marți, octombrie 3, 2023

Armele opozitiei si zambetul lui Traian Basescu

Nu ştiu la ce s-o fi gândit fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu  atunci când a invitat-o pe Albă ca Zăpada în politica românească, dar eu am senzaţia că ceva din celebra poveste se întâmplă acum pe malurile Dâmboviţei. Si aici nu e vorba nici de noile partide populiste care îşi vor face loc în Parlament şi nici de iniţiativele deocamdată eşuate ale ungurenilor de coagulare a dreptei, ci de jocurile maestrului păpuşar de la Cotroceni.

Eu spun că intrarea la guvernare a USL cu şase luni înainte de alegerile generale a fost inoportună pentru că adevărata miză nu o reprezintă alegerile locale, ci cele parlamentare. UNPR s-a născut printr-o trădare utilă lui Traian Băsescu şi mi-e greu să cred că liderii UNPR au luat vreodată sau iau acum decizii suverane. Trădarea lor pentru căderea guvernului Ungureanu este una suspectă şi lipsa unei reacţii din partea lui Traian Băsescu pe această temă spune multe. Ipoteza mea e că darul guvernării pentru şase luni e un măr otrăvit pentru USL, chiar dacă rezultatele alegerilor locale confirmă victorii importante. Să vedem şi de ce!

La Cotroceni numirea lui Victor Ponta a fost  primită cu zâmbetul pe buze, în condiţiile unui non-combat din partea PDL.  Traian Băsescu nu e un om care să îşi ascundă emoţiile şi reacţionează visceral atunci când e cazul. Zâmbetul lui ascunde o strategie pe termen lung.  USL a început să fie  mult prea frumoasă în oglinda electorală, cu scoruri în sondaje de peste 55%  de aproape un an,  iar  jucătorul de la Cotroceni, văzând cum PDL se urâţeşte din ce în ce mai mult în ochii poporului, nedepăşind 10% -13% în intenţia de vot chiar prin refardarea de tip MRU, a decis probabil că singura soluţie pentru salvarea PDL de la un scenariu de tip PNŢ-cd este ieşirea de la guvernare şi decredibilizarea alternativei politice prin erodarea acesteia sub pragul de 50% până la alegerile generale din toamnă.  Finalitatea „otrăvirii” USL prin invitarea la guvernare este una simplă.  Dacă USL scade cu aproape 15% până în noiembrie, aşa cam 3% pe lună, Traian Băsescu are şanse mari  să desemneze prin Constituţie noul Prim Ministru.  Trădarea face parte din politica românească, iar cel care a trădat o dată sau de două ori va mai trăda şi în viitor. PPDL va cumula probabil peste 10% din locurile din Parlament şi va trebui la un moment dat să se poziţioneze. Astfel e posibil ca scena politică să se reconfigureze iarăşi după voinţa jucătorului de la Cotroceni, care speră la o nouă majoritate pentru a evita o eventuală suspendare şi pentru a-şi continua liniştit mandatul până în 2014.

Dacă înainte cu o lună de alegerile locale USL era cotat cu aproape la 60%  din intenţiile de vot, chiar dacă USL a câştigat Bucureştiul şi alte oraşe mari, acum, după alegerile locale, USL are cam  50% din voturi. PDL  a început uşor să crească faţă de intenţiile de vot din urmă cu o lună, obţinând la alegeri peste 17%. Pentru PDL e mult mai puţin faţă de acum patru ani, dar e mai mult decât acum o lună. Vorba lui Traian Băsescu, se putea şi mai rău. Se pare că strategia de decredibilizare a USL până la alegerile din toamnă a început să dea ceva roade şi putem vorbi de conturarea unui punct de inflexiune electorală în viitorul apropiat. În aceste condiţii, graba lui Victor Ponta privind organizarea alegerilor în octombrie e de înţeles, cu toate că soluţia nu e deloc fezabilă constituţional.

Principalele direcţii de atac pentru decredibilizarea USL  sunt deja identificabile după prima lună de exerciţiu în opoziţie a PDL:

Crearea anticipată a unui orizont de aşteptare faţă de guvernare. Înainte de a abandona guvernarea, Traian Băsescu şi PDL au creat un orizont ridicat de aşteptare electorală prin promisiunile de  mărire sau refacere a salariilor din sectorul bugetar. Cei din USL proaspăt veniţi la guvernare au descoperit brusc că visteria guvernamentală este goală, iar mărirea nu se poate face decât în etape, cu efecte discutabile din perspectiva elasticităţii comportamentului electoral. Îndeplinirea pe jumătate a unei promisiuni cheie a USL poate reduce procente bune din simpatia electoratului.

Acuzaţii de incompetenţă, minciună şi lipsă de integritate. Cazurile miniştrilor acuzaţi de plagiat, minciună sau incompatibilitate vin să demonstreze publicului că garnitura de miniştri ai USL nu este infailibilă. Mult lăudata competenţă şi integritatea miniştrilor USL au fost umbrite de scandalurile de plagiat şi minciună de la educaţie (Ioan Mang şi Corina Dumitrescu) şi de incompatibilităţile de start ale lui Victor Alistar şi Mircea Diaconu.

Reîncălzirea temei corupţiei şi interferenţa în actul de justiţie. Mediatizarea dosarului „Trofeul Calităţii” îl  readuce în prim plan pe Adrian Năstase, ceea ce va reactiva în memoria colectivă tema corupţiei din perioada când acesta a fost premier. Intervenţia lui Adrian Grăjdan de la ISC pentru retragerea instituţiei ca parte civilă în procesul intentat lui Adrian Năstase, demiterea tardivă a şefului ISC de către Victor Ponta, declaraţiile inadecvate ale ministrului justiţiei şi scandalul telefoanelor între fostul premier şi şeful ISC nu fac decât să alimenteze tema implicării Guvernului Ponta în salvarea de la condamnare a lui Adrian Năstase.

Asocierea sărăcirii populaţiei cu venirea la guvernare a USL. Guvernarea Victor Ponta este vinovată de deprecierea monedei naţionale şi de sărăcirea românilor. Tema a fost lansată de Traian Ungureanu destul de agresiv  şi indiferent de argumentele privind  contextul internaţional, situaţia din Grecia şi din zona Euro, pentru români creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare sunt pe cale să devină un fapt perceptibil. Pentru că guvernul nu prea are ieşire dintr-o astfel de situaţie, e foarte probabil ca o această temă de asociere a guvernului Ponta cu sărăcirea populaţiei să convingă o parte din susţinători până la alegerile din toamnă.

Reducerea diferenţelor de percepţie faţă de guvernarea PDL. Prin faptul că guvernul Ponta nu are soluţii şi apelează la aceleaşi mijloace de combatere a crizei ca şi PDL (reducerea cheltuielilor bugetare cu 30%, impozitarea salariilor bugetarilor cu salarii peste 4500 RON), propaganda portocalie vrea să reducă diferenţa de percepţie faţă de guvernarea PDL. Se încearcă inducerea ideii că alternativa salvatoare nu e mai bună, ci chiar mai slabă decât cea care a fost schimbată.

Accentuarea diferenţelor de viziune între PSD şi PNL şi divizarea USL. PDL vrea să inducă ideea deconstrucţiei USL pornind de la riscul modificării cotei unice şi taxarea suplimentară a bogaţilor. Prin această temă, PDL vizează serios electoratul de dreapta. Se porneşte de la premisa că sunt mulţi oameni de afaceri sau oameni cu venituri peste medie care nu iubesc PDL, dar de dragul păstrării cote unice l-ar vota. O altă axă de atac pare să fie plasarea în spaţiul public a existenţei tensiunilor dintre liderii USL şi avansarea posibilităţii ca PSD să nu mai sprijine candidatura lui Crin Antonescu la funcţia de preşedinte, ci să vină cu un candidat propriu.

Distrugerea credibilităţii lui Victor Ponta ca om politic. Se încearcă inducerea de către PDL a percepţiei că Victor Ponta este un premier marionetă: marioneta lui Dan Voiculescu care controlează indirect Ministerul Agriculturii pentru a nu-şi mai plăti  datoriile la stat; marioneta lui Victor Hrebenciuc care a reapărut pe ecrane vorbind despre Victoraş, făcându-l pe premier să pară un copil de mingi în jocurile politicii; marioneta lui Năstase pentru implicarea indirectă a guvernului  în procesul „Trofeul Calităţii” şi, în fine, marioneta lui Ion Iliescu – adevăratul lider al PSD.

Războiul de gherilă şi hărţuirea mediatică  cotidiană. Victor Ponta a admis că prima lună de guvernare nu a fost o lună de miere, ci una amară. USL a fost atacat aproape zilnic de către hăitaşii PDL, iar procesul este abia la început. Transmiţători precum Cristian Preda, Traian Ungureanu, Elena Udrea, Sebastian Lăzăroiu, Sulfina Barbu şi alţii lansează zilnic teme de atac reluate şi multiplicate apoi de cutiile de rezonanţă din presă.

Forţarea rezultatului alegerilor. Deşi este doar o ipoteză, rezultatele alegerilor ridică câteva semne de întrebare privind corectitudinea lor. Există o diferență constantă de aproximativ 5% – 8 % în defavoarea USL între rezultatul alegerilor şi ceea ce au dat exit poll-urile. În condițiile in care cele mai multe institute de sondare au dat rezultate comparabile, explicaţia diferenţei semnificative între media rezultatelor exit poll-urilor şi rezultatele alegerilor stă fie în faptul că toate institutele au făcut aceeași eroare metodologică, ceea ce e puțin probabil, fie în reajustarea rezultatului alegerilor prin fraudă, greu de dovedit însă în absenţa unor probe clare.

Cert e că după nici o lună de guvernare cu PDL în opoziţie, Victor Ponta a fost pus în situaţia de a deveni dintr-un premier salvator un premier pompier, preocupat mai mult să răspundă la atacurile adversarilor decât să îşi prezinte proiectele legate de speranţele românilor într-o viaţă mai bună. Şi nu a răspuns  întotdeauna foarte bine, reacţiile  lui fiind marcate de inconsecvenţe şi întârzieri nepermise. Şi în tot acest răstimp, Băsescu tace, lăsându-l pe Victor Ponta să cadă în capcana atenţiei publice.

Altfel spus, e foarte posibil ca bucuria noului locatar de la Palatul Victoria  să fie una de scurtă durată. Chiar dacă acum USL beneficiază de o încredere ridicată în rândul celor dezamăgiţi de guvernarea Boc, dacă Victor Ponta, Crin Antonescu şi noii aleşi locali ai USL nu fructifică oportunitatea guvernării pe termen scurt pentru a convinge electoratul că poate oferi mult mai mult decât PDL, atunci nu va mai rămâne din căderea guvernului Ungureanu decât mărul otrăvit al lui Traian Băsescu, iar, în decembrie 2012, cineva la Cotroceni va spune :”Oglindă, oglinjoară, spune-mi, cine e acum cea mai frumoasă din ţară?”. Atunci, noi ne vom întreba probabil unde sunt cei şapte pitici sau unde este feciorul de împărat pentru a o salva pe Albă ca Zăpada.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Cam asta ar fi cheia în care trebuie interpretate evenimentele din ultima perioadă. Ce nu înţeleg eu este cât o să mai se considere ca normale aceste mişculaţii ale lui băsescu. Şi ce nu au luat în calcul strategii lui Peşte care au creionat mişcările astea este determinarea actualei Puteri de a-l zgândări pe băsescu până când acesta va călca pe alături, şi atunci îl vor suspenda. Iar minunea din 2007 nu se va mai repeta.

  • Ce nu inteleg eu e cat va mai fi considerata normala gargara si atitudinea lui Ponta si al lui USL. Pana sa vina la putere opozitia care au facut-o a fost „noi nu discutam cu voi mafiotilor”, „dictatorul e de vina pentru toate”, „in momentul in care o sa venim la putere vom intoarce toate masrile luate de guvernu Boc”, „Basescu incalca Constitutia si tb suspendat”, etc. Nu am vazut nicio participare serioasa si responsabila la dezbateri pe teme cum ar fi reforma educatiei, a justitiei, a sanatatii di partea USL. Au facut boicot dupa boicot, inclusiv „greva parlamentara”. In schimb, dupa ce au luat puterea sunt campionii responsabilitatii si amabilitatii si se asteapta ca opozitia sa fie, vorba lui Iliescu, „constructiva si responsabila”. Mai mult, „Constitutia a fost facuta de oameni, de aceea r trebui schimbata mai usor”, asta acum dupa ce au luat puterea. Nu sunt dispusi sa negocieze cu Opozitia schimbarea ei. Dubla masura este pentru ei ceva natural. Prevederile Constituiei au fost foarte bune pt Iliescu si ar fi fost si pt Nastase, insa nu sunt bune cand e Basescu Presedinte.
   Sa ne mai scuteasca si sa incerce abordari mai oneste si barbatesti!

 2. Cind Băsescu stătea cu o blondă la şpriţ în Golden Bliţ.a fost prima fotografie publică a Elenei Udrea. S-a tot vorbit apoi despre relaţia sexuală dintre preşedinte şi rapid numita sa consilieră-şefă. Udrea însăşi a răspuns ambiguu-provocator, întrebată fiind direct de presă dacă e amanta lui Băsescu.

  O problemă pusă întotdeauna greşit. Sexul a fost secundar în relaţia dintre animalele de pradă Băsescu şi Udrea. Tânăra Nuţi nu era o simplă blondă „bună”, îşi cucerise deja o poziţie de putere în Sistem pe axa soţul Cocoş, consiglierii lui Năstase, Bittner şi Petrache, Theodor Stolojan, cel care a înfipt-o în PNL. Pe o simplă „pisi”, T. Băsescu o folosea şi o arunca. Mârtanca Udrea era un trofeu: rece, şmecheră, cinică, hotărâtă să calce pe cadavre ca să parvină, adică exact singurele însuşiri ale unei fiinţe umane care îi sunt pe plac d-lui preşedinte. Înainte de orice, Udrea şi Băsescu aparţin aceleiaşi specii.

  De 8 ani încoace, femeia aceasta este simbolul dispreţului pe care Băsescu îl afişază chiar faţă de propriul său electorat, că de restul naţiei nici nu mai vorbim. Bă, tâmpiţilor, bă, triştilor care aţi pus botul la vrăjeala mea, fie patetică, fie hăhăită, şi m-aţi votat, pariem că dacă o pun pe asta şefa cancelariei prezidenţiale o să înghiţiţi şi o să tăceţi? Superministreasă, ce ziceţi, merge? Dacă o fac şi şefa de facto a PDL, are cineva ceva de zis, se opune cineva, se abţine cineva? Nu. În unanimitate.

  Niciunul dintre marii pedelişti n-a îndrăznit să se opună făţiş komisarei Vuitton pe care Băsescu le-a băgat-o în coastă, au lăsat-o să calce imaginea partidului în tocurile cui ale pantofilor ei roşii până când a făcut-o ţăndări.

  Vinovaţi pentru dezastrul PDL din Bucureşti sunt toţi liderii partidului care au dat organizaţia de Capitală pe mâna Elenei Udrea. Au făcut-o din laşitatea care îi va opri acum să-şi dea demisia în bloc.

  Cât îl priveşte pe mamoşul Elenei Udrea, dacă ar avea ce a plimbat prin gură de atâtea ori ca pe o duşcă de whisky, s-ar decaza urgent de la Cotroceni şi s-ar duce alături de PDL, şi de Elena, în opoziţie. E vorba despre ONOARE…

  • In contextul recentelor si tumultuoaselor discutii despre plagiat, permiteti-mi sa mentionez ceea ce dvs. ati uitat sa precizati – textul de mai sus este un editorial al lui Cristian Tudor Popescu din Gandul de azi sau de ieri.
   Gresesc eu, sau ati mai facut si-n alte dati astfel de mici si nevinovate erori?

 3. .. emile.. baga_ti picioarele in apa rece, ia un calendar, vezi ca iulie si august e vacanta parlamentara, si calculeaza… cate zile le trebuie _parcurgand TOATE procedurile parlamentare si constitutionale_ ca sa_l suspende… dupa aia, bucura_te…

 4. Mi-a placut acest text.

  Sistematizeaza un set de practici de opozitie, dintre care principalele au fost masiv practicate de PSD-Organizatia Voiculescu-PNL în ultimii opt ani:
  Crearea anticipată a unui orizont de aşteptare faţă de guvernare
  Acuzaţii de incompetenţă, minciună şi lipsă de integritate
  Asocierea sărăcirii populaţiei cu venirea la guvernare a PDL
  Distrugerea credibilităţii lui Traian Basescu ca om politic
  Războiul de gherilă şi hărţuirea mediatică cotidiană

  Cred ca acet text ar trebui dat ca studiu actualei opozitii, poate învata ceva.

  Nu-mi doresc decât ca practicile de lupta descrise aci sa fie însusite si practicate de actuala opozitie cu aceeasi eficacitate cu care au fost practicate de actuala guvernare, pe când era în opozitie.

  • Impresia si speranta mea, d-le Lalu, mai ales dupa ce v-am citit ultimul text publicat aici, erau ca dorintele dvs. sunt ceva mai elevate decat ca tiganeala din politichia romaneasca sa continue ad infinitum, spre paguba tuturor, inclusiv a noastra, „spectatori ca la teatru”.
   Tehnic vorbind, articolul e intr-adevar bun, dar… cui prodest?

   • Îmi însusesc critica Dvs …

    Desigur ca nu de la un PDL reproducând strategiile mizerabile ale fostei opozitii poate veni vreo unda de speranta. Si în general, nu de la actualele partide se întrevede vreo farâma de însanatosire a situatiei generale …

    Cred ca singura speranta politica a anului 2012 o reprezinta solidarizarea segmentului de 10% alegatori dedicati unui proiect de civilizatie occidentala în jurul unor candidati cu adevarati independenti dupa „sistemul” Nicusor Dan (nu neaparat asemanatori cu acesta, însa).

    O „retea” de candidati independenti, sustinuti financiar si logistic de clasa mijlocie si votati de „cei 10%”, ar putea, în conditiile pastrarii sistemului actual de vot, aduce în parlament câtiva deputati de alt tip. O speranta.

    • Domnule Lalu, apropo de de tacticile alea murdarele ale actualei puteri – ştiu că aveţi impresia sau încercaţi să sugeraţi maselor de glanetaşi că aici ar fi vreo diferenţă, etic vorbind – vă recomand excelentul studiu al lui Antonie Momoc „Online Negative Campaign in the 2004 Romanian Presidential Elections”. La ora aia, pesedeul cu telefoanele lui otrăvite (Mitrea) era in jurasicul comunicării politice faţă de aruncătorii de rahat online ai lui Băsescu.

 5. Ceea ce contabilizati dumneavoastra la capitolul „strategie Basescu/PDL” (varianta eleganta de exprimare fata de cea tendentios-manipulatoare pe care o folositi in text), cred ca are o parte de adevar. Dar, tipic propagandei de stanga, folositi un melanj pervers de adevar, sau jumatati de adevar cu ceea ce se constituie evident in manipulare.
  1) „Principalele direcţii de atac pentru decredibilizarea USL.”
  Cuvantul „decredibilizare” , induce ideea ca USL-ul ar fi credibil in ceea ce spune/face si PDL-ul incearca sa distruga aceasta credibilitate.
  Discursul demagogic al USL-ului este doar in mintea noastra, „influenta” decredibilizarii ?
  Sau masurile luate pt stoparea/anularea reformelor incepute de guvernarile precedente?
  2) „Crearea anticipată a unui orizont de aşteptare faţă de guvernare. ”
  Nu din banii prevazuti in buget urma sa faca guvernul MRU revenirea la salariile din 2010, ci din alte surse. Daca a fost o „cacealma”, de ce nu a rectionat USL cand mai era in opozitie? De ce a preluat aceasta „propunere-capcana” inainte de a se asigura ca e sustenabila?
  Cand in opozitie fiind, USL facea repetate promisiuni de crestere a salariilor si pensiilor, pe ce se baza?
  3) „Acuzaţii de incompetenţă, minciună şi lipsă de integritate.”
  Asta mi se pare una dintre cele mai nereusite incercari de manipulare la care recurgeti (nu singura): folositi cuvantul „acuzatii” ca venind din partea PDL, ca fiind o strategie dinainte pusa la punct. L-a fortat PDL-ul pe Ponta sa numeasca acei ministrii? Constatarile ulterioare numirilor respective au venit de la sine, ca doar avem acces la informatii si nu ne-a lasat memoria. Incompetenta, impostura, incompatibilitatea erau de notorietate, cel putin la nivel de grup profesional. O parte a presei, opinia publica au reactionat firesc la „gafele” PM Ponta.
  4) „Reîncălzirea temei corupţiei şi interferenţa în actul de justiţie.”
  Tot PDL l-a obligat pe PM Ponta sa isi ia rapid sub aripa ISC-ul, sa-l numeasca tot rapid pe Grajdan in functie si pe acesta sa trimita hartia la ICCJ?
  5)Etc
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  L-au impiedicat Basescu sau PDL pe PM Ponta sa dovedeasca faptul ca are un program de guvernare coerent? Sau ca are o echipa guvernamentala asa cum a promis: CINSTITA si COMPETENTA?
  Ca Basescu s-ar putea sa fi stiut ce este posibil sa se intample pentru ca avea indicii despre ce si cat pot face Ponta si guvernul USL, este altceva. Ca oferindu-i guvernarea s-ar fi putut astepta ca este posibil ca Ponta sa isi dovedeasca incapacitatea de a guverna conform promisiunilor, ramane strict in zona supozitiilor, speculatiilor).
  Mai spuneti:” Cert e că după nici o lună de guvernare cu PDL în opoziţie, Victor Ponta a fost pus în situaţia de a deveni dintr-un premier salvator un premier pompier, preocupat mai mult să răspundă la atacurile adversarilor decât să îşi prezinte proiectele legate de speranţele românilor într-o viaţă mai bună. Şi nu a răspuns întotdeauna foarte bine, reacţiile lui fiind marcate de inconsecvenţe şi întârzieri nepermise. Şi în tot acest răstimp, Băsescu tace, lăsându-l pe Victor Ponta să cadă în capcana atenţiei publice” (scuze, Basescu trebuia sa-l tina de mana pe PM Ponta ca sa nu de-n gropi?)
  „…a fost pus in situatia…”???
  Da, si mie mi „s-a spart” o cana cand am dat cu cotul peste ea, „m-a stropit” apa din balta in care am calcat si „m-a lasat” in pana masina ca „a ramas” fara benzina.
  PS1
  Nu-i asa ca in povestea de adormit copiii, personajul negativ este cel care da marul otravit?
  PS2
  „USL a fost atacat aproape zilnic de către hăitaşii PDL, iar procesul este abia la început. Transmiţători precum Cristian Preda, Traian Ungureanu, Elena Udrea, Sebastian Lăzăroiu, Sulfina Barbu şi alţii lansează zilnic teme de atac reluate şi multiplicate apoi de cutiile de rezonanţă din presă”
  Noroc ca avem Antenele123456789 care aduc „echilibrul” informational de care avem atata nevoie, nu-i asa?
  Nu stiu daca acest cam lung comentariu va trece de moderare. Daca nu, promit sa revin cu o varianta „mai scurt”.

 6. Domnlue Jurcan,
  E un lucru care il gasesc nelinstitor in expunerea dumneavoastra si anume paragraful „Fortarea rezultatului alegerilor”. Va prezentati ca fiind sociolog si totusi folositi afirmatia care intr-o forma simplificata suna asa: „sondajele sunt adevarate, rezultatele inregistrate sunt ‘ajustate’ „. Personal, consider o astfel de afirmatie si periculoasa, si falsa.
  „Am pornit-o bine, dar drumul, el a gresit-o. Trebuia s-o ia in partea cealalta” gandea Iona in piesa lui Marin Sorescu. Am impresia ca acelasi lucru il faceti si dumneavoastra printr-o astfel de afirmatie.

  De ce este periculoasa afirmatia? Pentru ca sapa la radacina ideii de reprezentarea pe perioada unui mandat. Astfel, un demnitar ales nu mai are in spate puterea data de numarul de voturi de la ultimele alegeri, ci numai extrapolarea din sondaje a numarului de voturi . Iar unul din defectele democratiei este ca reprezentantii alesi tind sa ia decizii analizand doar efecte pe termen scurt -pana la viitoarele alegeri-, si sa ignore efectele pe termen lung; ne plasam astfel intr-o spirala a populismului. Prin ‘dictatura sondajelor’, chiar si efectele pe termen scurt vor tinde sa fie ignorate, si sa ramana numai cele pe termen foarte scurt.

  Pentru a demonstra ca afirmatia este adevarata, va folositi de rationamentul: fie toate institutele au facut aceeasi greseala de metodologie, fie rezultatele au fost fraudate. Rationament care, din punct de vedere logic, nu sta in picioare deoarece:
  1. nu este o situatie de ‘tertium non datur’. Exista in mod evident si posibilitatea ca si sondajele sa nu fie intru totul exacte, si rezultatele sa fie influentate de fraude.
  2. prima alternativa poate sa fie adevarata si daca fiecare institut de sondare a facut propriile greseli, independente unele de altele, dar care sa conduca la un rezultat al sondajelor mai indepartat de „adevar”
  In plus, expediati foarte repede prima varianta ca fiind ‘putin probabila’. Si nu faceti nici o referire la nivelul de probabilitate al fraudarii, inducand ideea ca acesta ar fi mai ridicat. Dar exista formula matematice pentru calculul probabilitatii: numarul de evenimente analizate raportat la numarul total posibil de evenimente. Cate evenimente de frauda avem? Enuntati diferenta de 5%-8% intre sondaj si rezultate. Pentru a explica o astfel de diferenta doar prin frauda, inseamna ca estimati numarul de voturi fraudate undeva intre 800 de mii si 1,4 milioane. Pentru ca la 9 milioane de voturi corecte, atat de multe voturi ar trebui adaugate prin frauda, intr-o singura directie, pentru a schimba rezultatul cu 5%-8%. Eu nu cred ca o frauda de un asemenea nivel ar fi greu de dovedit.

  • Despre probabilitati.
   Un zar se arunca de 1000 de ori; fata cu 6 puncte a aparut de 3 ori.
   Care este probabilitatea ca la aruncarea 1001 (ca tot suntem in lumea numerelor din basme :-) ) sa apara fata 6?
   Raspuns corect

   • Eu sunt EmilM si nu umblu cu „rahatu’n gura” ca ala dela 17.16. De felul meu, mai obisnuiesc sa si gandesc si am mai fost si la alte scoli decat la scolile de vara usLASE!

   • Nu am adus in discutie aruncari multiple de zar. Nu am analizat istoricul aruncarilor. Puteam sa intreb „de cate ori s-a intamplat ca sondajele sa fie in concordanta cu rezultatele?”
    Am adus in discutie doar numarul de fete pe care le are acel zar fictiv. Autorul a expediat ca fiind „foarte putin probabila” posibilitatea ca toate insitutiile de sondaje sa greseasca. Si era vorba de sondajele facute de IRES, CURS si restul agentiilor in ziua de duminica 10 iunie 2012. Comparativ cu probabilitatea fraudarii cu 5%-8%.
    Matematic, intrebarea comparativa pe care o incercati ar fi trebuit sa fie „daca arucam 5 zaruri – institutele de sondare-, care e probabilitatea ca nici unul dintre zaruri sa nu arate 6 puncte -rezultate diferite de cel real-?” Va astept raspunsul corect ;)
    Si ca sa va raspund la intrebare: 1/6 (am trecut pe bune prin clasa a IX-a)

 7. D-nule Jurcan
  Ipoteza pe care o luati in calcul, inteleg ca ar fi: “conturarea unui punct de inflexiune” pentru ca d-nul presedinte sa-si duca linistit mandatul pana la capat.
  Va reamintesc ca mandatele dansului nu s-au sprijinit pe prezumtia de « stai linistit » ; nici presedintele ca presedinte si nici poate unii alegatori ca cetateni. Mai mult, farmecul povestii, cat a fost, venea din sentimentul unei urgente istorice, centrate de ani si ani pe necesitatea punctului de inflexiune prin care Romania, stiti… de la intuneric la lumina, de la obscurantism la progres, etc, etc.
  Dorinta asta insamantata adanc in capetele si inimile corpului didactic, corpului medical, corpului administrativ – s-ar zice predestinate propensiunii apostolice catre un viitor mai bun – s-a intamplat ca a fost sufocata in vitalismul ei. Sustinute anemic, apoi culpabilizate vartos, corpurile sociale s-au destramat in urzeala lor intima fara a fi suplinite cu folos de stahanovismul lumii noi.
  Or ceea ce parea clar, mai inainte vreme, in legatura cu viitorul Romaniei, al Europei al Lumii in desfasurarea istoriei, iata ca acum are contururi cand sterse, cand elastice.
  Cam ce ar trebui sa faca corpul in asemenea situatie ? Si mai ales ce ar trebui sa faca Corpurile ?

 8. Articolul este interesant din perspectiva wannabe-ului PD-List. Sigur, faptul că dl.Boc la Cluj a luat primăria prin fraudă- altfel de ce BEJ-ul unde-și avea oamenii a refuzat renumărarea voturilor ? și Aradul lui Falcă sunt victorii PD-Liste- din câte orașe ?? Iar guvernul are la dispoziție instrumentele necesare- pentru ca să-i transforme pe PD-Liști într-o fermă de pui de 1 zi. Fără tonomatele de la TVR și Evenimentul Zilei, fără fonduri pentru telegondole și piscine care se construiesc în paralel cu cei care n-au bani pentru proprii copii- PD-Lul este mort și îngropat. Iar ultimul act se joacă luna asta- respectiv plecarea dlui.T.B. sau a dlui. Ponta la Consiliul Europei. Dacă dl.T.B. nu pleacă- va fi văzut chiar de proprii suporteri ca perdant- ceea ce și este. Pe de altă parte dacă nu pleacă Ponta, Ponta cade din fruntea guvernului, pentru că și în PSD mai există încă oameni cu coloană vertebrală. Faptul că UDMR-ul a votat cu USL-ul pentru plecarea dlui.Ponta spune suficient.

  • Chiar asa de orbiti sa fie cei din USL si suporterii lor incat sa nu poate accepta adevarul si sa repete acuze la nesfarsit ca o placa stricata? Boc a castigat pe de o parte prin meritul lui, si pe de alta parte pentru ca propunerea USL-ului in Cluj a sfidat pur si simplu bunul simt. Clujenii au avut de ales intre

   -un fost primar apreciat si fost prim ministru care a luat masuri economice controversate, cu care unii au fost de acord si altii nu, dar pentru care evident si-a asumat pretul politic; pe deasupra, un om umilit la televiziuni sub privirea blanda si ingaduitoare a lui Crin Antonescu prin difuzarea de imagini absolut stanjenitoare),
   -si un parlamentar cunoscut in primul rand pentru vizionarea de filme „indecente” in Parlament, ca sa ma exprim elegant.

   Si oamenii au ales bunul simt impotriva nesimtirii. Ce e asa de greu de inteles? Ca mai sunt oameni pentru care bunul simt conteaza?

    • Ai dreptate Ioana.Si eu la fel gandesc. Unde este societatea civila si liderii de opinie sa ne lamureasca cand spune d-l Victor Ponta adevarul in tara sau la Bruxelles? Ce nu va convine? Sunt multi oameni care gandesc la fel.Tinerii din tara asta nu mai intelleg nimic. Ce trebuie sa respecte si ce nu.

 9. in mod VOIT nu vorbesc despre politica si despre articolul de mai sus. Reproduc un fragment din declaratia lui Fl.Georgescu catre Bloomberg: „bugetul 2013 va fi construit pe un deficit de 2,2%”. Acest deficit este cel de acum (concordat cu FMI, tot de catre Fl.Georgescu). Va las sa presupuneti ce venituri suplimentare vor veni, va las sa presupuneti in ce proportie veniturile de azi vor fi pastrate. Abia apoi va las sa presupuneti cum se traduc in cheltuieli PROMISIUNILE electorale. Ca factori perturbatori potentiali: cursul de schimb, Grecia, scaderea exporturilor catre UE. O singura intrebare: ce masura stimulativa a economiei nu presupune O IMEDIATA si CERTA cheltuiala bugetara in schimbul unei ipotetice [ca marime si ca termen] cresteri de venituri??????? O SINGURA MASURA va rog…. Macar una!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dan Jurcan
Din 2010 - sociolog IRES; in perioada 2003 - 2010 director general al Agentiei pentru strategii guvernamentale; 2001-2003 sef al Departamentului de comunicare si imagine publica din Guvernul Romaniei; din 2001 profesor asociat la Universitatea Bucuresti si SNSPA; Experienta in comunicare, studii sociale, marketing politic, leadership si planificare strategica, management de proiect, lobby si advocacy.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro