sâmbătă, decembrie 2, 2023

Apel pentru onoare academica: Mega-plagiatorul Ponta nu are dreptul moral sa patroneze o conferinta a diasporei stiintifice romanesti!

Citesti si nu-ti vine a crede. „Sub inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta, se va desfasura la Bucuresti, in perioada 25 – 28 septembrie 2012, cea de-a treia editie a conferintei “Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania”. Organizat sub sloganul “Seminte de Viitor – Seeds for the Future”, evenimentul isi propune sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cercetatori romani, indiferent de locul unde traiesc si lucreaza, continuand seria intalnirilor comunitatii stiintifice romanesti din tara si strainatate inceputa in anul 2008.”

http://uefiscdi.gov.ro/articole/3083/Cea-de-a-treia-editie-a-conferintei-Diaspora-in-Cercetarea-Stiintifica-si-Invatamantul-Superior-din.html

No comment, indeed. Mi-am amintit titlul unui roman de Malraux, Le Temps du mepris.

Fac aici un apel pentru lansarea unei petitii online in care sa se ceara boicotarea Conferintei “Diaspora in Cercetarea Stiintifica” atata vreme cat ea este patronata oficial de un plagiator dovedit. Sunt convins ca printre posibilii participanti se afla numerosi cercetatori de foarte buna calitate. Tocmai de aceea este important sa se trimita acest semnal lipsit de orice ambiguitate: Nu pactizam cu minciuna, nu cautionam frauda. Valorile stiintifice romanesti nu pot fi sustinute printr-o conferinta patronata de un hot intelectual. Este un fapt ce tine de ceea ce numim common sense.

Rog pe unul/unii dintre cititori sa initieze aceasta petitie si sa ceara ca fiecare semnatar sa semneze cu nume si afiliere. Comunitatea stiintifica are dreptul sa raspunda cu un NU categoric infinitului tupeu al mega-plagiatorului. Cine este de acord, poate raspunde si pe acest forum, dar postarea si semnarea petitiei este urgent necesara.

Scriam pe 27 iunie in „Evenimentul Zilei” aceste randuri care, iata, nu si-au pierdut actualitatea:

Ţin să spun că am şi o miză personală în toată această poveste. Nu, nu cum crede probabil Victor Ponta, pentru că aş participa la o imaginară acţiune „furibundă” împotriva Guvernului urzită de tot mai demonizatul Traian Băsescu. Deţin titlul de doctor de la Universitatea din Bucureşti, obţinut în urma unei susţineri publice, în 1980, a tezei „Revoluţie şi raţiune critică. Teoria politică a Şcolii de la Frankfurt şi radicalismul de stânga contemporan”. Un subiect, la vremea aceea, heterodox. Ceea ce numim „marxismul occidental” era departe de a fi pe placul ideologilor oficiali. Sunt mândru de munca mea, dincolo de faptul ca multe lucruri le văd acum diferit. Ştiu precis că n-am furat ideile şi textele nimănui. Am citat din Adorno, Arendt, Benjamin, Fromm, Gramsci, Horkheimer, Kolakowski, Korsch, Lukacs, Marcuse, Marx, Sorel. Cu trimiteri la surse şi la paginile din surse. Cum o fi fost profesorul Ovidiu Trăsnea, coordonatorul ştiinţific al tezei, dar nici în ruptul capului n-ar fi acceptat o teză doctorală fără note de subsol, fără ghilimele necesare, şi cu o „bibliografie selectivă” în final. Verificabilitatea citatelor dintr-o asemenea disertaţie doctorală este o condiţie sine qua non a onorabilităţii ei, o premisă metodologică non-negociabilă a scientificităţii ei.

Nu pot crede că profesoarele Alina Mungiu-Pippidi, Zoe Petre şi Ecaterina Andronescu ori profesorii Andrei Marga, Stelian Tănase şi Vlad Nistor ar putea pune la îndoială acest principiu sacronsanct în lumea academică. Însuşi faptul că am ajuns să-l discutam mă lasă perplex. Sunt consternat că profesorul Andrei Marga, până recent rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, o fortăreaţă a spiritului academic din România, care i-a acordat în 2010 doamnei Angela Merkel titlul de Doctor Honoris Causa, poate să facă această afirmaţie: „Presa este concentrată pe o acuzaţie care nu are niciun fundament”. Chiar niciun fundament? Halucinăm cu toţii? Halucinează „Frankfurter Allgemeine Zeitung”? Halucinează revista „Nature” pe care, sunt convins, fiziciana Angela Merkel, cancelar al Germaniei, o cunoaşte foarte bine? Oare acesta va fi răspunsul profesorului Marga dacă doamna Merkel îl va întreba ce se petrece în România?

Recomand semnarea petitiei pentru boicotarea conferintei cata vreme plagiatorul o patroneaza:

http://civitas.dogaru.net/boicotarea-conferintei-diaspora-in-cercetarea-stiintifica/

Distribuie acest articol

118 COMENTARII

 1. Am si eu trei intrebari , avand in vedere multitudinea de oameni revoltati (si daca ar fi adevarat, atunci pe buna dreptate), avand in vedere si soliditatea argumentelor,
  – a contestat cineva decizia Comisiei ?
  – a atacat cineva in instanta decizia comisiei ?
  – a incercat cineva sa anuleze in instanta decizia Comieisei ?
  Daca nu, de ce nu? Si cand aveti de cand sa o faceti ?

  • A contesta decizia trebuie sa fie
   1. o persoana afectata ( mi-e teama ca un PhD nu are trecere in instanta din RO)
   2. o institutie – aici aveti un punct ochit – s-ar putea sa fie Universitatea Bucuresti care sa conteste aceasta decizie!
   3. o asociatie/un club al PhD la Universitatea Bucuresti -daca exista …

  • nu am citit articolul din cauza cuvantului „Mega” aparut in titlu. sunt de acord ca Ponta a plagiat si ca trebuie sa demisioneze, dar personal nu citesc Libertatea sau Click si nu agreez titluri bombastice, asa ca voi trece la urmatorul articol de pe contributors. …dar posibil ca articolul sa fie util in ideea in care este deschis de cititorii Libertatea sau Click. …ma indoiesc totusi ca ei au auzit de acest site.

 2. Lui Ponta ar trebui sa-i fie rusine sa-si scoata capul in lume. Romanii din lumea academica vom boicota toti aceasta palma pe care Ponta o da intelectualilor romani. Nesimtirea a ajuns la cote insuportabile.

  • Nesimtirea a ajuns la cotele pe care le cere „piata”.
   Iar rusinea este, de multa vreme (cam de dupa ’45), un defect major, nicidecum o virtute.
   Parerea mea.

 3. Omul acesta Ponta are un tupeu fantastic, nu traieste in realitate ci intr-o lume iluzorie peste care domeneste persoana sa suspusa de mare prim ministru si pentru care orice este posibil, i e minciuna plagiarism, tembelism… este de o obraznicie de neinchipuit. Cu siguranta va fi boicotat de participantii la Conferinta. Huo, Huo Ponta

  • Asa e, dar in general i se cere sa patroneze o astfel de manifestare stiintifica. Intrebarea e: cine i-a cerut acest lucru? Cine face parte din comitetul de organizare al conferintei?

   • bune intrebari.
    ce putem afla din arhiva site-ului diaspora-stiintifica.ro este ca evenimentul are loc odata la 2 ani. In 2010 a fost sub patronajul presedintelui (Basescu), iar in 2008 din nou sub patronajul primului ministru (Tariceanu).
    Poate e vreun jurnalist interesat care ar putea afla mai multe?

    • Pe de alta parte, cei care ar trebui sa boicoteze conferinta sunt organizatorii de minisimpozioane, nu participantii, care in majoritatea lor habar nu au de chestia asta cu patronajul lui Ponta. De altfel, doar daca citesti partea de prezentare a conferintei in totalitate vezi fraza cu Ponta, pentru cine deschide situl conferintei si se duce direct la lista de workshop-uri exploratorii nu vede pocinogul.

 4. Am initiat si voi conduce unul dintre workshop-urile exploratorii din cadrul Conferintei. La workshop vor participa personalitati de seama a medicinii din Romania: profesorii Constantin Ionescu-Tirgoviste, Eduard Apetrei, Mihai Coculescu, Gheorghe Andrei Dan si Adrian Saftoiu. Din Statele Unite for fi prezenti profesorii Adrian Preda (cunoscut cititorilor platformei contributors.ro) de la University of California/Irvine, Alexandru Niculescu de la Indiana University, Mihai Covasa de la Western University of Health Sciences si Dan Duda de la Harvard Medical School.

  Intalnirea este continuarea Forumului Cercetarii Clinice pe care l-am condus in februarie anul acesta in Bucuresti, cu sprijinul Fundatiei Fulbright si al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

  Ambele manifestari s-au bucurat de patronajul guvernului Romaniei, prin UEFISCDI si ANCS. In februarie, guvernul era condus de Dl. Emil Boc; dupa schimabrea majoritatii parlamentare, la conducerea guvernului a ajuns Dl. Victor Ponta.

  Principiul care ne ghideaza este urmatorul: sa facem tot se poate pentru ca inteligenta, inventivitatea si efortul colegilor nostri din Romania sa obtina vizibilitatea internationala pe care o merita. Meritele sau defectele sefilor de guverne nu trebuie sa influenteze obligatia noastra morala de contribui la reabilitarea prestigiului comunitatii stiintifice din Romania.

  Peter Manu
  Professor of Medicine
  Hofstra University
  Adjunct Professor of Clnical Medicine
  Albert Einstein College of Medicine
  Honorary Fellow
  Romanian Academy of Medical Sciences

  • „Meritele sau defectele sefilor de guverne nu trebuie sa influenteze obligatia noastra morala de contribui la reabilitarea prestigiului comunitatii stiintifice din Romania”

   Serios? Fortand nitel nota, ii putem gasi si lui Mengele nu numai o scuza, ci chiar si un scop nobil, o obligatie morala. In plus, despre care „comunitate stiintifica” din Romania e vorba? Despre cea din care face parte si „masterandul”, apoi „doctorul” in drept Ponta? Mai intai dati-l afara din comunitate, fie si simbolic, asa, pentru prestigiu, apoi alegeti-va – acceptati un alt patron care sa nu fie un escroc patent si abia dupa toate astea veti avea o tinuta morala in acord cu pregatirea intelectuala si profesionala; abia atunci e loc, e vreme, sunt conditii de discutii, de simpozioane, de atitudini firesti etc.
   PS: inteleg ca, daca, prin jocul sortii, ar patrona asemenea manifestari VC Tudor sau Adrian Severin sau Gigi Becali sau Bivolaru (oricare dintre cei doi) sau Sile Camataru sau dr. Mudava, nu ar fi nicio problema, nu?

   Corvus Corax
   Cetatean roman si european
   Platitor de impozite, nemultumit de modul in care se cheltuieste banul public
   Cititor si, ocazional, comentator pe Contributors
   Posesor de morala si de etica, asa cum sunt ele
   7 ani de acasa plus restul

   • Este un comentariu excelent, a carui morala imi permit sa o prezint aici:

    – titlurile, cand le ai, nu-ti pot conferi prestigiul presupus atunci cand acesta nu este dublat de bunul simt si onestitate.

  • Stimabile,

   Incercarea de a acoperi un produs urat mirositor, irespirabil, cu matasuri de cea mai fina calitate este calificata ca un furt calificat, disimulat dar intentionat. Un lucru mai grav nici ca se poate, mai ales pentru cineva care, se pare, ar avea ceva de aparat.

   Daca nu cunoasteti, regulile nescrise ale inaltei societati impun ca evenimente de aceasta magnitudine sa nu fie afectate nici macar de elemente controversate, care ar putea compromite presupus intentionata natura pura a evenimentului respectiv.

   Or, dumneavoastra, inchizand ochii si acoperindu-va urechile, prin acest „ignoratio elenchi” aruncati hazardului o aleasa si selecta adunare sub auspiciile unui plagiator, unui mincinos cum nu s-a mai vazut de la Muenchausen incoace. Iar asta o faceti de dragul carui fapt nobil?

   Sacrificarea onoarei obtinuta cu greu prin munca, devotament si daruire pentru salvarea unei onoare inexistente, impusa prin plagiat si compilatii facilitate de puterea executiva.

  • Domnule,
   Daca va platiti din propriul buzunar avionul, cazarea si celelalte e OK, sinteti liber sa calatoriti unde vreti, sa stati la masa cu cine vreti, sa va compromiteti in compania cui vreti si orice alta discutie e inutila.

   Daca, insa, cheltuielile sint suportate de guvernul roman, adica de poporul roman, prezenta dvs acolo:
   1. il cautioneaza moral pe acest impostor si iresponsabil ajuns prim-ministru (fiindca sindrofia se intimpla sub „inaltul sau patronaj”) si
   2. se poate traduce, simbolic, printr-un deget (cel mijlociu) aratat, in stil american, tuturor romanilor care traiesc din munca cinstita.

   Nu poti sa fii, in acelasi timp, si de partea hotilor si de partea oamenilor cinstiti. Orice alte justificari si explicatii reprezinta simple exercitii demagogice.

   p.s.
   Nu stiu cine sint ceilalti participanti, insa cel putin in cazul dvs beneficiile de imagine la care poate spera Ponta sint cu totul neglijabile, singurul profitor fiind altcineva: chiar dvs.

  • @ Corvus Corax & Lucky & T.St.

   Domnilor,

   Peter Manu are fie un tupeu sinistru, fie o candoare de rățușcă. I-auzi sloganul ce-l umple de vlagă: sa facem tot se poate pentru ca inteligenta, inventivitatea si efortul colegilor nostri din Romania sa obtina vizibilitatea internationala pe care o merita.

   Restul (i.e., patronajul simbolic atribuit unui impostor și întreaga chestiune a calamității etice și prejudiciului de imagine aferente) sunt mofturi extranee, scrupule de prisos. Fițe. Omul e pragmatic și – simultan – visător. Transpiră masiv pentru vitrina României și ne asigură că, cu oleacă bunăvoință și o batistă adecvată, țambalul devine butaforie de plan secund. Apăi, cu asemenea patrioți de cursă lungă, pregătiți să asume voioși orice blazon și orice comeseni, putem instrumenta, lejer, prohodul deontologiei academice românești.

   • Intervin spre a spune ca il cunosc si il stimez pe dl doctor Peter Manu. Ne leaga atitudini si valori comune in legatura cu totalitarismul comunist si fascist. Nu gandim mereu la fel (ar fi absurd), dar ne respectam reciproc opiniile. Cred ca in cazul domniei sale este vorba de un angajament onest pentru o cauza altminteri cat se poate de onorabila. Din pacate, premierul plagiator n-a facut ce-ar fi trebuit sa faca: sa lase pe altcineva, de pilda pe doamna ministru Andronescu, sa patroneze conferinta. Dar ii pasa lui Ponta de succesul unei asemenea conferinte?

  • Este jenant, Domnule Profesor Manu, extrem de jenant! Moralmente. Dar şi LOGIC vorbind: menţionaţi „obligaţia noastră morală”, adică vă asumaţi această obligaţie morală ONORANTĂ „de a contribui la reabilitarea prestigiului comunităţii ştiinţifice româneşti”, dar în condiţiile unui patronaj al conferinţei mai mult decât DEZONORANT! De ce dezonorant? Vă rog să vă răspundeţi singur la această întrebare – singur, singurel, cu oglinda în faţă; mai ales că invocaţi atât de înălţătoarea obligaţie morală…
   Apoi, mai e ceva, Distinse Domnule Profesor: De ce consideraţi că domniei voastre vă revine o bligaţie morală, dar unui şef de guvern nu? De ce profesorul Peter Manu trebuie să fie (şi este!) un caracter frumos şi puternic (onoare, altruism, cultul valorii), iar primul ministru al Guvernului României poate să fie (şi este!) un caracter jalnic (minciună, furt… – cultul minciunii)? De ce aceste criterii morale şi grilă diferite? Poporul român, pe care-l iubiţi (e dincolo de orice dubiu acest lucru), nu merită un prim ministru dacă nu model de moralitate, măcar normal dpdv moral? Nu credeţi că merită? De ce cauţionaţi cu numele şi prestigiul Dvs. un impostor? De ce, Domnule Profesor? Nu cred că aveţi altă obligaţie morală pe lumea asta decât faţă de Dumnezeu şi de propria Dvs. conştiinţă.

   • A, şi mai e ceva, Domnule Profesor – à propos de minciună, furt… – dar mi-a scăpat când am scris: cunoaşteţi, sper, butada lui Hitchcock: „Nu comiteţi crime! Ele vă duc la furt şi vă pot împinge chiar până la minciună!” Gândiţi-vă bine şi la aceste cuvinte, nu doar la un simplu plagiat al unui găinar oarecare…

   • Stimate Domnule Eugen Chirovici

    La atelierul pe care voi avea onoarea sa il conduc la Bucuresti in cadrul Conferintei s-au inscris 50 de doctoranzi si/sau cadre universitare tinere. A boicota Conferinta inseamna a-i boicota pe ei, copiii mei.

    Cu deosebita consideratie,

    Prof. Peter Manu
    New York

    • Stimate d-le Manu,
     Cum credeti ca ca se vor simti cei 50 de doctoranzi, „copiii dvs.”, cand de la tribuna conferintei Doctorul in Drept Victor Ponta le va impartasi acestora din propria experienta traita in perioada cand si el era un tanar doctorand?
     Ar trebui sa evaluati ceva mai atent consecintele deciziei dvs. de a participa la acest eveniment. Ar trebui sa stiti ca prin aceasta actiune, Ponta doar isi spala propiul blazon stiintific, chiar daca-l murdareste pe al altora.
     Sunt sigur ca dupa aceasta manifestare, la Antena 3, Ponta va sustine ca tot mediul academic din tara si din diaspora este solidar cu meritele sale stiintifice si ca toate acuzatiile de plagiat sunt doar atacuri politice. Nu m-as mira nici daca ar folosi sintagma „colegii mei, academicienii” atunci cand va pronunta numele dvs.! Sunt convins ca n-o sa va faca prea multa placere!

    • Nu am nimic de adăugat sau de comentat, Domnule Profesor. Vreau doar să înlocuiesc cuvântul „jenant”, cu care m-am adresat domniei voastre, cu cuvântul TRIST…

     • Stimate Domnule Eugen Chirovici

      Apreciez delicatetea corectiei dumneavostra.

      In programul atelierului am inclus, din iunie, o mini-sesiune despre Probleme Etice in Cercetarea Stiintifica din Romania, in care vom discuta plagiatele recent dezvaluite in tara.

      Cu deosebit respect,

      Prof. Peter Manu
      New York

      • Vă mulţumesc mult, Distinse Domnule Profesor Peter Manu, pentru răspunsurile prompte şi, mai ales, pentru precizarea Dvs. privind mini-sesiunea programată încă din iunie. Iată o veste, o precizare mai mult decât binevenită! Şi care, cred, alungă mai toate umbrele şi înseninează un pic discuţia pe care aţi onorat-o cu participarea pe acest forum. Evident că dacă aş fi cunoscut de la început acest detaliu, aş fi nuanţat mesajele pe care vi le-am adresat şi nu m-aş fi grăbit să semnez petiţia.

       Cu deplin respect,

       Eugen Chirovici

      • Domnule Chirovici,

       mini-sesiunea de care vorbeste domnul Manu e prevazuta strict in cadrul participantilor din workshop-ul dumnealui. Nu e in plen, nu e un for in care Ponta va sta cu capul plecat in timp ce i se face morala. Va fi un fel de ‘hai sa vorbim vorbite’ la o sueta unde probabil ca jumatate dintre participantii la discutie sunt oricum pro-ponta.

       Eu zic c-ati facut bine c-ati semnat petitia.

      • @ Dl. Horia Cornean

       Vă mulţumesc pentru aceste detalii, domnule Cornean, sunt edificatoare. Da, am făcut o confuzie regretabilă între „programul atelierului”, cum mi-a scris dl. prof. Manu, şi programul conferinţei, îl şi vedeam pe Ponta tras de urechi în public, într-un conclav academic, cu presa de faţă. Aveţi dreptate şi încă o dată vă mulţumesc că m-aţi făcut atent.

  • Nu il cunosc pe d-l Peter Manu si nici dumnealui nu ma cunoaste. Asta nu ma impiedica insa sa consider ca este animat de cele mai bune intentii privitor la dezvoltarea stiintei romanesti. Simplul fapt ca si-a asumat interventia de mai sus este un semnal puternic in acest sens pe care cu totii ar trebui sa-l intelegem la adevaratele sale dimensiuni.

   Totusi nu pot sa nu fac un apel atat la d-lui cat si la personalitatile stiintifice pe care le mentioneaza. In primul rand i-as ruga pe toti sa observe ca in discutie nu e un defect de natura politica a cuiva aflat la guvernare, ci unul de natura stiintifica, dat la iveala de o revista internationala unde multi dintre dumnealor cred ca publica sau in care macar au incredere.

   In al doilea rand, daca intentia domniilor lor este de a asigura vizibilitatea oamenilor de stiinta din Romania, as dori sa-i intreb daca nu cumva acest scop ar fi indeplinit mult mai bine prin neparticiparea la acest eveniment, motivata insa prin articole in revistele de prestigiu la care au acces. Vreau sa-i rog sa cantareasca bine cat ar avea de castigat cercetatorii romani prin organizarea acestui eveniment stiintific si cat ar avea de castigat daca, de aceasta data, lucrul acesta nu s-ar intampla, iar lumea stiintifica mondiala ar afla si de ce nu a fost posibil sa se accepte asa ceva. Personal sunt convinsa ca aceasta a doua alternativa ar fi mult mai profitabila pentru stiinta romaneasca si pentru recunoasterea cercetatorilor romani in lume.

   Cred in principiul ca stiinta si politica isi urmeaza fiecare cursul. Acum insa, plagiatul primului ministru al Romaniei schimba conditiile, iar acest principiu nu mai poate fi aplicat. El trebuie sa fie facut din nou functional, iar lucrul acesta depinde si de dvs., d-lor profesori romani din diaspora.

   • Stimata Doamna Adriana Gorga

    Imi pare nespus de rau ca trebuie resping sugestia dumneavoastra. Articole despre lucrarea de doctorat a D-lui Victor Ponta nu pot inlocui demonstratia solidaritatii nooastre cu cei care doresc sa invatam si sa lucram impreuna.

    Cu deosebit respect,

    Prof. Peter Manu
    New York

    • D-le Profesor, adevarul este, ca abia astept sa aud aplauzele onorabililor participanti, la auzul discursului de deschidere sustinut de Inaltul Patron. Uite, chestia asta e inestimabila!

     • Cand si daca il va rosti, putem spune ca s-a atins Everestul comportamentului definit de termenul chutzpah.

      Promit sa reiau aici discursul „impecabilului”, cum il numea o distinsa politoloaga, daca va apare undeva in presa. Ar trebui transmis in direct de toate statiile de radio si televiziune din Romania :)
      Asemenea impertinente, vorba tovarasei, se produc o data la 500 de ani!

    • Va multumesc atat pentru raspuns cat si pentru faptul ca ati intervenit in acest spatiu, explicandu-va optiunea. Din punctul meu de vedere, nu e o problema ca nu am putut sa va conving sa mai reflectati asupra participarii la aceasta conferinta, unde, continuu sa cred, nu sunt indeplinite toate conditiile morale necesare. Consider insa ca as avea o grava problema daca nu as reusi sa va inteleg hotararea.

     Dvs. si primul ministru al Romaniei faceti parte din universuri de actiune extrem de diferite. El este focalizat asupra obtinerii rezultatelor dorite, prin orice mijloace si oricat ar costa aceasta. Toate loviturile sunt permise. Din perspectiva dumnealui, o lovitura, cum e „inaltul patronaj” al unei conferinte stiintifice nu e altceva decat o ocazie importanta de a incerca sa initieze modificari ale unui raport de forte in functie de un rezultat asteptat, acela de a nu se mai vorbi despre problema plagiatului din teza sa. E drept ca nu el si-a produs ocazia acestei conferinte, ci e vorba de un eveniment care se desfasoara de cativa ani incoace. Cum se potriveste insa ca o manusa scopurilor sale, nu cred ca va evita sa-l utilizeze, fie si numai in declaratii politice, daca nu mai mult.

     De partea cealalta, dvs. sunteti orientat catre valorile stiintifice pe care le promovati si catre stabilirea unor relatii cu toti cei care au preocupari stiintifice in acealasi domeniu ca si dvs. Pentru dvs. orice lovitura are un cost, iar in cazul de fata protestul prin neparticipare ar fi un cost prea mare in primul rand pentru tinerii deja inscrisi la acest seminar.

     Nu stiu cum e posibil sa iesiti din aceasta situatie. Poate exista si alte solutii decat protestul prin neparticipare. Nu stiu. Imi amintesc ca filosoful Mircea Flonta aprecia ca „inteligenta este personala, pe cand intelepciunea este cu adevarat publica”. Sper ca impreuna cu ceilalti participanti la aceasta conferinta sa gasiti intelepciunea de care e nevoie pentru a intelege si trata la adevaratele lor dimensiuni asemenea situatii foarte dificile pentru un om de stiinta. Eu inca mai sper.

     • Stimata Doamna Adriana Gorga

      In anul 1978 Bucurestiul a fost vizitat, pentru o manifestare stiintifica, de profesorii G. Palade, si C. de Duve, laureati ai Premiului Nobel. Vizita a avut loc intr-un moment in care regimul national-comunist, ilegitim si criminal, era pe deplin consolidat. Pana acum, nu am gasit nici o dovada ca prezenta lor a constituit, inauntrul sau in afara tarii, un semnal de incurajare sau suport pentru Nicolae Ceausescu.

      Cu mult respect, al dumneavoastra,

      Prof. Peter Manu,
      New York

      • Imi pare ca gresiti teribil in echivalarea pe care o faceti intre Ceausescu si Ponta. Pe cand Ceausescu avea convingerile sale larg etalate intregii lumi, fiind, la urma urmei, o malefica dar puternica personalitate, Ponta, patronul dvs., este un gainar, un mic pungas care umbla cu cioara vopsita.

      • Domnule Peter Manu,

       Dvs. si colegii dvs. decideti cum este mai bine sa procedati in aceasta situatie cu multiple ramificatii.

       In contextul sociopolitic de acum, nu consider insa pertinenta comparatia cu vizitele lui George Emil Palade in Romania comunista. In vremea respectiva, colaborarea dintre oamenii de stiinta si universitatile din tara si din strainatate reprezenta o forma de rezistenta in fata regimului comunist.

       Acum, cu toate imperfectiunile ei, Romania este o tara democratica. Nu se mai pune problema de a rezista totalitarismului prin intarirea relatiilor dintre oamenii de stiinta din tara si strainatate.

       Sunt intrunite, cred, conditiile pentru o actiune punctuala (insist: punctuala) de protest, bine argumentata, care sa fie orientata, daca doriti, mai putin catre puterea politica si mai mult catre tinerii despre care spuneti ca s-au inscris la seminarul dvs. Formele de protest sunt nenumarate, incepand de la neparticiparea la conferinta (insotita insa de publicarea unor articole semnate in comun de cercetatori romani din tara si strainatate unde sa se mentioneze plagiatul primului ministru ca motiv al neparticiparii la conferinta din acest an) si pana la organizarea, in cadrul seminarului dvs. a unei mese rotunde in care sa discutati despre plagiat in domeniul dvs. stiintific.

       Orice semnal, oricum ar fi formulat, cred ca ar sustine cauza dezvoltarii pe baze solide si sanatoase a stiintei romanesti. Stiu foarte bine ca nu se plagiaza teze de doctorat doar in Romania, dar in afara de Vladimir Putin eu nu mai cunosc un alt presedinte sau prim-ministru plagiator intr-o teza de doctorat si care sa ramana nestingherit in functie. E un exemplu periculos daca ramane nesanctionat. Si cui sa-i cerem sa-l sanctioneze daca nu celor care inteleg valoarea unui doctorat si importanta sa pe plan stiintific si social?

      • Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost si el acuzat de plagiat. Putin ii pasa, conduce in continuare, tot mai autocratic, regimul de la Kiev. Dar Ucraina nu face parte din UE si din NATO.
       Romania este considerata un stat de drept. Nu cred ca putem spune aceasi lucru despre Rusia, Ucraina si, mai ales, Belarus.

       http://www.csmonitor.com/Books/chapter-and-verse/2011/1028/Ukraine-president-Viktor-F.-Yanukovich-accused-of-plagiarizing-in-new-book

       Nu doresc sa propun o ierarhie a gravitatii plagiatului, dar in cazul Ponta este, cred eu, extrem de periculos, chiar mai nociv decat la Ianukovici. O lucrare de doctorat plagiata este o frauda academica de maxima gravitate. Odata probat plagiatul (v. opinia unanima a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti), ar trebui sa urmeze retragerea titlului de doctor. Eventual, actionarea in judecata pentru uzurpare de pozitie academica si acumulare de venituri ilicite (salariul pe o functie profesorala la care Ponta nu putea accede fara doctorat).

       Ca premier al Romaniei, Victor Ponta este responsabil si de domeniul educatiei (prin ministrul respectiv care ii este direct subordonat, adica doamna Ecaterina Andronescu). Fiind un plagiator dovedit, de fapt un mega-plagiator, Ponta nu are dreptul moral sa conduca acest domeniu. Este descalificat si, daca ar avea un minim de rusine, si-ar da demisia.

      • Domnule Peter Manu,
       Tocmai am vazut ca ati introdus deja in cadrul seminarului dvs. o mini-sesiune despre Probleme Etice in Cercetarea Stiintifica din Romania. Cum am spus in mesajul anterior pe care l-am scris fara sa mai fi recitit toate comentariile, din punctul meu de vedere si o asemenea initiativa este tot o forma de protest fata de situatia pe care o discutam. Ma bucur ca ati avut aceasta initiativa. Sper ca si in alte seminarii sa existe spatii de discutie cu privire la problema plagiatului.

      • Domule doctor Manu,
       Mai aveti rabdare pana in decembrie, poate se restaureaza regimul vizitat (si cautionat sau nu, n-are a face, si) de George Emil Palade. Abia atunci se vor fi intrunit toate conditiile; asta e abordarea politica, daca doriti, la care (imi pare rau ca trebuie sa va comunic, in cel mai elegant mod de care sunt eu in stare) nu va pricepeti. Cum poate cineva, despre care se presupune ca a trait vremurile si le-a si inteles (cat de cat) sa sustina asemenea enormitati? Prin ce minune ati reusit sa faceti aceste comparatii? Pare ca politica nu e punctul dvs forte; mai bine ati fi lasat-o asa cum era. Aparuse si seminarul ala… In fine, imi dau seama ca ar fi prea complicat sa-ncerc sa explic aici pe larg. The main idea era ca, in cazul lui Ponta e vorba despre un „doctor” care este, temporar, prim ministru si despre un prim ministru „patron” care este coleg de galoane cu dvs, „doctor”, pentru inca ceva vreme. Aceasta „ceva vreme” depinde SI de dvs.
       Happy happenings!

      • Domnule Profesor Tismaneanu,

       Exclusiv din respect pentru dumneavostra, am incercat sa-mi ponderez causticitatea fata de nivelul ce l-as fi considerat mai potrivit situatiei, si am considerat ca nu eu sunt cel ce trebuie sa dau lectii unui Profesor, lectii pe care mai degraba ar trebui sa le primesc.
       Dar ma bucur sa vad, si de aici si admiratia mea personala pentru dumneavoastra, ca folositi, cand se impune, principiul conform caruia in viata trebuie sa spui lucrurilor pe nume.

       Nu am optat in tineretea mea pentru o cariera pedagogica, desi consider pedagogia ca pe cel mai responsabil si important lucru pe care un tutore si-l asuma fata de societate, ea fiind quintesenta artei de a transmite, celor ce sunt in nevoie, intelepciunea acumulata intr-o viata de cautari fructuoase dar si norocoase, si mi-am permis sa dau acest sfat copiilor mei: „Nu trebuie sa fiti calugari dar cautati ca in viata voastra sa nu faceti, niciodata, greseli ireparabile”.

 5. Poate îşi caută idei pentru a-şi reface lucrarea de doctorat. Adică replagiere…

  Lăsând gluma la o parte, în afară de PE, nimeni nu l-a sancţionat pe Severin. Şi nici PE nu l-a putut demite. Nu ştiu care funcţie e mai înaltă sau mai importantă dar Ponta e încurajat şi de eşecul UE de a combate corupţia chiar de la nivelul cel mai înalt şi mai vizibil, aşa că mult succes! A, uitasem şi de imunitatea oferită de funcţie. Cred că zicala cea mai potrivită pentru cei alde Ponta şi Severin este: „Aşchia nu sare departe de trunchi” (trunchiul fiind, evident, PSD-ul).

 6. Buna ziua !

  1) „Rog pe unul/unii dintre cititori sa initieze aceasta petitie” .

  Din sincera curiozitate va intreb : de ce nu initiati dvs. personal petitia ce o propuneti ?

  2) „Recomand petitia de sustinere a DECIZIEI Comisiei de Etica Universitatii din Bucuresti”

  Am mai scris pe subiect dar ati ales sa nu apara textul meu : va rog insistent sa cititi documentul emanat de la Comisie. Este subliniat explicit ca e doar o OPINIE (parere) si nu o decizie,hotarare , verdict ,asa cum ati prezentat-o in nenumarate articole.

  De asemenea in acel document se cere clar si explicit ca acesta sa nu fie niciodata folosit in scopuri politice,adica sa nu fie politizat..

  Va multumesc.

  • Se putea altfel? Aveti intotdeauna curiozitati incitante :)
   Va raspund scurt, n-am initiat eu petitia pur si simplu pentru ca nu ma pricep. Este unicul motiv.

   Nu criticii lui Ponta au politizat subiectul, ci el a actionat abuziv, prin interpusul ministru-interimar Pop, un proxy jalnic, pentru a schimba componenta Consiliului National de Etica, in ultima clipa, in plina sedinta a acestui for (de aceea s-a ante-pronuntat dl Mircea Miclea). Este vorba de o opinie adoptata in unanimitate de o Comisie de Etica a universitatii care i-a acordat doctoratul. Comisiei nu i s-a cerut o decizie, ci o opinie competenta. A oferit-o. Am postat ieri toate linkurile la documente, oferite de ziarul „Adevarul”. Pentru a deveni decizie, trebuie sa voteze Senatul. Care este condus de impartialul domn Nistor. QED.

   • 1) am inteles,multumesc. Incet-incet veti deveni computer-wise. Dar a inceput anul scolar iar la dvs. cred ca orice student al departamentului va poate initia. Pentru ca veti avea nevoie in viitor de a sti cum se porneste o petitie –sinteti politolog angajat (adica implicat activ) in scena politica din RO iar toamna se anunta bogata in subiecte numa’ bune de o petitie !

    2)re. opinie vs. verdict Practic imi dati dreptate si sper ca macar de acum inainte sa folositi terminologia potrivita,pentru ca altfel se nasc confuzii.Spre exemplu ,la vremea respectiva,”Hotnews” (la care pe atunci inca colaborati) ii spunea „verdict final” ,ceea ce este un fals grosolan : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12839735-universitatea-din-bucuresti-anunta-astazi-ora-12-00-verdictul-final-cazul-victor-ponta-acuzat-plagiat.htm . Si tot asa a fost raspindita vestea in lumea larga,unde UE si alte entitati nu aveau habar de adevarata natura a documentului si de procedura legala in RO. Pe subiect ,doresc doar sa va reamintesc ca legislatia in vigoare considera relevanta numai decizia CNE. Putem discuta despre cai de atac,dar ne departam de topic. Poate am sa fiu mai explicit la subsolul articolului dvs. de ieri,daca va intereseaza.

    3) re.politizare. Nefiind in domeniul dvs. nu stiu daca folosesc corect acest termen. Cred sincer ca ceea ce ati scris de citeva luni pe subiectul presupusului plagiat (la o lucrare scrisa in 2004 dar „descoperit” in 2012 ,imediat dupa ce USL a luat puterea cu Ponta premier) tine de politizare. La fel cum cred ca toate textele dvs. re. Sova tin de politizarea Holocaustului,ceea ce in opinia mea e f. grav . Now, dvs. sinteti politolog,political scientist ,etc–poate scrieti un articol despre conceptul de politizare (cu exemple daca se poate) si atunci fiecare are de invatat. Multumesc.

    • Nu voi polemiza cu Dvs. Ponta si-a sustinut teza in 2003. Este absolut irelevant in ce an a fost descoperit un plagiat si cine sa afla la guvernare. Putea sa fie descoperit si in secolul al XXII-lea, tot plagiat era. As mai aduga ca insui Ponta a folosit termenul de decizie in raport cu concluziile Comisiei de etica a Universitatii din Bucuresti. Ma rog, el spunea ca decizia Comisiei a fost o decizie politica :)

     As aminti ca din Comisie, care a votat in unanimitate pentru verdictul de plagiat, a facut parte profesorul Adrian-Paul Iliescu, unul dintre semnatarii scrisorii catre UE trimisa de sustinatorii tandemului Ponta-Anotnescu.

     Aveti opinii „tari”, nu este scopul meu sa vi le modific. Ii rog pe participantii la discutii sa se mentina pe tema articolului care nu este Sova si politizarea Holocaustului..

     • De acord sa nu polemizam acum ,desi ar fi instructiv. Daca imi permiteti,chiar si prin acest articol cred ca incercati sa politizati o manifestare stiintifica total apolitica prin program si in modul in care a fost conceputa.Nu e doar opinia mea–este in fapt ceea ce va sugereaza ,cu eleganta sa binecunoscuta ,prof. Manu (atat de apreciat pentru verticalitate si moral standards in analiza cazului Paulescu.)

      Nu trebuie sa-mi raspundeti. Va rog doar sa lasati mesajul sa treaca.Multumesc.

      • Politizarea este deja faptuita prin faptul ca intreaga conferinta se desfasoara sub patronajul domnului „copy-lot” Ponta.

       Cred ca initial aceasta conferinta nu avea in vedere aceste auspicii, au venit dupa Iulie-August 2012. Este caracteristica aceasta insusire de eforturi de catre prea-maretul PM> La fel a procedat si fostul PM puscarias, si impuscatul impreuna cu impuscata.
       Acolo sunt bani europeni – se desfasoara ca o actiune a unui proiect european – ceea ce este din punctul meu de vedere si mai grav. Domnul Ponta nu are limite!

       Daca apare si componenta etica cred ca este un pic mai bine, desi este o mare fortare din partea politicului, care pana la urma, asa cum spuneam, chiar nu are nici o contributie.

    • D-le Lecter, si plagiatului lui zu Gutenberg s-a descoperit tot dupa ce a devenit ministru. Vreti sa spuneti ca nefericitul si-a dat degeaba demisia?

     Si ca, daca Europa n-a prevazut existenta viitoare a unor severini, ceilalti doi compromisi au demisionat degeaba?

     Ce floricica inutila onoarea asta! Astia, moralii, ar trebui sa adopte standardele romanesti.

 7. Domnule Profesor Tismaneanu,

  Nu este chiar de necrezut sa asistam la astfel de anomalii sau, mai bine spus, porcarii puse la cale de „premier” cu ajutorul aparatului pe care si l-a subordonat.

  Este exact acelas lucru intentionat prin punerea in scena a „referendumului” destinat indepartarii Presedintelui din calea „impetuoasa” a invingatorilor zilei cu ajutorul poporului inbrobodit. ponta, cu ai lui, incearca sa scoata castanele din foc cu mainile altora.

  Sunt convins ca, la fel ca si in cazul referendumului, si in acest caz, mai ales – dat fiind natura celor ce se intentioneaza a fi inbroboditi, noua si machiavelica fabricatie sa se finalizeze, invers proportional decat intentionat, cu un esec care sa contribuie la accelerarea eliminarii acestui excrement din viata publica a natiunii.

 8. Dle Tismaneanu, eu urmaresc de multi ani ce face Coalitia pentru UNiversitati Curate. Nu ati raspuns de nici un fel la intrebarile dnei Mungiu-Pippidi unde erati dvs cind universitati ca SNSPA sau Univ de Vest onorau plagiatori si securisti. Conferinta la care faceti referinta e a guvernului Romaniei, nu a universitatilor sau ONGurilor, deci nimeni nu a contribuit la invitarea dlui Ponta. Vine pe banii lui. Ma bucur ca va preocupa plagiatul lui Ponta, noi insa sintem sufocati de impostori, intre care si amici ai dvs, destui, cu lucrari ISI zero si profesori. Asa ca povestea cu plagiatul lui Victorash, desi jalnica, nu mai tine afisul la noi, ca avem altele…la care dvs nu ne ajutati cu nimic, ca aveti alta agenda, una politica, nu a curateniei universitare. Nici dna Pippidi din strainatate nu poate face mult, cade pe noi, care platim zilnic pretul….

  • Nimic nu este mai amuzant decat sa citesti texte care vorbesc in numele unei colectivitati (evident neconsultate).

   Mea maxima culpa, nu citesc chiar toate contributiile doamnei profesore Alina Mungiu-Pippidi, deci se poate sa-mi scapat aceea la care va referiti. In legatura cu SNSPA, daca nu ma insel, doamna Mungiu-Pippidi a fost conferentara acolo ani de zile, deci a detinut o functie remunerata, a avut studenti, a avut colegi. Probabil ca a protestat, nu sunt la curent, se poate sa fie vina mea :)

   Eu am primit un doctorat onorific, discursul de Laudatio a fost tinut de profesorul Adrian Miroiu, textul a fost publicat in revista 22. Nu vad asadar vreo problema. Cand a fost nevoie sa intervin public in legatura cu cadre didactice cu trecut indoielnic, am facut-o (v. cazurile Ani Matei si Paul Dobrescu). Nu stiu ce probleme va fi avand profesoara de la Hertie School of Government cu Universitatea de Vest. Stiu ca printre cei onorati cu titlul de Doctor Honoris Causa se numara Moshe Idel, N. Manolescu si H.-R. Patapievici, o companie de care ma simt mandru. Am prieteni care predau acolo: Adriana Babeti, Smaranda Vultur, Cornel Ungureanu, Mircea Mihaies, Victor Neumann, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, Ciprian Valcan, Silviu Rogobete. Il cunosc si il respect pe filosoful Dan Lazea, prorector al Universitatii de Vest. Am fost apropiat de regretata profesoara Gabriela Coltescu. Va doresc succes in luupta cu impostorii. Ponta este unul dintre ei.

 9. L-as ruga pe domnul Prof. Manu sa ne explice cum vede domnia sa decizia guvernului Ponta de a curata CNATDCU de absolut toti specialistii romani din diaspora, la nici 3 saptamani inainte de Diasporiada 2012?!..

  Nu de alta dar eu unul inteleg ca e nevoie de „ajutorul” si colaborarea pretioasa a celor din Diaspora, dar nu si de criteriile acestora de evaluare!

 10. Stimate domnule Tismăneanu,

  Înlocuiți ”Victor Ponta” cu ”primul ministru al ROmâniei” și ați scăpat de fobii. Cred totuși că sunteți destul de inteligent să pricepeți că dl.Ponta ”patronează” conferința în calitatea celui care a dat bani de la guvern pentru ea și nu în calitatea personulității sale științifice.

 11. In revista 22 Domnul Andrei Cornea atrage atentia asupra unor lucruri importante. Nu Ponta e cel mai mare dusman totusi, ia uitati-va la cine se pregateste, un maestru in mirsavii ca Sova, si cine stie ce tenebre mai se ascund in spatele acestor gangsteri de mare calibru!

  • Sova fara Ponta nu exista. Ponta l-a salvat intervenind in chestiiunea negationismului. Ponta a facut posibila calatoria la Holocaust Memorial Museum din Washington. Institutul „Wiesel”, condus de general (r) Mihai Ionescu si de Alexandru R. Florian, este in subordinea directa a lui Ponta. Daca Sova misca-n front, Ponta il desfiinteaza peste noapte. Ganduri bune.

 12. Daca am incerca – macar ca exercitiu mental – sa imaginam o metoda care sa nu penalizeze participantii – persoane onorabile presupun, pentru faptul ca martzafoiul de Ponta nu are rusine si se initiaza ca patron al conferintei.

  Sunt sigura ca se pot gasi metode elegante si eficiente de disociere.

  1.Daca Ponta doreste sa tina un discurs participantii pot iesi pur si simplu din sala , sau se pot intoarce cu spatele.

  2. Poate fi introdusa o sectiune care sa-l vizeze pe Ponta.
  Ceva gen
  „Tentatia falsificarii titlului academic in mediul politic european si impactul asupra carierei politice ” – studii de caz – Germania, Ungaria, Romania.
  Cu afise mari in aula si in sala.

  Probabil ca idei mai sunt.

 13. Dl. Tismaneanu, apelul dvs. e legitim, sunt curios cati din mediul academic il vor urma? Cat despre rezonanta plagiatului lui Ponta la nivelul maselor, sa nu fim naivi si sa ne asteptam ca multi inteleg gravitatea lucrurilor. La urma-urmei furtisagul intelectual nu este o pasare rara in invatamantul universitar romanesc sau vreun fenomen recent. Are deja ceva traditie…

 14. Ma vad nevoit sa re-postez aici, pt. ca precedentul articol nu mai e legat de pagina principala.

  Sa iau lucrurile pe rand :
  1. Domnule Tismaneanu, nu imi dau semaa cu ce v-a deranjat exprimarea mea – nu cred ca e nepoliticos si nu vad de unde ati fi dedus ca eram nervos. Nu, eram foarte calm.
  2. Intr-adevar, multe dintre lucrurile pe care le-am explicat pe acest subiect se gasesc aici si cred ca articolul sta in picioare, cu informatiile pe care le avem in momentul de fata.
  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/despre-acuzatia-de-plagiat-a-lui-%E2%80%9Cdottore%E2%80%9D-ponta/
  3. Ce este intr-adevar deranjat in aceasta pozitie este ca nu e preocupat nimeni de fondul chestiuni – stabilirea unui mecanism care sa fie inatacabili, prin care dupa o dezbatere publica pentru acceptarea lui sa poata fi trecuti toti cei banuiti de plagiat. Preocupant este sa ii dam in cap lui Mang (sunt partial eu insumi culpabil aici), iar acum sa ii dam in cap lui Ponta. Ponta poate va mai fi peste trei-patru luni dupa alegeri sau poate nu va mai fi, dar daca nu facem un efort comun de prezentare a unei metodologii inatacabile, controversa il va ajuta mereu pe bizonul plagiator sa scape, asta e esenta. Eu propun preluarea ad-literam a manualului Harvard, sau Tulane, sau University of Maryland. Sunt convins ca toate au elementele de care am vorbit: comisie academica numita de universitate, prezenta unor specialisti nu doar in domeniu, ci in subdomeniu (de exemplu, scrierile unui expert cum e Tismaneanu pot fi judecate doar de editorii in jurnalele academic e unde a publicat, nu pot eu de exemplu sa imi dau cu parerea si nu ar putea nici chiar un profesor de Political Science fara subspecializarea respective). Apoi, publicarea unui raport de 8-10 pagini, serios, cu references si tot ce mai trebuie, dupa consultarea materialului original. Altfel, vorbim vorbe, ma tem.
  4. Iata ce scria un cititor pe blogul meu :
  ” Intrați pe catalogul BCU la http://www.bcub.ro si dati cautare cu numele autorilor. Am făcut asta acum un minut, a durat 30 de secunde.
  Teza d-lui Ponta este în biblioteca de la biblioteca de la Drept la cota 80415. Cartea domnului Diaconu Dumitru este tot la Drept cota 78106. Cartea d-lui Crețu este la sediul central la sala de lectură, sala 1, dar și la Drept cota 76151.”
  Aveam de gand sa fac personal chestiunea aceata, insa imi rezervasem ultimele 10 zile si a venit pe neasteptate inmormantarea unei prietene de familie fara rude de care a trebuit sa ma ocup, printr-o imprejurare pe care nu are rost sa o descriu pe larg.
  5. Trag nadejdea ca exemplarul original din teza este impartit in prea multe parti (inclusiv in doua biblioteci ale Universitatii Bucuresti unde poate fi consultat de oricine) pentru a putea fi „retusat”, nu cred in acest scenariu lansat de un cititor.
  6. Ah, m-am dumirit. Retrag formularea „niste baieti”. Pe Pop-Eleches il pretuiesc in domeniul politicilor publice, de altfel chiar i-am scris la un moment dat cu referire la un articol care ma interesa. Pe Alin Fumurescu il citesc cu placere cand il gasesc aici pe site si daca nu ma insel i-am mai gasit pe undeva articolele (voxpublica?forumul unei televiziuni de stiri?) si sunt mereu pline de verva. Ce importa aici este insa calificarea pentru a discuta – daca apare un plagiat in domeniul politicilor publice, respectiv istorie, etc. ma intereseaza f. mult parerea lor. Deocamdata,ma intereseaza opinia lui Vlad Perju, singurul expert in drept care s-a pronuntat din afara tarii – mi-as dori sa intervina si altii. Dvs vi s-ar parea normal ca dupa ce au grait cei trei automat sa se hotarasca retragerea titlului lui Ponta datorita acestei pareri? Si sa se procedeze astfel in cazul oricarui plagiat in viitor ? Gata, cerem parerea celor trei si stabilim daca da sau ba, e plagiat – asa se procedeaza la University of Maryland, domnule profesor?
  Atentie ca mecanismul de aparare a lui Ponta este similar cu ce propuneti dvs : il punem pe Razvan Theodorescu, pe rectorul de la SNSPA in Comisia de Etica si ei vor spune ca Ponta nu a plagiat. Daca acceptam ca nu apelam la experti din domeniu, vom ajunge la o realitate paralela gen „Fumurescu a zis, ba nu, Theodorescu a zis pe dos”. Iar eu spun aici si sustin public ca ambele abordari, in opinia mea, sunt la fel de eronate.
  7. Ce spune Daniel T cu Master Catalania si cu El Pais, are dreptate. Ponta a dat-o in bara in ambele cazuri. Insa sugestia ca scriu pe contributors pentru ca as avea vreo plata este odioasa. Cat de odioasa este se va vedea in curand, dupa ce termin articolul cu Hidroelectrica ce demonteaza hotiile de acolo.
  8. Nu mi-am permis nicaieri sa spun despre cineva, domnule Tismaneanu ca ar fi „omul lui Basescu”, etc. – ma mira ca presupuneti si afirmati neprovocat ca as putea spune asa ceva. Dvs, spre deosebire de Basescu & Co care cred ca inca citeste Levantul, aveti o opera, aveti o cercetare riguroasa in domeniul dvs si aveti, in consecinta, o alta greutate in clipa in care exprimati o parere in public.
  9. Cat despre cei care ma ataca personal pentru o opinie exprimata in spatiul public nu pot sa le spun decat ca folosesc metoda lui Ion Iliescu, preluata de la Rasarit – atacam persoanele, nu problele.

  • Nu voi raspunde pe puncte, nu am timpul necesar. Dar repet, nu este politicos sa numesti oameni care au in spate ani de cercetare si predare, „niste baieti”. In genere, acest gen de adresare (ori desemnare) este zeflemista si nu-si are locul intr-un dialog corect.

   Nu este acceptabil sa incluzi in aceasta formulare o profesoara. Baieti nu inseamna fete, barbati nu inseamna femei. Este nevoie sa va spun ca ati probat o lipsa de sensibilitate in raport cu genul, to put it bluntly? Eu am preferat sa o pun pe seama unei nervozitati. Dvs ma incredintati ca erati calm, deci mi-e teama ca ati jignit-o pe doamna profesoara Maria Bucur, citata in articolul meu si prezenta cu un comentariu analitic pe site-ul integru.org, la rece. As prefera sa ma insel si sa fie vorba de o scapare datorata, daca nu nervozitatii, poate grabei. Nu cred ca distinsele Dvs profesoare ori colege de la Harvard ar fi amuzate de asemenea formulari sexiste.

   Va rog sa cititi raspunsurile domnilor profesori Alin Fumurescu si Grigore Pop-Eleches. Eu unul nu am nimic de adaugat.

   Multumesc pentru cuvintele bune despre scrierile mele.

   • Desigur, in acest caz ramane cum am stabilit si va multumesc si eu pentru raspuns. Consider si eu ca nu e nimic de adaugat la explicatia f. detaliata de mai sus. Cred ca opinia publica e mai interesata de fondul problemei si mai putin de gradul de eleganta cu care ma adresez. Sunt dispus chiar sa imi cer scuze daca am jignit pe cineva (nu era in intentia mea)- insa fondul problemei ramane.

    • Chiar sunteţi dispus să vă cereţi scuze pentru jignire? OK, inteligenţa mea le primeşte :)

     Ţin, însă, să vă spun câte ceva, domnule Orăşanu, dacă tot „mă bag în ciorbă”. Este incredibil cum poate coborî un intelectual până jos-jos de tot, sub nivelul chiar şi al ultimului cu greu alfabetizat, ca să afirme cu aplomb că albul este negru; şi pe ce culmi ridicole ale sofisticii se avântă când jură pe toţi sfinţii şi canoanele universitare că premierul Ponta n-are raţa-n gură! E incredibil. Şi pen tru că nu sunteţi singurul care practică acest exerciţiu al (auto)admiraţiei şmecheriei lăţite peste bunul simţ, este şi simptomatic; nu doar incredibil ce-a ajuns o parte din intelectualitatea românească (că nu sunteţi singurul din grămada cu pricina, aveţi vecinătăţi ilustre, o universitară notorie etc.), dar şi simptomatic pentru deriva morală a unui segment nefericit de mare al României de azi. Incredibil, simptomatic şi cu (i)responsabilitate implicită.

     Şi închei aşa: dacă un idiot vă sparge geamul de la bucătărie şi intră pe acolo şi vă fură păstârnacul (de aia l-am numit idiot, că are apetenţe la păstârnacul dvs.), atunci dvs. solicitaţi o comisie academică de specialişti în păstârnac să „analizeze”, cam vreo câţiva ani, aşa (că ştiţi cum e cu specialiştii ăştia şi cu sexul îngerilor), deci să analizeze „problema” – că nu e furt, Doamne fereşte!, până nu se dovedeşte, parcă şi aud celebrul strigăt piţigăiat „DOVADA, DOVADA !!” Penibil, domnule Orăşanu. Ruşinos.

     • Imi vine greu sa cred ca acest mesaj vine de la intelectualul distins Eugen O. Chirovici – daca nu, inseamna ca va folositi de mijlocul murdar de a folosi numele cuiva neimplicat si a-l folosi drept pavaza pentru parerile dvs..

      In rest, va urez numai de bine – cu pastarnac, geamuri sparte cu tot. Am sa va dau un raspuns pe fond in momentul in care folositi o analogie care poate fi inteleasa.

      • Domnule Orăşanu, faceţi foarte bine că vă îndoiţi de identitatea pe care mi-o presupuneţi, dar nu faceţi bine, de fapt chiar nu e frumos să vă gândiţi imediat la „mijlocul murdar” pe care presupuneţi fără dubiu că l-aş folosi. Ştiţi, nu cred că „mijlocul murdar” este chiar singura explicaţie logică la dilema dvs., or mai fi posibile şi altele, ce spuneţi? Numele meu real este Eugen Chirovici.

       (Permiteţi-mi, vă rog, o paranteză: cunoscutul Ion Biberi, medic psihiatru şi filosof, spunea aşa în prefaţa volumului II al monumentalei sale lucrări „Individualitate şi destin”, din 1942: „Natura e mai bogată în forme decât spiritul nostru în clasificări” – adică oricât de pătrunzătoare mi-ar fi mintea, realitatea e mai mult decât pot eu să-mi imaginez; în fine, pot să vă spun că e Editura Fundaţiilor Regale Carol al II-lea, dar nu-mi cereţi şi pagina, că nu scriu aici o teză de doctorat)

       OK, pentru lămuririle necesare, vă dau linkul unei intervenţii ale mele pe Contributors, la un articol al dlui profesor Aligică – comentariul meu din 19/08/2012 la 14:49 – când mi-am făcut frumos prezentarea (că, tot aşa, s-a cam impus):
       http://www.contributors.ro/fara-categorie/democratia-in-romania-si-inamicii-ei-azi-isterizati-de-parchet-si-dna/

       Dar să ştiţi că nu mă străduiesc să fac altă analogie între un furt primitiv şi idiot şi un furt intelectual „cu ştaif” şi cu pretenţii de feciorie. Asta e…

 15. Daca se gaseau personagii care sa umple sala si sub inaltul patronaj al academicienei,
  si multilateral dezvoltatului „nostru” nea Nicu (cel care umpluse librariile cu ne-plagiatele
  lui non-sensuri) de ce nu s-ar mai umple sala si azi?
  Socialistul nu e prost. e orb, cel mult (pe scara inversa) miop rau (din punct de vedere
  politic.
  Adica, ca o bufnita ( renumita ca intelepciunea-i) dar care vede altfel decat lumea
  … contemporana ei.
  Sau, ca un animal terestru in comparatie cu un vultur.
  Socialistul (din punct de vedere al „viziunii politice”), vede cat vede Google map cand il
  dai la maximum pe „+”.
  Adica este … la pamant.
  Socialistului nu ii functioneaza „zoom-ul mental”, si daca nu aveam azi calculatorul, ca
  sa inteleaga cat de cat ce e un „zoom” ramaneau cu vechea intelegere a „inaltarii la cer”.
  Socialistul nu se poate telescopa ( el, pe el insusi) ca un microscop, nu se poate regla,
  pana la cea mai buna si mai potrivita eficienta optica pentru a intelege un lucru.
  Degeaba ii arati o usa de la 20-30 de metri, ca pana nu ajunge el sa o pipaie cu buricele
  degetelor zicandu-si: aaaaaa, asta eeee, clanta, aaaaa…. astea sun balamalele …. aaa …
  aaa….aaa asta eeee, aaaa, da, e usa, nu ai cum sa-l lamuresti, si trebuie sa astepti tu,
  om sanatos, pana se convinge orbul asta si abia apoi se poate merge mai departe.
  Nu ar fi grav, dar daca tu vezi ca vin tatarii, sau vreo inundatie sau vreo avalansa, si ar fi
  timp suficient de linistita scapare, trebuie sa astepti pana il frige pe-aista tatarul la fund, si
  de-abia de-atunci incolo isi sparge plamanii din el ( si, din pacate, si din ai tai, inlantuit de
  Viata unul cu altul, unii cu altii) crezand atunci ca el a vazut primul pericolul, si ca ce vazusesi
  tu pana atunci, erau vedenii.
  Din pacate ( sau, din fericire, dintr-o omeneasca fericire) nu poti condamna pe nimeni pentru
  motivul ca …nu vede.
  Demonstratiile pe care le-a facut ponta cu ocazia loviturii de stat ( toata „infrastructura” si
  toata insailarea „constructiei” spre a-i ajunge mort-copt la acoperis au aratat oamenilor cu
  vedere normala ( dar si celor cu „-” sau *+” cateva dioptrii acolo) ca s-a descalificat, pur si
  simplu. Nici nu ma intereseaza daca a plagiat sau nu, dar caracterul il arata ca nici nu ar
  putea respira altfel.
  Yankeii care vin la curtea regelui asta, sunt aceiasi care s-ar duce si daca ii chema castro,
  chavez sau kim jong yo-ul coreenilor de nord.

 16. ma tem ca domnul profesor Manu are dreptate (parerea mea, ca simplu cititor). s-ar putea ca boicotul sa faca mai mult rau decat bine. „come to think of it”, simpozionul patronat de Dr. Ponta nu este o idee rea deloc, pana la urma. Victor Ponta ar putea fi invitat sa tina un discurs – o ocazie excelenta sa fie aplaudat la scena deschisa ;)

  probabil ca ar refuza invitatia (din lipsa de timp, bineinteles), dar ideea e ca nu e nevoie de boicotarea evenimentului pentru a ilustra penibilul situatiei. cred ca sunt si multe alte „solutii”.

 17. Domnule profesor,
  Protestul sau boicotul trebuie semnat de oricine sau de catre cei care ar fi vrut sa participe la conferinta cu vreo contributie in domeniu ?
  Vad in lista niste nume care, din cate stiu, n-au legatura cu cercetarea stiintifica din diaspora.

   • Probabil că aţi văzut pe acest forum intervenţia mea la dl. profesor Manu şi răspunsul domniei sale… Pe forumul de la articolul dlui prof. Vlaston, unde comentase şi dl. profesor Manu, l-am rugat expres (ca şi pe dl. prof. Vlaston, de altfel) să acceseze linkul dlui profesor Dogaru, pentru boicotarea tentativei de onorabilizare a lui Ponta, iar rezultatul – aţi văzut răspunsul dlui profesor Manu (al dlui prof. Vlaston a fost inexistent, zero, nothing, niente, nada, rien de rien…). Vedeţi, deci – şi Dvs. o ştiţi muuuult prea bine – că lupta cu morile de vânt nu e chiar o partidă agreabilă de mini-golf la un garden-party „drăgutz” cu coledzi politici…
    OK, Domnule Profesor, gustul amar de astăzi sigur nu ţine o veşnicie. „E şi mâine o zi”, nu? :)

   • Iată că revin mai repede decât credeam, Domnule Tismăneanu, pentru că am primit un nou răspuns de la dl. profesor Peter Manu – la ora 18,48 – care face o precizare importantă şi binevenită, din punctul meu de vedere, precizare ce îndulceşte un pic (nu chiar de tot, dar…) gustul amar de care vorbeam.
    Cu deosebită şi statornică preţuire,
    E.C.

 18. @Tismaneanu
  Nimic nou.
  In anii 90, ne explica dezivolt cum sta treaba cu democratia si capitalismul exact tovarasul Silviu Brucan, fost semnatar de infieratoare articole in Scinteia anilor 50 scrise cu proletara minie impotriva dusmanilor poporului..alde Iulie Maniu si etc…
  Tot in anii 90, tovarasul Iliescu ne-a condus din nou si din nou spre inaltele culmie ale comunismului cu fata umana..cu mineri si tot tacimul
  Marele rapsod si poet suprauman, cel care a deturnat energia si nevoia de libertate a tinerilor, acel hiperexpandat colportor de national-socialism care a fost Adrian Paunescu a fost innormintat cu onoruri nationale, linga adevaratii poeti ai neamului!
  Mai aproape de noi, nenea Adrian Severin , DUPA ce a fost filmat si divulgat ca un nesatul de bani perceputi pentru nimic altceva decit trafic de influenta, prezida un forum/seminar avind ca tema fix coruptia si efectela sale….
  Spicuind doar cele citeva exemple de mai sus din rasturnarea scarii valorilor, situatie deontologica malefic-perversa recurenta in istoria si existenat acestui neam in ultimii 60 de ani…ma intreb oare „de ce va mirati”?
  Exasperarea d-voastra e valida, dar e cumva futila si in mod sigur nu va avea alt efect decit inflamarea unora – putini – ce au poate o intelegere mai profunda a dictaturii „omului nou” si a mediului cultural si social toxic in care ne balacim aici in tara cu totii..
  Cazul Andrei Marga va ridica o sprinceana?

 19. Va contrazic, d-le Tismaneanu!

  Ponta trebuie lasat sa ajunga fata in fata cu niste oameni care au castigat competitii reale, fara sa triseze.
  Sa vedem cum ii vor fi primite „gogosile” de catre traitori in lumea libera, de catre niste oameni fara „obligatii” fata de vreun partid.

  Va fi intampinat, oare, cu „huo”?

  Cred ca merita incercat.

 20. Buna ziua,

  Intru-totul de acord cu articolul dvs. dle. Tismaneanu. Mi-am regasit opinia in randurile scrise de catre dvs.
  Pe de alta parte, rog sa corectati cuvantul stiintific din paragraful „Valorile stintifice romanesti nu pot fi sustinute printr-o conferinta patronata de un hot intelectual. ” Probabil ca „furia” dvs. a fost cauza scaparii avute.

 21. Stimate Domnule Tismaneanu,

  Petitiile online sunt deja notorii pentru lipsa lor de eficienta, proportionala cu numarul lor tot mai mare. Ma mir ca ati propus o asemenea modalitate de protest. Cred ca mai eficiente ar fi scrisori deschise adresate numelor notabile din stiinta care au acceptat sa participe la conferintza (persoanele citate de dl. Manu), dar si doctoranzilor si studentilor care ar fi beneficiarii. Numai acestia pot boicota in mod real evenimentul, prin neparticipare.
  Scrisorile pot fi semnate de dumneavoastra si de alti cativa cercetatori de vaza/ figuri publice din Romania, de organizatii, si de publicul larg si pot fi publicate in presa (chiar ca publicitate, noi oamenii simpli putem face cheta pentru asta).

  cu stima
  Domnica Macri

  • Va multumesc mult pentru mesaj si sugestii. Eu mi-am facut datoria morala, am publicat acest articol, poate voi mai scrie.
   In rest, ramanem fiecare, macar uneori, singuri cu constiinta noastra. Daca o avem.

   Ganduri bune.

   • En tant qu’ universitaire et liée à plusieurs universités roumaines par nos accords Erasmus, je ne peux que remercier V. Tismaneanu et un grand nombre d’autres qui se refusent à oublier, négliger et effacer le plagiat.

    Une démarche de plagiat relève du vol et témoigne d’une extrême médiocrité intellectuelle et d’une pauvreté éthique.

    Il ne s’agit pas d’une tricherie d’écolier qui copie un peu sur son voisin de classe, mais d’une décision adulte de voler un texte et de tromper les lecteurs.

    La hâte d’être reconnu comme docteur est allée loin, ici.

    Pour l’honorabilité et le sérieux des études roumaines, ne pas accepter le larcin à la limite du ridicule.

    • Je vour remercie, chere Catherine, pour vos articles honnetes et votre position consequente en faveur de la societe ouverte en Roumanie. Votre voix compte beaucoup pour tous les gens qui s’opposent a la cleptocratie autoritaire. Sur le plagiat de Ponta: apres la nouvelle evaluation(la commission internationale) il faut etre completement aveugle ou de mauvaise foi pour nier qu’il s’agit d’une supercherie abominable.

     Cordialement,

     Vladimir

  • Doamnă Domnica Macri,

   Eu cred că nu este o diferență foarte mare între o „petiție” și o „scrisoare deschisă”, dincolo de terminologie. Ambele sunt publice, ambele pot fi semnate, și ambele pot fi trimise mass-mediei, guvernului sau diverselor organizații.
   Important este să fie semnate de oameni cu capital simbolic și în general de cât mai mulți oameni. Asta necesită răspândire; platformele media ale secolului 21 oferă o șansă neimaginabilă acum 20 de ani pentru diseminare și participare.

   Cristian Dogaru
   http://civitas.dogaru.net

 22. A plecat de pe platforma Aligica. Cine va urma? Inainte de a incerca sa-mi raspund, mi-au venit in minte cuvintele lui Diogene: „ Calomnia nu reprezintă altceva decît « zgomotul » pe care îl fac cei nevolnici ”. Sa fie oare acesta motivul (sau unul dintre ele)?Din pacate, acest tip de „zgomot” a fost discriminat pozitiv, in defavoarea dezbaterilor relaxate si de idei. Cred ca nu voi da cu piatra in balta daca as face o sugestie: Lasati deoparte orice patima, voi care „intrati” aici! Ar fi interesant de stiut cum comentati evenimentul, d-le Tismaneanu, mai ales ca Aligica va si invoca in postarea de ramas bun.

 23. Domnilor,

  Eu lucrez in fizica matematica, sunt un biet intelectual ‘pe tehnic’ dupa cum magistral ne-a caracterizat un anume ilustru intelectual ‘pe arte’, fost ministru de interne. Pentru mine intrebarea cheie (si singura) la care trebuie sa raspunda fiecare e urmatoarea: poti lua parte la ceva unde gazda e un hot pe care-l vei sustine politic prin participarea ta?

  Ponta si-a arogat cele 7,4 milioane de voturi impotriva lui Basescu, si pe buna dreptate. La fel se va intampla si cu cercetatorii pe tehnic si pe arte care vor participa la aceasta conferinta.

  Daca sunteti de acord cu darea unui vot in alb lui Ponta Victor-Viorel, plagiator, atunci vorbim degeaba. Daca nu sunteti de acord, semnati va rog apelul de pe pagina lui Cristian.

  Alb sau negru.

  • Ar fi de aplaudat pozitia dumneavoastra domnule profesor, daca nu ar fi la mijloc „votul”,
   cea mai nobila dintre arme, cel mai nobil dintre instrumente, in spatele caruia chipul
   celui ce-l manuie ramane „secret”.
   Daca nu ar fi fost printre noi „Isus”, purtator al celui mai cunoscut „nikename” de pana
   acum.
   Poate ca ar trebui sa tacem cei ce nu avem diploma si sa vorbeasca doar „elita”.
   Taramul asta, al filozofatului, e deschis insa si imparatului si proletarului.
   Gasiti aici, in ne-academica wikipedia, o lista destul de lunga de pseudonime, cu ai
   caror purtatori contemporaneitatea refuza sa se aseze la aceeasi masa dar imediat
   ce opera le poate fi luata pe de-a moaca (adica la niste ani buni dupa ce se asigura
   ca au dat coltul) Societatea ii face steag cu care defileaza la parade.

   http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_pseudonime

   Câteodată, un pseudonim este folosit pentru evitarea prezenței în exces a numelui pe piață. Robert Heinlein a publicat de multe ori două sau trei schițe în același număr de revistă. Editorul a creat mai mulți autori fictivi fără ca autorii să-și dea seama de asta.

   În alte cazuri, pseudonimul protejează pe cel care-l folosește de persecuții, în cazul în care publică opinii nepopulare.
   „Viata” este o alta chestie decat „societatea” domnule profesor.
   In timp ce „societatea” este un „sumum” de formalisme, Viata, domnule profesor e ceva extrem de serios.
   Daca in fata „societatii” diploma are valoare, in fata Vietii diploma nu este suficienta.
   Intr-un forum unde nu se intra decat cu buletinul de identitate, este clar ca nu au ce cauta
   cei ce nu au (sau nu prezinta) „biletul de intrare”.
   Nu ma intereseaza sa va determin sa va aplecati la a vorbi cu cei ce isi adauga o masca
   peste „masca pe care oricum o poarta oricare”.
   In acest „bal mascat” care e „viata sociala” toate fetzele ( cu, sau fara masca) sunt masti.
   Intr-un forum vorbesc intre ele „mintile” ( fara imbracatura lor exterioara ).
   Vorbesc intre ele, in cazul nostru, pe-aici, „soft”-urile si nu „hard”-urile, informatia din cutie,
   si nu cutiile intre ele.
   Libertatea optiunii insa, daca nu ar fi in mintea mea la ea acasa, si atunci cand mi-o acord
   mie insumi, dar in aceeasi masura si cand o acord altuia, mi-ar bloca mie insumi libertatea
   de a fi liber.
   Cine se aseamana, mai devreme sau mai tarziu, tot se aduna.

   • Am uitat, in postarea mea sa pun intre ghilimele un pasaj care nu imi apartine
    ( un „copy-paste ) :

    „Câteodată, un pseudonim este folosit pentru evitarea prezenței în exces a numelui pe piață. Robert Heinlein a publicat de multe ori două sau trei schițe în același număr de revistă. Editorul a creat mai mulți autori fictivi fără ca autorii să-și dea seama de asta.

    În alte cazuri, pseudonimul protejează pe cel care-l folosește de persecuții, în cazul în care publică opinii nepopulare”.

    • „În alte cazuri, pseudonimul protejează pe cel care-l folosește de persecuții, în cazul în care publică opinii nepopulare”.

     Nu intotdeauna. Spre exemplu,pe forumul articolelor d-lui Tismaneanu , daca ai o opinie nepopulara atunci nici pseudonimul nu te salveaza –mesajul e blocat (cenzurat). Mie mi s-a intamplat asta azi de 3 ori. Iar acum va fi a patra oara…

   • Stimata Doamna Vida

    Va rog sa imi permiteti sa spun ca o discutie in contradictoriu este echivalenta unui duel. Or, intr-un duel intre civili, pseudonimul nu este permis, pentru ca nu se poate stabili egalitatea de „clasa” a combatantilor.

    Cu aleasa consideratie,

    Prof. Peter Manu
    New York

    • si daca echivalenta nu exista ? sau
     de ce o discutie in contradictoriu este echivalenta cu un duel ?
     E drept, seamana, dar pot fi foarte diferite.
     Folosind un sofism mai ieftin as spune : nu exista victime nu exista duel.

     O idee pierde din valoare daca e sustinuta de un anonim ?
     Dezbaterea ideeilor nu trebuie legate de persoane,
     o parere buna ramane buna chiar daca e sustinuta de un anonim la fel cum
     un neadevar ramane neadevar chiar daca e sustinut de 1000 de oameni cu valoare.

     • „…o parere buna ramane buna chiar daca e sustinuta de un anonim…”

      De acord cu dvs. numai ca nu e suficient sa fie sustinuta (exprimata) –mai trebuie sa si apara. Iar daca dlui Tismaneanu nu-i place ideea, blocheaza comentariul ,asa cum face intotdeauna si in particular in cazul meu,unde ieri,dupa ce un comentariu a aparut pentru citeva ore ,a fost sters –pentru ca dl. Tismaneanu s-a „razgindit” !

      • Vreti sau nu sa credeti, n-am avut nicio legatura cu stergerea comentariului Dvs. Mi-a luat in schimb destul timp ca sa-l „restaurez”. Sunt prea prins ca pot sa ma ocup de adminstrarea forumului. Incerc sa raspund in functie de un program extrem de strans. Dar este dreptul suveran al administratorului acestei platforme sa decida ce se publica si ce nu se publica. Va simtiti deranjat ori persecutat, aveti destule locuri unde sa scrieti.

 24. Asta e blestemul nostru: sa avem lideri impostori.
  UN plagiator care patroneaza o conferinta stiintifica si un fost (oare doar fost?!) comunist care citeste un Raport Final al Analizei dictaturii comuniste din Romania in Parlament, adica un document in adevarurile caruia care chiar oratorul nu crede, asa cum rezulta din unele declaratii ulterioare.

 25. Dupa ce i-a dat pe toti afara din Consiliul de etica si din CNATDCU, le va tine un discurs despre cat e de importanta diaspora pentru relansarea educatiei si cercetarii romanesti.

 26. Mi se pare demn de notat faptul ca patronajul este al „d-lui Ponta” si nu al „d-lui dr. Ponta”. E o diferenta enorma.

  La astfel de evenimente, in deschidere, personalitate care patroneaza ne impartaseste din experienta sa relevanta pt conferinta. Nu vad cum va fi acum…

  Poate: „Dragi cercetatori, daca va mai trebuie niste doctorate, stiu eu pe cineva, va rezolva repede.”

 27. Ma speria mai in zilele din urma un anunt radio care spunea ca o ditamai manifestarea
  culturala, atheneica se va tine sub patronajul presedintelui Romaniei.
  Cum in functie se afla cel ales de parlament intr-o tara in care presedintele trebuie ales
  de electorat, ma oripila gandul ca presedintele-uzurpator se va infatisa ca „patron
  cultural” si nu reprezentantul ales democratic pentru asta.
  Dar, Timpul si-a spus cuvantul si a adus reparatia necesara.
  Acum, ori nu am mai auzit eu, ori nu se mai face respectiva strigare.
  Trag nadejde sa ne certam degeaba pe aici si sa avem un prim-ministru urcat in scaunul
  de prim ministru nu prin uzurpare ( oricat de „aparent-legala” ar fi uzurparea) ci ca rezultat
  al aritmeticii democratice, al politicii ca „maiestrie a convietuirii” si nu al politicii ca „arta a
  disimularii” si sa nu mai fie astfel ponta prim ministru cum nu a mai ajuns nascase sa ocupe
  jinduiala ce a jinduit.

 28. în mod absolut ironic, o temă a conferinț€i va fi
  „Ca un specific al acestui an, pe parcursul sesiunilor paralele si in mod deosebit in ultima sesiune de lucru, vor fi discutate criteriile si metodologiile de abilitare pentru comisiile de specialitate ale CNATDCU. Vor fi discutate si aspecte legate de evaluarea si auditarea resurselor umane din universitati, iar recomandarile vor fi utilizate in vederea stabilirii metodologiilor finale in cadrul proiectului strategic finantat din Fondul Social European „Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior prin Elaborarea si Pilotarea Metodologiilor de Abilitare si Auditare”, coordonat de UEFISCDI, care se deruleaza in perioada 2012-2014.”

  Site-ul http://aer.forhe.ro/, „Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior prin Elaborarea si Pilotarea Metodologiilor de Abilitare si Auditare”, la care face referință anunțul, are secțiune întreagă numită „Originalitate vs. plagiat”

 29. Am trimis o scrisoare guvernului și unor organisme de presă:

  Bună ziua,

  Mă numesc Cristian Dogaru și sunt cercetător științific la Universitatea din Berna; prin urmare conferința „”Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania” mă privește în mod direct.

  Consider o insultă majoră faptul că o astfel de conferință are loc „sub inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta”, așa cum reiese de pe site-ul guvernamental care anunță acest eveniment (http://uefiscdi.gov.ro/articole/3083/Cea-de-a-treia-editie-a-conferintei-Diaspora-in-Cercetarea-Stiintifica-si-Invatamantul-Superior-din.html).

  Domnule prim ministru Victor Ponta, dumneavoastră vă aflați sub suspiciunea de plagiat academic. Din punctul meu de vedere – și din punctul de vedere a unor organisme abilitate – acuzația este validă. Prin urmare nu aveți dreptul etic și moral de a prezida, sub înalt patronaj sau nu, o astfel de conferință.

  În semn de protest am inițiat petiție de boicotare a conferinței. A fost deja semnată de un număr mare de oameni, mulți din diaspora, mulți cercetători. O găsiți aici: http://civitas.dogaru.net/boicotarea-conferintei-diaspora-in-cercetarea-stiintifica/

  Vă rog să vă opriți un pic și să reflectați.

  ****************************************************
  Cristian Dogaru, MD, PhD
  Research Fellow
  Division of International & Environmental Health
  Institute of Social and Preventive Medicine
  University of Bern
  Finkenhubelweg 11 – 3012 Bern – Switzerland
  Tel +41(0)31 631 36 16
  Fax +41(0)31 631 3520
  http://www.ispm.ch
  *****************************************************

 30. Interesant, cu sau fara ghilimele, ca sa nu zic ciudat, cum unii oameni de stiinta iau drept certe si fara demonstratie niste suspiciuni, opinii sau puncte de vedere. Dupa stiinta mea, numai politica ar fi in stare sa savarseasca greseala de a demola fara probe prezumtia de incertitudine din lumea fizica sau pe cea de nevinovatie din lumea oamenilor. Daca argumentele stiintifice si demonstratiile ar fi invartite cu aceeasi virtuozitate ca si opiniile, nu am mai avea incertitudini si toti am fi oameni de stiinta. Cred ca primii care nu ar vrea sa traiasca intr-o astfel de lume ar fi chiar oamenii de stiinta.

  • Cornelius, la ce te referi exact? La „suspiciunea” de plagiat? Plagiatul lui Ponta nu este suspiciune, punct de vedere sau opinie, este un fapt pur si simplu. Precum constanta lui Euler sau legea gravitatiei. Exista o definitie clara si fara ambiguitati a plagiatului – la fel cum definitia furtului in general este clara si fara ambiguitati.

   • @Cristian Dogaru, nu voi repeta un raspuns pe care-l ai chiar in postarea ta din 11/09/2012 la 19:37. As adauga insa ca plagiatul, ca furt intelectual, nu poate avea ca obiect decat idei sau produse. Prin urmare, daca cineva ar pune pe hartie ce idei au fost furate, tot balamucul asta nu si-ar mai avea rostul (exceptand, evident, situatia cand ar fi instrumentat politic!), pentru ca lucrurile ar intra sub incidenta raspunderii juridice, urmand a fi transate in instanta.

    @Horia Cornean, ai dreptate, nu am ajuns om de stiinta, dar asta din cauza profesorilor mei de mate-fizica, care-mi dadeau numai note proaste ori de cate ori incercam sa sar peste demonstratii si sa trec direct la concluzii.

    • Gresit, domnule Cornelius. Plagiatul are ca obiect si furtul de bani, v plagierile in cazul granturilor, finantate cu sute de mii sau milioane de euro. Intra la categoria furt cu premeditare.

     Nu pare ca sunteti om de stiinta din ce scrieti, dar eu ca om de stiinta sunt intr-adevar primul care nu vrea sa traiasca intr-o astfel de lume – „sunt” si „nu vrea”, fara conditionalele „as fi”, „nu ar vrea”.

     Nu mai exista suspiciuni sau incertitudini despre plagiatul lui Ponta, tocmai fiindca a fost demonstrat.

    • Cornelius, tot nu văd logica dumitale. Plagiatul are o definiție extraordinar de clară, iar plagiatul de tip copy-paste al lui Ponta cu atât mai clară. Aici nu e vorba de interpretări sau opinii.
     Dacă vrei discutăm altceva care e mai interpretabil. CHIAR DACĂ Ponta ar fi citat cum se cuvine pasajele respective, teza respectivă de doctorat ar fi fost inacceptabilă în orice mediu academic normal. O teză constituită 30% din citate nu e acceptabilă, pentru că nu este suficient de originală.
     ..sau doar faci caterincă?

 31. S-ar putea ca, după conferinţă, pe doctorul Victor Ponta (perceput ca plagiator în România şi nu numai) să-l auzim vorbind despre “colegii mei, cercetătorii”!?

 32. Dincolo de toate dezbaterile politice din jurul plagiatului lui Ponta pro sau contra eu constat ca unii dintre „intelectuali” indiferent de cate universitati au urmat sau cate masterate au nu pot trece de clasa a IV-a. Alfel nu se explica indarjirea cu care unii gasesc nuante in plagiatul lui Ponta precum Orasanu, Nistor, PSD-eii din comisia de etica. Orasanu isi pune desigur cenuse in cap ca din prea mult oportunism a „exploatat” plagiatul lui Mang si caum risca sa intre in dizgratia lui Felix, cel care ii este sponsor. Aceasta guvernare USL-ista a juns pana acolo incat sa „romanizeze” pana si termenul de plagiat care in lumea stiintifica necesita o analiza stiintifica. Aici vorbim de copy-paste care dpv stiintific nu are de-a face cu plagiatul ci cu copierea. Cu cat mai multi se vor arunca sa-l sprijine pe Ponta cu atat mai jos vor cobora in pozitia lor sociala fiind tot mai mult asociati cu puscariabilii, termen care va face istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro