vineri, ianuarie 15, 2021

Atacuri la adresa memoriei naționale

Pentru actualii guvernanți ai României, teribilul incendiu de la # colectiv din anul 2015 nu mai înseamnă astăzi mai nimic. Doar un simplu și nedorit accident al istoriei în tumultul căruia și în condiții ce până astăzi nu au fost pe deplin clarificate, în pofida ofensivei de imagine din ultimele zile prin care premierul de atunci, dl. Victor Ponta, încearcă să se prezinte drept o conștiință, au pierdut pentru un an puterea.
Reîntorși la butoane grație rezultatelor alegerilor din decembrie 2016 (s-a dovedit astfel că un procedeu absolut democratic se poate întoarce împotriva ideii însăși de democrație), redobândindu-și statutele de excelențe, mai marii pesedismului în floare nu fac dovada nici celei mai firave urme de considerație pentru cei ce au murit acolo, pentru mutilații pe viață, pentru familiile celor ce așteaptă să se facă dreptate.
Respectivii știu foarte bine că au vinovății imense, că nepăsarea și corupția lor se află la baza acelui devastator incendiu, dar speră că memoria oamenilor este scurtă. Nu există nici cel mai firav indiciu că s-ar fi reparat ceva, că s-ar fi îmbunătățit cât de cât capacitatea de reacție a autorităților la dezastre și catastrofe, asistența medicală de urgență este la fel de proastă, infecțiile nosocomiale sunt de domeniul normalului în spitalele noastre, ceea ce s-a făcut bun în vremea ministeriatului d-lui Vlad Voiculescu s-a dus pe apa sâmbetei sub domnia super-diletantului Florian Bodog, ministrul cu mentalitate de felcer și doctorate puse unul peste altul, din câte se pare nici unul dobândit pe căi oneste. Unde mai pui că procesul în justiție nici nu a început încă și este foarte posibil ca modificările legilor acesteia, una dintre maximele priorități ale coaliției PSD-ALDE, să se opereze și în favoarea celor ce ar trebui să își plătească indolența, corupția cu ani grei de închisoare.
Îmi închipui cât de deranjată a putut să fie șleahta conducătorilor alianței PSD-ALDE când a văzut că lumea totuși își amintește, că mai există totuși medii de presă neîncălecate încă ce au difuzat la ore de maximă audiență reportaje și emisiuni comemorative. Spre a-și îneca amarul, șleahta a pus la cale o insultă. Chiar în ziua în care familiile îndoliate își comemorau morții, Liviu Dragnea și apropiații s-au dus la un restaurant spre a sărbători cu două zile întârziere aniversarea acestui alter-ego al lui Vladimir Putin sau Viktor Orbán. Ceea ce au făcut petrecăreții nediferind cu nimic de masa la care a chefuit fostul prim-ministru Ponta în orele accidentului aviatic din Apuseni.
Tot pe data de 30 octombrie 2017 am mai înregistrat o gravă ofensă la adresa memoriei naționale. Unul dintre cei mai nefrecventabili lideri ai PSD, dl. Șerban Nicolae, a scos pe gură vorbe iresponsabile la adresa amintirii rezistenței armate anticomuniste din munți. O acțiune de mare amploare și de lungă durată prin care partizanii patrioți au încercat să se opună comunizării forțate a României. Și care, atent documentată în anii din urmă de istorici onești, a spulberat mitul în conformitate cu care românii au stat cu mâinile în sân în fața ocupantului sovietic și a agenților săi din rândul bolșevicilor români.
Format la școala minciunii post-decembriste al cărei rector fondator a fost și este pe mai departe Ion Iliescu, dl. Șerban Nicolae a acționat și a vorbit luni în spiritul falsificării istoriei brevetat de predecesorii pesediștilor, comuniștii. A amestecat informații, a vopsit albul în negru, a pus semnul egalității între Stalin și Churchill.
Ceea ce a comis luni președintele Comisiei juridice din Senatul României ar trebui să ne pună puternic pe gânduri. Nu vor profita oare cei aflați astăzi în Palatul Victoriei de revenirea la manualul unic, reafirmată ca certitudine zilele trecute de agramatul ministru al Educației, dl. Liviu Pop, spre a rescrie istoria, așa cum au făcut-o comuniștii cu condeiul lui Roller și al discipolilor acestuia? Să fie oare departe clipa în care vom auzi din gura nu știu cărui nacealnik de pe la PSD sau ALDE că ocupația sovietică a fost legitimă, iar comunismul o binefacere?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Un articol excelent, la care am o singură observație referitoare la ”șleahta conducătorilor alianței PSD-ALDE ”. Șleahta era clasa socială a nobililor în Regatul Poloniei și în Marele Ducat al Lituaniei, iar cuvântul polonez „szlachta” poate fi tradus aproximativ prin cei cu sânge albastru, nobilime (de aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98leaht%C4%83 ). Adunăturii de cioflingari, interlopi și derbedei care formează alianța PSD-ALDE nu i se poate spune prin urmare ”șleahtă”, pentru i-am jigni pe polonezi, care sînt totuși oameni serioși și greu încercați de istorie.

 2. Stimate domnule Morariu
  Excelent, ca întotdeauna. Sincer, regret dispariția materialelor dvs de Educație Civică (îmi cer scuze, dar pe fugă nu îmi vine în minte alt termen) de pe blogul din Adevărul, însă – evident – decizia vă aparține.
  Despre microdoctul Șerban Nicolae nu merită discutat! Singura mea nedumerire este legată de prezența sa în Parlamentul României.
  În materie de teatru, sunt simplu spectator, deci nu îmi permit să am opinii. Totuși, mi-ați adus aminte de o mare actriță a tinereții mele (dna Gina Patrichi) plecată mult prea devreme dintre noi.
  Singurul dezacord cu opiniile dvs pe care îl mărturisesc, privește modalitatea de protest aleasă recent de dl Solomon.
  Cher Maitre – cele mai bune urări de sănătate și de împlinire a năzuințelor!

  • Cu tot respectul cuvenit d-le inginer, de ce i-ati scris numele ipochimenului cu majuscule?! Nedumerirea mea e & mai mare ca a dvs, respectivul e avocat de 21 de ani (zice el) + professor dr / mine o’ mine / la faza cu AS ati citit parerea/ pozitia mea, dar asta nu inseamna ca nu va apreciez intotdeauna comentariile/ Yours, GM

   • @shinobi
    Dacă la mine vă referiți (dl Morariu sigur nu este inginer) bunele dvs aprecieri (nemeritate de altfel) mă onorează.
    Best thoughts

    • la dvs!!! il citesc la randul meu cu consideratie & placere pe dl. MM, desi eu unul sunt mai mult consumator & fascinat de film…

  • Senatorul Şerban Nicolae poate sărbători 10 ani (2013) de când locuieşte în apartamentul RA-APPS de pe strada Eminescu din Bucureşti. În 2003, în calitate de consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, Nicolae a primit un apartament de la RA-APPS de 100 de metri pătraţi. După 2007, Nicolae spune că a încheiat un contract de închiriere care este în vigoare şi acum. „Eu am un contract de închiriere din 2007. Vreau să vă spun însă că în nici un moment statul nu mi-a plătit chiria pe acest imobil. Chiar şi când eram consiler prezidenţial, ministru sau secretar de stat mi-am plătit din banii mei chiria”, a explicat Şerban Nicolae.

   Senatorul care a fost şi avocat în dosarul de corupţie al lui Cătălin Voicu spune că plăteşte o chirie destul de mare pentru apartamentul cu trei camere, aproximativ 600 euro. Nicolae spune că la un moment dat RA-APPS i-a mărit chiria de la 600 euro la 4.000 de euro. „Eu am continuat să plătesc chiria prevăzută de lege adică 600 de euro. RA-APPS mi-a transmis că doresc să mă evacueze. Astfel că rămâne să ne judecăm”, a explicat Şerban Nicolae.

   Senatorul PSD spune că apartamentul nu are statut de locuinţă de serviciu şi că în opinia sa chiria este peste preţul pieţei. De ce nu îşi caută un alt apartament poate mai ieftin? „Eu şi familia mea suntem sentimental legaţi de această casă. Când m-am mutat nu eram căsătorit şi asta e locuinţa în care s-a format familia Nicolae”, spune parlamentarul

 3. Bairamul la pomană a fost sfidare, cealaltă însă e ticăloșie. Poate că, într-una sau mai multe Românii, nu-l putem real ostraciza. Dar măcar să nu-i mai spunem domn. E trist că, în absența unui proces real al comunismului, celor care și-au torturat și ucis compatrioții încă nu li se spune, în cărțile de istorie, în cimitire sau în față urmașilor lor, trădători de țară.

  Dimpotrivă, continuă să ne spună că ei au fost ”pragmatici”. Că au ferit țara de consecințele ocupației sovietice din Ungaria, Cehoslovacia sau Polonia și readucerea periodică la ordine, cu tancul. Că au fost patrioți realiști, că e mai bine să faci tu represiune și epurare decât să îi dai ursului motive să o facă el (ca în țările menționate??). Că ucigându-și fratele cu propria mână și primind și recompensa, au muncit pentru a păstra România, sub ocupație sovietică, ca stat național comunist cu independență reală, China din Vestul URSS. Că, sacrificându-i pe alții pentru a fi mai mult decât gubernie, au avut rațiuni de stat și în baza lor au industrializat, modernizat și educat. Că diferența între torționar și normalitate e doar excesul de zel, nu obiectivul sau metoda.

  Scuzele celor care colaborează cu ocupantul cam seamănă, și nu are cum să fie vreodată o judecată simplă. Există și un nivel realist la care nu îți poți imagina că populația ocupată se sinucide colectiv. Poate crima a avut și utilitate, sau poate rezultatul se obținea și în absența acesteia. Doar că noi nu vorbim acum de pedepsirea sau acceptarea colaborării ci revedem o justificare morală a crimei, construirea unui pedestal pentru statuia comunistului patriot, care și-a sacrificat oile pentru interesul național și apărarea țării. Care să nu mai behăie, atunci sau acum, pentru că nu există morală sau dreptate, există doar ciobani naționali și câni. Și ceafa tov. Nicolae, care le explică și îi justifică.

  Nu știu cum ar fi arătat România în absența trădării patriotice, din punct de vedere social, economic, militar etc. Dar nici nu văd un viitor mai bun dacă este condusă în continuare, politic și clientelar, de acești ticăloși urmași ai criminalilor de atunci.

 4. Faptul ca un cetatean ajunge senator nu e suficient pentru a-I da dreptul sa se pronunte in chestiuni de istorie, daca nu e istoric de meserie si cu experienta in domeniu.

  Cand te pronunti in materie de istorie de pe pozitia unuia care citeste un ziar cu rubrici de istorie, acest lucru se vede imediat,

  Dupa umila mea parere, s-a vorbit prea mult despre aceasta ineptie.

  Intr-o comisie parlamentara care discuta un proiect de lege intemeiat pe fapte istorice trebuie evident invitati istorici iar parerea lor este evident mult mai relevanta decat orice argument politic.

  Dar in Romania analfabetilor si semidoctilor, a apela la un specialist este – iar spun …- evident ceva la care trebuie sa fim naivi sa ne asteptam.

  In Romania functie = educatie, functie = cunostinte, functie = inteligenta. Un roman ajuns intr-o functie va crede in secunda doi ca a devenit intelligent si ca puterea astfel obtinuta este acelasi lucru cu capacitatea intelectuala.

  Omul pe care il tot critica lumea este reperzentantul unor grupuri de romani in Parlamentul Romaniei, nu este nici de pe Luna, nici reprezentantul caracatitelor.

  ===

  In ce priveste paranghelia la aniversarea Colectiv, ea arata dorinta de privilegii proprie stangii, intelegerea profunda a faptului ca din moment ce statul decide pentru toata lumea, orice reprezentant al statului trebuie sa fie deasupra legii.

  Adica nu as interpreta situatia ca fiind neaparat jenanta, ci mai degraba ca fiind naturala, ca parte a unui comportament dirijat de o morala caracteristica in care colectivul este mult mai important decat individul. Altfel spus, vine cumva de la sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Stânga europeană iubeşte de fapt neoliberalismul şi corporaţiile, cu condiţia să fie chinezeşti

Chiar pe 31 decembrie, când lumea punea şampania la rece, UE a semnat cu China un acord comercial cu cântec. Comisia –...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

 Complicii

În zilele începutului de an, postul public „Radio România Cultural” (plătit din banii de la buget ai românilor) ne-a amintit pe site-ul său, la rubrica Portret, că se împlinesc 8 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, „personalitate artistică de excepție”, „actor, scenarist, regizor, producător de film şi om politic”.

Populismul conspiraţionist, ruperea relației de încredere popor-tehnocrație și criza democrației liberale. Trei scenarii pentru guvernările viitoare

Despre criza democrației liberale se vorbește deja de mai mulți ani, nemaifiind o noutate. Ne referim aici doar la spațiul occidental, unde...

Ce reprezintă de fapt asediul Capitoliului ?

Asediul Capitoliului, simbol al democraţiei americane, a fost un eveniment istoric, de amploarea celui de la 11 septembrie. Nimeni nu s-ar fi...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.