De câteva săptămâni bune nu mă mai uit decât în treacăt la emisiunile postului de televiziune „Realitatea Plus”. Transformat de patronii lui într-unul de propagandă pusă în serviciul PSD.
De aici și încredințarea unor emisiuni fostului pușcăriaș Miron Mitrea ori Ancăi Alexandrescu, fostă aghiotantă politică a banditului Liviu Nicolae Dragnea. Și cenzor cu funcții de intimidare pe lână doamna Viorica Dăncilă.
Luni seara am făcut o excepție. Nu de alta, dar la emisiunea Jocuri de putere încredințată Mădălinei Dobrovolschi (din câte se vede și ea specializată în senzaționale loopinguri politico-jurnalistice) apărea d-na Monica Anisie, ministrul Educației Naționale. De la care milioane de români așteaptă zilnic și cu sufletul la gură clarificări rapide la întrebări precum soarta anului școlar și universitar în curs, momentul, fie el și aproximat, al reluării activității în școli și universități, modalitatea pe care o întrevede Ministerul pentru finalizarea feluritelor cicluri de studii, cum și când se va da Bacalaureatul, cum și când se va realiza admiterea în licee, cum vor fi notați elevii și studenții în timp de pandemie.
Interviul luat doamnei ministru de d-na Dobrovolschi a avut neșansa de a fi fragmentat din cauza transmisiunii directe a unor comunicate guvernamentale. Neșansa? Poate că lucrurile nu au stat deloc astfel. Dimpotrivă. Nu e deloc exclus ca doamna Anisie să fi avut astfel norocul de a părea mai puțin penibilă.
Ne-am cam lămurit și până la momentul căderii primului guvern condus de dl. Ludovic Orban că d-na prof. gr. I nu prea este potrivită pentru înalta funcție ce i-a fost încredințată. Doamna Anisie a dat și până atunci de mult prea multe ori cu bâta-n baltă. A ajuns să fie admonestată public de președintele Klaus Iohannis despre care se spune că ar fi protectorul ei politic. Firesc era să i se găsească un înlocuitor. Nu. A primat ambiția deplasată a PNL, a președintelui acestuia, dl. Ludovic Orban, poate chiar a președintelui Klaus Iohannis de a susține că încă din 4 noiembrie 2019 țara a avut parte de un Executiv marcat de perfecțiune.
Doamna Monica Anisie nu a răspuns, practic, la nici o întrebare a moderatoarei. Totul este încă supus analizei, totul se discută cu partenerii Ministerului (cuvântul parteneri ca și sintagma în această perioadă fiind folosite până la saturație de d-na ministru), vom avea răspunsuri doar după vacanță. Altminteri, d-na ministru are încredere deplină în colegii domniei-sale din școli și universități și nu se îndoiește că lucrurile vor merge ca pe roate. Sau, mă rog, cât mai aproape de normalitate. Întrebată ce se întâmplă cu acei elevi care, din felurite motive, nu au parte de activități on line, doamna Anisie a spus că profesorii fac preponderent lecții de recapitulare, de fixare și că există și soluția parteneriatului cu TVR care a readus din negurile vremii obosita Teleșcoală. S-o fi uitat oare d-na ministru la vreo astfel de emisiune care nu prea avea succes nici pe vremea când eram eu elev, o fi avut curiozitatea să arunce un ochi pe audiențele TVR 2 în intervalele orare în care se difuzează respectivele producții?
Cred că nici un om cu scaun la cap nu ar dori să fie astăzi în locul doamnei Anisie. Știu că doamna ministru are nevoie de timp și de consilieri buni pentru a lua cele mai potrivite decizii. Pe de altă parte, doamna ministru s-ar cuveni să își cumpănească foarte bine toate aparițiile publice. Să nu accepte să apară la televizor dacă nu are ce spune. Or, luni doamna Anisie a făcut exact contrariul. Totul asezonat cu recursul la noul limbaj de lemn. Ascultând-o pe doamna Monica Anisie mi s-a părut de noaptea minții faptul că domnia-sa este licențiată în Limba și literatura română. Doamna Anisie pare să fi lipsit în clasele primare la lecțiile de Dezvoltarea vorbirii. Comunică greu, în stereotipuri, leagă cu dificultate fraze.
Și cu toate acestea are catedră rezervată la unul dintre cele mai bune, mai cu faimă licee bucureștene. Colegiul Național Tudor Vianu. Nu mi-ar plăcea deloc să fiu elevul respectivei doamne. Așa cum nu îmi place că este ministrul Educației Naționale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Domnule Mircea Morariu, nu stiu de ce va mirat de inalta stapanire a limbii romane din partea multor ministeriabili! Dupa 1990, scoala facuta in preuniversitar si universitar a luat-o la vale cu mare viteza. Recent, am avut ocazia sa cunosc cativa doctori in stiinte umaniste si economice din sistemul de stat, f. tineri, care nu stiau sa redacteze un text cu introducere, cuprins si incheiere. Ba mai mult, nu erau in stare sa selecteze dintr-o documentatie ideile esentiale, adica sa faca o sinteza. Fara copy-paste nu se putea, prin logica si mintea proprie. Acestia sunt acum la toate nivele in Guvern, ministere, prefecturi, cons jud., primarii, scoli si facultati, institute de cercetare, etc. Si sunt deja doua generatii, urmeaza a treia. Exista si exceptii de tineri bine pregatitii dar nu se vad in masa mare a mediocrilor, iar cei f. buni au zburat demult in alte tari.Meritocratia la noi nu mai exista de mult, din vremea dinainte de 1990, cand fara pcr nu se putea face mare lucru iar coalitia prostilor este mai tare decat a inteleptilor.
Subscriu,
Sunt mai multe cauze, principala, dupa parerea mea, este angajarea in sistemul de stat exclusiv pe relatii.
„…d-na Monica Anisie, ministrul Educației Naționale. De la care milioane de români așteaptă zilnic și cu sufletul la gură clarificări rapide la întrebări…”
Of! I-am ascultat declarația recentă…
Am avut sentimentul că retrăiesc zilele anului 1989… „În lumina prețioaselor indicații ale d-lui Președinte și ale d-lui prim-ministru… Vom face așa cum vor decide ei! Deocamdată nu știm aproape nimic, stați acasă și pe Internet, noi la Ministerul Educației nu avem niciun plan, niciun proiect.”
Mă iertați, d-na Anisie poate este foarte bine calificată profesional etc., nu o cunosc, dar declarația din urmă mi s-a părut a fi absolut penibilă!
Nu cred ca e prea mult de comentat. Doamna Anisie nu are stofa de ministru. Nu are ce cauta in fotoliul de ministru.
Mi se pare stupid sa argumentez ceea ce toata lumea vede.
Din pacate, fix in aceasta perioada avem parte de o numire ratata. Androneasca ar fi mai buna in acest moment. Sau oricine alticineva. Sau nimeni.
Asa da.Chiar imi place ca deveniti mai liber si mai colorat de limbaj ceea ce unui critic de teatru ce mai unii avansati chiar la rangul de teatrologi cum este amicul si fostul meu coleg Biti B. Nu, nu, linistiti-va… el nu are limbaj colorat decat doar dupa cateva beri.
Dar nu ati spus esentialul. Sau nu ati spus fara rest:
Si la catedra era tot asa de evident faptul ca nu era deloc data afara din casa de acel ceva minimal ce se cheama inteligenta? smile
Domna ministru Anisie… Zambetul si privirea jucausa sunt de ea. Atat. Stai se te uiti la ea si te intrebi de ce nu intelege ca vremurile cer o prezenta serioasa, cu un discurs de substanta, cu solutii punctuale, nu forma goala.
„După 1990, școala făcută în preuniversitar și universitar a luat-o la vale cu mare viteză”.
Corect! Dar, de fapt, învățământul o luase la vale vertiginos cu aproape 20 de ani înainte, prilejuită de noua politică școlară – cu toate formele învățământului de stat, singurul, de altfel, care era admis! – a partidului unic, PCR. Tatăl tuturor partidelor post-decembriste, recunoscut oficial pentru PSD. Sub sloganul urcării spre un viitor luminos! Ca și alte sectoare ale vieții social-economice,
Nu inteleg de ce va mai mira mediocritatea ministresei de la Invatamant, si a tuturor decidentilor politici, de altfel.Adevarul e ca se aplica si acum « directivele secrete » ale NKVD-ului, concoctate de sinistrul Beria, descoperite in biroul presedintelui polonez Bierut ( ‘48-52 ) si publicate in 1981.
Punctul 35 spunea limpede:
« Din scolile elementare , de specialitate, dar mai ales din licee si facultati trebuie sa fie inlaturati profesorii de valoare care se bucura de popularitate. Locurile lor trebuie sa fie ocupate de oameni numiti de noi, avand un nivel de pregatite slab sau mediocru.Sa se analizeze diferentele dintre materii, sa fie redusa cantitatea de material documentar, iar la licee sa se opreasca predarea limbilor latina si greaca veche, a filozofiei generale, a logicii si geneticii. In manualele de istorie…se va insista pe lacomia si rautatea oricarui rege, pe efectul nefast al monarhiei si pe lupta poporului asuprit. » Vi se pare cunoscut? Se aplica si acum !
Am mai zis-o si cu alta ocazie,am sa o zic si acum,DACA cineva are impresia ca este un potential bun politician,DACA are aptitudini de bun conducator,de tip echilibrat si poate sa coaguleze in jurul lui numai tipi inteligenti,buni profesionisti cu care sa conduca tara asta atunci acel CINEVA ar trebui sa se inscrie urgent intrun partid si sa contribuie decisiv la o buna guvernare a tarii asteia.
Comportamentul unora care comenteaza de pe margine imi sugereaza o paralela cu fanii fotbalului. Si astia striga in tribune Hai cutare da gol,paseaza ba nu fii prost, proferand tot felul de injuraturi atunci cand fotbalistii fac altceva decat zic ei.
Tuturor astora eu le zic,baieti,daca aveti sange in instalatie,intrati in teren,luati mingea la picior si dati voi goluri !!
De abia apoi o sa vedeti cat de greu se castiga meciurile.