duminică, mai 19, 2024

Apune steaua baronilor

Dintre toți demnitarii din România, ba­ro­nii locali par să își gestioneze problemele cu justiția cu o eficiență care dă de gândit. Marian Oprișan a fost trimis în judecată de DNA acum 7 ani și 10 luni, Radu Mazăre acum aproape 5 ani și jumătate. În aceste dosare nu avem încă nici măcar o decizie în primă instanță, deși în­tre timp dosare la fel de com­plicate, care aveau drept prin­cipali protagoniști dem­nitari extrem de influenți – foști premieri, miniștri, par­lamentari –, au fost de­ja finalizate fie cu decizii de condamnare, fie cu decizii de achitare. Blocarea do­sa­relor baronilor nu poate fi pusă integral pe seama neregulilor procedurale și ar fi naiv să credem că instanțele românești nu știu să judece chestiuni care țin de po­ten­țiale retrocedări ilegale sau de potențiale fraude în achiziții publice. De fapt, ne­ju­decarea acestor cauze reflectă corect dis­tribuția puterii în România, unde un mi­nistru sau un parlamentar sunt mai slabi decât baronul local care i-a promovat în func­țiile respective. Așa se explică ner­vo­zitatea crescândă din PSD în aceste zile – baronii care se credeau intangibili se văd luați la DNA pentru a da explicații despre afacerile pe care le au în feudele pe care le con­trolează. Unul după altul, Cons­tan­ti­nescu, Duicu, Mazăre ajung în fața ju­de­cătorilor cu propuneri de arestare – unii sunt arestați, alții nu, dar mesajul rămâne: au devenit punctul central de atenție pen­tru procurori și pentru serviciile de in­formații.

Victor Ponta încearcă în continuare să joa­ce dublu: merge la întâlnirile de partid și recită (nu cu foarte mare convingere, e drept) partitura răzbunării onoarei pier­dute a baronilor, de îndată ce va prelua puterea(?), iar pe de altă parte, explică se­nin că justiția e independentă. Cum e jus­tiția independentă, dacă după preluarea pu­terii va fi pusă la colț pe coji de nucă? În ce fel poate fi reparată onoarea ba­ro­nilor șifonată prin decizii finale ale ins­tanțelor de judecată? Cum se pot opri legal anchete în curs? Primele declarații sunt presiuni evidente asu­pra organelor judiciare, ca­re, din păcate, în ultima vre­me, trec nesancționate de CSM. În același timp, ele sunt consolări formale ale baronilor, care, pe bună drep­tate, se vor fi în­tre­bând ce înseamnă exact pre­luarea puterii, în condițiile în care PSD e la guvernare de câțiva ani buni, iar ei continuă să cadă în plasa procurorilor. Refrenul „Traian Băsescu face dosare ad­versarilor politici“ a devenit necredibil in­clusiv în PSD – dosarele se sprijină pe pro­be, inclusiv pe interceptări ale con­vor­birilor telefonice. De altfel, SRI este men­ționat aparte în comunicatele DNA drept entitatea care asigură sprijinul tehnic în construcția acestor dosare. Marea ne­mul­țumire a baronilor este că pică ei în plasa procurorilor, deși partidul lor se află la putere. Situația privită din perspectiva lor este cât se poate de nedreaptă și asta îi va motiva probabil să se răzbune. Prima oca­zie o reprezintă alegerile pentru Par­la­mentul European, unde prezența la vot e oricum modestă, iar un noncombat al baronilor ar putea să diminueze sem­ni­fi­cativ ponderea PSD în noul Legislativ eu­ropean. Baronilor nu le pasă de jocurile înalte de la Bruxelles, nici de câștigarea alegerilor la nivel european de către stân­ga sau de către dreapta. Ei își văd tulburat spațiul în care obișnuiau să facă ce voiau și asta îi irită peste măsură.

Cine sunt de fapt baronii României? Niște oameni de care depinde absolut totul la ni­vel local – de la angajări în administrația pu­blică (și uneori și în firmele private) până la alocarea contractelor către firmele prietenilor. Fraudarea licitațiilor publice e o sursă esențială de venit atât pentru par­tid, cât și pentru bugetul personal al ba­ro­nilor. Tocmai de aceea, banii europeni nu sunt interesanți pentru baroni: ei vin cu me­canisme de control europene și na­țio­nale – OLAF, DLAF și DNA –, iar ne­re­gu­lile sunt sancționate penal. Preferă ba­nii românești – mai puțin protejați – și ast­fel românii pierd, pentru că banii pe care îi trimit în bugetul european nu se în­torc, parțial, așa cum ar fi normal, în Ro­mânia, iar banii din taxe și impozite sunt folosiți în licitațiile organizate de baronii locali. (la Expert Forum am realizat un film despre clientelismul politic în alocarea banilor publici)

Câștigă licitații din bani românești doar prietenii și familia. Ceilalți sunt împinși în afara pieței, în faliment. Firmele prie­te­nilor sunt singurele care prosperă, sin­gurele care pot plăti salarii și se trans­formă în veritabile bazine electorale pen­tru partid. Oamenilor li se cere să de­monstreze că au votat pentru a fi primiți la serviciu, iar înainte de scrutinurile elec­torale li se explică la locul de muncă pe cine ar trebui să voteze. Cei care își per­mit să comenteze devin ținta răzbunării baronilor – cazul asistentei medicale care a îndrăznit să comenteze pe Facebook despre neregulile domnului Duicu, pentru ca apoi să devină ținta atacurilor de presă din partea presei controlate de baron este edificator. Baronii vor liniște: ei știu să lu­creze doar atunci când nimeni nu le pune la îndoială autoritatea. Toți cei care co­mentează trebuie eliminați. Steaua ve­chi­lor baroni locali apune încet, încet. Me­sajele internaționale vin doar ca o con­fir­mare a anchetelor ale căror ținte sunt ba­ronii în aceste zile. O generație de po­li­ticieni va pleca și, inevitabil, alta va veni în loc. Întrebarea este dacă cei ce vin sunt diferiți de cei care pleacă sau dacă nu cumva vom constata încă o dată că „lupul își schimbă părul, dar năravul ba“.

Articol aparut pe siteul Revistei 22

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Cu tot respectul si simpatia, raspunsul la intrebarea Dumneavoastra din inchiderea textului este cunoscut.
  Ajunge sa te uiti la generatia „tanara” de politicieni in frunte cu Ponta si Sova. Diferenta dintre ei si cei de dinaintea lor cu o generatie este ca batranii stiau ca nu fac bine si incercau sa ascunda mizeria. Cei tineri nu mai au nici aceste scrupule morale formale. Ei sunt convinsi ca de fapt lumea este asa cum cred ei si nu asa cum scrie in carti sau se mai prezinta prin filmele americane corecte politic.

 2. Eu nu as zice ca apune, ci ca se va reinventa. Fiecare presedinte ce l-am avut a avut generatia lui de baroni locali. De la cei imediat dupa revolutie s-a ajuns la Mischie sau Sechelariu. Acestora i-au luat locul altii (cei de acum) carora, sint convins, le va lua locul altii. Mafia oricind merge mai departe, se adapteaza, se reinventeaza.
  La fel o sa fie nevoita si DNA sa-si adapteze metodele, ca nu cred ca o sa vedem pt. multa vreme inregistrari telefonice ca probe. Poate ambientale, dar nici acei ‘baroni locali’ nu-s prosti.
  Sigur ca-i o lupta surda in care sper ca institutiile statului sa reziste, si sper ca urmatorii baroni locali sa nu mai aiba atita putere (in dauna cetatenilor si firmelor oneste), dar cine stie ca va urma? Victoria Nuland a facut niste declaratii excelente zilele trecute, iar daca vom vedea SUA mult mai implicate in coruptia Estului Europei va fi un lucru foarte bun (similar zic eu cu un plan Marshall, deoarece banii ce erau scursi in buzunare private ar putea construi foarte multe in folosul comunitatilor). Sper sa inteleaga si altii ca acea coruptie si mafie subrezeste democratia (iar rusii se bazeaza foare mult pe astfel de metode, si nu numai ei), iar in RO as vrea sa vad democratia intarita, nicidecum esuata. Nu as fi vrut sa deviez de la politica locala a baronilor la cea globala, insa mi se par perfect legate. Si sa nu ne grabim cu aprecierile pina nu vedem rezultatul proceselor in curs.

  • declaratia dnei Nuland arata si ca pe fir intra -in mod OFICIAL- si FBI si CIA si mai ales NSA.
   Cei trei STIU!!! si despre substratul partenariatului chinez si despre ceva spagi la Bechtel si despre Gazprom si despre… si despre…

 3. ” Marian Oprișan a fost trimis în judecată de DNA acum 7 ani și 10 luni, Radu Mazăre acum aproape 5 ani și jumătate. În aceste dosare nu avem încă nici măcar o decizie în primă instanță, deși în­tre timp dosare la fel de com­plicate, care aveau drept prin­cipali protagoniști dem­nitari extrem de influenți – foști premieri, miniștri, par­lamentari –, au fost de­ja finalizate fie cu decizii de condamnare, fie cu decizii de achitare. Blocarea do­sa­relor baronilor nu poate fi pusă integral pe seama neregulilor procedurale și ar fi naiv să credem că instanțele românești nu știu să judece chestiuni care țin de po­ten­țiale retrocedări ilegale sau de potențiale fraude în achiziții publice. De fapt, ne­ju­decarea acestor cauze reflectă corect dis­tribuția puterii în România, unde un mi­nistru sau un parlamentar sunt mai slabi decât baronul local care i-a promovat în func­țiile respective.”

  ….Un dosar trimis in judecata acum 7 ani si 10 luni si inca nefinalizat ( ???!!! …) arata ca nejudecarea acestor cauze demonstreaza si acum ca justitia este inca dependenta iontr-o tara europeana de …”distributia puterii” (???!!! ) si nu de legi sau de …deontologia profesionala ( pardon !) a magistratilor.
  Nu trist, foarte trist pentru judecatori , nici demisia nu-i va salva …

  ” Întrebarea este dacă cei ce vin sunt diferiți de cei care pleacă sau dacă nu cumva vom constata încă o dată că „lupul își schimbă părul, dar năravul ba“.

  Regret ca va dezamagesc . Dupa unele opinii, lupii tineri ( adica fii celor vechi ! ) si instruiti in Occident pe banii celor vechi si/sau ai statului , dar cunoscatori de limbi straine , sunt de n ori mai toxici decat vechea garda …

  • Dle. Simion, in Romania tuturor noilor coduri, un judecator amana o pronuntare de SASE ori (si inca nu s-a pronuntat), in 2,5 luni .
   Un altul dupa ce isi declina competenta (avand la la dosar decizii ale I.C.C.J. ca si regulator de competenta care contraziceau rationamentul), isi motiveaza hotarare in sase luni (cinci si 3 sapt) … .
   Inca putem sa alegem …

  • Judecatorul are 2 variante: sau AMANA PRONUNTAREA sau PRONUNTA AMANAREA pana vine prescrierea sau legea amnistiei.
   La toamna va rasari „soarele” mafiotilor si va apune „soarele” „justitiei”.

 4. Cata vreme cauza raului nu va fi inlaturata, sistemul ticalosit va continua sa produca baroni.
  Pica un baron? Sunt zece care vor sa-i ia locul. Justitia nu reuseste sa prinda nici a suta parte din cate hotii se produc in Romania. Da, mai baga frica in ei si ii determina sa lucreze mai cu fereala si cu oameni de incredere. Si cu ce s-a jefuit pana acum cum ramane?
  „Hotul neprins e negustor cinstit” ???? Va fi lasat sa ticaloseasca in continuare societatea???

 5. Nu e posibil sa fie pe rol un dosar 5 sau 7 ani.Mai puneti cativa ani la politie, parchet si ajungem la 10 ani…Nimeni nu verifica aceste cazuri evidente de tergiversare???

 6. Unde Curte de Conturi nu e, nimic nu e mai confortabil pentru zburdălnicia banului public în buzunarele baronetului activist.
  „Anii bicepși” sunt cei în care PSD (PDSR) și-a arătat mușchii odată cu numirile cruciale în instituțiile fundamentale ale statului, așa cum este și va fi tot înainte Curtea de Conturi.

  1. Ioan Bogdan 1993-1999 (propus și numit de mușchii PDSR; a rămas până în zilele noastre mare tartor de Buzău la Curtea de Conturi)

  2. Dan Drosu Șaguna 2002 (1 aprilie) -2008 (propus și numit de mușchii PSD după ce fusese consilier de conturi de la înființarea Curții (ianuarie 1993); după 2008 a rămas în branșă de strajă patriei și a călcat pe urmele didactice ale lui Bombo din lanțul de catedre particulare.

  3. Nicolae Văcăroiu: oct. 2008 – oct. 2017 (!?) (propus și numit de mușchii PSD în complictate cu executantul de serviciu PNL, în timpul guvernării Motoderapantului minoritar după ADA). Rezistența baronului Nicolescu se explică prin performanțele electorale și prestigiul cîștigat odată cu cele trei cadouri identice, oferite senatorului Văcăroiu de Argeș. Unde pune obrazul fostul premier recunoscător, nimeni nu mișcă în frontul de salvare națională din PSD și nu uită să-l însoțească pe baronel în instanță sau la reanimare.
  Observație:
  Lipsește doar o bucățică din Era Curții de Conturi Pesedistă (Ioan Condor 1999 – febr. 2002, doi ani și-un pic, fiindcă în 2001 a fost constrâns de Năstase să demisioneze, urmare presiunilor exercitate prin modificarea Legii Curții de Conturi (subțierea drastică a personalului, inclusiv a numărului de vicepreședinți, și alte măsuri de alungare a incomodului Ioan Condor de pe tarlaua conturilor exclusiv – pesedistă)
  Curtea-i mică, dar a noastră, numai a noastră.

  Parafrazând un îndemn electoral pirateresc (rațional în vremurile posibile) – “Nu pot ei fura cât putem noi vota” – aș zice:
  -Nu putem noi visa câtă coadă are – la regenerare – șopârlica baronetului pesedidst.
  Titlul articolului în limbajul pesedist al mitomanului, interesat de productivitatea agregatului de fabricat cârnați de voturi furate și de mandate, inclusiv prezidențial, prin „mobilizarea” pentru creduli:
  “Când un baron moare, Steaua iar răsare” (O, ce veste mutilată!)

  În concluzie,
  Agregatul, dacă nu curge, pică… în nas, or Curtea de Conturi văcărească nu agreează glume din astea. Dimpotrivă, continuitatea anilor bicepși ai PSD va rămâne un deziderat cheie și poate fi asigurat prin demisia lui Văcăroiu în toamna 2016, înainte de oct. 2017 (când mandatul lui ar expira de drept); adică la spartul târgului din mandatul parlamentar 2012-2016 actuala majoritate își va fi păstrat mușchii pentru numirea noului președinte pesedist al Curții de Conturi. În timp ce noi privim orizonturi noi pe coclauri, pesedeaua își urmărește hoțește și cu perseverență țintele, așa cum ne-a lucrat din 1990 încoace.
  În șirul bicepșilor 1993, 2002 și 2008, s-ar adăuga al patrulea 2016, al doilea bisect dintre bicepșii PSD-ului.
  *
  “Cum se pot opri legal anchete în curs?”
  Uite-așa! Mult a fost, puțin mai este și, la conducerea DNA, poate începe era post-Kovesi. Numirea înlocuitorului va fi la mâna președintelui nou-ales. Restaurația asupra punctului nevralgic își va înfige steagul PSD-ist.
  Aș avansa și un nume: recentul reactivat politic (din serviciul secret al armatei) în coasta clasificatului Ponta, Ilie Botoș. Marsupiul Năstase și marsupleantul Ponta știu de ce: datoria de onoare. (retragerea biroului de premier în intimitatea consilierului Ilie Botoș înseamnă un îndemn de război pe timp de pace : Cine n-are un asemenea sfătuitor, grijuliu, să-și cumpere!)

  • Parcursul profesional și profesionist al fostului Procuror (în) General, consilier Ilie Botoș adus de la DGIA, până la cea pronosticată de procuror-șef al DNA, via DGIPI, se ține scai de secrete, inclusiv în spionajul șantajist intern, scos de la MAI (tot paralel cu SRI), retras de asemenea în coasta și boala veche a premierului de dinainte și după momentul trecerii în Corpul de Control din marsupiul lui Năstase, 4 aprilie 2012, recent sărbătorit public 13 ani de mitomanie politică).
   Cum Năstase nu credea – vineri 20 aprilie 2001- în arestările de vinerea, nici eu nu cred că aducerea procurorului Cristian Panait la Parchetul General în prima zi lucrătoare – 23 aprilie 2003 – a fost întâmplătoare și mai lasă loc de dubiu privind minciuna clasificatului Ponta (c-ar fi fost coleg cu Panait la PG). Coleg de serviciu nu-i totuna cu Procuratura (Generală) în care unul venea – chemat în experimentul Panait – după ce Ponta plecase la începutul aceleiași luni.
   Minciuna „Coleg cu Panait în Parchetul General” înseamnă „Mucles! Adevărata colegialitate rămâne secret de serviciu”

 7. mai exista politicieni ca Monica Macovei, Nicusor Dan si altii (care pot fi numarati pe degete, spontan nici nu-mi vine alt nume), pe care lumea nu-i voteaza, preferand mafiotii.
  sindromul silvio berlusconi

 8. „baronii” sint cu adevarat unul din blestemele Romaniei post 1989 (secretarii de partid mai stiau de frica Tovarasului si-a Securitatii, astia…). Ei au contribuit direct la depopularea Romaniei prin plecarea in strainatate a tuturor oamenilor in stare de ceva, exasperati de imposibilitatea de a munci in propria lor tara exact din cauza de fenomenelor pe care le diagnosticati si descrieti perfect; asa zisii „capsunari”, dupa parerea mea, oameni demni de toata stima!

  • Ha-ha, nu baronii sunt ci poporul este adevaratul blestem al Romaniei. Cu fiecare zi care trece ma conving din ce in ce mai mult ca singura scapare este ca acest popor sa piara de la sine si sa se nasca altceva in loc, sperand ca va fi cu mai mult noroc data viitoare.

 9. @L. Stefan

  „Dintre toți demnitarii din România, ba­ro­nii locali par să își gestioneze problemele cu justiția cu o eficiență care dă de gândit. Marian Oprișan a fost trimis în judecată de DNA acum 7 ani și 10 luni, Radu Mazăre acum aproape 5 ani și jumătate. În aceste dosare nu avem încă nici măcar o decizie în primă instanță….”

  Si… ca un facut (si ca de obicei in cazul autorilor de pe „Contributors”) lipsesc cu desavarsire exemplele negative din „Epoca basescu”. Iata unul mare, lat si mult mai elocvent decat cel al lui Mazare sau Oprisan, servit chiar de „finul nasului”: finul Ghita Falca (al nasului Don Basescu-Corleone), in calitate de primar al Aradului a comis o „invarteala” cu un teren foarte bine pozitionat (si pe masura de valoros) din municipiul pe care-l pastoreste – l-a vandut unei firme private „dragi lui” la un pret mult inferior cotei de piata. A intrat in functiune masina de spalat rufele famigliei marca „DNA” si, in final, in urma „instrumentarii” dosarului, baronul de Arad al lui Basescu iese mai spalat, mai curat si mai uscat din ghearele justitiei. Desi „afacerea” aia cu terenul arata oribil chiar si pentru nevazatori. Iata aici „eficienta” maxima! Oprisan si Mazare, cu „tergiversarile” lor sunt niste incepatori in comparatie cu „elevii” lui Basescu care… rezolva „problema”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laura Stefan
Laura Stefan
Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza pentru Expert Forum (EFOR) si alte diverse organizatii din tara si internationale pe programe privind lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro