miercuri, septembrie 27, 2023

Arestati-l pe Vladimir Tismaneanu! (Un articol de Daniel Francesco)

Ar fi mai mai simplu și mai bine așa, nu s-ar pierde din timpul prețios pe care USL-ul îl are la dispoziție pentru a demola instituțiile și a elimina opozanții. Trebuie alertat Interpolul, FBI-ul, Scotland Yard-ul, FSB-ul și orice altă instituție cu atribuții legale care ar putea ajuta la prinderea lui Vladimir Tismăneanu, acest individ periculos pentru demascarea căruia a fost nevoie de acțiunea concertată a tuturor structurilor Secretariatului General al Guvernului României.

De ce ar fi nevoie de bun simț și de respectarea legii când însăși legea este la cheremul unei majorități parlamentare a urii și infracționalității co-autoare a asaltului asupra statului de drept? E clar, e limpede ca lumina zilei că raportul Corpului de Control al primului-ministru plagiator este fără de prihană, că șeful comisiei Gogu Antenistu’ e mai tare decât Consiliul Științific al IICMER și că el a produs un rechizitoriu de care s-ar fi îndrăgostit unul ca Tiberiu Nițu, un posibil dar improbabil șef al Procuraturii Generale propus de Mona Pivniceru dar căzut la examenul de specialitate pe care l-a dat în fața CSM. Planul Copylotului nu avea fisuri, îi trebuia un raport, îl are, îi trebuia o crimă sau o fărădelege, s-a găsit în telefon, îi trebuia un procuror, l-a produs Mona, îi trebuia liniște, o are pentru că intelectualii lui Felix, cei îndrăgostiți de plagiat, impostură și găunoșenie tac sau sunt complici la un act cu care rezonează politic și sufletește.

Pentru USL, Vladimir Tismăneanu este hiper-dușmanul de clasă pentru că a coordonat lucrarea care a condamnat comunismul al cărui urmaș este, el este periculos pentru vitalitatea cu care apără valorile democrației, el este toxic pentru că scrie și vorbește contra unei puteri care reia drumul pe care l-a refuzat din tinerețe, o putere incapabilă să se dezică de răul interior și de metodele unui trecut impardonabil.

Pentru USL, Vladimir Tismăneanu este întruchiparea forței unei personalități care nu se predă și nu acceptă subordonări și relații suspecte sau înjositoare. Având și lăudabilă calitate de a putea purta un dialog constructiv și amical cu numeroși intelectuali de stânga, puterea USL se teme că profesorul Tismăneanu ar putea să-i disloce pe aceștia din tabloul sublim al susținerii majoritare.

În sfârșit, USL-ului îi plac demonstrațiile de forță, tam-tam-uri pe stadioane, ocuparea orașelor, a piețelor, a satelor, a străzilor, intimidarea prin pseudo-procese televizive, demantelarea instituțiilor și a oamenilor în care nu are încredere sau doar pe care-i suspectează. Toate aceste motive la care se adaugă foarte umană invidie a unui pseudo-doctor față de realizările de excepție ale profesorului Vladimir Tismăneanu au condus la un exces politic și administrativ concretizat în raportul Comisiei de Control a primului-ministru – CC al PM.

În fața abuzului guvernamental de tip stalinist și a calomniei bolșevice tăcerea este complicitate și proiecție a unui viitor lugubru. Demnitatea începe acolo unde se refuză mizeria morală a unei puteri care se justifică prin foșgăială lingușitoare a tovarăsilor săi de drum înregimentați în falanga interesată a câtorva funcționari de stat. Ei au produs ce li s-a cerut. Luptând împotriva celor care mențin trează memoria apărării libertății, USL-ul luptă de fapt împotriva libertății în general, dar și a libertății individuale guvernate de lege.

Presupun că primul-ministru Victor Ponta i-a acordat o primă de Porc lui Gogu Antenistu’ pentru valoroasa sa contribuție la lupta USL-ului contra dușmanului de clasă. Mai presupun că slugărnicia funcționărească în fața mega-partidului USL va merge și mai departe, numitul CC al PM fiind doar un vârf de lance în urma căruia tropăie alți grăjdani, cu tot atâtea capete pătrate. Chiar dacă Gogu Antenistu’ nu are competențele profesionale ca să judece activitatea IICMER, el totuși o face pentru că este parte a acelei Românii puternice, uslașe, entitatea care se sborșește la Europa, la Merkel, la SUA și la ambasadorul ei. Orice Gogu își poate face mendrele în România lui Ponta și Antonescu în așteptarea primelor de Porc și a medaliilor aferente conferite în timpul intonării imnului național până la jumătatea strofei a doua, că atâta îi duce capul.

Până la urmă, de ce să mai luptăm cu implacabilul dorit de curentul ideologic totalitar la care USL-ul este afiliat? Arestați-l odată pe Vladimir Tismăneanu și băgați-l în celula din care va fi eliberat în februarie Adrian Năstase, că așa a promis primul plagiator al României puternice. În orice caz, nu trebuie să uitați să scoateți din celulă laptopul fostului prim-ministru infractor, de care acesta se folosește ilegal sub privirile îngăduitoare ale ministrului Justiției care are în subordine Administrația Penitenciarelor.

După ce ne-am convins de utilitatea măsurii extreme împotriva profesorului Tismăneanu, trebuie să analizăm fugar această măsură drastică și din prisma viitorului relațiilor noastre internaționale pe care voința României puternice o face din ce în ce mai vizibilă. E clar că procesul profesorului Vladimir Tismăneanu va avea un ecou puternic și va bucura destulă lume cu capacitate de decizie din răsăritul moscovit. Și orice binecuvântare de acolo va fi pe urma unui lacăt mai greu pus la o ușă care să ne lipsească de memoria și exercițiul libertății. Așa cum orice plescăit de satisfacție al Varanului înseamnă că ne-am înfundat și mai adânc în plasa pescuitorilor în ape tulburi.

Dar nu va fi așa.

Grăjdanii și Gogii vin, produc la cerere, dar sunt măturați și luați la întrebări mai devreme sau mai târziu. Ce nu s-a înțeles pe deplin din decizia Curții Supreme de Justiție în cazul lui Adrian Năstase este că slujbașul infractor este pedepsit mai aspru decât omul politic care a stat în fruntea bucatelor și a dat ordine. Funcționarul public nu este o unealtă oarecare, el este om și are capacitatea să discearnă. Și nimeni nu poate să spună că este inocent sau că nu a știut la ce ia parte atunci când acuză nefondat și calomniază politic conducerea unei instituții cum este IICCMER. Subscriu la cele afirmate de profesorul Tismăneanu:

„În opinia mea, Guvernul face abuz în serviciu instrumentind politic chestiuni administrative și pune statul român într-o poziție jenantă în raport cu comunitatea științifică internațională, amestecând specialiști cu greutate din lumea academică occidentală în scandaluri cu miză meschină. Cred că publicarea în scop de campanie electorală a unui document intern al guvernului, înainte de a fi prezentat celor direct interesați, inclusiv subsemnatul, fără a aștepta decizia organelor abilitate ale statului de drept, spune totul despre mizeria morală la care s-a ajuns în România lui Ponta și Antonescu.”

Gogu Antenistu’ a constatat că nu au fost raporturi de muncă și nici de serviciu între Vladimir Tismăneanu și IICCMER deoarece nu există un contract de muncă între instituție și profesor și pe cale de consecință oamenii lui Ponta au sesizat organele de urmărire penală. Încearcă să vorbești unui asin sau bou despre o activitate pro bono și vei vedea că respectivele dobitoace se califică pentru angajarea cu contract de muncă la guvern în Corpul de Control al Primului Ministru.

Articol de Daniel Francesco aparut pe site-ul „In Linie Dreapta”:

http://inliniedreapta.net/arestati-l-pe-vladimir-tismaneanu/

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. Nu aveti dreptate,noi il iubim pe d-nul Tismaneanu,numai unul care a facut parte din „structuri”ne putea dezvalui cu acuratete sublimul sacrificiu facut de dinsul si tatal dinsului cu hidra comunista..numai asa am aflat si noi cit de crud a fost acel regim (mai ales cu dinsii) si ca recompensa „taticul”luptei anticomuniste -basel cel……-a zis sa nu il lipseasca pe marele „disident”da traiul cu care era obisnuit…..Mai o vila,mai o deplasare in strainatate (pentru a explica celor din lumea libera cam cum traia dinsul atunci…de de noi habar nu are cum am trait,noi eram cei sacrificati ,ca si acum),mai o factura de telefon…Daca cumva indresneste cineva sa se atinga de traiul si statutul d-lui T sa stiti ca eu imi iau copii,nepotii,vecinii si direct la europa ne repezim sa protestam…cum se poate asa ceva…slabim democratia ce dracu…noi de buna voie vrem ca actualul regim sa mai incerce pe noi si alte „experiente”–democratice–,expl.cazarea la comun,mincare la sufertas si multe prelegeri despre anti-comunism,si daca mai ridicam vocea si ceva pedepse corporale…asa sa vada europa ce popor docil suntem…in rest numai sanatate pentru toti anticomunistii si pro ocidentalii din banul public..cu respect un indignat…

  • Poate explicati in numele carui „noi” rostiti aceste cuvinte indignate? Ce legatura are tatal meu cu subiectul? Nu credeti ca mai degraba putem vorbi desre „tatucul Iliescu”? Nu puteti renunta la reflexele comuniste si fasciste de culpabilizare a copiilor pentru faptele, reale ori imaginare, ale parintilor? V-ati indeplinit norma pe ziua de azi, felicitari! :)

   • D-le profesor,

    Stiti care e adevarata drama?! Ca nu sunt numai cei ce au de facut „norme”, cum inspirat ironizati dvs.
    Sunt enorm de multi oameni cumsecade, profund onesti, care muncesc sau au muncit toata viata, care au mai si citit o carte, care nu au niciun angajament politic si sigur nu au numitele „norme”, care sunt chiar modele pt. familie sau pt. intregi mici comunitati si care, TOTUSI, cred (chiar fara fanatism) in toate minciunile si detractarile USL…
    Ii privesc cu stupefactie (unii au suferit in tinerete de pe urma comunismului, au avut dosare patate si n-au ajuns unde ar fi meritat), ii ascult cu groaza si o neputinta coplesitoare ma striveste…
    Nu, nu sunt toti nevoiasi. Nu, nu sunt toti cu grad scazut de instruire.
    Nu, nu cred ca se mai poate face ceva…Multi ani de-acum inainte.
    Va admir tenacitatea si va asigur de multa consideratie (TOCMAI pt. ca aveti ACEL trecut)

  • Iti redau ca Ponta cu ctrl paste din informatiile despre autorul articolului: Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care „The Devil in History: Communism. asta in speranta ca si un spalat pe creiewr poate sa inteleaga ca dl. Tismaneanu nu avea nevoie de aprobarea lui Basescu pentru o calatorie in afara.

  • Prietene (domnule nu pot sa-ti zic, mi se face greata), aici nu e sedinta de partid, si tu nu esti seful de cadre din „cel mai iubit dintre pamanteni” si dl Tismaneanu, Vlad Petrini. Asa ca ia-ti frustrarile, problemele, copii, nepotii si ce mai vrei si lasa-ne.
   E bine sa votezi totusi!

 2. Nu ca zic, da’vreau sa spun:
  Felicitari domnule Daniel, fiti tare domnule Tismaneanu si nu coborati discursul la nivelul antenelor. Pe terenul lor de minciuna, defaimare si prostie sunt experti. Peste 7 luni mai vorbim.

 3. magistral articol. Unde sunt postacii rosii de serviciu? unde sunt alde garrett, momo, artur, costica (zis costel, zis …), andrei george, ? ceva pauza de reflectie,pe motiv ca instructorul de partid a ramas cu gura cascata si nu are replica?

 4. ma gandesc tot mai des ca nu se poate lupta impotriva lor…
  cred ca singurul lucru intelept ii sa pleci,sa-i lasi sa-si faca facutele si sa-si aduca la sapa de lemn votantii…

  • Se poate lupta, problema este doar ce arsenal folosim noi in viata de zi cu zi impotriva lor. Trebuie sa fim alaturi de cei care sunt in prima linie, cat de mult mai rezista ei la aceste jocuri murdare este o problema de principii, dar si de rezistenta la hartuiala, la presiune sub foc incrucisat.
   „cred ca singurul lucru intelept ii sa pleci,sa-i lasi sa-si faca facutele si sa-si aduca la sapa de lemn votantii” La Vest sau la Est sa pleci?

   • Mica Viena,
    Astept din 1990 ziua in care sa-l pot parafraza pe Cehov, sa pot spune din toata inima: “A murit Iliescu si totul se va duce dracului” si chiar asa sa fie. Exilul la Est? Greu de digerat!
    „Traim vremuri interesante” cum spunea Gorbaciov. Nu mai avem iluzia „interesului comun”.

 5. Draga, draga domnule Tismaneanu va rog sa nu mai raspundeti la mizeriile raspandite de slugile duumvirilor. Lasati-i sa latre la luna – se vor plictisi in curand. Este datoria lor sa probeze acuzatiile ce vi se aduc, eu cred ca nu are niciun rost sa mai scrieti pe tema asta. Ceea ce trebuie sa se intample in tara noastra noi, cei lucizi, nu putem impiedica – se va intampla oricum. Dezastrul care urmeazaeste absolut necesar, este singurul lucru care-i mai poate destepta pe cei cu creierele spalate.

  • Sarut mana, dna (dra) Carmen ! Imi puteti explica , va rog , dupa care criterii se clasifica cetatenii in „lucizi’ si ” cei cu creierele spalate ” ? Multumesc

   • Dear, dear Mr Lecter, in my opinion „creiere spalate” sunt aceia care cred ca votul majoritatii este mai puternic decat respectul fata de lege. ( Permiteti-mi sa va amintesc ca la fel gandeau membrii NSDAP). Va multumesc pentru faptul ca-mi faceti opozitie in mod civilizat, ceva foarte greu de gasit in vremurile interesante pe care la traim.

    • „…. faceti opozitie in mod civilizat, ceva foarte greu de gasit in vremurile interesante pe care le traim.”

     Dear Mrs. Carmen ! Do you believe a man could become so obsessed with a woman, from a single cyberencounter? Could he daily feel a stab of hunger for her and find nourishment in the very virtual sight of her? From my own experience , I think so .

     But would she see through the bars of his plight and ache for him? Well , that”s the question !

     Ta-ta , ” H „

      • First come, first ” served „. But , one at a time , please –life is long !

       Pe.Se –Multumesc domnului profesor, gazda noastra , pentru ca lasa sa treaca ,din cind in cind, astfel de comentarii. Mai zimbim si noi , deh , macar pina dumineca …

      • Hannibal Lecter , MD
       ” Sa nu ravnesti la femeia altuia, risti sa devina a ta.”
       :)
       De luni? In exil! La Vest.

      • Draga, draga Scarpia,
       A dat Dumnezeu sa traiesc si ziua in care sa vad sintetizata – in scris – istoria ta personala intr-o singura propozitie definitorie: sa nu ravnesti la femeia altuia, risti sa devina a ta.
       ;)

   • Va explic eu daca-mi permiteti. Dupa cum am mai lasat si un comentariu pe vox, toti cei care se comporta cat de cat normal (e suficient sa critice ACTUALA putere) sunt catalogati automat basisti indiferent daca au criticat sau ba vechea putere. Dar dumneavoastra stim, aveti deja fixate reperele.

   • @HL: cat se poate de simplu – „creierele spalate” le gasiti in fiecare seara in fata TV setat pe A3. restul sunt oameni normali! dvs va uitati la Gadea , la Badea sau la ambii?

    • Va raspund simplu : nici-nici !

     Vedeti , eu locuiesc de aproape 3 decenii in North America. Acolo sint alte „antene” , dar tot pt. brainwashing , ca peste tot in lume. In 2000 mi-am instalat dish si cum ma pricep la decodare , crypto,etc. imi „deschideam” pe chip toate canalele posibile , atat pe DishNetwork (retea americana) cit si BellExpressVue (retea canadiana) .Literalmente sute si apoi mii de canale , cu toate prostiile (toate payperview, plus toate porno ,altfel destul de scumpe).. Apoi am pus inca un dish pentru Europa , ca sa vada familia canalele din RO (realitatea, protvInt si TVR-int ,si inca unul). Cind era hashing nu aveam probleme , il fixam in max. 1 hour , myself sau cu fix de la amici „din retea”.

     Ma credeti daca va spun ca nu priveam TV decit sambata dimineata , pentru Barclay League ? Si uneori canale pre-emisie , care sint grozave (asta nu vedeti decit cu cod special). Adica sint frecvente unde se capteaza carul de reportaj inainte de intra in emisie oficial. Si vezi acolo cum ii machiaza , etc. dar mai ales limbajul vulgar pe care il folosesc reporterii cu cei din studio, mici picanterii, etc. Ce e interesant e ca doar acolo poti sa intelegi ce e cu chestia ce va intra imediat la „breaking news” si poti vedea cum se pregateste brainwashing-ul si manipularea de care vorbiti. (pentru ca e la fel peste tot).

     Zau nu stiu cine e Badea sau Gadea (o fi vreo ruda a Suzanicai , de la cultura). Probabil ca sint pro-USL din modul cum scrieti despre ei . Am fost in RO in 2008 si peste tot unde eram invitat am vazut ca oamenii urmareau DDTV si OTV (chestii cu scandaluri,care tineau pina dimineata).

     Sigur ca digitalul a evoluat mult in ultimii ani –azi pot oricind sa vad orice post din RO de
     pe laptop (chiar aseara am urmarit meciul Stelei cu danezii). Insa ma feresc a urmari posturi TV din RO tocmai pt. a-mi pastra „echidistanta” politica ,plus ca e time consuming.

     Vedeti , eu am trait si anii cind in RO era un singur canal TV si asteptam cu limba scoasa ,sambata seara ,”Tele-Enciclopedia” si „The Saint” , „The Avengers” , „Baronul ” etc. Adica serialele de dincolo de cortina de fier. Parca era mai bine fata de acum. cu puzderia de canale TV , bloguri, webpages , etc. Adica iti ramanea timp sa gindesti ba chiar si sa iubesti….

     • @HL: primiti, va rog, scuzele mele. asa este, am presupus de afinitati pro USL si de aceea am scris ca va uitai/va informati doar de la A3 prin Badea&Gadea . mea culpa!

  • Nu sunt de acord cu punctul dv de vedere ,stimata doamna Carmen!
   Dimpotriva, cred ca a sosit momentul incheierii definitive cu folosirea manusilor albe din partea celor care se considera patrioti adevarati si se opun din rasputeri proliferarii neocomuniste europene si chiar mondiale. Cu atat mai mult in Romania.Peste 50 de ani de comunism ,care au facut rastimp nenumarate victime directe si indirecte,colaterale in tara noastra, au fost de-ajuns. Altfel lasam cale libera altor asalturi restaurativ comuniste, de felul celor atat de neasteptate ,din vara!! Nici pe ajutor extern nu ne putem baza si nu-l putem astepta cu bratele in san sa cada para malaiata in gura lui natafleata. E chiar contraidicat si, drept dovada, aveti in fata exemplul incurajator al lui Hannes Swoboda. Acestui domn tovaras trebuie sa i se spuna in fata ca , mai inainte de a da sfaturi neocomuniste in Romania, sa-si experimenteze comunismul la el acasa in Austria , astfel ca austriecii sa-l suporte macar jumate din anii suportati in Ro . Si inca prin aceeasi violenta prin care au fost suportati in Romania. Nu exista alta cale , stimata doamna si nu aveti motive serioase de a-l indemna pe d-l Tismaneanu sa -si indulceasca tonul .Din fericire, dansul a devenit un reper si consecventa a acestui reper e foarte importanta pentru cei care gandim la fel.
   Cu stima !

   • Va multumesc. Nu exista niciun motiv de edulcorare a tonului. Cititi declaratiile belicoase ale duumvirilor in preajma alegerilor. Acestor camarazi (cum le place lor sa se adreseze unii altora) nu doar ca nu le pasa de viitorul euro-atlantic al Romaniei. Lucrurile sunt mai grave: ei au un plan de putinizare a tarii, de fapt de restaturatie cleptocratic-nomenclaturista. Iar daca pretul va fi iesirea Romaniei din structurile aliantelor ei actuale, so be it, din punctul lor de vedere. Am mai spus-o: Fiat Ponta, pereat mundus.

   • Draga, draga d-le Titirez – nu m-am facut bine inteleasa. Imi permiteam sa-i recomand dlui Tismaneanu sa-i ignore, nicidecum sa-si edulcoreze tonul. in ceea ce-l priveste pe dl Hannes Swoboda pot sa va spun ca asta-vara i-am trimis o serie de mesaje indignate pe adresa de e-mail si la niciunul nu am primit raspuns. Din pacate toti socialistii sunt la fel, partidele socialiste sunt singurele care au propovaduit si au pus in aplicare genocidul (Germania nazista, Rusia, Cambodgia, Coreea de sud etc.). Ironic, nu?

 6. În fond stiți care e problema ? Că Dl. Tismăneanu e cam singur. Prea puțini dintre „intelectualii noștri de frunte” au desfășurat o activitate limpezitoare atît de densă și constanta. Astfel „Sorinii” de serviciu au timp și energie să-i sară în cap la fiecare articol (observați vă rog cît de prompți sînt). Dacă măcar vreo 10 indivizi ar poseda un verb de aceeași forță și ar publica măcar pe jumătate… ehei, ce viață grea pe Sorin & Comp. Iar numărul celor confuzionați poate ar fi ceva mai mic.

  • Deşi sunt inginer IT – şi căpşunar pe deasupra! – vroiam mai demult să scriu un eseu pe care să-l intitulez „Intelectualul de pe bloc” (cu referire la intelectualul român, evident), după ce mă ambalasem suficient de mult citind (pen)ultimul articol de aici al dlui Aligică, articol scris în aceeaşi cheie de olimpiană resemnare ca a discursului de adio a lui emil constantinescu.

   Pe scurt, ideea eseului ar fi fost că fiecare bloc de la noi are doi intelectuali: intelectualul de la parter şi intelectualul de pe bloc. Intelectualul de la parter, care, de regulă, e şi administratorul de scară, e cel care are cunoştinţe vaste despre asasinarea lui JFK, despre încălzirea globală, despre HAARP, despre Osama Bin Laden, despre adevărata miză a războiului din Siria, despre cei doisprezece astronauţi care-au pus piciorul pe Lună şi care-u fost doar unul, Luis Amstrong, e cel care soarbe Vacanţa Mare şi OTV, care se delectează cu Puya şi Paraziţii „te sparg la buci”. Dată fiind poziţia lui strategică, la parter, aproape de intrare şi de banca din faţa blocului, rolul şi impactul său educativ asupra auditoriului sunt indiscutabile.

   Spre deosebire de intelectualul de la parter, intelectualul de pe bloc este cvasiinvizibil. De-acolo, de sus, el are o viziune largă, de ansamblu asupra vieţii de jos. Fiind atât de sus, gândirea nu-i e perturbată de către gălăgia de jos, oamenii sunt aproape invizibili, iar singurii cu care comunică din când în când sunt intelectualii de pe alte blocuri. Kant, Hegel, Schoepenhauer îi sunt universul, străbătut de morceaux din Mozart, Wagner sau Purcell, rareori câte-un Paco di Lucia sau Al di Meola. El poate sta zile, săptămâni întregi, fără mâncare, fără apă, fără să scoată un cuvânt, iar atunci când o face fiind doar un mormăit monosilabic, abia auzit de cei de jos şi înţeles doar de intelectualii de pe blocurile învecinate.

   Pentru intelectualul de la parter, intelectualul de pe bloc e cvasi-inexistent, e doar „ţicnitul ăla de la zece” care „nu vine la şedinţele de bloc” şi „nu ştiu de unde are bani de întreţinere, că nu-l văd mergând la lucru”.

   Eh, ca s-o scurtez, când vine furtuna şi valurile inundă oraşul, intelectualul de pe bloc le-ar fi putut vedea şi prevedea ce urma să se întâmple, dacă n-ar fi fost aşa de scufundat în universul lui. Primul care e înghiţit implacabil e intelectualul de la parter, incapabil să înţeleagă cum de „tocmai lui” i se întâmplă. Apoi, auditoriul lui de la etajul 1, apoi 2, şamd. În apa ce clipoceşte urcând inexorabil sar o grămadă de şoareci şi şobolani, încercâd să rămână la suprafaţă. Abia când apa ajunge pe la 9, o observă şi intelectualul de pe bloc. Nu înainte de-a-şi împacheta cărţile şi laptopul, el încearcă să se urce pe antena GPS să-i avertizeze pe cei de jos că vin valurile. Însă, neîndemânatic, alunecă şi cade-n apă, deasupra valurilor rămânând doar vârful antenei care începe să emită „Aici Vocea Moscovei, transmitem din România” :D

 7. arestat, cu siguranță că se cuvine – numai că nu ar trebui să i se permită să stea la căldurică într-o celulă, te pomenești că se apucă și dînsul de blogăreală ca ilustrul Năstase…
  nuuuu, trebuie dus să sape canalul București-Dunăre, măreață ctitorie a noii epoci de aur!

  dar să lăsăm gluma la o parte
  d-le Tismăneanu, vorba cîntecului, R.E.S.P.E.C.T.
  sînteți unul din puținele personalități publice care se străduie să ”unfuck romania”, vorba lui Liviu Mihaiu
  problema e, cum să facem în așa fel încît cuvîntul dumnealui, al d-lui Pleșu, și al altora de același calibru și finețe intelectuală, să ajungă și la ”masele largi populare”, cei care vor vota usl doar pentru că li se promite că Băsescu va fi pus cu botul pe labe, fără a realiza însă prețul teribil pe care-l vom plăti cu to(n)ții

 8. Aţi citit ultima declaraţie a lui Iliescu.
  Băsescu , parazit. Omul care a ancorat România în UE şi NATO, omul care a condamnat comunismul, omul care la sfârşit de mandat a reuşit să mărească suprafaţa teritorială a României(Insula Şerpilor) să evite soarta Greciei e făcut parazit tocmai de către Iliescu care a îngropat printr-un tratat ruşinos cu Rusia şansele negocierii reîntoarcerii tezaurului, realipirii Moldovei, a provocat moartea directă a unor oameni în Piaţa Universităţii prin instigarea minerilor, a provocat la tensiuni interetnice la Târgu Mureş, a propagat sărăcia şi corupţia instituţională la nivelul unor ţări din Africa , incapabil să administreze avuţia ţării relativ stabilă(aia nu avea culoare politică), a luat decizii pe care şi acum România le plăteşte la CEDO privind procesele proprietăţilor(gaşca care au parazitat locuinţele naţionalizate) a instalat mafia certificatelor de revoluţionar care costă pe toţi bani cu care s-ar clădi autorute, creşe, universităţi…a produs exodul în masă a elitelor educate..deci omul care a costat România în bani, sânge şi stagnare un preţ prea mare…tocmai acela se ridică să spună că Traian Băsescu e un parazit. Nu doar că e imoral, dar e strigător la cer. Românii şi-au pierdut simţul ridicolului.

  • Ion Iliescu a fost un personaj important in nomenclatura comunista, platit pentru a a supraveghea, a indoctrina si a manipula (presedinte al UASR sub Gheorghiu-Dej, ministru al tineretului, prim secretar al CC al UTC, secretar al CC al PCR, sef de sectie la CC al PCR, ministru al apelor, prim secretar de judet la Iasi). In toate aceste functii remunerate substantial, acompaniate de numeroase privilegii, Ion Iliescu a fost un parazit. Dupa 1990, principala sa preocupare a fost sa aslveze casta nomenclaturista, sa o ajute sa se transforme in noua depozitara a avutiei prin privatizari pirateresti. Noel Bernard, neuitatul director al „Europei Libere”, vorbea despre profitocratia rosie. Ion Iliescu a fost si ramane un profitocrat.

   • Oare de ce , domnule profesor , Ion Iliescu a vrut sa fie un „parazit” , cum il definiti (descrieti) dvs. ? Pentru ca imi inchipui ca isi dadea seama , nu ? De ce nu o fi vrut sa fie ca ceilalti oameni , care mergeau la servici , produceau , citeau , etc. ? Oare asa a fost intotdeauna sau a fost o schimbare brusca ? In lungile convorbiri pe care le-ati avut cu dumnealui , l-ati intrebat vreodata aceste lucruri ,( pe care, precum vad , le cunoasteti cu precizie ) ?

    Am fost student in Iasi , in anii in care Ion Iliescu a functionat ca prim-secretar acolo. Am avut doua lungi convorbiri cu dumnealui , una in biroul sau, in prezenta lui Tanea (care se ocupa de cenzura ) , a doua doar noi doi , in zona in care locuia. Nu stiam atunci ca e „parazit” , precum spuneti , altfel i-as fi adresat aceste intrebari there and then. Dar cum am pierdut ocazia, poate ma lamuriti dvs. Va multumesc.

    • Ion Iliescu a recurs la acest termen. Nu am facut decat sa reamintesc un truism: el insusi a facut parte dintr-o casta parazitara. Nimic mai mult, dar si nimic mai putin. Am discutat pe larg recrutarea sa in nomenclatura. A gasit argumente (alibiuri) biografice si politice. Spre desosebire de un Djilas, nu a avut taria de a evada din acea lume, de a rupe cu universul nomenclaturist. As merge chiar mai aproape de noi si as vorbi despre Cornel Burtica. Ion Iliescu nu ar semna un volum cu titlul „Culpe care nu se uita”. L-am intrebat daca are vreun regret major. S-a eschivat, a eludat un raspuns limpede.

     • Va urmaresc, citesc si uneori citez, domnule profesor.
      Cu tot respectul, si cu toata empatia ce o resimt pentru demascarea si continua prezentare a radacinilor normenclaturist-comuniste ale celor din USL (in frunte cu tatucul Ilievici), va rog sa va aplecati la fel de chirurgical feroce, obiectiv si precis si asupra „zonei” Basescu & Co.
      Folosind aceleasi instrumente de cercetare si fiind ghidate de un creier organizat ca al d-voastra, sunt sigur ca rezultatele ar fi pe masura.
      In plus, poate ca noua cleptocratie portocalie sa nu aibe radacini in epoca obsedantului deceniu 50-60, poate ca sunt mai proaspat ajunsi la ciolanul puterii si la ispitele politicianismului, dar nu sunt cu nimic mai prejos atit ca pericol pt democratie, cit si ca demni urmasi ai profitocratiei initiate sub FSN.
      In numele informarii noastre, a citirii avide a articolelor d-voastra si de dragul obiectivitatii, sper sa ajunga aces mesaj la d-voastra si sa fie inteles ca atare.
      Va multumesc

 9. Zdrobitor articolul domnului Daniel Francesco! Nu moare Calul cand crea cainele de Ponta!

  Extras:
  Coordonatorul campaniei ARD, Adriean Videanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Victor Ponta este „o rusine pentru toti procurorii din tara”, „un om necinstit” care si-a santajat in 2002 un coleg, pe procurorul Panait, determinandu-l prin amenintari sa se sinucida, potrivit site-ului Realitatea.net. Videanu face referire la procurorul Cristian Panait care a anchetat fapte de coruptie in guvernul Nastase. Panait s-a sinucis, aruncandu-se de la balconului imobilului in care locuia.

  „Domnul Ponta este o rusine pentru toti procurorii din aceasta tara, pentru ca este un om necinstit, un om care si-a santajat un coleg al lui, si va aduc aminte de procurorul Panait. In anul 2002, cand Ponta avea calitatea de sef al Corpului de Control al Guvernului, s-a implicat in actiunea pe care o desfasura procurorul Panait si, prin amenintari, l-a determinat pe acesta sa se sinucida. Poate istoria viitoare va readuce in atentie acest caz destul de suspect”, a declarat Videanu.

  • Draga Vasile C

   In primul rand ma revolta ca-l faci pe Ponta caine! Ma revolt in numele cainelui, desigur; biet animal care nu merita asta. Poate doar hamaiala sa le poata fi asemanata, dar si acolo iese castigator patrupedul, pt. ca EL NU MINTE NICIODATA.

   In al doilea (si cel mai trist) rand: da, ai dreptate, sunt MUUUUULTE faradelegi pe care le putem afla despre Ponta, INSA ELE NU MAI CONTEAZA DE MULT. Intelegi?! Aprioric nu mai conteaza. El si ai lui nu mai pot fi infranti, sa admitem asta si sa ne ajutam reciproc s-o digeram…

  • Eu unul n-as pune baza in ce spune Videanu. Totusi nu e decat un alt bandit; in afara de faptul ca n-a fost securist ca Felix nu vad mare diferenta intre ei.
   Ca barfa are parfum de credibilitate (cum zic niste baieti mai destepti ca mine) nu neg, dar nu m-as arunca sa cred niste povesti de campanie. Intai sa vedem dovezi, altfel e gargara.

   • @sfinx

    Subscriu: Videanu e doar „alt bandit”. Ca multi alti PDL isti. Dar sunt 2 probleme care raman; 1/ n-o fi vreo diferenta intre bandit si criminal, fie el si doar ca autor moral al unui suicid? (se-ntampla sa stiu lucruri: Ponta ar trebui sa nu doarma noaptea decat cu cu tone de somnifere. Sa n-aveti naivitatea sa credeti ca le veti afla curand).

    2/ da, 2 gasti de banditi, „Toti sunt o apa si-un pamant, niste mafioti” e enuntul cel mai frecvent auzit de la cei care au ceva pretentii de luciditate si realism. OK, accept si asta si intreb: dar intre 2 mafii, n-o fi totusi usor s-o alegi pe cea indreptata / sustinuta de occident si nu pe cea indreptata / sustinuta de Est(=Moscova)?!

    Eu n-am nicio ezitare. In lipsa altor criterii de departajare, ma voi ghida pana la moarte dupa asta. Dvs?

 10. Cine nu stie ca atunci cand golesti apa din cada, daca vrei sa o ajuti un pic sa lase mai
  degraba locul gol, mai adaugi cu propria-ti mana cateva turatii vartejului deja format.
  Cam asa facem noi (fiinte ca toate fiintele, dar la care se adauga doar pasibilitatea de
  a-i creste mintea mai inalta decat fizicul) cu „Viata”. Ii dam turatie ca sa lase locul gol si
  cautam cu deznadejde sa colonizam Marte.
  Din pacate (sau, din fericire) suntem ca niste pesti intr-un acvariu. Apa care ni se scurge
  din „cada” asta depinde de noi cat ne-o pastram.
  Era mai preferabil sa nu facem nimic decat sa ne fi inscris pe vartej marindu-i cu propriile
  noastre aripioare, turatia.
  Evolutia (cea fizica) umana a mers mult mai repede decat cea mentala.
  Daca facem o medie intre „varf” si „baza” eu zic ca inaltimea fizica a speciei bate in 1,60
  in timp ce media mentala nu prea o vad (nu are din ce) sa fi ajuns la 1 metru.
  S-a ajuns in zilele noastre la un concurs invers sariturii in inaltime.
  Desi Viata e un interminabil „maraton – stafeta”, in care preiei „stafeta” de la „al batran”
  (si cateva povete), iti faci norma ta de alergat si o predai copilului tau (daca ai)
  transmitandu-i povetele primite (daca le-ai bagat la cap) si inca cateva din ce s-o fi
  lipit apa de gasca, ca la un altfel, dar cam la fel de, „telefonul fara fir”, desi fiecare ar trebui
  sa ne vedem (prin analogie) ca pe acel alergator si sa realizam ca, dand o asa fuga nu mai
  ai timp nici sa ceri si nici forta sa dai.

  Sunt multi cei care nu realizeaza ca fotbalul (spre ex) il joci doar daca „stii jocul”, si ca odata
  stiindu-l il joci la fel (in ceea ce priveste „regula jocului” si daca il joci la campionatul scolii,
  si daca il joci la nivel satesc, comunal, judetean, divizia C, B sau A si tot la fel si la nivel
  international.
  Ce sa ceri, si cine sa iti dea? Sa te rogi de ai tai sa … ce? Sa te duca in brate? Sa te ridice
  sa poti da cu capul?
  Sa te rogi de ceilalti sa te lase? Sa terogi de ceilalti sa-i lase pe ai tai sa castige?
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  O sa fie greu, domnule Tismaneanu, daca nu castiga fdsn-ul, dar o sa fie infinit mai greu
  daca castiga. Sunt prea multi cei care tin sulita invers (cu varful proptit in pieptu-i si cu
  cotorul inspre platosele adversarilor.
  Sunt prea multi cei care n-au catadicsit sa invete a distinge intre abstract si concret, intre
  virtual si real, intre forma si fond, intre literal si literar, prea multi cei care nu doar ca sunt
  usor de dus cu pluta ci mai si vaslesc cu nadejde in folosul celui care-i duce sa ii vanda
  ca sclavi, convinsi fiind ca ii duce la libertate.
  Degeaba Verne s-a straduit sa coboare stacheta filozofiei pana la a o sari si un copil de
  15 ani, ca trebuie sa aiba „saritorul” 15 ani si la minte si nu doar la trup.
  Om vedea „scorul”. Indiferent de el, eu n-am sa uit vreodata acel ” ai invins?… continua;
  ai pierdut? … continua”. Ne-om vedea si dupa „potop”. Salutari.

 11. Pana la urma ironia suprema in acest articol este ca va scandalizeaza ideea de a fi perceput ca un „postac intelectual” al regimului basescu, ca ati fi scris „la norma” dar in acelasi timp considerati ca oricine va critica este „postac” al regimului ponta care scrie la norma…

 12. Toate televiziunile s-au grabit sa titreze „ICR a platit ZECE MII de Euro pe telefoanele lu` Tismaneanu” da nici una nu a mentionat ca e vorba de perioada 2010-2012. In doi ani sunt 24 de luni. Daca faci o socoata vezi ca suma asta colosala (pentru cei ce se uita la a3, RTV si OTV) devine oarecum normala cand e vorba de convorbiri SUA-Romania. Pun pariu ca nimeni nu face scandal pentru telefoanele ministrilor sau a celor din parlament.

  • Va multumesc pentru precizare. Telefonul era cu roaming, ceea ce ducea la costuri sporite, dar imi ingaduia contact permanent cu IICCMER si cu membrii Consiliului Stiintific (un organism international). Functia de presedinte al acestui Consiliu, numit prin HG de primul ministru, presupunea orientarea si coordonarea tuturor activitatilor stiintifice ale unui intreg institut. In acest timp, am continuat sa predau la University of Maryland si sa scriu. Viata mea, personala si profesionala, se desfasoara la Washington, nu la Bucuresti. Am terminat „The Devil in History”, cartea a aparut la University of California Press in septembrie 2012. Am sustinut cat am putut tinerii cercetatori din IICCMER. O voi face in continuare, indiferent de mizeriiile actuale declansate de regimul pontocratic. Pe scurt, sunt lucruri care trebuie precizate, chiar daca unii ma vor acuza de lipsa de modestie: eu am facut un serviciu cercetarii stiintifice oneste din Romania, nu invers. Ce-am obtinut in schimb, va las pe Dvs sa cantariti :)

 13. Revin, d-le Tismaneanu. Am multa rabdare. Nu mai stergeti comment-urile care nu va convin. Nu este un atac la persoana ci, daca vreti, un test de probitate morala. Asadar:

  Despre asta ce spuneti d-le Tismaneanu?

  http://www.observatorcultural.ro/Scrisoare-deschisa-domnului-Vladimir-Tismaneanu*articleID_27923-articles_details.html

  Daca tot puneti in discutie onestitatea si probitatea morala a unor oameni, nu ar trebui sa fiti un reper, un exemplu pozitiv? Altfel s-ar putea spune ca “rade ciob de oala sparta”. Discutati de profesionalism, etica, morala, demnitate … Le probati? Este un fapt concret la care am asistat. Nu o simpla afirmatie neprobata.

  Daca sunteti nevinovat/bine intentionat, unde este reactia? Sau … mea culpa?

  • Sunteti alaturi, chiar foarte alaturi, de subiectul articolului. Rog cititorii sa nu se lase prinsi in acest gen de deturnari. V-as sugera sa nu ma povatuiti ce sa fac si ce sa nu fac. Nu ne cunoastem. Ori poate ne cunoastem? Oricum, „teste de probitate morala” nu le dau cu Dvs. Ce va califica in acest sens? Initialele? :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro