luni, decembrie 6, 2021

Autoamăgirile și minciunile de după Referendum

Unul dintre cele mai bune editoriale scrise și vorbite la Radio Europa Liberă de regretatul istoric Vlad Georgescu, de la a cărui moarte în condiții încă neelucidate se vor împlini luna viitoare 30 de ani, se cheamă Autoamăgiri și conține o serie de reflecții prilejuite de vestea morții celebrului istoric al religiilor Mircea Eliade. Una dintre marile personalități ale culturii române care a fost silită să plece și să își din desăvârșească creația în afara țării.
În partea introductivă a editorialului său, Vlad Georgescu invocă o serie de fapte istorice din vremea lui Mircea Cel Bătrân, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu ori a revoluției din Muntenia de la 1848 când, din cauza unor defecțiuni ale celor aflați în preajma conducătorilor, a lipsei de devotament, a lașității ori dezinteresului ceea ce părea a fi o victorie s-a transformat rapid în înfrângere, umilință sau sacrificiu suprem. Deși detaliile acestea erau cum nu se poate mai cunoscute, din cauza patetismelor istorice, în numele unor intenții patriotarde, adevărurile au fost spuse doar pe jumătate, înfrângerile prezentate drept victorii.
Mi-am amintit de editorialul lui Vlad Georgescu în aceste zile în care văd că lucrurile se prezintă exact la fel. Cu esențiala diferență că nevalidarea Referendumului pentru modificarea Constituției în vederea redefinirii conceptului de familie este una dintre marile victorii ale gândirii carteziene a românilor. Prin cine știe ce minune-să fie oare norocul istoric invocat cu multă vreme în urmă de Petre Carp?- românii au evitat o primejdie de moarte care ar fi putut reprezenta începutul scoaterii țării lor din Europa.
Ceea ce s-a întâmplat în zilele de 6 și 7 octombrie se așează în seria faptelor benefice post-decembriste- victoria Convenției Democratice și a lui Emil Constantinescu din noiembrie 1996, dincolo de dezamăgirile care au venit după, înfrângerea lui Corneliu Vadim Tudor la prezidențialele din anul 2000, scoaterea din joc a lui Adrian Năstase cu prilejul alegerilor prezidențiale din anul 2004.
După câteva ore sau câteva zile în care s-au dat de ceasul morții spre a-și deplânge înfrângerea, susținătorii și sponsorii morali ai Referendumului încep să treacă la rescrierea istoriei. PSD, prin vocea lui Codrin Ștefănescu, pretinde că cele aproape 3, 6 milioane de voturi în favoarea modificării Legii fundamentale se contabilizează în conturile sale politice. PNL și Ludovic Orban recunosc eșecul, dar îl trec în totalitate în sarcina social-democraților, sperând să se uite că au adoptat o tactică complet greșită și contrară ideilor liberale și europene, BOR vorbește, fără să bage în seamă ridicolul sintagmei, despre un “un succes nedeplin”, iar presa aservită puterii susține că, de fapt, nici nu se stă chiar atât de rău. A se vedea în acest sens editorialul din ediția de azi a Evenimentului zilei, purtând hidoasa semnătură a propagandistului pesedisto-comunist Ion Cristoiu, care se dă de ceasul morții să îndeplinească noile ordine primite, desăvârșind oprațiunea de mistificare pe care a început-o luni seara în fetida emisiune România 9 de pe TVR 1.
Nu, nici vorbă. Nu avem de-a face cu nici un fel de victorie. Ci cu un teribil, un drastic vot de neîncredere pe care marea majoritate a românilor l-au dat clasei politice care s-a jucat de-a alba- neagra. Care nu a avut o atitudine răspicată, sinceră, onestă, care a semnat alianțe nefericite cu încrâncenata și, între timp, trecuta în neființă Coaliție pentru familie, care a vrut să nu supere bisericile, indiferent că e vorba despre BOR sau despre cultele neoprotestante, sperând că acestea le vor ajuta să câștige voturi.
A greșit teribil și BOR aliindu-se cu PSD și cu Liviu Dragnea, dorind probabil și să își asigure și pe viitor o finanțare generoasă, greșesc și acum acei ierarhi care îi amenință cu focul Iadului pe cei ce nu s-au prezentat la Referendum. În loc să mediteze serios și profund la necesitatea reformării, unii preoți ortodocși vorbesc de parcă ar fi descins din Evul Mediu.
Realitatea este simplă. Românii au arătat că nu pot fi mințiți, că nu li se mai poate promite marea cu sarea. Că au învățat ceva după păcăleala cumplită din 11 decembrie 2016. Autoamăgirile la care se dedau partidele politice, Sfântul Sinod, ierarhii BOR, șefii cultelor neoprotestante nu arată decât că sunt desprinși de realitate. Toate acestea vor costa. Iar prețul nu va fi deloc unul modic.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Chiar au invatat ceva din mizeria de manipulare din 2016, sau n-au mers la referendumul prostiei fiindca nu s-a dat nimic gratis?

  Nici pui congelat, nici ulei, nici nimic.

  Inteleg ca sunt 3 milioane de romani care traiesc in conditii de sclavie la cheremul PSD, dar la un moment dat trebuie sa se rascoale si sa dea jos dictatura PSD, apoi putem construi ceva pentru ei, o autostrada, un dispensar, chiar o scoala sau un azil de batrani.

  Dar conditia obligatorie e sa scoatem hotii din Parlament si Guvern.

  Desteapta-te romane, din somnul cel de moarte!

  • Intr-o tara cu 45% din populatie la tara, eu zic ca stam bine. Inteleg aluziile, dar uite cum cred eu ca stau lucrurile:

   Nea Ion de la tara o are pe fiica-sa sa zicem, plecata in Italia. Ce face ea pe acolo, Dumnezeu stie, dar nea Ion are niste banuieli intemeiate. Ca parca ii trimite prea multi bani pentru jobul ala obscur de care stie el si au inceput sa ii umble vorbe prin sat.
   Normal ca Nea Ion sa puna botul la mesajele PSD care dau peste bot Occidentului, in speranta, desarta daca ma intrebi pe mine, ca poate vom redeveni si noi o tara care sta pe propriile picioare si poate cine stie, fiica-sa se intoarce acasa, sa isi intemeieze o familie si sa duca o viata onorabila…

   Dar cand PSD intinde coarda prea mult, nea Ion se gandeste: daca fiica-mea e lesbi ? Ca are deja 30 ani si nu e maritata ? Sau poate e mai rau, maine Biserica o va judeca pe fiica-mea, deocamdata doar umba vorba prin sat ca nu face chestii prea ortodoxe prin Italia, o fi numai invidie, o fi si un sambure de adevar, nea Ion nu stie, dar in mod sigur nu are de ce sa mearga la referendum.

  • Dureros de adevarat comentariu. Gandirea carteziana a romanilor este in functie de maririle de salarii. Cred ca PSD trebuia sa faca un referendum pentru altceva, nu pentru familia traditionala. Daca intrebarea de pe buletinul de vot ar fi fost alta (ex: ceva legat de un atac iminent organizat de statul paralel impotriva tarii, urmat de reducerea pensiilor, salariilor si fondurilor UE) sunt convins ca ar fi iesit la vot oamenii. Insa un referendum privind orientarile sexuale, lesbiene, gay, copii furati, nu impresioneaza pe nimeni, ba ar putea deveni subiect de glume prin carciumile de la sate.

 2. Marea manipulare a sistemului comunist (PSD, USL, BOR si ale lor trompete/maciuci mediatice EvZ, Romania Libera, A3, RTV, etc) a inceput.

  Ma intreb insa pe cine vor sa manipuleze ca albul e negru si negru e alb si ca nu am vazut noi bine (aiaiai nea Monta – ce vremuri naive in care credeam ca mai rau de atat nu se poate)?

  Pe cei 21%? Ca restul e clar ca nu au ascultat. Nici toti din cei 21% nu tin cu astfel de manipulari. Cunosc persoane anti-PSD/anti-A3 care au mers sa voteze dintr-o convingere religioasa.

  Imparatul e gol dar nu vrea in ruptul capului sa admita ca i se vede goliciunea. Treaba lui, daca il face fericit sa repete ca nu e asa. Dar goliciunea tot i se vede :-).

 3. Cum se mai chinuie tot felul de comentatori sa „interpreteze” savant faptul ca un referendum „sigur” a cazut lamentabil!Personal consider ca „genialitatea poporului roman” consta in aceea ca are capacitatea de a trada oricind si pe oricine, ca nu are curajul sa isi assume nimic si ca se duce la biserica din prostie, ca asa se obisnuieste fara sa inteleaga mare lucru.
  Popii I-au vrut prosti? prosti ii au!
  Nu e cazul de mega-calculi savant sa intelegi ce s-a intimplat
  Daca pt stampila de pe bulletin li se dadea ceva, ar fi fost cozi immense! Ar fi votat multiplu!
  In fine…

 4. Hai sa nu ne mai amagim, baza PSD a rămas tot aia, nu vor vedea că e împăratul gol decât când acesta nu va mai avea de unde da pomeni. Lucru care nu se va întâmpla în mod natural, cât mai e încă de furat în țara asta or să fie și bani de pomeni – salarii la bugetari, ajutoare sociale fără muncă. Când vor ajunge la concluzia că e mai rău că înainte nu va mai fi cale de întoarcere, vom avea datorii că Grecia. Să ne aduci aminte că Basescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro