luni, mai 20, 2024

Aripioara noastră arsă

Arde Notre-Dame in Săptămîna Patimilor catolicilor. M-a emoționat solidaritatea reacțiilor (prin suferința și stupoarea lor – de la prieteni din listă, la figuri publice si mari ziare la site-uri de cultură, fotografie si film – ce emoționantă poate fi această unitate în impresie și reacție, unii și aceiași plîngînd pentru aceleași lucruri) și m-a mîhnit răceala cu care au inregistrat unii creștini acest dezastru francez. Am simțit la ei cumplita satisfacție mută: “Iată ce ți se întîmplă, Occidentule păcătos, Dumnezeu nu bate cu… Dumnezeu nu doarme wink”. Măi, mereu unii sunt pe o mînă cu Dumnezeu, de partea bună a afacerii cu cel de Sus, de data aceasta în cîrdășie cu Cel ce mistuie. Alții, de la ei din sufragerie pun la cale refacerea țesutului francez din temelii! Trebuie suflecate mînecile și eliminate minciuna, hoția și veninul! Pronto! No hai și pe cai! Pentru alții prilej să scoată în evidență că ortodocșii sunt mai barosani decît catolicii în termeni de credință. De parcă nu e și a noastră mistuirea aceea. Unii făcuseră un mare “X” pe catedrala Neamului, scriind cu marker “Next”. Alții, liniștiți că “Marea minciună e în declin și odată cu ea cad și simbolurile ei clădite pe suferința omului de rind. Așa trebuie să fie! Cu sau fără îndurerea ipocrită a 99% dintre noi.”

Vai nouă!

Mi-au venit in minte rîndurile despre nihilism din cartea lui Culianu, Gnozele dualiste ale Occidentului: “Cu siguranță credința creștină mai există pe ici-pe colo. Dar iubirea revărsată într-o astfel de lume nu mai este principiul eficient și operant al celor ce se întîmplă acum. Temeiul suprasensibil al lumii suprasensibile, luat ca realitate eficientă a întregului real, a ajuns ireal. Ceea ce mai înainte condiționa și determina, sub modul finalității și al măsurii lucrurilor, esența omului și-a pierdut puterea absolută și imediată de eficiență, această putere pretutindeni eficientă. Lumea suprasensibilă a finalităților și a măsurilor nu mai trezește și nu mai suportă viața. Iată înțelesul metafizic al vorbei Dumnezeu a murit.”

O durere amară, cum numai durerea spiritului poate fi, și sentimentul cumplit că am pășit cu adevărat în eră post-creștină. Dumnezeu e o haină foarte veche pe care lumea de astăzi nu o mai îmbracă. Dumnezeu nu le mai vine. El poate fi privit cu indulgență, cu melancolie, cu cinism sau cu dispreț nesfîrșit. Eliberarea (în neant) a omului s-a petrecut. Oamenii sunt în sfîrșit raționali.

Aseară, în timp ce priveam în continuu la imaginile tulburătoare, la căderea turlei spiralate, la francezii ingenuncheați cîntind Ave Maria, simțind (așa cum spuneau mulți) doliul, ca și cum cineva drag mi-a murit, a venit Irina să îi citesc iar din doctorul Aumădoare, fiindcă era ora ei de culcare. I-am zis să deschida la ce capitol dorește și a deschis la primul. Și am tot citit pînă am ajuns la “Doctorul Aumădoare la lucru”, unde zi de zi, veneau fel de fel de animale bolnave: vulpi, iepuri de casă, foci, măgari, pui de cămilă, pe unele le durea burta, pe altele dinții și tuturor doctorul le dădea doctorii și toate se înzdrăveneau numaidecît. Și ce sa vezi, că odată a venit un fluturaș trist spunînd că “aripioara și-a ars la lumînare”, “ajută-mă, doctore Aumădoare, căci aripioara tare mă doare”. Și doctorului i se făcu milă de fluturaș și îl luă in palmă ca să îi cerceteze aripioara arsă zicindu-i: “Nu te întrista, fluturaș! Șezi colea pe scăunaș: Eu ți-oi coase din mătasă o aripioară frumoasă, nou-nouță, tot micuță și pestriță”. Apoi doctorul se duse in camera vecină și aduse din maldărul de petice de catifea, atlas, bumbac, unul albastru-deschis cu picățele purpurii și numaidecît croi din el cu foarfecele o “aripioară de toată mindrețea”. Zbură și te veselește, dar de flăcări te ferește!

Și sigur că in mintea mea doctorul Aumădoare și aripioara arsă s-au amestecat cu Doctorul din Filocalia: “Dar marele doctor este aproape de cei ce se ostenesc. El poartă neputinţele noastre şi cu rana Sa ne-a tămăduit şi ne tămăduieşte. De faţă este şi acum, punându-şi leacurile sale mântuitoare.”

De față este și acum, în fața aripioarei noastre arse din Paris. Să mă iertați, dar în astfel de clipe simt cel mai tare că Dumnezeu există. Insă nu după chipul, concurențialitatea și resentimentele noastre, ci după tainica Lui voie

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. Ganduri de mult bun simt.. si cu adevarat crestine. Dincolo de orice dihotomie sau mai bine zis dihonie dintre crestini si crestini sau crestini/necrestini..e vorba de un simbol al identitatii noastre umane… Mi-a facut mare placere sa va citesc in aceasta dimineata !

 2. Zuper!
  Multa, multa ,multa solidaritate! Si sentimente ! si adeziuni , si grupuri de sprijin pe facebook..streem-uri online cu circul….selfiuri cu Macaron…
  Pompieri canci!
  Sena la 100 de metri….avioane , helicoptere pentru stingerea incendiilor de vegetatie…canci.
  Organizare de santier cu lucrari de dulgherie , fara linii de stingere a incendiilor instalate ,in site…
  Cred ca s-a autoaprins singura vazand atata impostura si corectitudine politica , in pastisa care a ajuns sa fie Franta in 2019.

 3. Nu lucrurile ci oamenii trebuie iubiti, lucrurile trebuie folosite. Emotia indusa cu ajutorul televizorului nu este nici credinta, nici iubire, ci doar psihologie aplicata prin unghiuri potrivite de filmare. Trebuie o justa masura in toate – s-a intamplat un accident nefericit, nu o tragedie.

 4. Ma bucura si ma intristeaza articolul dvs, dna Andrada, ma bucura ca nu ati pierdut optimismul in aceste momente cumplite pentru spiritualitate, dar ma intristeaza perspectiva pesimista a veacului acesta secularist. Si eu ca si dvs consider ca nu Dumnezeu si-a intors fata de la noi, ci ca noi ne-am intors fata de la EL. Si asta e cel mai cumplit lucru care ma doare si ma intristeaza. Am sa exemplific acest fapt. Sfintii Parinti au spus inca de la inceputul crestinismului ca omul este creatia lui Dumnezeu, ba chiar ca este facut dupa chipul lui Dumnezeu si ca el este dator sa caute asemanarea cu Dumnezeu. Cu toate acestea nimeni nu a putut sa identifice chipul lui Dumnezeu din mintea noastra, caci cu siguranta la minte si nu la trup se refereau Sfintii Parinti atunci cand aveau in vedere chipul lui Dumnezeu. S-au facut diverse speculatii, s-au dat o suma de talcuiri despre acest lucru dar niciuna nu a aparut ca definitiva, ca absoluta. Inca se mai cauta raspuns, teologii inca poarta discutii lungi si intortocheate despre acest subiect. Iata, insa, ca savantii nostrii, un fel de teologi seculari ai zilelor noastre, nu mai iau in discutie spiritul, ci analizeaza „rational” mintea omului, cu cele mai noi si aprofundate notiuni de psihologie, psihanaliza, neurologie, precum si alte ramuri inalte ale stiintei creierului, si ce credeti ca au „descoperit” ei? Chipul lui Dumnezeu in noi? Nu, nici vorba, au facut cea mai „inalta descoperire” a modernitatii: chipul sexului in mintea omului. Ca, adica, identitatea sexuala a omului nu e data de ceea ce se afla sub burta, ci de acel chip al sexului din capul sau si caruia trebuie sa i se „inchine”. Si o data cu aceasta „magnifica” descoperire a mintii „luminate” a omului modern a inceput sa infiinteze o noua religie, religia LGBTIQ…XYZ, propagata cu impetuozitate si mult aplomb de catre mintile cele mai „luminate”, „rationale” si „progresiste” ale vremii. Si ca lecrurile sa fie clare si definitive, ea, aceasta noua religie, se preda inca de la gradinite si scoli primare in statele cele mai „evoluate” si cu standardele cele mai ridicate. Asa ca dna Andrada eu ma bucur ca fiica dvs inca mai are parte de povesti cu doctorul Aumadoare si nu e supusa la aceasta noua religie a iluminatilor, dar oare cat timp o mai puteti feri de ea, cand asaltul acesteia se face cu tot mai mare forta si finantare? Eu sper ca la noi sa nu prinda o astfel de „religie”, dar mai poti sa stii ?

 5. Foarte trist, mai ales ca anul trecut am vizitat-o de doua ori intr-un interval de cateva luni. Insa m-au surprins reactiile unor cancelarii europene care transmiteau regretele lor cele mai profunde catre Franta, in timp ce pe Tweeter, presedintele Trump facea apel la pompierii francezi sa aduca „cisterne zburatoare” (avioane cu apa) pentru a stinge incendiul cat mai repede. Iata diferentele de mentalitate intre Europa cea batrana si neputincioasa si America, cea care cauta sa actioneze rapid, efficient si sa salveze imediat si cu maxima prioritate ce trebuie salvat.
  America nu are timp de selfi-uri cu presedintele sau regrete vesnice; America actioneaza imediat in astfel de situatii.

  • Mike , „cisternele zburatoare” au fost luate in considerare insa efectul stingerii din aer cu tone de apa deversate de o data probabil ar fi provocat stricaciuni si mai mari. Putina fizica si notiuni de statica nu strica.
   Nu este momentul sa comparam eficienta americana cu impotenta europeana.
   Daca ma gandesc la uraganul Catrina care a pus la pamant New Orlean-sul unde mai poate fi vorba de potenta si eficenta americana.
   Una e sa stingi o padure incendiata alta un obiectiv dintr-un oras.
   Mentalitatea de „cowboy” mai intai impusc si dupa accea pun intrebari nu se potriveste.

   • „Daca ma gandesc la uraganul Catrina”, memorabil.
    Dar aici e vorba de in incendiu si nimic nu indrituieste la o asemanare.
    „Mentalitatea de “cowboy” poate fi ironizata doar de @ Ursul Bruno :D

    • Stimabile daca cineva lauda eficienta americana fata de cea europeana imi pot permite sa atrag atentia asupra ineficientei autoritatilor americane in contextul uraganului Catrina.
     Pentru gestionarea ambelor evenimente, atat incendiul de fata cat si uraganul, fiind nevoie intradevar de eficienta, ambele catastrofe , numai ca atunci in SUA au fost multe victime, adevarat de culoare sau tocmai de accea nu s-au luat masurile necesare ?

   • Putina fizica si notiuni de statica nu strica.

    Adica atunci cind flacarile strapunsesera deja acoperisul pin-la cer, apa turnata din elicoptere ar fi daunat, deoarece ar fi distrus acoperisul care deja era cazut.
    Nu mai punem la socoteala ca baieti dastapti au inventat si alte chestii, http://www.elidefire.eu.com dar desigur Micron nu a auzit de ele.

 6. La ora actuala predomina emotiile insa incendiul a fost provocat de ceva. Dupa linistirea spiritelor si sentimentilor religioase este nevoie de gasirea cauzei acestui incendiu devastator.
  O fi nemuritorul „Dorel” cel care a provocat incendiul ? un atentat terorist de tenta musulmana ?
  o banala neglijenta ? stiu fiind faptul, catedrala se afla in ample lucrari de renovare.
  Pe aceste santiere se lucreaza cu foc deschis , exista o multime de cabluri electrice care pot provoca scurt circuit etc.etc.
  Reactia destul de lenta a pompierilor care probabil au ramas blocati pe strazile pline ale Parisului, ineficienta la inceputul incendiului da de gandit.
  In ultimele luni pompierii din Paris au fost supusi unor provocari majore, daca ne gandim la protestele vestelor galbene si alte evenimente putem intelege la ce eforturi substantiale au fost si sunt supusi in continuare.
  Si totusi ? ceva s-a intamplat ce a provocat acest incediu devastator.
  Repeziciunea cu care s-a dezvoltat s-a datorat structurilor de lemn bine uscat , a prafului depus care probabil a provocat explozii, a tirajului datorat marimii constructiei etc.etc.
  Din acest complex de cauze se pune intrebarea, au fost respectate normele de preventie a incendiilor pe timpul lucrarilor de restaurare ?
  Catedrale se renoveaza in toata Europa, pana acum nu imi este cunoscut un eviment atat de devastator.
  Au fost pompierii prezenti pe tot timpul lucrarilor cu echipamentul necesar sau din motive sus numite, suprasolicitarea acestora datorita evenimentelor continue din Paris care necesita interventia lor ei nu au putut asigura asistenta necesara.
  Expertiza isi va spune cuvantul , pentru pompierii care si-au pus vietele in pericol, pt cei care au intrat in infernul din interior, care s-au suit pe ziduri, tot respectul. Ei facut tot ce le-a fost de putinta in conditiile date.

  • „Catedrale se renoveaza in toata Europa, pana acum nu imi este cunoscut un eviment atat de devastator.”

   Asemenea incendii au mai fost si vor mai fi, din nefericire. Si nu numai in Franta unde in 1972 a fost distrusa intr-un incendiu catedrala din Nantes, care era in lucrari. Sau in 1968 le château de Hautefort. Mai recent, in 2018, le château de Lézignac, tot in 2018 muzeul national din Rio de Janeiro, In 2003 le château de Lunéville, in 1987 o statie de metrou King’s Cross din Londra ( 31 de victime) de la un simplu megot de tigara samd.

   lefigaro.fr/culture/avant-notre-dame-d-autres-joyaux-du-patrimoine-mondial-ravages-par-les-flammes-20190416

   • Mutumesc de completari, doar incendiul de la catedrala din Nantes putand fi comparat cu cel de la Notre Dame , restul fiind castele si muzee pierderea lor fiind insa la fel de catastrofal.
    Asa putem enumera inca multe alte exemple.

   • Dupa cum vedem France are traditie memorabila in a-si incendia propriile monumente. Nu stiu daca vor reusi si cu Turnul Eiffel, dar gasesc ei o solutie, ca si asta se renoveaza!
    Uite ce-nseamna sa ai o istorie bogata, cu matematicieni de renume, Ahmed, Alexa, Mustafa!

 7. @ mike
  Ca unu care lucreaza in constructii de zeci de ani, ce a cerut Trump e o timpenie .Toate constructile medievale ( si ante) au structuri in lemn pe care ” se leaga ” zidaria. Deoarece nu exista betonul. Nu era inca inventat. Ca urmare , oricare aruncare de apa cu elicopterul , avionul are efecte devastante pe astfel de cladiri. Echivalente uneo bombe. Simplu , o tona de apa aruncata in 2-3 secunde distruge astfel de cladiri. Deci mai usor cu ” ideile” . Pompierii din Paris au stiut foarte bine ce tip de constringeri au la acest incendiu si au procedat cu perfect profesionalism .Evident daca venea un Ceasca in zona , radea tot ca e o ” ramasita a vechiului regim exploatator”.
  Trump declara multe prostii. Ca el am avut si avem si noi ” expertii nostri „.

  • Domnul din America nu isi poate inchipui ca exista si „bombe de apa” efectul lor fiind catastrofal mai ales asupra unei cladiri.
   In cazul incediilor vestigilor culturale prima actiune a pompierilor este salvarea operelor inestimabile de arta , religioase etc.etc. fapt care l-au facut popierii francezi , stingerea incendiului urmand dupa accea.
   Daca se arunca de la bun inceput cu apa din avioane/helicoptere acesta actiune n-ar fi putut avea loc. Astfel au putut fi salvate din Notre Dame aproape toate vestigile de importanta majora, orga, opere de arta ca si cel mai de seama obiect , coroana de spini.

   • Mike , rationamentul este deplasat si explica necunoasterea realitatilor din Europa.
    Merkel nici o data n-ar fi avut idea postarii unui text de „adancimea intelectuala” a presedintelui vostru care fie vorba intre noi , ar fi mai bine sa taca, nimeni nu are nevoie de sfaturile sale.

  • Stefan, care lucreaza in constructii, de sute de ani, spune prostii mai mari ca Trump… nu se pune problema sa arunci Niagara pe Notre Dame, e vorba de formarea unei pinze umede, se poate arunca si cu spuma, spuma „pluteste”, exista si prafuri antiincendiu..

   Vesnica solidaritate a Dorelurilor, Dorelurile uniti-va, incompetenta si-a asigurat viitorul, sa ne scuzam reciproc, stai ca vine si Dorel-Harald, ala vine cu roata.

   • Sa acuzi pe cineva ca spune prostii e usor . Panza de apa , spuma , nisipuri si alte baliverne denota multa necunoastere si pot fi considerate adevarate prostii in contextul incendiului de fata. Poate intelegi mai bine , zidurile catedralei construite din piatrade nisip sau incins enorm in urma temperaturilor extrem de ridicate, o racire brusca datorat unui „bombardament cu apa” din aer le-ar fi daramat astfel incat intrega catedrala sa-ar fi prabusit. Asa au ramas in picioare peretii portanti pe care se poate recladi acoperisul ars de flacari.

    • Poate intelegi mai bine , zidurile catedralei construite din piatrade nisip sau incins enorm in urma temperaturilor extrem de ridicate, o racire brusca datorat unui “bombardament cu apa”

     Domnu ing Ursu Dorel…
     1. Debitul pompelor de pompieri ajunge si la 4000l/min. Presupun ca apa folosita nu e incalzita si nici fiarta. Deci aceasta apa ar avea un efect de racire al zidurilor. Un elicopter ar putea sa desarte ca. 1000l, deci daca am avea mai multe s-ar putea ajunge la 1000l la doua-trei minute, deci mult mai putina decit apa din furtun si un efect mai mic de racire.
     2. De altfel nu de racirea zidurilor era vorba in propozitie ci de stingerea focului, adica de miscosarea ratei de incalzire a zidurilor.
     3. Elicopterele ar fi avut avantajul ca ar fi aruncat substanta de stingere (de ex. spuma), nu neaparat apa, in zonele in care nu ajungeau furtunele.

     Duomnu ing Ursu Dorel, sper ca nu am gresit la virgula, sunt insa pregatit sa ma adap de la intelepciunea d-voastra tehnica. Mai explicati-ne, ca e f frumos!

     P.S unii ing scriu S-AU, cu cratima.

  • uvântul “beton” (< fr. béton) are la origine cunvântul latinesc “ bitumen, -inis” (s.n) care se folosea cu sensul prim de „smoală”, “catran”, dar care avea şi accepţiunea mai largă de „materie”, amestec ce se întăreşte repede.

   Betonul a fost folosit încă din perioada civilizaţiilor antice. Numeroase studii efectuate asupra materialelor utilizate în construcţia piramidelor egiptene au evidenţiat folosirea unui amestec, având o compoziţie asemănătoare betonului, ca liant al blocurilor imense de piatră.

   În timpul Imperiului Roman se folosea, de asemenea, un material de construcţie numit opus caementicum, un beton ce se obţinea din ciment, var, lut, nisip amestecat cu apă şi balast. Acest material a revoluţionat arhitectura antică, permiţând trecerea de la susţinerea rectilinie spre arc şi curbă, fiind obţinute structuri precum arcada, bolta sau cupola. Cu ajutorul betonului (opus caementicium) romanii au construit minunile arhitectonice pe care le putem admira şi astăzi – Coloseumul, Pont du Gard, Panteonul, blocuri de locuinţe, băi publice, canalizare, poduri, şi multe altele.

   După căderea imperiului Roman, secretul betonului a fost pierdut până în 1756 când a fost redescoperit de către britanicul John Smeaton într-o formulă asemănătoare cu cea folosită de romani cu 13 secole în urmă, folosind var hidraulic în beton, pietre şi cărămida sub formă de praf, ca agregate.

   • John Smeaton este mentionat ca fiind un initiator al tehnologiei prepararii si turnarii betonului in constructii submarine
    secretul betonului nu consta doar in reteta, ci si in tehnologia de turnare si adecvarea retetei la elementul proiectat; la constructia unui baraj, spre exemplu, energia calorica degajata poate avea efecte devastatoare
    iar Bramante, cand a turnat stalpii de beton ce sustin domul catedralei Sf.Petru (pana pe la 1514, cand a murit), ma indoiesc ca avea interesul sa reduca procentul de ciment de dragul economiei, precum Doreii de azi; ma rog, ulterior au aparut niste fisuri, iar Michelangelo, care mereu a avut dubii asupra retetei, a decis sa toarne beton suplimentar sub fundatii si in camasuieli de consolidare

 8. Biserica este o nicovala pe care multe ciocane s-au tocit! Asta spunea un pastor cam acum 200 de ani avind in fata niste amenintari deloc voalate.

 9. Citirea articolului … si apoi si a postarilor (fiecare avand doza proprie de eleganță si stralucire) a fost o incantare.

 10. Gheoghe Sorin
  Cu parere de rau , bateti campii. Cimentul vine inventat prin 1796. Cimentul Parker.
  Romanii foloseau pozzolana . Care era lava vulcanica racita si macinata. ( aveau din belsug. Etna , Vezuviu). Pozzolana + var nestins = calcestruzzo. A fost baza legantilor romani. Adica adesivul care tinea si tine impreuna caramizile antice. Varul + apa produce caldura si gazul acetilena. Asta a permis meseriasilor romani sa construiasca orice chiar daca ploua. Reactia chimica a liantului facea sa se usuce/ intareasca oricare zidarie . Formula a fost pierduta sute de ani ( evul mediu) pina cind prin 1511 Giovanni Monsignori ( calugar) descopera vechi documente romane care descriau producerea calcestruzzo.
  Care denumire ( calcestruzzo) o gasiti si azi pe oricare afis a oricarei fabrici de ciment , beton italiana tocmai datorita importantei deosebite pe care a avut respectiva in constructile celui mai mare imperiu european.

 11. A fost aprins un simbol…gol..Un simbol care nu mai prea are legatura cu ce este Franta sau Europa acum.
  Prilej de selfi-uri , si streem-uri live pe fețeșibuci…Președintele Macaron nu a putu scăpa ocazia, la fel si alta gramada de mari crestini și samariteni.Marii evlavioși vor face donatii spectaculoase…firmele de asigurari își freaca mîinile de bucurie pentru noile prime, la noile contracte ce vor fi negociate.
  Jiletele galbene au coborît in sfarsit de pe primele pagini ale revistelor clik! din intreaga lume (Macaron rînjeste ușurat …își poate relua agenda Rothschild…)
  Algoritmii de filtrare ale YouTube si alte canale si retele de canalizare (….a cacatului in mintile oamenilor) , gestionati de catre aplicatiile de AI(inteligenta artificiala) au catalogat evenimentul ca si stire falsa , si l-au retrogradat ca si acces….Ceea ce nu a facut pe nimeni sa ridice o spranceana si sa se intrebe „oare ce alte informatii sunt filtrate de catre AI , pentru a nu ajunge la prostime?”
  Si de fapt , incendiul este doar prima foaie a cepei , aia cu pămînt , pe care o poate vedea si pipăi orice babuin…
  Poate bugetul alocat pentru renovare a fost doar asa , ca sa „castigam noi licitatia”, iar acum cu toti evlaviosii donatori si cu primele de asigurare , „ni se va merita cu adevarat sa o renovam”…
  Orice explicatie , oricît de cinică , conspirationista , triviala , se poate potrivi.
  A ars arhiva nationala de filme a Igoslaviei , bombardata de campionii democratiei , intr-o zi de pasti, acum nu stiu cati ani….cu autorizatia de survol dată de cel mai democrat presedinte românesc.Au disparut 50.000 de filme , mare parte dintre ele fiind pelicule unicat .Nici un ‘telectual crestin nu s-a iritat!
  Javier Solana a facut o incercare timida , spunînd ca este noaptea de inviere si in zona vizata sunt biserici ortodoxe …replica cucuvelei de la casa alba a fost: La ce ora se incheie slujba? Oke , deci porniti dupa ora23….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrada Ilisan
Andrada Ilisan
Psiholog clinician. Licențiată în psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai (cu lucrarea "Mama Borderline și copilul dezorganizat. O investigație din perspectiva teoriei atașamentului"), master în Psihologie Clinică ("Rolul figurii semnificative de atașament ca factor etiologic și de menținere a simptomatologiei borderline"), absolventă a Școlii de Analiză existențială și Logoterapie, SAEL România, în cadrul căreia s-a format ca psihoterapeut. În 2021 a publicat cartea “Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică”.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro