceea ce e si mai amuzant este ca de obicei persoana desemnata este administratorul firmei care trebuie sa se “toarne” singur la ONPCSB, daca face operatiuni cu numerar peste limita de 15000 euro.
Administratia Fondului pentru Mediu gestioneaza contributiile obligatorii ale contribuabililor care depoziteaza deseuri valorificabile, ale detinatorilor de surse stationare de poluare, precum si pentru cei care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere. Amenzile sunt destul de mari, intre 5.000 si 60.000 lei, in functie de abatere.
Cele mai frecvente amenzi acordate de comisarii Garzii de Mediu sau alte organe de control abilitate sunt :
– amenzi pentru lipsa Acordului de Mediu cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei,
– amenzi pentru lipsa Autorizatiei de Mediu cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei,
– amenzi pentru lipsa Autorizatiei de Gospodarire a Apelor cuprinse intre 30.000 – 60.000 lei,
– amenzi pentru lipsa contractelor de preluare a deseurilor colectate selective, cuprinse intre 5.000 – 50.000 lei,
– amenzi pentru lipsa Registrului de Evidenta a Gestiunii Deseurilor (obligatoriu pentru toti agentii economici) , cuprinse intre 5.000 – 50.000 lei.
Asa-i ca ati obosit citind ?
Ma opresc aici deocamdata, dar nu inchei pana nu va spun ca sunt peste 60 de organisme de control in Romania si ce este cel mai deranjant, este ca totul se reduce la amenzi, nicidecum la a ajuta contribuabilul sa inteleaga ce a gresit si sa corecteze eroarea.
Astept si eu vremurile cand organele de control vor arata respect fata de contribuabil. Astept vremurile cand inspectorii veniti in control nu vor mai intimida si ameninta contribuabilul !
Si activitatea lor de informare, prevenire, instruire…bla, bla….nu exista? De parca ar fi o armata de recuperatori!
Am uitat: sa fie o legatura directa cu faptul ca exista persoane in organele de control care tin evidente contabile ?
Pai chiar sunt in fel de recuperatori. Departe de a-ti explica ce ai gresit, ei chiar se lauda (pe fata, caz real) ca odata de ti-au trecut pragul, fara amenda nu scapi. Evident, putin mai incolo ti se explica, daca nu faci singur legatura, ca de amenda te scapa o spaga. Pentru ca stiu ca e imposibil sa respecte cineva toate prevederile legale, oricat de mult ar incerca.
Asteapta in alta tara. Nu aici. Niciodata aici.
Subscriu. Încearcă să-ți înființezi o firmă în Anglia și ai să rămâi uimit de câtă bunăvoință și cooperare întâlnești. Până la 6,5 milioane de lire sterline venit anual este considerată firmă mică și nu-i pasă nimănui cu ce te ocupi. Un singur exemplu, echivalentul codurilor CAEN: nu trebuie să declari niciun cod la înființarea firmei, dar la primul ”annual return” trebuie să pui măcar unul. Însă nu mai mult de 4, chiar dacă ai 50 de activități diferite! I love this country! :)
Din pacate, generalizand, cam asa este… Si este mai bine sa generalizam, cel putin nimic nu ne va surprinde. Dar exista si particularitati. Afirmati ca: „Vreti dobanda pentru ca banii dumneavoastra au stat in conturile ANAF pe toata perioada pana ati obtinut rambursarea ??? Nu va faceti iluzii, nu veti obtine asa ceva.” De cate ori am cerut dobanda, am primit-o; este adevarat ca cei de la ANAF au fost surprinsi sa ma vada prima oara cu o astfel de cerere, dar mi-au si explicat ce sta in spatele surprinderii lor: in general, lumea se teme de control si prefera sa obtina macar banii din TVA; dar departamentul cu dobanzile este altul decat cel de control: un control „la cererea colegului” este interpretat de celalat coleg ca un favor, ptr care va astepta la randul lui un contra-favor in viitor; pentru ca si ei „se mananca intre ei”, prefera sa evite jocul. Conced, sunt exceptii…
Stimate domnule Catalin Popa, aveti dreptate, se intampla sa poti recupera dobanda, dar cazurile sunt atat de rare incat sunt sub 0,01 %. Birocratia descurajeaza orice contribuabil sa ceara dobanzi de la stat. Va felicit ca ati avut rabdarea sa va luptati cu ei si m-ar bucura sa va ia exemplul cat mai multi contribuabili.
Acum, ptr TVA, avem si hotarare a CEJ: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34916/Contribuabilii-pot-primi-dobanzi-pentru-nerambursarea-la-timp-a-TVA-ului.html#axzz2j8xasm6x.
In cazul CAS-ului (astia sunt cu legislatia lor proprie, cum ii sta bine organului) exista precedent: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6-19/statul-la-plata-in-premiera-un-patron-a-obligat-cas-bihor-sa-i-achite-dobanzi-pentru-inapoierea-cu-intarziere-a-unor-sume-105429.html.
Au fost necesari 23 de ani pentru ca cineva să facă acest MINIM bilanț.
Precizare: treaba e de sorginte fanarioto-comunistă. Asupra jupuirii oii în loc de tundere, specifică acelor secole întunecate, nu insist, se învață la istorie. Ceea ce nu se învață ar fi faptul că statul slab al secolului XVIII nu prea reușea să belească nici măcar o majoritate din subiecții vizați. Comunismul este cel ce a introdus controlul strict – nici pasărea nu zboară fără vrerea noastră – ceea ce duce la o eficiență mortală.
În fine, tot din evul mediu am moștenit „pentru unii mumă, pentru alții ciumă”.
Ce să-i faci, filosofii noștri se trag de șireturi cu Heidegger în timp ce buda din fundul curții zace nevăruită.
EXASPERANT !
Toți comentatorii se cantonează în ACUM și AICI. Nu degeaba a fost atacat furibund Boia pentru România lui „altfel”.
Adica…inteleg ca exista softuri pentru calcul dobanzi impuse penalitati, dar nu exista softuri pentru calcul dobanzi datorate (de catre stat fireste) ??? Organismele statului nu tin contabilitate proprie ?? Pai noi de ce suntem obligati sa tooot facem provizioane (de ex.), sau sa evidentiem dobanzile datorate ?
Cei 15.000 de euro de la spalarea banilor sint pe tranzactie sau pe an?
Adica: pe 1 martie pot sa fac o tranzactie de 14.999 de euro si pe 2 martie inca una, tot de 14.999 de euro fara sa trebuiasca sa anunt? Ca daca da, atunci nu prea vad care e rostul, in afara de faptul ca banca ia comisioane mai multe.
(6) Persoanele prevăzute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispoziţiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, în cel mult 10 zile lucrătoare, efectuarea operaţiunilor cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
(L 656/2002, art.3)
Eu stiu ca se abrogase prin 2009-2010 chestia cu raportarea platilor mai mari de 15000 de euro.
Respect fata de contribuabil? Nu intra in fisa postului.
Va recomand sa analizati recentele scrisori trimise de ANAF celor „selectati aleator” in vederea unei analize de risc. 600 000 societati (cineva, undeva a scapat numarul total) „selectate aleator” si amenintate subtil printr-un text cu scapari logice si mai multe virgule decat necesar. Costuri? Secrete dar usor aproximabile. Printre societatile cazute in capcana „aleatorie” sunt si unele care inca nu au inceput activitatea sau care sunt suspendate de ceva timp. Ba chiar si unele pe care acelasi ANAF le-a anuntat nu de mult ca nu au datorii (alta scrisoare recomandata, alte costuri). Cereti detalii la „organ” si va veti lamuri din tonul raspunsului cum stam cu „respectul”.
Despre societatea cu trei angajati la care a sosit in control o echipa de cinci inspectori de la ITM va povestesc data viitoare.
Intr-adevar…la ONRC sunt inregistati aprox 711.061 persoane juridice (conform situatie august 2013).Daca scadem, sa zicem CNH, Midia Resouces (grrrr) sau PFA sau persoane rezidente, ajungem la o cifra de 650 000.Cam asta ar fi o explicatie plauzibila pentru sintagma „aleatoriu”.
Altfel, strict la respectiva „felicitare”, din care reiese grija pentru contribuabil (!), o interpretare mai putin academica, o gasim in actualizarea unui interviu a lui Mircea Dinescu despre experienţa făcută în socialism cu şoricelul intelectual, şoricelul muncitor şi şoricelul ţăran :
„Ţinuţi în condiţii identice de laborator şi cercetaţi după o vreme, s-a constatat că şoricelul ţăran şi cel muncitor se împliniseră şi dădeau semne de optimism, în timp ce intelectualul părea slăbănog şi nevricos. Întrebat dacă lui i s-a dat cumva mai puţină hrană decât celorlalţi, a răspuns: mi s-a dat la fel, numai că mie din când în cînd mi s-a arătat pisica.”
Ei bine, la această oră situaţia s-a democratizat; pisica li se arată tuturor.
Datorita coruptiei si birocratiei, romanii n-au beneficiat niciodata de libertate economica.
Daca Romania ar trai macar 5 ani de libertate economica, produsul intern brut s-ar dubla.
In mod cert si firesc ar iesi la lumina cvasitotalitatea operatiunilor, stupefactia „eminentelor” in materie de economie ar fi maxima deoarece ar constata ca socotile pe baza carora au siluit o natiune nu-s bune nici la buda. PIB-ul Romaniei este mult peste cel proclamat si va „exploda” in conditiile unui mediu prielnic.
Libertatea economica este doar o componenta a libertatii, societatea este incorsetata de prea numeroase reglementari, de prea multe ori proaste, incep a deveni pesimist, iata o mostra de filosofie cel putin profesionala: „Logica si bunul simt ……. nu are nici legatura cu infaptuirea justitiei” – citat dupa un tinar (sigur biologic) avocat.
Tanarul avocat nu este singur…
Dar tocmai pentru ca exista sica nu este singur, altii, diferiti de cel tanar, sa ne folosim logica si bunul simt si daca justitia nu le admite atunci macar sa le folosim in restul situatiilor….