joi, decembrie 2, 2021

Atenție, jurnaliști corupți!”Să vă fie frică/Țara se ridică”

Protestele din aceste zile au dat dat jos un premier și, relativ, un guvern, dar nu s-au oprit. Oamenii din stradă vor schimbarea sistemului, nu doar ”capul lui Moțoc”. Voința de igienizare a societății au scandat-o, au scris-o pe pancarte, au exprimat-o la întâlnirea cu președintele Iohannis de la Cotroceni și din Piața Universității, au pus-o pe hârtie sub forma unor revendicări radicale: actuala clasă politică arogantă și iresponsabilă să plece. Euronews a intitulat sugestiv dorința de resetare ca România, protestul CTRL/ALT/DEL, iar pe Twitter s-au transmis mii de mesaje cu hashtagul #CoruptiaUcide. Au fost arătați cu degetul premierul plagiator, vicepremierul megaloman, parlamentarii, administrația coruptă, Avocatul poporului identificat ca ”avocatul penalilor”, magistrații din CSM etc. În vâltoarea manifestațiilor, presa a avut deocamdată parte de clemență: câteva pancarte anti Antena 3 și anti CNA, o reacție contra televiziunii publice care n-a transmis nimic în noaptea incendiului de la Clubul Colectiv au arătat, totuși, că lumea din marile piețe ale țării consideră mass-media parte a sistemului. Scriitorul Mircea Cărtărescu a postat pe Facebook o descriere exactă a conexiunilor vinovate dintre mass-media și interesele politico-financiare:„La fel de infestate de mafioţi şi de lichele ca şi lumea politică, aparţinând uneori unor securişti şi infractori dovediţi, televiziunile au fost permanent în slujba grupărilor politico-economice care-au confiscat România. Au servit ca instrumente de şantaj, de defăimare, de calomnie, de împroşcare cu noroi nu doar a adversarilor politici, ci a tot ce e valoros în această ţară. Au promovat un limbaj suburban, de o violenţă pamfletară fără limite. Au indus dispreţul pentru educaţie şi cultură prin promovarea unor emisiuni kitsch, la a căror vedere ţi se face ruşine că eşti om. Au propus ca modele «vedete» din cea mai joasă moral şi spiritual lume cu putinţă, indecentă din toate punctele de vedere. Această mocirlă în care s-au scufundat televiziunile nu mai poate continua. Nu sunt pentru cenzură, ci pentru o integrare a televiziunilor în planul unei societăţi mai bune. Căci, oricât de naivi ne-ar crede unii, e absolută nevoie să visăm acum la o lume mai bună. În definitiv, dacă nu acum, atunci când?”. Dealtfel, la conferința SEEMO despre mass-media din sud-estul Europei ținută la București în săptămâna protestelor, un incident relatat de paginademedia.ro arată că se mișcă ceva și în interiorul breslei care are nevoie de curățenie generală. Invitat să vorbească în panelul despre mass-media și politică, Adrian Ursu de la Antena 3 a fost huiduit de alți gazetari după un discurs provocator despre marile realizări ale trustului Intact, cu patron la pușcărie și procese de șantaj mediatic pe rol.

Pe coridoarele Consiliului Național al Audiovizualului au apărut manifeste cu distihul ”A plecat propteaua/Să plece haimanaua”, împreună cu solicitarea demisiei Laurei Georgescu, președinta CNA, cercetată de procurori. Politizarea unicei autorități de reglementare și monitorizare a audiovizualului din România a dus în ultimii ani la situații inacceptabile . Devenit un instrument de presiune, CNA a protejat televiziuni care au comis grave derapaje, a sancționat emisiuni critice la adresa puterii, a distorsionat piața audiovizualului prin favoritisme. Protestatarii timișoreni, reuniți ad hoc în Grupul Civic de Inițiativă, au formulat Declarația de la Timișoara în opt puncte unde se solicită, printre altele,”demiterea membrilor CNA și alegerea lor pe criterii profesionale de către reprezentanții mass-media”. Nu este singura revendicare referitoare la presă. Se cere, în capitolul alocat mediului politic, ca”mass-media să fie independentă de oamenii politici” și să funcționeze pe principii profesionale, inclusiv principii de etică”. Revendicarea indică percepția unei prese aservite, deprofesionalizate, discreditate de excesul de minciună și senzaționalism, plină de jurnaliști certați cu gramatica și cu deontologia, și trebuie considerată o palmă dată breslei. Faptul că presa de scandal a postat online imagini înfiorătoare cu victimele devastate de flăcări și muribunzi scoși pe caldarâm, este impardonabil. În decembrie 1989, Revoluția clama libertatea presei și dispariția cenzurii, după douăzeci și cinci de ani revolta cere decuplarea presei de sistemul ticăloșit și revenirea în matca propriei misiuni.

Televiziunea publică și-a arătat din nou slăbiciunea și inerțiile în noaptea tragediei, fiindcă nimeni nu și-a luat răspunderea de a transmite un”breaking news”. Nu sunt proceduri, s-au scuzat șefii, dintre care doar doi, mai puțin vinovați, și-au dat demisia. Raluca Brumariu, directoarea demisionară a știrilor TVR, invitată la Congresul Asociației Europene a Jurnaliștilor-AEJ organizată la Sibiu între 5 și 8 noiembrie, a explicat  jurnaliștilor veniți din peste 20 de țări europene, că ”procedurile” sau absența lor sunt folosite des ca paravan pentru a se putea răspunde comenzilor politice. Consiliul de Administrație dominat de PSD și UNPR a respins anul trecut procedurile de breaking news, fiindcă era perioadă electorală și nu avantaja partidele de la putere. Clasa politică nu știe să răspundă la solicitările radicale ale protestatarilor chemați în piețe pe Facebook, care continuă să strige”Nu schimbăm un nume/Schimbăm un sistem”. E o mare bâjbâială, gata să dea în discordie, fiindcă unii invocă legile și Constituția, alții cer să dispară toți corupții din politică și administrație într-o noapte. Cum resetăm sitsemul mediatic? Poate cu tinerii jurnaliști premiați de Freedom House-România în 5 noiembrie în competiția Tânărul Jurnalist al Anului, ediția a XVI-a. Merită să reținem aceste nume: Andreea Pocotilă, Attila Biro, Ionuț Stănescu, Lina Vdovîi, Adelina Mihai. Ei sunt câștigătorii marilor premii ai TJA-2015.

Articol apărut în revista 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Mass-media de stiri este in simbioza cu politicul. In (multi) ani de zile s-au creat si s-au uns mecanisme (mai mult sau mai putin subtile), prin care cele doua „organisme” s-au sudat, oferindu-si reciproc spatii goale pentru ventuzele partenerului.
  Dezbracarea de aura si caderea in desuetudine a clasei politice antreneaza, inevitabil si „jurnalismul la comanda”. Ventuzele nu se pot desprinde usor si cele doua „organisme” sangereaza.
  In plus, mass-media clasica lupta cu un concurent redutabil, ce are o acoperire globala si o viteza mare de reactie: mediul online. La fel cum fotografia digitala a largit considerabil tagma fotografilor si, implicit, a ascutit concurenta, tot asa si mediul online a oferit oamenilor posibilitatea de a interactiona in timp real si de a-si face publice parerile si dorintele. La fel cum un moment unic poate fi imortalizat de un fotograf amator sau de un simplu trecator, tot asa si un articol memorabil poate fi scris de un „jurnalist amator” si „share” -uit de zeci de mii de oameni.
  In online se alearga dupa calitatea si originalitatea continutului. Jurnalistii incapabili sa livreze calitate sunt condamnati la anonimat. E un lucru bun, as zice.

 2. „Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur!”
  Asa e cu jurnalistii nostri, unii „formatori de opinie”; pe sticla, pe hirtie ori online.
  Ursu, Gadea, Badea si tanti cu tigaia (si altii, din pacate nu sint singurei), sint consecventi in mizeria haznalei 3, dar ce te faci cu jurnalistii care, dupa ce si-au facut un oarecare CV, oscileaza dupa cum se schimba puterea? si balacaresc pe oricine nu le convine.
  ” Breasla” l-a huiduit pe Ursu, dar dupa ani de huiduieli a milioane de oameni.
  „Cîinele de paza a democratiei” a devenit lup imbracat in piele de cîine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro