duminică, ianuarie 23, 2022

Aroganţa de partid şi de stat a fost zdrobită prin vot popular. Zece motive pentru ca Ponta să demisioneze

Miracolul, aşadar, s-a produs. Duminica votului a fost copleşitoare, superbă, istorică. Ne-am redescoperit cu bucurie şi încredere naţiunea, serioasă şi inteligentă, eroică în mobilizarea ei peste aşteptările cele mai optimiste, respingând dezgustată, înăuntrul şi în afara graniţelor ţării, pontismul de partid şi de stat. „Lucrul a fost bine făcut”. Mă bucur că inclusiv Victor Ponta şi ai săi sunt (sper, şi acum) „mândri de fi români”, aşa cum suntem şi noi, în sensul cel mai bun şi mai sincer al cuvântului.

Aroganţa guvernării şi convingerea lor că suntem proşti şi cumpărabili cu 700 de lei (echivalentul lui „Nicule, mai dă-le o sută!” de acum 25 de ani) au primit, în f(o)nd, ceea ce meritau. România s-a schimbat în adâncimea ei socio-culturală, a văzut şi cunoscut Occidentul, a ieşit din ignoranţă şi din teama de sistem a generaţiei precedente, are deja o clasă mijlocie educată şi responsabilă, căreia îi pasă de drepturi şi libertăţi, şi care nu se mai mulţumeşte cu firimituri aruncate în batjocură de la masa boierilor. Mă tem că aparatul politic şi politicienii, în ansamblul lor (PSD împreună cu toate partidele) au aflat abia acum că românii sunt mai inteligenţi decât îi credeau. Românii au provocat, prin victoria împotriva umilinţei şi a puterii cinice, sistemul politico-administrativ actual la un efort de înnoire substanţială. Dacă nu o fructificăm pe cea de acum, următoarea şansă nu va mai veni prea curând.

În ceasul al doisprezecelea, aproape când (mulţi dintre noi) nu mai speram că este posibil, poporul român s-a opus cu o forţă uriaşă şmecheriei PSD-iste tradiţionale, amestecului nociv de abuz administrativ şi populism de doi bani, sfidării generalizate, încercării de forţare a limitelor legii, de corupţie guvernamentală şi mită electorală, atitudinii de impostură discursivă, fariseism şi „golănie” politică îmbrăcată în haine occidentale scumpe, dar mirosind de la o poştă a hoit securistic.

Românii au refuzat să dea puterea totală unui sistem de interese, putred, imoral şi corupt în esenţa lui. Au votat masiv, dincolo de orice aşteptări, pentru un alt tip de reprezentare a ţării. Au adus la Palatul Cotroceni garanţia că reprezentantul statului român şi mediatorul puterilor (povestea cu „şeful statului”, din păcate, nu o găsesc în Constituţie) nu aparţine sistemului politic corupt, fiind plămădit din altă cocă de cultură politică şi educaţională. E mare lucru, dar nu e suficient.

Mai mult de atât nu cred că mai are rost să spunem, astăzi, despre votul care a trecut. Mult mai important pentru România este însă, de mâine, ceea ce urmează. Atenţie, Ponta şi PSD se află încă la guvernare şi nimic din modul de administrare a ţării nu s-a schimbat. Victoria lui Klaus Iohannis este simbolică şi va rămâne aşa, dacă nu va fi urmată de o schimbare a paradigmei de guvernare şi de a face politică în România. La butoane vor să rămână tot „ei”, sfidând semnalul zguduitor din 16 noiembrie.

Pentru ca schimbarea politică autentică să poată începe cu adevărat, ar fi corect, obligatoriu şi firesc în acelaşi timp ca premierul respins de popor, Victor Ponta, să demisioneze. Iată, pe scurt, cele zece argumentele ale mele:

 • Obstrucţionarea votului cetăţenilor români din diaspora, la limita penalului. După demisia lui Corlăţean şi nesuplimentarea secţiilor de votare în comunităţile mari de români din străinătate, a devenit evident că aceasta este voinţa politică a lui Victor Ponta şi nu a Ministerului Afacerilor Externe;
 • Faptul că mobilizarea uriaşă la vot a fost esenţialmente anti-Ponta şi anti-PSD arată că românii au spus NU modului arogant şi sfidător în care primul ministru şi partidul său au tratat societatea şi alegătorii, delegitimându-l totodată din poziţia de administrator-şef al ţării;
 • Introducerea abjectă în campania electorală a unor teme non-politice şi non-democratice (etnie, confesiune religioasă, copii) îl scot pe Ponta din liga oamenilor politici frecventabili şi îl lasă definitiv alături de sordizii săi noi aliaţi. Ce argument de a fi preşedintele României poate fi acela că eşti etnic român, ortodox şi că ai copii, în faţa altui cetăţean român?;
 • Amestecarea Bisericii Ortodoxe Române în campania pro-Ponta, o greşeală şi o ruşine profundă a naţiunii noastre civilizate, intrate în spaţiul comunităţilor liberale occidentale, practic o „ieşire din misiune” care pe mine (ca român, ortodox şi cu copil, deci cu „dosar bun”, conform grilei PSD), mă face să mă îndoiesc de adecvarea acestei instituţii la realităţile lumii noastre dezirabile. Probabil, scuzele BOR pentru rătăcirea jalnică a unor prelaţi în campania electorală ar fi acum necesare. Să aibă cumva legătură cu mituirea politică a Bisericii de către guvern?
 • Alianţa cu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu, doi caraghioşi ai chinuitei tranziţii a societăţii româneşti prin deşertul de isterie, vulgaritate, ignoranţă şi kitsch al ultimelor două decenii;
 • Teatralizarea USL 2.0, o farsă sinistră şi un proiect politic debil, gândit de oameni mici pentru oameni proşti (de aceea, din fericire, nici nu a fost „cumpărat”);
 • Folosirea abuzivă a administraţiei şi banilor publici pentru aducerea de voturi sub sigla PSD, precum şi mituirea electorală ostentativă a unor categorii ale populaţiei, la nivelul la care măsurile s-au întors finalmente, ca un bumerang, în nasul „generoşilor”;
 • Interceptările convorbirilor grobiene din PSD, în care se tranzacţiona şefia viitoare a partidului la pachet cu adoptarea legii aministiei şi a graţierii;
 • Jignirile proferate în campania electorală de PSD şi Ponta la adresa noului Preşedinte ales al României, care în orice democraţie consolidată ar însemna retragerea temporară sau definitivă din prim-planul vieţii politice naţionale a celui (celor) învinşi. Ponta s-a comportat în campanie şi în dezbateri ca o „puşlama” politică, obraznic şi ironic, un veritabil răsfăţat al sistemului;
 • Faptul că guvernarea PSD a rămas ca o mizerie în mijlocul drumului, în calea noului proiect politic naţional, deci al noilor speranţe, un obstacol şi un vestigiu pe care românii care au votat duminică trebuie acum să îl ocolească ţinându-se de nas. La urma urmei, poate că ar fi mai bine chiar şi pentru PSD să părăsească puterea şi să treacă prin „purgatoriul” democraţiei în care se dă socoteală pentru faptele făcute.

Bătălia pentru recâştigarea încrederii în politica românească abia începe. Milioane de români au lovit cu barosul votului. Sistemul e fisurat, are capul spart, se clatină sub povara loviturii năucitoare primite dar ar vrea să reziste. Să nu-l lăsăm, căci îşi va linge rănile şi va muşca din nou.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Nu vreau sa par un pupincurist dar Băsescu a spus ca sistemul e îngenuncheat si ca trebuie ca cineva sa i ia capul. Daca stau sa mă gândesc bine..lovitura aia de baros prin vot i-a crăpat capul sistemului. Asa ca..pana la urma poporul ii va lua capul. Sper!!

  • Hidra comunista traieste ,nu-i este zdrobit capul Ion Iliescu a luat conducerea partidului de la el putere ,Ponta Dragnea nu mai este la carma partidului dar este la guvern care are toate butoanele . Am castigat o batalie ,dar nu razboiul Cand Ion Iliescu va fi pus sub acuzare pentru crmele comise si condamnat ,atunci putem spune ca PCR nu mai exista . Adrian Severin ,sustine ca voturile celor din diaspora este lovitura de stat ,cata neghiobie dar,este un vlastar de comunist .

  • 1. un ACL care ar prelua acum guvernarea ar trebui probabil sa ia masuri in genul celor din 2010 (chiar daca la o scara mai mica) pentru a repara dezastrul produs de pomenile electorale. ideal ar fi ca Ponta – daca nu va juca rolul lui Nero – sa le ia impreuna cu procentele de rigoare

   2. daca ACL ar prelua acum guvernarea, ar fi guvernul care are (inca) corupti in randurile lui. Uitam asa de repede ca din PNL-ul 1.0 a fost pentru prima oara in istorie un ministru dus direct in arest (Fenechiu)?
   da, ACL are un sambure bun (Ungureanu – urat caracter dar bun meserias, etc) dar acum nu e momentul. lor le trebuie umbra ca sa se poata reforma in liniste. lumina reflectoarelor ar face acelasi proces un show…

 2. Nu dragilor, sa nu demisioneze nimeni in urmatorul an!
  Toate lichele asta din guvern sa stea acolo si sa le dea romanilor tot ce le-au promis in campania agresiva pe care au dus-o!! Sa vedem cum o sa faca asta, ca de promisiuni sunt buni!
  Acum e timpul sa treaca la fapte, ca sa se convinga si aceia care totusi i-au votat de caracterul lor infect si mincinos care nu ar trebui sa apara macar la un nivel la care au ajuns ei si acolitii lor!

 3. Premierul nu trebuie sa demisioneze.
  Nici alegerile anticipate nu sunt acum o soluție.
  Bugetul pentru 2015 nu a fost inca stabilit.
  Anul 2015 va fi unul greu pentru România din cauza guvernării proaste a lui Ponta. Daca el pleaca acum și economia va merge in jos, va fi transformat in victima.
  Ponta trebuie sa sufere consecintele incompetentei sale.

  • ….trebuie sa plece indiferent din ce considerente; orice zi in plus cu ei e o zi pierduta pentru sansa de a incepe reconstructia. De ce sa mai asteptam un an ca sa vedem/simtim dezastru cu ochii nostri, pe pielea noastra, chiar daca asta va insemna sfarsitul lui Ponta/PSD?

 4. „Batalia abia incepe” si va fi castigata cu siguranta.daca…
  Eternul „daca” romanesc are de data asta toate sansele sa fie inlaturat(reformulat) de trasaturile nou castigate in psihologia(politica?)romaneasca. Au aparut la orizont noi perspective geopolitice pentru Romania(dl Naumescu o stie f f bine!) intre care una dintre ele cred ca se impune prioritar:DISPORA. Diaspora ca al doilea pol major de sustinere bazala a politicii mari romanesti.Diaspora …ACOLO, Romania…AICI ,mereu solidare, mereu racordate intr-un proces dinamic de ACUM, pot face din tara noastra un succes urias.

 5. Cind Ponta a inceput s-o citeze pe Rovana la confruntarea cu Iohanis m-am lamurit cit este de dus cu pluta acest Ponta.
  Cind vii cu fituici si faci pe desteptul citind din ele sau ca fost procuror habar nu ai de constitutie si cauti in fata camerei sa citesti articolele ce parere sa ai de cita inteligenta are Ponta !!!.
  Cind aroganta lui Ponta se bazeaza pe mirlania politica si mahalaua dimboviteana a la Firea si
  antene ,unde poti sa ajungi ???.
  Sa vedem ce-i in stare ???,cere anularea legii amnistiei in parlament ?,vine cu bugetul pe 2015 ?,are de unde onora pomenile promise ?,reea investitiile ?,citi bani ii mai da FMI ?
  Da drumul in parlament pentru penalii PSD inclusiv Ilie Sirbu ,sa fie judecati ???.
  Cind raspunde penal pentru obstructionarea romanilor din diaspora si pentru agresiunile jandarmilor si politiei din Torino si Paris impotriva romanilor ce voiau sa voteze ???

 6. Ca de obicei, minunat spus Valentin! Direct , succint si la esenta. Nu inteleg totusi dc spui ca bbstrucţionarea votului cetăţenilor români din diaspora a fost la limita penalului. Nu am pregatire juridica, dar atata vrema cat exercitarea unui drept constitutional esential a fost vadit, fatis si demonstrabil blocata, mie mi se pare ca suntem clar in penal si toti cei vatamati trebuie sa faca plangeri penale.
  Cat despre iesirea de la guvernare a PSD aici e mult de discutat. Fara discutie, guvernul ponta trebuie sa plece dar o guvernare ACL nu o consider potrivita acum din urmatoarele motive:
  -1. nu au majoritatea si obtinerea ei nu s-ar putea face decat prin traseism (ceea ce contravine principiilor morale) sau prin alierea cu eternul UDMR (iarasi imoral).
  2. Chiar daca mai suferim inca 2 ani psd trebuie sa suporte nota de plata a iresponsabilitatii din cei 2 ani de guvernare. In caz contrar, cei multi vor uita repede ca eventualul nou guvern trebuie sa ia masuri nepopulare pt a plati oalele sparte
  3.ACL din acest moment nu este nici ea prea departe de PSD. Sa se epureze intai, sa adopte principiile de integritate ale Monicai Macovei sau ceva similar , sa propuna in parlament toate legile necesare pt reformarea societatii si abia apoi sa vina la guvernare dupa ce convinge pe toata lumea ca a luat-o pe drumul cel drept. In caz contrar mi-e foarte teama ca ajuns acum la guvernare prematur, vor lua 2-3 masuri de cohii lumii si apoi vor continua in acelasi stil

 7. Cred ca nici nu incepem sa ne imaginam ce potential colosal are o tara de 20 de milioane, aflata intr-una din cele mai dificile zone geografice, inconjurata de semidictaturi post-moderne (Rusia, Turcia, Serbia, Ungaria) dar care alege printr-un act de vointa politica remarcabila sa continue drumul democratic si de reforma a justitiei, sa ramana racordata la modernitate, sa aleaga (incredibil!) un minoritar religios si etnic in functia suprema in stat (Ginditi-va cat de xenofoba e pana si Europa occidentala.)
  Apoi ganditi-va ca e o tara aproape independenta energetic deci nesantajabila, o tara care a reusit in 10 ani sa-si mareasca exporturile de vreo 7 ori si sa treaca la o balanta agricola pozitiva. Bun, avem o gramada de probleme economice, dar totusi e o economie foarte diversificata, care s-a reformat profund in 20 de ani si are un potential de dezvoltare imens.
  Uitati-va la niste filmari de acum 25 de ani (eventual cu mineri) ca sa vedeti de unde am plecat, si ganditi-va unde am putea fi intr-o generatie…

 8. Dle Naumescu, analizele astea trebuie si ele tinute la rece. Punctual, Ponta a pierdut din cauza cozilor lungi la vot din strainatate, care au ocupat ecranele televizoarelor exact in mijlocul alegerilor. Daca Ponta avea triplu numarului de sectii de votare in nu mai mult de 10 centre in Europa, acum era presedinte.

 9. Domnul meu,o intrebare: redeventa negociata de adrian nastase cu omv acum 10 ani a expirat in octombrie; ponta a negociat una noua dar o tine secreta. puteti sa aflati si sa ne comunicati CAT ESTE NOUA REDEVENTA???? escrocul ne-a mai tras o tzeapa,nu??

 10. Inca de aseara am spus ca urmeaza ,,noaptea cutitelor lungi” in PSD. Asa este traditia in partidele de nuanta totalitara/mafiota, plus ca ei au exercitiul aplicat, in 2004 cu penalul Nastase si in 2009 cu looserul Geoana. Concret, le dau o luna pana il vor mazili pe Pontache, atat din functia de premier, cat si din cea de presedinte la PSD. Cei care afirma ca bine este sa fie lasati sa guverneze pana in 2016 au dreptate; isi vor rupe gatul, neavand cum sa aplice promisiunile facute, cu aruncatul banilor in educatie, armata, sanatate, pensionari etc. Recunosc insa ca nu am nici un chef ca mafiotii si mediocrii astia sa faca experimente pe mine si pe familia mea (deja sunt satul de idiotii si incapabilii politruci care ocupa toate functiile de directori si de inspectori la mine in judet, altfel mereu ,,rosu”, plin de frustrati si pomanagii) inca doi ani. Pe de alta parte, nici nu vad vreun guvern PNL-ist-PDL-ist in stare sa guverneze cu pagubele lasate de mafiotii amintiti, cate vreme partidele astea doua din opozitie sunt dominate de borfasii din anii 2010-2012. Cred ca Iohannis trebuie sa curete intai PNL-ul de borfasii din teritoriu, care sunt prieteni la catarama cu PSD-ul si inca detin functii in directii judetene, fiind asadar lupi in blana de oaie si care, dealtfel, n-au nici un merit in alegerea lui Iohannis, care ne apartine noua, celor fara de partid, tineri, intelectuali, studenti, romani din diaspora etc.
  P.S.Sunt dezamagit de secui si maghiari, care au iesit la vot doar in proportie de 50% pentru un minoritar (votat de romani!), cand aveau ocazia sa arate ca il sustin pe unul de-al ,,lor”, ca tot se vaita ca minoritarii n-au drepturi.

  • Harghita – aproape 80% (79,78%), Covasna – aproape 78% voturi pentru Klaus Iohannis. Cu un UDMR, care a ratat momentul istoric ce mai vreti de la noi?

 11. Ponta a vrut sa ne uneasca, dar ne-a umilit. Ceea ce s-a intamplat este vazut in lumea larga, ca marea uRnire a romanilor. Poate ca mamaliga nu explodeaza. Poate nici nu e nevoie. De data asta mamaliga a produs o indigestie la unii, pe care nu o vor uita prea curand.
  Daca e sa-i dam crezare lui Ion Iliescu -„Sa nu uitati ce va spun, daca pierdeţi alegerile, partidul se va pulveriza. Nimeni nu va va mai ierta!” – lucrurile nu se mai opresc aici. Sa-i fie gura aurita.

 12. A mai fost minciuna , manipularea celor 2 televiziuni!
  Am asistat la vot la o scena absolut remarcabila . Locuiesc in mediul rural si in drum spre sectie am luat o femeie mai in varsta. A intrat in sectie si a avut o replica incredibila . Spunea: „Am venit sa va spun ca toti sunteti mincinosi, in frunte cu Ponta care zicea ca nu mai sunt pensii sub 350 lei. Am adus talonul sa arat ca a mintit”
  Asta ca sa vedeti ca si pensionarii , in general votanti PSD au realizat minciuna si sau trezit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro