vineri, iulie 12, 2024

… Apel catre ne-lichele: Ploaia ploua

… pe unii dintre voi va cunosc personal, pe altii doar din scris si din auzite. Stiu insa ca sunteti inteligenti, cititi si, mai cu seama, de buna-credinta. Constiintele voastre n-au fost cumparate. Multi dintre voi sunteti inca tineri. Multi dintre voi sunteti « de stanga » (asta e o constatare, nu o acuzatie, Doamne fereste !). Zilele acestea, insa, faceti cu totii o greseala uriasa, de care mai tarziu va va parea rau  – va lasati orbiti de doua faruri, aidoma caprioarelor in fata masinilor, noaptea. Un far e ura viscerala fata de Basescu. Cel de-al doilea, principiile la care tineti.

Luate in sine, farurile sunt perfect indreptatite si va lumineaza calea in viata, determinand, in buna masura, deciziile. Nimic mai firesc. Motive sa-l urasti pe Basescu sunt destule. Se cunosc, nu le mai repet. Motivele principiale pentru a-l vedea schimbat, de asemenea : de la sustinerea parlamentului unicameral si a sistemului bipolar, la pozitiile anti-ecologiste, trecand prin ospatari si tinichigii. Pana aici, toate bune si frumoase. Problema incepe in momentul in care, prinsi in bataia celor doua faruri, ramaneti incremeniti in refuzul realitatii.

Iar realitatea e ca, oricum ai da-o, oricum ai suci-o, Romania a pierdut enorm in ultimele saptamani – si asta din toate punctele de vedere. Romanii au pierdut enorm in ultimele saptamani – si asta din toate punctele de vedere. Nu e nevoie sa accepti eticheta « lovitura de stat ». Asta e interpetrabila. Dar, daca te lepezi de disonanta cognitiva , esti nevoit sa accepti ca a fost/este o lovitura « la stat ». Si inca una « la gioale », cum ziceam cand jucam fotbal pe maidan. Nu e nevoie sa crezi in buna credinta a Europei, nici in atitudinea moralizatoare a Americii. Ii poti acuza pe toti de ipocrizie, dubla-masura, etc. Dar, daca nu refuzi realitatea, cum face Antonescu, realizezi ca – drepte sau nu – aceste critici au un impact teribil asupra viitorului Romaniei si al romanilor. Si nu e cazul sa-l idealizezi pe Basescu sau guvernarea PDL pentru a accepta evidenta : raul are grade de comparatie – cantitative si calitative – iar la acest capitol USL a depasit, in doar cateva saptamani, toate recordurile post-decembriste in materie. Toate. Pana si mineriadele lui Iliescu, pentru ca atunci raul era fizic, nu spiritual. Te ataca doar pe dinafara, nu si pe dinlauntru.

Stiu ce vorbesc – am fost in tara in perioada referendumului. Ca un admirator al lui Hercule Poirot, am facut o greseala de neiertat – am mers la locul crimei. Am stat de vorba cu multi dintre voi. M-am scufundat in detalii, multe dintre ele sordide, pana ce am simtit ca ma sufoc. M-am uitat si la televizor pana mi-a venit sa vomit. Si-am ramas si eu paralizat, precum caprioara in bataia farurilor. N-am mai avut nici chef sa scriu si nici n-am mai stiut ce. Prietenii m-au intrebat daca mi-e frica. Mi-era, dar nu frica la care se gandeau ei, frica aceea care te face sa vorbesti soptit la masa, tragand cu ochiul in toate partile. Mi-era frica aceea dublata de lehamite, in care cuvintele, oricat de bine intentionate, nu fac decat sa se ingramadeasca claie peste gramada, potentand un absurd deja cacofonic. Suna prea pretios ? Scuze. Reformulez : cand esti prins in mlastina sau in nisipuri miscatoare singura miscare logica e sa nu faci nici o miscare.

Or tocmai aici mi se pare ca gresiti. Cu buna credinta, dar gresiti : orbiti de “faruri”, ramaneti incremeniti in proiectul anti-Basescu “fie ce-o fi”. Coming hell or high water, cum ar zice americanul. Asta e deja o chestiune de orgoliu, nu de ratiune. Si-atunci, incremeniti pe dinlauntru, va agitati pe dinafara, scriind orice si oricum pentru a amana deznodamantul. Adevarul e ca, din motive de imensa prostie USL, tentativa de debarcare a lui Basescu a esuat. Asta e, ca ne convine sau nu, ca e drept sau nu. N-o mai tineti gaia matu’ cu ipocrizia Europei, rapacitatea Americii, statul politienesc, capitalismul sau Rosia Montana. Cand incepi sa-l ignori pe Voiculescu, plagiatul lui Ponta, pe Antonescu, s.a.m.d.,  pentru ca-ti strica imaginea mentala, cand incepi sa minimalizezi faptele din rasputeri, cu metoda – « da, dar … », “ e adevarat ca, insa …” – ai o uriasa problema de adecvare la realitate.

Asta s-ar cuveni sa va dea de gandit. E frumos sa visezi ca zbori, dar sa te arunci de pe bloc, convins ca o poti si face, e o nebunie. Una pe care o veti regreta, mai cu seama daca tarati dupa voi o tara intreaga. Cand esti inghesuit intr-un autobuz plin de trupuri transpirate, poti visa ca esti pe o insula pustie cu femeia visurilor tale. Dar, daca incepi sa te dezbraci si sa actionezi in consecinta, ai o problema de adecvare la realitate.

Saptamanile acestea nu sunt un test pentru USL. USL a pierdut oricum. USL se va canibaliza inevitabil. Ponta si Antonescu si Voiculescu sunt deja istorie, fie ca realizeaza, fie ca nu. Ploaia nu te intreaba « sa plou » ? (sic). Acum sau mai pe la amiaza ? Ploaia ploua. Scapat din mana, marul cade, fie ca iti convine, fie ca nu. Asta e realitatea. Nu se fac comisii pentru a stabili daca ploua, nu se scriu comentarii pe tema « da, ploua, dar ar putea sa fie seceta », « e drept ca marul a cazut acum, dar poate maine o va lua in sus, spre cer », etc. Saptamanile acestea sunt un test pentru voi, anti-basescieni inteligenti, cititi si, mai cu seama, de buna credinta. Ati adulmecat victoria si v-a alunecat printre degete. Recunoasteti. Nu va mai ascundeti dupa sofisme. Pastrati-va « farurile », ura fata de Basescu, principiile si nemultumirile. Nu vi le ia nimeni. Nu-s in pericol.

Ceea ce-i in pericol sunt sufletele voastre. Realitatea, adica. In pericol e caprioara prinsa in bataia farurilor. Da’ si masina. Pentru ca aveti o responsabilitate care trece dincolo de voi, dincolo de Basescu, de capitalism sau de Rosia Montana. Ati vazut vreodata cum arata o masina dupa ce a lovit o caprioara? In Statele Unite cel putin, caprioarele sunt, statistic vorbind, cele mai periculoase animale, taman din aceasta cauza. Mor si caprioarele, se distruge si masina, se sting si farurile. Ba, de multe ori, mor si pasagerii. Nevinovati. Iar asta nu e o metafora.

Inteligenti sunteti, cititi sunteti, de buna credinta sunteti.

Asa ca mai ganditi-va. Ploaia ploua. Sa pornim de aici.

Distribuie acest articol

128 COMENTARII

 1. Totusi, Alin Fumurescu, zau asa ! Acum cativa ani, te admiram, imi placea ce scrii.
  Iar acum, spre dezarmarea mea totala, spui cu un patos copilaresc:
  „E frumos sa visezi ca zbori, dar sa te arunci de pe bloc, convins ca o poti si face, e o nebunie.”
  OK. Dar, sincer, ar cam trebui sa optezi intre politica si poezie. Nimeni nu-si atinge norma maxima de reactie cu aceste hibridizari, si e pacat. Numai bine.

  • Mie nu mi se pare articolul „poetic” ci foarte clar si pragmatic. Sunt date niste exemple ce se poate intampla daca oamenii pierd simtul realitatii.

  • DRAGA STOLO’—primul pas spre intelegerea BASESCULUI !
   AU URMAT ZECI SI SUTE DE STOLO’
   în 2004, atunci când zodiile, şansele la prezidenţiale ţi-ar fi surâs binevoitoare, ţi-ai declarat abandonul.Într-o singură clipă ai dat cu piciorul investiţiei de speranţă întru schimbare în scene memorabile de teatru bulevardier, lacrimogen, ieftin. Pretextul retragerii a rămas până astăzi , irelevant, abia însăilat. Explicaţiile care au urmat, n-au acoperit niciodată bănuiala unui scenariu ocult, a unui troc ordinar confirmat de altfel de însăşi cariera ta politică trecută şi actuală. Dreptatea şi adevărul, ipocrit agăţate pe frontispiciul alianţei, prindeau să-şi râdă în barbă şi să-şi dea, pe furiş, coate. Nu te-ai obosit niciodată să ne spui ce boală subit închipuită te-a încercat şi nici – ca să folosesc un termen din lumea boxului – cine ţi-a aruncat prosopul. Dar ce mai conta, dragă Stolo? Răul fusese făcut şi abia începea. Ca şi noua ta misiune: să sfâşii, să smulgi mari hălci din corpusul partidului ce îţi oferise, orbeşte, e drept, funcţii, onoruri, un mandat democratic de reprezentare. Cu insectarul de „fluturi”, „muşte”, „boureni” şi alte „ţurci” sub braţ, te-ai predat cu arme şi bagaje ţaţei viclene încotrocenite, nederanjat de aerul pestilenţial al mitocăniilor ei, nici de duhoarea totalitară ce începea s-o emane. Şi de ce te-ar fi deranjat, dragă Stolo? În fond, trebuia să vină, nu-i aşa?, şi vremea recompenselor pe urma cedărilor, pe urma sacrificiilor făcute pe altarul egoismului dictat de vocea interioară a interesului personal. Şi a venit! Aşa ai început să te legeni în iluzia că speteaza scaunului de consilier prezidenţial şi mai apoi de europarlamentar poate ţine loc de coloană vertebrală. Dar cine, dragă Stolo, mai dă doi bani pe iluziile, pe ambiţiile tale politice intrate în conul de umbră al resemnării de dragul confortului material din care ţi-ai făcut singurul scop al bătrâneţilor tale? Nimeni! Aşteptările în ceea ce te priveşte s-au năruit de mult, definitiv. Lumea, electoratul rămas mult timp buimac şi cu buza umflată a început să te „citească” curând foarte bine. Asumându-ţi rolul unei unelte devenite cu timpul o jalnică paiaţă, eşti astăzi o carte deschisă rămasă cu semnul la pagina chiverniselii şi parvenirii. În loc de proiecte viabile, reale de repornire a motoarelor apte să relanseze economia ai ales, după modelul prestabilit, trasul sforilor, combinaţiile şi urzelile financiare de tip mafiot cu vădit iz penal. În loc de viziuni economico-financiare în beneficiul interesului general, ai ales traficul de influenţă cu rezultate ce se regăsesc doar în amploarea conturilor personale sub paravanul imunităţii şi al „firului scurt”, ombilical. Într-un cuvânt, te-ai aranjat, dragă Stolo. Te-ai pricopsit cum se spune, ce mai, eşti un om realizat odată intrat sub aripa atât de cooperantă în rele şi în potlogării a unui „naturel simţitor” care ţi-a plâns pe umăr. Să-ţi fie de bine, dragă Stolo!
   Nu te întreb ce altceva mai faci pentru că toate ştirile şi rarele imagini cu tine îmi arată că eşti bine merci şi mai ales sănătos tun, ….SLAVIT FIE , D-L PRESEDINTE ! Nici un junghi, nici o tresărire de orgoliu rănit, de remuşcare nu ţi se citesc în ochi ori pe faţă. Ţi-ai recăpătat culoarea, eşti rumen, vivace, impasibil la verdictele neiertătoare ale istoriei, dai interviuri în slip direct ieşit din spuma mării, lansezi săgeţi otrăvite pe adresa opoziţiei în diagonala Europei cu tupeul siguranţei de sine şi al nesimţirii apărate din „umbră”. Să-ţi fie de bine, încă o dată, dragă Stolo.
   …NEAM-PROSTIMEA sub zodia a 2 ELENE : “SAVANTA” si “AMANTA”

   • BASESCU SINGURA FLOARE A DEMOCRATIEI ROMANESTI ?
    M-aş bucura enorm să fiu lămurit de ce Traian Băsescu este singura floare a democraţiei româneşti, care trebuie udată prin neparticiparea la vot. Nu poţi să fii condamnat pentru votul tău, după cum nu se poate ca persoanele ce nu votează să se plaseze deasupra celorlalţi, pe motiv că evită instaurarea dictaturii. Mi se pare îngrijorător unde s-a ajuns…
    Băsescu rămîne girueta irascibilităţii noastre. El confiscă simboluri cu care nu s-a identificat niciodată. Astfel, la Iaşi, pe 21 iulie, s-a cîntat la mitingul PDL şi al lui Traian Băsescu, Imnul golanilor din Piaţa Universităţii, cu celebrele versuri: „Mai bine haimana, decît trădător/ Mai bine huligan, decît dictator/ Mai bine golan, decît activist/ Mai bine mort, decît comunist“. M-aş bucura enorm să aflu că Traian Băsescu a susţinut în vreun fel Piaţa Universităţii din Bucureşti, în 1990, sau că a dialogat cu Piaţa Universităţii, expresia sa din ianuarie-februarie 2012. Vă amintiţi cum s-a ferit de popor şi, apoi, a zis că poporul are dreptate să fie nemulţumit; de ce nu s-ar fi conservat această nemulţumire pînă în iulie 2012? De ce Traian Băsescu, cel din iarnă, să respingă, acum, un vot popular şi să îndemne la boicot? De ce să nu afle de nemulţumirea populaţiei şi la vot, nu doar din rapoartele serviciilor secrete?
    M-aş bucura enorm să fiu lămurit de ce Traian Băsescu este singura floare a democraţiei româneşti, care trebuie udată prin neparticiparea la vot. Nu cred în dictatură, în lovitură de stat (crîşmele sînt pline, Caragiale e spiritus rector, copiii mei ar putea să crească bine, în România, şi fără Traian Băsescu, care zicea că lumea e largă, putem pleca unde vedem cu ochii; Deci: am fost la vot. Ştiu cine-i Victor Ponta , ştiu cine-i Crin Antonescu, dar ştiu şi că Traian Băsescu a încurcat vieţile noastre, a provocat duşmănii, a antagonizat dispute. În plus, m-am săturat de omagii pentru Traian Băsescu, „salvatorul“, „apărătorul justiţiei“, cel care cară „ţara în spinare“ în vremuri de criză, care, ca un dîrz om politic, vrea să stăm acasă, sub pat, poate doar cu o feştilă aprinsă, să nu ne dibuie dictatura. Nu mai vreau oameni providenţiali şi cohorte de aplaudaci, care transformă un om cu păcate în unicul chezaş al democraţiei. Deci: am fost la vot.

    • Nu pot sa nu va cred ca sinteti sincer, sint parerile dvs, pina aici totul bine.
     Dar, d-le Chirila, nici un moment nu v-ati lipit de articolul de fata, ci ati ramas exact „in faruri”, criticind vehement si cu lux de detalii citeva persoane, exact ce vrea sa spuna A.F. in articol, si permiteti-mi sa cred ca ori nu l-ati inteles, ori nici macar nu l-ati citit atent- de data asta, parerea mea.
     Nu e vorba nici de poezie, nici de lauda, ci de reflectie responsabila in alegerea unei cai de urmat; cale de-a lungul careia persoanele , mizerabile cum le stim, atit cele pe care le pomeniti dvs.cit si cele de pe partea cealalta a baricadei (oare?!) ideologice, sint doar pioni ce vor dispare curind.
     Apelul lui A.F. este pentru a alege fiecare ceea ce e bine pentru el; in fond, procesul electoral este de un egoism pur, si, ca dovada, se finalizeaza prin votul individual in cabina, fiecare votind singur, conform parerilor si intereselor sale, sau/si ale grupului din care face parte.
     Acum, fara ura, fara pasiuni care se auto-ambaleaza, care cale ne ofera mai multa siguranta in respectarea legilor, ordinii si regulilor sociale , ne permite mai bine sa ne ducem viata de zi cu zi, publica si personala?
     Asta cred eu ca e important, si asta cred eu ca vrea sa ceara d-l Fumurescu. Alegeti, va rog !
     Atentie, exista doar o incercare!

     • @ stelian D – Va rog cititi asta :

      „DEMOCRATIA ROMANEASCA IN DOLIU: Guvernul Ponta pe urmele guvernului Goga-Cuza
      Nu ma joc cu cuvintele. De la inceput am spus ca exista ceva in comportamentul tandemului Ponta-Antonescu care ma face sa ma gandesc la nefastul guvern Goga-Cuza. Un guvern care a introdus draconice masuri antisemite in Romania, a generat haos economic si panica sociala. Sute de mii de evrei si-au pierdut atunci cetatenia in urma masurilor adoptate de acel guvern de trista amintire. Reactiile internationale au fost extrem de dure (evident nu din partea dictatorilor fascisti). Un guvern al isteriei xenofobe si al faradelegii, s-a prabusit in februarie 1938 lasand in urma amintirea unui moment de delir fara margini.” (V.TISMANEANU) E „marele soc” e imposibil dialogul de idei…
      Ma gasiti pe blogul d-lui DORIN TUDORAN – adevarat spectacol de idei – cu intelectuali de mare forta , cu opinii diferite , un regal

      Am postat la dl. Fumurescu pt. ca nu taie comentariile…Dl V.T. si absolut toti ceilalti autori aici pe Contributors daca ai alta opinie , daca nu pot raspunde …iti taie comentariul !!!
      E O UNANIMITATE CA …PE VREMURI ! ! !

     • @stelia D
      La chestiune va rog ….
      Acad. FLORIN CONSTANTINIU :“Actuala guvernare a ridicat incompetența, lăcomia și aroganța la culmi fără precedent” …..Dl academician a decedat intre timp….
      Articol publicat în revista „Istorie şi Civilizaţie”, februarie 2012
      „Am spus în repetate rânduri – și o voi face mereu – guvernarea actuala este cea mai incompetentă, cea mai lacomă și cea mai AROGANTA din întreaga istorie a poporului român.Actuala guvernare a ridicat incompetența, lăcomia și aroganța la culmi fără precedent. Pasivitatea de până mai ieri a românilor a făcut-o să creadă că totul îi este permis, că românii pot fi batjocoriți, umiliți, călcați în picioare. Dacă în 2011, când s-a hotărât reducerea salariilor, oamenii ar fi ieșit in strada, nu am fi ajuns la situația dezastruoasă de astăzi. Românii s-au comportat până mai ieri ca niște oi, care s-au lăsat tunse și mulse, fără să scoata un behăit. Atunci, „pastorii” lor, îmbrăcați în costume Armani și rochii Gucci, au crezut că, oricâte abuzuri ar săvârși, impunitatea lor este asigurată.
      Se pare însă că românii suportă mai lesne să fie jecmăniți decât umiliți. Iar actuala guvernare le-a întrecut pe toate în a-i batjocori. Așa a fost posibilă numărătoarea de pomină a votului de la Legea Pensiilor, făcută de dna Roberta Anastase și trecută cu vederea de Justiție, așa a fost posibilă INCERCAREA de comas are a alegerilor, cea mai gravă încălcare a democrației din perioada post-decembristă. Dacă au înghițit atâtea, înghit orice, a fost gândul guvernanților despre români. (…)
      In cazul mișcărilor din România, nemulțumirile sunt atât de multe și variate, încât ele țâșnesc aproape din gura fiecărui manifestant. Cred ca impulsul cel mai puternic in stare sa-i tina pe oameni in strada, in frig si sa nu ia seama de incercarile de tot felul ale jandarmilor de a-i descuraja si intimida a fost dispretul guvernantilor. Romanii se simt dispretuiti si asta e mai greu de indurat decat taierea salariilor.
      Dl. Traian Băsescu culege ce a semănat , s-a vrut președinte-jucator, nu președinte-arbitru. Profitând de servilismul PDL și UNPR, care știu că, fără el, n-ar însemna nimic, Domnia Sa „a concentrat în mainile sale o putere nemărginită” (ca sa reiau formula lui Lenin despre Stalin, în celebra scrisoare către Congres, din 24 decembrie 1922). Intr-adevăr, dl. Traian Băsescu este șeful statului, șeful guvernului, șeful Parlamentului, șeful Justiției, șeful Armatei, șeful serviciilor speciale și secrete. „Tot ce misca-n țara asta, râul, ramul”, vorba poetului, îi este subordonat și controlat. Era firesc, așadar, ca orice nemulțumire, indiferent de natură, indiferent de domeniu, să-l vizeze pe el. In loc de a fi un factor de mediere și conciliere, Domnia Sa a preferat confruntarea și agresivitatea. (…)
      Soluția cea mai bună ar fi alegerile anticipate, care ar da posibilitatea poporului să-și spună cuvântul. Dar falsa democrației se teme de moarte de consultarea poporului (…). In România, ciolanul este ținut cu ghearele și cu dinții (…)”.

    • Nu d-le Chirila,
     nu Traian Basescu ne-a incurcat vietile,ni le-am incurcat singuri.Metafora cu „unica floare” de ce n-o aplicati unui Crin s-ar potrivi mai bine.Nu cred nici eu in „salvatorii unici”,in „tatuci” ,in oameni providentiali care salveaza omenirea.Numai ca,vedeti dvs,.realitatea ne obliga sa ne raliem cu acele personalitati politice care pot da curs evolutiei si care ne reprezinta mai bine.Si credeti-ma din aceasta categorie nu face parte Ponta,Crin,Voiculescu,Sova,Banicioiu,Tusa.

  • Dl. Patapievici şi-a ales drept motto pentru broşura intitulată “Politice” un citat din opera lui Henry de Montherland:
   „În orice ţară, nu există cu adevărat decât două partide: partidul celor care îndrăznesc să spună RĂSPICAT “ DA” sau “NU” şi partidul celor care nu îndrăznesc. Când numărul celor care nu îndrăznesc covârşeşte numărul celor care îndrăznesc, ŢARA ESTE PIERDUTĂ”.

   • si deci vrei sa-i „elimini” pe cei ce nu-ti convin? SUrpriza, sunt mai multi cei care NU au dorit sa actioneze cum vrei tu! Te intorci la dictatura celor (mai) putini?

   • V-ati batut rau joc de citatul in cauza aplicindu-l unui referendum nelegitim. Raspunzi raspicat la intrebare daca intrebarea e bine pusa intr-un context corect. Daca va agata o prostituata pe strada pentru a va oferi serviciile sale, ii spuneti ceva raspicat? O ignorati si va vedeti de treaba dumneavoastra.

 2. Sigur, sunt multi oameni care desi decenti in comportament au o rigiditate paguboasa in judecarea faptelor. Oribiti de ura fata de Basescu, ignora pericole cu consecinte infinit mai nocive decat inca doi ani de Basescu. Dar ma tem ca intransigenta prinicipiala nu face parte din explicatie. Un om principial se informeaza atunci cand trebuie sa decida ceva important. Iar daca se informeaza accepta ca Basescu cu toate pacatele lui, nu putine, nu a incalcat constitutia, ca presedintele oricum s-ar numi el are un mandat fix si nu trebuie demis abrupt pe motive si prin proceduri pseudo-legale. Teama mi-e ca multi dintre cei „orbiti de ura” pun principiul machiavelic deasupra principiilor.

  • Pana mai ieri, desi auzisem pe multi spunand ca nu-i vorba pana la urma de Basescu ci de justitie nu cred ca constientizam asta. Dar dupa ce l-am auzit pe maitre Becali urland pe la RTV „Dati-l jos pe Basescu si imediat inlocuiti-o pe Kovesi, schimbati-l pe Morar” am iesit cred din transa caprioarei. Nu cred ca toti il urasc pe Basescu pe bune. Cred ca multi doar se tem pentru chiverniseala si libertatea lor si ar distruge tot ca sa scape de teama asta, ceeace omeneste e de inteles. Cat despre noi, ceilalti trebuie sa fim foarte atenti sa nu ne calce ditamai tirul care se napusteste pe soseaua Romanicai…

   • Excelent : «Dar dupa ce l-am auzit pe maitre Becali urland pe la RTV … am iesit cred din transa caprioarei.» !!!!!!!!!!!!

  • D-L FUMURESCU , DAR STENOGRAMELE IN VALURI…VALURI …CU ELE CUM RAMINE ?
   Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, spune, referindu-se la dialogul dintre foștii miniștri Rus şi Dobre, că “personajul Rus vorbeşte evident ca unul care se ştie înregistrat – poate chiar se înregistra el însuşi – preocupat să creeze, pe de o parte, o imagine cât mai proastă USL, pe de altă parte – o imagine cât mai bună pentru el însuşi. Oricum, ca primar, pot spune că nu există nicio legătură între ce spuneau cei doi şi ce ni se cere nouă, primarilor, să facem“”, afirmând că nimeni nu le-a cerut primarilor să modifice “fie şi o literă” din listele electorale.
   Potrivit acestuia, nimeni nu le-a cerut primarilor să modifice “fie şi o literă” din listele electorale după care s-a desfăşurat referendumul.
   “Nimeni nu ne-a cerut nouă să modificăm fie şi o literă din listele electorale după care s-a desfăşurat referendumul, darămite să omitem pe cineva din acele liste. Tot ce ni s-a cerut este de bun simţ şi perfect legal, şi anume să spunem dacă pe liste există persoane decedate, persoane care şi-au pierdut dreptul de vot, persoane cu actele de identitate expirate etc., şi dacă da, câţi sunt din fiecare categorie”, spune prof.univ. dr. N.Robu.

   • dl.prof.Roibu si ceilalti primari se gasesc intr-o situatie ingrata: ORI listele contin erori (si asta inseamna ca ei insisi nu si-au facut o treaba ce trebuie terminata la 11 iulie, sunt deci incompetenti sau rau-voitori) ORI listele nu contin erori (si asta inseamna ca mini-recensamnatul este inutil sau rau-intentionat). Deci???? USL se lauda cu 2200 primari, toti incompetenti (PDL nu are decat 870 primari) ???? Nu mai e vina MAI, acum e vina primarilor?

 3. Nu fiti asa de sigur ca USL a pierdut! Eu as zice ca, daca UE si SUA ramin in continuare la nivel de declaratii si nu impun sanctiuni, USL s-ar putea sa cistige. Pur si simplu vor ignora totul, asa cum au facut-o de atitea ori. Plagiatul lui Ponta e doar un exemplu.

  Aminarea data de CCR e un semnal clar ca lupta e departe de a fi cistigata. S-ar putea ca pe 1 septembrie sa mai fie o aminare, ca lipseste o stampila de pe listele electorale la pagina 351.

  • Am vrut sa spun mai sus „lupta e departe de a fi incheiata”. Ca de cistigat nu poate vorba, toti pierd, chiar daca acum unii nu-si dau seama.

   • Ignorarea realitatii functioneaza doar in est.
    La fel si minciuna transformata in adevar prin repetare (eroarea comuna…).

  • La cîteva zile după referendum, avem un preşedinte (Traian Băsescu), care a cîştigat referendumul,
   care a avut o campanie strălucită şi
   care, cu ajutorul celor care nu au votat, a reinstaurat democraţia şi a evitat o lovitură de stat?

   Traian Băsescu spune că toţi cei care au stat acasă sînt „europeni“, iar ceilalţi, care au votat, sînt , nişte inconştienţi pe care nu trebuie să-i iei în seamă…
   ….cu lacrimi în ochi, mulţumindu-le alegătorilor, , în acest ceas de cumpănă, că au înţeles necesitatea unei riposte fata de o LOVITURA DE STAT – prin fuga din faţa secţiei de votare

   E caraghios, fiind preşedinte şi om politic, să umbli cu flacăra democraţiei, cu steagul tricolor la brîu şi cu ZîMBETUL întins pînă la urechi, cînd 7,4 milioane de oameni nu te vor ?.

   Toţi aceşti alegători sunt analfabeţi, mitocani şi vînduţi ruşilor si comunişti ?

   Cei 7,4 milioane nu vor mai crede ca DEMOCRATIA da cistig de cauza unui procent de 87 % .. multe milioane de oameni vor intelege ca de fapt democratia e O LOVITURA DE STAT …
   Indemnul repetat obsesiv catre alegatori – sa nu vina la vot – te ducea imediat cu gindul la un alt indemn ,facut tot de seful statului “Stati linistiti la locurili voastre”

   MORTII l-au ajutat pe Băse să căştige!
   – Normal. Ce-ai fi vrut, să participăm la lovitura de stat? Voiai să ne dezgroape şi să ne aresteze?
   Dacă aveam şi noi câteva dricuri electorale, altul era astăzi rezultatul.

 4. Incep sa-l vad iarasi pe Fumurescu cel pe care refuzam sa-l mai citesc si care, ceva timp in urma a cotit, mi s-a parut, in directia buna, sau cea pe care o cred buna.

  Sa fie chiar adevarat ca „Adevarul e ca, din motive de imensa prostie USL, tentativa de debarcare a lui Basescu a esuat”??? Sa fi fost doar o prostie, oricat ar fi ea de imensa???

  Tocmai aici este cheia pentru care am scris primele randuri la comentariul meu.

  A incerca sa prezinti drept prostie ceea ce pentru intreaga lume reprezinta o lovitura de stat, un recul comesurabil de la normele minime ale democratiei, de la o reduta deja castigata pentru Justitia romana, pentru mine echivaleaza cu un mare semn de intrebare asupra obiectivitatii si bunei credinte a autorului.

  Ce v-a determinat sa o recotiti la pozitia initila, dle. Fumurescu?

 5. bun apelul, numai ca, din pacate, tare ma tem ca bate la niste porti zavorate bine, in spatele carora se afla niste urechi astupate cu indaradnicie

 6. Foarte frumos spus !
  Un mic comentariu. „”” Saptamanile acestea sunt un test pentru voi, anti-basescieni inteligenti, cititi si, mai cu seama, de buna credinta”””.
  Din pacate ,daca pot recunoaste si accepta ca exista ani-basescieni inteligenti si cititi ,deocamdata nu am intalnit nici unul sa fie,in acelasi timp ,si de buna credinta .
  Ma tem ca cei care sunt de buna credinta sunt taman aceia care nu-s nici inteligenti ,nici cititi ,ci doar folositi ,in prostia lor .
  Nici nu stii care sunt mai periculosi .Cei inteligenti si de evidenta rea credinta sau prostovanii ce-lurasc sincer pe Basescu doar pentru ca li se inoculeaza asta ,zilnic, de ani in shir.

  • Intr-adevar, reaua credinta a membrilor si simpatizantilor USL, in special a celor care apar la televizor sau in presa scrisa/online este uimitoare si de neinteles (ca proportie de masa, cvasiunanimitate).

 7. Dacă vreţi să ridicaţi o casă, veţi putea face singuri totul, fundaţie, ciment, cărămizi, ferestre, acoperiş? sau aveţi nevoie să apelaţi la alţii? veţi putea construi oricum, sau veţi respecta regulile după care să stea în picioare casa? după ce-o veţi fi terminat-o, dacă vin alţii şi constată „ia uite, o casă nouă, hai s-o dărîmăm!”, la cine apelaţi ca să vă protejaţi casa?
  Aşa cum betonul şi cărămida au reguli pe care le veţi respecta ca să nu vă treziţi peste o lună cu o dărâmătură, nici convieţuirea nu e posibilă în afara unor reguli între noi.
  Alegerea acestor vremuri e între a dărîma sau a construi. A văzut cineva un semn despre ce vrea să construiască USL? Mesajul USL e clar şi unic: vrem să dărîmăm. Nimic altceva.
  Aveţi în mână un oţel, alegeţi dacă-l transformaţi în unealtă sau în armă. Ura demolatoare îndreptată azi contra unui regim, pe cine va viza mâine? Se va preschimba în dragoste frăţească, sau ne va nimici pe noi toţi, indiferent de cum ne poziţionăm astăzi?

 8. M-am saturat un pic ca pe Contributors se scrie doar despre Referndum si Basescu. Mi-as dori sa se exploreze si alte topici. Devine cam repetitiv, pur si simplu nu mai imi vine sa dau clic pe articole ca dupa titlu si intro stiu deja ce o sa spuna. Nu spun sa se abandoneze cu totul problema cu CCR, nici sa se neglijeze,… dar sunt pe forum multi oameni destepti. educati, calatoriti, cu multe posibile idei, solutii si comentarii originale pentru Romania, tara care are sansa azi de a vedea ce au facut si alte tari si sa aleaga ce e mai bine (si sa nu urmeze chestiunile care au creat probleme in alte tari si au potentialul sa creeze aceleasi probleme in alte tari.)

  • Ce sa „aleaga” romanii, ca dupa cum arata scena politica romaneasca, dupa cum arata clasa politica romaneasca, CE si mai ales PE CINE sa „aleaga” ?!
   Despre ce solutii vorbiti, cand vedeti cum arata clasa politica romaneasca ?!
   Va intreb sincer.

   • Alegeţi-vă după chipul şi asemănarea voastră. Ce am văzut, ani de zile, în parlamentul României? oameni insolenţi, ajunşi acolo pentru propria mărire şi chivernisire. Cum au ajuns acolo? înşelându-ne. Ce-au făcut, odată ajunşi? ne-au dispreţuit. Când Parlamentul va fi umplut cu oameni cărora le pasă şi se străduiesc pentru binele naţiunii, atunci şi numai atunci vom putea spune că suntem în democraţie. Pâna atunci trăim într-un iarmaroc tragi-comic.

    • Numai ca pe listele partidelor politice romanesti gasim o adevarata fauna !!!
     De unde sa alegem ?!
     Numiti-mi azi macar cateva persoane pe care le vedeti de „ales” din eventuale liste ale partidelor romanesti !!
     FAUNA !!!
     Adica, exact ceea ce vedem si in Parlament !!!!

   • in Anglia, ACUM 300 DE ANI, se punea aceeasi intrebare!! au avut rabdare, s-ales graul de neghina si au avut in fine un parlament ce da exemple altora!. Noi n-am avut decat un singur TUR de uninominal (si acela imperfect).

  • @ G.

   Au contraire as putea spune. Sub pretextul dezbaterii refendumului si a realitatii ireale a ultimelor luni, se dezbat pe contributors chestiuni foarte interesante. Pentru mine cel putin, articolul de fata – foarte interesant – reprezinta o analiza a naturii umane, a modului in care si cei mai rationali si inteligenti dintre noi pot fi orbiti de sentimente (adesea false) justitiare, dominati de pastrarea conseventei in detrimentul analizei riguroase a realitatii, etc: adica faptul ca oricat ne-am stradui, suntem intr-o mica masura fiinte rationale.

  • Superba faza cu ploaia care ploua si cu marul care cade. In aceeasi vena: comunismul cade din 1989 incoace si trebuie sa ajunga jos, in felul asta si Basescu trebuie sa ajunga jos ca ultimul presedinte comunist din RO.

   • De la inceputul articolului am stiut ca dl. Fumurescu se adreseaza inorogilor: Nu exista anti-Basescu inteligenti, cititi si, mai cu seama, de buna-credinta. Daca va este asa de urit „ultimul presedinte comunist”, nu utilizati mijloace comuniste ca sa scapi de el: facem un referendum cind vrea muschii nostri si-l cistigam umflindu-ne muschii cu substante interzise. Iar daca vreti sa-l inlocuiti pe ultimul presedinte comunist cu primul presedinte nazist, aveti o problema.

   • Desigur, un președinte care a declarat comunismul o crimă, „trebuie să cadă”, în timp ce urmașii direcți ai comunismului (FSN, PSD) încalcă bine mersi, în fiecare zi, toate legile și ne mână direct spre Rusia. Ciudata optică aveți.

     • Am zis eu ceva de America? Vreau să fim în UE, cu totul, și nu în Rusia. Din motive de respect față de lege, nu de altceva. Dacă e până acolo, cred că UE se înțelege mai bine cu americanii, decât cu rușii, deci nu creați zânzanii aiurea.

     • D-le Bruma,
      Cred ca vreti sa creati o falsa opozitie, UE vs.USA, dar nu cred sa reusiti, pt. ca orice roman mediu si limpede la minte stie ca or fi ei in concurenta economica, logic, DAAAAR, ce-i uneste si-i va uni vesnic sunt toate acele principii si valori pe care le numim generic „occidentale” si pe care n-are rost sa le insiram aici…
      Destul sa amintim ca spre aceste valori au privit si privesc cu speranta toate tarile ex-comuniste si sunt cele in numele carora lumea occidentala (egal USA si EU !) isi manifesta ingrijorarea in ceea ce ne priveste…

      Nu-mi dau seama daca sa fim „manati”e ceva peiorativ in conceptia dvs., dar cred ca pe noi toti ne-ar ajuta pe moment sa lasam ipocrizia asta (de capra raioasa da’ cu coada sus-ziceau bunicii!) si sa recunoastem ca mereu am poftit la ce si cum e Acolo (marturisit sau nu). Simplu. Discursurile de tip nationalism comunistoid („sa nu ne-nvete pe noi strainatatea!”/ sa nu lasam AGENTURILI sa ne subjuge”) sunt jalnice in lumea de azi si e dramatic pt. noi ca ne aflam intr-un loc in care ele mai „prind”…

 9. O singura observatie, d-le Fumurescu. In demersul dumneavoastra cred ca faceti o mare eroare pt ca URA, in general si cea care pleaca de la si/sau determinade o perceptie denaturata a realitatii, cu atat mai mult, nu este nici „inteligenta”, nici „de buna- credinta” si nici nu trebuie incurajata si mangaiata pe frunte…

  • Multumesc; exact ce doream sa subliniez si eu!
   Cetateanul care este manat de ura este doar un idiot! Iar intelectual manat de ura nu exista pt. ca din statutul de intelectual a decazut, automat, in cel de troglodit.

  • Si atunci ce e de facut? Trebuie raspuns cu intransigenta, nu? La ura raspundem cu ura, nu?

   Vedeti ca domnul Fumurescu facea apel la cei de buna-credinta de pe margine, nu la politicienii USL. Daca fratele meu gandeste cam cum zice domnul Fumurescu mai sus, ce am eu de facut? Discut in contradictoriu pana incepem sa urlam amandoi, il reneg, nu mai discut toata viata cu el, il iau la bataia ca sa ii bag mintile in cap, merg mai pe seara sa ii dau foc la masina?

   Eu zic sa ne gandim mai bine. Apelul domnului Fumurescu e binevenit.

   P.S. Domnule Fumurescu, pe voxpublica nu (mai) publicati?

   • Cu idioti si trogloditi nu ai cum sa ai un dialog (daca nu credeti, verificati!). Imi pare rau daca chiar aveti un astfel de frate … Solutia atunci este sa nu abordati probleme politice; aveti varianta „The rain in Spain falls mainly on the plain” …

   • Regret, dar chiar nu va inteleg, nu gasesc legatura logica intre ceea ce am spus si comentariul dumneavoastra…Fara urma de ura, poate doar din oboseala si un prea-plin al proceselor de intentie, al rastalmacirilor intentionate, al falselor si non-argumentatiilor care abunda in aceasta perioada, marturisesc ca nici nu ma intereseaza prea tare, asa ca nu va solicit efortul unor explicatii in plus.

 10. Am purtat si eu discutii cu destui care sutin demiterea lui Basescu. Invariabil cand le expun FAPTE ale USL, ei imi aduc aminte de DECLARATII sau OPINII ale lui Basescu sau ale celor care il sustin. De obicei nu ma lasa sa termin propozita inceputa si vin rapid cu o intrebare in sensul celor de mai sus. Nu stiu cum se poate defini comportamentul descris dar imi este clar ca este legat de perceptia realitatii. Am intalnit des si situatia in care la intrebarea simpla: , raspunsul vine stupefiant: . Confuzia din capul unora cu privire la verbele a vrea, a putea si a trebui ma dispera.

  • Scuze nu stiu ce s-a intamplat cu postarea mea. Revin cu precizari. La intrebarea de ce TREBUIE demis Basescu mi se raspunde ca Constitutia permite si deci se POATE

   • Pentru ca asa vor muschii lor, a USL-istilor: ce Constitutie, ce legi, ce regulamente ?
    Ciocul mic, acum am ajuns noi la putere si va aratam noi cine-i seful !
    Si milioane (nu chiar 7.4, dar minimum 5) de cetateni romani cred si sustin ca e normal si bine ce se intimpla in 2012 in Romania (de la caderea guvernului Ungureanu la demiterea lui Basescu).

   • Este simplu, dragul meu : da, Constitutia o permite, este adevarat.
    Ceea ce scapa majoritatii orbite de pasiuni si orgolii prostesti, este ca aceasta constitutie este o lege ! Fundamentala, dar totusi o lege.
    Daca luam exemplul unui acuzat de furt, acesta va fi condamnat , conform legii, doar daca va fi gasit vinovat, cu dovezi, in cadrul unui proces de durata, pentru ca legea permite sa fie condamnat. Insa, daca acuzatia nu este dovedita, nu va fi condamnat si actiunea se stinge de la sine.
    Revenind la suspendare, falsele motive, inexistente juridic, s-au transformat in populisme ieftine (sa nu detaliem, vezi afisele de campanie) care nu au nici legatura sau relevanta in procesul suspendarii, total nefondata si abuziv sustinuta .
    Ce ar trebui, judecind corect , sa se intimple cu actiunea, CONFORM LEGII, chiar daca de data asta aceasta lege se numeste Constitutie ?

 11. Eu ma declar convins de ceva vreme si nu de azi dupa articolul asta.
  Sunt anti-Basescu convins de vreo 4 ani, dupa ce in 2004 l-am votat pe Traian Basescu convins ca era UNICA sansa de schimbare a Romaniei dupa anii cu PSD.
  Din pacate m-a dezamagit si asa am devenit anti-Basescu convins, mai ales ca mi-a dat constant motive cu carul.
  Recunosc insa si am mai spus-o ca USL este un dezastru la care sincer nu m-am asteptat, adica la un asemenea dezastru.
  Au ratat si ei ca si Traian Basescu sansa de a schimba ceva.
  Grav este ca acum am ajuns la un moment in care sincer imi pun intrebarea: PDL nu merge, USL este un dezastru, INCOTRO Romania si mai ales CU CINE?
  Ca asa cum arata scena politica romaneasca azi nu vad iesire de schimbare in bine.
  Dupa alegerile din toamna daca rezultatul va fi cel scontat, adica din nou un USL la guvernare, nici nu vreau sa ma gandesc la ce va urma: Traian Basescu alaturi de USL…
  Despre PDL nu vad sanse, romanii sunt satui de PDL, asta este….
  Iar Initiativa civica a lui MRU nu o vad inca cu sanse de succes, mai ales ca va avea PDL in componenta, ceea ce din start va crea probleme, adica iar sa le vad pe listele Initiativei(candidand la alegerile parlamentare din toamna) pe Madam Udrea, pe Roberta Anastase, pe Oltean, pe Hoara, pe Popoviciu….???

  • nu va grabiti! S-ar putea sa aveti surpriza ca nu sunt pe lista nici Madam Udrea ori Roberta Anastase, nici Oltean …

   • @ ronit ot Astria

    DAR DE CE FARA ACESTE „COMISARE VUITTON”
    N-A FOST BINE ATITIA ANI CU ELE ?
    ELE SE SUPRAPUN „REGIMULUI BASESCU” IN TOTALITATE ! ! !

    Cind Băsescu stătea cu o blondă la şpriţ în Golden Bliţ.a fost prima fotografie publică a Elenei Udrea. S-a tot vorbit apoi despre relaţia dintre preşedinte şi rapid numita sa consilieră-şefă. Udrea însăşi a răspuns ambiguu-provocator, întrebată fiind direct de presă dacă e amanta lui Băsescu.
    O problemă pusă întotdeauna greşit. Sexul a fost secundar în relaţia dintre animalele de pradă Băsescu şi Udrea. Tânăra Nuţi nu era o simplă blondă „bună”, îşi cucerise deja o poziţie de putere în Sistem pe axa soţul Cocoş, consiglierii lui Năstase, Bittner şi Petrache, Theodor Stolojan, cel care a înfipt-o în PNL. Pe o simplă „pisi”, T. Băsescu o folosea şi o arunca. Mârtanca Udrea era un trofeu: rece, şmecheră, cinică, hotărâtă să calce pe cadavre ca să parvină, adică exact singurele însuşiri ale unei fiinţe umane care îi sunt pe plac d-lui preşedinte. Înainte de orice, Udrea şi Băsescu aparţin aceleiaşi specii.
    De 8 ani încoace, femeia aceasta este simbolul dispreţului pe care Băsescu îl afişază chiar faţă de propriul său electorat, că de restul naţiei nici nu mai vorbim. Bă, tâmpiţilor, bă, triştilor care aţi pus botul la vrăjeala mea, fie patetică, fie hăhăită, şi m-aţi votat, pariem că dacă o pun pe asta şefa cancelariei prezidenţiale o să înghiţiţi şi o să tăceţi? Superministreasă, ce ziceţi, merge? Dacă o fac şi şefa de facto a PDL, are cineva ceva de zis, se opune cineva, se abţine cineva? Nu. În unanimitate.
    Niciunul dintre marii pedelişti n-a îndrăznit să se opună făţiş komisarei Vuitton pe care Băsescu le-a băgat-o în coastă, au lăsat-o să calce imaginea partidului în tocurile cui ale pantofilor ei roşii până când a făcut-o ţăndări.
    Vinovaţi pentru dezastrul PDL din Bucureşti sunt toţi liderii partidului care au dat organizaţia de Capitală pe mâna Elenei Udrea. Au făcut-o din laşitatea care îi va opri acum să-şi dea demisia în bloc.
    Cât îl priveşte pe mamoşul Elenei Udrea, dacă ar avea ce a plimbat prin gură de atâtea ori ca pe o duşcă de whisky, s-ar decaza urgent de la Cotroceni şi s-ar duce alături de PDL, şi de Elena, în opoziţie. E vorba despre ONOARE…

  • Sa nu va suparati, dar din atitudinea asta (legitima, desigur) cum ca toti sunt o apa si-un pamant), adica cele 2 grupari politice importante sunt la fel de corupte, incompetente, iresponsabile si mafiote, vor rezulta lucruri pe care le vom regreta (celebrul proverb cu cel de-al 3-lea care castiga cand doi se cearta). Si va fi prea tarziu. Pt. ca nu ne va placea DELOC acel al treilea, indirect sustinut de noi care n-am mai vrut sa alegem pe niciunul din cei doi…Vezi procentul obtinut la locale de PP-DD.

   Asa ca va propun, cu toata modestia si sinceritatea, modelul meu simplist de a alege (caci sa alegem suntem obligati de cei 1400 de oameni care au murit ca noi sa putem vota liber): da, sunt 2 mafii (poate ca noi ca popor nu putem inca emana altceva, poate ca inca nu meritam altceva). Dar intre cele 2 mafii, voi alege fara ezitare, fara regrete, oricand, pe cea sustinuta / incurajata de lumea occidentala si nu pe cea sustinuta / incurajata de Moscova. Pe cea care se uita la niste modele la care toti jinduim (marturisit sau nu), chiar daca face tampenii ca sa le atinga, si nu pe cea care priveste mai ales spre trecutul comunist al tarii si nu poate sa se desprinda de paienjenisul securistic mai vechi sau mai nou si de influentele acelor lideri.

   Faceti acest exercitiu modest: ziceti-va ca aveti de ales DOAR intre 2 mafii si „scanati-le” cu onestitate fata de dvs. si cu obiectivitate fata de trecutul recent al Romaniei. Veti putea alege, veti simti o usurare. Macar pe moment, credeti-ma!

 12. Foarte frumos articolul, dupa parerea mea pune punctul de i. Realitatea trebuie vazuta asa cum este, nu cum am dori noi sa fie sau… o sa avem o problema.

  Tot in acest context imi vine in minte o fraza care mi se plimba obsedant in cap de cand a inceput toata povestea asta in Romania: „somnul ratiunii naste monstrii!”. Toata nebunia asta din presa are ca finalitatea adormirea ratiunii! Efectele… caderea in gol!

 13. O analiza in stil Fumurescu: subtila, dar si pe inteles.
  Mai exista un „dar”: s-a gindit sa nu supere eventualele firi sensibile (vezi si rapida precizare: „Multi dintre voi sunteti « de stanga » (asta e o constatare, nu o acuzatie, Doamne fereste !).”
  Rogozanu nu iti va intoarce gentiletea ;)
  Si inca unul: „Motivele principiale pentru a-l vedea schimbat, de asemenea : de la sustinerea parlamentului unicameral si a sistemului bipolar, la pozitiile anti-ecologiste, trecand prin ospatari si tinichigii.”
  Daca astea sint motive de a-l schimba pe Dictator, toata zidirea articolului este doar ca sa ne aflam in treaba.
  Scoate fraza asta din articol si poate il voi citi tot.

 14. Nu ştiu, Aline….Caprioare orbite de faruri? Care, farurile, sunt în sine perfect îndreptăţite? Şi anume care? Ura viscerală faţă de Băsescu? Principiile la care ţin? Ura viscerală îndreptăţită în sine? Nici principiile la care ţine cineva nu sunt îndreptăţite în sine. Eventual de catre cel care ţine la ele. De altfel îndreptăţirea este întotdeauna căutarea argumentului exterior. Îndreptăţit în sine este doar Dumnezeu pentru că el este cea ce este.
  Odata iesit din transcendenta, lucrurile insa devin mai clare. Si pentru ca traiesti in America, iata-le mai pe americaneste: nu prea are sens sa trec la negocieri cu raufacatorul care imi patrunde in casa. Am doua solutii: sau ma opun cu orice risc sau accept fatalitatea si asist neputincios la oroarea care urmeaza. Sigur, pot si protesta daca am curajul si vreau sa trec mai repede in lumea viselor…
  Ca in toate, exista desigur si exceptii. Daca il cunosc pe infractor, pot incerca….Dar situatia cea mai perversa este cand patrund impreuna cu el dupa care realizez ca eu il cunosc pe cel pe care vrem sa-l pradam. Da, in aceasta situatie pot incerca sa fac apel la ne-licheaua si la licheaua in acelasi timp.
  Problema e ca pentru primul trec drept complice iar pentru celalalt tradator…

 15. 1.daca dvs considerati pdl de dreapta spuneti-mi si mie va rog, 2-3 masuri de dreapta luate de pdl.
  2.usl a pierdut deocamdata ptr ca a acceptat cvorumul. putea sa -si imagineze chestia cu boicotul si sa puna un prag minim de votanti „nu” in acest context.
  3. usl a pierdut prin faptul ca a numit doua petarde eventual si o coada de topor la administratie si interne.
  4. radicalizarea usl nu va mai permite sincope de genul cvorumului si a numirilor de tip rus.
  5.daca basescu se va intoarce la cotroceni profitand de smecheria cu invalidarea sa vedeti atunci lucruri interesante pe strazile capitalei si mai ales la cotroceni.
  6.usl stie ca are sanse doar impreuna … ptr ca aliantele cu pdl au fost dezastruoase …
  7.nu stiu cum ati trait dvs in romania si pe unde. dar nu cred ca ati incercati viata oamenilor cu venituri medii,care asigura traiul de azi pe maine, nu mai vorbesc de aia cu adevarat saraci.

  • D-le Fumurescu, uitati-va bine la „caprioarele” care comenteaza. Sinteti sigur ca ati identificat corect specia?

   D-le Aciduzzu, am plecat din Romania dupa 10 ani de guvernare PSD. Vreti sa vorbim de saracie? Va stau la dispozitie.

   E de necrezut cum simpatizantii USL vorbesc despre favoritii lor ca despre o coalitie de partide fara trecut, doar cu un viitor luminos. Cind vezi insa ca singurele cozi de topor sint ministrii de la Interne si Administratie, incepi sa capeti elemente de intelegere.

   • Printre putinele comentarii cu sens, pe acest site.

    Ar trebui intrebat onor autorul, pentru ce motive ministrul de interne Ioan Rus si-a dat demisia?!

    Poate si-o fi aprins farurile si, vazand multimea de caprioare orbecaind pe sosele, si-a luat seama.

    Si nu numai farurile s-au stins, ci si biata de luminita in care speram, conform „promisiunii” lui Brucan ca dupa 20 de ani se vor mai rari randurile stupid people in favoarea unor iluminati…

    I-as recomanda autorului si celor carora l-i se adreseaza sa mearga la culcare, s-au creat conditii optime, deja…

  • … ca sa nu mai vorbim de tot felu’ de handicapati, aia care iau „socialu'”, bugetari, cadre militare disponibilizate, revolutionarii de la Caracal si te miri unde … etc. Toti aia pe care romanii care lucreaza (in tara sau strainatate) ii duc in spate gafaind.

  • Si are USL solutii pentru punctul 7 din lista dv. ? Dupa toata decredibilizarea tarii pe care a reusit-o in termen record ?

 16. Nu cred ca se poate discuta rational cu cei care-l urasc cu putere pe Basescu. Am vazut atatia oameni de-astia, care cand spui ceva bun despre Basescu pur si simplu se transforma si incep sa urle si sa gesticuleze, ca eu cred ca astia nu mai au sanse.
  In rest, articolul e fain.

  • @ Max

   Exact, ati spus-o cat se poate de bine. Si asta pentru ca in general emotiile puternice domina rationalul. Este un fapt universal, pe care insa il constatam – din nefericire – in societatea romaneasca, pe pielea noastra.

   Insa exista lucruri chiar mai puternice decat emotiile – acestea fiind starile de natura fiziologica. Se zice ca ne despart doar sase mese de momentul in care redevenim animale. Evident, sunt contrazis de sutele de mii de cazuri in care oamenii au gasit puterea ca in momente extrem de dificile (ex: in lagarele de concentrare, in inchisorile comuniste, etc) sa-si foloseasca intelectul pentru a birui si emotiile dat si starile fiziologice extreme.

   Diferenta cred ca o face speranta (ex: speranta ca vei apuca sa re-traiesti vremuri normale), ceea ce in cazul multor romani (atentie, din ambele tabere) incepe sa dispara – si asta cred ca e adevaratul „puci” ce a fost administrat acestui popor. Practic oricine va castiga lupta ce are ca miza acest referendum va trebui sa redea speranta de mai bine oamenilor aflate in acealalta barca. Si asta cat mai rapid.

 17. Mereu la fel. Mereu nicio referire la cele 7.400.000 voturi DA. Nicaieri. Indiferent de Ponta, Antonescu, USL, etc, sunt voturile. Mult mai multe decat a luat USL la alegeri. Mai multe ca niciodata date intr-o singura directie. Iar voturile astea sunt oameni. Multi. Foarte multi. OOOK! Se accepta „infrangerea” si se reintoarce la Cotroceni. Ce va urma? Cu 7.400.000 impotriva? Cu ura acestora neimpacata ce se va intampla? Iar Rosia Montana? Iar Igas? Iar Videanu? Iar toate amazoanele alea inepte? Iar toti ceilalti? Iar aiureala cu parlament unicameral? Si toate astea pentru un singur om? De ce? Si mai e ceva… Oriunde in democratiile cu care suntem aliati la un asemenea vot impotriva rezolvarea era simpla. Demisia. Asa e acolo. Mereu. Dincolo de ura viscerala pomenita sunt voturile si bunul simt. Atat.

  • Am auzit de atatea cazuri (reale, aflate de prieteni) de oameni de la tara luati pe sus la vot, pe langa ce s-a scris in presa de fraude de toate felurile, incat, zau, mi se pare jenant sa mai afiseze cineva cu nonsalanta acest numar de 7.400.000 de voturi.

    • Stiti zicala aia: unde trece suta (de mii) trece si milionul? Adica, mai pe inteles, raman intre patru si cinci milioane, adica ne intoarcem la niste cifre veridice si arhicunoscute. Si mai pe inteles, va jucati cu castele de nisip.

  • Nicaieri in democratiile cu care suntem aliati nu s-a ajuns si nu se va ajunge niciodata la momentul votului de incredere pentru un presedinte in functie. Asta pentru ca un parlament din acele democratii, fie el uni sau bicameral, nu abuzeaza de puterea pe care o are.

  • Cele 7.4 milioane de voturi sint nelegitime pentru ca Referendumul e nelegitim. Intr-o democratie nu ai voie sa declansezi proceduri de suspendare a Presedintelui doar pentru ca popularitatea acestuia e foarte scazuta. 7.4 milioane de romani nu au votat DA pentru ca Traian Basescu a comis fapte grave de incalcare a Constitutiei, singurul temei legal de demiterea Presedintelui. Daca or fi fost vreo citeva zeci, hai sa zicem cu indulgenta, sute de mii care au votat asa (intre ei „caprioarele” d-lui Fumurescu). Restul, au votat cum i-au indemnat USL-ul, care a uitat brusc de incalcarea Constitutiei: pentru ca le-a furat pensia si sanatatea si pentru ca vor sa scape de Basescu.

   Milioane de voturi sint nelegitime si moral, fiind urmarea directa a unei campanii de indoctrinare a populatiei utilizind mijloacele cele mai murdare de manipulare a opiniei publice, desfasurate vreme de 7 ani de Antene, posturi de televiziune politice aflate in proprietatea liderului unui partid repezentat in Parlament si reflectind interese de partid, Milioane de oameni au votat cum au fost invatati de Antene, posturile de televiziune ale PC. Ce valoare are votul?

   Cit despre constitutionalistii care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, n-am auzit pe unul sa se indigneze acum de incalcarile zilnice ale Constitutiei savirsite de presedintele interimar. Traian Basescu a incercat sa influenteze activitatea guvernului (singurul element de conflict cu prevederile Constitutiei retinut de CCR)? Nu trece zi in care Antonescu sa nu someze si sa nu ceara guvernului sa faca una sau alta. Parchetul trebuie sa faca… Campanie in favoarea demiterii presedintelui desfasurata la mitinguri USL…

  • Eu n-as face tam tam prea mare cu voturile , nu cand avem situatii cu prezenta peste 100%
   http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-din-padurea-nebuna-deli-orman/
   Nu cand Ponta isi pune singur comisie ca sa-l judece
   Nu cand mor pe hartie 40000 oameni ca sa se rezolve problema cvorumului
   Nu cand propriul tau ministru isi da demisia pentru a evita sa faca ilegalitati evidente .

   In nici un caz nu cifra aia . Culmea e ca telenovola asta se va incheia cu bataia intre voi si votantii vostri .. peste cativa ani buni . Cine va invinge nu stiu si nici nu imi pasa pana atunci voi fi plecat de mult din tara.

  • @ emanuel bogdan

   Interesante scenarii asupra viitorului. Corect ar fi sa ne creionati si varianta in care cei de la putere nu vor mai avea nici un obstacol in a relua stilul de guvernare din trecut, in ceea ce se va intampla in situatia in care dumeavostra personal ati avea un accident de circulatie cu un „shtab”, s.a.m.d.

   Aveti dreptate in ceea ce priveste demisia – nu insa si in ceea ce priveste rezultatul refrendumului. Intrebarea corecta de pe buletinele de vot ar fi fost „Credeti ca presedintele a incalcat grav constitutia?” si nu „Il mai doriti pe Basescu presedinte?”.

   Insa, in opinia mea, greseala pe care o fac multi romani (si nu ma refer aici exclusiv la mediul politic) e ca au asteptari ca ceilalti sa se comporte dupa modelul european, in vreme ce ei insisi si-ar dori sa ii fenteze pe ceilalti la maxim, in stilul pur sange romanesc. Si o fac si politicienii intre ei.

   In acest sens, si doar ca exercitiu de imaginatie, credeti daca brusc Basescu si-ar prezenta demisia, ceilalti politicieni ii vor copia atitudinea etica? In acest caz pot tine un pariu cu dumneavoastra, si anume ca ceilalti politicieni nu vor da copy & paste, adica nici un alt politician nu va avea o atitudine conforma standardelor pe care – pe buna dreptate – doriti sa le impunem acestei tari. Insa trebuie sa fie un standard aplicat tuturor – si sa nu uitam atitudinea afisata de cei care manifestau la inceputul anului in Piata Universitatii fata de TOTI politicienii…

  • Gresesti, Igas si Videanu si Rosia Montana nu mai sunt la guvernare si nu vor mai fi nici daca Basescu revine la Cotroceni. USLul are guvernul si majoritatea in parlament, ai uitat deja!?!

   De ce naiba nu le ajunge? Pot face legi, pot lua masuri, pot guverna, pot face totul, de ce nu e suficient? A, stiu, si stii si tu. Nu vor sa ii controleze nimeni-nimeni, nici macar din Cotroceni. De ce oare? Stiu si eu, stii si tu de ce.

   Iar daca tu califici aiureala cu 4 milioane de voturi drept „aiureala” cu parlament unicameral, atunci singur afirmi cele 7.5 milioane de acum o jumate de aiureala. Iaca de ce nu le mentioneaza nimeni! Sunt o aiureala, cum bine zici.

  • Oriunde in democratiile cu care suntem aliati la un asemenea vot impotriva rezolvarea era simpla. Demisia.

   Aceeasi solutie exista si in alte cazuri: plagiat sa zicem. Ca asa e acolo. Mereu.

   • Mai rau. Oriunde in democratiile cu care suntem aliati un asemenea vot nu ar fi avut loc. NICIODATA. Ar fi avut loc alegeri la termenele legale si referendumuri pe chestiuni de interes national ca cel din 2009, dar nu facaturi de referendumuri ca cele din 2007 si 2012.

   • Nu , nu e cazul de demisie altfel instantaneu tot parlamentul ar trebui sa si-o dea pentru ca si ei sunt sub 50% incredere . Problema e falsa , s-a facut o lovilutie de parlament si poporul a fost chemat sa o aprobe . Nu au aprobat-o decat 43% . Punct . Cvorumul exista tocmai pentru a se asigura ca se face o schimbare din cauza unor incalcari grave ale constitutiei (care ar uni tot spectrul politic ) si nu pentru ca partidul tampitilor tocmai a fost cotat in sondaje cu 52% cu nu mai putin de 4 procente in fata partidului adormitilor , deci e cazul sa schimbam urgent toti sefii din tara .Intelegeti ?

 18. vorbind de ura viscerala fata de Basescu… Cati dintre cei ce-l urasc au ca unic motiv faptul ca le-a aratat OGLINDA si nu le-a placut ce-au vazut? Nu era mai simplu sa ucizi mesagerul decat sa accepti adevarul? Posibile categorii si numerarea lor: A. falsii asistati sociali (min 300 000) B. falsii pensionati medical (min. 500 000) C. falsii handicapati (min,70% in fiecare judet, cifre confirmate de controale) D. beneficiarii de false concedii medicale (min.100 000) E. fermierii cu declaratii false privind suprafete subventionate si vite fictive (min.100 000) F. taietorii de frunza la caini dintre bugetari si familiile lor (min. 300 000) G. o parte a dascalilor incomodati de faptul ca li s-a spus ca scot rebuturi pe banda rulanta …….EVIT sa enumar: fostii politruci din MAN, MAI (alde DOgaru), medicii de familie ce fraudeaza retetele, clanurile tiganesti ce vand voturi celor care platesc. MAI ADAUG o fractiune insemnata de pensionari care-l urasc pe Basescu pt. ca este singurul care le-a spus VERDE IN FATA ca nu exista solutie -nici pe termen mediu- la problema pensiilor. MAi am si o alta consideratie: un sondaj din 2011 spune ca 42% dintre romani cred ca SOarele se invarte in jurul Pamantului. AU votat DA la referendum sub 42%. Coincidenta?

 19. Buna dimineata, domnule Fumurescu !

  Numai ca e tarziu.
  Foarte tarziu.
  EXCESIV de tarziu.

  Pentru a ajunge undeva, nu importa unde, in conditii normale regula de baza e „cine se scoala de dimineata…..”
  Modelul standard grefat acum cu satarul pe un trunchi mai firav decat un pai de orez, e sa te scoli dupa pranz !

  Ura fata de Basescu a fost CULTIVATA cu scopul de a aluneca in ura fata de ceea ce a facut Basescu.
  Iar ceea ce ESTE el e insignifiant. Ce a facut e esential.

  Ati luat plasa.
  Una mare cu ochiuri mici.

  Sa vedeti acum ceea ce este evident de ani de zile nu e cel mai rau lucru posibil. Dar e departe de a fi bun. Personal cred ca e prea tarziu. Daca ar fi ca acum, in secunda asta sa inghete prabusirea Romaniei (ceea ce este evident o iluzie) si tot tarziu e.
  Eruditia si profunzimea analizei nu v-a ajutat.

  Adevarat este, nu am murit inca de tot. Desi fracturile multiple si cu efect pe termen nedefinit nu ne mai permit sa speram la aur in Olimpiada Lumii, am mai putea sa ne mobilizam pentru „paralympics games”. Sa concuram cu Namibia si Zair, sa depasim nivelul de civilizatie din Kenya si Bangladesh.

  Dar cu riscul de a ma ura si pe mine (la pachet cu… :) ) cred ca demersul dvs e nu doar tardiv ci si steril.
  Va adresati unor persoane cu simtul realitatii amputat, ce nu mai poate accepta evidentele.
  Si ce e cel mai trist, ati contribuit activ la aceasta interventie chirurgicala pe creier deschis.
  Cine nu a acceptat pozitia dvs anterioara, intelege demersul de mai sus.
  Cine a acceptat-o, nu va va intelege acum.
  Acolo unde a fost un creier, a ramas doar o cicatrice.

 20. Cunoasteti conceptul potrivit caruia uneori pentru a construi trebuie sa darami?
  In momentul de fata tot acest esafodaj puternic politizat aflat in mana lui basescu trebuie darmat, ca sa putem merge mai departe pe baze noi. basescu a avut toate parghiile: guvernul, parlamentul, justitia, parchetul si serviciile.
  Vi se pare normala concentrarea tuturor acestor puteri in mana unui singur om?
  Apropo de „checks and balances” atat de clamate, unde erau acestea cand legile, „emanate” de diverse „comisii prezidentiale” treceau tavalug prin asumare fara o minima dezbatere? Cine a raspuns pentru daunele provocate cand aceste legi s-au dovedit proaste?
  Nu exista oameni providentiali care sa aiba toate solutiile, sa se priceapa la toate. Solutia este dialogul, Ori tocmai acest dialog a fost respins cu vehementa de acest trist personaj.
  Da, toate actiunile usl dauneaza, clar. Dar in acelasi timp, insumate, nu dauneaza mai mult decat toate actiunile lui basescu. Si atunci punand in balanta un rau temporar pentru inlaturarea unui rau mai mare eu zic ca merita! My two cents

  • Din nefericire vorbiti la urechi surde.Si daca nu ma credeti este suficient sa urmariri site-ul Societatii Academice Romane pe care am convingerea ca si distinsii intelectuali ( cu sau fara ghilimele este o chestiune de gust) care posteaza aici il urmaresc.Ei bine , in opinia D-lor ce spune SAR-ul nu conteaza .Nu conteaza, pentru ca incearca sa lase angajarea politica deoparte. Si asta e un pacat de neiertat.Cand nu esti angajat politic , nu poti avea acces la o sinecura…

  • Punctul din care porneşte dilema este aici: răul pe care-l punem în loc e mai mare sau mai mic decât Băsescu?
   Premisa că cei ce se opun USL îl iubesc pe Băsescu e falsă; Băsescu e istorie şi lasă scena goală, însă cel ce vrea să-i ia locul are apucăturile şi năravurile bolnave ale unui satrap scelerat. Şi dacă e să-i facem o ultimă critică lui Băsescu e aceasta, că Antonescu, cel care râvneşte scaunul, a ajuns atât de departe. Că Băsescu a vrut puterea în mâna lui, putem accepta, însă aceeaşi putere în mâna lui Antonescu ne va nenoroci. Chiar vom avea nevoie de opt ani de acum înainte, ca să vedem diferenţa? Dacă da, atunci vai şi amar de pieile noastre, tare greu ne vom ridica după una ca asta.

  • As fi vrut sa raspund mai multora care gandesc oarecum asemanator cu dvs ,dar pare ca nu are rost .Va raspund dvs.pentru toti. Plecati de la premize absolut false Dar absolut false . Intru totul.
   Spuneti dvs. „” basescu a avut toate parghiile: guvernul, parlamentul, justitia, parchetul si serviciile.””” Hmmmm….asa cum i-am raspuns si dlui Fumurescu mai sus ,nu exista anti-basescieni inteligenti si de buna credinta,in acelasi timp . Pai cum domle ,ia sa judecam .Spuneti ca Basescu a avut guvernul .In cei 8 ani de mandat , 4 ani a fost la putere PNL , cunoscuti „prieteni” ai presedintelui, un an PDL cu PSD iar restul de trei PDL cu divesrhi aliati,care decare mai incropit pe genunchi,mai pretentios si mai shantajist .Deci ,treaba cu guvernul pica.
   Spuneti ca a avut parlamentul .Se aplica acelasi rationament ca la guvern. Nu l-a avut deloc,mai degraba l-a avut mereu impotriva ,majoritatea ,atunci cand a fost , a fost extrem de fragila.Mai mult, chiar si in timpul guvernarii Boc,opozitia a avut sefia Senatului ,pierzand-o exclusiv din prostia lor .
   Spuneti ca a avut serviciile secrete .Din cate stiu dl Basescu este primul presedinte ce numeste sefii serviciilor secrete din randul opozitiei.O mai buna dovada de buna credinta in acest domeniu,care ar fi fost,dupa parerea dvs ?
   Despre justitie si parchet nu comnetez decat ca daca ganditi in felul asta ,ca presedintele sau orice alt politician, „are” ,”detine” justitia ,nu ma mir ca sunteti in asa grava eroare de logica.
   Dar dvs. stiti bine ca nu-i asa. Nu va suspectez de lipsa de inteligenta sau informatii .Nu,doar de rea credinta ,specifica sustinatorilor „inteligenti” ai USL.

   • Toxicitatea lui basescu a devenit palpabila fix in ultimii 3 ani cand a avut, chiar daca nu vreti sa recunoasteti TOATE parghiile in mana. In primii ani intr-adevar contraponderea a fost data de un guvern pnl si un parlament in care nu a avut majoritatea. Rezultatul? Cea mai mare crestere economica a Romaniei post-decembriste. Dupa alegerile din 2008 a avut in sfarsit un guvern, ba chiar un rod al unei „aliante impotriva firii” pe care o negase cu vehementa inainte (nu ca razgandirile sale ar fi ceva nou). Mai are rost sa va intreb cat a fost contractia economiei din 2009 incoace? Si nu, nu poate fi toata pusa pe seama crizei, cum veti sugera fara indoiala. O parte poate fi pusa pe seama masurilor economice inepte. Masuri „emanate” fix de la Cotroceni: „Am cerut primului ministru”, „vom taia” s.a.m.d. Si-a asumat el insusi deciziile, sunt propriile sale cuvinte.
    Parlamentul nu a fost al sau? Really? Cate legi au trecut prin asumare??
    Serviciile nu sunt ale sale? Va contrazice fix mru, nominal membru al pnl dar „uns” ca prim ministru din postura de apropiat al sau. Numire despre care el insusi a afirmat ca a fost discutata din iarna lui 2011, fara a avea de fapt atributii constitutionale in acest sens.
    Ma intreb daca nu cumva farurile bat de fapt din directia opusa si altii se lasa orbiti, cu mare placere de altfel…

   • Nu, am devenit major cu multi ani in urma.
    Iar in 2004 l-am votat pe basescu, daca aveati vreo ingrijorare in directia asta…

  • @garett, da, si Dumenzeu a facut lumea din haos…
   Romania este intr-o eterna daramare, ca totdeauna numai noi, cei prezenti suntem gaura covrigului..motiv pentru care suntem niste Sisifi pe drumul spre…nicaieri. De construit, ne mai gandim, mai vedem….
   Oare cu ce masuram pentru a compara relele? eu nu m-as hazarda sa insumez …poti sa contabilizezi raul facut de mineri acum doua decenii? exista si azi…ca in bancul cu bomba de cauciuc: pagubele nu pot fi estimate, bomba continua sa sara…
   Credinta ca reintoarcerea la anii 2000 inseamna o evolutie a societatii este paguboasa.

  • O sa va dea USL „checks and balances” de n-o sa le puteti duce, cite v-a dat si 04359 de la Jilava in 2000-2004. Anul viitor pe vremea asta o sa-l visati pe „tristul personaj” in mijlocul a sapte pitici. Asta daca nu faceti parte din haita, dar atunci e chiar alta poveste.

 21. ce tupeu sa transferi responsabilitatea pe umerii celor citiva autori de articole de stinga!!! Cica „tarati dupa voi o tara intreaga”. De parca tara nu a fost tirita de guvernarea PDL spre tot felul de minusuri istorice. Ce-ar fi sa se incoloneze si acesti autori in spatele lui Basescu si sa strige „Jos comunismul” si „Sus sa avem inima” cum strigau Neamtu si Papahagi?
  Perioada asta nu este un test pt stinga, este un test – care va fi picat cu brio oricum – pt dreapta, si va testa capacitatea de a aduce pe ordinea de zi si alte teme, dincolo de lovitura de stat si trasul de urechi de catre Baroso.
  Altfel, nu este nici o virtute in a lupta pt un stat de drept care pt majoritatea oamenilor este o abstractie costisitoare.

  • Cred ca tupeu e sa te faci ca nu intelegi ca, de fapt, problema cea mare a zilei nu e Basescu, nu e contractia sau expandarea economiei, nu e legislatia asumata. Problema cea mare a zilei e bataia de joc la adresa institutiilor statului, bune-rele asa cum sunt. Problema cea mare nu e cine sta pe scaunul de la Cotroceni, ci cum a ajuns acolo. Problema cea mare e cine e prim-ministru si care e majoritatea obtinuta prin vot care ii da legitimitate. Problema cea mare e pana unde se poate renunta la principii si sa mai si supravietuiesti ca natie, mai ales daca ai facut greseala sa aderi la un grup de natii cu principii. Problema cea mare este bunul-plac. Problema cea mare este cum se poate schimba educatia unui popor in care mica invarteala si mica hotie sunt unicele principii de viata. Problema cea mare este existenta unei minciuni scuipate zilnic in eter in cele mai triviale si dezgustatoare exprimari, care ajunge direct la viscerele unor posibili alegatori, pe care-i tine vesnic la nivelul de educatie creator de lucrari de geniu gen tiganci in tatele goale si cu lulea. Cand vom scapa de aceasta mare problema, ne putem ocupa si de gravele abateri de la Constitutie ale lui Basescu (a propos, cine e Basescu?), si de gentile lui Udrea, care-s mai scumpe ca ale Danei Nastase, de casa din Mihaileanu, care e mai smechera decat penthouse-ul lui Antonescu, care costa mai mult decat poate visa sa castige el si nevasta europarlamentara in doua vieti. Cand rezolvam problema dublei masuri, cand vom taxa cu aceeasi puscarie si pe ai mei, si pe ai tai, cand nu vom mai iesi sa facem zid in fata lui Nicolescu la Arges si nu vom mai declara toate dosarele hotilor nostri ca fiind politice, cand nu vom scorni lui Kovesi dosar de plagiat cu articole publicate de ea, cand primul ministru dovedit plagiator isi ia talpasita fara sa desfiinteze comisia care i-a dovedit plagiatul, poate mai avem o sansa. Pana atunci, insa…

 22. Realitatea reala e ca, oricum ai da-o, oricum ai suci-o, Romania si romanii au pierdut enorm in ultimele 2 decade (chiar 7 decade) – si asta din toate punctele de vedere. Poate din SUA nu se vede, dar in viata de zi cu zi de aici, foarte multe lucruri au mers permanent pe o panta descendenta, indiferent de cine s-a aflat la conducere. Abilitatea conducatorilor s-a concretizat intr-o panta mai mult sau mai putin accentuata, dar tot panta este. Si da, raul are grade de comparatie: azi e mai rau decat ieri si ieri a fost mai rau decat alaltaieri.

 23. E prea tarziu. Nici un apel , nici o scriere , nici o zicere nu mai poate repara raul produs. Cred ca in nici o tara spalarea creierelor nu a reusit ca la noi. Natiunea este divizata si cei care o compun azi nu se vor mai reuni. Indiferent de rezultatul acestui „referendum” timpul de revenire cred ca depaseste timpul nostru de vietuire. Macar daca ar ramane niste institutii in picioare.Si totusi nu ne putem plange. Am trait intens.

 24. Este uimitor sa vedem cati uslatrinisti citesc „Contributors”! Sau mai exact cati „citesc”…
  Dle Fumurescu credeam ca nu aveti cui va adresa cu apelul dvs pe acest blog dar iata ca exista oameni relativ normali care orbiti de ura si dispret (dar si un pic de invidie?) impotriva lui Basescu NU VAD CA FURTUNA NE TRAGE CATRE RASARIT NU CATRE APUS !
  NU ESTE PLOAIE ESTE CRIVATUL care va dobori din nou copacul stramosesc pe care homo sovieticus va cultiva ciuperci pt a le vinde in UE fara taxe vamale!
  Este la fel de uimitor ca si faptul ca cca 8,4 mil romani nu au perceput lovitura de stat in curs si s-au dus sa o legitimeze prin vot!
  Este foarte simplu: suspendarea a fost ilegala si maine poate fi declansata sub aceleasi pretexte impotriva lui (nomine odiosa) KKRU!
  Haideti sa ne trezim domnilor nelichele si sa vedem adevarul din spatele antenelor si postacilor!
  Ne aflam in plin PUCI ROSU!

  • Noname,

   Ce bine ziceti, PUCI ROSU – as fi zis acum cateva zile…
   Acum cred sincer ca e NEGRU, o coplesitoare lipsa de speranta se-ntinde…Nu se vor opri, nimeni si nimic nu-i va opri, au noi si noi solutii de rezerva daca ce si-au propus initial capata cea mai mica fisura, e ca un tavalug ce-a luat-o la vale si striveste tot…
   Am mai spus unele lucruri, poate cam lungi si cam drastice, in sirul acestor comentarii ale articolului d-lui Fumurescu. Tot intunecate.

   Asa ca acum vreau doar sa incerc sa va descretesc un pic fruntea (mai putem?!), a propos de cele peste 8 mil de votanti. Cred ca in milionul de voturi anti-demitere, minoriatea aia atat de investita de USL („da, sunt, da’ uite ce putini!”), sunt subcategorii chiar hazoase; una ar fi reprezentata de cei ca fiica mea (23ani) care a tinut mortis sa verifice ca nu s-a votat in locul nostru, ca la h22:45 nimeni nu era semnat in rubricile familiei noastre…Fronda varstei a acceptat pana la urma ca nu poti intra la ora aia in sectia de vot sa…verifici, ca se poate expune la te-miri-ce, etc, asa ca a votat! A avut satisfactia (desigur, naiva) ca a putut verifica pe-ndelete ca noi eram nesemnati si nedumerirea ca a simtit, pe holurile pustii ale acelei scoli amarate de cartier, la acea ora tarzie, o inexplicabila FRICA.

 25. Va multumesc domnule Fumurescu ca desi comentariul meu nu a trecut de filtru ati lasat comentariul lui Viq sa treaca.Recunosc s-a exprimat mult mai bine deact mine si poate daca l-as fi citit la timp nici nu mai postam.

 26. Multumesc autorului pentru gandul bun adresat celor care nu sunt fani Basescu! Cum bine a subliniat asta nu inseamna ca trebuie sa fi fan USL sau sa fii ” spalat pe creieri” cum incearca sa sugereze unii dintre comentatori. Poti sa fi nemultumit de Basescu pentru actele lui sau ale apropiatilor lui – doar el si-a arogat rolul de lider absolut. Unde nu sunt de acord este idea constrangerii de a alege Basescu sau nimic. In 2000 am avut aceasi temere Iliescu sau Vadim (nimic). In numai 4 ani Iliescu a fost marginalizat iar Vadim a disparut. Faptul ca Basescu a luptat din rasputeri sa-l restaureze pe Iliescu nu a ajutat niciunuia sintre cei doi. Aceasta intelegere din 2009 pentru postul de presedinte nu a mai fost respectata, Basescu a fost suspendat iar Iliescu nu mai are nici o urma de popularitate. Timpul le va rezolva pe toate si in cateva luni vom avea o compozitie politica actualizata. As vrea sa subliniez ca singura solutie este cea sugerata de autor: descinderea la locul „crimei”. Asta asteapta votantul: adresarea problemelor reale. Ca drept dovada urmariti efectul lansarii catre mase a conceptului de „puci parlamentar” ZERO!

 27. Zdrobitoarea majoritate a celor care sustin usl sunt cei care nu suporta sa munceasca cinstit, adica puturosii hotii , mincinosii, oamenii fara scoala si fara o educatie sanatoasa etc. In orice tara civilizata se gasesc asemenea specimene si reprezinta cateva procente din populatia adulta, spre deosebire de RO unde procentul este de cca. 50%. Neavand o sursa sigura de venit si cum spuneam nici educatie acesti oameni sunt usor de manipulat. Aceasta este, pe scurt, consecinta faptului ca in 1990, Iliescu in loc sa puna oamenii la treaba si sa-i oblige sa respecte legile a facut exact pe dos : a dezbinat oamenii, specialistii au fost scosi la pensie, a aruncat cu bani in toate partile , a inchis ochii la jaful infaptuit in timpul celor 3 mandate etc, etc.
  Toate nenorocirile prin care trecem se datoreaza regimurilor iliesciene in timpul carora au fost elaborate Constitutia si legile dupa care se desfasoara tote activitatile in Ro. In general, legile iliesciene sunt neclare si interpretabile. Din aceste motive sunt greu de aplicat in viata. Legile trebuie sa fie scurte, ciare si la obiect si sa impuna o finalizare fara interpretari. Asta a incearcat sa faca regimul Basescu in coditiile in care opozitia l-a sabotat din toate pozitiile.

 28. Nea fumi, Cam tirzie incercarea ta. Ura va Ramane pina Cind buboiul Va Exploda intr-in fel Sau altul. Ti-am mai spus, cine a inceput toate astea? Ghici ghicitoarea mea. Raul e produs si e ireversibil. Ai fost la Cluuj, ai votat?

 29. domnule fumurescu,

  abordarea dumneavoastra mi se pare chiar foarte interesanta, dar mi se pare ca va e frica sa faceti ultimul pas!

  demiterea lui basescu prin referendum duce la alegeri prezidentiale! dumneavoastra incercati sa insinuati ca antonescu-voiculescu nu ar fi o inlocuire buna pentru basescu. este opinia dumneavoastra, iar alegatorii isi pot cauta si gasi o alternativa la antonescu pentru a o alege peste trei luni!

  o fi pierdut usl-ul, dar a pierdut si basescu, si in principiu este timpul pentru o noua incercare. se pare ca si natura s-a cam tot bazat pe principiul trial and error. se pare ca am avut pana acum in romania parte mai mult de error, deci poate ca la urmatoarea extragere la loteria prezidentiala sa avem mai mult noroc.

  ce nu inteleg prea bine este de ce considerati actuala coalitie guvernamentala de „stanga”? cred ca mai sunt si liberalii pe acolo, care in timpurile noastre par a fi de dreapta (acum 100+ de ani erau intradevar stingistii care se opuneau conservatorilor latifundiari), iar si prin europa s-au mai vazut coalitii social-democrate cu liberali, in zona germanica cel putin, care au fost chiar de succes.

 30. Din păcate și dacă se trezesc căprioarele anti Băsescu nu prea se rezolvă mare lucru pentru că rămân căprioarele anti USL care văd în oricine nu e de acord cu Băsescu sau PDL un uselist nenorocit, prost, asistat social și care nu merită să voteze. Și asta creează ceva probleme. Eu, de exemplu, nu pot să fiu prea amabil cu un oarecare care încearcă să mă convingă că sunt un idiot fan Ponta și Antonescu pentru că eu cred că Băsescu ar fi trebuit demis. Și atunci, ăștia de nu suntem căprioare, rămânem cam puțini și prinși, fără voie într-o luptă care nu este a noastră. Și cred că suntem destui care credem că nici USL, nici PDL și Băsescu nu sunt Mesia ba, mai mult, și unii și alții au făcut/fac o grămadă de prostii. Doar că, așa destui cum suntem, suntem prea puțini ca să contăm în condițiile astea de antagonizare extremă. Așa că toți ar trebui să pornim de la ploaia plouă. nu doar unii, nu de alta dar nu vor și chiar dacă, să zicem, ar vrea, lipsa de dorință a celor de semn contrar îi va aduce la starea de fapt dinainte. Și ce am rezolvat atunci?

  • M-ați făcut curios, de ce ar fi trebuit demis Băsescu, a) înainte de termen, și b) chiar după un referendum nelegitim, la care nu s-a obținut majoritate? Ok, înțeleg perfect că nu vă place omu’, fiecare cu motivele lui, dar care era problema cu așteptatul până la alegerile normale, când puteați vota? Sau credeți că dacă așa vreți, așa trebuie să fie, acum?

   • Dupa cum spuneam, ce ne facem cu restul caprioarelor? Eu nu am spus ca daca nu s-au indeplinit criteriile de validare a referendumului, si, chiar daca noi om fi mai putini de 18 milioane de cetateni, legal, nu s-au indeplinit, Basescu trebuie sa plece. Asta e, a fost referendum, nu s-au strans suficiente voturi pentru demitere, sa ramana. Dar, pe de alta parte, am votat pentru demitere deoarece eu, unul, cred ca am ceva motive temeinice si, mai ales, cred ca cel mai bine ar fi fost sa avem alegeri prezidentiale pentru ca, teoretic, ar fi existat alternativa. Si nu, nu ma refer la Crin Antonescu. Iar, ca idee, nu ar strica sa si intelegem legle din tara asta; spre exemplu, ca ne place sau nu, Parlamentul poate decide de capul lui daca il suspenda pe presedinte sau nu. Apoi, noi, astia multi, decidem daca sa il demitem sau nu. Deocamdata, am decis sa ramana. Dar asta nu inseamna ca un referendum de demitere al presedintelui e lovitura de stat si ne aduce in pragul razboilui civil, ca vad ca asta e ultima linie de argumentare.

 31. nu stiu cum niste romani cu si fara cetatenie, plecati de bun timp din tara si care si-au facut rost unde au dorit si cu un slab gand al reintoarcerii in tara, stiu ce e mai bine ptr noi, stiu cum e la noi, stiu cum traim noi, stiu cine ar trebui sa ne conduca.
  nu incerc sa va opresc stimati concetateni dreptul la opinie, dar dvs incercati sa-mi prescrieti mie viata, dupa impresiile dvs., dupa informatiile dvs mai mult sau mai putin realiste dupa poate imaginatia dvs.
  il citesc pe dl fumurescu,pe dl tismaneanu, pe alti cativa mai putin cunoscuti care prescriu pe aici pe contributors, citesc postarile d-lui hantzy, romani care opineaza,semneaza petitii,care fac propaganda pro o anumita parte.
  ptr dvs ce e la noi e un fel de meci real -barca.
  ptr noi cei care am ales sa traim zici e vital. noi, vorbesc de majoritate, care daca nu om fi tampiti,consideram ca simtim mai bine,vedem mai bine , diagnosticam mai bine ce si cum e aici. ptr ca pe noi ne doare, pe noi ne jupoaie guvernantii,pe noi ne mint politicienii, noua ni s-au inchis spitalele,scolile,posturile de politie,administratiile financiare si noi platim la niste salarii de mizerie benzina ca-n germania d-lui hantzy, mergand pe niste sosele pline de gropi. noi, daca ne ducem in spitale , ne ducem cu medicamentele de acasa si platim spaga ptr un pic de atentie. si multe altele de felul acesta.
  va intreb, ptr ca sunt nedumerit ?

  • Asa o fi, poate ca romanii aia nu stiu ce e mai bine pentru noi, dar poate ca au inca parinti aici si le pasa.
   Dar chiar daca n-ar trebui sa-i luam in considerare, am si eu o nedumerire de-a mea: de ce trebuie sa schimbam listele DUPA referendum? De ce nu s-a facut asta INAINTE? Atata vreme cat BCE a spus oficial ca s-au prezentat 44% (sau asa ceva), ce mai e de spus? E o chestiune de principiu, atata tot, nu are legatura cu dl Basescu. Mesajul este insa: a, n-a iesit ce vrem noi, nu-i nimic, facem si desfacem pana iese! Oamenii acestia nu accepta ca ar putea gresi catusi de putin; tot ce fac ei e drept, legal si „cinstit”.
   Si mai am o nedumerire: cum poate cineva care nu respecta o decizie a CCR (dl Ponta, care s-a dus la Bruxelles de capul dumnealui) sa mai fie in fruntea guvernului?! Mie mi se pare de neconceput ca cineva care nu respecta instrumentele unui stat de drept sa fie inca prim-ministru. E o incalcare grosolana a unor principii democratice, dar dl Ponta nu pare a fi deranjat de asta, doar are sprijinul „poporului”. E periculos insa sa mergi pe baza „popularitatii”; asta e schimbatoare ca vremea de martie: azi e si maine nu-i!

   • ccr e o institutie politizata care voteaza dupa cum ii dicteaza stapanul, a „legiferat” cvorumul si a legalizat boicotul. haideti sa nu o mai dam dupa gard stim ce capacitatea profesionala si morala au toti cei numiti politic in simulacrul ala de intitutie.
    stim cu totii cati suntem,stim cu totii cati vin la vot.
    statul de drept nu poate fi folosit impotriva vointei majoritatii poporului,doar daca se doreste ca tensiunile acumulate in societate sa duca la revolte.
    smecheriile de tip noi suntem 10 mil si am stat acasa nu tin, nici de foame ,nici de stat de drept,nici nu au legatura cu contractul social, pe care eu l-as considera rupt daca unii joaca lipsiti de fair play.
    in 2009 am acceptat ca traian basescu sa fie la cotroceni cu toate ca au planat grave suspiciuni de furt, dar astazi cand numai daca nu traiesti in romania, nu vezi ca presedintele suspendat nu mai e dorit decat de o minoritate si aia foarte subtire iar majoritatea a ajuns chiar la ura. macar de bun simt era sa-si dea demisia iar cei care au o oarecare exercitiu democratic sa -l sfatuiasca in aceste sens.
    nu vad la „marii democrati”, traiti in occident un gest in acest sens si nici macar o abtinere in a lua pozitie.

    • Deci respectam ce decizii ne convin, iar in celelalte ne bagam picioarele… E un lucru foarte periculos; daca ar fi sa mergem pe acelasi fir „logic”, de ce ar respecta dl Basescu decizia CCR daca i-ar fi nefavorabila? De ce as mai respecta eu o decizie a justitiei romane; ca e politizata nu? Cine hotaraste ce institutii sunt politizate? Dvs? Paramentul nu e politizat? Nici macar nu ar fi trebuit sa ajungem la referendum fiindca nu au fost incalcari grave ale constitutiei. E o tampenie asta cu „vointa majoritatii poporului”: il demiti ca a incalcat constitutia nu pentru ca „mi-a furat pensia”. Exista niste reguli, de ce sa nu le urmam? Daca cineva devine nepopular, il demitem? Pai hai sa facem acelasi lucru cu Parlamentul; il demitem, ca are cota de incredere inca mai mica decat dl Basescu… Il desfiintam, ca si-asa 53% din „vointa majoritatii poporului” s-ar intoarce in comunism iar 42% din aceeasi „vointa a majoritatii poporului” crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului…
     E vorba de o regula simpla: ai peste 50%, il demitem; nu ai, nu il demitem. De ce trebuie sa cauti chichite ca sa „indoi” regula? De ce nu poti sa accepti acest rezultat? E chiar asa greu? Si mai ales, nu m-ati lamurit de ce trebuie sa fie dl Ponta prim-ministru? USL are majoritate, OK, sa formeze guvern. Dar de ce acest guvern nu poate fi condus decat de dl Ponta? Care, repet, a incalcat o decizie a CCR (fapt nemaintalnit) si a mai si plagiat pe deasupra. La cat e de mare PSD-ul acela, nu pot gasi alt prim-ministru?

  • Tot asa ati reactionat cind presedintele interimar al tarii a declarat acum citeva zile ca daca Basescu nu era suspendat, urmau sa fie mari tulburari sociale in toamna? Vorbea ca si cind e de facto demis, desi e exact pe dos: la ora asta trebuia sa fie demult inapoi la Cotroceni.

   De colonelul dogaru care a amenintat ca trece tara prin foc si sabie daca Basescu nu e demis ati auzit?

   Scindarea asta a populatiei Romaniei in doua tabere radicale, despartite de doua moduri opuse de a vedea regimul politic din Romania, vi se pare de bun augur?

   Daca uslamistii reusesc finalmente sa-l demita pe Presedintele Basescu la capatul unui lung sir de faradelegi si nelegiuiri, ce sa faca adeptii statului de drept, care au privit neputinciosi cum in doua luni aproape toate institutiile statului au fost facute tandari, sa stea pe prispa casei si sa-si scuipe in sin? Sa astepte sa fie subordonate in urmatoarele luni si Procuratura si DNA-ul, pentru a ne intoarce cu zece ani in urma, cind exista o coruptie generalizata, dar nu erau corupti?

   Ce contract social mai poate exista intre o tabara care calca toate legile in picioare, azi pentru a scapa de Basescu, miine poate pentru a se descotorosi de Garett sau de Leon, daca le stau in cale, si cealalta care nu doreste decit o pace sociala bazata pe respectarea principiilor statului de drept?

   Azi a fost organizat un Referendum pentru demiterea lui Basescu. miine va fi organizat altul, la fel de nelegitim, pentru suprimarea libertatii de exprimare, la care milioane de oameni vor raspunde din nou DA. Libertatea nu provoaca suferinta doar in Belarus, ci si in Romania. Odata pornita, unde se va opri faradelegea si bunul plac?

   Daca nu intelegeti gravitatea situatiei, dumneavostra aveti o problema, nu Monica Macovei.

   • @Leon&Mih: Personalitate multipla sau text la comun? ;)
    Daca dvs. puneti afirmatiile unui militar pensionar scandalagiu in contrapondere cu afirmatiile de aceeasi natura a unui euro-parlamentar, fost ministru al Justitiei (!) si persoana din anturajul presedintelui suspendat imi permit sa va banuiesc la randul meu de parti-pris-uri…

 32. Am ajuns intr-o situatie jalnica. Suntem nevoiti sa ne agatam sperantele de T.B.!!!!!! Da, din pacate aste e cel mai bun lucru posibil la acest moment, dar asta arata in ce situatie jalnica am ajuns.

  • @ Vlad Ionescu

   … exact! Situatia imi aminteste de-al doilea tur la alegerile pentru presedinte din 2000, cand – ca sa nu iasa CV Tudor presedinte – lumea a iesit la vot nu pentru ca l-ar fi iubit in vreun fel pe Iliescu, ci doar ca sa nu iasa CV Tudor.

 33. Ca si bine inteles de la inceput : Nu-l urasc pe Traian Basescu si nu sunt fan USL !
  Urasc insa tot ce a atins aceasta plaga portocalie, in numele lui Basescu, urasc impostura de sub Ridzi care a facut dintr-un anonim din Campia Turzii, Gabriel Silaghi, un milionar specialist in tunuri pe bani publici, urasc suficienta lui Boureanu, insolenta Elenei Udrea, indepartarea oamenilor de buna credinta si inlocuirea cu tineri nepriceputi, dar membri de partid, obraznicia lui Apostu care vamuia vanzatorii de pepeni, urasc dreptatea impartita de Daniel Buda, urasc soferii, nepoatele, prietenii si colegii lui Emil Boc numiti in posturi cheie pentru simplul motiv „ca sunt loiali, urasc sefii de deconcentrate numiti de Emil Boc a caror unica preocupare era imaginea lor , urasc minciuna numita guvernul care a salvat Romania, guvernul acela a salvat orice in afara de Romania a salvat niste membri de partid de la saracie. Urasc insa la fel de mult obraznicia lui Antonescu, lasitatea lui Ponta, impostura lui Mazare, servilismul lui Dragnea, … Daca e sa pun in balanta care ura, in modul, este mai mare indubitabil ura fata de nemernicii care, in numele lui sau sub acoperirea lui Basescu, au distrus toate institutiile statului. In aproape 15 ani niciodata nu am fost obligat sa fac ceva impotriva convingerilor mele pana la venirea acestor politruci care au distrus orice urma de normalitate.

 34. Aline, un apel la bun simt trebuie adresat celor care il detin natural, nu celor care pretind a-l detine, dar prin viata or de zi cu zi demonstreaza contrariul! intelectualul este un ins bine instruit dar si cu o constiinta curata! sincer, nu reusesc sa intrezaresc curatenia constiintei la indivizii care, grupati in spatele unora alde Patapievici &Co, tin cu dintii de niste privilegii, in vreme ce protectorul lor, Basescu, face tara zob, dand mereu vina pe altii, de 22 de ani incoace; nu pot, sincer, inteligenta si constiinta mea nu ma pasa sa-i consider pe acesti indivizi drept intelectuali; cu consecintele de rigoare, fireste.

 35. democratia reprezinta vointa poporului. poporul a zis da demiterii, cei care nu au votat nu au nimic de zis, asa ca trebuie urmatta vointa celor 8mil si ceva de romani carora le pasa. democratia nu se face prin conducere dinumbra. de ce este un singur vinovat usl pt starea tarii? de ce nu incearca acest martir de base sa rezolve problema? de ce nu vrea sa rezolve lovitura de stat printr-o demisie urmata de o candidatura, apoi votantii sai din umbra sa-l repuna legal in functie si sa inchida gura tuturor/? de ce este atat de interesata europa si americanii de soarta lui? oare unii pt votul docil prin care fac ce vor in CE, iar ceilalti pt rosia montana? toata treaba se va rezolva prin alegeri parlamentare si presidentiale cat mai rapide!

 36. Stimate domn,
  Nu mi-ar fi prea greu sa va demontez argumentele din articol, punct cu punct. N-o fac pentru ca va consider suficient de inteligent incit sa fiu convinsa ca ati facut-o dumneavoastra, pas cu pas, in timp ce scriati textul.

  Asa ca nu pun botul caprioarei…Jos Basescu!

 37. Domnule Fumurescu, sunt complet siderat ca, pornind de la postulate indubitabile, precum disolutia usl (care, oricum, se va canibaliza, cum observati cu multa pertinenta in articol), oroarea pe care liderii uslasilor o provoaca poporului, problemele de imagine ale presedintelui ales (pe care, cum bine spuneti, sunt suficiente motive sa atraga ura unora), nu finalizati cu singura concluzie normala spre care ne indreapta aceste realitati, aceea ca ar fi un moment deosebit de prielnic de a inlocui un presedinte erodat de dificultatuile pe care a trebuit sa le infrunte, cu un tanar imaculat, de o desavarsita moralitate si de nivel intelectual greu de depasit, providentialul MRU. Pentru ce nu este luata in considerare aceasta varianta ? Daca nai trec vreo doi ani, n-ar fi exclus ca imprevizibilul nostru electorat sa-l prefere pe Dan Diaconescu luminatului nostru premier din mai 2012. Asadar, ACUM E MOMENTUL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro