marți, decembrie 5, 2023

Apel către elite

Există o elita intelectuală în orașele mici ale României. Sunt oameni care, cu mari eforturi și luptând cu grele moșteniri comportamentale, reușesc să cristalizeze curente locale de gândire. Ei fac orașele lor să trăiască spiritual și intelectual, nu doar să supraviețuiască mediocru și, eventual, să prospere economic.  Nutresc un respect special pentru membrii acestor elite.

Mulți dintre ei sunt parte a unor universități de importanță locală. Ei au de luptat în sânul universității lor cu ceea ce eu numesc, voit peiorativ, „intelectuali provinciali”, indivizi care profită de pe urma titlurilor universitare obținute pe nedrept pentru a-și consolida poziția în societatea locală și pentru a beneficia de avantaje materiale meschine. Al doilea front pe care trebuie să lupte aceste reale elite locale este la nivel național: cu mentalitatea potrivit căreia universitățile mici, din provincie, ar fi niște penibile gherete de imprimat diplome, dar şi, om cu om, cu mandarinii academici, adesea inferiori lor. Da, penibilii „intelectuali provinciali” de care am vorbit mai sus, care dețin puterea administrativă în unele dintre aceste universități, au făcut totul pentru a le transforma în gherete de imprimat diplome. Ar fi însă o eroare majoră să milităm pentru distrugerea acestor universități doar pentru că, temporar, unele sunt conduse de pigmei intelectuali care, în loc să se concentreze pe misiuni realizabile, de importanță locală, își asumă misiuni intergalactice, la concurență cu Harvard sau Oxford… Tot aşa cum ar fi o eroare majoră să judecăm adevăratele elite locale prin prisma evaluărilor făcute de mandarinii sistemului, pentru că adesea, aşa cum spuneam, aceşti mandarini par că deţin pârghiile puterii administrative dar nicidecum superioritatea intelectuală.

Obiectivul clasificării (nu a ierarhizării cum greșit se vehiculează) şi democratizării universităţilor din oraşele României a constat în consolidarea poziției realei elite intelectuale locale, în detrimentul „intelectualilor provinciali” din sânul universităților respective, dar și pentru a defini clar ce misiuni pot să-și asume aceste universități cheltuind banii statului. La nivelul universităţilor mari, tradiţionale, obiectivul, atins în primă fază, a fost de identificare a diamantelor ascunse şi încurajare a lor. Neînțelegând aceste lucruri, spuse răspicat la vremea respectivă, constat cu milă, dar fără mirare, aplombul cu care „intelectualii provinciali” care au acces în blogosfera centrală încearcă să descurce complicatele fire ale vieții științifice, făcând confuzii infantile și punând etichete primitive. Mandarinii sistemului au blocat, imediat ce au reluat puterea în 2012, orice continuitate firească a procesului.

Adevărați intelectuali din Arad, Baia Mare, Suceava, Craiova, Târgu Jiu, Sibiu, Oradea, Târgu Mureș, Brașov, Constanța, Galați, Pitești, Ploiești, Târgoviște și Bacău, luptați și luați puterea acolo unde sunteți: în universități, licee, teatre, filarmonici, spitale, administraţie sau business! În unele locuri mugurii succesului încep să se vadă şi nu e prima dată când Timişoara, Clujul şi mai timid Iaşiul, sunt în avangardă! Având în vedere osificarea structurii „elitelor intelectuale” naţionale, cât şi incapacitatea lor demonstrată de a forma acea masă critică de gândire şi acţiune care să scuture societatea de sus în jos, e limpede că însănătoșirea noastră ca națiune trebuie să înceapă cu reclădirea unor scale valorice sănătoase începând de la baza societății. Stând pe loc la nivel local, aşteptând azimutul de la „centru” sau făcând naive şi pasive apeluri către lichele, în speranța că acestea se vor retrage serafic, nu vom face pasul înainte pe care îl aşteptăm de atâta vreme. Mandarinii care ne ţin în loc sunt giganţi cu picioare de lut: nu deţin, în realitate, nicio pârghie în afară de cea a intimidării, prin care să poată, realmente, să vă împiedice pe voi, elitele locale să vă emancipaţi.

No, hai!

PS: va urma ;)

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Bravo! Multumesc!
  Am mare incredere in elitele locale de care vorbeste autorul. Sunt niste oameni super-admirabili, inteligenti, muncitori si mai senini decat afectatii nationali carora li se face atata publicitate. Tara inseamna si Targoviste si Alba Iulia – ca tot vorbim de Centenar.
  As adauga ca „elite provinciale” se gasesc din plin si in universitatile mari, unde multe lucruri sunt blocate si atmosfera este intoxicata de cantitati industriale pile, intrigi si egomanie.
  „Osificarea structurii „elitelor intelectuale” naţionale, cât şi incapacitatea lor demonstrată de a forma acea masă critică de gândire şi acţiune care să scuture societatea de sus în jos” arata ca vremea elitelor mai infailibile decat papa a trecut.

 2. Regula gropii: daca vrei sa iesi din groapa, opreste-te din sapat. Asta trebuie sa facem. Sa ripostam cu toata forta la derapajele cleptocratiei. Daca nu o facem, incepand chiar de azi, in 3-4 ani, din Biata Romanie nu va mai ramane nici conturul….ca si-a pierdut deja continutul. Din 2012 incoace.

  • La o groapa adanca, trebuie:
   1. sa sapi trepte de iesire (eventual poti cobori din nou pe ele, daca ai uitat ceva in groapa)
   2. sa te-ajute cineva sa iesi
   3. sa ai minte sa vrei sa iesi din groapa

 3. Ca imbarbatare e bun articolul! Dar si mai util ar fi un exemplu concret cu manifestari culturale si artistice. Ma gandesc desigur la Humanitas, ARCA, DOR, Atitudini. Cine mai stie poate le centralizeaza si le publica intr-un articol chiar pe Contributors …

  • „God is dead” a spus Nietzsche. „If God does not exist, everything is permitted.” a completat Dostoevsky. Iar efectul a fost trăit și documentat de Solzhenitsyn. Colapsul este inevitabil.

 4. Încredere.

  Trebuie redobândită încrederea locuitorilor. Încrederea „intelectualilor“ în sine ( …. Was du denkst bist du. Was in dir ist, strahlst du aus. Was du ausstrahlst ziehst du an. Positives Denken …../ ce e în tine lucește. Ce e în tine îi atrage pe ceilalți. Gîndirea pozitivă ….) e primul pas. Solidaritatea se obține pe bază de incredere.

  …. „ … e limpede că însănătoșirea noastră ca națiune trebuie să înceapă cu reclădirea unor scale valorice sănătoase începând de la baza societății. Stând pe loc la nivel local, aşteptând azimutul de la „centru” sau făcând naive şi pasive apeluri către lichele, în speranța că acestea se vor retrage serafic, nu vom face pasul înainte pe care îl aşteptăm de atâta vreme. .. „….

  Atomizarea societății civice în cei 50 de ani 1939- 1989 de dictatură autohtonă e o moștenire greu de depășit. Distrugerea statului de drept în cei 80 de ani 1938- 2018 de guverne autoritare dâmbovițene schimbătoare a eliminat încrederea în instituțiile statului, în solidaritatea între locuitori.

  E mult de redobândit după 28 de ani de libertate. Sunt de acord cu autorul. Pe plan local locuitorii văd, pot verifica ce văd, au de ales. Numai cu exemplul lor, cei enumerați de autor, vor reclădi societatea civică după exemlul lor. Fiecare jecmănitor în serviciile publice, fiecare primar care fură din budegtul comunei pe care o conduce, fiecare angajat în instituțiile statului care cere mită trebuie demascat și judecat.

  După 28 de ani de democrație cetățenii văd că sunt jecmăniți la fiecare pas, zi de zi, an de an, de unii din serviciile publice. Aici sunt cauzele pentru absența la vot, cauzele care au distrus încrederea oamenilor în statul de drept. Exemplul penalilor în guvern, parlament și instituțiile statului e un semnal de alarmă. Cetățenii sunt scârbiți de comportarea unora ca Dragnea/Tăriceanu. La centenar tinerii români părăsesc țara. Așa nu merge la infinit.

  Vă vedem!

 5. Frumos si stimulativ articol, scris decent, fără nervi, fără nume de persoane… (desi stim cu toții ce personaje negative au decizia azi in bazarul nostru, numit romanica…);
  Dar ce să facă elitele adevărate atunci cand – în încercarea lor de mai bine colectiv – se lovesc de ”personajele” din primării, de pe la varii ”autorități” , etc, care înainte de a da vreo aprobare/acord/ intreabă si ele – mai pe șleau, mai pe față – ”da noua ce ne iese ?”, ” da pt fiică-mea aveti vrun loc p-acolo ? ” , ”…am si io un nepot…”, ”ar fi nevoie mai intai de….” ?
  din nenorocire, a venit vremea incompetentilor – care-si ascund nimicnicia prin tupeu (gen s. nicolae, e. nicolicea, andronescu, bostinaru, tări, livache, c. dan, firea, și lista e enormă si nu merita majuscule) – ajunși în functii de decizie, ceva aproape similar cu anii de tristă amintire 1947-1960;
  un exemplu de ”lupta” cf ideii dvs pare a fi demisia doctorilor neurochirugi Bica si Gobej de la spitalul Colentina, anul trecut; ”ei, și ? ” pare a spune ”personajul” firea, cu gandul ca lupta intelectualilor are impact la urna electorală; problema e ca decidenții sunt cu gandul la interesul lor, iar 2500 de scoli au toalete in curte si jumate din populatia tarii nu are apă în casa sau ulițe pietruite!
  după opinia mea , lupta trebuie sa fie în stradă!

 6. Sunt real interesat de fraza :
  ” Având în vedere osificarea structurii „elitelor intelectuale” naţionale, cât şi incapacitatea lor demonstrată de a forma acea masă critică de gândire şi acţiune care să scuture societatea de sus în jos, e limpede că însănătoșirea noastră ca națiune trebuie să înceapă cu reclădirea unor scale valorice sănătoase începând de la baza societății. ”
  Cum vedeti mecanismul si care este manifestul politic de urmat?

 7. Apelul este bun insa „elita intelectuala” in orase mici nu prea mai exista.

  Profesorii valorosi care poate au pus bazele universitatilor de provincie au iesit la pensie iar tineri de valoare si-au cautat ca Dvs viitorul in alta tara sau au trecut la profesii mai banoase.

  Din pacate au ramas la universitate cei mediocrii sau beizadele ale fostilor profesori.
  Concret, am terminat o facultate acum doua zeci de ani in unul din orasele amintite de Dvs, iar acum am avut surpriza sa constat in conducere fosti asistenti mediocrii acum cu titluri universitare.

  M-am uitat de curiozitate si la programa, nivelul foarte scazut fata de ce-am studiat, iar spre surprinderea mea la o sesiune de comunicari o prezentare cu greseli conceptuale.

  Pe de alta parte nici elevii nu vin la universitatile de provincie, raman locuri neocupate, se creaza un cerc vicios, nu vin elevi buni, pleaca profesorii buni.

  Cele de mai sus nu se aplica pentru Cluj, Iasi si Timisoara unde exista colective puternice de profesori valorosi si devotati profesiei.

  • In Iasi, la Cuza, profesorii si-au aratat valoarea cand l-au promovat pe fiul ministrului x.
   Nu ca n-ar fi fost obisnuiti cu plicul, Doamne fereste.
   Valoarea se masoara de multe ori in gramajul plicului.

 8. Domnule Ministru,

  Ma bucura nespus continua dvs. implicare. Si va sunt vesnic recunoscator ca ati fost printre foarte putinii ministri cu care am colaborat in incercarea de a (mai) salva ceva din educatia si invatamantul romanesc. Din pacate…

  Da, din pacate, va reamintesc ceea ce am sustinut intr-o discutie lunga (foarte lunga…) din timpul mandatului ministerial – sunt sigur ca va veti reaminti! Sunt fizician. Iar unul dintre principiile necontrazise pana acum ale termodinamicii (este vorba despre cel de-al doilea principiu, cu care si dumneavoastra operati frecvent in chimie), in termeni informationali, ne spune ca in universul macroscopic nu este posibila AUTOORGANIZAREA unui sistem. Oricand se poate demonstra ca un astfel de fenomen ipotetic este echivalent cu „autostrangerea” spontana a apei dintr-un pahar numai intr-o jumatate a vasului. Teoretic, o astfel de imagine este posibila, insa probabilitatea de observare este absolut infima… Eu, probabil ca si domnia voastra, m-am convins de actiunea acestui principiu in nu mai putin de un deceniu de stradanii supraomenesti. Rezultatul!? La fel de neglijabil ca si probabilitatea de care aminteam…

  De aceea, cu certitudinea ca ma veti intelege, afirm cu toata convingerea (justificat stiintific si, acum… „experimental”!), ca in Romania coloniala nimic nu se va schimba cu sloganuri frumoase, cu articole in reviste, cu bune intentii ale unei elite restranse si tot mai indepartata numeric de orice masa critica. Nu, nu avem cum sa luam puterea, pentru ca, stiind ce avem de facut, ar insemna sa capatam capacitatea de a autoorganiza sistemul din care facem parte. Pana cand o organizare superioara, bazata pe o piramida a valorilor reala si o evaluare holistica (adica exact opusul situatiei actuale…), nu ne va fi impusa din exteriorul sistemului (cu cheltuiala corespunzatoare de resurse macroscopice), putem doar sa visam frumos.

  DAR, IN CONTEXTUL ACTUAL, CINE DIN EXTERIOR AR AVEA INTERES CA ROMANIA SA DEVINA O COLONIE PROSPERA SI BINE ORGANIZATA!?

  • Domnule Barbuceanu. atata timp cat dv sunteti „patruns” de ideea „Romania coloniala”,iar altii multi sunt si ei la fel de …patrunsi, intr-adevar putem visa mult si bine. Nu va spun nimic nou, amintindu-va ca dl. Funeriu insusi este un produs al RO „coloniale ” figurand intr-o lista mai veche sau mai noua cu zeci, sute de nume stralucite. Care, paradoxal (?)nu au uitat de unde au plecat , cine sunt si ce „toarna” in paharul fizic (de sticla, fireste !)

  • Cred că avem pretenția că suntem mai mult decât niște molecule de H2O și în definitiv societatea umană s-a autoorganizat suficient de-a lungul istoriei cunoscute ca să nu mai existe necesitatea acestei demonstrații, cel puțin dacă sunteți fizician și nu teolog ( în al doilea caz nu s-ar numi autoorganizare ci plan divin, dar în plan pragmatic ar fi același lucru)…. Problema nu se pune să demonstrăm că societatea se poate organiza ( pentru că ea se organizează oricum) ci cum să o facem să se organizeze în ceva apropiat de o democratie și nu de o satrapie…

   • Am avut norocul unei limbi materne „minoritare” și dascăli competenți, tineri și reponsabili. Au ignorat, au evitat complet cu succes manualele dâmbovițene și „indicațiile prețioase ale conducătorului dâmbovițean” din epoca de piatră. Dasăalii au „scris” propriile manuale de literatură și limbă maternă (Luther a tradus biblia în limba locuitorilor, învățământ excelent gratuit în Siebenbürgen de 500 de ani, de la Gutenberg începând, învățământ obligatoriu de 300 de ani în Banat, inclusic în limba română de la început 1716 cu cărți „austriece”).
    Discriminarea e ideologia proștilor, al mârșavilor. Secui vor flutura, Prim Ministru dâmbovițean 2018.. ..

    Ungurii sunt o gaură în harta Romaniei, C.V. Tudor /PRM candidat la președinție…
    O Românie europeană sau naționalism izolaționist ortodox?

    Liberté, Egalité, Fraternité

    Acvem aceleași idealuri în UE?
    In România?

 9. Apel catre elite: in primul rand ar trebui sa definim un set de principii pe care le consideram sanatoase si apoi sa vedem cine adera la acele principii cu vorba si cu fapta.

  • Setul de principii a fost definit prin LEN 1 din 2011 si nu cea ce a rezultat prin macelarirea ei cu ordonante de catre ponta&andronescu si urmasii. Exceptie M Dumitru.

   • Când se impun principiile prin lege, mai trebuie un aparat de represiune pe măsura acestei aberații, care să-i readucă pe calea cea bună pe „deviaționiști”. Când ceea ce numim elite se mișcă după principii, pentru că le au în suflet și minte, e altceva.
    Din două una:
    – sau trăim într-un regim totalitar și atât de strâmb, încât elitele sunt oprimate;
    – sau avem elite atât de leșinate, că nu sunt în stare să se impună în societate.
    Aș vrea să știu, de curiozitate ce IQ au Dragnea ori tanti Viorica ori magnificii rectori semnatari (ar fi fost frumos dacă s-ar fi limitat la 40 de semnatari pentru Ali-Baba-Popa!). De curiozitate, Macron are undeva pe la 160-170 puncte de IQ.
    Nu-l mai beșteliți pe Mircea Diaconu: e doar un influx de teatru în politică!

 10. Cand eram tanara am suferit o operatie la un spital din Bucuresti . Neavand pile am fost preluata de un chirurg cam de 50 de ani pe care il cunoscusem la o policlinica cu plata. In spital, toate pacientele de „elita” erau preluate de „domn profesor” un personaj de peste 65 de ani. Toate pacientele operate de profesor au avut probleme postoperatorii, spre deosebire de mine care sunt bine si azi dupa 45 de ani. Chirurgul meu (un medic foarte talentat) astepta probabil retragerea profesorului pentru a avansa in cariera, doar ca ghinionul a facut sa sufere un infarct si n-a mai apucat. In schimb, marele profesor a ramas in spital atat timp cat a dorit si chiar cand n-a mai putut opera , pentru ca-i tremura mana, n-a cedat locul nimanui.
  Acest lucru se intampla si azi la toate nivelurile si atata timp cat peste 40 de rectori, care tin de scaune precum profesorul din povestea mea de acum 45 de ani, smneaza o scrisoare de sustinerea unui agramat la functia de ministru al educatiei doar pentru confortul lor personal, inseamna ca nimic nu s-a schimbat si mai avem mult pana sa ajungem din urma tarile unde prevaleaza competenta, profesionalismul, cinstea si corectitudinea.
  Nu cred ca Romania care a platit turcilor tribut sute de ani si unde majoritatea dregatoriilor erau cumparate la Stambul, se poate dezbara de minciuna, pesches, nepotism si interesul personal.
  Romania este o tara minunata, pacat ca e locuita

  PS1.: Domnule Daniel Funeriu , constat ca tonul Dvs. de pe Contributors este mult mai moderat decat cel de pe peretele de pe Facebook.
  Va prefer aici.
  PS2: Daca as avea 40 de ani as pleca din Romania pentru totdeauna.si fara nici un regret. Sunt fericita ca am trait fenomenul „Piata universitatii” si alte evenimente din anii ’90, cand luptam impotriva unei „democratii originale” , dar se pare ca in acest moment visul lui iliescu s-a implinit ceea ce ma face foarte nefericita mai ales ca am constatat ca exista tineri studenti (23 de ani) care n-au auzit de mineriada din ’90 . Cum pot lupta acesti tineri pentru o societate democratica daca nu-i intereseaza doar distractia si banii (erau la un concurs difuzat pe un post tv) ?

  • Daca spitalul la care v-ati operat era prin zona Panduri, atunci stiu exact la cine va referiti si va dau perfecta dreptate. Este exemplul care imi vine in cap intotdeauna atunci cand ma gandesc la diferenta dintre un om competent sa-i spunem „conferentiarul I”) si unul incompetent (sa-i spunem „profesorul N”) si la cat de nedreapta este viata. As mai adauga ca asta era ceea ce stia sa faca „sistemul” si ca asta face „sistemul” si in zilele noastre. In rest, oamenii stiau foarte bine cu cine au de-a face. Atunci cand a murit chirurgul care v-a operat, cred ca timp de vreo doua saptamani, Romania Libera a fost plina numai cu anunturile despre moartea lui.

   PS: Ati avut noroc ca nu ati avut pile. :)

 11. Stimate domnule Funeriu!
  E frumos apelul Dvs. dar e fără rost.
  În orașele mici, adică cele sub 100.000 -150.000 de locuitori, nu mai există elite intelectuale, după cum subliniază și dl.JeanValjean.
  Locuiesc într-un oraș mic – Baia Mare, 120.000 de locuitori -, sunt pensionar și am timp să observ viața zilnică a acestui oraș. Nu există o activitate culturală, nu există niște inițiative în domeniul social, e ”Locul unde nu se petrece nimic”, oarecum asemănător târgului moldovenesc descris prea bine de Mihail Sadoveanu.
  Că există câteva universități private e adevărat, dar atât cadrele universitare cât și produsele lor cu greu pot fi considerate ca alcătuind o elită intelectuală.
  E drept că am dat un ministru al Culturii și Educației, dar am rămas la nivelul de ”genunche”. Fac haz de necaz dar acesta e adevărul, nu mai sunt elite intelectuale în orașele sub 150.000 de locuitori.
  Ștefan

 12. Elite !?:)))))
  cand insusi Academia Romana si CCR sunt in slujba partidului rosu….
  eu zic sa schimbam subiectul, sa trecem la horticultura, cum putem scapa definitiv de trandafiri, ii urasc…

 13. Dumneata, domnule Funeriu, nu prea mai ai dreptul moral sa vorbesti in nici un fel. Nici sa dai lectii. Esti la fel de corupt ca Ecaterina Andronescu. Daca ai un pic de onoare, du-e la un tribunal si cere-le sa rejudece cazul dumitale legat de balamucul coruptiei Mircrosoft, in care pana la gat esti implicat. Fii dumneata singurul care raspunde pozitiv la Apelul catre Lichele al lui Gabriel Liiceanu. E drept, dumneata nu esti o lichea comunista. Esti o lichea postcomunista, dar descendenta din licheaua comunista.

  • Ai mare dreptate. Și eu am citit nota DNA și am văzut că 6 miniștri au fost declarați nevinovați, pe când Funeriu, care era băgat până în gât în afaceri cu droguri, a avut noroc că i s-a prescris fapta și a scăpat. Funeriu n-a fost în stare să treacă nici bacalaureatul și, frustrat cum e, i-a picat pe bieții copilași români pe captete la bacalaureat când a ajuns ministru ca să se răzbune. A fugit în Franța pe vremea lui NC, și-a făcut acolo rost de o diplomă falsă de bacalaureat și l-a păcălit pe unul Lehn, cică laureat Nobel, să-i dea doctoratul în chimie cu o teză despre țuicomicina de prună din Sălaj. A îmbătat toată comisia care a văzut dublu la susținere și i-a dat magna cum laude. Tatăl lui, o nulitate de profesor univ. din Baia Mare, a fost tractorist, cum singur recunoaște, chiar în acest ziar. Alte amănunte despre acest personaj sinistru puteți afla de la domnii Gâdea, Ciuvică și Mircea Badea.

 14. Fac un apel intelectual de suflet catre toate elitele basiste sa se adune la lasere in fata Ambasadei Microsoft.
  Jos majoritatea comunista!
  Sus minoritatea progressista!

  • Nu intelegeti gresit: apelul dlui Funerie era adresat catre elite, cite or mai fi. Nu va atingea nici tangential.
   Nu disperati, @ Anghel Merchel si @ FLORIAN D. MIREA, voi va incadrati in apelul catre lichele.

 15. Prin 93 cred coboram de la Omu la Pietrosita ( mars si alergare ,ca eram oameni saraci fara safespace pe vremea aia) si cand am ajuns trenul dadea sa plece ; am marit ritmul ,conductorul ne-a vazut si l-a tinut sa ajungem ,i-am strigat de la departare NU AVEM BILETE ,a facut semn ca e ok si ne-a asteptat .
  Pe drum am vorbit despre elemente gotice si brancovenesti ( da,exista) in arhitectura locala, assembler si dBase , Brazil si Gibson , pr0n romanesc si otel japonez.
  El era un intelectual .
  Cei numiti acum „elite” sunt nu doar o erectie flasca in fata unui ansamblu ecvestru din care duduia Godiva lipseste ca e la videoceat ,dar sunt si una dintre cauzele majore ale situatiei actuale.
  O mentiune pentru ramura aceea de deluzionali ce spera ceva din exterior : universitatile celebre odata care acum sunt efectiv focare de liberalism beneficiaza de profesori care in 70-80 cantau prin parcuri „freedom” .

 16. Daniel Funeriu cere un permis de explorare. Dupa comentariile de pe Contributors, primele teste sunt dezamagitoare. Sper sa nu dezarmeze, se pare ca azi au prins loc in fata…fetele de la Pungesti. Dar, la fel ca si in cazul lui Cranganu, valoarea adevarata nu e la suprafata, ci in straturile de adancime. Forati in continuare, dle Funeriu! Valoarea este incovoiata si infricosata, acoperita de mormane de gunoi si zgomot asurzitor amplificat de vuvuzelele gurna_live. Dar valoarea exista, cu siguranta!
  Permis de exploatare, zic eu, prin 2020.
  P.S. Despre mass media centrale, o vorba: „too big to fail” nu mai este azi scut in cazul ditamai statelor, darmite Minciunii.

 17. Da, va multumesc – cred ca si in teleorman sunt oameni capabili.

  Personal cunosc un tanar, care intre timp nu mai este chiar atat de tanar, are familia sa, si care la un anume moment si-ai luat acareturile si a plecat din Alexandria. Nu a mai suportat ceea ce se intampla acolo.

  A venit la Bucuresti unde si-a cautat un loc de munca si o locuinta si a razbit.
  Acum are o familie model, un job, o locuinta proprie in Bucuresti si un copil de care se ocupa intens. Nu traieste prea bine pentru ca sefa sa – o analfabeta – ii mananca zilele. Imposibil de descris cum analfaetii din RO mananca zilele oamenilor cu mult mai capabili de cat ei.

  Totusi lumea este in schimbare.

 18. În România, problema este că promovarea nu se face pe bază de COMPETENŢĂ. Ca să vezi asta, este suficient să te uiţi la miniştri (şi nu numai).

  Boala e mai veche, s-a extins în toate domeniile şi la toate nivelurile, iar în ultima vreme s-a agravat foarte mult, tinzând să revină la gravitatea ei din anii ’50.

  E înspăimântător când vezi câţi ţin morţiş să arate lumii cât de nepregătiţi sunt. Că e vorba de tăiat “pamblica” la inaugurarea unui WC într-o instituţie, de cerut “scuze anticipate pentru greşelile comise”, de “marş du tramvai”, de afirmaţia doctă că “Iranul şi Pakistanul sunt ţări membre ale Uniunii Europene”, etc., toţi sunt o apă şi-un pământ, caracterizaţi de foarte mult tupeu şi de lipsa ruşinii.
  Direct proporţională cu prostia a fost dorinţa lor de a avea titluri de profesor, de doctor (de renume mondial, dacă se poate), titluri obţinute adesea prin furt.

 19. Nu cred ca, in 2018, elitele romanesti difera considerabil intre Bucuresti si provincie, in orice caz, asa se vede de la mine…si tabloul e de calitate mediocra.
  Multa, foarte multa suficienta, aroganta, dispret sau, in cel mai fericit caz condescendenta fata de multimea nescolita „la fel de superior”, rezultate strict profesionale timide, lacune in comportament si in exprimare, iar in rest : discursuri, foarte multe discursuri vindicative si revendicative!

  Desigur ca exista exceptii, oameni responsabili si excelenti profesionisti, atat in provincie cat si in Bucuresti, numai ca ele se conformeaza intocmai definitiei de „exceptie”, adica intaresc regula. Nu o schimba.
  Infernul fiind pavat cu bune intentii, ceea ce reflecta calitatea unui om, sunt actiunile sale, rezultatele concrete pe care le obtine. Ce face, nu ceea ce spune ca ar vrea sa faca!

  „De vina” este, in primul rand : mentalitatea. Paguboasa.
  Din cauza ei, de ex: salariile fiind stabilite in functie de diplome, cererea de diplome creste in fiecare zi, ca si oferta.
  Astfel, posturi necesitand „doar” buna pregatire profesionala (sef de santier, tehnician specializat, sofer) sunt ocupate de profesori si economisti, iar rezultatul acestei anomalii este ca toata lumea e frustrata, nervoasa si nemultumita, iar treaba e facuta prost!
  Tot din cauza mentalitatii bizare a multor romani, respectul nu se arata, asa, oricui, ci dupa niste considerente precise, decise de verbul „a avea” (bani, functii, diplome pompoase), care indica cine esti si daca meriti atentia, sau macar, politetea semenilor…
  Or, daca e adevarat ca gradul de civilizatie al unui popor se stabileste in functie de felul in care sunt tratate persoanele cele mai vulnerabile, Romania nu este civilizata. Nu inca,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Daniel Funeriuhttp://contributors
Ministru al învățământului din 2009 până în februarie 2012. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a activat ca cercetător științific la The Scripps Research Institute, La Jolla, California și la AIST, Amagasaki, Japonia. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant). Tot în 2006, a fondat o echipă de cercetare în cadrul Universității Tehnice München.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro