sâmbătă, aprilie 13, 2024

Are şi Victor Ponta un Gâdea pe lângă casă. Păcat că l-a pus al doilea om în stat

De când tremură de frica procurorului Uncheşelu, Victor Ponta este tot mai hotărât să-şi facă o falangă anti-Justiţie compusă din ce are mai rău USL-ul. Mercenarii lui Dan Voiculescu, coordonaţi din puşcărie, au fuzionat cu refuzaţii din PNL şi preiau misiunea de a sabota DNA. Noua grupare are bani, are demnitari cu acces la resurse semnificative (Agricultură, Mediu, Energie şi Educaţie), are cel puţin un trust media la dispoziţie şi nu are nici un pic de conştiinţă. Dacă Victor Ponta nu este scos repede din Palatul Victoria, acest grup va acţiona coordonat pentru a distruge anchetele procurorilor anti-corupţie: îi va calomnia pe magistraţii independenţi, va lansa periodic iniţiative legislative pentru a emascula instrumentele de care dispun anchetatorii şi va bloca toate solicitările DNA care-i vizează pe parlamentari şi pe miniştrii cabinetului Ponta. Vor reuşi? În pofida mizeriilor lansate seară de seară de Antena 3, DNA are o cotă de încredere de 60%, iar până acum iniţiativele legislative anti-Justiţie au fost oprite fie la protestele opiniei publice, fie la CCR, fie la Preşedinţie.

Sunt însă două lucruri pe care doresc să le punctez, pentru că nu este dorinţa mea să polemizez cu agenţii de influenţă ai PSD. În primul rând, acest asalt permanent asupra Justiţiei a avut deja efecte negative: Parchetul General şi DIICOT-ul au ajuns pe mâna unor personaje culese din grădina PSD, clonele lui Ioan Amariei – primul şef al DNA, dacă vă mai aduceţi aminte de acest personaj. Agenţia Naţională de Integritate este paralizată, procedura de numire a unui nou preşedinte nu ştiu să fi început nici acum, la peste o lună de la demisia lui Horia Georgescu. Mai mulţi  politicieni s-au pus sub protecţia imunităţii, au scăpat de urmărirea penală şi nu au nici o ruşine să continue să defileze prin spaţiul public, pentru că televiziunile de ştiri plătite de guvernul Ponta din bani publici îi prezintă drept eroi, nu potenţiali infractori. Sistemul de alegeri pe liste, pe care PSD şi PNL se pregătesc să-l reintroducă, este perfect ca aceştia să reapară în 2016 şi să candideze ascunşi în spatele unor nume (ceva mai) oneste. Zisa comisie pentru „evaluarea democraţiei şi a statului de drept” pe care vrea să o înfiinţeze Călin Popescu Tăriceanu este exact inversul a ceea ce se proclamă. Ea va supra-expune cazul Rarinca pentru a sugera alegătorilor concluzia că personaje precum Dan Voiculescu şi Victor Ponta sunt victime, nu infractori sau inculpaţi.

În al doilea rând, cred că nu trebuie să ne mulţumim cu rezultatele bune ale DNA. Trebuie să cerem acceaşi performanţă de la toate instituţiile implicate în lupta cu corupţia. A prins ANAF vreun „peşte mare” apropiat guvernării Ponta? Direcţia de informaţii a ministerului de Interne se ocupă de combaterea corupţiei din acest minister (alături de Direcţia Generală Anticorupţie) sau face poliţie politică, aşa cum au spus-o în repetate rânduri membri ai CSAT, nu eu? Putem ţine sub control SRI, astfel încât această instituţie să contribuie la combaterea corupţiei, nu să devină parte a problemei? Sunt doar câteva dintre probleme care ar trebui lămurite ca să putem merge mai departe. Dacă procurorii de la DNA şi câţiva judecători hotărâţi sunt lăsaţi singuri, undeva, cândva, mecanismul se va gripa, am mai atras atenţia asupra acestui risc. Am urmărit declaraţiile şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi am văzut cum creşte de la o lună la alta numărul dosarelor pe care trebuie să le rezove procurorii din subordine. Parchetul anti-corupţie are nevoie de un buget mai mare, de suplimentarea numărului de angajaţi şi de o legislaţie modernă. Asta nu se va întâmpla însă câtă vreme la Palatul Victoria avem un guvern condus de un personaj aflat sub urmărire penală, iar principala misiune a Parlamentului este protejarea suspecţilor.

În orice caz, dacă domnul Tăriceanu vrea să fie un fel de Mihai Gâdea al lui Victor Ponta, este problema sa, nu vreau să-l deranjez. Mi-aş fi dorit însă să fie plătit pentru această sarcină din surse private, nu publice (eventual, nici din bani furaţi de la contribuabili). Mă simt jignit, în calitatea mea de cetăţean român, că al doilea om în stat, preşedintele Senatului României, a ajuns trompeta „sindicatului” din PSD şi şi-a făcut o profesie din blocarea Justiţiei.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Un deputat in Parlament:

  Ioan Munteanu, cel mai cutremurător adevăr spus de la Tribuna Parlamentului României, de la 1945 încoace:
  „Neam de neamul nostru n-a cunoscut vreodată atâta violenţă, dezmăţ si nesupunere!”

  Milioane de români sînt măcinaţi de aceleaşi probleme care, parcă, nu le vede nimeni din cei ajunşi în Parlament. Sîntem uimiţi, astăzi, de declaraţia politică făcută în Parlamentul României, de un deputat – Ioan Munteanu(colegiul 5 Neamţ)- în care ni se vorbeşte, şi, implicit, recunoaşte, despre cele mai mari tare care apasă asupra acestui popor.
  Înainte de a citi acest document care ar trebui să facă înconjurul Europei pentru radiografia completă a societăţii româneşti, trebuie să vă spunem că deputatul Ioan Munteanu este singurul din Neamţ care, fiind la putere cînd s-a votat tăierea pensiilor, a refuzat să dea acest vot. A fost exclus, şi pentru verticalitatea sa, oamenii i-au dat buline albe şi l-au ales din nou. Ne-a surprins această săptămînă, cu această declaraţie politică, unică pentru peisajul post-decembrist românesc.

  „ E din ce în ce mai clar că nimic nu mai e ca altădată. S-a schimbat vremea, dar s-au schimbat si vremurile. S-a cam terminat cu cei sapte ani de acasă, cu respectul faţă de profesori sau faţă de persoanele în vârstă. O nestăvilită băscălie a luat locul bunului simţ si a comportamentului civilizat. Lumea s-a întors pe dos, copiii îsi bat ori îsi ucid părinţii, tineri netrebnici violează, apoi ucid cu bestialitate bătrâne neputincioase, nu mai există onoare, cinste, muncă,generozitate, nimic din ceea ce înseamnă valori morale si spirituale strămosesti.
  Unde au dispărut cuminţenia românului si frica de mânia lui Dumnezeu? Neam de neamul nostru n-a cunoscut vreodată atâta violenţă, dezmăţ si nesupunere ca la acest început de mileniu. Sau, după cum spunea Alexandru Vlahuţă într-o poezie de o surprinzătoare actualitate, publicată, însă, în 1881): “vai, nenorocită ţară, rele zile-ai mai ajuns!” . Îngrijorător este faptul că suntem condusi si de oameni de proastă calitate, de analfabeţi (cu sau fără diplomă), de parveniţi si de mojici . Incultura, prostia si obrăznicia au devenit criterii si atuuri de promovare. Grav e că aproape toţi acesti indivizi , considerând că li se cuvin posturile si că pot lua orice hotărâre, trag după dânsii oameni de aceeasi calitate îndoielnică. Asa se explică paradoxul din multe instituţii bugetare în care mediocrii si submediocrii ajung să facă legea si să reprezinte statul, obligându-i pe adevăraţii specialisti să-si părăsească locurile de muncă . Acesti indivizi, aflaţi vremelnic în funcţii nemeritate, îsi fac loc în faţă dând din coate, le place să fie băgaţi în seamă, să se vorbească si s ăse scrie despre ei. Sunt nelipsiţi de la tot felul de sindrofii si ceremonii, de la evenimente mondene, dar si de la slujbe, parastasuri si pomeniri. Se închină cu falsă smerenie la icoane, în timp ce mintea le umblă la hoţii si smecherii. Fac gesturi umanitare de ochii lumii, dar de fapt nu cheltuiesc nici 0,1 % din ceea ce fură. Trăiesc într-un lux desănţat, risipesc fără măsură banii usor câstigaţi, petrec vacanţe în locuri exotice, adună averi peste averi si îi sfidează cu neobrăzare pe cei care ar fi meritat să ajungă în locul lor, dar n-au făcut- o pentru că le-a lipsit tupeul lor nerusinat.
  Exemple de acest fel se întâlnesc la orice pas, fără ca oamenii din jur să mai aibă vreo reacţie. Într-o lume în care scara adevăratelor valori s-a răsturnat, nimeni nu se mai miră că X sau Y au ajuns acolo unde au ajuns. Şi, mai ales, cum au ajuns. ”Ei sunt mari si tari, nu au nici rusine, nici sfială //că-ntr-o zi urmasii le vor cere socoteală’’ ( tot Vlahuţă, 1881!).
  În România va trebui să se ducă o luptă foarte grea cu această categorie care a impus regulile junglei. Doar un lider respectat si autoritar, un patriot, un român adevărat mai poate readuce ţara pe calea cea bună.
  Îl vom găsi? Îl vom avea? Eu sper!”

  Nota mea: sa sper si eu?

 2. Pare ca domnul Tariceanu face si el ce poate, pentru a-si justifica (si mentine) functia si privilegiile. Asa cum a ajuns presedinte la senat, poate sa fie si dat jos, peste noapte. Probabil ca omul trebuie sa rasplateasca, asa cum poate, increderea investita in el. Cata vreme isi joaca rolul, este util. Daca se abate de la text, e futil.

  Tonul face muzica, asa ca, atata vreme cat pastreaza un ton pompos, se vor gasi pelicani care sa se uite in gura sa. Indiferent ce aberatii ar spune, pe acel ton pompos.
  Pana la urma, stand stramb si judecand drept, poate ca domnul Tariceanu este exact presedintele pe care-l merita senatul si este un personaj reprezentativ pentru parlamentul roman.

 3. care i solutia ?
  25 / 4 = 6 roriri de presedinti (unii cu dublu mandat) si mai multe guvernari.
  oamenii din epoca de piatra nu si inchipuiau c o sa zboare pe luna (uneltele rudimentare ar fi adus la realitate orice visator)
  ce lipseste acum ? televiziunea nu mai este un monopol, sint surse alternative de informare. care i strategia de a sparge cercul vicios format din mass media si capitalistii de stat (imbogatiti prin deturnarea bugetului public) care imping in fata trepadusii politici, functionarii docili si aserviti ?
  simpla insiruire a efectelor n o sa inlature cauzele si nici n o sa rezolve problemele

 4. Aș vedea lucrurile ceva mai nuanțat în ce privește PLR+PC=ALDE; refulații PNL și-au unit într-adevăr partidul (inexistent în teritoriu) cu foștii oameni ai lui Voiculescu conduși de Daniel Constantin. Dar lupta pentru putere e acerbă în interiorul ALDE. Constantin e singurul lider PC care s-a abătut de la cuvântul lui dom’ Profesor și a refuzat să intervină în dosarul ICA. Din acest motiv a fost linșat mediatic de trustul famigliei, iar nucleul dur dintre „oamenii lui Voiculescu” s-au desprins într-o nouă formațiune de buzunar, PPU, care văd că a intrat deja la promovare pe TV.

  Puterea lui Tăriceanu în ALDE e incertă până la următoarele alegeri, când va depinde de organizarea teritorială a PC, cu primari, consilieri, prăjitori de mici etc. care să aducă voturile necesare – știut fiind că partidele conduse de la București au rezultate dezastruoase în secțiile rurale unde nu au reprezentanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro