duminică, octombrie 1, 2023

Au învățat oare ceva guvernanții români din înfrângerile usturătoare ale premierului britanic?

Marți, 12 martie, Parlamentul Marii Britanii a respins cu o majoritate covârșitoare (432 de voturi împotrivă față de doar 202 de voturi pentru) Tratatul de retragere din UE, conceput pentru o ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Miercuri, votul negativ s-a repetat.
Este vorba nu numai despre un înfrângere covârșitoare, umilitoare, fără drept de apel a premierului Theresa May, care astfel își vede spulberate “proiectul aberant al vieții sale”, visurile de mărire, dorința nebunească de a intra în istoria țării drept o a doua Margaret Theatcher, ci și despre un uriaș vot de încredere primit exact atunci când avea nevoie de UE însăși.
Nefiind analist de politică externă, fiind doar ceea ce se cheamă un martor cu păreri proprii, nu voi elabora și prezenta în ceea ce urmează scenarii despre ceea ce ar putea să urmeze. Deși este evident că nu există decât două soluții. Fie d-na Theresa May va merge absolut iresponsabil până la capăt și își va scoate în cel mai haotic chip și cu o sumedenie de riscuri țara din Uniunea Europeană, fie că se va urma soluția, în opinia mea cum nu se poate mai rezonabilă, propusă de primarul Londrei, de repetare a referendumului. Cred că în cazul în care se va recurge la această a doua soluție, cu totul altul ar fi rezultatul votului. Firește, normal ar fi ca doamna May să demisioneze cât mai curând și să dispară definitiv din viața politică, publică a țării sale.
Mă întreb dacă autoritățile de la București au înțeles ori au vrut să înțeleagă ceva din rezultatul votului de marți din Parlamentul Marii Britanii. Cu atât mai mult cu cât, în vremea din urmă, în nătângele și inutilele lui turnee electorale, operațiuni costisitoare și total lipsite de finalitate, președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, și-a intensificat atacurile la adresa U.E.. Pe care mai-mai că nu o denunță drept o organizație cu caracter imperialist în care noi, românii, am fi intrat din naivitate, crezând că ne va fi mai bine, că vom ajunge la prosperitate și când colo, iată, avem parte numai de restricții, persecuții, umilințe. Adică de un tratament rezervat unor cetățeni de rangul al doilea ale Europei. Mincinosului profesionist și, din păcate, și de cursă lungă care se dovedește președintele pretinșilor social-democrați români nu îi tremură vocea atunci când susține că am fi aderat în 2007 la Uniunea Europeană cu speranța unei vieți mai bune, iar acum, iată !, nu ne sunt rezervate decât umilințe, controale, duble standarde și limitare a puterii noastre de decizie.
Dl. Liviu Nicolae Dragnea joacă pervers, stângaci, prostește cartea naționalistă, cartea mândriei naționale încălcate. Se imaginează drept un nou Nicolae Ceaușescu care crede că îi va izbuti o replică a păcălelii absolute ale cărei prime semne a fost discursul din Balconul Comitetului Central de după invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia din august 1968. Dl. Liviu Nicolae Dragnea se face că nu înțelege că grosiera lui manipulare făcută în fața unor săli în care au fost înghesuiți activul de partid și pesediști decervelați care aplaudă la ordin sau de frică și înghit pe nemestecate aberații rostite cu o solemnitate cum nu se poate mai comică nu are nici o șansă. Orice om, orice român sănătos la cap, cu mintea întreagă înțelege foarte bine că aderarea la UE a presupus și presupune și sacrificii, și respectarea unor norme nu întotdeauna foarte prietenoase. Orice om, orice român sănătos la cap, cu mintea întreagă sesizează dublul standard la care se dedă guvernul României care, pe de o parte, face planuri din cuțite și pahare privind momentul adoptării monedei unice europene, iar pe de alta se îndepărtează și, din păcate, silește și țara să se îndepărteze de Uniunea Europeană. În toată această operațiune josnică, murdară, președintele PSD și premierul Viorica Vasilica Dăncilă sunt însoțiți de anti-eropeanul cu state vechi de serviciu în domeniu Călin Popescu-Tăriceanu. Care a făcut pe europeanul atât căt i-a fost lui convenabil, iar acum nu ratează nici o ocazie să se lanseze în atacuri la adresa UE. Un spectacol jalnic în acest sens a oferit dl. Tăriceanu nu mai departe decât ieri seară la Digi 24.
Alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în ziua de 26 mai înseamnă un instrument la îndemâna românilor prin care aceștia trebuie să le arate guvernanților că nu mai acceptă să fie mințiți în față de o șleahtă de mincinoși, penali și impostori politici.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Nu PM May a inițiat Brexit. Dumneavoastră o comparați cu inițiatorii (presupuși) ai Roxit. Îi puteți mai concret reproșa d. Dragnea c-a ajuns să folosească pseudo-lozinci(dacă ne putem exprima astfel), cum ar fi legume/fructe ro în supermarket. Nu acela e rolul/scopul supermarketului.

  2. Mie mi se pare ca May si multi altii sunt in realitate paralela acolo, sunt inconjurati de stuff si alte chestii care le distorsioneaza realitatea foarte puternic. Nici nu isi dau seama ce comici sunt.

  3. La 29 Martie UK părăsește UE.28, sau mai târziu (amânare până în Iunie 2019). Alegeri parlamentare anticipate în UK și un nou Premier Boris Johnson /Conservator sau J. Corbyn/Labour schimbă ceva în raport cu UE.27?

    „…Alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în ziua de 26 mai înseamnă un instrument la îndemâna românilor prin care aceștia trebuie să le arate guvernanților că nu mai acceptă să fie mințiți în față de o șleahtă de mincinoși, penali și impostori politici…. „….

    Care candidați români sunt Unioniști PRO- UE la alegerile PE 2019?
    Care candidați români sunt „naționaliști-izolaționiști” la alegerile PE 2019?

    Unde se aliniază Bucureștiul în noua constelație PE/UE 2019- 2023?

    Vorba lui I.L Caragiale
    Eu cu cine votez

    • USR+PLUS sunt pro-UE.

      PSD/ALDE sunt anti-UE.

      Nu vad ce e complicat in asta, e o alegere destul de clara. Desi, ca de obicei, prezenta la vot va fi minuscula, romanii fiind prea prosti sa voteze pentru viitorul lor.

  4. Imi pare rau insa am avut un déjà vu cand am citit si acest articol. “Proiectul aberant al vieții sale” Nu cred ca este vorba de un „proiect”, asa cum il numiti, ci de punerea in practica a Brexitului conform votului cetatenilor britanici. Nu este vina ei ca Parlamentul a respins de doua ori acordul dintre UK si UE. Cred ca , dimpotriva Teresa May a incercat sa negocieze si sa salveze o iesire haotica din UE. Nu ii iau apararea doamnei May si nici nu sunt fan May, insa la haosul Brexitului au contribuit si altii.
    Mai ramane sa apara domnul Junker si sa afirme ca destramarea Uniunii Europene reprezinta cea mai mare catastrofa geopolitica a Sec. XXI.

  5. Cred ca sunt mai multe sanse sa castigati la loto, decat ca acesti guvernanti sa invete ceva…
    Eu mi-as dori ca poporul roman sa invete, din experienta britanicilor, a turcilor, a algerienilor sau a venezuelienilor!
    Sa inteleaga, in sfarsit, ca aceleasi cauze produc aceleasi efecte, indiferent cat s-ar autosugestiona ca ei, romanii pesedisti, sunt mai smecheri decat toti.

  6. E clar, s-a lasat ceata peste Canalul Minecii. Si e foarte greu – ce greu? imposibil – de deslusit morga britilor.
    Dar inainte de a incerca s-o deslusesti, trebuia s-o cunosti. Si sa n-o dispretuiesti.
    Caci daca unii analisti mioritici au ajuns sa-l compare pe Trump cu Dragnea, iar unii politicieni pe May cu Veorica, atunci chiar s-a dus dracului recolta de rapita.

  7. Sa repete referendumul?
    Ar fi un precedent periculos.
    Mai bine pur si simplu sa nu-l puna in practica.
    Sa vina la noi sa-i scolim in acest sens.
    Si sa-si modifice legislatia, adica dupa un referendum sa astepte vreo 5 ani, sau 10 ani, sa fie siguri ca parerea poporului nu s-a schimbat si abia dupa aceea sa-l puna in practica.
    Sau sa mai faca 2, 3 (sau mai multe, de ce nu?) referendumuri de confirmare sau anulare a primului referendum.
    Slabi englezii, nu stiu sa se descurce…

  8. Cine sa invete? Psihopatii din PSD? Nici vorba.

    Nici romanii care n-au votat in 2016 n-au invatat nimic din moartea institutiilor tarii, produsa de PSD.

    Romania nu se schimba, numarul imbecililor ramane constant.

  9. „Mă întreb dacă autoritățile de la București au înțeles ori au vrut să înțeleagă ceva din rezultatul votului de marți din Parlamentul Marii Britanii. ”

    Știu că întrebarea este retorică, dar cred că merită un răspuns.
    Răspunsul este Da! Sigur că au înțeles și au învățat!
    Ce au înțeles?!

    Unde este acum dl David Cameron și ce face domnia-sa? La casa de vară, de la țară…Se chinuie să-și ducă bunăstarea cât mai departe și-i învață pe tinerii de 17 ani să fie buni cetățeni. domnia-sa a declanșat Brexitul dintr-un motiv pe care nici acum nu-l înțelegem pe de-a-ntregul..
    Unde este dl Nigel Farage?! Papă un salariu frumușel de la cei pe care i-a înjurat…care i-a provocat pe britanici să aștepte vaurile de migranți români din care-a apărut unul singur! Șamd.

    Ceea ce este de înțeles și de învățat din Brexit este lectția iresponsabilității.
    Iar „autoritățile de la București” sunt specialiste în asta.

  10. De ce-i bănuiți pe guvernanții români că ar învăța? Ei sunt frumoși ca niște chiparoși (și la fel de inteligenți).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro