joi, mai 30, 2024

Arestari, deportari, alegeri, Basescu, PDL, USL: De toate pentru toti

Alina Mungiu-Pippidi, politolog care in ciuda idiosincraziilor, ramane una dintre cele mai lucide si cultivate minti din publicistica romaneasca, radiografiaza cu exactitate punctul terminus al acestui an electoral si jumatate ce ne sta in fata. Intr-un editorial care in aparenta vorbeste despre Vasile Blaga dar care de fapt are o cheie mult mai profunda, domnia sa scrie:

“Dupa alegerile din 2011, preşedintele Băsescu va avea două opţiuni. Una, să-l desemneze drept premier pe şeful coaliţiei câştigătoare în alegeri – dar ştim deja că nu e amator de această alegere având în vedere oferta de pe piaţă. A doua este să încerce o altă combinaţie câştigătoare, una care să obţină majoritatea în Parlament (…) . Litera Constituţiei îi dă această latitudine, şi ştim că şi-o ia, fără probleme.”

Altfel spus: Dragii mei, daca vreti sa intelegeti ceva din harta strategica a restului acestui ciclu electoral, incepeti prin a gandi momentul cheie – ziua de dupa alegeri. Si dragii mei, place sau nu, daca va ganditi la acel moment, vedeti ca indiferent de ce credeti despre unul sau altul si scorurile sale in sondaje, Traian Basescu ramane jucatorul cheie.

De aici doua  implicatii: (1) Toata senzatia de inevitabilitate a victoriei USL, senzatie pentru inducerea careia Opozitia face eforturi masive, este in larga masura o incercare disperata de a camufla realitatea distributiei concrete a centrilor de greutate in decizia politica postelectorala in 2012. (2) Unirea partidelor Opozitei intr-o alianta la tribunal, vazuta ca modalitate de a forta Presedintele sa “desemneze drept premier pe şeful coaliţiei câştigătoare în alegeri” este o conditie necesara dar nici pe departe suficienta pentru a asigura accesul la putere.

(Mai e o implicatie construibila pornind de la analiza d-nei Pippidi – ca Traian Basescu se simte suficient de stapan pe situatie ca sa fie convins ca nu are neaparata nevoie de d-nul Blaga pentru a realiza “o combinaţie câştigătoare” sau alta. Si ca d-nul Blaga intelege asta foarte bine. Fapt ce va conduce probabil la o impacare generala dupa alegerile interne din mai. Dar asta e o discutie separata).

Alina Mungiu-Pippidi are, desigur, dreptate: E naiv sa credem ca in 2012 Traian Basescu pur si simplu va preda cheile guvernului in mana unui premier USL. Nu o va face. Va incerca sa pregateasca bazele unei “combinaţii câştigătoare”. Sau poate chiar unor mai multe. Va lucra la asta si inainte si dupa alegeri. In moduri mai mult sau mai putin ortodoxe. Va preda totusi in final cheile guvernului uniunii de staga? Daca o va face, probabil ca nu va fi unui USL care arata ca acum.

Intrebare:

Este sau nu este imaginabil un scenariu in care in urmatoarele 18 luni se intampla ceva ce amputeaza sau schimba simtitor structura si baza de putere a USL? E posibil ca peisajul politic sa sufere schimbari care fac calculele de acum, pornind de la fortele si datele existente, irelevante? E posibil ca in 2012, USL-ul insusi, asa cum va fi el atunci, sa fie mai mult decat fericit sa intre intr-un guvernare de coalitie in care sa fie vioara a doua, chiar daca va avea un scor electoral foarte bun?  Pe scurt: E posibil ca ecuatia “combinaţiilor câştigătoare” sa fie afectata profund de evolutii mai mult sau mai putin ortodoxe ce vor avea loc de acum pana la alegeri?

Un lucru stim sigur: Tot ceea ce am invatat despre Traian Basescu pana azi, ne spune ca va face tot ce poate ca raspunsul la intrebarile de mai sus sa fie: Da. Da. Da. Si da.

Cum? In ce fel?

De aici incepe speculatia. Ar trebui sa ne oprim. Mintea umana nu vrea insa niciodata sa se opreasca in fata bariere pe care scrie: “Stop, dincolo de acest punct intri pe taramul speculatiei!”. Asadar sa incercam sa schitam la modul speculativ, repet si subliniez, la modul speculativ, cateva idei incitate de observatiile si intrebarile de mai sus.

Sa incepem cu remarca urmatoare: Valul anticoruptie care a inceput acum cateva luni nu pare sa scada. Din contra, creste. Atinge deja cote fara precedent. Creste si creste, surprinzandu-ne de la saptamana la saptamana. Cat va creste? Unde merge?  Ce va prinde in drum? Unde se va sparge si ce va izbi si darama in calea sa pana atunci? O remarca interesanta pe care realizam acum ca o putem cupla cu o declaratie interesanta a unui cunoscut lider PDL. Acesta a spus, in mai multe randuri, ceva cam de aceasta natura:

“…Nu va grabiti cu concluziile privind alegerile din 2012. Suntem ca la tenis. Va veni si randul PDL-ului sa intre “la serviciu”. Pana acum am jucat “pe serviciul” USL. Dar vine un moment cand, asa e in sport, lucrurile se schimba. Vine un moment cand PDL va trece “la serviciu”… va incepe sa mute pe tabla de sah…Asteptati sa vedeti tot campul jocului, nu doar o partea lui. Asteptati sa vedeti si strategia si miscarile PDL. Apoi trageti concluziile…”.

Te uiti la “valul” mai sus mentionat. Te uiti la declaratia de mai sus. Te uiti la Traian Basescu. Te intrebi: Sunt piese pe care poti sa le pui impreuna si din a caror impreunare incepe sa se contureze o forma?! Poate ca da, poate ca nu…

Daca insa fenomenul ilustrat de “valul” in cauza continua, este clar ca va atinge mai devreme sau mai curand bazele de putere ale actualelor structuri politice din Romania. Nu in abstracto ci asa cum sunt ele constituite, aici si acum. Cele reale, in carne si oase, de pe dealurile si de prin  benzinariile patriei. Or, se cam stie ce hram poarta acestea. Nimeni nu se indoieste ca exista o legatura intrinseca intre politica romaneasca si o serie de retele economice, de putere si de influenta de tip mafiot.

(Cine se indoieste, probabil ca nu a urmarit atent epopeea colegului de litere si idei, patronului si prietenului domnilor E. Hurezeanu, M. Dinescu si al celorlalti membri ai cenaclului junimist de la Realitatea.  Cum nu e momentul sa ne angajam in digresiuni legate de meritele unui curent literar in raport cu altul, inchidem repede paranteza, nu inainte de a profita de conjunctura creata si a ne ridica palaria cu tot respectul cuvenit in fata spiritului maiorescian, atat de afin pitorestilor dealuri ale Moldovei. Si evident in fata tuturor edificatorilor sufletului opiniei publice nationale, prin arta, literatura si filozofia culturii maioresciene. Domnule Hurezeanu: Respect!)

Sa revenim:

Spuneam ca daca “valul” in cauza continua, este indubitabil ca va atinge foarte repede bazele de putere ale actualelor grupari politice din Romania. Prin urmare si ale USL. E posibil deci sa avem ocazia sa testam cu ochiul liber cat de rezilienta este sus-numita legatura intre partidele politice romanesti si retelele la fel de sus numite.

Si fapt este ca, tot ceea ce cunoastem din cazul altor tari despre ofensive de tip “lege si ordine” impotriva unor retele similare, de tip mafiot, este ca odate puse in defensiva si fisurate, in aceste retele se intampla doua lucruri: (a) Defectiuni si tradari si (b) lupte intestine ce umplu cu gropi, la modul fizic, padurile din New Jersey, colinele Siciliei si probabil, dealurile Moldovei. Pentru a nu mai lungi vorba, cum o buna parte a edificiul politic romanesc are, se pare, radacini adanci intr-un sistem mafiot (uneori de orientare maioresciana, alteori gherista) implicatiile sunt clare si nu mai necesita elaborare.

O implicatie legata de strategia PDL pentru perioada ce urmeaza necesita totusi o mica nota. Daca cele de mai sus sunt corecte, atunci “rebranduirea PDL”, asumarea meritelor scoaterii Romaniei din criza, cresterea economica preconizata pentru 2012, asumarea ideilor “reformistilor” (si a acestora personal) in prim planul partidului etc., sunt doar o parte a strategiei cu care Puterea intra in lupta in perioada urmatoare. O parte care este importanta dar care nu devine cu adevarat eficienta decat prin sustinerea data de o ofensiva paralela, ce are loc pe un alt front. Un front mai putin transparent. Dar, paradoxal, mult mai vizibil decat cel al strategiei electorale traditionale.

In concluzie:

Sa zicem ca cele de mai sus ni se par prea speculative. Autorul de fata e primul care sa spuna asta.  Indiferent insa de cum am privi lucrurile, realitatea este ca ne aflam la sfarsitul unui ciclu politic. Unul care a inceput acum un an si patru luni. Si ca e greu de judecat ce se va intampla in 2012 pornind de la datele acestui ciclu ce se inchide in mai. Sa avem rabdare. Sa asteptam. Sa speculam. Dar sa nu uitam ca speculatia e una. Realitatea e altceva.

Runda de joc desfasurata cu cartile impartite acum un an si ceva e pe terminate. Cartile vor fi facute din nou. Vor fi impartite jucatorilor, din nou, in mai. O noua runda va incepe.  E foarte posibil ca in runda urmatoare, “la serviciu” sa fie tot mai mult Traian Basescu, PDL si toti aliatii lor iar USL si aliatii sai sa fie din ce in ce mai mult “la primire”.  Daca asa stau lucrurile, acest “serviciu”, dupa toate aparentele, nu va fi deloc de natura unei campanii de marketing politic cu balonase, fluturasi, mititei, videoclipuri si pliante cu poze si descrieri grafice ale implinirilor si realizarilor macroeconomice ale actualei guvernari…

O nota speciala pentru cititorii mei: Dat fiind faptul ca nu ne vom reintalni decat dupa Sarbatori, va urez inca de pe acum un Paste Fericit! Iar pentru cei ce nu sarbatoresc: toate cele bune!

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. Lucrurile de fapt sunt simple: USL va castiga alegerile in 2012 (si nu vad momentan nimic sa schimbe acest lucru … exceptand trecerea Realitatii in tabara presedintelui) iar Traian Basescu va desemna un premier de la USL sau va fi trimis la suspendare catre popor … si ghici ce: va fi suspendat de popor, asa cum se prezinta lucrurile acum! Deci spatiul de manevra al presedintelui, desi la prima vedere pare mare… de fapt este mic mic! In definitiv, daca USL va castiga alegerile, fiind in opozitie acum, inseamna ca are mare parte din populatie de partea lui. De ce s-ar opune un presedinte, propriei vointe a populatiei? Ajungem la intrebarea: cine are dreptate: poporul care ar decide directia in care sa mearga tara sau un presedinte care si el crede ca stie directia in care trebuie sa mearga tara? Controland parlamentul cu 70% majoritate, pot sa faca orice, inclusiv sa modifice legea Curtii Constitutionale, a alegerilor, a referendumului de suspendare, etc.Orice alta analiza pica din start: in 2012 fie avem un premier USL fie avem si un premier si un presedinte USL! Oricum ar sta lucrurile sunt sigur ca in secunda doi, a castigarii alegerilor de catre USL, va incepe mecanismul suspendarii presedintelui. Nu vor risca sa il aiba presedinte pe Basescu, inca 2 ani. Cred ca chiar motivul asta il asteapta USL in 2012: desemnarea altui premier!

  • Privitor la suspendare am doua cuvinte: Amendamentul Şova.

   Este iluzoriu sa crezi ca daca se voteza in Legislativ decide poporul. In orice Legislativ decid cativa (din cei care compun acel Legislativ). Propaganda celor din partide cum ca daca alegatorii au votat un Legislativ inseamna ca au votat si un Executiv (tot ei, alegatorii) merge la unele persoane.
   O alta cale este ca alegatorii sa voteze direct un Executiv, asa cum voteaza direct un Legislativ. Direct, pentru ca prin Legislativ, ma repet, vor decide de facto cativa cu privire la Executiv.

   Paste Fericit

  • eu nu as fi atat de sigur ca usl va castiga alegerile.mai e o problema daca se aproba noul proiect de constitutie nu mai cred eu ca va risca parlamentari usl sa mai plateasca o campanie electorala pentru ca atunci daca referendumul nui da dreptate parlamentului acesta va fi dizolvat.

  • Toata analiza ta pleaca de la ideea ca USL-bun, PDL rau. EU spun ca te inseli amarnic .
   1. Sunt aceeasi care au praduit Romania si bugetul; daca nu stii cum au cheltuit bugetul, poate te ajuta sa spunem ca Tariceanu cu PSD in spate au tocat cu 5% mai multi bani din buget in conditiide crestere a bugetului cu 7%. Adica 12%. Culmea ,acum veniturile bugetare sunt mai reduse cu 10% fata de 2008, ce bani vor cheltui USL daca ei nu sunt ? De unde vor plati toate „reparatiile” ? DIn INFALTIE CARE II OMOARA PE TOTI ! PSD-ul a facut-o cu mare succes in anii ’90, se pare ca nu stii ca nu traiai pe atunci…
   2. Sunt 20 de judete conduse de sus pana jos de USL. Aratati-mi si mie ce realizariau avut caci la mine in oras (Galati) ei conduc de 20 de ani iar orasul MOARE ! Si intre ie se gratuleaza „niste hoti!”. Unii despre ceilalti…
   3. Ai vreo indoiala ca justitia va redeveni obiectul de joaca a indivizilor de tip Voicu? Crezi ca vei vedea vreodata vreun „Solomon” condamnat in guvernarea USL? Ai vazut vreodata ? Ai uitat de tara corupta fara corupti?
   Etc etc etc
   „Prosti da’ multi” a scris Negruzzi. E la fel de valabila astazi ca si atunci !

 2. @Andrei,
  Base trebuie sa desemneze, cf Constitutiei, pe CINEVA din partea coalitiei castigatoare (daca are peste 50%).
  pardalnica de Constitutie nu spune insa ca presedintele trebuie sa desemneze CANDIDATUL coalitiei, ci UN CANDIDAT din partea coalitiei.

  in cazu in care nu te-ai prins care e faza, ti-o explic.
  castiga USL peste 50%. se duce cu jalba in protap ca il vrea pe Ponta drept Prim Ministru.
  Presedintele le rade in nas, si il nominalizeaza (perfect constitutional!!!) pe Antonescu. sau pe Geoana. sau pe Sarbu. sau pe Daciana. sau pe femeia de serviciu de la sediu (daca e membra de partid).

  ain’t that funny? :)

  • perfect corect! Il poate nominaliza pe Tariceanu (care de mult isi ascute iataganul in spatele Ipo-Crinului) sau chiar pe Crin ca sa-l trimita pe Ponta direct la cardiologie. Sau pe Vanghelie, care, sa nu cumva sa uitam are pe Iliescu in spate. Dar ce zici de SorinOprescu?? sau Mitrea (fragezit de declaratiile lui Necolaiciuc). PS. multe depind si de existenta reala a dosarului Porumbacu!

 3. E o placere sa citesc articolele dlui Aligica.
  Spre disperarea lui @ Andrei.
  Caruia-i recomand sa-l citeasca si nu sa ne balmajeasca propriile mişculaţii crezind a fi speculatii.
  Si dvoastra, dle Aligica, Paste Fericit si dupa voie.

 4. Dincolo de analiza politica, nu vi se pare ca imaginati un scenariu rusions? Adica mafia opozitiei va fi arestata, iar cea a puterii va castiga alegerile? Asta sa fie viitorul Romaniei?

  Daca vom avea cu adevarat justitie, indiferent de culoarea de partid, nu cred ca PDL sau USL si-ar crea vreun avantaj electoral din anchetele aparute. Iata o situatie pe care nu o analizati! Cumva pentru ca intelegeti ca nu avem stat de drept in Romania?

  • Foarte buna remarca asta: „Dincolo de analiza politica, nu vi se pare ca imaginati un scenariu rusions? Adica mafia opozitiei va fi arestata, iar cea a puterii va castiga alegerile? Asta sa fie viitorul Romaniei?”
   Cat despre rusinea celor care viseaza – inantati – cu ochii deschisi asemenea scenarii… nu are rost sa asteptam asa ceva din partea lor.

 5. amuzanta cantitatea de wishful thinking cu care se citeste constitutia.Presedintele poate fi obligat la o anume nominalizare numai daca o formatiune sau alianta castiga 50%+1 din voturi.
  Daca nu ,nu.Aruncand unde trebuie(la gunoi) actualele sondaje,adaugand factorul timp care lucreaza in favoarea PDL si defavoarea USL,plus o crestere economica robusta,plus imprevizibilul care pe plaiul mioritic este aproape garantat(care credeti ca sunt sansele ruperii PNL?),probabilitatea ca USL sa obtina majoritate absoluta este mica.In caz de majoritate relativa,remember 2004.Traian Basescu este inca aici.Daca(aproape sigur) se va incerca suspendarea ,CCR are un cuvant important de spus.Iar in privinta referendumului,chiar daca sondajele dau acum Presedintelui si 1% approval rate,Basescu va castiga.Pusi in fata perspectivei Antonescu-Voiculescu-Ponta suficienti oameni cu bun simt daca nu cu optiuni politice vor vota pro-Basescu.Wishful thinking din nou?Bine inteles,dar perfect plauzibil.Deja s-a intamplat odata.
  Ps:Boc nu ar trebui schimbat.El este identificat cu masurile de austeritate,si-a „platit” deja prin campania neintrerupta de batjocorire si denigrare portia de naduf pe care i-a rezervat-o populatia.Cresterea economica va aduce refluxul opiniei publice,pentruca e greu sa mentii ura la paroxism mai ales cand realitatea de afara spune altceva.Blaga ,pe de alta parte,va vinde prin compromisuri pentru putere PDL(si implicit pe Presedinte) asa cum a facut Antonescu cu PNL

  • Crestere economica robusta? Adica un echilibru intre categoriile de venituri la bugetul de stat? Si daca se poate cu ceva peste 50% in partea cu venituri din taxe si impozite directe? Iar cheltuielile sa sprijine productia si nu consumul, recte munca si nu trantorii?.Cu mult mai lunga-i calea de la deziderat la-nfaptuire cand pleci la drum cu populisti. Mai ales cu d-astia vapsiti in „reformisti”.

 6. o previziune

  usl va cistiga pina in 50 % la parlamentare.

  psd va lua 35%
  pnl 12 %

  total 47 %

  va fi incurcatura ca si in trecut.

  masurile de taiere a sal bugetarilor sint compensate de pomenile partidului de la putere in anii astia.

  scorul va ramine tot pe acolo.

 7. M-a binedispus citirea articolului si mai ales paranteza dedicata cenaclistilor de la Junimea lui Vantu…:)
  Pastile Domnului cu fericire!!!

 8. O singura remarca¸in favoarea ideii ca scorul USl la alegeri nu va depasi 50 %. Daca facem o analiza a rezultatelor obtinute de partide, atunci cand au mers singure in alegeri comparativ cu cele obtinute atunci cind au mers in aliante, coalitii etc., observam ca procentele insumate pe care le cistiga separat depasesc procentul pe care il obtine alianta. Nu voi discuta motivele, unele tin de strategia rationala de alegere a votantului. Din acest punct de vedere, constructia aliantei USL a fost prematura, iar timpul o va fixa in mintea alegatorului ca o alternativa de centru-stinga la alte alternative prezente pe scena politica si ca Unica alternativa la PDL, asa cum ar dori USL. Mai mult, constituirea USL ca o alianta anti PDL si anti Basescu, anuleaza de facto diferentele ideologice dintre membrii aliantei. Alianta nu va cistiga alegatorii indecisi, probabil ca vom avea o participare redusa la vot (in avantajul PDL) ci va pierde acei alegatori care nu sunt de acord cu alianta „contra naturii” dintre PSD si PNL care, fie vor deveni indecisi, fie vor vota partide alternative, fie nu vor vota. Vom avea o experienta similara celei din 1996 2000, cind PD a reusit sa manevreze CDRul desi acesta din urma avea o pondere mai mare. Cred ca aceste detalii intregesc aluziile dlui Aligica.

 9. Imi pare rau sa constat ca acest baiat, cu aer civilizat, ma refer la d.Aligica, este un om de rand, un om fara credinta, fara identitate. In secolul XIX, secolul formarii statului national, nu oricine avea dreptul de a vorbi despre mersul lumii. Si asta pentru ca erau o groaza de smecheri care nu apartineau comunitatii, alogenii, dar care voiau sa foloseasca ruralitatea romaneasca pentru a spolia resursele Principatelor, ale romanilor in general.
  La adapostul unui nume autentic romanesc, prin asta inteleg numele romanilor din Principate, Transilvania, Basarabia, Bucovina, Timoc, sunt indivizi care se legitimeaza ca fiind indreptatiti sa spuna apasat care este starea Romaniei. Sunt convins ca domnul Aligica este roman, probabil arman(sau istroroman ori meglenoroman), ma refer la nume, dar modul in care se exprima, si nu ma refer doar la acest articol(acesta fiind insipid, altele interesante), exprima un tip de instrainare evident.
  Daca tot este un om descatusat de matrice, un americanizat, ar fi bine sa rennunte la „insomniile pe care i le da evolutia Romaniei. Mai bine sa se face agent de vanzari de praz.

 10. atentie mai ales la legaturile de tip mafiot dintre politicieni si economic de coruptia endemica
  cunosc personaje din psd corupte mafiote …care practic pot fi maine arestate o campanie de neutralizare prin aceasta metoda ortodoxa sau mai putin ,pe fond de revenire economica poate
  fi letala pentru usl

 11. Putem „cladi” tot felul de speculatii cata vreme „bazele” acestora au ceva tangenta (macar) cu realitatea. Dar cand facem astfel de „constructii” pornind de la simple inchipuiri hotarul care separa realitatea de fictiune devine caduc. Sigur ca galopul desfranat al hergheliilor de smarald poate fi cravasat de un deziderat. N-ar fi prima data cand dl. Aligica bate saua. Adevarata problema este insa a iepei. O iapa care, candva, era favorita „caselor de pariuri”. Dar… nu-i place „jarul” iar cu ovazul se comporta precum o banala gasca.
  Sa fim mai sanatosi la ‘”revedere”.

 12. Adica valul anticoruptie e doar efectul, cauza fiind pozitia USL in sondaje?!
  Atunci nu pot sa nu ma intreb ce-ar fi fost daca PNL ar fi acceptat propunerea prezidentiala, sau PSD n-ar fi iesit de la guvernare? Intrucat dorinta nedisimulata a Jucatorului Cheie a fost mereu de a-si minimaliza opozantii, ce stratageme ar fi scornit? Aruncarea esecului masurilor pe umerii celorlalti, cumva ?
  Pai uite, de asta e bine ca avem pruripartidism!

  PS. ARTICOLUL 103
  (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

  Reiese ca obligativitatea exista doar pentru consultare, nu si pentru numire. Adica. te-am consultat ce-ai vrea, dar eu desemnez: litera legii e destul de permisibila, asa ca ramane la latitudinea jucatorului (pe care nu se sfieste sa si-o ia, dupa cum bine spune AMP) daca sa respecte concluziile consultarii. Totusi, cred ca varianta e doar un plan B.

  • „…desemneaza din partea PARTIDULUI…” nu neaparat persoana dorita de partid. Din partea PSD poate fi si Vanghelie/Oprisan/Geoana (!!!) iar din partea PNL -Tariceanu, Orban, Saftoiu (!!!). Iar daca vorbim de USL oricare dintre cei de mai sus poate fi nominalizat de presedinte. DUpa care incepe dansul in parlament, va fi de ex. Orban respins de deputatii PNL sau numai de cei ai PSD? si daca este respins de ce nu ar putea presed. sa desemneze pe altul (nmai pe Ponta nu) pana cand da infarctul in candidati???

 13. Sigur, la prima vedere nu pare greu sa impiedici USL sa ia peste 50%. Problema e insa cand stai un pic si analizezi situatia.

  Chestia e simpla: pentru ca USL sa ia maxim 49% restul trebuie sa ia 51%. Pai ia sa vedem:

  Cine e restul? PDL, UDMR, UNPR, PP si PRM/PNG. PAr multi dar nu sunt.

  UDMR are mari probleme cu pragul electoral. Oricum si daca isi revin ei au plafon pe la 7% datorat bazei lor electorale limitate.

  UNPR nu exista. Am dubii ca voteaza cu ei pana si rudele de gradul intai al membrilor activi.

  PP nu se mai face.

  PRM/PNG nu mai are nici un fel de suflu. Dar sa ii luam in calcul.

  Deci daca scadem UDMR rezulta ca PDL plus (eventual) PRM/PNG trebuie sa scoata 44%. 44%! Voi cam realizati cat de greu e sa scoti 44% cu doua partide, unul pe care masele il urasc din ficati si altul care nu mai are nici sediu?

 14. sa fim seriosi!!
  cand a pierdut traian basescu vreun joc electoral?
  cu cine s-a batut in trecut? s-a batut cu geoana ( mult mai abil si credibil decat ponta), s-a batut cu nastase ( ponta x 10, si era si la butoane), s-a batut cu tot junimismul de la cele doua redactii mincinoase, cu udmr, cu toti smecherasii si adulterii morali din tara asta. cat despre dinesti ctp-isti si alte lighioane de la irtv si antene nu mai vorbim.
  hai sa vedem cum stau lucrurile acum: romania iese din recesiune, lucrurile par a fii mai bune pentru toata lumea, romanii au inteles ce a insemnat criza, au simtit-o fiecare si acasa asa ca ei inteleg ca si statul o resimte, romania este stabila macroeconomic si probabil va avea o economie in crestere spectaculoasa in 2012, romania va avea vreo 200 km autostrada in plus la sfarsitul lui 2012, etc…
  cu cine se bate basescu in 2012?
  cu ponta, antonescu, voiculescu si doua trusturi de presa.
  parerea mea ii mananca cu fulgi cu tot. opinia mea este ca pdl va castiga alegerile locale, daca e sa pui partidele , ca asa usl va avea mai multi primari, mai ales in comune.
  dar dupa alegerile locale vor aparea disensiuni intre pnl si psd, reprosuri ca unii nu au tras pentru altii la locale si basescu va aplica principiul dezbina si cucereste.
  in iulie si august multi parlamentari pnl si psd vor trada , mai ales cei pnl, invocand principii de dreapta si multe altele.
  pdl va forta prin masuri liberale la anul, scaderea impozitelor, contributiilor sociale, sprijinirea imm-urilor, va putea invoca cresterea economica precum si marirerea gradului de colectare prin masurile anticoruptie care se iau acum. deci bani la buget vor fii cum nu au foast nici pe vremea lui tariceanu si daca nu ii baga in pensii si salarii la bugetari aiurea, sigur banii astia se vor vedea in piata si in buzunarele fiecaruia.
  asa ca basescu va iesi castigator si de aceasta data.
  boc castiga alegerile in pdl la un scor rezonabil iar imaginea lui va fii pe zi ce trece mai buna.
  neimplicarea in cazuri de coruptie , pe un val in care coruptia iese tot mai mult la iveala, desigur cu ajutorul clar a lui basescu, chiar si cu ajutorul mogulilor, dar fara voia lor, il vor transforma pe boc intr-un exemplu pentru multi.
  Paste fericit!!

 15. Cheia spre rezultatul alegerilor e distribuirea fondurilor europeene, cam singurele previzibile, nu-i aşa. Care manevrată abil de partidul la putere, ar putea deschide uşile electorale. Strategie deja începută cu succes în judeţele din nord, de PDL. Deja joaca pe cifre a început fiecare interpretează diferit(Mazăre vs Udrea de exemplu). Dar m-aş mira, ca după ani de incompentenţă în privinţa absoriţiei acestor fonduri, PDL-ul să reuşească un sprint definitiv. Va fi cel puţin un act în stricta tradiţie, demararea festivă de mii de proiecte, fără finalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro