vineri, aprilie 23, 2021

Argou de jurnaliști(5) Cartoful de canapea

Importată din slangul american prin traducerea lui ”couch potato”, expresia ”cartof de canapea” descrie ironic o persoană dependentă de televizor. În debutul unui articol de reclamă la canapele romantice, revista Femeia conturează personajul: În termeni largi, puteți asocia acest concept cu imaginea unui grăsan căruia maieul nu îi poate acoperi burta de mare ce e, care stă înconjurat de ambalaje de pufuleți și cutii goale de pizza, tolănit pe canapea, cu ochii roșii de la atâta bere și uitat la TV”. Consumul de televiziune rămâne ridicat în Europa, ceea ce îi îngrijorează pe sociologi și antropologi. O cercetare amplă desfășurată în 2012-2013 sub European Social Survey arată că britanicii, bulgarii, irlandezii, românii petrec peste 3 ore pe zi în fața televizorului, în proporții care depășesc 40% din public. Un studiu din 2013 al francezilor de la Médiamétrie, citat de AFP, situează România pe primul loc la consumul de programe tv, fiindcă românii stau zilnic în fața micului ecran nici mai mult nici mai puțin de 5 ore și jumătate. Media europeană, conform institutului francez, este de 3 ore și 55 de minute, în creștere cu 7 minute față de anul anterior. După noi vin grecii cu 4 ore 30 minute și Spania cu 4 ore 5 minute pe zi petrecute la televizor. Cercetătorii au concluzionat că țările afectate de criza economică produc cei mai mulți ”cartofi de canapea”.  Oamenii pierd timpul la televizor, afectați de șomaj, încercând să înțeleagă ce se întâmplă, sau pur și simplu evadând din cotidianul apăsător. Evenimentele sportive și divertismentul au dus pretutindeni la creșterea audienței. În 2012, de exemplu, în 16 țări de pe glob ”Vocea…” intra în top 10 al audiențelor, cum s-a întâmplat și la Pro TV cu ”Vocea României”.  Dar cartoful de canapea este adesea dependent și de seriale bune sau îndoielnice, în orice caz populare. ”Suleyman Magnificul” a magnetizat o bună parte din public în Bulgaria, Croaţia, România, Egipt, Rusia, Slovacia şi Ucraina. Americanii și chinezii nu rămân mai prejos: în 112 milioane de americani au urmărit finala Ligii profesioniste de fotbal american, iar în China 192 de milioane de persoane au privit la televizor Festivalul Primăverii, un eveniment cultural de amploare. Un studiu cantitativ realizat în 2012 de Mercury Research pe un eşantion de 646 de persoane din mediul urban cu vârste între 18-49 de ani, arată că 90% se uită zilnic la televizor,  în special la știri (85%), pentru a se relaxa (74%) sau pentru a învăța ceva (65%).

Potențial captiv, publicul pasiv de televiziune este mai ușor de manipulat decât publicul internaut sau cel al presei scrise. De aceea politicienii fac tot posibilul să controleze canale tv sau, cel puțin, să fie prezenți pe ecran. Internetul solicită participare, reacție rapidă, comunicare, dar, paradoxal, tocmai convergența mediilor a dus la creșterea audienței televiziunii. Că acum meciul sau emisiunea se urmărește pe tabletă sau pe IPhone, nu schimbă decât suportul.”Faptul că avem zeci sau poate chiar sute de canale de televiziune din care putem alege ce vrem să vizionăm ne dă falsa impresie că suntem liberi să privim ceea ce dorim. Fals! Nu facem altceva decât să alegem dintr-o listă de canale impuse… Și noi stăm ca niște cartofi de canapea în fața televizorului, crezându-ne informați, dându-ne deștepți, dar mustind de prostie și mirosind a fraieri manipulați. Iarba crește pe noi, metaforic vorbind, prindem rădăcini adânci în canapea, tot metaforic vorbind, râgâim a bere ieftină și mici expirați (aici nu mai e nicio metaforă), dar avem impresia că urmărim canalul favorit, că filtrăm tot ceea ce privim și auzim”, se comentează cu năduf pe blogul claudiusurmei.wordpress.com. Internetul generează și el cartofii săi de scaun rotativ. Britanicii sunt preocupați de dezvoltarea tinerei generații dependente de jocuri și Facebook. Din 1500 de copii între 6 și 15 ani întrebați, 15% nu au învățat să înoate,10% nu știu să meargă pe bicicletă și unul din 4 copii nu a alergat pe o distanță de 400 de metri. În schimb,  2/3 dețineau telefon mobil, iar jumătate navigau pe Internet, aveau cont pe rețele de socializare și erau fani ai jocurilor video, arată sondajul. În vreme ce guvernul britanic se gândește la măsuri concrete împotriva sedentarismului indus de televizor și de accesul la noile tehnologii, decidenții noștri din învățământ restrâng educația fizică din programa școlară, iar sălile și terenurile de sport construite la sate în perioadele electorale, spre bunăstarea clienților politici, dispar încet sub bălării.

Articol apărut în revista 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Oul sau gaina? Oamenii sunt prizonierii televizorului pentru ca nu au de munca, sau nu muncesc pentru ca televizorul e un drog pentru ei?

  2. „TV addict” este dependent de televizor… „Couch potato” este o persoană leneșă, care se mișcă puțin, și care petrece mult timp în fața televizorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Distrugerea ICR. Final de drum

Ce veste proastă - și ăsta e un understatement. De fapt, e o veste oribilă: s-a ajuns la cel mai prost scenariu...

Simptomele marilor europeni după 7 ani de Rusia în Ucraina

Acumularea militară rusă în estul Ucrainei este apreciată în diverse cercuri de expertiză occidentală...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro