marți, noiembrie 30, 2021

Apel Monica Macovei & Cristian Ghinea: Solidaritate pentru Moldova

NU șantajului rusesc: să cumpărăm vin moldovenesc

Opune-te embargoului ilegal impus de Federația Rusă pe importul de vinuri din Republica Moldova și susține drumul european al cetățenilor acestei țări.

Federația Rusă a anunțat că nu mai importă vin din Republica Moldova, pornind un război comercial ce contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Embargoul impus de Federația Rusă este o încercare murdară și inacceptabilă de deturnare a opțiunilor suverane ale cetățenilor moldoveni. Vinurile din Republica Moldova au trecut testele sanitare ale instituțiilor Uniunii Europene și au intrat pe piața europeană.

Moscova a ridicat Serviciul Sanitar rusesc la rang de “minister de război” pentru a pedepsi Republica Moldova pentru că nu răspunde ordinelor sale. Interdicția pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informații de la autoritățile din Republica Moldova și fără a se solicita inspecții la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruși. Este o măsură pur politică menită a intimida populația și politicienii din Moldova. Să nu-i lăsăm singuri.

Amenințările sunt serioase, grave și repetate. Dmitri Rogozin, vice-prim ministru al Federației Ruse i-a amenințat pe cetățenii Republicii Moldova că la iarnă vor îngheța (cu alte cuvinte: ”vă oprim gazul”) și că parafarea Acordului de Asociere cu UE  ar putea fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene.

Situația în tot Parteneriatul Estic se deteriorează rapid. Armenia a fost șantajată prin amenințarea declanșării unui război (Rusia a vândut masiv arme Azerbadjanului – cu un cinism barbar, Moscova înarmează inamicul Armeniei pentru a face această țară și mai dependentă de ea). Armenia a cedat: deși încheiase negocierile cu UE (la fel ca Moldova), tocmai a anunțat că va adera la Uniunea Vamală cu Rusia. Ceea ce înseamnă înghețarea negocierilor comerciale și de asociere cu UE.

Armenia a cedat, să ajutăm Moldova să reziste!

Populația armeană va plăti un preț mare prin consolidarea puterii în mâinile unui sistem oligarhic, departe de orice reguli asigurate de aderarea la spațiul de valori european. Ucraina este și ea supusă presiunii și Rusia a început să blocheze la graniță camioanele cu mărfuri ucrainiene.

Să înfruntăm realitatea: Federația Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE – Moldova la Summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius. Să ne opunem șantajului Federației Ruse. Să susținem Republica Moldova pe calea integrării europene, drum prin care am trecut și noi.

Un pas important este ca toți să cumpărăm vin din Republica Moldova pentru a ne arăta solidaritatea împotriva șantajului Federației Ruse și pentru continuarea parcursului european ales de Republica Moldova.

Vom solicita autorităților UE un plan de acțiuni pentru sprijinirea Moldovei și a cetățenilor săi.

Până atunci, îndemnăm românii și pe toți cetățenii europeni să înceapă printr-un pas care depinde de fiecare dintre noi: cumpărați vin moldovenesc. Este foarte bun!

Semnatari:

Monica Macovei, europarlamentar și președinte al Comisiei de Cooperare dintre Parlamentul European și Republica Moldova

Cristian Ghinea, director, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) – www.crpe.ro

PS

Vă invit să aflați mai multe despre presiunile exercitate de Rusia în țările din Parteneriatul Estic din excelenta analiză publicată ieri de Stanislav Secrieru pentru CRPE: ”Iluzia integrării asiatice – Breaking news de pe frontul Euroasiatic”.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Buna chestia cu recomandarea, nu zic nu, dar de ce se gasesc atat de putine vinuri basarabene pe piata noastra?
  In fine…
  Consultati Enciclopedia Romaniei din 1939 si vedeti acolo ce minuni de vinuri si ce viticultura de prima mana avea atunci ROMANIA!! Acum nu se poate , ne este rusine sau ce se intampla nu numai sa cumparam vinurile basarabene ,ci si sa conlucram direct cu ei pentru a vinde vinuri romanesti in lume?Avem chiar asa de putina imaginatie?SRL-uri mixte nu se pot face? Si atatea alte forme de cooperare reciproca? Presedintele Asociatiei europene a presei viticole era (este?) un roman naturalizat francez de 2 generatii. Credeti ca nu ar da o mana de ajutor? AR DA SIGUR!! L-am cunoscut intamplator in Ungaria la podgoriile TOKAY in 1994 la un festival european al vinului si cantecului de pahar(editia a II-a). O adevarata enciclopedie a vinurilor din toata lumea, inclusiv a vinurilor romanesti despre care vorbea cu un entuziasm fantastic.L-o fi contactat cineva? Sau in buna traditie proletara nu a interesat pe nimeni chestia? Omul provenea dintr-o familie de boieri argeseni, e adevarat.

 2. Cum sa nu cumpar vinul moldovenesc?
  Am si alte marci de vin moldovenesc in minte fata de cele mentionate mai sus.

  Dar cel mai drag vin din Moldova este vinul care se producea pe terenul pe care familia tatalui meu l-a avut si care este acolo….

  De unde sa il cumpar pe acela?

  Oricum, un pahar de vin moldovonesc pe zi ma ajuta sa fiu un pic mai vesel si mai sanatos!
  Hai noroc!

  PS
  Din cand in cand mai amestec vinul romanesc cu cel moldovenesc – amestecul este trasnet!

 3. Mi-am facut datoria inca de cand am vazut primele stiri despre ‘sugestiile’ rusilor.

  Nu cred ca ajut prea mult cu sticla de vin pe care o consum eu pe luna – insa oricum vinul moldovenesc este unul foarte bun si sunt sigur ca se poate impune pe piata europeana.

  Felicitari pentru initiativa.

 4. Ii lasam pe moldoveni in frig si bezna la iarna, caci fara gaz de la rusi singura posibilitate de incalzire va fi vinul, pe care nu-l vor avea caci ne grabim noi sa-l importam, pentru ca noua ne pasa de producatorii moldoveni de vin, nu de cei autohtoni.

  • si cei din R.Moldova sint pentru multi Romani,”producatori autohtoni”,nu si pentru iVAN bineinteles,caci Ivan,nu mai vrea vin romanesc din romaneasca Moldova.

 5. Observ că distribuţia vinurilor moldoveneşti în România este destul de la voia întâmplării.
  Industria românească de vinuri şi-a luat seama şi are deschise magazine Crame -în sistem franciză- în toate oraşele din România. De fapt asta ar fi soluţia şi pentru producătorii din Moldova.

 6. ˝Opune-te embargoului ilegal impus de Federația Rusă pe importul de vinuri din Republica Moldova și susține drumul european al cetățenilor acestei țări.˝

  Campania este cvasi necunoscută. Ar trebui mediatizată. Măcar câte un afiş pentru informare în magazinele care au de vânzare vinuri moldoveneşti ar fi util.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Ghineahttp://www.crpe.ro
Cristian Ghinea este europarlamentar, copreședinte al delegației USR PLUS în PE. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guvernul Romaniei și Ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș. A fost director al Centrului Roman de Politici Europene (www.crpe.ro). A lucrat opt ani în media românească, iar între 2007 şi 2008 a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”. Domenii de expertiză: - structura instituţională a UE - democratizare - studii media - transparenţa şi responsabilitate în administraţia publică Republica Moldova

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro