luni, august 8, 2022

Argumentele pentru castitate

În scandalul promovării în școli a abstinenței sexuale până la căsătorie, cei care s-au ridicat împotriva acestei propuneri au folosit, în esență, două argumente: 1. valorizarea abstinenței s-ar ridica împotriva „evidențelor științifice”; 2. ea ar fi rodul unui „fundamentalism religios”. În opinia mea, primul argument nu are legătură cu realitatea, iar al doilea este un abuz conceptual. Să vedem de ce.

  • 1. Evidențele științifice merg în mod covârșitor în favoarea celor care promovează abstinența până la căsătorie. Mai întâi, cercetările sociologice au arătat o conexiune clară între viața sexuală premaritală și riscul disoluției familiale. În cel mai important studiu cu privire la comportamentul sexual din Statele Unite, National Health and Social Life Survey, desfășurat la Universitatea din Chicago, s-a descoperit că bărbații care au așteptat începerea vieții sexuale până la căsătorie au o rată a divorțului cu 63% mai mică, în vreme ce femeile înregistrează 76%. Cei care nu și-au păstrat castitatea au șanse mult mai mari de a fi infideli în căsnicie (Cf. Edward O. Laumann et al.,The Social Organization of Sexuality: Sexual Practices in the United States, Chicago: University of Chicago Press, 1994, p. 503) Un studiu din 2011 confirmă: există o clară legătură între frecvența divorțurilor și activitatea sexuală premaritală. Femeile care au avut prima experiență intimă în adolescență au o rată dublă a divorțului, în comparație cu cele care au amânat până la vârsta adultă. O concluzie șocantă este și că cele mai multe fete au declarat că prima lor experiență a fost parțial sau total împotriva voinței lor. (Cf. Anthony Paik, „Adolescent Sexuality and Risk of Marital Dissolution,” Journal of Marriage and Family 73 (2011): 472-485, p. 483, 484)

   Va exista și replica previzibilă: cum rămâne cu prevenirea sarcinii și a bolilor cu transmitere sexuală? Pentru primul aspect, datele sunt cunoscute: pilula contraceptivă are o rată de eșec de 9% într-un an, diafragma – 13%, prezervativul – 15%, iar spermicidele – 28% (Cf. Journal of the American Medical Association, 20 Octombrie 1999, Vol. 282, No. 15, 1405-1407). Iar un studiu al Universității Harvard a arătat că în statul Uganda rata infecțiilor cu HIV a scăzut dramatic în ultimele două decenii după ce abstinența și monogamia au fost promovate la nivelul politicilor educaționale, în vreme ce în Zimbabwe și Botswana, unde s-a mizat masiv pe promovarea prezervativului ca singura metodă de preveni epidemia HIV, nu s-a înregistrat niciun progres. S-a constatat că simpla bombardare a acestor state cu milioane de prezervative nu făcea decât să încurajeze promiscuitatea și schimbarea partenerilor, factori care, adăugați la rata de eșec a prezervativului, nu puteau să oprească epidemia. (Cf. Sarah Trafford. „Uganda Winning the Battle Against AIDS Using Abstinence.”, Culture and Family Institute, Iulie 2002).

    • 2. Acuzația de „fundamentalism religios” pleacă de la un reducționism facil. De fapt, argumentul pentru castitate înainte de căsătorie se poate construi plecând strict de la o filosofie a persoanei și de la metafizica legii naturale, fără a face apel la tradiții religioase. El sună așa: în centrul acțiunii mele trebuie să fie binele aproapelui, o persoană unică, irepetabilă, ireductibilă, a cărei corporalitate este legată în mod intrinsec de identitatea și împlinirea sa. Nu este indiferent ce fac cu trupul meu și al celuilalt pentru că ceea ce are loc la nivel biologic are consecințe la nivel afectiv și intelectual. Binele persoanei ține de integrarea tuturor acestor dimensiuni, iar fericirea nu se poate găsi decât în dăruirea totală, trup, inimă și minte, unei alte persoane, sărbătorind însăși alteritatea ei infinită și regăsindu-mă în aceasta.

     „Te iubesc pentru ceea ce ești și nu pentru ceea ce îmi oferi, dincolo de plăcere, boală și limitele tale! Este atât de bine că ești!” sună autentica declarație de iubire într-un registru al filosofiei personaliste. Sexualitatea, bună și minunată în sine, este dimensiunea care permite dăruirea reciprocă a două persoane de sex opus, spre bucuria erosului, uniune și aducerea în lume a altor persoane unice și ireductibile. Tocmai datorită acestei importanțe, nu ne putem folosi de ea fără a o integra în ansamblul persoanei, fără ca bărbatul și femeia să fi spus unul altuia un „Da” la nivelul afectiv și la nivel rațional. Ultimul dintre acestea este cel care decide: căci iubirea autentică nu există fără un „Da” spus persoanei de lângă mine, cu toată ființa mea, pentru toată viața. „Te iubesc și îți voi fi aproape indiferent de ce se va întâmpla, indiferent de cum vei arăta, indiferent de faptul că, mai devreme sau mai târziu, atracția și sentimentele vor dispărea, indiferent de ce vei face sau ce ți se va întâmpla”. Timpul și libertatea față de condiționări interioare și exterioare sunt elementele esențiale ale iubirii. Aceasta nu poate exista pe termen limitat și nu poate fi declarată cu condiții: „Te iubesc acum, dar mai vedem, dacă n-o să mai simt, asta e…” sau „Te iubesc, dacă faci așa și îmi oferi asta…” reprezintă niște afirmații lipsite de sens. Iar dăruirea sexuală nu poate avea loc pe deplin fără acest „Da” spus pentru tot restul vieții, ca act al rațiunii și voinței prin care eu mă dăruiesc binelui persoanei în mod necondiționat. Iar acest act e prezent doar în căsătorie.

     Cauzele eșecurilor descrise în statisticile de mai sus vin din această dăruire incompletă, în care două trupuri își spun „da”, fără ca inimile și mințile să fi participat. Castitatea premaritală este o școală în care se testează și se educă iubirea autentică, în care două persoane văd dacă pot să se dedice unul altuia în absența pasiunii care, în mod inevitabil, se va stinge în căsătorie. Când două persoane au confundat pasiunea cu iubirea și nu au lăsat-o pe cea de-a doua să crească, există mari șanse să se trezească la un moment dat ca și-au construit relația pe nimic. Iar despărțirea, drama personală și probabil și a copiilor vor bate la ușă.

     Concluzia este că promovarea castității în rândul tinerilor este o prioritate. În plus, nu este deloc o cauză pierdută. O cultură dominantă se poate schimba, iar cineva care și-a început viața sexuală nu este deloc pe o cale fără întoarcere, căci virginitatea sufletească se poate oricând recâștiga. Tinerii, în adâncul inimii, simt că ceva e în neregulă cu lumea în care trăim, intuiesc care este iubirea autentică și ce înseamnă să fii fericit. Tinerii sunt însetați nu de plăceri, consum și carieră, ci de puritate, eroism, dreptate, autenticitate și iubire totală. A le propune altceva înseamnă să le încalci demnitatea.

     Distribuie acest articol

     156 COMENTARII

     1. „Tinerii sunt însetați nu de plăceri, consum și carieră, ci de puritate, eroism, dreptate, autenticitate și iubire totală.”

      Cine poate vorbi in numele tinerilor? Fiecare poate vorbi in numele lui personal, iar eu cred ca tinerii ar fi mai degraba insetati de cunoastere si educatie. Sa le interzici lucrurile astea nu e prostie, ignoranta sau fundamentalism, ci de-a dreptul imoral si ilegal.

      • ”Cine poate vorbi în numele tinerilor ? ” -Un bătrân…
       Dar ar fi un răspuns prea facil și ușor de răstălmăcit.

      • Un tanar poate vorbi pentru tineri mai mult decat ONGurile cu 2 membri care fac tamtam in numele intregii societati si refuza sa accepte ca 90% din parinti gandesc altfel ca acele ONGuri.
       Problema, din ce vad eu, e ca talibanii secularismului iau foc numai daca se pune in discutie castitatea si/sau abstinenta. Nu e voie nici sa fie mentionata, nici amintita in teorie, nici macar ca discutie in clasa pentru tineri. Orice dezbatere pe aceasta tema declanseaza la ei reflexe pavloviene de ura.
       Talibanii secularismului nu vor dezbatere. Vor putere. Refuza in fond faptul ca in om exista si altceva decat biologie. Nu cunsoc termenii si nu pot face fata unei discutii pe plan moral sau spiritual. Ori e ca ei, ori nu se poate accepta. Nici nu citesc un text cu atentie. A Vara nu spune ca reteta unei casatorii fericite e castitatea, ci ca in casnicie e buna seriozitatea (care implica, intre multe altele, si asteptarea celuilalt, stapanirea trupului, respectul pentru actul procreerii si asumarea consecintelor sale) .

       • Meda, tu iti dai seama ce vorbesti? Cuvinte de genul „talibani” si „reflexe pavloviene de ura”? Desi personal am dubii referitor la cele 90% dintre parinti pomeniti de tine (pt. ca nu a existat o campie obiectiva pt. inscrierea sau nu a copiilor la clasa de religii), intrebarea e ce facem cu cei 10% ramasi? Tu iti dai seama ca discutia de baza nici macar nu e despre educatia sexuala a copiilor sau adolescentilor, ci despre educatie? Cine a pomenit cuvintul „sexual” in discutiile cu privire la schimbarile de programa propuse?
        Nu am nimic impotriva propovaduirii castitatii pina cind vrei tu, insa asta nu e IN LOC DE educatie despre sanatate, ok?
        Talibanca fundamentalist-ortodoxa esti tu, uitate in oglinda.

     2. Singurul lucru care contravine realității este insistența de a promova abstinența ÎN LOCUL educației sexuale, de parcă ar fi chestii opuse, de parcă prezența termenului ”sex” pe lângă educație îi încurajează pe copii să-l și facă. Promovarea castității nu este un lucru rău în sine (deși partea cu ”până la căsătorie” este ridicolă), însă acest lucru trebuie să se întâmple în paralel cu educația sexuală, nicidecum în locul.

      Și aș fi fost de acord că această campanie nu are nimic de a face cu fundamentalismul religios dacă în scrisoarea celor nu-mai-știu-câte ONG-uri s-ar fi propus ce ziceam mai sus, în loc să se bată câmpii cu grație despre cum homosexualii distrug tradițiile noastre sănătoase pășuniste și despre cum identititea de gen nu e o chestie koșer…

      Ca paranteză, nu știu câtă credibilitate au studiile realizate de Culture and Family Institute (o asociație afiliată Concerned Women for America, o organizație ultra-conservatoare al cărei scop declarat este ”to combat gay and lesbian civil rights”).

      • A vorbi elevilor despre sex din clasa a V-a sau mai devreme, presupune a le stârni curiozitatea și dorința de a încerca ceva (deja dacă vede filme cu teme erotice la tv., copilul vrea să experimenteze, pt. că el preia din comportamentul adulților, de aceea filmele pentru adulți sunt difuzate la ore târzii). Eu cred că este de ajuns să fie invitat un medic și să le vorbească tinerilor o dată pe semestru, timp de 3-4 ore despre igienă și despre contracepție – de la clasa a VIII-a sau a IX-a în sus asta, nu mai devreme…). Noi nu am avut nici atât, doar îndrumările sau exemplul părinților. Deci nu cred că trebuie să se facă din educația sexuală o materie de predat…despre ce să discuți un an întreg ?!….

      • Singurul lucru care contravine realitatii e insistenta cu care unii continua sa vorbeasca despre ALTCEVA decat subiectul discutiei. Abstinenta POATE sa nu fie in conflict cu „educatia sexuala”, si in mod normal nu e, dar poate si sa fie, in functie de CE CONTINE aceasta „educatie sexuala”. Asta e subiectul de fapt: ce contine.

       Deci daca nu sunt de acord cu impunerea ideologiei homosexuale asta ma face „fundamentalist religios”? Mi se pare ca „fund-amentalist” se potriveste mai bine celor care vor sa reduca la tacere, prin orice mijloace pe oricine nu e de acord cu comportamentul lor si vor sa mai faca si prozelitism in gradinite si scoli. Daca parintii dvs. n-ar fi fost „fundamentalisti”, poate n-am fi citit atatea comentarii inepte azi.

     3. “Evidențele științifice merg în mod covârșitor în favoarea celor care promovează abstinența până la căsătorie”

      Intreaba un indian de varsta ta de la tine din universitate cum e sa traiesti intr-o societate care te obliga, mai mult, te pazeste sa nu faci sex pana la casatorie, ca s-ar putea sa stie. Te lamureste el repede ce beneficii spirituale imense au anii de abstinenta impusa de societate in numele a nushe idealuri. Dar sa nu-i spui ca tu esti de acord cu cu ce fac aia acolo, ca poate iei cateva.

      • Si in acelasi timp as indemna autorul sa se uite la rata de violuri in India, unde „abstinenta pana la casatorie” este norma sociala, si barbatii nu se pot casatori pana cand nu pot plati pentru o mireasa.

       • Excelenta sugestie! Mai mult, eu i-as propune sa vada si care este (non)reactia autoritatilor indiene – cu exceptia unor cazuri care au scandalizat intreaga lume – la aceasta situatie. Chiar vrem si noi o astfel de atitudine, in care victima unui viol sa fie intampinata la politie cu intrebarea „Ce cautai in parc la ora aia, nu stiai ca poti fi violata”?

      • Nu asta spune autorul. Nu vorbeste de interdictie, ci de pluralism.
       Va rog sa ne dati un citat din Mosoiu sau din documente ale APOR in care se cere sa se interzica ceva.
       Solicitarea de interdictie vine de la legionarii secularismului.

       • Dati-mi un singur exemplu in articolu de fata, nu va pun sa cautati pe nu stiu unde cum faceti dvs, unde autorul vorbeste de pluralism.

        • Mie imi e f clar cine vrea dialog si accepta pe ceilalti si cine vrea o solutie buna la toate, impusa tuturor prin rice mijloace. Imi e suficient sa citesc acest articol si sa il compar cu vehementa si radicalismul articolului lui AT Patrascu.

      • Răspunsurile astea sunt aruncate în derâdere, fără niciun fel de preocupare pentru latura științifică. Păi până să vină omul acesta cu o prezentare elegantă, în care să aducă în discuție rezultatelor cercetărilor științifice, publicate în jurnale de specialitate, tot ce se auzea în spațiul public era că ideea de castitate este o idee religioasă învechită, fără niciun suport logic.
       După ce ați citit articolul și explicațiile logice, ați dat-o pe can-can. Povestea cu castitatea de la indieni nu are nimic de-a face cu spațiul românesc. Acolo sunt factori miltipli care conduc la situația pe care o reclamați. Dacă ați făcut studii (nu de genul „întrebă-l pe nu știu ce coleg indian), vă rog să ne trimiteți un link să vedem și noi concluziile. Dacă nu, atunci păstrați decența și nivelul de inteligență presupus de comentariile de pe contributors.ro

       • Autorul nu prezinta decat studiile stiintifice care ii sustin cazul si le ignora pe cele care ii distrug teoriile.

        Ca o contrapartida este articolul domnului Patrascu, care prezinta statistici devastatoare in privinta sexului adolescentilor.

        In loc de bagat capul in nisip, mai bine de confruntat realitatea cea care este, nu cea care credem noi ca ar trebui sa fie.

        Pana la urma si educatia sexuala comunista a fost conservatoare, cu sexul adolescentilor pedepsit si ascuns.

        Au fost alte rezultatele? Nenumarate adolescente au ramas gravide si in timpul comunismului, si bolile cu transmisie sexuala in floare.

       • Dl. Vasilică C, articolele in discutie nu tin seama si de cultul religios al respondentilor. Veti constata ca nu castitatea, ca optiune personala, a dusa la acele procente ci insasi indoctrinarea religioasa, adica interzicerea :)
        O intrebare pur personala, unde gasiti persoane fara experienta sexuala, pana la 30 ani, decat intr-o secta religioasa?
        Statistica te distruge ca om daca nu stii sa „o citesti”.

     4. Va multumesc mult Dle. Alin Vara pentru curajul si discernamintul cu care abordati aceasta problema. M-as bucura ca Dl Alexandru Toma Patrascu (impreuna cu fanii) sa aiba o tresarire de buna cuvinta si sa-si reconsidere macar zelul de a submina cinic reperele morale si principiile necesare dezvoltarii sanatoase a noilor generatii. Nici nu stiu ce ar trebui sa invoc mai degraba pentru aceasta: patriotismul sau faptul ca ”raul” esueaza invariabil si inevitabil in prostie lamentabila.

     5. Ma astept la o lupta la baioneta pe articolul respectiv, si sunt o gramada de studii stiintifice care contrazic autorul.

      Tinerii din ziua de azi nu se mai casatoresc asa de repede, si asta din multe motive, mult prea multe de le enumerat. Ce facem, ii lasam virgini pana la peste 30 de ani, cand hotarasc ei ca e vremea sa se adune la casa lor?

      Sunt multe argumente somatice care dovedesc ca se maturizeaza creierul pe la 26 de ani, nu mai devreme. Tinerii sub 26 de ani e dovedit stiintific ca isi asuma riscuri si nimic din ceea ce li se spune nu o sa se lipeasca prea usor.

      Indiferent de ce li se spune in scoala sau la biserica, cam ce trebuie sa se intample se intampla. Si atunci bazat pe conceptia autorului, sunt total nepregatiti.

      Nu mai spun ca sunt cazuri de hiper-sexualitate perfect documentate de psihiatri si psihologi, necesitand un debut sexual destul de timpuriu. Daca oamenii astia nu sunt pusi pe cale cum trebuie si li se introduc conceptele gresit in cap, pot ajunge la probleme psihologice grave sau chiar boli psihiatrice. Pentru cine a vazut filmul „Splendoare in iarba, stie ce spun”.

      Am fost produsul unei educatii sexuale comuniste precare si foarte conservatoare si viata mea a avut mult de suferit din cauza asta. Unele efecte dureaza si pana in ziua de azi.

      Fiind parjolit pe propria piele, nimic din ceea ce mi-ar spune un aderent al „castitatii pana la casatorie” nu mai valoreaza doi bani in ziua de azi.

       • Domnule AT,

        E chiar mai rau decat atat, insa sunt detalii extrem de private in care nu vreau sa intru.

        Pot sa spun decat ca am fost in pozitia in care lucrurile erau foarte diferite decat pareau la suprafata (cand esti invartit pe degete in folosul altuia foarte abil profitand chiar de convingerile tale spirituale).

        Stiti vorba ceea „In afara e vopsit gardul, si inauntru leopardul”

        • Sper doar sa nu fie o situatie de genul: ma plang de doctor ca nu a reusit tratamentul, cand eu de fapt nu am respectat prescriptia. Sau am respectat prescriptia, dar medicamentul pe care l-am cumparat era contrafacut de un sarlatan.

         • Chestia cu sarlatanii si prescriptiile lor de vraci inapoiati si otravitori se potriveste mai bine la un articol despre Mafia Be O Re si ce are aceasta de oferit unei societati cit de cit civilizate.

         • Domnule AT,

          Am mai scris un raspuns care vad ca nu a aparut.

          Recomandarile biblice au fost aplicate ca la carte in felul meu. Rezultatul – dezastruos.

          Inseamna ca teoria cu abstinenta pana la casatorie e total gresit. Nu merge pentru multi

          Stiti vorba ceea, mai bine magar sanatos decat cal raios.

      • Pledoaria tânărului domn Alin Varia demonstrează că înțelepciunea izvorăște din Cunoaștere și nu din nesfârșita confruntare dintre Eșec și Succes pe care o târăște după el Bătrânul.

       Îl felicit și eu, alături de alți comentatori de aici, pe autor. Micul său eseu este o bijuterie iar paragraful final expune cu claritate atât problema cât și soluția.

       Îmi permit să adaug câteva idei.
       Faptul că vreau să-mi încep viața sexuală la o vârstă nepotrivită cu mintea și fizicul meu este – cu certitudine – o gravă eroare iar eșecul pândește după colț.

       Primul commentator, Unu-2, ne reamintește că ”dragostea e oarbă” și pledează pentru acordarea de circumstanțe atenuante celui care comite eroarea despre care vorbim avertizându-ne totodată că nu avem dreptul să ne amestecăm.
       Însă, odată eroarea comisă, circumstanțele atenuante nu mai au nicio relevanță pentru că aici nu este în dezbatere o Judecată în fața unui Magistrat ci este un proces profund intim care privește trei entități: Eu, Ea și Noi Doi.
       În ceea ce-i privește pe Eu și pe Ea încă nu există posibilitatea de a interveni asupra evoluției procesului intim de autocunoaștere și autoevaluare care este declanșat de invadarea persoanei de către armatele lui Eros.

       A treia Entitate este cea pe care trebuie să o evaluăm, în interesul sănătății Societății în care vrem să trăim, de aceea avem atât dreptul cât și obligația să ne exprimăm părerile, experiențele personale.

       Nu știu în ce măsură în mileniile trecute din clipa în care ne-am acoperit goliciunea contribuția științei a acoperit și lipsurile de la etajul superior.

       Doar Artele au adus, în secolele care au trecut, o contribuție de neprețuit la soliditatea acestui fragil Bibelou de Porțelan care este cuplul Noi Doi care Ne Iubim pe care a fost clădită Catedrala Umanității.

       În acest început de secol insă tinerii sunt confruntați tot mai acut cu problema succesului în Societate cu mult înainte de a primi o Educație solidă iar Artele nu-și mai găsesc loc în această bătălie, nu mai reușesc să demonstreze că dețin arme redutabile pentru obținerea acestui success.

       Societatea însăși are probleme cu redefinirea sa la început de mileniu în condițiile dezlănțuirii acestui maelstrom al informațiilor WWW și a schimbărilor de paradigmă economice și politice.
       Nu este o surpriză că una dintre aceste probleme este scăparea de sub control a educației segmentului 14-18 ani care bate la poarta sexualității.

       Această poartă nu se va deschide complet decât dacă tânărul va fi însoțit de Cultura Omului Întreg.

       Iar acest întreg înglobează ”puritate, eroism, dreptate, autenticitate și iubire totală” așa cum bine observă domnul Alin Varia.
       Pur, nu Pueril.
       Eroism, nu Oportunism
       Dreptate, nu Hoție
       Autenticitate, nu Fariseism

       • In loc sa imi dati mie exemplu din Biblie sau mai stiu eu ce scriptura citati, mai bine mi-ati da un exemplu despre cum au lucrat „teoriile” astea pentru propria Dv viata.

        Ati fi mai credibil.

       • Domnule Popa, folositi un rationament circular: asa scrie in Biblie deci ar trebui sa facem ceea ce scrie in Biblie. Va anunt ca lipseste termenul mijlociu al silogismului!

      • „Tinerii din ziua de azi nu se mai casatoresc asa de repede”

       De ce s-ar casatori tinerii, daca pot avea tot ce tine de placere fara bataie de cap? Pentru niste responsabilitati in plus?

       „Ce facem, ii lasam virgini pana la peste 30 de ani, cand hotarasc ei ca e vremea sa se adune la casa lor?”

       Inca o data, pentru cei mai lenti la minte: nu obliga nimeni pe nimeni sa ramana vigin. E vorba de o recomandare. Ce fac ei e responsabilitatea lor si eventual a parintilor lor.

       Se pot casatori si la 20 de ani. Cele mai mari probleme ale societatii actuale vin din faptul ca se promoveaza placerea fara responsabilitate. Tot ce conteaza e sa te simti bine. Asta e definitia viciului. Majoritatea nu-si da seama ca e manipulata si spalata la creier in felul asta.

       „sunt o gramada de studii stiintifice care contrazic autorul.”

       Sunt asa multe… ca nu precizati niciunul.

       „Pentru cine a vazut filmul “Splendoare in iarba, stie ce spun”.”

       Cam asta e nivelul dvs. de „stiinta”.

       „Nu mai spun ca sunt cazuri de hiper-sexualitate perfect documentate de psihiatri si psihologi, necesitand un debut sexual destul de timpuriu. ”

       Sigur, sa lasam nebunii sa se manifeste, cleptomanii sa fure, criminalii sa omoare etc. Sa nu le stricam starea de confort.

       „Am fost produsul unei educatii sexuale comuniste precare si foarte conservatoare si viata mea a avut mult de suferit din cauza asta. Unele efecte dureaza si pana in ziua de azi.”

       Va compatimesc. Sunt citibile efectele.

       • Domnule,

        Nu ati dovedit nimic cu comentariul respectiv.

        Vreti mai multe studii, cititi articolul domnului Patrascu aparut recent, are bibliografie cat cuprinde.

        Problema Dv este ca priviti lumea cum ati vrea sa fie, nu cum e in realitate.

     6. Problema e urmatoarea:
      Fundamentalistii urmaresc promovarea castitatii IN LOCUL educatiei sexuale a tinerilor. Adica acestia sa nu primeasca educatie sexuala (pe care ei o considera propaganda pentru promiscuitate).
      Dar pe orice om rezonabil il intereseaza sanatatea si siguranta acelor tineri care nu sunt adeptii castitatii, indiferent daca este sau nu de acord cu ei. Si considera ca educatia sexuala este vitala.

     7. Cred ca se confunda niste termeni.

      Abstinenta e una si castitatea e alta.

      Abstinenta inseamna un soi de retinere in caz extrem abtinere totala care cel mai degraba duce la un soi de reprimare cel putin in legatura cu nevoile sexuale iar intr-un caz moderat inseamna pur si simplu un soi de moderatie, moderatie care in sine e un lucru bun priin aceea ca pe de o parte e necesara fiziologic pentru a nu slabi sistemul nervos, pe de alta parte energiile economisite se pot folosi in alta directie.

      Castitatea este cu totul si cu totul altceva si ea survine in mod spontan in momentul in care, prin constientizarea energiei sexuale, aceasta urca de la centrul sexual si este utilizata pentru intelegerea si rafinarea celorlalte aspecte ale fiintei umane, sfarsind in cele din urma sa se uneasca cu energia universala, in momentul in care iese prin crestetul capului. Utilizarea energiei sexuale in sex, e constientizata ca un fel de risipa, intrucat placerea de moment se realizeaza cu un consum prea mare de energie, pur si simplu nu merita.

      Dar nu se poate ajunge la castitate renuntand la sex pur si simplu. Omul este foarte legat de sex si instinctul sexual, energia se transforma treptat pe masura procesului de cunoastere interioara. Castitatea e rezultatul unui proces in care sexul, treptat, treptat scade in importanta in timp ce fiinta umana primeste tot mai mult din aceasta energie sexuala.

      Incercarea de a renunta la sex brusc si a spune, gata nu mai fac sex, e reprimare clara si mai devreme sau mai tarziu, corpul isi va cere drepturile.

       • Chiar daca ar fi asa, nu mi se pare condamnabil. Sublimarea energiei sexuale reprimate se face, pana la urma si la boxerii care, inainte de un meci important, nu au voie sa faca sex.

       • Domnule Gafencu,

        Faptul ca dumnevoastra nu credeti ca energia sexuala se poate folosi si la altceva decat la sex, nu cred ca ma face pe mine misan …

        Aici e daca vreti sa-i spunem asa problema subtila intre credinta si stiinta care ar fi rezolvata de experienta, experienta care daca nu o aveti, nu aveti cum sa stiti.

        • Domnule Vlad,

         Nu am contrazis cu nimic ceea ce spuneti.

         Ceea ce vroiam sa spun este ca MISA promoveaza sublimarea sexuala PRIN sex fara masura (cine a fost pe acolo stie ce spun).

         Insa e o limita si pentru asta. Da, in mod normal lipsa sexului duce la ceva creativitate. Insa lipsa sexului peste o anumita masura duce la pierdere mare de creativitate si productivitate.

         • Domnule Gafencu,

          Nu intelegeti ce spun … Ar fi foarte dificil sa purtam o discutie in directia asta … mai ales ca aveti niste convingeri formate, pe care sincer nu doresc sa vi le schimb.

          Toate cele bune si happy umpfing :)

        • @Vlad,

         Mi-au sublimat unii energia sexuala timp de noua luni cu un regim de efort fizic intens, da se pare ca tot nu era suficient asa ca-mi bagau si o doza de „sublimat de bromura” in ceai ;)

         • P.S. Sa nu mai spun ce-am „sublimat” eu cand m-au lasat la vatra – numai pisicile din cartier au ramas nesublimate, si asta doar ca nu le puteam prinde.
          In rest, programul era cam asa: sculat, spalat, mancat, „sublimat”, spalat, mancat, culcat, sculat, spalat, iesit in discoteca, „sublimat” etc. :)

     8. Aproape! Aproape … aproape dar nu chiar!

      Ad argumente stiintifice: Statisticile invocate (de ambele parti) nu sunt elocvente in sine. In ce priveste stabilitatea cuplurilor care isi incep viata sexuala abia odata cu casatoria, e posibil (recte: foarte probabil) ca aici sa fie vorba despre cupluri ale caror valori sunt oricum incompatibile cu valorile ce ar putea indemna alte cupluri sa isi schimbe partenerii de viata. De pilda, cele dintai ar putea avea, de pilda, valori crestine foarte puternice care le determina sa fie reticenti vis-a-vis de divort etc. Ergo, corelatia dintre stabilitatea cuplurilor ce nu au viata sexuala premaritala si rata divorturilor subsecventa e explicata de alt fenomen, nu de abstinenta premaritala. Evident, speculatia de mai sus nu infirma datele statistice prezentate. Ea arata doar ca aceste date, *asa cum sunt ele prezentate in articolul de mai sus*, nu ofera sprijin suficient tezei pe care isi propun sa o sustina. (Nu am de comentat asupra datelor privitoare la sanatatea sexuala, mai mult de a atrage atentia ca viabilitatea abstinentei in Uganda ar putea sa depinda de particularitati socio-culturale care sunt imposibil de replicat in alte parti.)

      Ad fundamentalism, jusnaturalism si moralitate sexuala: 1) Contra-argumentul e o ignoratio elenchi destul de transparenta. In dezbaterea mioritica, argumentul provine din *fundamentalism religios crestin*. E suficient sa parcurgi argumentele aduse de oficialii BOR, de asociatiile religioase care militeaza pentru abstinenta etc. E drept ca el ar putea avea alte surse, de exemplu o versiune de jusnaturalism (de inspiratie finnisiana oare? nu mi-e clar) de felul celei invocate de autor. Dar una e una si alta e alta.

      Da’ cum tentativa se pedepseste si se acorda si premii de participare, ce sa zic!? Felicitari autorului!

      • Domnule Mustafa,

       Cam pot sa va spun eu care e rezultatul „abstinentei pana la casatorie”. Stiu foarte multe cupluri care au urmat regula asta care au ajuns la divort in numai cativa ani de casatorie.

       Motivul este ca au fost intr-o relatie falsa de la bun inceput. Fara nici o experienta de viata, fara sa stie ce li se potriveste si ce nu, fara sa stie ce vor de la viata, samd. Aveau nevoi de sex ca de apa si s-au casatorit sa ajunga la el.

       Tinerii din ziua de azi au invatat toate astea si stiu ca un divort este foarte scump. De aceea prefera sa se casatoreasca destul de tarziu, cand au destula experienta de viata asupra a ceea ce vor de la viata si ce li se potriveste. Desi am vazut si destule cupluri care s-au casatorit dupa treizeci si au divortat inainte de patruzeci de ani, insa mult mai putine. In general cuplurile care se casatoresc dupa ce implinesc 30 de ani rezista destul de bine.

       • D-le Gafencu,

        Intru-totul de acord cu dvs., inclusiv pe baza experientei personale. Pe de alta parte, recunosc ca am motive anecdotice ca sa fiu de acord cu dvs. Data fiind pretentia de stiintificate a articolului, nu mi se pare corect sa le invoc. Asa ca prefer sa arat ca pretentia de stiintificitate (largo sensu, evident) pune in sarcina autorului onusuri argumentative pe care nu le onoreaza corespunzator.

     9. La punctul 1 aratati doar ca exista o corelatie intre activitatea sexuala prematura si divort. Vad doua probleme in acest argument. Una e ca porniti de la premisa ca viata familiala e mai presus de libertatea persoanei, ceea ce daca nu esti fundamentalist religios e discutabil. De cele mai multe ori lumea divorteaza pentru o viata mai buna, nu pentru o viata mai proasta. A doua e ca o corelatie nu implica o relatie de cauzalitate. (Si nefiind demonstrata o relatie de cauzalitate nu e clar ca prin promovarea castitatii se micsoreaza rata divorturilor, ba chiar relatii de cauzalitate complexe ar putea duce la situatia inversa.)

      La al doilea paragraf incercati sa insinuati ca educatia sexuala ar avea efect contrar celui vizat, pentru ca incurajand promiscuitatea cazurile de imbolnavire nu vor scadea, sau chiar vor creste. In primul rand mentionati un studiu asupra unor populatii cu o cultura si civilizatie mult diferite de a noastra, care au aflat pentru prima oara in viata lor de contraceptie. (Stiu, un studiu asupra unei populatii europene care sa va confirme argumentele e mai greu de gasit.) In al doilea rand, scopul educatiei de orice fel nu este exclusiv de a invata persoana sa evite pericolul. Instinctul de conservare il avem in comun cu animalele, noi mai obisnuim sa ne bucuram de libertate, de dezvoltare personala, de cautarea fericirii etc.

      La punctul 2 vreti sa raspundeti acuzatiei de fundamentalism religios cu impunerea unei viziuni idilice despre cum trebuie asumata sexualitatea. Asa ca ma indoiesc ca ati reusit.

      Iar finalul… „Concluzia este că promovarea castității în rândul tinerilor este o prioritate.” Concluzia cui? Prioritatea cui? „cineva care și-a început viața sexuală nu este deloc pe o cale fără întoarcere, căci virginitatea sufletească se poate oricând recâștiga” Ce usurare! „A le propune altceva [decat puritate, eroism, dreptate, autenticitate și iubire totală, adica, nu-i asa?, castitate, ca despre asta e vorba] înseamnă să le încalci demnitatea.” Nu, scoala nu isi propune sa scoata ingeri ci oameni educati, informati, liberi de prejudecati si indoctrinari si pregatiti pentru viata. Asta inseamna demnitate.

      • Domnule Alfred Singer, cred că autorul consideră Abstinența nu ca un panaceu ci ca pe o atitudine asumată liber și în cunoștință de cauză dând forță unei linii de atac în cadrul strategiei globale pentru educarea omului capabil de iubire totală.

       Eu cred că Iubirea Totală pe care o invocă Alin Vara poate fi înțeleasă ca o vibrație la unison a corzilor unei viori într-un accord armonios. Scuzați pleonasmul…

       Vibrația, pe lângă Forță și Elasticitate, cere Empatie.
       În acest context viața într-un cuplu armonios înseamnă Libertate și Demnitate în Doi.

       Vibrația, îl citez pe Alin: ”sună așa: în centrul acțiunii mele trebuie să fie binele aproapelui, o persoană unică, irepetabilă, ireductibilă, a cărei corporalitate este legată în mod intrinsec de identitatea și împlinirea sa. Nu este indiferent ce fac cu trupul meu și al celuilalt pentru că ceea ce are loc la nivel biologic are consecințe la nivel afectiv și intelectual. Binele persoanei ține de integrarea tuturor acestor dimensiuni, iar fericirea nu se poate găsi decât în dăruirea totală, trup, inimă și minte, unei alte persoane, sărbătorind însăși alteritatea ei infinită și regăsindu-mă în aceasta”.
       Domnule Alfred Singer, ați avea curajul să explicați, la lecția de Educație Sexuală a unui elev între 14 și 18 ani, acest complex de concepte ?

       Și totuși această frază a lui Alin conține și dezvăluirea relației de cauzalitate dintre sexul premarital și rata divorțurilor:
       consecințele la nivel afectiv și intelectual ale descoperirii faptului că ”noi doi nu ne potrivim”.

       De ce se face descoperirea prea târziu ? Nu pentru că ne-am culcat împreună prea devreme ci pentru că am făcut-o înainte de a fi pregătiți.

       Care trebuie să fie strategia acestei pregătiri este un alt subiect.

       Sexualitatea Umană este coloana vertebrală a Umanității iar Iubirea Totală este Inima ei.
       A lăsa Sexul la voia întâmplării este un semn de slăbiciune a Societății Umane.
       Iar o Societate slabă nu poate fi demnă.

     10. > cei care s-au ridicat împotriva acestei propuneri au folosit, în esență, două argumente: 1. valorizarea abstinenței s-ar ridica împotriva „evidențelor științifice”; 2. ea ar fi rodul unui „fundamentalism religios”.

      Înțelegi greșit sau prezentați în mod intenționat într-o manieră denaturată motivele împotrivirii unui larg segment al societății civile față de promovarea abstinenței în școli. Oamenii se împotrivesc promovării abstinenței în școli dintr-un motiv foarte simplu: nu funcționează.

      Educația sexuală, ca materie, are rostul de a informa tinerii privind sexualitatea, riscurile la care se supun având o viață sexuală activă, modalitățile în care se pot proteja de boli cu transmisie sexuală și de sarcini nedorite, ce înseamnă consensul și altele – astfel încât ei să poată să ia *decizii informate* privind propria lor viață.

      Oamenii care promovează abstinența nu fac asta. Ei nu vor să le dea tinerilor informațiile necesare astfel încât ei să poată lua, singuri, decizia pe care ei înșiși o consideră cea mai bună. Nu – oamenii care promovează abstinența vor să le impună tinerilor o decizie care nu e a lor – și ca să facă asta îi dezinformează în mod grosolan: exagerează riscurile, creează în mintea tinerilor ideea că sexul ar fi ceva rușinos sau murdar (în contrast cu „puritatea” căsătoriei), menționează metodele de contracepție doar ca să vorbească despre rata lor de eșec (nu și despre rata lor de succes – prezervativele au o rată de succes de 98% când sunt folosite la fiecare contact sexual; dacă se folosește „pilula de a doua zi” atunci când prezervativele se rup, rata de succes este practic de 100%), cultivă ură împotriva minorităților sexuale etc.

      În alte cuvinte, cei care vor să promoveze abstinența în școli nu vor să facă educație – vor să facă propagandă. Am toată certitudinea că dumneavoastră credeți sincer că valorile pe care le promovați le vor face viața mai bună tinerilor care au valorile respective. Nu contest că aveți intenții bune. Aveți. Toată lumea consideră că are intenții bune și că felul lor de viață e cel mai tare de la pâinea feliată încoace, dar rolul școlii nu este de a îndoctrina, ci de a educa. Rolul școlii este de a le da tinerilor *informația* de care aceștia au nevoie pentru a lua deciziile și de a-și asuma valorile pe care *ei* le consideră cele mai bune și cele mai potrivite lor, nu de a le băga pe gât valorile pe care diverși le consideră cele mai bune.

      Nu știu dacă promovarea abstinenței în școli este rodul unui „fundamentalism religios”, dar cu siguranță cei care promovează abstinența au un set de valori pe care vor cu orice preț să îl îndese pe gâtul tinerei generații, în loc să lase tânăra generație să își găsească informat propriile valori.

      Mai jos răspund la niște afirmații specifice, nu la considerente generale:

      > s-a descoperit că bărbații care au așteptat începerea vieții sexuale până la căsătorie au o rată a divorțului cu 63% mai mică, în vreme ce femeile înregistrează 76%
      > există o clară legătură între frecvența divorțurilor și activitatea sexuală pre-maritală.

      Corelația nu implică o relație de cauzalitate. Faptul că oamenii care nu fac sex înainte de căsătorie divorțează în proporție mai mică nu indică în niciun fel că dacă ne-am învăța tinerii să nu facă sex înainte de căsătorie, aceștia ar divorța mai puțin. Oamenii care își încep viața sexuală după căsătorie au, cred eu, un set tradițional de valori și pun preț pe ideile de „iubire pură” și „dedicare totală” – valorile astea îi determină să nu divorțeze într-o proporție atât de mare, nu faptul că nu au făcut sex înainte de căsătorie.

      În plus, nu subscriu ideii că divorțul ar fi întotdeauna un lucru rău, nici pentru individ, nici pentru societate în ansamblul ei. Există cazuri în care doi indivizi care s-au căsătorit își dau seama că pur și simplu nu se potrivesc, din varii motive (câteodată incompatibilitate sexuală; pe asta cum o descoperi înainte de căsătorie dacă nu faci sex cu viitorul partener?). Mie mi se pare absurd și de-a dreptul de rea-credință să pretinzi de la niște oameni care sunt fundamental incompatibili să își continue viața într-o mizerie spirituală doar de dragul ideii de „iubire pură” sau fiindcă și-au jurat „credință pe vecie” într-o ceremonie religioasă.

      > O concluzie șocantă este și că cele mai multe fete au declarat că prima lor experiență a fost parțial sau total împotriva voinței lor

      Ar fi onest intelectual dacă nu ați interpreta selectiv datele din studiile pe care le citați, spicuindu-le pe ce le care vă susțin argumentul și ignorându-le pe cele care nu vi-l susțin. Citez din rezultatele National Health and Social Life Survey (http://www.icpsr.umich.edu/icpsrweb/RCMD/studies/6647 – Frequencies.pdf):

      Întrebarea FVWHY („Why respondent had first vaginal intercourse?”) –79.1% „wanted at the time”, 17.4% „went along with it”, 2.5% „forced against will” (procentaje raportate la răspunsurile valide)

      FVFORCE4 („Did the respondent’s first vaginal intercourse involve threaths?”) – 0.6% „yes”, 98.3% „no”

      FVFORCE2 („„Did the respondent’s first vaginal intercourse involve physical force?” – 1.6% „yes”, 97.3% „no”

      • „Oamenii se împotrivesc promovării abstinenței în școli dintr-un motiv foarte simplu: nu funcționează.”

       Cum adica „nu functioneaza”? Raman tinerele insarcinate fara sa faca sex? Nu de asta se impotrivesc „oamenii”. Dupa cum se vede, ei nici nu prea au habar de argumente. Se impotrivesc pentru ca a fost promovat si adoptat libertinismul. Pentru ca intre a adera la un principiu si a face „ce-ti vine”, oamenii cu un caracter slab alega cea de-a doua varianta.

       Ce nu vrei sa functioneze, n-are cum sa functioneze. Un drogat nu se drogheaza pentru ca abstinenta de la droguri „nu functioneaza”. Nu functioneaza PENTRU EL, pentru ca e deja dependent. Ar fi functionat daca de la inceput s-ar fi gandit la asta si n-ar fi picat in plasa viciului. Acum spun ca „abstinenta nu functioneaza” si ca nu e bine sa le spui celor care nu s-au drogat ca cel mai bine e sa nu se drogheze deloc, pentru ca asta „nu functioneaza”. Trebuie DOAR sa fie invatati cum sa foloseasca siringi si ace noi. Asta vi se pare rational?

       „Educația sexuală, ca materie, are rostul de a informa tinerii privind sexualitate”

       Pentru a mia oara, nu s-a impotrivit nimeni „informarii” sau „educatiei”. Discutia este la ce varsta se face si mai ales CE CONTINE „informarea asta”. Disputa provine din faptul ca „educatia” asta sexuala e de fapt un cal troian pentru o anumita ideologie. In mod special a primit numele de „educatie” pentru ca daca se opune cineva, sa sara toti pe ei, ca nu sunt sanatosi la cap, ce om normal se opune „educatiei”?

       „Oamenii care promovează abstinența nu fac asta. Ei nu vor să le dea tinerilor informațiile necesare astfel încât ei să poată lua, singuri, decizia pe care ei înșiși o consideră cea mai bună. Nu – oamenii care promovează abstinența vor să le impună tinerilor o decizie care nu e a lor – și ca să facă asta îi dezinformează în mod grosolan: exagerează riscurile, creează în mintea tinerilor ideea că sexul ar fi ceva rușinos sau murdar (în contrast cu „puritatea” căsătoriei), ….”

       Aici deja incepeti sa aberati si sa va aratati adevarata fata.

       „În alte cuvinte, cei care vor să promoveze abstinența în școli nu vor să facă educație – vor să facă propagandă.’

       Hotul striga „hotul!”. Ia uitati-va la paradele gay care se fac in gradinite, in Occident. O sa pun niste link-uri intr-un comentariu separat, mai jos.

       „dar rolul școlii nu este de a îndoctrina, ci de a educa.”

       Tocmai asta e discutia. Ce „nenorocire” se poate intampla daca printr-o minune, vreun adolescent e „indoctrinat” de „propaganda” asta si se casatoreste virgin? Ce se poate intampla in schimb daca adopta propaganda dvs., duce o viata promiscua si confuza?

       „Rolul școlii este de a le da tinerilor *informația* de care aceștia au nevoie pentru a lua deciziile și de a-și asuma valorile pe care *ei* le consideră cele mai bune și cele mai potrivite lor, nu de a le băga pe gât valorile pe care diverși le consideră cele mai bune.”

       Cred ca parintii sunt mult mai indreptatiti sa transmita copiilor LOR valorile LOR, decat cei care fac propaganda unui stil de viata din care nu pot rezulta copii. Dvs. propuneti ca sa le fie bagate pe gat valorile DVS. Desigur, ce valorile dvs. sunt „informare”, iar tot ce se opune e „indoctrinare”. Nu cred ca sunteti prost. Doar necinstit.

       ” cu siguranță cei care promovează abstinența au un set de valori pe care vor cu orice preț să îl îndese pe gâtul tinerei generații, în loc să lase tânăra generație să își găsească informat propriile valori.”

       Cu siguranta mintiti. Educatia inseamna transmiterea unui set de valori. Nu exista educatie fara asta. Si dvs. vreti sa faceti acelasi lucru, deghizat in diverse formulari. Diferenta e ca valorile dvs. nu duc la nimic bun si n-aveti nici o dovada care sa dovedeasca contrariul, in afara de niste concluzii superficiale si fortate.

       „Corelația nu implică o relație de cauzalitate. ”

       Sigur ca nu. In afara de cazul in care va convine, cum ar fi falsele corelatii cu statisticile cu adolescentele insarcinate. Cand spuneti ca promovarea abstinentei e de fapt de vina pentru sarcinile nedorite si pentru bolile cu transmitere sexuala. Atunci uitati poezia cu corelatia.

       „Faptul că oamenii care nu fac sex înainte de căsătorie divorțează în proporție mai mică nu indică în niciun fel că dacă ne-am învăța tinerii să nu facă sex înainte de căsătorie, aceștia ar divorța mai puțin. Oamenii care își încep viața sexuală după căsătorie au, cred eu, un set tradițional de valori și pun preț pe ideile de „iubire pură” și „dedicare totală” – valorile astea îi determină să nu divorțeze într-o proporție atât de mare, nu faptul că nu au făcut sex înainte de căsătorie.”

       Va dati cu stangu’ in dreptu’. Pai abstinenta pana la casatorie face parte tocmai din setul ala de valori. N-a zis nimeni ca e singurul factor. Daca e asa, de ce va impotriviti atunci ca tinerilor sa li se prezinte aceste valori? Cum poti sa pui pret pe „iubire pura” si „dedicare totala” cand ai facut acelasi lucru cu inca 30 de persoane, ca sa te distrezi? Cu cat ai mai multi parteneri, cu atat iti scade capacitatea de a te atasa de un singur partener. Asta spune si psihologia.

       „Există cazuri în care doi indivizi care s-au căsătorit își dau seama că pur și simplu nu se potrivesc, din varii motive (câteodată incompatibilitate sexuală; pe asta cum o descoperi înainte de căsătorie dacă nu faci sex cu viitorul partener?)”

       Exista si exceptii, dar cum ai vrea sa functioneze o relatie, daca pornesti de la inceput cu gandul „daca nu-mi mai convine, divortez si-mi iau alta”? Pentru orice lucru bun trebuie sa muncesti. Potrivirea sexuala e supra-evaluata. Ceea ce conteaza e capacitatea de a iubi.

      • E simplu. Facem ca in feudalism: barbatul, nesatisfacut de nepotrivire, isi bate nevasta si-si cauta potrivire prin vecini, iar nevasta tace si inghite, fiindca ala e barbatul pe care i l-a dat Dumnezeu. :)

      • Tot din topor, vreti sa suneti ca intre pisicile de burlan nu se pune problema nepotrivirilor de caracter? Adica nepotrivirile de caracter vor fi evitate daca tinerii incep sa faca sex imediat ce le-o permite biologia, fara nici un fel de alte criterii?

       • Era vorba de alt „caracter”. Iar sexul intre cei doi indragostiti, inaintea casatoriei, poate ajuta la stabilirea potrivirii sau ne-potrivirii (sexuale). :)

        • Pai cum stim noi ce intelegeti dvs prin ‘carcater’ in diferite contexte? In biologia comportamentului ‘caracter’ inseamna un singur lucru, indiferent daca vorbim de comportamentul animalelor sau al oamenilor (la fel e si in genetica).

         • @Linco,

          Daca nu ati prins societatea socialista multilateral infomentata dati-mi voie sa va explic: pe vremurile acelea se divorta foarte greu iar majoritatea divorturilor se pronuntau pe motiv de „nepotrivire de caracter”. Sau altfel spus, sau el avea prea multa tarie de caracter in timp ce ea avea un caracter „retras”, sau el avea un caracter meschin in timp ce ea avea un „suflet larg”.

          Sper ca nu este necesar sa traduc :)

      • Mi-ati amintit de urmatoarea gluma:

       Inaintea unui zbor transpacific, stewardesa face instructajul de siguranta al calatorilor:
       – Iar daca amerizam fortat, gasiti in buzunaul scaunului din fata un spray anti-rechini
       O voce dintre pasageri:
       Si daca ne dam cu sprayul acela nu ne mai mananca rechinii?
       Stewardesa, usor fastacita:
       Ba da, doar ca va mesteca asa, mai in scarba

       Sa inteleaga fiecare ce doreste ;)

      • Deabia asta e cea mai intalnita obiectie. „Daca nu ne potrivim?”. Parca e in reclama aia, hai sa ii lasam sa se mai cunoasca. S-au cunoscut deja, o sa avem un nepotel!

       Pai eu stiu cupluri care se cunosc de ani buni, vreo 10 si dupa se cearta isi gasesc pe altcineva si se insoara/casatoresc intr-o luna. Asta ce sa inteleg? Ca nu mai vor sa stie de nimic?

       Si acum adevarul, asa cum iese el dintr-o vorba de data asta inteleapta: Nu te casatori cu cineva pentru cine este azi ci pentru cine vrea sa devina! Cine e casatorit o sa inteleaga… si tu si ea va schimbati, nu ramanem aceeasi indiferent cat ne potrivim acum. Daca nu avem aceleasi valori ce se intampla cu noi si copiii nostri? Se imbolnaveste unul si nu mai poate performa gata nu mai e tata, nu mai e iubit, nu mai e prieten? Asta ne invatam copiii?

       Eh… voi sa fiti sanatosi!

     11. Felicitari autorului pentru acest articol echilibrat. Este de admirat modalitatea in care sunt construite strict filosofic argumentele pentru castitate/virginitate (daca exista vreo distinctie, ea nu este decat conceptuala, in viata reala toata lumea „stie” instinctiv ca e vorba despre acelasi lucru), fara a face apel la vreo traditie religioasa.

      A devenit un loc comun in ziua de azi ca daramarea argumentelor de tip religios (care sunt argumente ce tin de credinta in valori si intr-o alta dimensiune decat cea masurabila stiintific) sa se faca in numele unor alte valori pretins mai „veridice” (sau mai „socialmente dezirabile”). Insa abstinenta inainte de casatorie nu tine exclusiv de un univers religios, dupa cum nici asa-zisul umanism modern nu are nevoie de o filosofie a lipsei lui Dumnezeu si se poate impaca si cu existenta lui (caci si asa Dumnezeu in care adeptii „umanismului” ii lasa in pace toata viata, si chiar si dupa moarte).

      Daca argumentele s-ar pastra strict la nivel de conflict intre valori, nu ar mai exista oameni care isi asuma triumfator un fel de politie a gandirii corecte care ii urmaresc pe altii sub acuzatia ca acestia din urma sunt „fanatici religiosi”. Parabla cu barna si paiul, desi apare intr-un text religios, este valabila si pentru cei care nu cred in Dumnezeu.

      Un text ca cel de fata arata cat de departe de echilibrul discursiv se pot plasa cei care condamna (principial!) argumentele pentru abstinenta doar pentru ca acestea sunt sustinute si de o traditie religioasa (ca si cum acest lucru le rapeste valoarea intrinseca). Cand vanezi peste tot „fanatisme religioase”, o oglinda este cel mai de pret lucru in casa….

      • @Cetățean, observația dumitale deschide, larg, o poartă care stă încuiată de secole, ascunsă de ochii vulgului și păzită cu strășnicie de cerberii religiei.

       Poarta aceasta ascunde diferența dintre conceptele de Virginitate și Castitate. O ascunde tocmai pentru ca vulgul să rămână cu ”știința” că reprezintă ”același lucru”.

       Vulgul rămâne cu Virginitatea.
       Castitatea este doar pentru cei aleși, cei care înțeleg ce este Libertatea și Demnitatea, cei care pricep care este diferența dintre Fericire și Iubire.

       Atunci când oamenii vor recăpăta posesia asupra Castității va fi exact ca atunci când au stăpânit Focul: atunci au învins Întunericul și Frigul acum vor învinge Ignoranța și Nefericirea.

       Ce nevoie ar mai fi de Religie după această din urmă Victorie ?

     12. Sex inainte de casatorie… Dar ce de este nevoie neaparat de casatorie?! Ce este aia casatorie? Ce este familia? Nu ne putem bucura de viata si de cei din jurul nostru fara hartii de la primarii si popi?!

      • bineinteles ca nu, e o prostie. Nu traim in Cetatea Soarelui. Avem nevoie unii de altii, iar responsabilitatea e inevitabila in aceste conditii. Don juanismul a fost tematizat atatia ani de satira occidentala, iar azi il intalnim sub forma de turism sexual, asociat hiperindividualismului, turboconsumerismului si hedonismului etc; oricum, nu-l poti pastra in zona de margine si sub critica sociala decat afirmand superioritatea casatoriei.
       Bun, in afara responsabilitatii, legaturile noastre unii cu altii se duc de rapa. E mai destept sa nu punem in discutie aceste capitole care tin de primarie, popi etc. Nu cred ca nevoia noastra de a ne bucura unii de altii e intrerupta sau mai mica asa. As afirma ca atunci cand aceasta dimensiune a umanului e deschisa spre Dumnezeu si societate, ea e intarita sau responsabilizata si imbogatita, nu diminuata; dimpotriva, sub anonimat, ea e mai saraca si inevitabil extrem de expusa. As putea argumenta si cu experienta mea in materie, dar nu e cazul.
       Cele bune

     13. N-ar fi mai bine ca in loc sa discutam despre „abstinenta”, „castitate”, „educatie sexuala” tinerii de ambele sexe sa treaca vreo doi ani pe la manastiri: similar,cam cum se facea stagiu militar inainte de 1989……..Nu-i asa ca Biserica Noastra Nationala ar face o educatie in spiritul crestinatatii noastre stramosesti !

      • Domnule Virgil,

       Fara a incerca sa par vulgar, inegalabilul nostru Creanga vroia sa se faca calugar si in Amintiri din Copilarie facea o aluzie foarte transparenta asupra unor „secrete calugaresti”, cu manastirile Secu (calugari) si Agapia (calugarite) fiind la distanta de un deal una de alta.

     14. Nici o masă fără pește oceanic. Pentru că un studiu a constatat beneficiile consumului de pește, nu e un motiv ca acesta să devină o obligație. Mai corectă mi se pare informarea clară, iar nu impunerea unei reguli de către vreo instanță autoinvestită cu competențe dictatoriale.
      În același mod, dacă studii arată că abstinența „până la căsătorie” e benefică, atunci tinerii trebuie informați, iar nu obligați sau îndoctrinați să o respecte.

      • N-a fost vorba de nici o obligatie, ci de promovare a unei recomandari.

       De obligatie vorbesc 4 categorii de oameni:

       -cei pe care nu-i duce capul si cand le spui ca ceva nu e bine, mintea lor echivaleaza asta cu o „contrangere”.

       -cei pe care nu-i duce capul sa vina cu alte argumente si incep cu refrenele despre popi

       -cei care citesc superficial si citesc mai ales comentariile celor 2 categorii de mai sus.

       -care vor cu buna stiinta sa distruga dezbaterea

     15. Citat din articol: „În scandalul promovării în școli a abstinenței sexuale până la căsătorie, cei care s-au ridicat împotriva acestei propuneri au folosit, în esență, două argumente: 1. valorizarea abstinenței s-ar ridica împotriva „evidențelor științifice”; 2. ea ar fi rodul unui „fundamentalism religios”.” Eu as mai adauga, cel putin, un punct 3: Traim intr-o lume in care suntem bombardati de informatii si tentatii, intr-o lume in care informatia circula cvasi-instantaneu, intr-o lume in care fetele au primul ciclu la 9-10 ani.

      Copiii „nu au voie” sa bea, sa fumeze, sa se drogheze. Nu se fumeaza, in scoli? Nu se imbata, adolescentii? Nu exista droguri, in scoli?

      Mie, treaba asta cu promovarea abstinentei in scoli mi se pare de o ipocrizie si de un anacronism fara margini. In primul rand, pentru ca „ne scapa de-o grija” – daca promovam abstinenta, scapam de „grija” de a face educatie sexuala copiilor. In al doilea rand, pentru ca neaga evidentele lumii de azi. Internetul e accesibil oricui, de pe un telefon. In orice clasa sau grup de copii vor exista cativa copii „precoce”, care vor fi, de facto, „profesori” de viata sexuala, pentru unii dintre copii.

      Dar, la nivel oficial, vom fi acoperiti. Din moment ce Statul propovaduieste abstinenta, s-a spalat pe maini de raspundere, iar cei ce nu raman casti pana la casatorie sunt doar „accidente” sau „anomalii”, pe care societatea le poate chiar infiera.

      Strutzul e o pasare, cu creier mic. Are o scuza, pentru ca-si baga capul in nisip. Oamenii n-au o scuza, pentru un astfel de comportament. Mai ales liderii de opinie si conducatorii.

      Nu pot sa inchei altfel decat cu o intrebare pentru toti „ingerii” ce propovaduiesc castitatea: Domnilor, doamenlor, v-ati pastrat virgini, pana la casatorie? Si, daca nu sunteti casatoriti, sunteti inca virgini?

      P.S. Am remarcat ca platforma contributors.ro a inceput sa elimine comentarii incomode, desi sunt scrise civilizat. Sunt curios daca acest comentariu va trece de „cerberii” platformei.

       • Nu apare in articol. Este punctul meu de vedere. Am inchis ghilimelele, dupa citatul din articol. Din punctul meu de vedere, promovarea abstinentei este, d.p.d.v. practic, cam ca runda I a loteriei bonurilor – mult zgomot, pentru rezultate indoielnice. A alege promovarea abstinentei in locul educatiei sexuale responsabile este ipocrit, inutil si, in ultima instanta, contraproductiv, zic eu.

      • In anumite grupuri este foarte cool sa fumezi, sa bei sau sa consumi droguri. Mi se pare ca de dragul discutiilor teoretice scapam din vedere niste fapte si tendinte. In Galati o minora de 14 ani racola fete si le plasa. Iata ce spune tipa:

       “Am început să umblu prin locuri unde ştiam eu că se adună trupa la o ţigară şi m-am interesat care dintre fete şi-o pune. Mi-a fost uşor să aflu, căci băieţii se dau tot timpul mari cu asta”

       Pe de alta parte, aveti si dvs dreptate, in orice “trupa” exista cate un trend setter.

       Dpmdv (ca parinte) mi se pare OK sa existe o alternativa la trendul cool si spiritul de turma al copiilor.

       De altfel, vad ca este vanturata ideea de “libertate de alegere”. Nu stiu pe unde este definita libertatea de alegere a copiilor :). Nu stiu ce parinte cu capul pe umeri are o relatie democrática, politically correct cu copilul sau si sunt curios ce parinte care isi vede fetita de 14 ani cu burta la gura spune: Felicitari! Stii ce este?

       Bine, acum depinde cum va fi (daca va fi) implementata ora asta de abstinenta (sau ce va fi…). Daca se transforma intr-o lucrare romaneasca va fi o simpla linie bugetara, nimic mai mult.

       • Bineinteles, nu e vorba de libera alegere a copilului sau de „democratie” in educarea unui copil. Pentru minor, trebuie sa decida parintii (sau tutorii), care sunt si responsabili pentru copilul respectiv.

        Se spune ca fructul oprit poate fi foarte tentant. Promovarea abstinentei in scoli nu va avea rezultate absolute. Din diverse motive, unii copii isi vor incepe viata sexuala. Pe ascuns, eventual incurajati de acel „trend-setter”, ferindu-se de parinti (fiindca la scoala li se spune ca fac ceva interzis).
        Ceea ce invata copiii la scoala se presupune ca-i pregateste pentru viata. Educatia sexuala RESPONSABILA, dupa o programa conceputa de specialisti competenti, poate pregati copiii pentru ce-i asteapta in viata, cred eu.
        Sunt destui cei care pun semnul egalitatii intre „educatie sexuala” si „liber la desfrau”. Eu nu-i inteleg pe acestia.

     16. Ca mama de fata adolescenta va spun: daca fata mea ar vrea sa se marite cu un barbat trecut de 25 de ani virgin i-as spune sa se gandeasca foarte, foarte bine. Daca barbatul ar avea in jur de 30 de ani i-as spune fetei mele sa caute altul. :)

      Intre obsesia pentru castitate si desfrau exista plaja foarte larga a sexualitatii sanatoase, care asigura echilibrul psihic si emotional. Obsesia castitatii are la baza spaima si oroarea de sexualitatea considerata ceva murdar si rau, iar asta este viziunea unei religiozitati fundamentaliste si, sper, vetuste. Rezultatul unor secole intregi de indoctrinare in sensul asta e o obsesie a sexului care acum se manifesta pe de o parte prin hipersexualizarea societatii si pe de alta parte prin incercari din astea disperate de a promova, iar, virginitatea ca valoarea morala.

      Adica vindem farduri pentu fetite de 5 ani si vrem sa le povestim celor de 16 ani ca e bine sa ramana caste pana-l gasesc pe printul cu care vor trai happily ever after. Baietilor li se vand masini cu sirene semidezbracate pe capota, dar ei sa invete ca trebuie sa fie virgini pana la insuratoare. Chiar nu vi se pare anormala treaba asta? Psihanalizabila?

      • Foarte corect. Ca in orice disputa, adversarii se imping unul pe celalalt in extreme si ajung, deseori, chiar sa se situeze in extreme. Sexualitatea sanatoasa de care amintiti este, evident, „uitata” de „ingerii virgini” ce vor sa impuna abstinenta, adolescentilor.

      • Va luptati impotiva unei viziuni asupra moralitatii sexuale care pana la generatia dumneavoastra era aproape unanim acceptata. Cu alte cuvinte, va luptati cu parintii dumneavoastra. Se pun cateva intrebari:
       Pe cine vreti sa psihanalizati, pe cei care cred in ea sau pe cei care vand farduri fetitelor si masini cu sirene baieteilor?
       Care e totusi explicatia dumneavoastra, naturalista, presupun, pentru aparitia ideii de abstinenta, inafara de „secole de indoctrinare”? Asta e o explicatie superficiala, pentru ca transmiterea oricaror principii morale de la o generatie la alta poate fi clasata ca o forma de indoctrinare.
       Care sunt motivele pentru care credeti ca conditiile care au dus la aparitia ideii de abstinenta nu mai sunt aplicabile?

       • Psihanalzibili sunt si cei care propaga ideologia castitatii, si cei care vand farduri fetitelor,
        Abstinenta propagata de religiile abrahamice (de altele nu spun ca nu am cunostintele necesare) este legata foarte strans de pozitia femeii in interiorul societatilor respective: femeia, la evrei, la musulmani si la crestinii „fundamentalisti” nu a fost niciodata egala barbatului. Valoarea ei era o valoare de obiect posedat de barbat si prin urmare era necesar sa intre in posesia „proprietarului” legitim intacta fiind. De asta o fata dezvirginata inainte de casatorie devenea paria pentru comunitate, pe cand unui barbat i se ierta foarte usor o asemenea alunecare.

        Acum e clar ca nu mai avem, in societatea occidentala, acele conditii. Femeia contribuie cot la cot cu barbatul la mersul societatii, produce ca si el, are aceleasi drepturi ca el, nu mai este supusa biologiei reproductive in masura in care era inainte de anticonceptionale, prin urmare isi poate trai sexualitatea cu totul altfel.

        Nu ma intelegeti gresit – nu sunt pentru sex la 13 ani, pentru schimbarea partenerilor ca pe ciorapi. Fiicei mele i-am spus mereu ca sexualitatea implinita merge mana in mana cu atasamentul emotional, cu iubirea, cu loialitatea si increderea, si ca nu trebuie considerata un fel de sport pe care-l practici oriunde, cu oricine. Dar la fel i-as fi spus si unui baiat, daca aveam baiat. Castitatea liber asumata isi are rolul ei benefic – atunci cand, din motive de absenta a partenerului sau medicale, „iei o pauza”, ori cand nu ai intalnit inca omul cu care sa traiesti o relatie implinita.

        Ceea ce mi se pare insa inaccetabil ca program educational impus de stat este sa faci din asumarea libera a unei castitati temporare o norma morala complet lipsita de nuante. Ar insemna sa ii inveti iar, chiar daca nu explicit, ca valoarea lor e legata de acest aspect, ca o fata care nu mai e virgina e inferioara uneia care e. Pentru ca sunt absolut convinsa ca in cazul baietilor lucrurile ar fi mult mai laxe. Si iar am ajunge la „fete cuminti cu care te insori, mama” si „curvele cu care te distrezi”.

        • Teoria dumneavoastra nu sta in picioare, pentru ca sexul inafara casatoriei este considerat la fel de imoral pentru fete si pentru baieti (cititi vechiul testament). Este adevarat ca are consecinte mult mai grave pentru fete, dar asta are de a face cu biologia, nu cu vreo asuprire. Asta face ca moralitatea sexuala traditionala sa fie de fapt in avantajul fetelor. Mi se pare clar din comentariul dumneavoastra ce va deranjeaza de fapt. Biologia ne-a adus pe lume femei si barbati, cu roluri care nu sunt interschimbabile decat intr-o rebeliune utopica impotriva naturii. Aceasta ideologie a rebeliunii este denuntata de APOR si promovata de ASUR. Daca vreti nuante, veti vrea sa contrabalansati teoriile de gen ale celei din urma cu realitatea expusa de prima.

      • @Nordwind

       Poate gaseste pe cineva de care se indragosteste … real, stiti acel sentiment sublim, candid, neviciat de niciun fel de atractie sexuala in care afectiunea, daruirea, dorinta sincera pentru binele celuilalt si nu in cele din urma increderea dau expresie bucuriei de a exista.

       • De ce considerați că atracția sexuală „viciază” (cuvântul dumneavoastră) sentimentul de iubire? De ce nu îl poate complementa și întări?

        • Pentru ca sexul implica satisfacerea unor nevoi personale prin intermediul celeilalte persoane, adica e nevoie de ea ca sa-ti satisfaci poftele, cu alte cuvinte o doza de posesivitate a carei finalitate nu este cealalta persoana. Automat asta viciaza procesul de iubire …

         • Aveți o viziune foarte nesănătoasă asupra sexului. Sexul nu e ceva ce o persoană face alteia pentru a-și satisface propriile nevoi, ci ceva ce două persoane fac *împreună* pentru a-și satisface fiecare în parte nevoile.

          Nu cred că putem ajunge la un numitor comun în discuția pe tema asta. Mi se pare că dumneavoastră vi s-a insuflat (sau ați căpătat) o imagine distorsionată și plină de încărcături morale negative despre sex și aveți impresia că încărcăturile morale respective sunt asociate însăși ideii de sex, când, de fapt, ele vă sunt asociate numai dumneavoastră.

          Sexul nu este și nu trebuie văzut ca o piedică în calea iubirii, ci doar ca o manieră de a manifesta iubirea (afecțiunea, dăruirea, dorința, încrederea – caracteristici pe care dumneavoastră le asociați iubirii – toate își au locul în actul sexual).

          • Cred ca dumnevoastra sunteti conditionat in directia asta … Nu cred ca e nici rau, nici bine e doar o etapa evolutiva in care va aflati …

          • @Vlad,

           Corect, cand va accede la etapa superioara va realiza ca sexul este ceva ce isi face fiecare singur! :)

      • Doamna Nordwind,

       Nu pot decat sa fie de acord cu Dv. Experienta mea de viata o confima. Mai acum vreo 10 ani am avut si eu de a face cu o virgina de peste 40 de ani. Nu din motive religioase din cate am putut intelege.

       Insa am vazut atatea probleme psihologice acolo, incat a trebuit sa stau deoparte de asa un odor.

       Ce sfat as da eu unui adolescent? I-as da sfatul sa nu inceapa ceva pentru care nu e pregatit.

       In general maturitatea incepe pe al 18 ani. La varsta aceea este major si nu mai cedeaza usor la peer pressure. I-as recomanda o viata sexuala ca parte a unui cuplu consolidat. Ma rog, poate alege si parteneri multipli, insa nu i-as recomanda sa fie lipsit de sinceritate. Promiscuitatea vine nu din prezenta unor parteneri multipli, ci din tendinta de a insela, de a ascunde, de a aparea altfel decat arata realitatea.

       Si i-as recomanda mai ales sa nu se casatoreasca cu prima persoana cu care este intr-o relatie serioasa. Casatoria e ceva foarte serios, si daca o faci fara sa fi pregatit pentru ea, e mult mai costisitoare chiar si decat o viata promiscua. E bine sa cunoasca multe persoane (nu neaparat si sexual) ca sa poate vedea ce i se potriveste si ce nu, ce poate sa faca si ce nu poate sa faca.

     17. Stimate Alin Vara, va respect punctul de vedere personal si, in masura in care va exprimati argumentele ca ceea ce sunt, respectiv o opinie, nu pot decat sa va multumesc ca ne-o impartasiti.
      Evident, daca textul dvs se vrea „calea” de urmat, deoarece sustinuta de statistici, insasi abordarea e alta si, in consecinta, interpretarea va diferi…inevitabil!
      De cand dateaza studiile la care faceti referinta cand afirmati ca :
      „Evidențele științifice merg în mod covârșitor în favoarea celor care promovează abstinența până la căsătorie.”?
      Eminentii lor autori sunt la curent cu realitatea societatilor contemporane, indiferent de gradul lor de civilizatie, in care tinerii – din varii motive, care nu tin toate de „desfrâu” ci, mai de graba, de situatia financiara :( – nu se mai casatoresc la varsta maturitatii sexuale, ci mult mai tarziu, sau niciodata ?
      V-ati intrebat de ce, in tari ca India sau RD Congo, violul cotidian reprezinta un flagel?
      Evident, exista solutii care functioneaza foarte bine pentru unii, dar nu pentru toti…asa e viata!
      Dvs spuneti ca „dăruirea sexuală nu poate avea loc pe deplin fără acest „Da” spus pentru tot restul vieții” si sunt convinsa ca este ceea ce resimtiti profund!
      Va imaginati, insa, dezastrul pe care aceste cuvinte il pot provoca in sufletul unei persoane infirme, sau al alteia „doar” complexate si frustrate, pentru ca nimeni, niciodata, n-a dorit-o alaturi pentru „tot restul vietii”? Esecului personal si amaraciunii, dvs ii propuneti perpetuitatea?
      Cred ca putem fi de acord ca natura umana a fost, este si va fi, mereu, acelasi subiect INEDIT de cercetare pentru cei care doresc sa-l aprofundeze. Dupa parerea mea deci, emiterea de concluzii irevocabile si universal valabile, mi se pare neapropriata sau, ca sa va citez, „un abuz conceptual”.

      • Cred ca e vaga distinctie intre modul in care autorul articolului si dumnevoastra folositi termenul de casatorie, chiar daca in esenta e vorba in final de oficializa legatura dintre cei doi si anume: autorul se refera la o legatura mai profunda ca baza a acestei „oficializari” accentul fiind in acest caz pe profunzime, pe cand la dumnevoastra accentul cade pe aspectul pecuniar al parteneriatului.

       O legatura profunda se poate oficia sau nu si in lipsa aspectelor pecuniare. O legatura preponderent pecuniara se va rezuma la factorul pecuniar. Oamenii opteaza pentru siguranta oferita de cadrul institutional tocmai din cauza ca lipseste profunzimea. Femeia in esenta se pune la adapostul legislatiei pentru a evita eventualele disgresiuni si a putea procrea in conditii de siguranta sporita :)

       Profunzimea transcende aspectele corporale ale existentei umane. Cred ca toata lumea il cunoaste pe Stephen Hawkins … Omul poate relationa si altfel decat sexual. Sexul si atractia sunt doar unul din modurile in care se poate realiza acest lucru. Internetul poate sparge barierele acestea si mai mult, cred ca cel putin aici pe Contributors interactionam intre noi si nu ne-am vazut, habar nu avem cum aratam si totusi asta nu face mai putin placuta aceasta experienta.

     18. Articolul este util in sensul descrierii influentei modelor nefaste. Cine stie cum s-a introdus fumatul la femei in SUA in anii 20 intelege ce spun. Azi moda s-a inversat si nu mai este de bon ton sa mai fumezi .
      Asadar sexul de la o varsta este liber , nu trebuie transformat in tabu dar nici elogiate excesele, adica sa nu devina un articol de moda de bon ton de cine este cel mai „popular ” intr-o gasca de tineri si nu numai..
      Adica este o optiune individuala dar care nu ar trebui sa tina de moda si de mentalitatea de turma.
      Usor de spus, dar greu de facut cu aceasta fiinta individualista dar si gregara in aceiasi masura care este omul.
      Numai bine si mai putin subiectivism

     19. Argumentele „stiintifice” folosite de autor sunt mai mult decat dubioase. De pilda, acesta citeaza un studiu Harvard mentionat intr-un articol publicat in Culture and Family Institute, studiu al carui date ar arata ca in Uganda, politicile de promovarea a abstinentei au avut rezultate extraordinare in lupta impotriva infectiilor cu HIV , in timp ce statele care s-au axat pe programe educationale care promoveaza folosirea prezervativului au inregistrat esecuri.

      Culture and Family Institute este afiliat organizatiei Concerned Women of America, o organizatie a carei misiune consta in promovarea si protejarea valorilor biblice. Nu e de mirare ca citeaza ce le convine.

      In realitate, studiile stiintifice reflecta o realitate mult mai complexa. In cazul Ugandei e important de retinut ca, in intervalul acoperit de articol au fost foarte multe alte schimbari atitudinale si comportamentale semnificative. Printre altele, a crescut foarte mult si rata folosirii prezervativului! Deci despre ce vorbim aici?

      • Fraza cu autorul „citeaza un studiu Harvard mentionat intr-un articol publicat in Culture and Family Institute… Culture and Family Institute este afiliat organizatiei Concerned Women of America, o organizatie a carei misiune consta in promovarea si protejarea valorilor biblice…” arata doar prejudecatile dvs, si nu are valoare stiintifica.
       Da, in dispretul culturii locale, ONU, cu bani din SUA, a incurajat modificarea comportamentelor sexuale in Uganda. Acolo si in alte parti din Africa, zoofilia nu era ceva socant si notiunea de ospitalitate includea frecvent servicii trupesti oferite musafirului de catre nevasta gazdei (notiunile de sot/sotie fiind definite mai „comunitar”, altfel decat in Europa cea infumurata).
       Politica in Uganda se numeste ABC, de la Abstinence, Being faithful, Condoms. Nu sugerati altceva, pentru ca radicalii secularisti vor sari in sus ca CIA si G.W.Busch au avut un plan sutire de a interzice sexul in Uganda.

       • Nu e prejudecata. E fapt. Daca mergeti pe site-ul organizatiei veti vedea ca misiunea lor declarata este ” to protect and promote Biblical values among all citizens — first through prayer, then education, and finally by influencing our society — thereby reversing the decline in moral values in our nation”.

         • „Prezumtia” de lipsa de obiectivitate se manifesta in faptul ca din 10 rezultate ale unui studiu stiintific tu vei selecta acel rezultat care iti convine, iar pe celelalte le vei ignora, doar ca sa dai o poleiala stiintifica convingerilor tale.

          • Pai nu asta ati spus.
           Ati spus ca sursa e dubioasa pt ca vine de la CWA, care e bazata pe principii biblice.
           Nu ati demonstrat ca CWA sau autorul a filtrat partinitor sursele sau statisticile.

     20. Interesant text, dar argumentul teologic e, nu stiu de ce, omis. Nu poti argumenta doar cu scaderea riscurilor de imbolnavire sau cu o speranta de fericire mai mare, cu conditia sa iti amani debutul sexual pana la casatorie; de fapt nu poti re/construi tipare culturale doar cu asa ceva, chiar si in cazul in care in lumea studiilor ar fi unanimitate pe subiect (dar nu e). In plus, nu vad de ce ar trebui cedat acest domeniu al umanului stiintei si concluziilor rational-pragmatice. Ratiunea trebuie sa ramana instrumentala, nu sa ne formeze valorile in calitate de metafizica. Si oricum nu prea e posibil sa generezi un astfel de model dincolo de raza de acoperire a bisericii: ratele de esec ale contraceptivelor sunt mici, daca am vazut bine, iar amanarea casatoriei pana dupa 30 de ani nu face decat sa complice situatia.
      Ce mi se pare ca afirma biserica este ca de vreme ce omul e creatia lui Dumnezeu, nici el (barbatii si femei, adica barbatii ptr femei si femeile ptr barbati), nici restul creatiei nu sunt obiecte de joaca. Or in afara institutiei casatoriei totul risca sa fie transformat in joaca. Oricum, cuvinte ca adulter sau curvie sunt teologice pe fond, nu simplu, etice, si descriu inclinatia spre joaca si autosuficienta a omului, ceea ce contravine si vocatiei lui de preot, si lui Dumnezeu: implica ca raportul cu creatia si cu semenii e un raport constituit de prezenta lui Dumnezeu, care penetreaza sacramental aceasta lume spre a o ridica dincolo de teritoriul fragmentarii si al mortii spre cel al vietii sau al destinului ei etern. Adulterul nu e atunci simpla etica, pentru ca el nu implica doar responsabilitatea fata semenul tau, ci participarea la viata divina cu acest segment sau dimensiune a umanului, prin intermediul tainei. A iesi din acest cadru prin adulter sau altceva asemanator inseamna a rupe legatura tainei si a institui suprematia omului in locul lui Dumnezeu.
      Absolut semnificativ, unii teologi ca John Zizioulas compara mariajul cu hirotonia episcopului, adica cu o activitate harismatica si un dar al Dumnezeu manifestate in slujiri in biserica.
      Cele bune

      • Domnule Balasoiu, chiar am dorit sa va mentionez numele intr-un comentariu dar nu mi s-a parut elegant s-o fac in absentia.

       Daca nu ma insel, argumentul dumneavoastra principal pentru predarea religiei in scoli a fost abordarea pluralista a realitatii/existentei, atat prin prisma paradigmei scientiste (predata in scoala) cat si prin a celei metafizice (oferita de religie), urmand ca elevii sa aleaga – la varsta alegerii, desigur – in cunostinta de cauza.
       Ei bine, mutatis mutandis aceasta este si pozitia mea in materie de sexualitate: consider ca ambele pozitii – abstinenta si educatia sexuala – trebuiesc prezentate, urmand ca tinerii sa-si aleaga calea.
       Si mi se pare chiar ciudat sa avem incredere in ei sa-si aleaga in cunostinta de cauza drumul spiritual in timp ce, la aceeasi varsta, nu le permitem isi aleaga tot in cunostinta de cauza comportamentul sexual.

      • „…de vreme ce omul e creatia lui Dumnezeu, nici el (barbatii si femei, adica barbatii ptr femei si femeile ptr barbati), nici restul creatiei nu sunt obiecte de joaca.” – dar „joaca” bine facuta este singura activitate fizica, care produce orgasm!
       Comparabil cu nimic altceva, decat poate cu apropierea de divin, prin detasarea momentana de corpul fizic, eu una, ma indoiesc ca „Altcineva” a creat aceasta experienta umana, unica!
       In nici un caz nu sunt de acord cu ideea ca D… ne-ar tenta („..si nu ne duce pe noi in ispita”- felicit Papa François pentru corectare!) ca sa ne incerce rabdarea sau sa ne testeze capacitatea de suferinta, e absurd!
       E adevarat ca pentru mine, D… nu este un tip sever, vesnic incruntat si in permanenta moralizator, ci eu Îl simt surazator si ingaduitor, vesel si generos, un tata iubitor care-mi ofera zilnic „pachete cadou” pe care eu, singura, trebuie sa le deschid!
       Nu-mi interzic nimic din ce-mi propune, singurul „moft” fiind „liberul meu arbitru”, adica daca vreau fac, daca nu, nu! Nimeni altcineva nu are dreptul sa se interpuna intre mine si EL!

       • Sincere felicitari pentru comentariu – extrem de pertinent si, cred eu, mai concordant cu spusele lui Dumnezeu decat incruntarile Bisericii.

        Iar daca unii se considera credinciosi, le recomand sa nu uite ce scrie in Genesa:

        27. Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut.
        28. Dumnezeu i-a binecuvantat si Dumnezeu le-a zis: „Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant.”

        Daca vede cineva aici vreo mentiune despre casatorie il rog cu respect sa-mi atraga atentia!

        • Pai nu inteleg ce vreti sa demonstrati cu acel citat biblic, decat ceea ce stiam. Dumnezeu a binecuvantat relatia dintre barbat si femeie, inclusiv cea de natura sexuala. Biserica nu e ‘incruntata’ in aceasta privinta. Daca asa credeti, e o problema de perceptie.

         Si acolo nu zice nimic de casatorie, insa prima minuna pe care a facut-o Iisus a fost la nunta din Caana Galileii, semn ca a binecuvantat nunta.

         • Aratati-mi, va rog, unde scrie in NT ca este necesara abstinenta pana la casatorie?

          N.B. Nu mai cenzurati comentarii intr-aiurea, va asigur ca ideile oricum vor trece!!

          • Este un paragraf din Sf Ap Pavel: „Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă. „(1 Corinteni 7:1-6)

           Deci : este bine ca omul să nu se atingă de femeie, deci abstinent

           Totusi: din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Evident se refera sa fie casatoriti, si sa nu desfraneze in afara casatoriei.

          • Interesant! De curiozitate, cum credeti ca v-ati nascut, v-a adus barza?
           Daca ne luam dupa Pavel idealul ar fi sa nu curvim iar specia umana sa dispara in cateva decenii – unde se vede cat de „adanc-stiutori” au fost sfintii apostoli. ;)

          • Ati dat-o in extreme. Daca se spune sa nu desfranezi asta inseamna sa nu mai faci sex deloc!? Nicidecum. Inseamna sa fie totul cu masura.
           Daca un nutritionist recomanda sa mancam echilibrat, asta nu inseamna ca interzice mancatul. :))
           Exagerati!

          • Si inca ceva. Daca sunt unii mai nabadaiosi si mai sexosi e tot din cauza unor practici sexuale deviate. Ex: parintii au facut sex in timpul sarcinii sau alaptarii. Si apoi se mira ca cei mici au apucaturi din frageda pruncie spre sexualitate precoce, gen atingeri nepotrivite sau chiar masturbare. Explicatia e ca se imbiba de prea mult testosteron inca din burta mamei, care evident e in exces sau trairile de natura sexuala ale mamei se imprima fatului. Copilul din momentul fecundarii are tot ce ii trebuie nu mai are nevoie de testonul din sperma.

           Si daca unii au patima asta a sexului nu inseamna ca asta e normal sau ca trebuie sa devina lege pt ceilalti sau ca e un cormportament normal asa cum fals se crede.

     21. Exista cateva argumente discutabile in articol, de pilda faptul ca % divorturilor e mai mare in cazul celor care au avut relatii sexuale inainte de casatorie. Nu neg rezultatele statisticilor respective.

      Insa – ar merita sondat ceva mai atent ce se intampla cu acel procent (mic) al celor care s-au pastrat ‘curati’ pana la casatorie. Intr-adevar, mai multi dintre ei nu divorteaza, fiindca nu au avut oportunitatea unei comparatii intre diferiti parteneri. Compatibilitatea nu este doar sexuala, ea poate avea multe alte valente. Multi dintre acestia sunt implicati in relatii strict functionale, adica o viata total neinteresanta, in care unicul scop e sa muncesti, sa cresti copii (pe care sa ii educi in acelasi mod) si in general sa faci ceea ce iti spune societatea, conducerea si biserica.

      Sustin educatia sexuala. Prezervativele sunt tot ceea ce (ne) trebuie. Vor fi totdeauna unii care ‘se vor abtine’ (din varii motive), dar nu ii vad in niciun fel mai buni sau mai rai decat ceilalti.

      • Ati auzit de tinerii care isi fac analize si le ies rezultate pozitive la HIV? Stiti care e prima lor reactie? „Nu se poate! M-am protejat!”

     22. pe bune? in anul 2015, la doua-zeci-si-ceva de ani (conform pozei), mai credeti in zane/mos craciun/doamne-doamne ?!?!?!
      viata sexuala a adolescentilor reprezinta o REALITATE, la care trebuie sa va adaptati instrumentele, pentru a DIMINUA consecintele negative, si atat!

      m-am oprit din lectura cand ati citat studiul din 2002 … mi-am dat seama ca mai aveti nevoie de cativa ani buni pana sa intelegeti unde va aflati cu problema pe care va faceti ca o studiati :)

      • Asa, asa,

       Pentru cei care propovaduiesc ca mijloacele de contraceptie nu sunt sigure le pot spune sa mai studieze.

       Exista dubla anticonceptie care nu am auzit sa dea gres. Adica folosirea atat a pastilelor anticoncpetionale de catre o femeie cat si a prezervativului de catre un barbat.

       Nu am auzit de nici un fel de sarcina nedorita in cazul asta. Unde nu merge unul, merge celalalt. Plus STD sunt eliminate.

     23. Initial, am dost foarte determinata sa postez un comentariu; dupa ce am citit cateva comentarii, m-am bucurat sa vad ca majoritatea imi impartasesc parerea, asa ca mi s-ar fi parut redundant sa comentez. Totusi, ar oferi o reprezentare mai reala a dimensiunilor relative ale celor doua ‘tabere’. Apreciez caracterul impaciuitor(revin) al articlolului, insa sunt de acord cu cei care sustin ca valoarea stiintifica e de documentat. O mica paranteza, folosirea ghilimelelor pentru „evidente stiintifice” mi-a ridicat de la inceput un semn de intrebare.
      Am spus caracter impaciuitor pt ca, din ce am citit, majoritatea articolelor pro abstinenta au iz funamentalist (si, surpriza, au legaturi – mai mult sau mai putin directe – cu a patra putere in stat, BOR).
      Un alt semn de intrebare mi l-au pus cei (sau cel) care sustine ca cei pro-alegere doresc indoctrinarea si nu sunt dispusi la dialog, ceea ce contrasteaza f mult cu ce am citit prin presa.
      Primul argument al autorului a avut foarte multe reactii si urmeaza inca una: in legatura cu relatia dintre divort si realtii pre-maritale, o alta explicatie este tocmai implinirea personala si constientizarea oportunitatilor individuale. O persoana care a prioritizat implinirea individuala in detrimentul valorilor/presiunilor sociale are tendinta sa fie mai critica si mai exigenta cu propriile asteptari si cele din partea altora. De asemenea, exista contagiunea sociala. Daca in sferele tale virginitatea si divortul sunt (mai) tabu, e o probabilitate mai mare sa-i lasi pe altii sa faca alegerile in locul tau.
      Exista un documentar (link mai jos), ‘Virgin Daughters’, despre neo-puritanismul in America, unde, in virtutea castitatii, fetele se casatoresc pe la 17 ani dupa doua luni de la cunoasterea viitorului partener. (https://www.youtube.com/watch?v=By06V53UPwM) Il recomand serios sustinatorilor ambelor puncte de vedere.
      In legatura cu concluzia, ‘Tinerii sunt însetați nu de plăceri, consum și carieră, ci de puritate, eroism, dreptate, autenticitate și iubire totală’, inteleg ca eroismul, dreptatea, autenticitatea se exclud mutual cu cariera, ceea ce face ca articolul sa fie un paradox: autorul, sustinator al valorilor pure, de cariera (si) jurnalist, sustin ca cele doua sunt funademnal incompatibile.

     24. Se pare ca exista din nou doua optiuni legate de educatia pentru sanatate ca disciplina in licee: cea care sa vizeze abrupt educatia sexuala si contraceptiva si cea care sa puna accentul pe educatia pentru valorile familiei. Cel mai democratic ar fi ca acestea sa fie introduse ca optionale si parintii sa opteze in cunostinta de cauza.

      • Domnule Dumitrache,

       Lupta asta pentru contraceptie si educatie sexuala aduce si forme aberante.

       Stiu un caz in SUA in care un senator american a dat in judecata statul american pe ObamaCare pentru ca asigurarea medicala a fiicelor lui acoperea contraceptia si vroia ca acoperirea respectiva sa fie eliminata din asigurarea lor pe motive religioase…

       Mare-i gradina…

       • Mi se pare perfect normal. Nu avem de ce sa platim din banii publici contraceptia pt ca nu toti o practicam. Unii dintre noi vrem sa ne crestem toti copiii care vin.

        • @iosifP Da’ unde am zis eu ca trebuie sa mi se creasca copiii din banii publici!? Sper ca nu va refereati la alocatii ca e o suma infima… o bataie de joc.
         Pe langa asta asigurarea medicala acopera cazurile de boala. Sarcina nu e o boala. ;)
         In primul rand banii ar trebui sa fie distribuiti celor cu adevarat bolnavi nu celor care se cordesc pe unde apuca si apoi au pretentia ca altii sa ii scoata pe ei din beleaua in care se baga singuri.

         „P.S. Si ma intreb de ce ar trebui sa platim din bani publici salariile preotilor, ca nu toti mergem la biserica?”

         Daca ati avea habar de istorie ati sti de ce se plateste 60% din salariile preotilor din banii publici… nu 100% cum lasati sa se inteleaga. Cuza a secularizat averile manastiresti si le-a trecut in proprietatea statului, iar in virtutea acestui fapt s-a anagajat sa plateasca salariile preotilor din bani publici.

         Sa se retrocedere terenurile si toate proprietatile luate si atunci n-o sa se mai plateasca din bani publici.

         PS: key fact: Cuza a fost mason, de aici si masurile anti-BOR

         • Pai poti sta acasa vreo doi ani in concediu „post-maternal” dupa fiecare copil? Pai asta cine crezi ca ti-l plateste, doamne-doamne?

          • Da, nu ma gandisem la concediul maternal pt. ca mi s-a parut de la sine inteles pt ca e vorba de SPRIJINIREA VIETII nu distrugerea unor fiinte nevinovate!

           Si daca nu mai dam concediu de maternitate atunci propun sa nu se mai acorde pensiile decat strict cat s-a cotizat in rest doar celor care au facut copii si sustin sistemul de pensii.

          • Si cum am spus sarcina NU E O BOALA deci nu are de ce sa fie acoperita de asigurarea medicala. Avortul este o practica care contravine juramantului lui Hipocrate care spune ca medicul trebuie sa protejeze si sa sustina viata. Iar anticonceptionalele la fel pt ca sunt avortive.

           Nu mi se pare corect pt nimeni sa sustina avortul. Orice om in viata nu a fost pus in situatie si deci si prin urmare nu ar trebui sa decida in privinta altora daca au drept sa se nasca ori ba. Asa cum Mantuitorul a facut ceea ce a predicat asa mi s-ar parea corect sa faca si cei care sustin astfel de idei. Ca sa poata vorbi despre avort ar trebui sa se sinucida inainte pt a vorbi in cunostiinta de cauza despre avort.. sau ma rog sa se lase ucisi. Si tot n-ar fi pe deplin corect pt. ca au avut sansa sa cunoasca viata de aici :D

          • @Mela,

           Nu este „de la sine inteles” ca trebuie sa stai acasa pe banii mei, sa iti educi copiii pe banii mei si, eventual, sa le asiguri ingrijire medicala pe banii mei.
           Doresti ca pensia sa fie platita in functie de contributie? Ei bine, eu sunt 100% de acord cu tine: sa imi dea statul contravaloarea contributiei platite si te asigur ca ma descurc (mai greu cu magistratii, fostii militari si… preotii, desigur).

           Iar daca veni vorba despre condamnarea masonilor de catre BOR, gandeste-te ca in aceeasi perioada BOR sustinea miscarea legionara: unde se vede cata baza se poate pune pe creierii „inaltilor” prelati (prea lati?).

          • @iosiP inaltii prelati sustineau miscarea legionara pt ca pe atunci nu se stia ca au facut si crime iar idealurile miscarii legionare pe atunci erau crestine.

           Cat despre copii dvs vedeti in ei niste consumatori de resurse. Uitati ca fiecare copil corect eduat de fapt aduce un plus de valoare societatii din care face parte si va fi viitor contribuabil la sistemul de pensii de care si dvs o sa beneficiati.

         • „Sa se retrocedere terenurile si toate proprietatile luate si atunci n-o sa se mai plateasca din bani publici.”

          1. Proprietatile manastiresti nationalizate erau inchinate manastirilor grecesti. Desigur, daca doriti sa ajutati Grecia sa iasa din impasul financiar, hai sa le restituim.

          2. Ce facem cu restituirea proprietatilor bisericii greco-catolice? Sau asta nu va preocupa, dupa ce BOR le-a „asimilat” cu ajutorul comunistilor iar acum refuza sa le retrocedeze?

          3. Da, am inteles, nu platesc 100% din salariile popilor (sa nu vorbim de veniturile nefiscalizate din nunti, botezuri si inmormantari) ci doar 60%. De ce ar trebui sa platesc acesti bani, atata timp cat nu merg la biserica? Intreb intrucat dumneavoastra va revoltati ca „trebuie” sa platiti avorturile, desi nu faceti avort. Prin urmare, de ce trebuie sa platesc eu salariul preotilor si constructia Cetedraleii Naucirii Neamului, in conditiile in care nu folosesc serviciile respective?

          P.S. Cuza a fost mason? Bun, si cu ce va deranjeaza acest lucru?

          • masona = satanist. Nu ma intereseaza cine ce mai crede si cum se mai DEZINFORMEAZA pe aceasta tema. Apartenența la masonerie a fost osândită de Biserica Ortodoxă în 1937, decizie reitarată chiar de curând. Membrii lojelor masonice au lucrat impotriva bisericii. precizarea ca Cuza a fost mason a fost pt a sti mai clar cu cine avem de-a face.

          • 1.Nu toate au fost grecesti. Si daca s-ar retroceda grecilor care ar fi problema? La urma urmei tot in proprietatea bisericii ar fi.:)
           2.Bisrericile greco-catolice s-au ‘asimilat’ si singure .. intrucat a scazut nr lor de la 7 sute mii la 2 sute mii in 2002. Din cate stiu acele biserici au fost initial ortodoxe si apoi facute greco-catolice. Prin retrocedarea lor catre BOR s-a dat inapoi ceea ce era de fapt si de drept al bisericii.
           3.Intrebarea se poate pune si invers: cu ce suntem noi de vina daca statul a nationalizat averile manastiresti?.. nu doriti preoti, biserica atunci sa se retocedeze proprietatile si totul o sa fie in regula.

     25. Pot sa inteleg o optiune religioasa sau morala. Fiecare are dreptul la asa ceva. Dar haide sa nu justificam „stiintific” lucrurile astea. OK, exista o corelatie intre castitate si scaderea divorturilor. Dar o corelatie intre doua marimi nu inseamna ca una o influenteaza pe cealalta, cele doua pot avea o cauza comuna : de exemplu faptul ca respectivele fenomene se petrec amandoua in familii cu educatie religioasa.

     26. 1. La ce varsta survin casatoriile acuma in societatile de cultura occidentala ?
      2. Care sunt cauzele divortialitatii in societatile de cultura occidentala ?
      3. Care sunt comportamentele sexuale alternative la lipsa prin autodeterminare a raportarilor sexuale coitale ?
      4. La ce varsta se instituie pubertatea in societatile de cultura occidentala?
      5. Care este proportia de crestini practicanti inrtre adolescentii din societatile de cultura occidentala?
      6. Care sunt argumentele nereligioase pentru abstinenta ?
      7. Care trebuie sa fie sterotipul de gen intr-o cultura si uzanta relatiilor intre adolescentii de sexe diferite care sa favorizeze abstinenta premaritala ?
      8. Care sunt modelele promovate prin cultura de masa favorabile comportamentului abtinent ?
      9. Care este statusul de gen al barbatilor si femeilor abstinente premarital cu excluziunea divortului?
      10. Care este statusul de gen favorizat in relatiile de grup ( potrivit cercetarilor americane) ?
      11. Care sunt culturile si religiile care prezent interzic relatiile sexuale premaritale si impun fecioria absoluta a femeilor la casatorie ?

      • Sa raspunda cei corecti politc. Eu nu sunt. Intrebarile astea pornesc de la o viziune ideologica, anume cea a corectitudinii politice actuale.

     27. Interesant articol, pe bune!
      Asta nu presupune sa fii si de acord, dar ati facut efortul de a argumenta cu studii si date statistice… aaa, ca unii le contesta, OK, ar trebui sa vina cu alte studii care spun contrariul, cu siguranta ca exista.
      As semnala o statistica a Eurostat
      http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Marriage_and_divorce_statistics
      Astia nu cred ca pot fi banuiti de partizanat.
      Ce vedem?
      1.Fewer marriages, more divorces
      „The crude marriage rate in the EU-28 declined from 7.9 marriages per 1 000 inhabitants in 1970 to 4.8 marriages per 1 000 inhabitants by 2008. Thus, a reduction of 3.1 marriages per 1 000 inhabitants occurred over nearly four decades, resulting from an overall decline of 39 % in the number of marriages. Marriages in the EU-28 became less stable, as reflected by the increase in the crude divorce rate, which doubled from 1.0 divorces per year per 1 000 inhabitants in 1970 to 2.0 divorces by 2010.”
      2.A rise in births outside marriage
      „The proportion of live births outside marriage increased across the EU-28 over recent decades, reflecting a change in the pattern of traditional family formation. A move away from the model of parenthood following marriage has led to children born outside of marriage — to couples in non-marital relationships or to single mothers — outnumbering those born inside marriages in several EU Member States.”
      „in 2012 extra-marital births accounted for the majority of live births in Estonia (58.4 %), Slovenia (57.6 %), Bulgaria (57.4 %), Sweden (54.5 %), Belgium (52.3 %) and Denmark (50.6 %), as well as in France in 2011 (55.8 %). An even higher proportion of live births outside of marriage was registered in Iceland (66.9 %).”
      3.Context
      „The family unit is a changing concept: what it means to be a member of a family and the expectations people have of family relationships vary with time and space, making it difficult to find a universally agreed and applied definition. Legal alternatives to marriage, like registered partnerships, have become more widespread and national legislation has developed to confer more rights to unmarried and same sex couple”
      Fara sa mai despic si eu firul in paispe spun doar ca teoria ca teoria, „practica” ne omoara. Ce sustineti dvs, si altii este practic imposibil, la modul practic. Oricat o scaldam cu teoria, oamenii se comporta altfel.

      • Oamenii fac intotdeauna ce vor. Ei sunt de vina ca nu respecta „teoria”. Solutia nu e sa modifici teoria dupa cei ce o incalca, pentru ca in scurt timp o sa ramai fara un reper obiectiv. Daca nu mentii „teoria”, tendinta este catre degradare, nu catre imbunatatire.

     28. Sunt convins ca intoarcerea la moravurile inceputului de sec XX si chiar ale sec XIX ar fi extrem de sanatoase.In esenta :
      1 . Sa nu fim ipocriti.Ideea este ca FEMEILE ,si NUMAI ELE ,sa -si pastreze viriginitatea.
      2. Barbatii(baietii tineri ,adolescenti) ar trebui sa stie,in momentul casatoriei,ce este acela SEX.Pentru aceasta ,LEGALIZAREA PROSTITUTIEI ar fi absolut normala si necesara.Mergi la bordel si gata.
      3. Orice s-ar spune si ,repet,oricat am fi de ipocriti,TOTI BARBATII ISI DORESC ca nevestele lor sa fi fost FETE MARI .Nu exista barbat care,in mintea lui, sa nu-si puna problema :oare ala de dinaintea mea a fost mai bun?I-o fi placut mai mult cu el?O fi fost singurul?Din acest punct de vedere sunt convins ca ,cel putin dpdv al partii masculine din cuplu,casatoria este mult mai linistita atunci cand stii ca ai fost primul barbat din viata sexuala a sotiei tale.
      In rest,un articol excelent!!

      • FeIicitari pentru comentariu, Domnule Bogdan! Chiar ati pus punctul pe i. Ma miram eu ca nici unul dintre comentatorii de sex masculin, chiar cei deja verificati ca fiind contra a tot ce inseamna valori crestine, au fost mult mai potoliti in luarile de pozitie si s-au referit doar la propriile lor traume ( nicidecum ale partenerelor ). Asa este, de fapt toti, dar absolut toti barbatii ar fi perfect de acord sa se veseleasca cu tot felul de domnisoare cat mai experimentate, dar sa-si ia doar nevasta virgina.

       • Prostii. N-a fost un criteriu virginitatea cand m-am insurat. Nu m-a interesat chestia asta. M-a interesat ca e femeia pe care o iubesc, cu care ma inteleg. Am considerat ca are dreptul la un trecut la fel ca mine.

        • Nu contest faptul ca exista si exceptii si e laudabil ca Dvs. sunteti una dintre ele. Rectific : nu absolut toti barbatii, ci asa, vreo 80% dintre ei isi doresc sotie virgina. In cazul in care, luati de valul amorului, se casatoresc totusi cu una ne-virgina, au grija ca in momentele grele ale relatiei de cuplu sa-i scoata ochii cu acest subiect. Am intalnit burlaci de 30 si de ani, care nu prea puteau ridica pretentii la cum aratau si la cat de ciudati si dificili erau, care nu concepeau ca viitoarea sotie sa fi fost atinsa de vreun alt barbat; dar si burlaci, tot de 30 si de ani, foarte ravniti si bine cotati ” pe piata ” ( si carora, vorba unui comentator de mai sus, numai pisicile le scapasera, ca erau prea beti sa le prinda ), care marturiseau ca nu ar suporta gandul sa ia de nevasta o femeie care fusese posedata ( ca sa nu zic altfel ) de un alt barbat si sa-l mai si intalneasca pe strada!

         • @Anna O,

          In nici un caz nu vorbiti pentru mine. Ceea ce apreciez eu la o femeie este sinceritatea si cinstea,

          Daca mai e si experimentata e un plus, nu un minus.

          Nu vedem padurea din cauza copacilor.

          Ce folos imi aduce mie una care se marita virgina, insa are probleme mari cu increderea in sine care duce la minciuna, manipularea situatiei, tras avantaje necuvenite, santaj in relatie si alte ca astea?

         • @Anna O,

          Imi cunosc sotia de 31 de ani si suntem casatoriti de 18 ani. Rastimp am fost ambii monogami, cu exceptia unor relatii accidentale pe timpul celor cinci ani cat am lipsit din tara (relatii despre care nu ne-am pus niciodata intrebari reciproce).
          Atunci cand ne-am cunoscut niciunul dintre noi nu era virgin, dar nici despre aceste aspecte n-am discutat vreodata.
          Prin urmare, va sugerez sa vorbiti despre ceea ce cunoasteti :)

      • Sa nu uitam ca Biserica Ortodoxa inseamna 95% barbati ( estimez ca manastirile de calugarite reprezinta 5%). Deci e normal ca Femeia si dorintele ei sa nu conteze. Corect, un fel de Ev Mediu Timpuriu.
       Chiar si acum, in anul 2015, o fata nevirgina care se spovedeste preotului primeste neintelegere. Femeile care folosesc masuri contraceptive primesc neintelegere. Femeile care aleg avortul primesc neintelegere, nu consiliere. Dar surpriza, barbatii sunt nepatati! Ca si cum femeile ar face aceste lucruri singure si nu din dragoste pentru vreun nevricos. Nu am auzit de nici un barbat „pedepsit” de Biserica pentru ca a dezvirginat in afara casatoriei o fata, pentru ca nu si-a protejat partenera si a impins-o la avort, pentru ca nu si-a recunoscut copilul in cadrul casatoriei.
       Daca barbatul ar fi barbat si si-ar iubi femeia, ar respecta alegerea ei si i-ar proteja chiar el insusi virginitatea pana la casatorie. Daca barbatul ar fi barbat si si-ar iubi femeia, ar proteja-o el insusi de sarcini nedorite. Daca un barbat ar fi barbat si si-ar iubi femeia, si-ar asuma paternitatea in cadrul unei familii, fara a impinge femeia catre avort. Dar …care barbati? Cei emasculati si asexuati care nu cunosc nimic despre sex si responsabilitate in cuplu?
       Nu am citit nici un rand cae sa spuna ceva despre responsabilitatea barbatului fata de sex, de femei si fata de copii. Doar interdictii fundamentaliste pentru femei.
       Din cate am inteles, o noua lege este deja aprobata in USA prin care tatal fiecarui copil nascut in afara casatoriilor este obligat sa isi asume copilul material dar si ca timp petrecut cu el. Tatii sunt fortati sa isi asume copiii conceputi, sa fie responsabili. La noi ce fac barbatii? Blameaza si pun interdictie femeilor.
       Halal barbati romani!

       • @Stefan,

        Din punct de vedere etic va dau dreptate, din punctul de vedere al realitatii insa va rog sa luati in calcul cate femei se vand sexual pentru avantaje materiale si cati barbati fac acest lucru.
        Iar daca una de-alde Monica Columbeanu a acceptat sa faca sex cu unul de-alde Irinel pentru avantaje materiale ma intreb sincer in ce consta „simetria sexuala” intre barbati si femei?

        Am lucrat vreo doua decenii pentru multinationale si va asigur ca unele colege avansau peste rand din motiv de „good looks” (si asta ca sa nu insinuez componenta de „good fucks”).

        Stiti cat castiga (oficial) un medic chirurg fata de cat castiga o fufa care apare pe trei sferturi dezgolita intr-un show TV? Stiti ca Monica Barladeanu se afla in manualele scolare in timp ce doctorul Alexandru Pesamosca (cel care a salvat zeci de mii de copii) nu este amintit in aceste manuale?

        Nu ma intelegeti gresit, sunt libertarian si accept ideea ca pretul este dictat de piata libera, dar daca femeile se promoveaza ca „marfa in viu” va rog sa-mi fie permis sa le tratez ca atare.

        P.S. Precizez urmatoarele: Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu,[2] aflată în curtea spitalului Marie Sklodovska-Curie (fostul Budimex) și președinte al Asociației „Așezământul social sfinții Martiri Brâncoveni”.

     29. Sunt o tanara studenta si stiu multi tineri, dintre care elevi, care gandesc la fel ca mine. Eu sustin castitatea din experienta propie, consider ca nu trebuie sa fim invatati cum sa facem pacate (contraceptia ca si avortul fiind mari pacate) iar aceasta „educatie sexuala” nu ne invata mai mult decat invatam in familie, din experienta de viata, sau cel mai important de la biserica, adica ce e si ce nu e moral asta daca nu suntem doar crestini ortodocsi cu numele.
      Nu consider ca suntem superiori oamenilor din trecut poate doar material am evoluat, dar moral suntem la pamant si va veni vremea sa platim pentru asta, daca nu in viata asta, in cealalta, asta pentru cine crede in Dumnezeu si se gandeste la rostul lui pe acest pamant.

      • Deci nu m-am inselat spunand ca (aproape) singurii sustinatori ai abstinentei sunt credinciosii!
       Dorina, sa nu ma intelegi gresit, apreciez decizia ta de a ramane casta doar ca din partea unei tinere educate – doar esti studenta – ma asteptam la alte argumente in afara clasicului „aza zice popa”.

      • Despre avort
       Este imaginabil ca o crestina ortodoxa de ~16 – 25 ani, celibatara si virgina, sa fie violata si sa ramana insarcinata? Presupun ca da!
       In acest caz, ramane valabila afirmatia ca avortul este un mare pacat?
       Daca da, care sunt variantele, conforme cu normele crestin ortodoxe, propuse de duhovnic?
       Prima, si cea mai des intalnita, este : victima obliga violatorul sa o ia de nevasta!
       Presupunand ca reuseste (amenintari, santaj, zestre, etc.), putem spune ca s-a evitat un mare pacat, avortul, sau ca s-au creat mai multe si mai grave?
       Alteori, daca parintii victimei sunt relativ tineri, copilul rezultat din viol este trecut pe numele lor, si toata lumea isi continua viata exemplara pe care o duceau inainte de „incident”.
       Ouff, am mai evitat un mare pacat! Oare?

       Despre contraceptia
       Este posibil ca 2 tineri – adevarat crestini ortodocsi, adica „nu doar cu numele”-, sa afle dupa casatorie ca unul dintre ei, virgin ca si celalalt, are SIDA (de la dentist, transfuzie, etc)?
       Raporturile sexuale ale cuplului, in aceste cazuri, impun utilizarea de metode contraceptive, pentru protejarea partenerului sanatos, dar si pentru evitarea unei sarcini, datorita riscului transmiterii virusului la prunc.

       Despre viata
       Actiune inutila nr 1 : sa te straduiesti sa separi cu forta binele de rau!
       Actiune inutila nr 2 : sa trasezi o linie perfect dreapta, de nedepasit pe parcursul vietii, intre ceea ce consideri, azi, bine si rau!

     30. Pentru cei care nu inteleg care e problema cu „educatia sexuala”, cateva lucruri:

      „Între 3 şi 6 noiembrie 2014, sociologul german Gabriele Kuby a venit în România pentru a-şi promova carte proaspăt lansată, Revoluţia sexuală globală: „Distrugerea libertăţii în numele libertăţii”

      Unii nu înţeleg ce este atât de rău să le vorbeşti copiilor despre sex la şcoală. Ce le-aţi spune acestora?

      Un copil sexualizat îşi pierde copilăria. Copilăria este prin definiţie o zonă în care copilul poate creşte şi se poate juca…Copilăria este asexuală. Iar familia are nevoie de o zonă nesexualizată. Sexul are loc între părinţi şi nicăieri altundeva în familie. Dacă această regulă cade, cade şi copilăria. Este de neimaginat ce se întâmplă în şcolile americane şi germane, în toate ţările occidentale. Dacă copii sunt obligaţi la şcoală să vorbească despre sexualitate, ceea ce se întâmplă deja, dacă se uită la desenele din manuale ( http://stiripentruviata.ro/venetia-povesti-cu-gay-pentru-copiii-de-gradinita/ ), care sunt obscene şi pornografice, îşi pierd simţul ruşinii. Aceasta este foarte necesar pentru orice om, absolut necesar! Chiar şi Sigmund Freud a spus că, dacă distrugi simţul ruşinii, nu mai poţi educa oamenii.

      Dacă ne împingem copiii în experienţe sexuale precoce, începând de la grădiniţă, dacă îi învăţăm contracepţia la şcoală şi îi pregătim pentru „prima dată”, tinerii, înainte de a se maturiza suficient încât să aibă drept de vot, vor avea o mulţime de experienţe dureroase. Şi vor începe să se îndoiască şi să-şi piardă capacitatea de a se mai ataşa de altă persoană. Ataşamentul este necesar pentru căsătorie, pentru familie. Dacă ai suferit mult înainte să împlineşti 18 sau chiar 20 de ani, îţi pierzi acest ideal: „Da, vreau să îmi găsesc pe cineva. Da, vreau să am o familie”. Pierzi acest lucru. Nu mai îndrăzneşti, nu mai crezi în asta.

      Aşadar, le distrugem abilitatea de a-şi întemeia o familie, ceea ce intră în contradicţie cu însăşi dorinţa tinerilor. Toate anchetele şi sondajele arată că tinerii au ca ideal de viaţă întemeierea unei familii. Iar generaţia noastră are datoria să îi facă capabili interior şi din punct de vedere psihologic pentru a forma o familie şi a-şi folosi sexualitatea în mod corect. În plus, bolile cu transmitere sexuală au explodat pretutindeni şi îi fac pe oameni infertili. Şi practicile homosexuale sunt asociate cu riscuri mari de sănătate. Ar trebui să prevenim tânăra generaţie în legătură cu riscurile, dar nu ni se permite, în timp ce cupluri homosexuale sunt invitate în şcoli (n.r.: să vorbească despre viaţa lor).”

      Si cateva link-uri utile pentru a vedea unde s-a ajuns in tarile mai „avansate”:

      http://stiripentruviata.ro/danemarca-propunere-pentru-introducerea-pornografiei-orele-de-educatie-sexuala/

      http://stiripentruviata.ro/nu-lipsa-educatiei-sexuale-ci-pornografia-determina-tinerii-sa-faca-sex-de-la-14-15-ani/

      http://www.ziuaveche.ro/international/externe/lectii-gay-in-gradinitele-britanice-17204.html

      http://www.culturavietii.ro/2015/06/18/suedia-parada-gay-la-gradinita/

      http://stiripentruviata.ro/ideologia-genului-de-la-gradinita/

      http://thefederalist.com/2015/05/29/virginia-school-district-to-ditch-biology-for-sexual-fluidity/

      http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/adio-%E2%80%9Cmama%E2%80%9D-si-%E2%80%9Ctata%E2%80%9D–englezii-vor-avea-trecut-in-pasapoarte-%E2%80%9Cparinte-1%E2%80%9D-si-%E2%80%9Cparinte-2%E2%80%9C-239733

      http://www.activenews.ro/prima-pagina/BAIETII-din-scolile-franceze-din-Nantes-sunt-invitati-sa-POARTE-FUSTA.-%E2%80%9EIn-cazul-acesta-FETELE-ar-trebui-sa-poarte-BARBA-38465

      http://clashdaily.com/2015/06/poed-parents-families-protest-the-forced-cross-dressing-of-schoolchildren/

      http://bindiribli.ro/2013/09/25/homofobie-sau-pedofilie/

      http://worldnewsdailyreport.com/belgium-to-lower-age-of-consent-to-13/

      http://www.onenewsnow.com/media/2015/06/17/childrens-cartoon-shows-gay-knight-marrying-older-man

      http://danielhammarberg.com/2015/01/swedish-state-tv-aired-video-clip-consisting-genitalia-childrens-program/

     31. Buna! Parerea mea este ca educatia sexuala trebuie sa fie neutra, sa nu promoveze in mod special niciuna dintre optiuni – castitatea sau inceperea vietii sexuale. Ea ar trebui sa fie o materie informativa in care sa se regaseasca informatii despre ce se intampla in timpul actului sexual cu corpul uman, ce se intampla in timpul sarcinii, care sunt riscurile si eventual beneficiile unei vieti sexuale active, cand este sanatos si cand este corpul pregatit pentru o asemenea experienta si, mai ales, de ce atunci si nu alta data, la ce sa se astepte o persoana in momentul in care urmeaza sa isi inceapa viata sexuala. Spun acest lucru datorita faptului ca am intalnit persoane speriate de experienta sexuala, persoane pe cale sa se casatoreasca, absolut terorizate de ceea ce urma sa se intample in noaptea nuntii. Consider ca aceasta experienta nu este una sanatoasa. Oamenii nu ar trebui sa fie terorizati de o experienta normala, naturala, intre doi oameni care, cel putin teoretic, se iubesc si isi doresc sa isi petreaca restul vietii impreuna. Tot pe aceasta idee, am intalnit oameni a caror casnicie a avut de suferit datorita lipsei interactiunii sexuale din cuplu, dupa casatorie, in conditiile in care si-au pastrat castitatea inainte. Prin acest lucru nu vreau sa sustin inceperea vietii sexuale inainte de casatorie, ci sa subliniez nevoia unei educatii sexuale sanatoase si corecte. Castitatea, la fel ca si inceperea vietii sexuale, este o optiune a individului care decide. Antrenarea acestei capacitati de decizie revine familiei si scolii in care individul este educat si nu orei de educatie sexuala. Oamenii ar trebui sa isi cunoasca corpul, sa isi formeze asteptari realiste si sa ia decizii informate si sanatoase cu privire la propriul corp. Pe de alta parte, nu sunt de acord cu blamarea sau criticarea celor care, dintr-un motiv sau altul, au luat decizia de a-si incepe viata sexuala inainte de casatorie. Acest lucru nu duce decat la ostracizarea lor, la accentuarea vinovatiei pe care multi dintre ei deja o resimt in legatura cu acest lucru, mai ales daca decizia nu a fost una foarte bine gandita. As putea propune sa ascultam inainte ce au de spus si sa incercam sa intelegem. Mentalitatile sunt diferite de la om la om, de la casa la casa pe aceeasi strada, de la cartier la cartier al aceluiasi oras, nu doar de la o zona geografica la alta sau de la o tara la alta. Adolescentii sunt manati deseori de impulsuri si influenta sociala este in mod deosebit puternica in aceasta perioada a vietii. Prin urmare, adolescentii iau deseori decizii influentati de trendul grupului in care isi petrec timpul, de schimbarile hormonale care au loc in corpul lor in aceasta perioada si de impulsul de moment. De aceea in acest moment al vietii este deosebit de importanta informarea lor cu privire la ce ii asteapta in materie de sex, mai ales luand in considerare modelele promovate astazi in societate si tipul de comportament incurajat.

      • Am uitat sa precizez faptul ca educatia sexuala nu trebuie sa inceapa in clasa a 2-a sau a 5-a, ci atunci cand statisticile arata ca copiii isi incep viata sexuala cel mai des. Momentul informarii trebuie sa se plieze pe realitatea romaneasca, nicidecum sa fie aleator, dupa cum cred anumite personaje ca ar trebui. Orice miscare trebuie facuta cu cap, bazata pe cercetare, nu pe pareri si opinii personale.

     LĂSAȚI UN MESAJ

     Please enter your comment!
     Please enter your name here

     Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

     Autor

     Alin Vara
     Eseist. Studii de istorie și teologie la București, Budapesta, Bonn și Roma. Ultimul volum publicat: Sensul martiriului. Între viața cu Hristos și neantul renunțării, Galaxia Gutenberg, 2017

     Carti noi

      

     A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

      

     Carti noi

     La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

      

     Carte recomandată

      

     Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

      

      

     Esential HotNews

     Top articole

     contributors.ro

     Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
     Contact: editor[at]contributors.ro