vineri, aprilie 23, 2021

Ati mintit poporul cu televizorul

Nu-ți trebuie prea multă perspicacitate să-ți imaginezi dimensiunile tulburărilor publice pe care încearcă să le provoace echipa de realizatori a Antenei 3. Cu misiunea asumată de a salva existența singurului canal de televiziune liber, independent, vajnic slujitor al adevărului, pus în totalitate în slujba celor mulți și năpăstuiți, într-un cuvânt ”Antena 3”, ei cheamă o lume întreagă să iasă în stradă la un asalt necruțător împotriva ”Justiției băsiste” și a președintelui țării.

Nu pun în discuție felul în care ei se văd și auto-evaluarea pe care și-o fac. Personal, mi se pare de domeniul grotescului (mă întreb dacă oamenii aceștia mint cu nerușinare pentru a onora în continuare ”fișa postului”, sau dacă nu cumva judecata lor chiar a ajuns să sucombe otrăvită de propriile minciuni), problema de fond care trebuie însă clar evidențiată este că toată disperarea și toată luptă la care cheamă lumea să se angajeze alături de ei este construită pe (încă) o minciună flagrantă: ”ANTENA 3 CONFISCATĂ!”. Cu aerul și cu tonul unor disperați care au fost puși la zid, în fața plutonului de execuție, ei mint orice om de bună credință dispus să creadă că de la o oră la alta postul își va înceta emisiune, că aparatura va fi aruncată în stradă și că angajații Antenei vor îngroșa de mâine rândul șomerilor. În fapt, confiscat a fost imobilul, clădirea, zidurile în interiorul cărora au lucrat până acum și pentru care i-au plătit chirie proprietarului ICA/Dan Voiculescu – același imobil în care își vor putea continua activitatea ca chiriași ai noului proprietar: statul român. Nu există niciun cuvânt în sentința care îl condamnă pe Dan Voiculescu care ar putea fi citit ca o minimă amenințare la funcționarea liberă a postului de televiziune. Încercarea de victimizare, dramoleta regizată să provoace convulsii celor slabi de înger nu este decât o încercare grosolană de manipulare!.

Ați mințit poporul cu televizorul!”, la începutul anilor ’90, a fost strigătul de revoltă al oamenilor, când au descoperit în ce a transformat FSN/PSDR ceea ce se spera să devină postul național de televiziune – ”Mințiți poporul cu televizorul!” este felul în care niște oameni iresponsabili își imaginează  că se mai pot pune azi în calea funcționării libere a Justiție.

Indiferent de motivele pentru care o fac, slugi sau orbi, îndemnul celor de la Antena 3 îi descalifică și trebuie respins cu fermitate.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Din textul PM Victor Viorel Ponta inteleg ca esenta mesajului linistitor ptr Antene este ca in pixul dlui Ponta (ca si in trecut in cel al lui A Nastase) sta libertatea presei.
  Pai daca merge pe acest drum va ajunge si Dsa la parnaie cu sau fara glont ratat inainte :)

 2. E just cand ii ziceti „dramoleta”. Cel putin in parte e minciuna isterica, pe care o crede chiar mincinosul. Dar aproape ca e o caracteristica a discursului public la romani. Așa se „cuceresc inimile” in aceasta țară. Ganditi-va si la lacrimile lui Basescu, pentru ca fac parte exact din aceeasi specie. Nu vreau sa deviez atentia catre Basescu. Ptr. ca e fenomen de masa. (Am aflat de curând ca „bocitoare” se află in Nomenclatorul național de meserii). Insa ideea ca nu se va desfiinta postul le-a venit celor de la B1, abia aseara după ora 20: a fost un domn care a explicat IN SFARȘIT !- ca NU despre asta e vorba. Insa ideea pluteste in aer de mult timp de altfel, si a fost generata chiar de Basescu, „inamicul public nr. 1”. Cum se simte prostul aflat in incertitudine? Nu stie sa discrimineze. Nu are decat argumente „de suflet” (minte nu are, sa discearnă). Experienta abuzurilor e inca proaspătă. Trebuie ca cineva sa spuna lucrurile cu claritate, si am iesi din că..t. (Ponta le-a zis tot „cu sufletul”). De ce oare nu explica „Palatul Cotroceni” ca nu va fi desfiintata TOCMAI pentru ca e „politică”?

  • GROAZA!!! dar provine din ipoteza ca fiscul nu reuseste sa recupereze 60 mil. Asa ca ANAF va trebui sa ceara executarea debitorilor: Gadea cu 300 mii euro, Badea cu 250 mii, etc .
   Lor le este groaza ca vor trebui sa returneze acesti bani [confiscarea averii personale? plata esalonata?].
   Restul sunt palavre.
   PS. Daca marile companii vor incepe sa retraga publicitatea [uneori smulsa prin santaj -alt proces al lui Voiculescu] abia atunci se va prabusi cu adevarat A3.

   • @cinic. Evident. Asta e problema reala. Gadea poate sa plateasca chiria pe sediul A3 la fel de bine Statului cat lui Voiculescu. (S-ar putea sa si castige ceva cu schimbarea proprietarului). Dar: 1. probabil ca sunt implicati in „afacerile” Voiculescu; daca procesele continua -si vor continua, cu V in puscarie- se poate sa fie atinsi si ei. 2. se poate sa Statul sa nu poate recupera tot. si atunci, intr-adevar, Gadea si alti datornici ai lui V, ar fi executati. Cred ca au trait toti acolo in nori: banii curgeau, sub protectia sefului. Acum constata ca seful nu e Dumnezeu, ca lumea e mai mare, si nu stiu la ce sa se astepte. Ponta n-a fost foarte explicit asupra protectiei pe care o asteptau. In orice caz, pana la alegeri, sau daca au noroc, pana in 2016, îi vor fi vasali.
    @viorel popescu. Aceasta fiind zis, INTR-ADEVAR, Basescu a folosit TOT santajul sentimental ! Nimeni nu stie de ce santajul sau ar fi „bun” iar al lui V, „rau”. Nu putem decat sa le uram (lui V si B) sa imparta aceeasi celula, in cele din urma. De ce aveti nevoie sa faceti parte dintr-o tabară? Le datorati ceva?

  • institutiile care trebuie sa preia obiectivele confiscate de catre stat, printre care si cladirea din care emite latrina 3 sunt in subordinea directa p.m. fa viorel ponta, asa ca nu devia discutia sre Basescu, e doar manipulare pt. ca acum totul depinde de interesul si pixul mitomanului.

 3. Aşa este dle. Radu F. Alexandru !
  Nu trebuie mai deloc nici cea mai mică clarviziune realistă
  a desluşi în meandrele nu doar ale istoriei recente,
  că nu se ascunde absolut nimic istoric în spatele unei normalităţi
  şi nici în „importanţa diabolic-messianic-revoluţionaristă”
  a televiziunilor, televiziunii din televizorul din bibliotecă !
  Şi totuşi intelectualism-jurnalismul post-comunist o face de 25 de ani
  cu un apetit şi o bucurie demnă de cei mai mari propagandişti-ideologi ai tuturor vremurilor.
  Tocmai această furibundă „gălăgie” în jurul cazului „voiculescu”,
  este mai mult decît firească post-securist-comunismului înfloritor,
  o subtilă Diversiune tocmai bună şi frumoasă în ascunde cu adevărat Racilele Sistemului
  în plină expansiune şi dezvoltare,
  şi o nemaipomenită abureală-înceţoşare a adevăratelor probleme care macină RomâniaD’AZI
  de 25 de ani, printr-o superbă eludare fantastică a Soluţiilor urgente şi inevitabile.
  Absolut nimic istoric ! La bâlci ca la bâlci ! E Firesc !

 4. Ne faceţi să rîdem dragi intelectuali celebri sau nu !
  La cîte am mai văzut „noi” la televizor,
  revoluţii-n direct,
  actori şi poeţi inflamaţi de patima Schimbărilor la Faţă,
  procese istorice,
  condamnări şi legări de mîini cu sfoară soldăţească,
  execuţii sîngeroase autentice-n direct înregistrate târgoveţ la Tîrgovişte de Crăciun,
  chestiunea asta „la ordinea zilei” cu bandit-flegma-rahatul ăsta de securist „voiculescu”,
  intelectuali celebri, miniştri sau înalţi funcţionari de stat,
  acum, chestiunea asta,
  nu-i decît un MIZILIC
  cu care, iată-n continuare VREŢI
  să înnebuniţi oamenii, poporul, boborul şi pe cine mai doriţi,
  boieri dumneavoastră .
  Aşa cum Ei, vi l-au oferit pe tavă ca-ntr-un tablou de Caravaggio telembizat pe ăla de-i ziceţi „ceauşescu”
  AZI
  tot aşa, tot Ei,
  Toţi,
  vi l-au oferit pe
  „ăstălaltu”.
  Ciosvîrtă pentru „mulţi”!
  Momeală pentru „deştepţi” !
  Temă de „defecţie” !

 5. Nu-i dramoleta. E patologie sociala, psihica si etica:
  http://ihincu.wordpress.com/2014/07/07/fenomenul-antena-3-un-asasinat-cultural-si-psihologic/

  Iar de ce intampla de ieri incoace la A3, e fara precedent:
  http://ihincu.wordpress.com/2014/08/09/jurnalism-non-jurnalistic-si-presa-care-nu-e-presa-antena-3-rinocerizare/

  Sunt doua lucruri la care mi-a zburat permanent mintea ieri seara, privind comedia grotesca a Antenei 3:

  Intai la sarmanul Eminescu, finalul Scrisorii a III-a. Cum zicea raposatul despre urmasii astia ai Romei? Zicea sa vina careva (poetul il prefera pe Tepes), sa-i imparta-n doua cete, in smintiti si in misei, sa-i imparta si plaseze pe categorii – casa de nebuni, respectiv puscarie – si sa le dea foc.

  In fine, era secolul 19, vremuri ceva mai grele, tanarul Eminescu (la fel de tanar ca Gadea, dar infinit mai lucid) era excedat si nu vedea alta iesire. Plus, pe vremea aia nu exista doctrina drepturilor omului, Carta Europeana a Drepturilor Omului, nici Inaltul Comisariat ONU pe problema, si nu era ilegal sa le dai foc.

  Totusi, dincolo de aspectul “incendiar” si non-umanitar, Eminescu, un geniu vizionar, stia ce zice: astia-s fara scapare. Care n-ajung la puscarie, si-au castigat pe merit un loc la balamuc. Si iata, dupa mai bine de un secol, specia – inerenta naturii umane, se pare – n-a disparut.

  Al doilea este fragmentul din Rinocerii cu care am inceput si cu care si inchei rotund:
  “DOMNUL BĂTRÂN (Logicianului): E foarte frumoasă logica.

  LOGICIANUL: Cu condiţia să nu abuzezi de ea.

  BERENGER (lui Jean): E anormal să trăieşti.

  JEAN: Dimpotrivă. Nimic nu e mai natural. Dovada: toată lumea trăieşte.

  BERENGER: Dar morţii sînt mai numeroşi decât viii. Iar numărul morţilor creşte. Viii sînt rari.”

  Da. E frumoasa logica, dac-o stapanesti. Si e natural sa traiesti. Dar nu asa.

  Asta nu e viata, nu e normalitate, este un soi de moarte a sinelui rational si etic, o forma de subzistenta gregara si subumana. De care, cand pot rad, cand nu pot, o deplang. Si uneori, de atata sminteala, ma inspaimant.

  Asta nu e jurnalism. E rinocerizare.

 6. „”Ați mințit poporul cu televizorul!”, la începutul anilor ’90, a fost strigătul de revoltă al oamenilor, când au descoperit în ce a transformat FSN/PSDR…”
  Ghici cine facea parte din guvernul Petre Roman in acei ani?

 7. O fi mare chiria pe care Antena 3 a plătit-o până acum vechiului proprietar al clădirii în care îşi are sediul?

  • Buna intrebare, Cornelia Neagu! La asta ma gandeam si eu. Daca ajunge Statul proprietar, informatiile legate de chirie banuiesc ca nu mai sunt „confidentiale”.
   In ritmul ei, cred ca Justitia isi va face treaba, metodic.
   La fel si cu „plimbarile” sau „flash-mob” -urile. Daca vor degenera, s-ar putea ca aceste „convocari” sa frizeze penalul, chiar daca sunt facute pe facebook. Sa avem rabdare! La un moment dat, unii vor intelege ca a avea posibilitatea sa diseminezi „informatie” catre mase poate implica si responsabilitati. Chiar daca CNA zice ca nu.

   Cand se discuta despre posibilitatea de epidemie de hepatita pe litoralul bulgaresc, era intervievata (a doua zi de la aparitia alertei) o turista din Romania. Tanti zicea ca „Totul e OK! Am facut baie si noi si copiii, apa era limpede, n-am avut nimic, astazi. E OK!” Tanti uita, cred, de „perioada de incubatie”. Fiecare dosar penal are o „perioada de incubatie”, perioada in care „bolnavul” se simte OK. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu F. Alexandru
Radu F. Alexandru
Senator PDL. Profesor-asociat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România; membru PEN-CLUB România; membru titular al Uniunii Cineaștilor din România

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Distrugerea ICR. Final de drum

Ce veste proastă - și ăsta e un understatement. De fapt, e o veste oribilă: s-a ajuns la cel mai prost scenariu...

Simptomele marilor europeni după 7 ani de Rusia în Ucraina

Acumularea militară rusă în estul Ucrainei este apreciată în diverse cercuri de expertiză occidentală...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro