vineri, octombrie 15, 2021

ARD în Transilvania – performanţă dezamăgitoare

… mai ales având în vedere istoria PDL, tradiţia asumată, mitologiile organizaţionale, apelurile din ziua scrutinului, etc etc etc.

Voi folosi termenul „Transilvania” în sensul larg din sociologia politică şi nu în cel corect din punct de vedere cultural şi istoric. Astfel, în acest articol, Transilvania = ce nu este Bucovina sau parte din Vechiul Regat.

Pe cifre care exclud Harghita şi Covasna, făcându-se astfel referire exclusiv la celelalte 14 judeţe:

1. În Transilvania: USL 52%, ARD 19%, partide maghiare 13%. Aparent USL a obţinut un scor mai prost decât în restul ţării. În realitate, scorurile USL şi ARD sunt deformate de votul etnicilor maghiari, un factor care nu există în restul ţării. O evaluare corectă a situaţiei ar fi să spunem că…

2. … din votul etnicilor români, USL a obţinut 59,3% (în medie cu restul naţiunii), iar ARD 24% (adică aici spre deosebire de majoritatea judeţelor din Vechiul Regat, a depăşit PPDD în strânsa luptă pentru locul doi). Aportul transilvănenilor a dus ARD pe locul doi la nivel naţional, peste PPDD.

3. Cele mai bune performanţe USL: Hunedoara (64%), Caraş Severin (evident; 63%), Maramureş şi Timiş (59%).
Cea mai slabă performanţă USL: Arad – 48% din totalul voturilor, 51% din voturile etnicilor români.

4. Cele mai bune performanţe ARD: iarăşi evident Arad şi Cluj: 33%, respectiv 29% din voturile etnicilor români.
Cele mai slabe: Bihor, Maramureş, Mureş (în toate acestea mai puţin de 20% din voturile etnicilor români) şi Caraş-Severin.

5. Observam într-o postare trecută că, la locale, USL a obţinut peste 50% din voturile etnicilor români în 6 judeţe din Transilvania. Acest prag a fost depăşit la parlamentare în toate judeţele din Transilvania, repet, cu excepţia Harghitei şi Covasnei.

6. Din transilvănenii care au votat PDL la locale, mai puţin de două treimi au votat ARD la parlamentare.

7. O poveste sintetică a procentelor PDL în ritmul: locale 2008 – Senat 2008 – locale 2012 – Senat 2012. Am evidenţiat căderea, acolo unde ea există. Adică aproape peste tot.

Alba: 45 – 47 – 4129

Arad: 43 – 49 – 37 31

Bihor: 23 – 23 – 1814

Bistriţa Năsăud: 34 – 36 – 37 – 25

Braşov: 31 – 38 – 2820

Caraş Severin: 39 – 37 – 14 – 14

Cluj: 37 – 42 – 3124

Hunedoara: 24 – 29 – 30 – 12

Maramureş: 36 – 39 – 40 – 17

Mureş: 16 – 21 – 1712

Satu Mare: 14 – 22 – 14 – 16

Sălaj: 16 – 25 – 19 – 18

Sibiu: 27 – 47 – 19 – 23

Timiş: 34 – 41 – 26 – 21

Articol aparut pe Blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Rezultatele de care vorbiti sint cu atat mai interesante, cu cat, oamenii „de dreapta” din Romania erau pregatiti sa ceara separarea Ardealului, folosindu-se de presupusa victorie a „dreptei” in zona (un exemplu din multe: editorialul lui Campeanu din RL).

  Asta ca sa stim cu cine avem de-a face si cine tradeaza cu adevarat Romania.

 2. PS: Pe linia asta, daca stam sa ne gandim: care tara importanta din Europa a fost „motorul” dezmembrarii Iugoslaviei si a Cehoslovaciei? Si cine sustine activ si partizan „dreapta” din Romania?

 3. Interesant cum s-a dispus USL în aplicarea principiului dihoniei româno-maghiare, principiul care ține Transilvania alipită de România din 1956 (când Ion Iliescu a început a se remarca) până azi. PSD se iubește cu partidul izolaționist maghiar, cu UDMR. PNL se iubește cu „românii verzi” din Ardeal. Când PNL și PSD vor intra în conflict, Transilvania ar putea avea o revelație.

 4. sunt ca o musca fara cap fara Basescu: bazaie haotic, fara nicio urma de coerenta.
  Au avut o campanie de o liniste totala. nu stiu la ce se asteptau.
  Ma uit chiar zilele acestea cand le ridica Ponta, idiot cum il stim, minge dupa minge la fileu si ei stau si isi ling ranile intr-un jalnic spirit mioritic. Nu este nici unul cu coaie acolo in acest moment.
  Nu au un purtator de cuvanta care sa sanctioneze declaratiile adversarilor, nu i-au niciodata pozitie in timp real.
  NU AU NIMIC din ce inseamna un partid mare.

 5. Pentru mine acest articol arata ca este nevoie de un partid romanesc puternic in Ardeal. a fost odata PUNR – PArtidul Unitatii Nationale a Romanilordin Transilvania dar a disparut in PRM care d. p. d. v. politic a disparut la randul lui. Cu un astfel de partid se poate obtine can 15% din voturi la nivel national. Si ungurii ar iesi for ever de la guvernare.
  Ce ziceti, ne punem pe treaba?

 6. „ARD în Transilvania – performanţă dezamăgitoare”
  Haioasa constatare; cind tara e rosie de ani de zile dezamagirea vine din Ardeal si Banat ;)
  Prin `90 numai masina cu nr. de Timis sa nu fi avut circulind prin Oltenia ori Moldova; ne intoarcem la aceleasi ranchiune?
  Huo Ardealule si Banatule, ati devenit si voi ca noi si aveti tot dispretul nostru suveran.

 7. In Bihor, a castigat USL pentru ca a avut candidati mai buni decat ai ARD, campanie mai buna. Primarul PNL, Ilie Bolojan este un om respectat la noi in judet, pe toate banerele aparea el si candidatii, asa ca iaca rezultatul.

 8. Încă un mit spulberat: ardelenii sunt altfel, ei votează cu dreapta :)

  Dezamăgitoare pentru cine? Pentru majoritatea românilor care au votat, aceste alegeri au dat o veste bună: PDL și UDMR vor sta departe de putere în următorii ani. De fapt, PDL a performat în Ardeal, obținând peste media pe țară. Puteați pune titlul: ARD a performat în Ardeal sau ARD a luat fața PPDD în Ardeal :)

  Dacă aveți pretenția că faceți știință, ar fi bine să utilizați mai puține adjective, domnule Mateescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.