sâmbătă, iulie 13, 2024

Après nous, le déluge! Triumful cinismului ludic in Grecia (Actualizat)

O fiesta de tip chavist se deruleaza in aceste momente in Grecia. Cum scria cineva, este o suprema ironie istorica a vedea cum tara care i-a dat pe Socrate si pe Sofocle traieste azi transa tiersmondista. Este o reintoarcere a lui Andreas Papandreou cu a sa demagogie anti-occidentala, insa una cu mult mai intensa decat ceea ce-a experimentat liderul PASOK. Grecia a ales intre Uniunea European si Lumea a Treia. S-a aruncat in prapastia celui mai nefast populism. In Europa de azi, Tsipras este noul Juan Domingo Peron.

Iresponsabiltatea pare sa dea masura comportamentului celor care, in Grecia, sustin pozitia lui Alexis Tsipras si a Syrizei. Altfel spus, après nous, le déluge! Instinctul mortii exista atat in plan individual, cit si in acela colectiv. Intregi comunitati se pot dedica in chip maniacal auto-distrugerii. Sigur, avem de-a face cu parodia autenticului instinct thanatic. Nu e vorba aici de scheme doctrinare abstracte, de viziuni teoretice sofisticate, de programe coerente de salvare a ceea ce poate fi salvat in economia Greciei, ci de o desfatare narcisista fara margini, o orgie a pseudo-demnitatii patriotarde, prin ignorarea adevaratelor provocari si a inevitabilelor constrangeri. Nu e aici (doar) anarhie, ci de-a dreptul anomie. Tsipras, Varoufakis si ceilalti corifei neo-stangisti de la Atena s-au jucat cu focul. O fac in continuare, se viseaza detasamentul de soc al noului „front anti-imperialist”.

Triumful plebiscitar al lui Tsipras, un politician care intruchipeaza ceea ce numesc cinismul ludic, este unul la antipodul tuturor valorilor care stau la baza Europei unite. Grecia a intrat voluntar, voios, exuberant si nesilita de nimeni, in sfera de influenta putinista. Nonagenarul miitant comunist Manolis Glezos, erou al rezistentei antifasciste si sovietofil de-o viata, are toate motivele sa fie fericit…

Update: Este greu sa nu vezi in sustinerea „Ohi”-ului un nou act din neterminatul Razboi Civil grec. Tsipras si partizanii sai se imagineaza drept noii andartes, fantasmeaza despre kapetani si se cred eroii unui conflict intre David-ul elen si Goliat-ul multinationalelor, al Troicii malefice, al politicilor plutocratice menite sa tortureze masele proletariatului global. In toamna anului 1944, la Moscova, Stalin si Churchill au pus pe hartie ceea ce a intrat in istorie drept acordul procentelor. Grecia a intrat in sfera de influenta occidentala (90 %), Romania in aceea sovietica (tot 90 %). Peste ani, unul din liderii stangii elene, lamuritul Leonidas Kyrkos, a spus ca infrangerea comunistilor greci, condusi de sinistrul stalinist Nikos Zahariadis, a fost o sansa pentru Grecia. Cum imi scria un prieten, cunoscut intelectual grec: „He was the most outspoken of Greek left-wing leaders (in his last years, mostly) regarding the true nature of the KKE (PC din Grecia). And he was the only one of them, to my knowledge, to make the public declaration ‘thank God we lost the Civil War”. Fiul sau, Miltiades Kyrkos, este azi europarlamentar din partea formatiunii de centru-stanga „Potami”. Se situeaza la polul opus in raport cu isteria national-comunista a unui Tsipras. Statuia lui Harry Truman este frecvent atacata la Atena. Mult timp am crezut ca la Bucuresti ar fi fost onorata. Ma incapatanez sa raman convins ca asa stau lucrurile.

Recomandare:

https://www.contributors.ro/global-europa/crime-vendete-tradari-comunismul-grec-si-tenebrele-staliniste/

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

 1. Referitor la primul paragraf, tara ce a dat pe Socrate etc. e intr-adevar Grecia, sau mai bine zis teritoriul de azi al Greciei moderne, dar studiile genetice, desi la inceput, arata ca populatia de azi din Grecia are f putin, daca nu chiar deloc, de-a face cu cea a Greciei antice.
  Oricum, Grecia e o tara cu o istorie zbuciumata si cu puternice traditii de stanga – si socialiste si comuniste. Poate ar fi interesant sa ne scrieti un articol pe aceasta tema. Merci.

   • Eu cred ca ii judeci cam aspru pe greci. Mie imi par ca nu sunt deloc prosti. Ci doar profita de regulile si prostia altora. Din cate am inteles nu exista „a way out” din eurozona. Asa ca BCE o sa fie obligata sa le dea cash in continuare.
    Sa fim sinceri nici nu e vina lor, ei sunt doar profitori, altii sunt prostii :)
    Nu cred ca aceasta mare criza a aparut de ieri de azi…este de aproape 10 ani?? si ei ce au facut? Au reglementat legislatia in cazul in care o tara intra in faliment? Au reglementat o eventuala iesire fortata din eurozona? naaaah au bagat capu in nisip si au sperat sa nu fie ei in scaune cand se va intampla asta, este ceva foarte familiar la noi :)
    Sa fiu sincer Merkel mie imi pare total depasita de situatie.
    PS: sunt curios daca cei care au pornit criza aia din 08 se asteptau sa se ajunga pana aici…ca criza aia a fost pornita sa puna cu botu pe labe EU cu regulile lor tampite anti gaze de sist si anti mancare modificata genetic

    • adiq, tu vad ca esti un adept al „proverbului” „Prost nu e cel ce cere, ci cel care da”.

     Ei bine, afla ca vorbal asta damboviteana nu e altceva decat o expresie a mentalitatii de hot, de smecheras „descurcaret” si mincinos, caracteristici complet contrare mentalitatii europene. Tu te-ai potrivi probabil in Grecia sau pe Bosfor, dar nu rezonezi deloc cu valorile de pe Batranul Continent civilizat.

    • Absolut de acord.

     Nu cred că noi plus ai noștri politicieni ne-am fi purtat mai bine dacă am fi fost în locul grecilor. Dacă ar fi prelucrată corespunzător cred că și la noi majoritatea populației ar fi convinsă că de austeritate se poate scăpa prin referendum.

     Vina majoră însă aparține factorilor de decizie europeni – de presupus persoane lucide și cu educație financiară care s-au dovedit a fi la fel de responsabili și vizionari precum grecul de rând.

     Nu putem spera decât că prețul petrolului va fi în continuare scăzut și că ajutorul maicii Rusii nu va fi prea consistent.

     Btw, Varoufakis și-a făcut bagajele. E de presupus că a fost de la început în serviciul Moscovei, și-a îndeplinit obiectivele stabilite, și-a încasat simbria și acum se pune la adăpost.

    • salut adyq!
     Sumar vreau sa-ti dau cateva elemente care sa te faca sa-ti reconsideri ideile:
     1. ca i-au fraierit pe cei de la BCE nu o data ci de vreo 3 ori, asta nu-i nimic. Se poate considera ca BCE a pierdut 3 batalii, dar nu si razboiul. In timp ce grecii au devenit dependenti de transele UE si nereturnarea lor, BCE se poate pregati de preluarea a tot ceea ce e mai important in respectiva tara.
     2. aparitia crizei … nu i-a facut pe europeni sa bage capul in pamant, cred ca asta a fost o decizie pe moment pentru a putea depasi momentul neanticipat de nimeni. Intradevar nimeni nu si-a imaginat amploarea urmarilor crizei.
     3. tot acest timp in care europenii „au stat cu capul in pamant” trebuie analizat pentru a vedea urmarile pe termen lung. Sunt politicieni care nu gandesc numai pe termen scurt, ca ai nostri, sunt unii care se bazeaza pe o sustinere electorala durabila, politicieni care isi asigura mandatele prin faptul ca fac cate ceva si pentru cei care i-au ales.
     4. In acest moment cred ca Europa isi scoate capul din pamant si ia atitudine asupra unor evenimente care in acest moment nu o mai pot afecta
     5. Europa traieste un vis de unire transfrontaliera, un prim pas spre utopica identitate unica si bineinteles ca toti liderii europeni isi vor partea lor (aici revenim la planuri pe termen lung).
     PS.: Scaunul lui Merkel nu ma intereseaza prea mult, aici poti spune tu ce vrei.

 2. Hmmm… S-a întâmplat fix ceea ce trebuia să se întâmple. Grecia datorează creditorilor internaționali și interni, în acest moment, peste 300 de miliarde de euro. Bani pe care, evident, nu îi are. Sincer să fiu, nici Germania nu cred că-i are. Cum s-a ajuns în situația asta?… O clasă politică elenă coruptă, populistă, a profitat de lăcomia investitorilor privați germani, francezi, olandezi etc., plus – inacceptabil! – FMI. Care investitori au închis cu bună știința ochii la situația de facto în care se afla Grecia – aparat bugetar supradimensionat, o armată cît a Chinei (hiperbolizez, evident!), o clasă politică profund coruptă și inconștientă.

  Iar acum, domnul Varoufakis – care are acreditări academice la fel de prestigioase și consistente ca dumneavoastră, aș îndrăzni să zic – o arde cumva golănește: „M..e, mă, v-ați lăcomit pe dobînzi fictive, aberant nesustenabile, când noi eram rupți în c.r deja?… Luați-o-n mînă, nu vă dăm nimic, că nu avem de unde! Și dacă avem, tot nu vă dăm, că ar însemna să o luăm de la capăt…” Și bine face! Sper că mergem spre un final al jocurilor financiare globale cu bani inexistenți, cu prospecte de cîștig aiuritoare, unde realitatea nu bate deloc, dar deloc, cu prognozele și așteptările sistemului bancar privat.

  Practic Grecia zilei de azi este falimentul lăcomiei și dorinței de putere: pe de o parte a clasei politice locale dar și a sistemului financiar global, aș zice. Sper că – înainte de toate – e un duș rece pentru toată lumea.

  O lectură decentă, în marea de speculații mai mult sau mai puțin cretine din ultimile săptămîni:

  http://www.newyorker.com/news/john-cassidy/greeces-debt-burden-the-truth-finally-emerges?intcid=mod-most-popular

 3. The Greeks made a clear choice: they don’t want to implement any more reforms (not that they did implement too many until now). The imbeciles around Brussels should conclude that the Greeks will now have to face the consequences of their actions: bankruptcy. The Western countries will lose a lot of money, but I think that money was lost anyway.
  There is a geopolitical danger about Greece right now: they will turn to Russia. Mr. Putin might give them money until they switch to a new currency, in exchange for some favors. Let’s not forget, Greece still has veto power within the EU. The could start defending Russia’s interests by blocking further EU sanctions against Russia. Or by blocking any decision within the EU, just in spite.
  For Romania, a pro-Russian turn by Greece would be awful. Russia is controlling now Hungary, Serbia, Crimea. With Greece added to this, how long Bulgaria will resist not becoming a Russian satellite? Romania could be surrounded by Russian vassals very soon.

  • I fully agree, however the danger is primary for us, but not only.
   Do you really think that the exapanding Federation will stop after invading Romania?!
   What about the day after tomorrow?

 4. Foarte bine spus.
  Cu mult regret pt.cei 40% care au spus DA.
  Cred ca au avut de ales intre restructurarea soft si cea dura,au ales-o pe cea dura.
  Sa speram ca nu vom suferi prea mult,sa speram ca nu vom asista la o escaladare a populismului in tarile cu probleme,din sudul Europei.
  Partea haioasa este cum o vor scoate la capat Tsipras.Varufakis&comp.
  Multe complimente pt. un anume procent de 60%din electoratul grec.

  • Când urnele vorbesc politicienii trebuie să asculte cu atenție. Analiști nu sar ca arși. Așteaptă deciziile politicienilor. Cred că asta este esența democrației…americane. La ruși nu prea contează poporul. Nici nu-l întreabă nimeni. Grecii au banii creditorilor și o țară unică în lume. Nu mai vor să plătească doar cetățenii împrumuturile pe care, zic ei, le-au le-au rambursat prin dobânzile înrobitoare. Oare de ce pleacă unii oameni din țara în care se simt bine spre una în care eșuează? În realizarea unui ideal politic? Grecii au colonizat lumea. Sunt peste tot. În afară de democrație mai este vreo ideologie cu origini grecești?

   • Nu conteaza nicaieri poporul, conteaza doar cei (elitele) ce stiu sa manipuleze mai bine pe marea majoritate a votantilor.

    • contează poporul. El produce și manipulatorii …viitorii „țapi ispășitori”…(poți manipula pe unul o dată, pe mai mulți de mai multe ori, dat niciodată pe toți, tot timpul, decât dacă ei acceptă democratic, cu 50% plus unul, un timp, asta)

     • Butada nu spune ca nu exista si oameni care pot fi manipulati tot timpul. Acestia exista, reprezinta acea parte a poporului care nu este in stare sa gandeasca singura si este condamnata sa preia idei de-a gata, puse la dispozitie de elite. Marea majoritate a poporului. In fapt, butada se refera de fapt strict la elite, care pot fi la randul lor manipulate, dar nu tot timpul si nu in totalitate.

 5. Un dans coribantic. O transa psihotica dominata de resentiment. Sa nu uitam ca Atena s-a auto-distrus declansand razboiul Peloponezian din aceeasi mandrie si aroganta ce au dominat votul de la referendumul de azi. Cei 200 de ani de miracol reprezinta, din pacate, tot ce se poate spune bun despre Grecia. Azi s-a dovedit ca n-au priceput o iota nici de la Socrate, nici din tragedii, nici din comedii, nici din tragi-comedia Platoniciana si nici din istorie. Amin.

 6. Paul Krugman – economist american, Joseph Stiglitz – economist american, Tomas Piketty – economist francez, sunt doar cativa din cei care au recomandat grecilor sa voteze NU.

  Nu e nici o conspiratie putinista sau comunista. Adevarul este mult mai simplu: economia Greciei arata ca dupa razboi: a pierdut 30% din PIB, iar Troika le cerea sa mai continue cu austeritatea.

  Grecii au facut alegerea cea mai buna pentru cineva blocat la ultimul etaj intr’o cladire in flacari: au sarit.

  • Vad voarte multa lume cum ia apararea grecilor. Si cu toate ca sint fan Grecia, pot spune ca nu au dreptate.
   Grecii „au facut cea mai buna alegere” in aceeasi masura in care cineva care nu are de gind niciodata sa munceasca si a furat ca sa manince.
   Imi fac concediile si in Grecia. Uneori si de mai multe ori pe an. Si oriunde ai merge calitatea muncii lor lasa mult de dorit. In hoteluri de 5* macar primesti factura, curatenia este facuta insa de ochii soacrei indiferent de cantitatea de fite si de caracterul exclusivist.
   La cele cu mai putine pretentii lucrurile sint si mai rele. La fel al tavernele si cherhanalele de tot felul.
   In rest nu platesc taxe, toata lumea construieste vile (din bani europeni…) carora le lasa „mustati” la ultimul etaj: in felul asta casa este considerata „in constructie” si nu se plateste nici o taxa.
   Cei care se bucura si ii aproba in atitudinea lor ar trebui sa stie ca e vorba incluziv de bani din taxele platite de noi. Cei ce i-au imprumutat nu au fost atit de idioti pe cit se descrie de catre comentatori: pur si simplu au crezut in promisiunile grecilor, nu si-au inchipuit ca cineva poate minti chiar tot timpul si sa fie atit de iresponsabil. Cam ca atitudinea tiganilor tupeisti care mint de ingheata apele impotriva oricaror evidente fiind multumiti de sansa de a mai „sparli ceva” (da, tigani, bineinteles rromii nu fac asta…)
   Daca o persoana ar face asta unor particulari sau unor banci ar raspunde pt o multime de fapte prevazute in codul penal al multor tari: inselaciune, fals in declaratii, uz de fals, excrocherie, etc
   Trebuie sa fie pusi la colt si sa plateasca. Au fost furati de politicienii lor? Sa ancheteze situatia, sa le confiste averile si sa plateasca datoria. Sa nu ne ceara noua celorlalti sa le-o platim!
   Isi aduc aminte de presupuse datorii de razboi ale Germaniei? Poate ar trebui sa plateasca pentru viitorul furat de Alexandru atunci cind a jefuit teritoriile pe unde a trecut si care au ramas foarte sarace
   Incercati sa cumprati teren sau case in Grecia si sa vedeti ce preturi arunca: asta ca sa intelegeti nivelul banilor negri care circula subteran. Nu cainati „poporul grec”, e complice total al acestei inselatorii, nu e vorba de nici o drama

   • 1. Daca nu esti multumit de serviciile din Grecia exista o solutie: te duci in alta parte
    2. Cei mai loviti de austeritate sunt: pensionarii, somerii si bugetarii – toti isi platesc taxele la sursa – adica iau net si nu brut. Vrei sa pedepsesti pe cineva pentru evaziune ? – perfect – dar ai grija sa fie aia vinovati.
    3. Apropo de banii din taxele noastre: in 2010 romanii , finlandezii si altii nu aveau nici o expunere pe economia greceasca. Expunere foarte mare o aveau bancile franceze si germane. Daca vrei banii inapoi intreaba’i pe germani si francezi, pentru ca ei si’au salvat bancile.
    4. In rest sunt de acord cu faptul ca poporul grec e la fel de vinovat ca si ceilalti de situatia creata – dar pentru asta trebuie gasita o solutie viabila, nu sa astepti ca or sa fie de acord sa mai piarda 30% din economie ca sa isi plateasca datoriile

    • 1. Aleg sa merg in Grecia pentru conditiile naturale, nu neeaparat pentru serviciile lor. Si am grija sa selectez in fiecare localitate ceva care sa corespunda standardelor mele.
     2. Cei enumerati de tine primesc banii in urma taxarii celor ce produc ceva. Pensiile si ajutoarele lor sint marite artificial pentru a fi folositi ca masa de manevra la alegeri.
     3. Privesti problema simplist: platim taxe catre Uniune. Banii platiti de noi acopera pierderile inloc sa fie folositi la ceva constructiv. Mai mult, conditiile proaste de imprumut si sumele mici acordate tarilor din Est se datoreaza si „ajutoarelor” acordate prea lejer Greciei, Italiei, Portugaliei, etc. Toate aceste tari erau obisnuite sa fie „saracii” Europei si sa primeasca continuu ajutor. Cin au aderat tari mai sarace sumele pentru ele au fost diminuate. Si economiile lor nu au fost pregatite sa faca fata reducerii de ajutoare financiare.
     4. Trebuie sa faca sacrificii cu siguranta. SA renunte la salariul 13 si 14 care sint „obligatorii” la ei. SA reduca imensul aparat birocratic. Nimeni nu are de unde sa sustina in permanenta „dolce vita” mediteraneana.

     Si solutii exista, si nu chiar asa de complicate. Un pic de crativitate din partea tuturor ar rezolva problema.Dar trebuie sa aiba sa aiba chef sa faca ceva! Turismul si reteaua de autostrazi au fost construite de Europeni tocmai pentru a le creea un venit. Ai incercat sa circuli in zone izolate unde nu se face turism oficial?

   • un comentariu prostesc şi răutăcios.
    De ce nu te duci matale în Turcia?
    De câte ori mă întorc din Grecia mă întreb cum nu importăm greci ca să ne pună pe picioare turismul, doar austriecii au servicii asemănătoare, doar că ei sunt acri şi sobri când grecii sunt simpatici şi deschişi!

  • Din pacate, in dezbaterea romaneasca, nimeni nu citeste problema greceasca din p de v economic, ci numai ideologic – ca si cum pozitia UE-IMF nu ar fi ideologica. Este trist ca nu putem, ca liberali, sa acceptam problemele de construcite institutionala a zonei EURO si sa le rectificam inainte de a intra in criza. Nu exista proceduri institutionale in UE de a face fata problemei grecesti. In presa si blogosfera romaneasca (liberala) nu avem decat caricaturi ale guvernului Greciei, fara nici o analiza serioasa dincolo de retorica bombastica. Este trist ca si un comentator ca Dl Tismaneanu nu poate sa ofere o analiza mai consistenta, mai echilibrata, a situatiei.

   • Dar daca situatia nu este echilibrata deloc, cum ar trebui sa sune un comentariu echilibrat? Cum poti sa descrii un clovn in termeni echilibrati?

  • Fugi dom-le d-aci! Ce economisti? Care economisti? Ce conteaza analizele economice si evidenta artimetica (cinci ani de austeritate au diminuat pib-ul Greciei cu 25%, marit somajul in acelasi procent, dus datoria publica de la 120% din pib la 180% etc.)? Noi suntem in munti, luptam cu arma in mana impotriva comunismului, stangismului in general, putinismului in particular etc.

 7. E cat se poate de normal ca grecii sa-i urasca pe camatari; oricum de murit nu moare nimeni,nici macar capitalismul…

 8. Nu, draga autor. Grecia a ales intre libertate si Noua Uniune Sovietica ( https://xaeus.wordpress.com/2015/05/28/uniunea-europeana-este-noua-uniune-sovietica/ ).
  Si a ales bine. Cum Islanda a scapat de sclavia financiara la care era supusa, acum au o sansa si grecii sa scape. Bravo lor, au facut un pas inainte catre libertate !

  Iar lumea a 3-a…ajung foarte curand 95% din populatia occidentala.
  Luati exemplul prea-slavitei SUA, unde top 1% din oameni au mai multi bani decat cei 95% din josul clasamentului.

 9. cei care fac un erou din Tzeparas de ce nu spuneti ca Grecia are acum 13% TVA iar in turism 6%, au 1700 tancuri pe niste insule !!!! aveau 10 miliarde euro buget armata, au cheltieli cu pensiile de 2.5 miliarde euro lunar !! daca ei au pondere 80% in PIB turismul cine credeti ca le-a platit pana acum traiul asta de huzur ????? numai zica ca au a 13-pensie si al 14- salariu la bugetari !!!!

 10. Citesc comentariile romanilor de pe alte situri si ma ingrozesc.
  Atitudinea romanilor de a sustine NU-ul grecesc arata ca in fibra noastra anticapitalismul este bine inradacinat.
  Sa ne fereasca dumnezeu sa apara un extremist ca Tsipras in Romania ,ar fi votat cu o naivitate fara margini.
  Singura salvare a Romaniei nu este UE slabita si plina de probleme ci faptul ca inca mai au americanii interes sa poposeasca pe aici.
  Nu am invatat nimic in 25 de ani postrevolutionari suntem gata sa ne intoarcem la comunism
  la cel mai mic semn facut de inconstienti ca Tsipras.

  • Stimate/a,
   Nu e neaparat anti-capitalism, ci reactie impotriva unei politici proaste capitaliste. Zona EUR nu are mecanisme institutionale potrivite pentru a rezolva crize. Nu mai cadeti prada retoricii, haideti sa analizam economic care sunt limitele constructiei zonei EUR. Cei mai mari economisti liberali au explicat din 2008 incoace de ce Grecia trebuie sa iasa din UE. Haideti sa ii ascultam:

   http://www.nytimes.com/2015/07/06/opinion/paul-krugman-ending-greeces-bleeding.html?_r=0

  • Nu confunda ineptiile unor postaci care nu au ce face dimineata la lucru cu parerea oamenilor din Romania. De exemplu, in anturajul meu greu intalnesc oameni care sa nu fie absolut revoltati de modul in care grecii spun ca nu isi mai platesc datoriile, pe seama noastra.

  • „Grecia a intrat voluntar, voios, exuberant si nesilita de nimeni, in sfera de influenta putinista.”
   Ati auzit de postaci sau troli? Dar de razboiul informational? Credeti ca trolii nu vor incerca sa influenteze opinia publica cu privire la Grecia? E miza prea mare ca sa nu isi vare coada. Eroii mitologici, Socrate, Eteria, poetii, insulele, muzica, sirtaki, musacaua, macro si microeconomia, Mediterana, toti si toate vor deveni agenti antioccidentali pentru postaci.
   Eu nu cunosc pe nimeni care sa le dea dreptate grecilor, nici macar intre pesedistii incapatanati de la serviciu.

  • RussiaToday.ro: „Dupa reunificarea peninsulei Crimea cu Rusia, anul trecut, rezultatul votului de ieri din Grecia este un nou semn ca istoria nu s-a terminat. Globalistii, ideologii sclaviei moderne, care incearca sa ne convinga ca Troika finaciara este noua Sfanta Treime a mileniului trei, la care ar trebui sa se inchine toata suflarea planetei, au pierdut. Si vor mai pierde, batalie dupa batalie, pentru ca asta este soarta blasfemicilor”, se afirma intr-un editorial publicat de site-ul RussiaToday.ro, semnat de Dan Musetoiu. „Da, se pare ca in Grecia am invins! Globalistii si servitorii lor au pierdut! Bravo, Grecia!”, noteaza autorul.
   http://www.hotnews.ro/stiri-russia_report-20280841-russiatoday-grecia-invins.htm

 11. Soarta statuilor de mai conducători e identică oriunde în lume. Nu au multe posibilități. Pe soclu, ori în bălării (purgatoriul spre iadul topitoriilor).

 12. hmmm hmm,
  Eu cred ca cea mai mare vina aici o au europenii, pentru ca le-au suflat in fund grecilor cat au putut ca sa-i protejeze.
  S-a intamplat aceiasi chestie ca si cand ai incerca sa salvezi un om impotriva vointei lui … slabe sanse de a realiza ceva. Sau sa incerci sa dai sfaturi unui om care nu este interesat de ele.
  Te lupti cu morile de vant, respectiv vorbesti la pereti.
  Grecii trebuiau sa fie lasati sa vina singuri sa ceara ajutor si sa faca ceea ce au promis in schimbul ajutorului, nu sa primeasca banii si sa faca tot ce vor ei :) (sau sa faca partial si sa iasa prost si pentru ei si pentru Europa, macar daca faceau tot Europa era de vina si in consecinta facea ceva ca sa indrepte situatia fara ca Grecia sa fie obligata sa faca)
  Cam asa e cand Europa e un fel de adunatura de state participante doar la impartirea borcanului cu miere, si cand e vorba de transpirat, decizii grele, fiecare cu ale lui :)
  De aia Europa nu e viabila acum, ar trebui sa fie precum US sau ceva de genul asta.
  Oricum Grecia e o lectie dura si necesara Europei. Europa daca vrea sa progreseze trebuie sa invete ceva din asta, daca nu o sa se destrame si o sa ramana cel mult o comunitate a statelor care vor avea niste acorduri de tranzit si probabil de comert, in rest nimic.

 13. ” Tsipras este noul Juan Domingo Peron” .Pai Tsipras este de extrema stanga, iar Peron era de extrema dreapta.Or avea ele elemente in comun ( dispretul pentru drepturile si libertatile individuale, inclinatia spre tiranie, samd), dar cred ca faceti o confuzie.
  Istoria americii latine este plina de lideri de stanga din care puteti alege un model pt Tsipras.

 14. In Romania multi sunt de partea grecilor, nestiind exact de ce si cum. S-ar putea explica si prin genele comune balcano-fanariote pe de-o parte si de incapacitatea de intelegere si orientare intr-o economie de piata de cealalta parte.
  Frau Merkel este intradevar exasperata, dar nu de vulnerabilitatea Euro sau UE ci de iresponsabilitatea lui Tsipras care „Fährt gegen den Wand mit offene Augen” (care intra in zid cu ochii deschisi). Pentru acei ce pun UE si Bancile la zid doar cateva amanunte priviotaore la generozitatea westului si la insolenta Syrizei si a lui Tsipras. 342 de miliarde Euro a primit Grecia de la bun inceput. Banii au fost folositi in uriasa masura de toate guvernele doar pentru consum si cadouri electorale. Suma echivaleaza cu 36 de Planuri Marshall de odinioara. Grecii si-au permis din acesti bani in 2010 pensii medii cu 40% mai mari decat cele din Germania, iar acum sunt revoltati de refuzul slovacilor (unde pensia medie este de 332 euro pe luna) ca refuza „solidaritatea” cu Grecia unde azi pensia medie este de 882 euro pe luna.
  In acest context partidele „K” din Europa de west nu au decat o singura sansa : harmalaie si palavrageala demagocica cat tine si pe toate fronturile. Perdele de fum ,insinuari si raspandirea de date false. Este doar stiut ca tine la prostime. Altfel ar intelege toti la unison cruda realitate : Comunismul iarasi a colabat, cum colabeaza ca de obicei. La Chavez, la Tsipras si pe unde va mai apare.

 15. De abia aștept clipa când demonstranții se vor întoarce împotriva lui Tsipras și această euforie tembelă se va disipa. (înțeleg că Varoufakis a demisionat pentru „a salva viitoarele negocieri” – ha ha, ce figură de derbedeu are!). Grecii vor trăi cea mai mare dezamăgire când vor pricepe că Duminică nu au salvat nici Democrația, nici Europa. Nu au soluție în afara zonei euro și UE și asta înțelege foarte bine și administrația Tsipras. Grecia este o țară mică, săracă în resurse, care de la Războiul Civil „s-a descurcat” pentru că partenerii NATO au sărit să o ajute de fiecare dată când a clacat financiar. Nu este prima dată cănd Grecia este broke.

  Probabil populismul lui Tsipras se asemeană cu cel al lui Peron. Dar există similarități și cu tovarăsul Ponta, mai precis dispoziția acestuia de a face bravadă în fața oficialilor europeni. Mândria de a fi grec, respectiv român.

  http://www.nbc.com/saturday-night-live/video/greek-gods/n13253

 16. E nevoie de o noua paradigma bancara. Sistemul creditarii cu dobanzi inrobitoare e respins de marea majoritate a locuitorilor planetei. Problema e nu la greci, venezueleni, spanioli etc ci la bancile de pe Wall Street, London City sau Frankfurt. Noua ordine economica globalizata (oare care e singura religie care permite camata?) e nu numai falimentara dar si inumana. Problema e ce punem in loc – aici e rolul BRICS-ului si al tzarilor musulmane, caci de la Europa anti-crestina nu putem astepta decat dezagregarea.

  • Ati uitat bancile din Milano :) In plus, sa nu uitam Visa, Mastercard, American Express, Diners Club si alte asemenea instrumente abjecte ale spolierii capitaliste! Jos das raffende Kapital! Poate (re)cititi ce scria Petre Pandrea in „Germania hitlerista” despre asemenea aiureli…

   • De ce, daca spui ca sistemul bancar sau chiar capitalismul in sine nu sunt perfecte si mai trebuie, din cand in cand, revizuite si corectate pe ici colo, esti facut comunist? Am de multe vreme curiozitatea asta. :)

   • Visa et co sunt by-produse ale aceleiasi paradigme bancare. Personal nu am nimic impotriva cartzilor de credit si a conturilor bancare – am si eu cateva si ma ajuta in tot ce fac. Dar la scara globala ceva e putred. Sistemul mondial socialist s-a prabusit in lupta cu capitalismul – CAER versus Piatza Comuna, rubla convertibila versus dolar – tocmai pentru ca nu a reusit sa cladeasca o economie eficienta, dara sta nu inseamna ca nu se poate imagina o alternativa la sistemul bancar actual in care Federal Reserve cu binecunoscuta-i componentza tipareste bani cu nemiluita pe spinarea catorva miliarde de saraci. E si asta o cauza a crescandei uri fatza de ceea ce a ajuns sa reprezinte America (de la Parintii Fondatori la pre-emptive self-defence in Irak, Afganistan si pretutindeni). Alde Greenspan, Bernakis, Strauss-Kahn si poate si Draghi si madame Lagarde-Tapie sunt suficient de inteligenti ca sa inceapa macar sa ‘machieze” actualul sistem, de exemplu prin dobanzi diferentiate in cazuri umanitare sau pe aproape. Oricine calatoreste prin lume simte cum URA creste mai pretutindeni si un WW3 nu e deloc prea departe.

 17. Nu-s deloc convins ca totul se rezuma la „capitalisti responsabili” si „comunisti iresponsabili”… Sau poate n-am inteles ce vreti sa spuneti…

  Articolul de mai jos e mult mai edificant despre situatia Europei (si implicit a Greciei):

  http://www.forbes.com/sites/jplehmann/2015/07/04/tribalism-understanding-europe-and-the-greek-crisis/

  Si cateva altele care sugereaza ca NU-ul grecilor are mai mult sens decat DA-ul…

  http://www.project-syndicate.org/commentary/greece-debt-crisis-eurozone-by-jeffrey-d-sachs-2015-07

  http://www.theguardian.com/business/2013/jun/05/imf-underestimated-damage-austerity-would-do-to-greece

  http://www.vox.com/2015/6/30/8868363/greece-crisis-default-austerity

 18. Cu riscul de a va dezamagi dar conu’ Leonida nu este marxist si nici populist si nici revolutionar, asa cum nu a mai ramas picior de revolutionar in Grecia.

  Primul Ministru este rerezentantul unei grupari pragmatice cu legaturi strinse in occident.

  Este adevarata imresia ca Syriza este Pasok reloaded dar nici Andreas Papandreu cel care a obtinut cetatenia americana datorita unor servicii aduse statului cit si Tsipra nu sunt antiamericani si in mod ractic nu au danuat NATO.
  Practic se serveste aceeasi istorie in mod repetat.
  Chiar daca in vorbe auzim exresii care au alt inteles in ractica observam o constanta care nu se indeparteaza de linia Europei.

  Am putea spune ca exista o simetrie cu Ceausescu in sensul ca asa cum sovieticii au construit mitul geniului din Carpati deschizator al celui de al treilea drum, Tsipra vine ca o replica aprobata de populatie.

  Jocul nu s-a terminat si vom observa urmatoarii pasi.

 19. „Après nous, le déluge! „- probabil așa au gândit și guvernele PASOK / NEA DEMOKRATIA, a căror alternanță, deși marcată de ideologii diferite, nu pare să fi produs vreo diferență în ce privește rata aberantă de acumulare a datoriilor. A existat un consens national inviolabil, situat deasupra platformelor politice ale celor două mari partide iar responsabilitatea colectivă a fost atât de bine repartizată încât, indiferent de simpatiiile sau antipatiile față de Syriza, mi se pare incorect să atribui o culoare politică istoriei acestui coșmar.

 20. Si totusi tragediile, inclusiv cele financiare, reclama cel putin doua parti aflate in conflict. Una ati zugravit-o, dar pe cealalta ati dat-o uitarii. Sa simplificam putin, sa fie mai inteligibil. Ati depus banii la Banca. Banca va promite ca-i foloseste inteligent si va aduce profit. Imprumuta insa pe unul oarecare, Kostas sa zicem, peste limita la care Kostas este solvabil si peste limita la care Banca face fata riscului de nerambursare. Trecem peste povestea in care Banca a aflat foarte tarziu despre situatia lui Kostas, pentru ca este ridicola. Precum “bula imobiliara” si supraconsumul neproductiv al lui Kostas era vizibil de pe luna. In aceste conditii, va duceti sa va cereti drepturile de la Kostas sau de la Banca ?

  • Desigur ca imi cer banii de la banca (de altfel presupun ca intrebarea dumneavoastra a fost retorica): nu am contract cu numitul Kostas si chiar nu ma intereseaza la cine au ajuns banii mei – eu i-am depus in banca, nu in buzunarele cuiva.
   Pe de alta parte insa am dreptul sa pretind bancii sa nu-l mai imprumute pe Kostas, mai ales in conditiile in care acesta refuza sa-si plateasca datoriile (ceea ce afecteaza depozitele mele). Iar daca banca refuza sa faca asta si insista sa-l crediteze pe Kostas, in conditiile in care acesta nici macar nu se angajeaza sa-si schimbe modul de viata, am dreptul sa imi retrag banii din banca respectiva si sa consider ca decidentii acesteia sunt batuti in cap!
   Acum, va rog sa-mi explicati cum anume imi pot retrage banii de la FMI?

   • Domnule iosiP,
    Eu n-am vorbit despre bani, ci despre drepturi. Banca nu este una obisnuita, din care sa „retragem banii”, ci una careia ii cerem, noi „contribuabilii” (cei care am depus efectiv banii, dar prin alt mecanism decat cel comercial si nu in scopul unui plasament financiar, ci ca „taxe si impozite”), sa ne sporeasca fericirea, chiar asa materiala cum o vedem noi, majoritatea. Asadar cerem Bancii sa faca plasamente care sa ne imbunatateasca nivelul de viata, nicidecum sa ni-l puna in pericol. Ascultam ieri o stire cum ca datoria scadenta a Greciei ar fi undeva pe la 320 miliarde euro. Nu prea cred ca asta ar fi scadenta, dar este posibil ca atinga ordinul miliardelor. Aceasta marime ar reclama ca primii anchetati ar trebui sa fie bancile, nu-i asa ?

    • Curios, mie mi s-a parut ca vorbiti despre bani si despre unul „Kostas” ;)
     Trecand insa peste asta, banca aceea speciala la care faceti referire are aceleasi obligatii catre toti deponentii, nu doar catre Grecia… daca doriti, e ca un fel de CAR care asigura „fericire financiara” celor aflati temporar in nevoie dar se bazeaza pe faptul ca toti contribuie si, mai ales, isi achita datoriile. Desigur, diferenta consta in faptul ca rau-platnicii la CAR pot fi executati silit in timp ce rau-platnicii la FMI nu (prea) pot. In schimb, pot fi exclusi din „club”, ceea ce in mod sigur se va intampla. Ba chiar in mod sigur si necesar, as completa.

 21. Domnule Tismăneanu comentariul d-voastă este ideologic şi nu are nimic de a face cu situaţia de acum din Grecia.
  Situaţia asta catastrofală dar nu a creat-o Syriza! Este o creaţie a partidelor clasice care au minţit la greu.
  Tsipras vrea să arate UE că asta vor grecii după ce în prealabil au avut perioade de 4 ani de austeritate. Nu-l simpatizez dar eticheta asta de comunist nu convinge, este o invenţie ideologică.
  De ce SUA, ţara de dvs de adopţie doreşte rezolvarea pozitivă a situaţiei Greciei? Sunt raţiuni strategice!
  Teme-te de greci şi când împrumută, ca să parafrazăm.
  Şi eu cred că este normal să returnezi datoriile, dar ce faci când nu mai poţi?
  UE şi mai ales Germania trebuie să se decidă, ori îngroapă Grecia şi turismul ei, principala sursă de venituri, ori negociază restructurarea datoriei şi încearcă relansarea greacă.

  • Stimate domn, din cate stiu jurisprudenta internationala nu tine cont de schimbarea guvernelor, si cu atat mai putin in cazurile in care acestea sunt schimbate prin vot democratic. O proba in acest sens este asumarea (in fine, mai mult sau mai putin, dar nu despre asta discutam) a restituirii proprietatilor de catre guvernele post-decembriste, desi „vechiul” regim a fost rasturnat prin forta.
   Concluzia: daca in 2016 votam PNL, PUNR sau pe oricine altcineva acest „altcineva” nu poate sa se dezica de obligatiile internationale asumate de catre USL… sau daca o face, suporta consecintele!

   Cat despre viata in Grecia, ca angajat in sectorul privat (atentie, nici macar ca functionar la stat), imi rezerv placerea sa relatez intr-un comentariu ulterior. Deocamdata, spre simpla informare, va asigur ca mi-as schimba oricand locul cu femeia de serviciu dintr-o multinationala greceasca – asta, desigur, daca n-ar exista inevitabila doza de orgoliu a absolventului de studii postuniversitare.

 22. Grecia, Grecia, Grecia… aproape toate comentariile sunt despre Grecia. si pe ici pe colo Merkel. Sau banci… si zona euro, asa, o fantoma, o entitate abstracta. Multa polarizare la est si la vest de Grecia. Un discurs complet gresit, care plaseaza UE in afara jocului. Nimeni nu vorbeste despre asta. UE se plaseaza in afara jocului, si toti o imping, cu voia ei, in afara jocului. Cate o voce sopteste pe ici pe colo UE se decredibilizeaza. Atat. Cand toata greutatea ar trebui sa cada pe ea si ea ar trebui sa se arate capabila sa duca greutatea. Unde sunt europenistii care sa ceara mamutului sa se trezeasca? Junker se simte tradat? Ei bine, si eu ma simt tradata! De Junker si de echipa lui. De Parlamentul care l-a ales si care tace pitit in spatele zgomotului demagogiei. Forever closer Union! Despre asta este vorba, acum ca si in alte dati raspunsul e mai multa Uniune, nu mai putina!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro