vineri, ianuarie 27, 2023

Apel către nehotărâți

Grupul pentru Dialog Social a lansat urmatorul apel si va invita sa-l semnati:

Apel către nehotărâți


Nu vă amăgiți că stând acasă nu veți vota.

Stând acasă, veți vota un impostor periculos.

Dragi prieteni care vă gândiți să nu ieșiți pe 16 noiembrie din casă pentru că n-aveți cu cine vota,

Respectându-vă libertatea opțiunii, vă rugăm să ascultați o clipă „oful” nostru, al celor care au ieșit la vot și vor ieși și-n turul al doilea:

Convingerea noastră este că episodul electoral prin care trecem acum este –  după mineriadele din vara lui 1990 și după cutremurarea societății din vara lui 2012 – al treilea moment de alertă maximă din istoria noastră post-decembristă. Numai un orb nu vede la ce mijloace recurge un grup de oameni cinici în preajma alegerilor, pentru a pune definitiv mâna pe putere și a o utiliza doar în folosul lor. Nu contribuiți, cu dezgustul vostru pentru politică și politicieni – ajungând să credeți că „toți sunt la fel” –, la un deznodământ politic care, pentru o perioadă nedeterminată de timp, se poate dovedi catastrofal pentru viețile noastre.

Nu toți candidații la prezidențiale „sunt la fel”. Nu toți, având pe mână bugetul țării, l-au folosit pentru campania lor electorală. Nu toți au făcut pomeni din banii noștri pentru a fi ei aleși. Nu toți și-au mituit electoratul. Nu toți l-au manipulat, exploatând ignoranța politică a oamenilor amărâți din țara noastră. Nu toți, având pe mână puterea și instituțiile statului, le-au refuzat cetățenilor români, acolo unde au socotit că pot s-o facă, dreptul de a vota. Nu toți au folosit minciuna ca supremă metodă electorală. Nu toți au recurs, în campanie, la cele mai mârșave lovituri, incompatibile cu jocul social al democrației. Nu toți și-au batjocorit contracandidatul pentru că nu are copii. Nu toți au folosit Poșta Română pentru a-i înspăimânta și a-i minți cu tăierea pensiilor pe bătrânii țării.

Nu credeți că măcar pentru a da o replică acestor mizerii merită să veniți pe 16 noiembrie la urne?  Îi puteți sancționa, îi puteți opri, prin votul vostru, pe cei care le-au făcut. De voi depinde să împiedicați căderea colectivă într-o prăpastie a istoriei. N-are cum să nu vă pese de noi toți. Nu credeți că merită să dăruiți o oră din viața voastră pentru viitorul vieților noastre? Gândiți-vă la nenorocirea care se va abate peste țară, dacă vă veți folosi libertatea de a alege ca libertate de a alege să nu alegi.

Nu vă amăgiți că stând acasă nu veți vota. Stând acasă, veți vota un impostor periculos.

LISTĂ SEMNATARI:

 1. Mihai Șora, filosof
 2. Andrei Pleșu, scriitor
 3. Gabriel Liiceanu, profesor
 4. Radu Filipescu, fost deținut politic
 5. Horia-Roman Patapievici, filosof
 6. Monica Macovei, europarlamentar
 7. Andrei Oișteanu, cercetător Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română
 8. Armand Goșu, Universitatea București, Facultatea de Științe Politice
 9. Magda Cârneci, președintele PEN Club Romania, redactor-șef revista ARTA
 10. Vladimir Tismaneanu, profesor, Universitatea Maryland, SUA
 11. Andrei Cornea, profesor Universitatea București
 12. Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, Universitatea din București
 13. Sorin Alexandrescu, profesor, Universitatea București
 14. Alexandru Lăzescu, publicist, redactor-șef  Revista 22
 15. Ioan Stanomir, profesor, Universitatea Bucureşti
 16. Rodica Palade, jurnalist
 17. Livius Ciocârlie, scriitor
 18. Dan Perjovschi, artist vizual
 19. Rodica Culcer, expert media
 20. Cristian Preda, europarlamentar
 21. Radu Bercea, orientalist, membru GDS
 22. Alexandru Gussi, membru GDS
 23. Sever Voinescu, avocat şi publicist
 24. Eugen Ciurtin, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română
 25. Andreea Pora, redactor sef adjunct, Revista 22
 26. Anca Oroveanu, profesor, Universitatea Naţională de Arte; dir. Ştiinţific, NEC
 27. Adrian Cioflâncă, cercetător istoric
 28. Horea Murgu, profesor la UNATC
 29. Aurelian Crăiuțu, profesor, Indiana University, Bloomington, SUA
 30. Victor Bârsan, cercetător, Fundația Horia Hulubei.
 31. Raluca Alexandrescu, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București
 32. Czink Tiberiu, director administrativ GDS
 33. Tereza-Brînduşa Palade, scriitor, conferenţiar, SNSPA, București
 34. Lidia Bodea, editor
 35. Gáspár M. Tamás, filozof, Budapesta
 36. Adriana Babeţi, scriitor, profesor, Universitatea de Vest, Timişoara
 37. Călin-Andrei Mihăilescu, scriitor, profesor, Western University, Canada
 38. Grete Tartler Tăbăraşi, scriitor, profesor, Universitatea București
 39. Pavel Şuşară, critic şi istoric de artă, Bucureşti
 40. Petre M. Iancu, jurnalist, Deutsche Welle
 41. Andrei Ujică, scriitor, regizor de film, Karlsruhe-Bucureşti
 42. Smaranda Vultur, scriitor, profesor, Universitatea de Vest, Tinişoara
 43. Radu Gabrea, regizor de film, București
 44. Victorie Cociaș, actriță, București
 45. Deliana Vasiliu, conf. Dr. ASE, București
 46. Eugen Vasiliu, jurist, Comitetul Național UNESCO
 47. Suzana Dobre, director Efor
 48. Otilia Nutu, expert Efor
 49. Tania Radu, critic literar
 50. Dan C. Mihailescu, scriitor

LISTA RAMANE DESCHISA

Cei care vor să susţină protestul pot folosi formularul de pe Revista 22

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Recunosc semnăturile distinșilor domni care cu puțin timp în urmă frecau cu Klaus Iohannis de podea pe această platformă. Se pare că tocmai au încheiat un basm, și-au înghițit mândria iar acum ne fac un pustiu de bine dând lecții cum trebuie votat pe 16 noiembrie. Dacă acum avem certitudinea că ocupantului de la Victoriei nu i-au ajuns „mingiuțele” la destinațiile finală, ne bucurăm de faptul că distinșii intelectuali au revenit pe calea cea bună. Cum se zice la poporul ales, „viața este prea scurtă pentru a te grăbi.”

 2. Subscriu la cele de mai sus, adaugand inca un argument: in cazul nefericit al castigarii CTRL_C/CTRL V, o sa urmeze inca un val masiv de romani care or sa plece din Ro, si or sa plece dintre cei productivi, nu leprele.

 3. Apel pentru reforma clasei politice
  Cu totii la vot ! Nu mai stati acasa !
  Fiti responsabili, nu lasati pe altii sa decida pentru voi, pentru viata voastra ! Aveti incredere in voi , pentru numele lui Dumnezeu !
  Veti primi respectul celorlalti, veti creste in ochii vostri, va veti stima mai mult, va veti iubi mai mult, veti simti ca n-ati trait degeaba. Cand nu esti respectat, respectul trebuie impus ! Nu credeti ca meritati mai mult respect din partea statului? De ce nu va pretuiti mai mult ? Meritati sa fiti respectati .
  Daca platiti taxele si respectati legile, statul trebuie sa va respecte, sa va apere dreptul la viata decenta, la munca, la invatat, la libera exprimare. Pasivitatea si indiferenta este complice cu cei care fura. Cei care tac sunt la fel de vinovati ca si cei care fura si care fug de lege. In ultimii 25 de ani generatii de batrani au dus in mormant tacerea lor. Cui a folosit ca au stat acasa si nu si-au manifestat vointa? Vreti ca nepotii si copiii vostri sa fie mandri de voi? Votati acum !
  ‘’Un popor care voteaza corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, este complice”- George Orwell. NU VOTATI CORUPTII SI HOTII ! NU SUNTEM NICI RATATII, NICI NEVOLNICII EUROPEI ! NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.
  10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI. 25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru reforma clasei politice?
  1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari. 54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
  Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala, in timp ce 40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie. O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.
  Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte. Conducerile judetelor si oraselor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
  Guvernul ? Tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ? De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!
  Acestia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit ? Ce valori morale au respectat si aparat politicienii ? Cum au promovat in societate cei care ne conduc dezvoltarea virtutilor morale? Academician profesor Florin Constantiniu – „Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”
  Lipsa de caracter la un conducator politic dominata de orgoliu excesiv, egocentrism, mitomanie, inselaciune perpetua, versatilitate patologica, tupeu si aroganta este catastrofala pentru tara! Prin faptul ca se incalca permanent drepturile fiecaruia dintre noi si nu sunt protejate si respectate virtutile morale, criza morala a societatii s-a transformat in criza sociala! Marasmul economic si jaful tarii a dus la saracirea a 40% dintre noi si la imbogatirea infractionala a multor demnitari romani. Minciuna si manipularile de tot felul au facut casa buna cu hotia si lichelismul. Majoritatea politicienilor sunt produsii unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei.
  Pentru a reforma clasa politica trebuie sa ne schimbam noi ! Pentru a schimba politicienii trebuie sa ne schimbam noi. NOI nu suntem ca EI ? Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi odată cu trecerea anilor.
  Smerenia, uniunea, iubirea, iertarea și stăpânirea de sine, pe care le trăiești profund, rostind vers dupa vers și simțind Tatăl Nostru, ar fi trebuit sa le aplici și în fiecare clipă a vieții tale în relație cu oamenii din jurul tău.
  Fiecare la locul lui de munca si in viata sociala sa se poarte, asa cum ar dori sa se poarte ceilalti cu el. Fii TU schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume ! Daca nu, pot urma tulburari sociale care vor reforma clasa politica, sau SCHIMBAREA SE VA PRODUCE PESTE ANI, MULTI ANI ! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ? O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE!

 4. avand in vedere ca „ei pot fura mai mult decat votam noi”, s-ar putea apela si la capatul celalalt, sa nu voteze altii „prea mult”.
  observatorii voluntari ar putea decide votul, oprind frauda (dand pe mana DNA cei care au mai votat si in alta parte), insa se pare ca cei de la conducere nu vor alegeri curate:
  http://romaniacurata.ro/bec-amana-acreditarea-de-noi-observatori-pentru-turul-al-ii-lea-al-alegerilor-prezidentiale-cui-ii-e-teama-de-observatorii-voluntari-si-mai-ales-de-aplicarea-legii/

  avand in vedere ca treseul se cam stie (se va repata frauda in aceleasi localitati depistate statistic ca in primul tur, nu inteleg de ce nu au fost depistati inca cei ce au votat multiplu), observatorii ar putea introduce fiecare Id de „turist2 intr-o baza de date, si daca a mai votat si in alta parte, vine DNA.
  de fapt ar ajunge si un calculator de jucarie, pe care sa scrie Transparency International, DNA, Interpol sau UE, si cei care au fost opriti prin Austria pt amenzi stiu ca nu e de joaca cu interpolul si DNA, si le va trece cheful de alegeri.

  • Din pacate nu se poate chiar asa. Id-ul de turist este CNP-ul, care este informatie cu caracter personal, iar observatorii nu pot prelucra aceste informatii, legal.

 5. O prezenta masiva la vot in turul II o sa echivaleze cu o maciuca in cap pentru toti care si-au inchipuit ca Romania e tara lui Papura-Voda, in care politicienii in barca cu afaceristii dubiosi isi pot permite sa fure si clantele de la usa institutiilor publice fara sa fie pedepsiti. Asta in frunte cu PSD, inca majoritatea partidelor au uscaturi.

  Trezeste-te, Ioane! Trezeste-te si tu, Istvan! Amandoi traiti in tara asta si amandoi suferiti de aceeasi saracie si aceleasi lipsuri. Coruptie exista si la Bucuresti, si la Miercurea Ciuc si Sfantul Gheorghe.

  Numai prin votul vostru combinat si vointa voastra politica politicienii or sa isi dea seama ca trebuie sa va serveasca pe voi, nu interesele lor meschine!

  • CORECT APEL-multumim mult pentru el!!!!!Daca oamenii din Diasspora pot pleca la sute de km pentru a vota-RUGAM RESPECTUOS pe toti ;PARINTI,COPII,BUNICI,FRATI,SURORI,VERI,….RUDE…PRIETENI-VOTATI !!!!!! Acum votul tau conteaza-voteaza ,incearca o schimbare.

 6. Admirabil! Subscriu.

  Acum mai ramane sa ajunga mesajul acesta la nehotarati. Nu uitati ca ei nu citesc ziare. Nici scrise, nici electronice. Textul intreg ii va plictisi. (Coafeza mea este un exemplu: nu a votat in turul I. Sper din suflet ca am convins-o sa voteze in turul II) . Ne putem concentra pe ultima fraza care este o lozinca scurta si cuprinzatoare, tocmai buna pentru Facebook sau pentru pancartele de la mitinguri: „Nu vă amăgiți că stând acasă nu veți vota. Stând acasă, veți vota un impostor periculos”

  Sa ne ajute Dumnezeu sa trecem cu bine de turul II !

 7. Mafia politica PSD+ acolitii au acaparat aproape toate televiziunile! Nu afli nimic, doar minciuni pentru amagit prostii.
  Mafia politica a acaparat Parlamentul, Guvernul, Institutii publice, Administratia locala, Economia, Distributia de fonduri europene, etc.
  Mai ramane sa cucereasca o reduta, Presedintia si Justitia ca sa fie STATUL MAFIOT ROMAN!

  Vad o lista lunga cu nume grele din cultura romana, care spre lauda lor, se pronunta pentru salvarea tarii din mainile mafiei politice.
  Eu vin si va intreb, CE ATI FACUT FRATILOR DE AM AJUNS IN ACEASTA SITUATIE!?
  Unde v-a fost mintea in acesti 25 de ani? Cum ati informat si sfatuit voi poporul roman?
  Doar cand ajungem pe marginea prapastiei strigati si voi, PERICOL DE MOARTE?
  Va amintiti de Alianta Civica? Ati uitat-o si de aceea am ajuns aici.
  As vrea din parte voastra cateva lucruri:
  1) Sa va uniti in jurul catorva principii generale, simple si clare.
  2) Sa alcatuiti un fel de „sfat al inteleptilor”
  3) Sa formulati un program de reforme
  4) Sa faceti trierea valorilor. Romanii sunt derutati, dezinformati, manipulati, ticalositi. Nu stiu sa faca trierea valorilor si au ales o clasa politica ticalosita!
  5) Sa educati poporul roman.

  • N-au nici cel mai mic interes!

   … unde mai pui ca majoritatea fack joc de glezne avand diplomele, statul/ licentele, PRIMITE de la Universitatea care l-a facut DOCTOR pe Ponta si refuza sa-i retraga diploma – refuza sa-i recunoasca plagiatul!

   Concl.: toti sunt niste IMPOSTORI.
   (qed)

 8. Multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns la maturitatea sa nu mai fiu vrajit de nume sonore.

  Multumesc pentru apel. Dar dati-mi voie sa pretuiesc pe fiecare dintre semnatari pentru meritele sale specifice. Daca vrea sa-l citesc pe platon intr-o traducere buna, apelez la Andrei Cornea, daca vreau sa apreciez cum trebuie istoria artei, apelez la dl Plesu, Cristian Preda scrie doct despre liberalism, Dan Perjovschi deseneaza foarte inteligent.

  Dar nu (mai) am nevoie de la dansii de sfaturi referitoare la ce sa mananc sa ce sa votez.
  Inteleg demersul, am cazut in plasa asta de multe ori din 90 incoace, dar nu, multumesc.

 9. Daca aveti cu cineva de impartit atuncea de ce nu iesiti sa luptati ( pt. un trai mai bun , nu sa va ascundeti miseleste dupa indemnuri si bla-bla-uri).

  Nu va temeti ca cerintele romanilor vor fi satisfacute doar din simplu motiv ca alegem pe x ca-i mai bun deca y (nu, vom realiza cand ne vom da seama ca nu ei au puterea deplina de a schimba ceva ci noi…noi putem face o Romania „curata” daca nu-i acceptam/legitimam la rang de faraundinte pe „hoti conducatori”. Iar cu maciuca li s-ar potrivi atat de bine incat nu gasesc cuvintele acuma sa sa-mi exprim indignarea; de ce?…pai, cum de ce…m-am ales odata la 4-5 ani pe baza unor promisuni si cu ce ne-am ales!…nu aud , a zis cineva ceva….mai cu voce ca doar banuiesc ca ati mancat ceva astazi; ah, vor veni si pomenile electorale intr-un timp daca astia nu sunt in stare sa vi le ofera la timp. Ce mah, ati primit deja unii si n-ati spus celorlalti.. atunci rusine sa va fie si acelora care vor vota in turul , PRACTIC va semnati sentinta cat si celorlalti!

 10. Pentru nehotarati ,daca va pasa de cei din Diaspora,cei care doresc sa voteze insa nu o pot face datorita organizarii defectuoase a acestor alegeri,mergeti la vot ,mergeti pentru a indeplinii dorinta celor ce vor sa voteze insa statul roman refuza dreptul romanilor din Diaspora de a vota.Deveniti un Santa ce voteaza pentru Klaus.Poate cei ce cred in democratie in Romania sunt priviti precum copii ce cred in Santa insa cei ce si-au dat viata in decembrie 1989 au crezut in simbolul libertatii,hai sa nu lasam neocomunistii de astazi sa murdareasca puritatea celor ce au facut sacrificiul suprem.Cu speranta ca romanii au capacitatea de a simtii primejdia acapararii intregii puteri de un singur partid nu pot spune decat desteapta-te romane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro