luni, iunie 17, 2024

Arătaţi tinerilor din stradă că aţi înţeles ceva, domnule Iohannis: Afară cu Mihalache!

Acum aproape un an, un grup de intelectuali prestigioşi, printre care Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu şi Ioan Stanomir, i-au scris preşedintelui ales Klaus Iohannis, rugându-l să nu-l numească pe Dan Mihalache în poziţia de consilier prezidenţial. Câteva zile mai târziu, Iohannis le-a răspuns: „Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri”. Şi l-a numit pe Dan Mihalache în funcţia de şef al consilierilor prezidenţiali.

De aceea, când preşedintele Klaus Iohannis iese acum şi le spune manifestanţilor din stradă „V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre!”, sunt extrem de sceptic. Domnul preşedinte nu a spus până acum nici un cuvânt, nici unul, despre ceea ce are de gând să facă.

Aşa că, vă rog cu respect, domnule preşedinte, daţi-ne un semn că într-adevăr i-aţi înţeles pe miile de tineri care au ieşit în stradă în aceste zile: daţi-l afară pe Dan Mihalache. Rugaţi-l politicos să îşi dea demisia. Ştiu, este cam târziu. Ar fi trebuit să-i ascultaţi pe intelectualii care în campania electorală şi-au pus credibilitatea la bătaie pentru a vă sprijini şi care vă doreau binele, al dumneavoastră şi al ţării. Ar fi trebuit ca, chiar înainte ca ei să vă scrie, să ştiţi cine este acest personaj insalubru şi să-l ţineţi departe. Plecat de la una din foile de propagandă a lui Ion Iliescu, ziarul Azi, apoi consilier al regimurilor Văcăroiu şi Năstase şi mai târziu,  transformat peste noapte în liberal, sfetnic al unui alt politician dezastruos, Crin Antonescu. În 2012, în plină lovitură de stat, Mihalache a spus: „Dacă parteneriatul româno-american stă în Horia Georgescu, mai bine fără”. Mă întreb, oare vicepreşedintele Joe Biden nu ştia pe cine aţi adus la Casa Albă, când aţi vizitat Washingtonul şi l-aţi luat cu dumneavoastră şi pe Dan Mihalache, un om care pune disputele personale deasupra relaţiei strategice cu SUA? Ştia, şi poate aşa înţelegeţi mai bine primirea rece a oficialilor americani. Aveaţi o ocazie să scăpaţi de el şi în momentul în care au devenit publice fotografiile cu acest personaj dormind lat pe un fotoliu, la Belgrad, în faţa omologilor de la preşedinţia Serbiei. Ne facem de râs în străinătate, domnule preşedinte. Umilim milioane de profesori şi medici care lucrează pe salarii între 1.000 şi 2.000 de lei, în timp ce acestui sforăilă de prin curtea Cotroceniului i-a crescut indemnizaţia, prin ordonanţă, la 19.050 lei pe lună, brut.

Domnule Iohannis, zecile de mii de tineri care sunt în stradă în aceste zile sunt la un pas să vină la poarta Palatului Cotroceni. Aveţi încă o popularitate uriaşă, dar nemulţumirea împotriva modului pasiv în care v-aţi îndeplinit mandatul creşte. Aţi tolerat, aţi tăcut la nenumărate abuzuri ale guvernării Ponta pentru ca, în schimb, să primiţi o suplimentare a fondurilor bugetare pentru deplasări externe. Poate cei din stradă vor veni la Cotroceni să vă ceară demisia, poate nu…Spre deosebire de primarul Piedone Popescu, de ministrul cu girofar Gabriel Oprea sau de ex-premierul Ponta, există sentimentul că încă vă mai puteţi salva mandatul. Eu nu aş risca un pariu pe supravieţuirea dumneavoastră politică…Oricum, vă asigur că lumea s-a săturat de retorica lipsită de conţinut care vine de la Cotroceni. Degeaba v-au învăţat consilierii să fiţi mai popular, să spuneţi „voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu Preşedintele României” şi să arătaţi cu degetul în camera de luat vederi. Strada vrea fapte. Sacrificaţi-l pe Dan Mihalache, acest exponent al clicii dubioase care vă înconjoară, dacă vreţi să mai credem că sunteţi altceva decât simbolul unei politici profund corupte, de care ne-am săturat.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Domnule Mioc,

  Acum,serios, nu credeti ca intram in penibil cu amabilitatile astea cand vorbim de Iohannis si care tind sa devina traditie? Nu credeti ca ar trebui criticat direct si fara menajamente un om ce-si bate joc pur si simplu de cei ce l-au votat acum un an? „Un altfel de politica”? Poate pe sest si la lumina veiozelor de birou. Nu de alta dar PSD-ul si-a facut pur si simplu de cap de la prezidentiale incoace tocand incet si marunt statul de drept. A zis ceva Iohannis? S-a revoltat el, asa in felul lui talamb, de ce se-ntampla in juru-i cu institutiile statului?
  Vorbiti de Mihalache, un exemplu ce arata clar in ce ape se scalda „neamtul” nostru neaos balcanic si carpato-danubiano-pontic (pun intended), dar priviti va rog catre propriu-i partid, PNL si numiti-mi un singur individ din conducere ce merita sa guverneze sau sa faca legi. Cum pot Blaga si Gorghiu sa faca o „altfel de politica” sau macar „un lucru bine facut”? Ce lucru bine facut a facut Iohannis ca sa contribuie la materializarea imaginii unei Romanii a lucrului bine facut pe care a promovat-o in campanie?
  Poate credeti ca exagerez, dar asa cum ii spuneam unui prieten cand am aflat ca Iohannis este candidatul la presedentie de la PNL si dezastrul Udrea de la PMP, ca Iohannis va castiga alegerile si ca va confisca increderea/speranta alegatorilor. Va rog, convingeti-ma ca nu e asa.

 2. Asta-i culmea! Câteva mii de tineri ce protestează în stradă sa aibă prioritate în fața milioanelor de alegători care l-au votat pe Iohannis. Câțiva intelectuali să dicteze președintelui ales cine să-i fie consilier. Nimic din ce i se impută lui Mihalache nu i-a fost străin Elenei Udrea. Și totuși nu știu de vreo scrisoare deschisă a intelectualității românești care să fi cerut înlăturarea dumneaei din cancelaria prezidențială. Deocamdată atât despre competențele morale ale semnatarilor de scrisori deschise!
  Există un singur procedeu democratic prin care alegătorii își pot impune voința, și anume votul. Odată exprimat, cel ales este investit cu încredere și pentru a-și forma echipa. Li se pare alegătorilor că le-a fost înșelată acea încredere?! Au la îndemână același procedeu democratic pentru a îndrepta lucrurile. Constituția oferă chiar unul suplimentar: referendumul de demitere.

  • 1) Au fost nenumarate luari dep oztie impotriva lui Udrea. Nenumarate. Inclusiv de la „basisti”, care, il spirjininea pe Basescu, si TOCMAI de aceea ii spunea ca petarda aia trebuie inlaturata.
   2) Votul este DOAR o parte din exercitiul unei democratii consolidate. Protestul in strada este un semnal puternic al societatii civile ca ceva nu merge, a deraiat de cand a fost dat votul. Si orice politican democrat este dator sa asculte vocea strazii si sa faca ajustaril necesare. Si mai exista si alte componente ale democratiei cum ar fi filtrele consitutionale (curtea constitutionala si avocatul poporului, de exemplu), activismul civic care inseamna o multitudine de forme de voluntariat.

  • Serios? Ponta e mai creditat de voturile deirecte decat Johannes. Nu uita ca voturile lui Klaus sunt undeva la 30%. celelalte, pana la aproape 60% in turul 2 sunt vot anti-ponta. Asa ca nu mai aburi aici. Klaus are 30% reali (chiar mai putin dupa prestatia dansului in ultimul an).

  • Nu, nu-i culmea! Daca d-voastra aveti chef sa dormiti cate patru ani intre scrutinurile electorale, va dorim somn usor (alaturi de Mihalache, care doarme la Belgrad si pe unde se va mai intampla sa se duca cu Johannis). Dar uite ca sunt si niste oameni care s-au trezit – vor fii fiind 100000 sau mai multi nu stiu – si nu mai astepta sa ia deciziile altii pentru ei. Asa ca mai incet cu indemnurile astea pseudodemocratice: faptul ca Johannis a fost votat de cateva milioane, printre care si autorul acestor randuri, nu inseamna ca il cautionam in toate prostiile pe care le face, nu inseama ca avem incredere in el ca in Cel de Sus, si nici nu se refera la vreun merit deosebit al presedintelui. Doar ca la un moment dat l-am vazut ca singura alternativa posibila la acapararea puterii totale de catre un partid, renumit prin excesele lui in materie de clientelism si coruptie. Si asta fara sa punem la socoteala faptul ca si la alegerile prezidentiale balanta s-a inclinat in urma protestelor a mai putin de 100000 de oameni ca urmare a magariilor care s-au petrecut in cu votul diasporei.

  • @AHA: Doua chestiuni daca imi este permis.

   Prima. Este ridicol sa acuzi de inutilitate, marginalism si imoralism pe semnatarii unui abuz pentru motivul ca nu au semnalat toate celalalte abuzuri existente, sau mai ales pe cele alese de acuzator. Mai ales cand chiar au facut-o, prin interventii publice mai mult sau mai putin vizibile.

   A doua. Procesul de vot curent este in intregime confiscat de actuala clasa politica. Unul din reprezentantii sai de seama, dl Dragnea, este inculpat exact pentru acest lucru. Este, la alta scara fireste, situatia de dinainte de ’89. Acesti oameni trebuie sa plece tocmai pentru a se putea exprima democratic votul.

   • mutareainplic, mulțumesc pentru răspuns!
    1. Intervenția mea nu se dorea o acuză, ci doar un refuz de a le acorda competențe pentru consiliere publică semnatarilor acelei scrisori deschise. O astfel de competență se câștigă nu prin apariții sporadice și observarea doar a unor deraieri și doar ale unor politicieni . Udrea a fost contestată abia când și-a anunțat candidatura la prezidențiale.
    2. Aici ar putea fi ceva substanță în răspunsul dumneavoastră. Totuși hotărâți-vă! „În întregime” sau „la altă scară”? Iar dacă Dragnea trebuie să plece, ce poate face Iohannis în acest sens?! Strada poate furniza doar indicii că ceva nu e conform, că așteptările au fost altele decât rezultatele, dar nu se poate substitui votului, chiar dacă vreun inculpat încă nu a plecat sau nu are încă o decizie judecătorească.

  • Eventual, puteti incerca sa explorati posibilitatea ca acele „cateva mii de tineri” sa fie portavocea unor milioane de romani mai comozi, mai ocupati, mai timorati, mai fricosi, mai anchilozati…
   Cata vreme n-am vazut vreo luare de pozitie publica a Asociatiei Pensionarilor (de exemplu), impotriva manifestatiilor din Piata Universitatii, pot banui ca si alte categorii de varsta sau sociale impartasesc unele dintre revendicarile tinerilor. Nici macar pesedisti sau uneperisti n-am vazut sa iasa in strada, pentru a-i sustine pe cei ce le erau idoli, pana mai ieri…
   Cred ca sunt muuulti politicieni care, cu pantalonii plini (in spate, nu in fata), asteapta in umbra ca manifestatiile sa scada in intensitate, dupa ce-au aruncat cateva „capete” in multime. Barbati de stat, deh!… :)

 3. Nu exista, azi, cetatean care sa nu se simta reprezentant al Strazii si sa nu aiba vreo doleanta catre presedinte: sa-l dea afara pe Mihalache, sa se intalneasca cu societatea civila, ba sa nu se intalneasca, alegeri anticipate, ba mai bine nu, guvern tehnocrat, ba nu guvern politic, fara partide, ba cu partide ca fara ele democratia moare, sa dizolve parlamentul, ba sa nu-l dizolve, sa-l puna premier pe X, ba nu, pe Y, sa faca sa dreaga …

  Da, Mihalache e un jeg de om. Dar, pentru Dumnezeu, daca TOTI vor cate ceva si TOTI sunt convinsi ca numai ce vor ei e legitim toata miscarea asta se va fasai spectaculos intr-un mare NIMIC. Mihalache, dracu sa-l ia, e doar unul din simptomele bolii. Cu el sau fara el, in momentul de fata e tot aia.

  Noi ca natie am dormit in papuci 25 de ani si acum vrem sa le rezolvam pe toate in trei zile: sa starpim coruptia, sa lichidam toata clasa politica, sa-i radem, sa deratizam nuclear toata sandramaua. Spunea cineva pe facebook ca ar fi de dorit o noua constitutie care sa „reseteze” organizarea politica a tarii asteia. Mi se pare o idee buna. Pentru asta ar fi nevoie de o constituanta alcatuita proportional pe categorii profesionale, oameni alesi la nivel local, sunt sigura ca se poate gasi o formula. Iar parlamentul ar putea fi obligat prin presiunea strazii sa avizeze alegerea acestei constituante si apoi sa se autodizolve. Sunt convinsa ca s-ar gasi destui specialisti in drept constitutional care sa lucreze la proiectul unei noi constitutii si sunt la fel de sigura ca se mai gasesc destui oameni rezonabili de inteligenti, bine intentionati si cu suficient bun simt pentru a putea vota intr-o constituanta o lege fundamentala bine gandita. Chiar daca dureaza mai mult.

  Altfel riscam sa fie demisi la plezneala tot felul de insi al caror loc va fi luat rapid de alte specimene din aceeasi mlastina fara sa se schimbe nimic in mod fundamental.

  • Nu le vrem pe toate rezolvate în 3 zile, însă Dan Mihalache conduce România în mai mare măsură decât Klaus Iohannis. Deși pe Dan Mihalache nu l-a votat nimeni.

   A cam venit vremea ca Iohannis să-și dovedească buna credință și să se distanțeze de USL și de statutul de premier Grivco. Iar prezența lui Dan Mihalache este exact dovada inversă.

 4. INTREBARE IMPORTANTA adresata tuturor, dar mai ales pnlistilor sau simpatizantilor PNL:

  De ce dl Presedinte Iohannis il tine in brate pe dl Mihalache?

  • Simplu. Pentru ca mihalache e sfoara prin care Sistemul isi manevreaza papusa-presedinte. Aveti impresia ca Iohannis are liber arbitru? Sau oricare alt politician din Romania? Din pacate, Sistemul a structurat societatea romaneasca in asa mod, incit numitii au putere de decizie mai mare decit alesii. In cei 26 de ani au creat o pseudo-democratie care sa dea iluzia cetatenilor ca macar votul din 4 in 4 ani le apartine.

  • Bravo, Aura!
   Raspunsul e simplu: Nu sotul d-nei Johannis (ca presedinte n-am vazut sa avem) il tine in brate pe „Mahalache”! Dimpotriva, acest personaj infect este garantia caracatitei politice ca Johannis face sluj in fata lor si raspunde la comenzi, adica tace… Cind i se da voie sa vorbeasca, face numai timpenii, precum am vazut, sau ne adoarme pe toti cu banalitatile de limba de lemn.

 5. LOL! Va va spune, tot aproape lacrimind, ca la ultima conferinta de presa, ca vreti sa discreditati „echipa mea”. Ma surprinde ca un om ca Dvs. nu a inteles ca Johannis a ramas ceea ce mereu a fost: micul pucist uslam, fost primar de provincie. Sa astepti ceva de la omul asta, care nici macar n-a mimat ca vrea sa faca ceva nu mai e naivitate, ci optimism impotriva evidentei.

 6. Se pare ca dl Iohannis este adevarata intruchipare a ceea ce se intelegea prin „bidon gol”.
  Unul a plecat, dar n-am ramas orfani :P

 7. De acord cu solicitarea legitima a Domnului George Mioc. Revin cu propunerea unui dialog al Presedintelui cu Grupul pentru Dialog Social (GDS). Mentionez ca GDS este prima organizație non-guvernamentală liberă inființată în România pe 31 decembrie 1989. Daca tot se doreste o curatenie in institutiile Romaniei(300 parlamentari in loc de 600) aveti grija sa nu uitati si Academia Romana. Avem prea multi academicieni, profesori, doctori, ingineri cu titlurile dobandite “pe puncte”… Gresesc ?

 8. Toti cei care au pretentii „exagerate” de la domnul Iohannis ar trebui sa fie constienti de faptul ca domnia sa este produsul aceluiasi sistem politic pe care tinerii il vor daramat din temelii.
  Domnul Iohannis nu este un soi de „Deus ex machina”, coborat direct pe fotoliul prezidential. Domnul Iohannis are in spate ani multi de politica pe sistem romanesc. Ani in care si-a croit drum si a avansat, conform regulilor si valorilor acestui sistem bolnav. In esenta, de ce ar fi altfel decat alti politicieni romani?… De ce ar gandi altfel?… Si de ce ar actiona altfel?…

 9. Sper sa se termine moda aceasta. Deja lista subiectelor si a cerintelor catre KI este imensa si de tot rasul.

  Prin ceea ce facem anulam ideea de democratie si sustinem anarhia. Si facem asta in mod democratic…

 10. Eu ma gandesc la un singur lucru. Este evident ca Johanis nu e expert in manevre subterane si politica damboviteana. Si atunci ma intreb daca as fi in locul lui… cum m-as feri de un cutit in spate?
  Solutia e sa am un om in echipa mea care sa mi completeze slabiciunile, sa stie toate mizeriile, dusmanii etc. Sa fie un golan, dar care joaca de partea mea.

  Poate asta e rolul lui Mahalache.

 11. Domnule George Mioc, mă tem că n-ați înțeles dumneavoastră că președintele Iohannis n-are nevoie de tutela unor grupuri care s-au manifestat extrem de obedient față de fostul președinte (și, de altfel, n-are nevoie de tutela nimănui) și că respinge orice astfel de încercări. Este penibilă deja rapsodia asta de povețe… Apoi, marota asta cu Mihalache e total răsuflată și eu, ca votant KI în ambele tururi, nu anti-Ponta, nu am o problemă că l-a ales pe DM în echipa lui. Ba mai mult, cred că echipa de consilieri e strict apanajul președintelui.

 12. sa schimbi consilierul la presiunea strazii e gest de Victor Ponta. a gresit numindu-l pe Mihalache, dar ar gresi la fel de rau daca acuma gata, l-ar demite, ca asa ii spunem noi, care suntem foarte nervosi. n-as avea chef de un presedinte hopa mitica, cum a fost Ponta, care sa actioneze prompt dupa cum ii dicteaza un grup sau altul, inclusiv grupul din care consider ca fac si eu parte. trebuie sa astepte cateva luni pana apare un motiv plauzibil prin care Mihalache se retrage singur.

 13. Felicitari pentru articol! Recunosc ca am aceeasi viziune in privinta lui Johannis si a gafei imense pe care a facut-o numind un individ precum Mihalache in respectiva functie. Ca unul care l-am votat pe KJ si cred ca i-am mai adus si vreo suta de votati (discipoli si prieteni), am o dezamagire teribila; cred deja ca nu se dovedeste absolut deloc la inaltimea functiei si ii dau in scris ca va ramane in anale drept cel mai slab presedinte al Romaniei. Asteptam si eu, de cateva zile, ca reprezentantii strazii (ma rog, ai societatii civile) sa ceara demisia acestui individ mediocru, dubios si rau intentionat (daca asta i-a adus vreun vot lui KJ, noi suntem martieni!) care a compromis deja mandatul celui in care s-au pus atatea sperante. Sper ca presedintele sa se trezeasca si sa ia prima masura buna a mandatului sau. Demisia, nene Mihalache!

 14. Dan Mihalache reprezintă sinteza PSD-PNL, devenind în 2012 secretar general adjunct al guvernului USL si fiind unul din protagonistii loviturii anti-constituționale din vara acelui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro