marți, ianuarie 25, 2022

… Astia vor sa ne fure si mortii!

… cand am auzit ca presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a declarat c-ar fi posibila organizarea unui referendum, anul viitor, pentru trecerea Romaniei la monarhie, eventual dimpreuna cu referendumul “pentru familie”, m-au trecut fiorii. Primul gand care mi-a venit a fost “astia nu se mai multumesc cu banii. Astia vor sa ne fure si familia si mortii!

Si vor.

Astia ne fura pe fata, iar acum vor sa schimbe legile justitiei in asa fel incat sa nu mai poata fi trasi la raspundere.  In Cartea a Doua a Republicii lui Platon, pentru a  lamuri ce e la urma urmei, urma care scapa turma (sic!), Justitia, Glaucon il provoaca pe Socrate cu povestea “inelului lui Gygas”. Pentru necunoscatori: un cioban gaseste, din intamplare, un inel care, rasucit, il face invizibil. Zice Platon, prin gura lui Glaucon (fratele sau):

“…când întorcea piatra înăuntru, devenea nevăzut, când o întorcea în afară – vizibil. Băgând de seamă aceasta, orândui să fie printre solii trimişi la rege şi, ajungând acolo, îl înşelă cu regina. Apoi, împreună cu ea, îi pregăti regelui uciderea şi îi luă astfel domnia.

Aşadar, dacă ar exista două astfel de inele şi dacă pe primul l-ar avea omul drept şi pe celălalt omul nedrept, se poate crede că nimeni nu s-ar dovedi în asemenea măsură stană de piatră, încât să se ţină de calea dreptăţii şi să aibă tăria de a se înfrâna de la bunul altuia fără să se atingă de el, atunci când îi este îngăduit şi să ia din piaţă, nevăzut, orice ar voi, sau, intrând în case, să se împreuneze cu orice femeie ar vrea, să ucidă sau să elibereze din lanţuri pe oricine ar dori, putând face şi alte asemenea lucruri, precum  un zeu printre oameni.”

Alte vremuri!

In ziua de azi, ciobanii nu mai au nevoie de ploi mari si nici de cutremure pentru a gasi inelul in vreo pestera, inlauntrul careia e statuia unui cal, inlauntrul caruia e un mort, cu inelul pe deget. [Nota: Cine are urechi de auzit, sa auda. Iar cine nu intelege, sa nu inteleaga.] Astia isi construiesc inelul lui Gygas singuri, in vazul lumii, prin Parlament! La lumina camerelor de filmat, Justitia dispare precum tancul lui David Copperfield (pentru cunoscatori).

Dar banii sunt, totusi, bani. Au si ei rolul lor, deloc de neglijat, ca saracia e un test caruia ii pot face fata doar o mana de oameni. La scara mare, saracia e distructiva pentru sufletul unui popor. Asa e. Si totusi, saracia nu implica automat pierderea sufletului. Daca ti se fura banii – ca om sau ca popor – nu inseamna ca automat ti-ai pierdut viitorul.

Cu simbolurile, insa, e o cu totul toului alta poveste. Cum bine observa Chantal Delsol, noi, oamenii, suntem creaturi care ne hranim cu simboluri, Nu cu paine traim ca oameni, ci cu intelesul painii.

Cand ti se fura intelesurile, ti se fura sufletul – si ca om, si ca popor.

Or PSD asta incearca sa faca zilele acestea.

Cred ca poporul poate fi intrebat cu privire la lucrul asta. Nu e un lucru rau, tinand cont de faptul ca tarile care au monarhii sunt tari dezvoltate. Este un proiect de viitor, la care si politicienii impreuna cu presedintele si cu foarte multi factori trebuie sa se aseze la masa sa discute. Nu e un proiect totusi care sa il vanturam pe strada„, a declarat Badalau, la Parlament.

Lasam la o parte incoerenta logica a lui Badalau (“poporul trebuie intrebat”, dar “nu vanturam proiectul pe strada”). De la Badalau nici Dumnezeu nu cere. Perversiunea, insa, e evidenta pentru orice om de bun simt. Prin vocea lui Badalau, PSD incearca sa ne fure mortii. In acest caz, moartea Regelui Mihai. In The Political Lives of Dead Bodies (Vietile Politice ale Cadavrelor) Katherine Verdery analizeaza cum, in Europa de Est, in timpul si dupa caderea comunismului, cadavrele au fost – si ramas – obiectele manipularii politice. [Nota: Intre noi fie vorba, se aplica la fel si pentru Europa de Vest si pentru restul lumii, dar asta ar fi o cu totul alta discutie.]

“Poporul”, a constatat Badalau, s-a emotionat. “Poporul” s-a intristat la moartea Regelui. “Poporul” a strigat, din rarunchi, “Monarhia salveaza Romania!” Sa-i dam, asadar poporului ce vrea – sa fie prostit.

Pentru ca poporul lui Badalau e precum fraierii care, fara macar sa realizeze, vor sa se lase pacaliti la alba-neagra. Stramosii nostrii din ramura aia care nu era cu barza, varza si manzul au inventat un test simplu in administrarea justitiei: Cui prodest? Cui ii foloseste acum un referendum “pentru monarhie”? Si cui foloseste acum un referendum “pentru familie”? Cui ii foloseste acum terfelirea acestor simboluri de baza printr-un referendum national? Cui ii foloseste acum deplasarea atentiei de la ceea ce se intampla in Parlament la doua teme deopotriva stupid incitante si stupid polarizante? Cui ii foloseste ca infruntarea prezidentiala sa se transforme intr-o infruntare golita de sens pentru “monarhie” si “familie”? De ce nu pentru “barza” si manz”?

Raspunsul s-ar cuveni sa fie simplu: Asta are, asta n-are, asta e castigatoare.

Nu va faceti iluzii. Mortii sunt politici. De fapt, mortii sunt mult mai utili politici decat vii, pentru ca mortii nu mai pot protesta.

Noi, insa, nu suntem morti.

Nu sufleteste.

Nu inca.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Urmaresc prostituirea psihica a autorilor si intrentia (vadita) de culpabilizare si te mentinere in mocirla morala a votantilor.Procurori si judecatori dezinteresati, ce scriu brosuri despre cum vor ramane fara munca si cum vor raspunde material (cei nfamie! comparativ cu beneficiile medicale, ale lor si familiei, chiar si la pensie – neplatind niciun leu la asigurarile sociale), politisti exasperati, ce scriu scenarii despre cum nu vor mai lua X.000 lei salarii si sporuri, … etc. Treziti-va dragilor! Inteaga lume este in miscare, si Ro impreuna cu ea. Eu. si SUA vorbesc de legalizarea pe o arie mai ampla a consumurilor de droguri, ba chiar, acolo unde exista, s-a marit sau se discuta marirea cantitatii legale detinute. De la obtinerea zaharului si distilarea alcoolului (inainte existau vinurile „foarte tari”), incoace, multe godini au ramas fara loc de munca, deoarece omenirea nu a mai avut nevoie de berbeci care sa sparga (de multe ori aiurea si la adrese gresite) usile si portile oamenilor.FAPTUL CA NU SUNTETI BUNI DE NIMIC si inadaptabili / inadaptati social si economic, nu va da dreptul sa tineti Ro captiva in obscurantism ! Ro (cu voi, sau fara voi) va trece la alt nivel. DACA SUNTETI IN STARE SA VA ADAPTATI, OK, daca nu, ramaneti inchistati in cerintele voastre morale, urmand sa formati un club in care sa va arestati voi, intre voi. Cum vreti voi si cat vreti voi !

  • Roland, Roland, mai catunel, ca aici nu e vorba de drogurile” clasice”. Pe astea nu ti le ia nimeni, sezi bland. Enjoy! O lume intreaga te vrea drogat! :)

   • Chiar si alea clasice, odata legalizate, lasa fara paine 70 % dintre „godinele” ce impung cu berbecul.
    Legea lobby-ului lasa fara paine cel putin 40 % dintre „lacranjani”, urmand evident sa se urmareasca si sa aresteze intre ei; ca intre procurori, sau ca de la procuror, la judecator.Nu inteleg de ce sa nu vreau sa schimb un sistem care genereaza 1-2 procurori infractori pe sapatamana, 1-2 judecatori infractori pe sapatamana, 4-5 politisti infractori pe sapatamana (de la trafic de droguri, la camata si activitati bancare), 1-2 ofiteri SRI infractori pe luna (de la alcoolemie, la cultivat canabis), .. etc.
    O astfel de Justitie, nu are decat sa dispara (si a inceput sa se modifice, spre disperarea unora) precum tancul, … precum ce vreti dvs.
    Din ce inteleg, ca de obicei, nu prea suntem pregatiti pentru noile prefaceri ce vor sa vina … Ceea ce este bine !

  • ca sa vezi, cine urmarea. zi-ne si noua ce fumezi, ca sa stim sa ne ferim. probabil drogurile pe care le tot lauzi. imi place cum iei un fel de exemplu, si ala ciuntit, il mai modifici, pe ici-pe colo, prin partile esentiale si apoi, cu ajutorul lui, il aplici ca nuca in perete, in cu totul alt exemplu. doar-doar oi crede si tu ce spui, ca altii sigur nu. nu mai zic ca identificarea ta personala cu tot restul tarii. probabil ai lipsit la matematica de la demonstratia inductiei. nu se da un exemplu particular si se generalizeaza global, asa cum faci tu, fara nicio urma de vreo logica. dar ma rog, de unde nu e…..

   p.s. nu te obosi sa imi raspunzi, nu dau mailul real si nu ma obosesc sa iti mai citesc sau sa iti raspund la alte bazaconii din astea.

  • Draga Roland, iata ce spui chiar tu:
   ” …. ramaneti inchistati in cerintele voastre morale ….”
   Sa inteleg de aici ca a avea principii (cerinte) morale este ceva rau? Sau numai acelea care-ti convin tie?

   Atacul asupra moralitatii si ingradirea sistemului legislativ chemat sa vegheze la aceasta moralitate este atit de evident, chiar si pentru cei care-si folosesc libertatea primita in 1989 ca sa .. fumeze iarba. Asta, daca nu aleg in mod constient sa se uite in alta parte.

   In rest, autorul are dreptate, desi mi-as fi dorit sa n-aiba. Regalitatea si familia, desi probleme reale ale societatii, sint folosite pe post de fumigene pentru a cistiga timp in atingerea obiectivului principal, cel cu justitia.

   Dupa aceea, dormiti linistiti. Parlamentul vegheaza la bunastarea noastra …. evident prin reprezentantii lui directi!

 2. Asa pare: cu fluturarea referendumului prin fata natiunii se vrea abaterea atentiei de la ceea ce se intimpla in Parlament cu legile Justitiei si alte legi.
  Ca sa nu nedreptatim pe nimeni, si presedintele Iohannis voia initierea unui referendum.
  Dar ma intreb: pe care morti sa ni-i fure? ca regele Mihai si urmasii erau deja in relatii strinse cu PSD-ul/USL-ul si Felix turnatorul. De atunci, regele nu mai era si al meu.
  Despre ceea ce fac acum in Parlament, nu cred ca trebuie sa ne mire (sa ne enerveze, da), continua ceea ce nu au reusit in 2012. Atunci o luasera cam ca la Bumbesti Livezeni, cu „hei-rup-ul”, acum o fac metodic, cu comitii si comitete. In timp ce Presedinyele asista. Ca doar in 2012 le era aliat.
  NB,
  despre referendumul privind familia nu vreau sa ma pronunt. Singurul amendament pe care l-as aduce ar fi ca prefer casatoria cu o femeie.

 3. Eroare ,stimate Dle Fumureanu.

  Sufletul nostru ca popor, a fost furat complect in cei 45 de ani de comunism . Romanii sint astazi o populatie , o aglomerare teritoriala, umana, care nu mai are suflet . Virtutile au devenit minciuna, hotia, lenea si tradarea. Din acest motiv le merge asa de bine lui iliescu si urmasilor lui de aproape 30 de ani.

 4. Eu nu mai accept si nu mai vreau sa fim luati peste picior de acesti comunisti. Cata perversitate si rautate sa ai ca sa poti face astfel de afirmatii? De ce se folosesc si profita de oamenii indurerati de pierderea monarhului lor, singurul lider care a iubit cu adevarat Romania?
  Este ireal ce se inatmpa si nu accept ca aceste starpituri din coalitia PSD-ALDE sa sfasie tara in halul in care o fac. Adica vor sa-si puna un Rege ales prin referendum, pe care sa-l manevreze cum vor ei, iar ei sa sfasie tara linistiti. Probabil ca pentru ei presedintele reprezinta un pericol inca, pericol de care vor sa scape. Vorba autorului, pentru o clipa m-au trecut fiorii cand am citit ca vor referendum pentru monarhie. Am crezut ca este un fel de „lovitura de stat” aplicata PSD-ului. Apoi, am realizat ipocrizia si am simtit o revolta adanca, adanca.

 5. PSDistii au multe defecte, dar prosti nu sunt!
  De la Iliescu si pana astazi, au facut putine greseli tactice, iar „bomba” lansata de Badalau nu face parte din ele, ci este o idee stralucita, cu efect 2 in 1:
  – deplaseaza atentia de la esentialul acestor zile, care, fara o diversiune „sanatoasa”, le poate fi fatal,
  – isi apropriaza declarativ, dribland intreaga opozitie, valorile la care poporul s-a aratat, spre surprinderea generala, ca e sensibil si nostalgic, derutand astfel omul sarac cu duhul care nu este inca PSDist, si obligand opozitia sa apara ca fiind contra…monarhiei!
  Cui se adreseaza Badalau?
  Majoritatii tacute a romanilor, oameni care nu mai ajung sa-si rezolve problemele, care sunt obositi de modernitate, care se simt victime ale efectelor ei, si care sunt, evident, refractari la discursuri prea savante sau prea subtile!
  Acelora, PSD le spune ca, pe langa pensii marite si dezvoltare economica, daca vor neaparat, le da si Rege!!!
  Irezistibil!

 6. Putin off topic, cred ca nu era Gygas ci Gyges (pentru cunoscatori :) )…cate despre Delsol, cred ca altceva vrea ea sa zica… Spre deosebire de articolul/eseul asta, care nu prea inteleg ce vrea sa zica :)

 7. dle Fumurescu,
  miine 21 decembrie se implinesc 28 de ani de cind au murit oameni la Cluj, in ceea ce unii numesc Revolutie, iar noii procurori militari ii spun lovitura de stat.
  Sinteti de acord cu noua denumire de „lovitura de stat”? inseamna ca ati participat la lovtura de stat si sinteti pasibil de pedeapsa alaturi de Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro