marți, septembrie 21, 2021

Anul 2018 și dubla lui semnificație pentru Cehia și Slovacia

2018 nu este numai pentru noi, românii, unul al aniversărilor. Al unui Centenar, al Unirii istorice pe care nu știu zău cum le vom marca având în vedere starea de dezbinare profundă în care ne-am despărțit de 2017. De sărbătorit, sau, mai bine spus de comemorat/de aniversat (alegeți dumneavoatră verbul) vor avea și locuitorii fostei Cehoslovacii. Stat federal multietnic născut la sfârșitul Primului Război Mondial.
Pe 1 ianuarie s-au împlinit 25 de ani de la scindare, iar în ultima decadă a lui august se vor împlini 50 de ani de la înăbușirea în sânge de către Statele Pactului de la Varșovia, mai puțin România, a Primăverii de la Praga. Se va scrie, probabil, mult în cursul anului acestuia despre Primăvara de la Praga, se vor da, poate, publicității noi documente, va deveni, în fine, poate mai clar și pentru noi, românii, care au fost resorturile reale ale neparticipării României la invazie. Nu prea cred că ar avea dreptate Stelian Tănase care, într-o postare de pe blogul său, postare din data de 26 decembrie 2017, scria că Nicolae Ceaușescu nu știa nimic despre iminența invaziei. Știa că se pregătește ceva, dar nu fusese oficial informat nici de Moscova, nici de conducerile comuniste ale celorlator țări participante la invazie și se prea poate să nu fi cunoscut data sigură a operațiunii. De aici și surpriza cu care a primit vestea secretarul cu probleme internaționale, Paul Niculescu-Mizil, și măsurile asiguratorii pe care și le-a luat acesta înainte de a-l trezi din somn pe Ceaușescu.
Dacă lucrurile ar fi stat radical altfel, aceasta ar fi însemnat că România ar fi avut la ora aceea un spionaj extern complet ineficient sau, în totalitate, infestat de ruși. Ceea ce nu cred că era cazul. Nu de alta, dar manevre militare au avut loc în văzul lumii pe tot parcursul verii chiar la granița cu România, în Republica Moldova, concentrările erau la ordinea zilei și era imposibil ca ele să nu fi fost puse în legătură cu starea de nervozitate crescândă a “rușilor” și a aliaților lor față de liberalizările admise de noul lider al Partidului Comunist Cehoslovac, Dubček. Ales în fruntea comuniștilor cehoslovaci pe 5 ianuarie 1968. O prezentare succintă a scopurilor și limitelor impuse de Dubček și fidelii săi liberalizărilor pragheze se găsește în cartea lui Ghiță Ionescu și Isabel de Mandariaga consacrată Opoziției, apărută în traducere românească în 1992 la editura Humanitas.
Dar nu despre Primăvara de la Praga, despre înecarea ei în sânge, despre mitingul care l-a făcut deodată mai popular ca niciodată pe Nicolae Ceaușescu, de unde și ideea repetării “scenei balconului” la 21 decembrie 1989 ași dori să vorbesc în comentariul meu de astăzi. Ci despre dezmembrarea pașnică, negociată a Ceholovaciei. Despre care, judecând tăcerea înregistrată la împlinirea a 20 de ani de la punerea ei în practică, se poate bănui că se va scrie foarte puțin și încă și mai puțin nostalgic.
Până la Cel de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost ceea ce se cheamă o poveste de succes. Economic, în primul rând, dar și de conviețuire pașnică. Povestea nu a fost zdruncinată nici de teroarea nazistă, deși cehii nu le-au iertat slovacilor trădarea din 1939, nici de comunism, nici de eșecul Primăverii de la Praga. De abia după 1990 au apărut problemele venite din turbulențele din Grupul de la Vișegrad, de natura asimetrică a Statului (preponderența economică și politică a Cehiei), naționalismul (agresiv al premierului Meciar al Slovaciei), lipsa exercițiului democratic, absența consultării populare. Separarea s-a făcut nu în urma consultării celor 15 milioane de cehoslovaci, ci prin înțelegerea dintre premierul Cehiei, Vaclav Klaus, și acela al Slovaciei, Vladimir Meciar. Președintele Republicii, fostul disident Vaclav Havel, o victimă a felului în care s-a încheiat Primăvara de la Praga, și-a dat în chip de protest demisia pentru a deveni mai apoi primul președinte al Cehiei.
La 25 de ani de la scindare e greu de spus cine a pierdut, cine a câștigat din ceea ce oamenii lucizi din presa celor două Republici au numit “o afacere între două persoane care ne-a luat pe toți prin surprindere”. Absența unor regrete sau tensiuni vizibile poate fi explicată și prin rapida cooptare a celor două State în NATO și UE.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Parcarea în Praga costă exagerat după părerea mea. S-ar justifica dacă trotuarele și străzile nu ar fi acoperite cu un fel de mâzgă pe care o duci imediat în casă. Parcările în afara orașului nu sunt o soluție pentru persoanele cu copii mici sau cu rude în vârstă care vin în oraș. La un picior al podului Carol se schimbă bani cu 22% comision, dac-am văzut eu bine acum câteva zile. În Slovacia moneda este euro. În 2001 am mers cu un tren de noapte din Praga până la granița slovacă, vagoanele de dormit slovace erau goale și am fost primit „cu brațele deschise”, cele cehești erau aparent pline (nu am fost primit).

  S-ar putea ca diferențele să fie mult mai vechi. O lectură a biografiei lui Gabriel Bethlen s-ar putea dovedi utilă.

  • Există și în zona centrală case de schimb cu 0% comision. Chiar schimbau un euro pe 25 de coroane, găsisem trei din astea între gara centrală și podul Carol. Însă termenul românesc ”șmen” provine de la termenul ceh pentru schimb valutar, într-adevăr :)

   Pe de altă parte, trebuie să recunosc că am întâlnit doar polițiști slovaci ieșiți la vânătoare de șpagă, nu și cehi.

 2. Cehoslovacia a fost o poveste de succes atât timp cât lumea nu începuse să se dezmeticească după Primul Război. În realitate a fost un stat artificial, la fel ca și Iugoslavia. Cel puțin includerea Ruteniei (Ucrainei Subcarpatice) în componența Cehoslovaciei nu a avut nicio justificare cât de cât rezonabilă. Fapt pe care sovieticii l-au corectat după WWII :)

  Povestea de succes a Cehoslovaciei a fost oarecum limitată la producția industrailă, cu alimentele se pare că nu se descurcau prea bine. În urmă cu vreo 30 de ani am avut mai multe ocazii să discut cu un bătrân contrabandist care povestea că înainte de WWII avea armă cu țeava retezată și făcea parte dintr-o bandă care trecea vite peste Tisa și aducea ”de dincolo” haine, stofe, pânzeturi și altele asemenea.

  Când lumea a început să se dezmeticească, cehii au început să preia controlul (la fel ca și sârbii, în cealaltă federație artificială) iar celelalte națiuni componente au început să se întrebe de ce trebuie ei să suporte supremația cehilor, respectiv a sârbilor. Așa s-a ajuns la evenimentele de după 1990, când s-a destrămat ”pax sovietica”.

  În rezumat, dezmembrarea Cehoslovaciei nu a fost decât finalizarea Primului Război Mondial. Despre Dubcek, povestea e mai complicată. El nu e doar autorul declarației că trupele sovietice vor fi primite cu flori, ci și artizanul unor reforme despre care unele legende pretind că ar fi fost concepute chiar la Moscova. Și având în vedere că Dubcek nu a avut soarta lui Imre Nagy, poate ar fi o idee bună să citească toată lumea cartea New Lies for Old și să-și formeze o părere. A fost publicată înainte de 1989, tocmai de asta e credibilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.