luni, iunie 17, 2024

Anul Negru

Nici nu a început bine şi 2011 se anunţă a fi un an negru pentru România. După ce Franţa a dat tonul trimiţând România să mai stea puţin la colţul Europei pe coji de Schengen, Germania şi iată, Finlanda, confirmă atitudinea francezilor, cei mai apropiaţi, până de curând, prieteni ai României. Deocamdată reacţia Bucureştiului este strict retorică şi pare inadaptată la cruda realitate: peste jumătate din “prima echipă” a Europei a schimbat foaia în privinţa României.

RETICENŢA ECHIPEI A

Existenţa unei “echipe A” a fost remarcată de ceva vreme în media continentală, grupul format din Germania, Franţa, Finlanda, Austria, Olanda şi Luxemburg devenind o elită, exclusivism generat de bugetul solid al acestor ţări, salvatoarele celorlalţi repetenţi europeni. Deşi în discursul său de ieri, de la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice în România, preşedintele Traian Băsescu a vorbit repetat despre credibilitatea Uniunii Europene şi despre principiul respectării normelor dreptului internaţional, acolo jos, la firul negocierilor, se pare că se aplică, ne place – nu ne place, o grilă realpolitik. O dovedesc întâlnirile dintre miniştrii de finanţe ai zonei Euro, ultima desfăşurându-se în această săptămână şi având drept obiectiv urgent stabilirea unui fond de salvare şi stabilizare a zonei euro. Deocamdată eforturile sunt sterile în special datorită reticenţei “echipei A” de a plăti integral oalele sparte de ceilalţi colegi. Iată cum au început să se poarte discuţiile din jurul meselor importante: principiile urmează banii, nu invers.

„ŞOC!”

Surprinzătorul anunţ al retragerii din proiectul construirii reactoarelor de la Cernavodă a celor trei companii franceză, germană şi spaniolă, ar trebui să le reamintească autorităţilor de la Bucureşti, absorbite de dorinţa creşterii aripilor Schengen , că au încă mare nevoie de picioarele economiei. Lucrurile nu stau deloc bine, nemţii de la RWE retrăgându-se anterior şi din proiectul unui parc eolian. Oficialii Ministerului Economiei se fac că plouă şi nu înţeleg motivele retragerilor, deşi ele au fost limpede comunicate în mai multe rânduri. Nemţii de la RWE au acuzat fără echivoc birocraţia excesivă, în timp ce comunicatul celor trei retraşi de la Cernavodă arată cu degetul către “incertitudinile economice şi de piaţă”. Ca să nu mai fie vreo îndoială, în această dimineaţă, consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti afirma că “Problemele cheie cu care se confruntă investitorii sunt birocraţia, lipsa de transparenţă şi aplicarea dificilă a drepturilor prevăzute de lege. Legislaţia e neclară, birocraţia este mare. Este foarte dificil să faci planuri pe termen lung, dacă nu te pregăteşti permanent pentru surprize”. “Şoc” este cuvântul folosit de oficialul austriac atunci când se referă la mediul fiscal românesc din ultimul an. Iată cum, într-o singură săptămână, fum negru pentru România se ridică dinspre Franţa, Germania, Finlanda, şi Austria. Patru din cei 6 membri ai “echipei A” îşi exprimă pe diferite căi nemulţumirea faţă de Bucureşti. Şi nici Olanda nu este cunoscută pentru o bunăvoinţă excesivă.

UNDE SUNT INSTRUMENTELE?

Avem instrumente pentru a recâştiga graţiile pierdute? Din punct de vedere economic şansele sunt mici, şeful FMI la Bucureşti, Jefrey Franks, recunoscând că marea dezamăgire la finalul acordului este “absenţa creşterii economice”. Cu tact, Franks se declară optimist, doar că la firul negocierilor optimismul nu valorează doi cenţi.

Nici în ceea ce priveşte capacitatea României de a-şi folosi alianţele create şi deja întărite nu există prea multe opţiuni. George Dura, de la Centre for European Policy Studies din Bruxelles, îmi spune că “adevărul este că România e mai curând izolată. Cei şase mari au tendinţa de a se consulta în problemele importante şi, pe lângă asta, mai există un număr de alianţe permanente cum ar fi ţările Benelux, grupul de la Vişegrad, Balticii, Nordicii, etc. Unde e România în toate astea?” Nici chiar în problema Schengen, unde România şi Bulgaria împărtăşesc o poziţie similară, atitudinile Sofiei şi Bucureştiului nu au fost armonizate. Un singur semnal pozitiv, lipsit însă de consistenţa puterii executive, vine dinspre grupul popularilor europeni care solicită desecretizarea rapoartelor de evaluare şi stabilirea unei date clare de aderare la Schengen. Pe de altă parte, autorităţile române reacţionează greoi la orice semnal, un exemplu tulburător fiind chiar scrisoarea din decembrie a miniştrilor de Interne francez şi german, a cărei pregătire fusese semnalată decidenţilor politici cu luni bune înainte, dar (din păcate) degeaba.

Prin urmare se pune o întrebare firească. Înţelegem că strategia României se îndreaptă către o reorientare a priorităţilor şi o radicalizare a discursului. Dar unde sunt instrumentele? Ca un violonist fără vioară, Bucureştiul recurge acum la întreaga gestică de interpretare a unei arii viguroase. Dar de auzit, nu se aude nimic.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. dupa cum se pare, avem in mod cert o problema de strategie de politica externa. a cauta vinovati cred ca e mai degraba contra-productiv. atunci …ce e de facut? sa ne asteptam randul cuminti sau sa ne „revoltam” (in sens diplomatic, desigur…)?

  este viabila o asociere cu Bulgaria si Grecia (cu perspectiva Turciei, Serbiei si Moldovei pe termen mediu sau lung) intr-un pol balcanic, cu slab potential economic dar cu o voce ceva mai puternica si actiuni concertate, coerente?

 2. In momentul in care realpolitik va taia toate sursele de finantare ne vom autodevora pana la ultima farama. Atunci vom intelege (mai multi decat acum) ce sanse am avut (integrare in Nato, UE, acces la fonduri europene, sansa spre viitor) si ce am realizat (coruptie, birocratie, licitatii trucate, floricele si papadii pe bani publici, justitie stramba, politicieni infantili si corupti, etc.)
  Inca nu am platit pentru tot ce am realizat. Si conform proverbului romanesc „nici o fapta buna nu ramane nepedepsita”.
  Prinsi, precum magarul lui Buridan, intre a critica Occidentul ca vrea doar spolierea noastra (vezi reactiile celor care acuza firmele straine ca vor doar sa-si ia tainul) si dorinta noastra de a face parte din acel Occident dar fara a renunta la nimic din ceea ce ne caracterizeaza in ultima vreme (vezi realizari..) vom avea in cele din urma soarta magarului.

  • „Atunci vom intelege (mai multi decat acum) ce sanse am avut (integrare in Nato, UE, acces la fonduri europene, sansa spre viitor) si ce am realizat (coruptie, birocratie, licitatii trucate, floricele si papadii pe bani publici, justitie stramba, politicieni infantili si corupti, etc.)
   Inca nu am platit pentru tot ce am realizat. Si conform proverbului romanesc “nici o fapta buna nu ramane nepedepsita”.

   @bogdan, care sunt faptele alea bune pentru care platim si vom plati?

 3. Trebuie schimbata actuala echipa de la externe. Pare ca e incapabila de comunicare atit pe plan extern, cit si pe plan intern. Poate o echipa formata din persoane cu mai multa credibilitate si influenta ar mai deschide niste usi ale unor cancelarii occidentale; macar sa deblocheze dialogul cu tarile din echipa A.
  Nu ne ajuta cu nimic atitudinea de fronda pe care o are Romania fata de reprosurile occidentale. Bulgaria a actionat mai inteligent decit noi.

  • din cate stiu eu, actualul ministru a incercat o apropiere fata de Franta si a fost prompt trimis la plimbare de superiorul sau „indirect”. poate ca vina nu apartine in totalitate echipei MAE…

   atitudinea noastra e oarecum justificata deoarece simtim ca luam nemeritat o castana. dar cred ca ar fi trebuit sa vedem inca de la inceput ca in ecuatia europeana suntem „la pachet” cu Bulgaria din mai multe puncte de vedere si ar fi trebuit sa transformam asta in favoarea noastra.

   • Nu stiu ce initiative a avut T. Baconschi in dosarul Schengen. Nu prea e comunicativ. Stiu doar de o declaratie a presedintelui Basescu care in noiembrie a declarat public ca nu are nevoie ca ministrul sa-i „aranjeze” o vizita la Paris. Nu e singura data cind cei doi decindenti ai politicii externe romanesti au dat semnale care se contraziceau.

    Ca o fi Bulgaria de vina, ca or fi alte considerente economice si politice la mijloc, important e ca situatia noastra nu e roz de loc.
    Nu spun sa nu ne fi aparat pozitia in fata obiectiilor Frantei si Germaniei, dar nu la modul strident in care s-a facut. Am inrautatit situatia , posibil pe termen lung. De asta nu vad cum actuala conducere de la externe mai poate obtine vreun progres in problema Schengen.

 4. Si daca asistam la o noua impartire a sferelor de influentza. Daca am ramas iar impreuna cu bulgarii in plasa Rusiei. Gaz contra teritoriu tampon.

 5. Eu observ ca lucrurile se cam intampla de cand ursul rusesc a inceput sa mormaie. Am vaga impresie ca vesticii il aud mai bine decat suntem noi in stare si au inceput sa se reaseze. Poate le-a zis nenea Putin ca au sarit peste cal si a gatuit nitel robinetul de petrol ori pe cel de gaz?

  Prea ne-au vazut frumosi si destepti pana acum si deodata au sucit caciula. O sa avem de ales practic la Cernavoda intre borfasii de la Bechtel si papa bear… naspa alegere.

  • Nu te speria pt. Cernavoda. Una ca mai erau oricum si canadiano-italienii (aia cu care le-am facut p-alelalte doua) si-n mod normal ei ar trebui sa aiba prima sansa (da, stiu, suntem in Romanika…).
   Mai important e insa ca, daca s-au retras astia trei, sau patru cu CEZ, nu mai sunt bani, deci nu se mai face lucrarea prea curand.
   Trebuie sa intelegi diferenta – astia care s-au retras erau actionari in proiect, deci oamenii cu banii (sau cu imprumuturile). Bechtel si ceilalti sunt doar constructorii… ma rog, ar fi fost doar constructorii.

 6. Sunt de acord cu continutul articolului, dar ma amuza cum cauzele acestei situatii sunt lasate in suspensie. Pur si simplu s-a intamplat, ne-am trezit asa din senin in situatia aceasta neplacuta.

  Cine detine responsabilitatea pentru politicile economice, fiscale, pentru administratia de stat si redactarea legislatiei? Televiziunile controlate de moguli, Vosganian, Vantu, Voiculescu, taranii ce nu vor sa munceasca, CCR-ul, Iliescu?

  Cine este seful diplomatiei romanesti, cine este responsabil de actuala izolare internationala? Probabil Dinu Patriciu.

  Rusine, Dinu Patriciu!

 7. Prin 1850-1880:

  Turcia era pe duca, Rusia voia acces prin (provinciile turcesti) Dobrogea si Bulgaria spre Bosfor, Austria voia iesire la Marea Neagra prin Dunarea. Cele doua erau deci in conflict de interese. Frantei si Angliei le convenea situatia existenta (cu Turcia in zona) si dintre Austria si Rusia, preferau Rusia. Compromisul (un Congres, un Concert, una-alta): creeam doua state marionete, punem cate un rege de-al nostru (nemti) si apoi rezolvam cu ei….

  1990-2010: George Dura: „…Cei şase mari au tendinţa de a se consulta în problemele importante şi, pe lângă asta, mai există un număr de alianţe permanente cum ar fi ţările Benelux, grupul de la Vişegrad, Balticii, Nordicii, etc. Unde e România în toate astea?”

 8. Puteti voi spune ce vreti, dar in barba o ia UE. pentru ca astia 6 pot acuza cat vor asa zisa impredictibilitate, dar de asta se folsoesc eia cum.
  RWE pleaca, dar EON mrge bine mersi, OMV a louat pe de-a moaca. Acum nu se mai ia pe de-a moaca…
  Trecem si ne aparam drepturile, prin votul nostru acolo unde putem…
  Nemtii de la AEROTEC pot face fabrica de piese de Airbus, singura din afara Germaniei, dar restul se retrag.
  Se retrag, pentru ca nu potb obtine ei preferential contractele….
  Sunt basici, domnilor, pentru contracte preferentiale…

 9. Mixich ai cam pus caruta inaintea boilor dar ma rog sper ca asta sa nu devina stilul tau jurnalistic si am spus asta folosind limba de catifea.
  In primul rand companiile acelea au renuntat la proiectele lor nu doar din cauza birocratie ci mai ales din cauza corptiei…da dar anuntul lor este ulterior celui primit cu neintrarea in Schengen. Astfel, in cel mai rau caz interdependenta este utlerioara. Poate ar trebui sa te intrebi corect – oare si pt. ca ni s-a refuzat accesul Schengen au renuntat ele la proiecte?
  Sper ca ai inteles idea…dar intrigant e faptul ca ai un titlu ciudat – ce An negru?Dar de unde a aparut acest an? Au votat parlamentarii dupa deget si s-a decis invadarea de catre Romania a unei tari si atunci automat toate tarile din Europa au decretat ca ne asteapta un an negru? Poate a venit din senin un nor negricios care a acoperit intregul cer al tarii si hopa-hopa am intrat intr-un an negru? Faci o conexiune intre esecul politic de aderare la Schengen si cel care urmeaza din punct de vedere economic? Daca da atunci spune lucrurilor pe nume nu o da asa dupa cires. Oricum frumos stil… insa penibil. Am vazut ca esti destul de smecher – retine nu mai destept – insa este penibil sa vii si sa ne spui ca structurile statului si nu ma refer doar la cele speciale nu au anticipat ce ni se pregateste pe plan extern. Spune lucrurilor pe nume – acesti „experiti diplomatici” in frunte cu Basescu nu au reusit sa isi faca treaba. Si imaginile cu presedintele de la intalnirile oficiale sunt mai mult decat graitoare. Ca sa nu mai mentionez lipsa unei vizite oficiale la nivel inalt in tara – lasa vrajeala cu Merkel care si asa a dat o lectie celor aflati la putere privind promovarea intereselor economice.
  Desigur este regretabil sa treci in doar cativa ani de la impactul dat de intalnirea francofoniei la relatiile avute azi cu Franta. Acum o fi Sarzkozy un mic Napoleon cu maniere proaste, Berlusconi un gigolo batran iar Merkel o Dorothea sau Dorothy ce vrea sa distruga OZ-ul numit UE…dar Basescu ori cat de bine a fost pregatit din punct de vedere diplomatic el este un esec. Omul are fler politic insa nu are maniere diplomatice. Si aceeasi vina o poarta si telectul ala de la Externe care una-doua bate campii si-l ia gura pe dinainte. Si sa nu incep cu Boc si cu alte figuri de proasta guvernare si legi.
  Desigur suntem vinovati noi toti romanii…insa diplomatia in frunte cu seful statului e pe locul 1. Iar data viitoare cand isi pune cenusa in cap macar sa lase ranjetul ala marinaresc la el in baie si sa acepte cum trebuie esecul. Orgoliul e arma prostului in diplomatie. Dar ma rog la cat de prost traim si suntem guvernati – asta nu mai trebuie sa ne mire. Tepele astea trase de stat insa se vor aduna.

  • Lasa domnule. LEIX, nu te necaji!! Poate incurand o sa ai ocazia sa votezi si cu doua maini pe Felix Motanul, Crin Saltimbancul, Ponta Mascariciul + intreaga pleiada care se autoinfige in mintea noastra . Si lucrurile se vor indrepta. Catre prapastie, desigur. Nu am spus altundeva!! Asa ca fii vigilent si motiveaza pe toti vecinii sa -i voteze pe preferatii dumitale!!! Mai ales ca stiu ce ai votat cu 2 ani in urma. Ori PNL, ori PSD aripa rosu-bruna! Caz bine zice si dom doctor asta- An Negru sau cummil cheama !!Eu l-as corecta insa si as zice ANII NEGRI!!

   • Stimate domn, nu stiu daca reusiti sa intelegeti complet ce am scris eu si cu atat mai putin daca aveti habar de cum au votat romanii – fie si aia din curtea lui Baconschi. Apropo unde a si-a facut el studiile de doctorat cu bursa si a fost ambasador? La Paris, Franta. Si cum e posibil atunci cand cunoaste mediul diplomatic la nivel inalt din Franta sa capoteze atat de rau in relatiile internationale? Aici e durerea – faptul ca se dovedeste a fi un rebut.
    Basescu a reusit sa capoteze relatiile francofone asa cum poate nu a reusit nimeni in lume…un astfel de palmares nu poate fi atins decat prin declararea unui razboi – pt. ca sa fim seriosi ne aflam doar la inceputul unui razboi rece – ce ne afecteaza pe toate planurile statal, politic si economic.Dar ma rog e performanta lui si a echipei – cu siguranta vor intra in cartile de istorie ca si lectie de ce sa nu faci in diplomatie.
    In acest context PSD si PNL au rol de vioara a doua. Nici nu ma intereseaza conflictele lor cu PDL, UNPR sau UMDR si cum se desfasoara ele pe plan intern…ma intereseaza insa esecul diplomatic al Romaniei si cu atat mai mult afirmatia de An Negru – pe care Mixich doreste sa-l promovoze ca si aparut din neant. Ba mai mult induce ideea ca noi suntem principalii vinovati – ca doar amaratul de popor a gestionat relatiile internationale – nu capul acestora – Basescu.

    P.S.
    Anii negri de care vorbiti vin ca o completare a politicii duse de cei aflati la putere, in frunte cu Basescu. Pana in 2012 sper sa realizeze presedintele ca rolul lui de jucator e in slujba poporului, iar actiunile lui orgolioase pe plan international ne fac rau ca si natie. A depus si el un juramant nu?

 10. Ministrul frantuz pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez spune ca aderarea României spaţiul Schengen ameninţă securitatea restului Europei.E o declaratie de simt enorm si vaz monstruos.
  Tot frantuzu da un exemplu ipotetic de periclitare a securitatii europene evocand posibilitatea ca baza de data a spatiului Schengen sa se scurga in mainile crimei organizate.
  De unde i-a putut trece prin cap frantuzului acest pretext daca nu din exemplul concret al declaratiei lui Vanghelie, potrivit careia baza de date a DGIPI a ajuns pe mana lui si a satrei sale.?
  Spun ca invocarea prin aluzie a ipoteticei ispravi ale satrei lui Vanghelie este un pretext.Ca si deportarea tiganilor din Franta, alt pretext.
  Pentru ca totusi, adevaratele motivatii ale izolarii Romaniei sunt acelea despre care toata lumea stie dar nu vorbeste, ca nu e diplomaticProbleme privind relatiile de suzeranitate, transferuri de vasalitate, plata haraciului.

 11. Stimate P.,
  Pai , daca ar fi dupa mine ti-as da dreptate!! Numai ca vezi dumneata nu e dupa noi doi!!
  E dupa alte voci si alte ganduri! Hai ,lasa-ma sa ti le spun :dupa vocea cea dulce care l-a ademenit pe Bombonel al nostru zis si „patru case” cu un comision colea, nu stiu de cati bstari , ca nu spune pisicherul Ninici …giastiz … nu vrea sa i-o taie scurt ca stie ea de ce. OMV e tare! Tare de tot!! Cu OMV nu te joci!! E instare sa te scoata din Doua Europe nu din una , si care pe deasupra se cheama si UERSS !! Ia incearca numai , asa cu oresce diplomaceala si ai sa vezi ce sac de box ajungi !! De antrenament . Nu am zis de altceva!! (poate asta e mai suportabil!) Asa ca , gata, am tacut:Mucles despre BCR, despre Bechtel, despre …. hau ca nu mai mai zic mai multe, mai stii dracu ce micufoane mai au astia si-n calculatorul me? Poti insa citi in ZIARUL de CLUJ cum a primit mostenitorul austriac Jonanes nu stiu cum, urmas al contelui Banffy(auzi domnule P? doar vorbim de sange albastru!) 100.000 ha teren arabil + intreg centrul(istoric , ca nu am zis altceva) orasul Cluj Napoca ca drepturi de privatizare!! Si asta dupa aproape una suta ani de cand s-a incheiat rezbelul unu mondiel!! Atunci cand saracvul conte a lasat la mama dracu pe budos olah si fugit nitel la Budinpest ke pute a opinca la Ardeal!! Iar asta urmas austriaco-ungur a uitat ca toti cei care au ramas de buna voie si nesiliti de nimeni la Erdely , pot sa ramana propitari, Daca nu, nu, !! Adica ramane la statu rumun!! Acuma asta acte nu s-a mai gasit Au ars , zice avucatu pe egy,keto, harom milliodolar (vagy euro) plata, iar judecator baci crezut la el!! si la reconstitire aratat la el negru pe alb sau invers ca- i apartine !!
  No, te las la tine draghe P!Isten veled es jo estet !!

 12. Ce prostie… daca tot suntem la pachet cu bulgarii, nu era normal ca prima chestie pe care trebuia s-o facem (de vreo 10 ani incoace) sa fi fost strangerea puternica a relatiilor cu ei?
  Sa ne corelam politicile, luarile de pozitie si toate cele, in loc sa ne laudam ca niste cretini ca noi suntem inaintea lor, sau ei inaintea noastra???
  O sa mor si tot n-o sa ma lamuresc daca-conducatorii nostri sunt mai mult tembeli, sau mai mult hoti…

 13. D-le Mixich,
  De mai bine de 2 ani scriu pe Hotnews impotriva politicii guvernarii Basescu-Boc cat si impotriva unor sustinatori fara rezerve precum domnii Tismaneanu, Vlaston, Tapalaga, Mixich si toti ceilalti care fac acest lucru in dauna propriilor cititori si in dauna poporului roman.
  In acest articol incercati sa gasiti tot felul de motive prin care incercati in continuare sa va aparati „sponsorii” – pe Basescu si gasca lui de incompetenti – dupa ce, cele mai importante tari europene au declarat ca se opun aderarii noastre la Spatiul Schengen.
  Aduceti ca argumente in apararea vinovatilor, motive de „realpolitik” cu trimitere la criza economica cu care se se confrunta tarile Europei dar nu remarcati cateva dintre motivele reale care au facut ca Romania sa fie izolata. Cu ingaduinta dvs. imi permit sa va sugerez cateva dintre cauzele care au dus la esecul lacomilor semidocti condusi de cel mai lamentabil presedinte pe care la avut Romania de la Ceausescu incoace:
  1. Faptul ca Basescu a jucat cartea Marelui Licurici, sfidand puteri europene precum Franta;
  (ati uitat declaratiile politico-marinaresti facute de Basescu precum: „Decat s-o sug la 3-4 licurici mici mai bine o sug unui licurici mare,”sau cand l-a sfidat pe fostul presedinte al Frantei Jaques Chirac declarand ca acesta si implicit Franta, „… a pierdut ocazia sa taca”
  2. Faptul ca Basescu a „castigat” de doua ori alegerile „la mustata” coroborat cu trecutul lui politic si de apartenenta la cei care l-au propulsat totdeauna in pozitii de comanda inca inainte de perioada Anvers…
  3. Faptul ca a demantelat si continua sa demanteleze partide politice inclusiv unele istorice,
  4. Faptul ca se adreseaza ziaristilor si oamenilor simpli cu apelative ca ” tziganca imputzita”, „pasarica”, etc la care as adauga faptul ca loveste minori la adunari electorale,
  5. Faptul ca familia lui are averi pe care nu le poate justifica cat si faptul ca si-a propulsat odrasla in Parlamentul European unde face de rusine Romania si pe romani ori de cate ori deschide gura,
  6. Faptul ca incearca, dupa modelul Putin, sa-si elimine oponentii politici cat si pe „mogulii” care i se opun,
  7.Faptul ca promoveaza numai semidocti si parveniti fara personalitate care sa poata fi manevrati dupa cum „vrea muschii lui” cat si faptul ca promoveaza mitocania si subcultura prin manelisti si „blonde” tupeiste care manevreaza in interes personal si in interes de partid si de gasca miliardele de euro primiti de la E.U.
  8. Faptul ca Basescu are un comportament nedemn de un sef de stat (vezi faza cu Sarkozy),
  9. Faptul ca are control discretionar asupra tuturor institutiilor de stat cat si a serviciilor secrete cat si a televiziounii nationale
  10. Faptul ca jigneste pe toti cei care i se opun, liderii opozitiei politice cat si fostii presedinti ai Romaniei cat si pe liderii de sindicat pe care-i santajeaza cu dosare la DNA etc……..
  ….. si as mai putea adauga multe alte motive dar ma opresc aici cu mentiunea ca atat tarile din Europa cat si SUA, stiu toate acestea si mult mai mult decat ata.
  Numai dvs, d-le Mixich si cei care continuati sa acordati sprijin acestui regim falimentar si daunator va faceti ca nu stiti nimic. Din pacate!

 14. ” Deocamdată reacţia Bucureştiului este strict retorică şi pare inadaptată la cruda realitate…”.
  Cind faci asemenea afirmatie se presupune ca stii si cum ar fi trebuit de fapt sa actioneze autoritatile romane. Asteptam un exemplu, doua…

  • Dar daca cea ce supara Franta este faptul ca Basescu a refuzat constructia reactoarelor 3,4 si ulterior 5 de la Cernavoda cu tehnologie franceza. Daca accepta se ofereau singuri sa ne imprumute in aceleasi conditii si pentru viitoarea centrala nucleara de langa Cluj, in total o afacere de 20 mililiarde de euro! Afacere foarte paguboasa pentru Romania, deoarece atat instalatiile cat si consumabilele trebuiau importate, cea ce oferea Frantei o pozitie control a Romaniei de genul „Nu faci cum vreau eu? Nu ai energie!”, pozitie intarita de creditul foarte mare si greu de platit care ar fi supus si mai mult Romania, „Nu asculti? Nu-ti aman scadenta imprumutului si te bag in incapacitate de plata asigurandu-ti in acest fel 10 ani de dezastru economic.”.
   Solutia folosirii tehnologiei canadiene CADU este si economica, 80% din utilaje si consumabile sunt fabricate in Romania si nu creaza dependenta.
   Dar prin comercializarea tehnologiei CADU, Romania poate devenii un concurent serios pentru Franta mai ales ca tehnologie se bazeaza pe uraniu neimbogatit care nu poate fi folosit la arme atomice. Cu 80% din sistem produs in Romania este si foarte ieftin, in comparatie cu tehnologia franceza iar Romania nici nu-si doreste supunerea unei alte natiuni.
   Acelasi lucru cred ca il face si Germania. Daca ne uitam la politica Germeniei vedem ca este principalul profitor economic din UE si mai nou are grija sa semneze tratate separate cu Rusia pe resurse naturale si Chima pe piata de desfacere folosindu-se de UE ca de propria mosie.
   Atunci ce strategie sa adopte Romania? Singura viabila pe termen lung este cea care are in vedere atragerea de investitii straine din multe tari, asfel incat nici-o tara sa nu obtina o pozitie dominanta, folosirea fondurilor europene, strictetea financiara a statului pentru a nu recurge la imprumuturi impovaratoare si reformarea statului pentru o buna functionare a economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Mixich
Vlad Mixichhttp://www.mixich.ro
Vlad Mixich este jurnalist la Hotnews.ro si corespondent al Deutsche Welle in Romania. Mai scrie pentru Gazeta de Sud si ocazional pentru Esquire si Dilema. Are o licenta in Medicina si una in Psihoterapie Sistemica. A castigat "Premiul Deutsche Welle pentru Tineri Jurnalisti" si Freedom House i-a acordat premiul "Tanarul Jurnalist al Anului". Este Marshall Memorial Fellow si Carter Fellow for Mental Health Journalism.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro