duminică, noiembrie 29, 2020

Scrisoare deschisă Domnului Ludovic Orban, Președinte al Partidului Național Liberal

Public aici, pe Contributors.ro, textul integral al Scrisorii deschise redactat de cele două asociatii, Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Asociația RESET Iași. Textul a fost postat initial pe site-ul MDM.ro

Asociațiile civice atrag atenția asupra arbitrariului, abuzului și disprețului politicianist față de locuitorii Iașului

25 februarie 2020, Iași

Scrisoare deschisă Domnului Ludovic Orban, Președinte al Partidului Național Liberal

Domnule Ludovic Orban,

Insistența Dvs. de a susține personal candidatura domnului Mihai Chirica, actualul primar al Iașului, fost președinte de filială județeană PSD, la poziția de primar al Capitalei Moldovei, ridică mai multe întrebări care poate v-au scăpat din vedere.

Suntem convinși că v-ați informat temeinic și cunoașteți că administrația domnului Mihai Chirica este una dezastruoasă pentru Iași.

Orașul s-a dezvoltat haotic, este in topul poluării, a permis unor dezvoltatori imobiliari abuzuri de neimaginat într-un oraș modern și condus după lege.

Edilul nu-și poate justifica averea, și-a mascat vile și proprietăți pe numele fratelui sau propriului copil de 11 luni, are o cunoscută relație cu o companie de construcții care câștigă majoritatea lucrărilor scoase la licitație de primărie, a ratat majoritatea proiectelor care se puteau realiza cu bani europeni, a fost condamnat pentru afirmații rasiste, a refuzat să pună pe ordinea de zi a Consiliului Local chiar inițiative liberale.

Și multe, multe altele, pe care nu ne îndoim că le cunoașteți.

Așadar, Domnule Orban:

Din informațiile Dvs., ce anume vă face să credeți că domnul Mihai Chirica este un administrator de neînlocuit, de care Iașul are presantă nevoie?

Ce câștig au ieșenii că incompetentul dovedit Mihai Chirica va mai sta patru ani în fruntea orașului, dar de data asta vopsit rușinos în culorile PNL?

Ce anume vă face să treceți peste argumentele celor care – inclusiv din filiala ieșeană a PNL – se opun public acestei manevre scandaloase?

Ce veți face când – și nu este deloc improbabil – viitorul primar PNL Chirica va fi chemat la DNA pentru toate abuzurile din ultimii cinci ani? Ce ne veți spune atunci?

Ce procentaj de voturi credeți că va lua PNL Iași în alegerile locale și generale după această manevră disprețuitoare la adresa întregului oraș?

Dacă procentele din sondaje reprezintă singurul criteriu după care sunt desemnați candidații PNL la alegerile locale, ne-am putea aștepta să o susțineți, de ce nu, pe Gabriela Firea la București?

Cum se potrivește „vopsirea” în galben a lui Mihai Chirica cu promisiunile repetate ale PNL și ale președintelui Iohannis că vor scăpa România de pesediști?

Cum credeți că sunteți privit de întreaga țară, acum, când vă impuneți cu forța un moft ce va avea repercusiuni grave asupra dezvoltării unui mare oraș al acestei țări?

Ce încredere în onestitatea și buna judecată a dvs. mai pot avea cetățenii cărora doriți să le fiți prim-ministru?

V-ați gândit vreun moment că prin acțiunea dvs. condamnați Iașul la stagnare?

Conștientizați forța simbolică a gestului dvs.? Sunteți mulțumit că se impune iarăși Capitalei Moldovei o soluție arbitrară, discreționară și neprincipială de la București?

Domnule Orban,

La 24 ianuarie a.c., la Iași, nemulțumit că erați huiduit de câțiva participanți la adunare, i-ați numit batjocoritor adepții lui Vogoride, cel care a măsluit alegerile și urmărea să impună, prin forța poziției de caimacam pe care o avea, o altă linie politică în contextul dezbaterilor pentru unirea celor două Principate.

Și dacă vorbim de arbitrar, forță, abuz și dispreț – cine e acum Vogoride, domnule Orban?

Semnează:

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Asociația RESET Iași

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Sigur ca e hidos sa vezi PNL iesit la interval la primareaua Iasului cu un fost PSD-ist. Totusi sunt cateva chestii care merita comentate:

  1. PNL nu a anuntat inca nicuiun candidat la priamria Iasiului. In acest sesn probabil ca scrisoarea are sens. Alte surse afiram ca de fapt PNL va defila la primaria Iasi cu ceva deputat obscur de prirn partea locului.

  2. Nu PNL il alege pe Chirica biv vel vornic peste Iasi ci iesenii. Oare de ce nu e adresata scrisoare deschisa iesenilor? :)

  3. Am asa o banuaila ca de fapt bravul Chirica va catinda independent sprijinit discret de PSD, Pro Romania, si alte „forte patriotice”, respectiv ca va castiga cu brio… Din vina lui Orban desigur :)

  Mi se pare chiar umilitor ca o asociatie civica din Iasi sa trateze alegatorii din propiul oras ca pe o turma de oi care vor urma neconditionat orice berbec socate Orban din basca. Nu-i asa Ingrijorarea reala ar trebui sa fie aceea ca alegatorii vor urma disciplinati si dupa datina berbecul iesit din basca PSD-ului :)

  • Trebuie sa vă mulțumesc domnule Josef Sveik, nu as fi putut scrie un comentariu atât de concis și rațional ca al dumneavoastră (sunt mai temperamental, recunosc). Și, precum vedeți, aveți dreptate să considerați Iașul un oraș trist, cu influente rusești. Oamenii doar se plâng, fără jenă și fără soluții. Mioriti!

   Domnul Dobrincu isi repeta nemulțumirea. Dar nu are soluții și nu are plan de acțiune. Nu propune pe altcineva, nu prezintă un alt program, nu aduce vreo alternativa. Un alt nume din PNL-ul local sau din MDM. Un link către platforma lor, un program, ceva revendicări/susțineri.

   Urmăresc viața politică locală pentru a vota în cunoștință de cauză. Dar și madam Chichirau de la USR s-a bosumflat și a lipsit de la a-și prezenta programul. Mă gândesc că nu are nici unul, daca nu a avut tăria de a și-l susține în fața oamenilor invitați special pentru asta.

   Mai avem candidatul de la „centru” al Plus, singurul care și-a prezentat public programul pentru Iași, la modul decent și rațional. Domnul de la Autostrada 8 și cam atât. Realisti vorbind, dincolo de smiorcăielile PNL, pe cine naiba să aleagă oamenii din Iași? A, scuze, PSD inca nu a nominalizat pe cineva

   Da, cel mai probabil domn’ Chirica va avea „balls” si va candida independent. Si povestea Mioriței va reîncepe peste alți 4 ani când partidele din „opoziție” vor fi, iar, nepregătite.
   Thx domnule Sveik!

  • Ridicati cateva puncte de vedere valabile, dar totusi ignorati faptul ca simpatizantii partidului liberal de la Iasi ar fi pusi intr-o situatie neplacuta, sa voteze impotriva candidatului partidului propriu?

   • @Cinicul, dați un nume, un link, o alta opțiune de candidat valabil.
    Sa începem să discutăm pe nume, pe cazuri concrete, pe platforme, pe lucruri concrete. Nu le smiorcaieli. Chiar îmi doresc asta pentru Iași. Discuții sănătoase și opinii pertinente, nu jelanii penibile.

    • Mai cititi o dată comentariul meu. Am spus că at fi f dificil pentru simpatizanții liberalilor sa voteze împotriva candidatului propus de partid, chiar dacă acesta este un fost membru PSD.

  • De fapt Orban se zbate doar sa puna steagul lui pe „calul” castigator, inainte ca psd sa-si revizuiasca atitudinea si sa-l recunoasca ca fiu demn al sau pe renegatul Chirica.
   In ultimele luni PNL a dus pragmatismul la paroxism, racoland orice poate calculand numai voturi.
   Realitatea este ca nimeni nu a propus un candidat cu sanse mai bune, iar coalitia anti-psd e ca un pumn de nisip indoit cu apa.

 2. „Domnule Ludovic Orban, Insistența Dvs. de a susține personal candidatura domnului Mihai Chirica…”

  Nu-mi mai amintesc bine, dar nu cumva chiar PSD-istul domn Chirică a dirijat corul asociațiilor care vor șosele prin Moldova, atunci când au cântat cu grație înjurăturile la adresa Președintelui Republicii în urmă cu fix o lună?

  Păi, să se înțeleagă oare că în 30 de zile dl Chirică nu mai este bun de primar? Ce s-a schimbat în vremea sta?

  …În afară de faptul că dl Chirică a început să aibă simțăminte liberale?!

  Ce-are a face cine anume îl susține pe dl Chirică, dânsul este recomandat de vocea și talentul domniei-sale?! Carevasăzică, dacă este susținut de PSD ies șoselele mai drepte și mai repede. iar dacă este susținut de PBL ies șoselele strâmbe și mai târziu?

 3. Bravo! Așa se face, nu să stăm ca vitele încolonate spre mărețul viitor darwinist-liberal (la care lucrează și PSD-ul).

 4. Înainte de prezidențiale 2019 : PNL +PSD =love = USL 2. Huooo mai cum poți spune asa ceva. După alegeri : zeci de membrii PSD sunt primiți în PNL. Și voi mai stați sa va mirați? Alo… Așteptați și autostrada acolo în Moldova? V-a promis Orban și PNL ceva? Aha… Ramine cum s-a stabilit

 5. Dle Svejk, o scrisoare deschisa este adresata, de fapt, tutor, ca altfel ar fi trimisa doar asa zisului destinatar. Daca iesenii il vor vote pe Chirica sprijinit de PNL, com vedea, insa ce ne facem cu liberalii ieseni, ei cu cine vor vota? Ca fost locuitor al Iasului am putut constanta un blat intre PSD si PNL dupa epoca Simirad. PNL a tot candidat cu antipaticul Carlan sau cu cvasi necunoscuti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Dorin Dobrincu
Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. Redactor-șef al revistei „Archiva Moldaviae” (din 2009). A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012).

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

… drumul spre iad al Papei Francis

... si-atunci aveti a ma ierta daca nu voi discuta acum nici alegerile din Romania sau din Statele Unite, nici Ziua Recunostintei,...

Țara noastră în termeni de destin*

In interviurile pe care le-am făcut în marginea recentului dialog epistolar cu Andrei Pleșu intitulat Despre destin, am fost întrebat în câteva...

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.