luni, mai 27, 2024

Antreprenoriat, fiscalitate și găuri negre

La momentul în care scriu acest articol, s-au împlinit 15 zile de când un avion cu 239 de oameni la bord ce efectua un zbor pe o linie comercială a dispărut fără urmă de pe ecranele radarelor. Întreg mapamondul discută despre eveniment,  resurse impresionante sunt angrenate în operațiunile de căutare, experți renumiți sau de ocazie lansează scenarii mai mult sau mai puțin realiste cu privire la ce s-ar fi putut întâmpla. Cel mai fantezist dintre toate este cel care susține nici mai mult nici mai puțin că aeronava ar fi fost înghițită de un așa numit ”Triunghi al Bermudelor” sau de o gaură neagră. Ceea ce ma readuce cu gândul chiar la domeniul în care îmi desfășor zi de zi activitatea: fiscalitatea româneasca!
În meseria de consultant fiscal intru des în contact cu oameni care au avut curaj și inspirație (ori au fost forțați de împrejurări) să pornească o afacere pe cont propriu și care în cele din urmă au reușit. În momentul în care discuția ajunge în domeniul fiscal, majoritatea antreprenorilor reclama două probleme majore: birocrația exagerată și lipsa transparenței în cheltuirea banului public. ”Să fim realiști, 16% nu înseamnă un impozit mare, dar eu ce primesc de la stat în schimbul acestor bani?” este replica pe care am auzit-o de nenumărate ori la întâlniri, conferințe sau seminarii. ”Impozitele plătite de mine se duc într-o gaură neagră, nu primesc nimic înapoi sub o formă sau alta: infrastructura este un dezastru, sistemul de învâțământ se prăbușește, în sănătate e haos”, continuă de regulă obiecțiile partenerilor de discuție.

Din păcate aceste probleme sunt cât se poate de reale iar rezolvările sunt dincolo de posibilitatea directă de acțiune a antreprenorilor sau a consultanților. Aceasta întrucât sintagma ”statul este cel mai prost administrator” pare sa fie mult mai aplicabilă la noi decât în alte părți. Lucru care contribuie la menținerea unei situații aparent paradoxale: deși teoretic povara impozitelor directe asupra companiilor este una din cele mai ușoare din Uniunea Europeană, conform ultimului raport emis de Consiliul Fiscal, economia subterană a atins cote alarmante. Iar această stare de fapt riscă să genereze o problemă structurală cu care vom fi nevoiți să trăim pe termen lung. Într-un articol publicat anul trecut, analistul economic James Surowiecki atragea atenția asupra unor studii făcute pe a doua generație de emigranți americani, care au demonstrat că gradul de conformare voluntară este mult mai mare la contribuabilii ai căror părinți au venit în SUA din țările Europei de Nord comparativ cu cei având origini în Grecia, care au o tendință mult mai ridicată de a se sustrage de la plata taxelor.

Așadar, dezvoltarea unei astfel de mentalități este cu atât mai păguboasă cu cât aceasta va dăinui pe parcursul mai multor generații și va fi foarte greu de eradicat. Surowiecki ne spune că un sistem fiscal eficient se bazează în primul rând pe încrederea contribuabililor: în primul rând în Guvern că folosește banii judicios și în al doilea rând în faptul că toată lumea respectă regulile jocului și nu încearcă să trișeze. Dacă această încredere este erodată atunci întreg sistemul se clatină și merge către colaps. În acest context, rezultatele Barometrului Antreprenoriatului Românesc realizat de EY, secțiunea ”Reglementare și impozitare” sunt îngrijorătoare: 72% dintre cei intervievați consideră că mediul de reglementare și fiscal s-a deteriorat în ultimul an și numai 12% afirmă contrariul. Singura rază de speranță vine din faptul că totuși antreprenorii tineri, cu vârsta sub 40 de ani, sunt ceva mai optimiști.

Observăm de asemena că incertitudinea, ”gaura neagră” de care vorbeam mai sus, este unul dintre cele mai importante obstacole menționate de antreprenori, în calea începerii și dezvoltării unei afaceri în România.

La capitolul soluții propuse remarcăm aceeași tendință: nevoia de transparență, de comunicare directă reprezintă alături de simplificarea regulilor fiscale cea mai importată doleanță a antreprenorilor. Graficele alăturate preluate din studiul EY sunt sugestive în acest sens.


În loc de concluzii Problemele sistemului fiscal românesc sunt cunoscute, au fost analizate în fel și chip, rezultatele fiind mai tot timpul aceleași: în primul rând este nevoie de transparență în cheltuirea banului public, de simplificarea birocrației și de stabilitate. Discuțiile vis-a-vis de nivelul impozitării rămân importante dar se situează totuși în plan secundar. Aceasta întrucât dacă regulile sunt clare, nu se schimbă în timpul jocului și arbitrii sunt imparțiali, poate fi structurat un plan de afaceri pe termen mediu și lung în baza căruia afacerile să prospere. Este așadar necesar să ne ancorăm în realitate și să lăsăm deoparte discuțiile despre ”Triunghiul Bermudelor” și ”găurile negre”. Pentru că acestea nu pot aduce nimic bun.

Altfel, anul 2014 a început în nota obisnuită, cu noi reglementări fiscale bune dar și nefericite. Din prima categorie merită menționate facilitățile acordate entităților de tip holding care pun România pe harta țărilor atractive pentru investitori, noi avantaje pentru cei care sponsorizează precum și faptul că sistemul de TVA la încasare devine opțional. Din genul ”așa nu” trebuie să amintim noua taxă pe construcții speciale (așa-numita ”taxă pe stâlp”) și iminenta creștere a accizei la combustibili. Dar despre acestea vom discuta pe larg într-un articol viitor.

Succes!

(articol aparut pe blogul personal)

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Ca mic, minuscul, microscopic antreprenor, aflat la inceputul prim al unei afaceri, pot marturisi ca daca nu „ocoleam” anumite taxe, raportari si etc…nu aveam nici o sansa sa o pornesc…
  Pomeniti de 16%? Dar TVA de 24 % pare mic????
  Plus nshpe contributii…sanatate, pensii, etc etc etc….??
  Adunate se fac muuuulte procente.
  Din diferenta intre „a fenta statul” si a „fi corect” supravietiesc mult mai multi antreprenori decit credeti. Oscileaza permanent pe marginea abisului falimentului…faliment de cele mai multe ori evitat prin manevre situate in zona evaziunii fiscale.
  Vorbiti de cultura si mentalitate…dar nevoia si foamea nu stiu carte, domnule Sincu.
  Te-ai aruncat sa deschizi o gogoserie, un aprozar? Ai intrat in hora, si trebuie sa joci. Nu ai nici o plasa de siguranta…
  Iar statul ce face cu banii mei? Da, ai mei, creati din munca, inventivitatea, pasiunea si sudoarea mea? Pus si simplu ii fura.
  Nu ii fura doar cind se fac smenuri la nivel local si central cu cite un contract gras atribuit unei firma de partid…ii fura si cind plateste (prost, dar constant) pe nesimtita de functionara de la ghiseul unde eu stau la coada!!!! sa platesc taxe…Ii fura si cind il plateste ne nesimtitul ei sef de birou, ceva paduche de partid ajuns la o sinecura in ceva „institutie”…Ii fura cind se da Baselu cu avionu ca sa-si faca poza cu Obama, ii fura cind Ponta da ceva la pensii cu o luna inainte de alegeri, ii fura cind la Casa de asigurari platesc doar 4,5 milioane de angajati, dar beneficiaza 20 de milioane de aceleasi servici proaste…sa mai continui?
  Statul are pe mina bugetul – trebuie lasat fara buget! In afara de ordinea publica, siguranta circulatiei, minima educatie „gratuita” de stat si minima asistenta medicala de urgenat – tot restul aparatului de stat trebuie privatizat ! Acum pe loc!
  Se discuta si paradiscuta acum problemele financiare ale TVR….care e problema? Toti platim o taxa radio- tv pe factura de curent. Deci la TVR ajunge lunar o XXX suma de bani.
  Nu ajunge? Nu e destul? Pai gata, toata gasca acasa, lacatul pe usa, scoasa cladirea si echipamentele la licitatie….si pa la revedere. Cum se poate ca pe linga taxa radio – tv sa mai umflam si de la bugetul de stat burta unei chestii utile, uneori placute, dar nu 100% vitale?
  Covrigaria mea – daca vinde N covrigi – traieste si exsita….daca nu….o sa moara.

  • Domnule Alex, aţi uitat de amenzile care se dau pentru orice mică neregulă, majoritatea cauzate de legislaţia schimbată de la o zi la alta. Şi alea sînt tot taxe către stat. În afară de asta, mai sîntem şi umiliţii cînd ne ducem să dăm banii, de parcă nouă nie se face o favoare. Aşa că, dragă stat român, înţeleg că ai nevoie de bani, dar nu veni să mă jupoi, fiindcă nu te primesc cu drag.

 2. De luna trecută au inceput sa ne sune de la Min. de Finanțe, ca sa ne intrebe cam cât TVA preconizam ca o sa plătim in luna asta. Așa ca d-nei Ministru i-a ieșit porumbelul pe gura cand a spus ca acciza va merge in pensii si salarii. De 22 de ani de cand dețin o firma, este prima data cand in luna februarie si Martie am trimis oameni in ” fără plata „. Nu e bine ce se întâmpla si nici luminița nu se intrezareste măcar. Eu unul pot sa declar, ca traversez cea mai grea perioada din ”92 încoace.

  • ….este prima data cand trimit oameni acasă si am început cu luna Februarie, continua in Martie si probabil ca o sa o tinem tot așa, pana cand ne vom echilibra cumva, sau pana vom închide de tot.

 3. În materie de reguli corecte ale jocului, inițiativa trebuie să vină din partea statului, că el deține puterea de a legifera, nu cetățenii. Pe de altă parte, vă rog să credeți că actualei faune politice puțin îi pasă de mentalitatea pe care o creează în rândul plătitorilor de impozite, relațiile dintre stat, politicieni și cetățeni fiind mai degrabă de natură feudală.

  Inlcusiv Emil Boc și MRU, nu știau să vorbească decât despre evaziune și îmbunătățirea colectării, fără să se întrebe niciunul dintre ei de la ce nivel de impozitare evaziunea devine de fapt morală. Dar realitatea este că niciunul dintre ei nu a obținut vreodată bani reali, din economia reală. Au fost toată cariera lor plătiți din bani publici. Și dacă asta este ”dreapta” în România, ce pretenții să mai avem de la ”stânga”?

 4. Buna dimineata

  Pentru a intelege punctul meu de vedere, o sa va iau pe departe.

  Tesla Motors este foarte in voga acum.
  Principala inovatie a fost folosirea tehnologiei disponibila pe piata intr-un alt domeniu. Bateriile Lithiu Ion lolosite la laptopuri. Adica interconectivitatea dintre doua domenii cu putine puncte comune dar unde unul dintre ele (baterii laptop), era foarte dinamic. Nu am sa vorbesc de falsa non-poluare (alt subiect).

  Am facut aceasta introducere, pentru a lua in considerare si opinia unui nespecialist, adica eu.

  Cateva puncte:
  1. Mentionati in articol studiul facut in America de un analist economic. Ma ia cu fiori. Nu rezultatul, ci ideea unui asemenea studiu.

  2. Din statistica Ernest & Young, rezulta un aparent optimism a celor sub 40 de ani. Acelasi tabel estimeaza la 2% pe cei peste 40 de ani care nu au o opinie si la 0% (zero) pe cei sub 40 de ani care nu au o opinie. Cred ca mai debraga concluzia care trebuie trasa este ca „lasa ca iti spun eu cum e” e din ce in ce mai prezenta. spun asta si pentru ca legislatia fiscala este extrem de stufoasa si complicata si este dificil sa ai o opinie transanta

  3. Printre multele activitati si domenii in care am activat, a fost si cea de antreprenor in doua tari diferite. Una Romania si cealalta o alta tara europeana. In timp ce in cealalta tara, mediul de business era foarte relaxat cu depuneri o data pe an, inainte de 5 aprilie (s-a schimbat mediul si acolo), in Romania am avut 3 persoane care se ocupau doar de hartii la un personal total de 18. Si controale si taxe peste taxe si camatarie din partea statului etc. Deci foarte complicata legislatia in Romania.

  4. Tot din experienta proprie, acum ceva ani am incercat sa conving un investitor strain (private banking), sa vina in Romania. Randamentul pe care il avea acolo era de maxim 3% pe an, la 400 milioane de euro. Stiti ce mi-a spus? Prea nesigura piata romaneasca. (nu imediat, doar dupa ce a studiat piata). Pai cum sa fie altfel cand o ordonanta de urgenta schimba la 180 grade sensurile? Deci foarte instabila legislatia in Romania.

  5. Bateriile tarii (vezi introducerea) sunt micii si foarte micii intreprinzatori. Degeaba vine nustiuce mare investitor care angajeaza 4 milioane de lucratori. Daca pleaca, raman 4 milioane de someri. Deci accentul trebuie pus pe micii intreprinzatori.

  6. Concurenta. Inexistenta in Romania. Lucrezi cu statul? Ai bani. Nu lucrezi cu statul? Supravietuiesti. Aici sunt mai multe intrebari cine lucreaza cu statul? pe cine ai acolo? etc.

  7. Cercetare si inovatie? Inexistenta

  8. Desi va inteleg importanta, si fara cea mai mica intentie de jignire, nu pot sa nu am senzatia de „specialist in metode de mancat paine”. Nu este nici un pic vina dumneavoastra si sunteti un rezultat normal al organizarii societatii actuale. Inca o data, nu am nici cea mai mica intentie sa va jignesc. Societatea pierde prin faptul ca oameni de valoare trebuie sa aibe grija de un asemenea domeniu

  Cu respect
  om normal

 5. Bun articol Gabriel, tema este foarte actuala, chiar Gabriel Liiceanu a avut pe tema asta un articol aici foarte popular (25,000 vizualizari in 20 martie). Pacat ca domnia sa scrie atat de rar in spatiul public.
  Tonul echilibrat profesional al articolului iti face cinste, insa ca antreprenor eu sunt mai putin constrans in exprimare de spatiul meu profesional si iti pot spune ca guvernul Romaniei nu este asa de interesat de antreprenori. Nu ii numesc antreprenori pe actori politici care detin companii care sifoneaza bani din buget.
  Pe Guvernul Romaniei nu il intereseaza catusi de putin starea antreprenoriatului real privat romanesc, si asta deoarece Guvernul Romaniei este format din clanuri politice care stau in spatiul politic romanesc de 20 de ani (ca sa ma exprim elegant) si care sunt foarte preocupate de propriile afaceri din banii publici. Antreprenorii si spatiul privat sunt priviti cu dispret ca niste gaini numai bune de jumulit cand domniile lor trebuie sa isi acopere golurile de cash din buget, rezultate dintr-un exces de sifonare.
  Auditul Bugetului de Stat efectuat de Curtea de Conturi este o gluma si in continuare ne uitam cum ne pleaca medicii mizerabil platiti (30% din corpul medicilor a plecat deja, de la 21,000 suntem la 14,000 si exodul continua), ne uitam cum ramanem fara profesori decenti in sistemul de educatie unde vrem sa ne trimitem copii pentru ca sunt platiti mizerbil. Asta in timp ce asistam cu stupoare la reportaje pe televiziunile acelorasi domni in care medicii sunt descrisi ca fiind corupti, acceptand spagi etc etc. Cam asta e strategia Guvernului Romaniei, e mai usor sa fi populist si sa dezinformezi decat sa rezolvi probleme reale, asta presupunand cheltuirea unor bani publici care altfel ar fi fost utili la sporirea averilor clanurilor respective.
  Sectorul privat gafaie sub un TVA foarte ridicat pentru o tara cu nivelul nostru de trai si cu taxe pe salariati la nivelul Frantei.
  Gaurile negre de care vorbesti se cunosc de ani buni si sunt functionale in continuare bine merci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Sincu
Gabriel Sincu
Executive Director, Tax/ Tax Advisory Services la Ernst & Young SRL

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro