luni, mai 17, 2021

Avem nevoie de un Daniel Morar şi la Parchetul General. Găsiţi-l, doamna ministru al Justiţiei!

Nu cred că Daniel Morar a fost o întâmplare în istoria post-decembristă a statului de drept din România. Între magistraţi se mai găsesc, sunt convins, nenumăraţi oameni tineri hotărâţi să se bată pentru a face dreptate în această ţară. Fără compromisuri. Incoruptibili.

La 16 mai 2016, când expiră mandatul procurorului general Tiberiu Niţu, este momentul să se termine cu numirile gri-şobolan de la conducerea parchetelor. Noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, CSM-ul şi preşedintele Klaus Iohannis trebuie să identifice procedurile cele mai potrivite pentru a aduce în fruntea Ministerului Public oameni cinstiţi şi eficienţi. Întreaga opinie publică vrea să vădă la conducerea acestei instituţii un procuror ferm, care să spună: „În mandatul meu, dosarele Revoluţiei şi Mineriadei vor ajunge pe masa judecătorilor, iar procesele celor vinovaţi vor intra în linie dreaptă. Nimeni nu va beneficia de imunitate politică, inclusiv Ion Iliescu”. Şi să se şi ţină de cuvânt.

DNA-ul, cu ai săi 80 (sau 160 de procurori), nu poate răzbi corupţia imensă din România. Am văzut că uriaşa dramă de la clubul Colectiv a fost provocată de un amestec de indolenţă şi corupţie mică (chiar dacă, probabil, o parte din bani se duceau spre vârful piramidei). De aceea este nevoie de incoruptibili în toate structurile însărcinate cu aplicarea legii, nu doar la DNA. Deocamdată, guvernul Cioloş a pornit cu stângul. Numirea unui poliţist, om al sistemului, la conducerea Internelor a fost o greşeală majoră. Chestorul Petre Tobă a stat în fruntea Poliţiei Române şi în mandatul lui Vasile Blaga, şi în mandatul lui Gabriel Oprea. Să se fi întâmplat o minune şi să fi promovat aceştia vreun personaj cu o viziune reformatoare? Am rezerve. Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, unde procurorii DNA au arestat recent întreaga conducere, era direct subordonat şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. În fruntea Internelor putea fi adus cineva din afara sistemului, un tânăr neatins de flagelul corupţiei, precum doamna Laura Ştefan, care înţelege sistemul, întrucât a făcut parte din comitetul strategic al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI.

Ce se va întâmpla la Interne va fi răspunderea premierului Cioloş şi a preşedintelui Iohannis, care l-a recomandat personal pe noul ministru. Propunerile de numire a viitorilor şefi ai parchetelor sunt însă în sarcina noului ministru al Justiţiei, Raluca Prună. Aştept de la dânsa să pună capăt târgurilor politice şi înţelegerilor subterane. Va fi nevoie de concursuri transparente şi cât mai deschise. Ştiu că, în România, oamenii cinstiţi fug de orice concurs organizat de stat. Suspiciunile că acestea sunt aranjate sunt atât de mari încât candidaţii buni se ţin deoparte. De aceea, nu cred că este prematur să discutăm despre acest probleme de pe acum. În Statele Unite, procedurile oficiale de numire a Lorettei Lynch în funcţia de procuror general au început la 8 noiembrie 2014 şi s-au finalizat la 23 aprilie 2015. În România, sunt două probleme care trebuie rezolvate cât mai repede: ministrul Justiţiei trebuie să-i încurajeze pe tinerii magistraţi să se înscrie în competiţie, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să demonstreze că apără interesele Justiţiei, nu se mlădiază după cine e la putere. Ultima audiere importantă în CSM, cea a lui Daniel Horodniceanu, care urma să preia conducerea DIICOT, a fost o probă de indolenţă şi neseriozitate. În plus, îmi amintesc cu tristeţe că nici un magistrat nu a luat atitudine atunci când Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, a fost acuzat de plagiat, cu probe consistente. Chiar aşa mulţi plagiatori avem şi în această tagmă, stimaţi magistraţi, că nu îndrăzneşte nimeni să-i spună lui Licu să se retragă? Sunteţi la fel de pătaţi ca politicienii?

Câteva mii de tineri absolvenţi de drept se înscriu, anul, la concurs la Institutul Naţional al Magistraturii. Sunt acceptaţi între câteva zeci şi mai puţin de 200. Mulţi vin, probabil, atraşi de salariile bune şi pensiile mari care-i aşteaptă la sfârşitu carierei. Dar sunt convins că între ei sunt şi oameni deci să facă dreptate. Eu cred că personaje precum Tiberiu Niţu şi Bogdan Licu au fost nişte accidente cauzate de mediul politic ultracorupt. România are procurori tineri de talia lui Daniel Morar, trebuie doar să vrem să-i promovăm.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Sigur e bine sa invocam si competenta si moralitatea, ba chiar si tineretea, ca sa nu mai patim ca la audierea de trista amnire , dar criteriul pincipal trebuie sa poata fi masurabil matematic. Daca anuntam inca de acum ca viitorii candidati trebuie sa fi trimis fiecare in judecata cel putin cate 10 PSD isti , pana in mai s-ar putea sa avem o inflorire nesperata a activitatii procurorilor.

  • Unde ai auzit/citit halucinanta afirmatie „ca viitorii candidati trebuie sa fi trimis fiecare in judecata cel putin cate 10 PSD isti „?
   Spune deschis ca esti impotriva propunerilor din articol, caci n-o sa patesti nimic!

 2. Gresiti in ceea ce-l priveste pe dl Toba. Individul acela de la Protectia Martorilor tocmai pentru a se sustrage de controlul dlui Toba incerca sa modifice legislatia cu ajutorul politicienilor in asa fel incat sa treaca ONPM-ul in subordinea MJ. Majoritatea criticilor vin din partea celor carora le e frica de faptul ca nu se va lasa influentat de diferite recomandari politice si nu ii va mentine/promova pe cei pe care doar asta ii recomanda.

 3. Foarte bun articol. Subscriu la aceste recomandari si sper sa se si realizeze. Vom vedea . Oricum spiritul de la „Colectiv” nu va dispare prea repede asa ca bateriile ne sunt incarcate pentru acest tot an ce urmeaza.
  Aviz amatorilor de temporizari si adepti ai dictonului inaugarat(aici pe platforma l-am aflat) in Franta anilor 80 petru uzul curcilor proaste,daca or fi fiind si din alea istetze: Responsabil dar nevinovat

 4. morar a fost o exceptie la vremuri exceptionale, d’le Mioc. Romania este si are nevoie de continuitate in normalitate, si probabil deja in magistratura, la varf exista mai multi Morari. Nu e nevoie sa strigati dupa unul anume, ca practic jigniti la gramada, e nevoie doar sa-i lasati sa-si faca treaba si si’o vor face. Probabil ca din Scranton se vede mai melodramatic.

  • Nu, Daniel Morar nu a fost o exceptie; nu a fost singur.
   A fost ministrul Justitiei, a fost Presedintele, si au fost procurorii care au instrumentat cazurile.
   Daca asta este exceptie.
   Iar dl Mioc scrie (chiar la inceputul articolului) „Nu cred că Daniel Morar a fost o întâmplare în istoria post-decembristă a statului de drept ” ori „Între magistraţi se mai găsesc, sunt convins, nenumăraţi oameni tineri hotărâţi să se bată pentru a face dreptate în această ţară”, unde vedeti jignirea, „la gramada”?

   • Nu-i uitați şi pe ceilalți, că sunteți nedrept! Alături de președinte a stat aproape Mircea, fratele ala cooptat în nu știu ce firmă, pentru că numele său de familie avea influență. Încă mai aproape a stat Elena, cea mai europarlamentară dintre europarlamentare, cea care nu a avut foloase directe din mânãriile lui Ridzi, precum Năstase din Trofeul Calitatii. Nici mânãriile Elenei de la dezvoltare, făcute în vremea de glorie a DNA, n-au scăpat vigilentilor procurori… după ce apropiatul protector și-a încheiat mandatul. Nici buldogul n-a fost prea departe, cât timp țigaretele sale și ale lui Frunzaverde finanțau campaniile și Băile de mulțime.
    PS. Propun un interimat la puterea a treia a lui Nițu, după modelul brevetat de același președinte imoral, dar legal.

     • Pe dl Mioc îl înțeleg: el însuși șef fiind, crede că șeful mișcă munții, că numirea unui providențial la cârma unei instituții reprezintă o reformă atât de profundă încât scara Richter e prea îngustă pentru a cuantifica schimbarea pe care tectonica respectivă o produce. Nu e un caz singular și nici de neînțeles: până la urmă și sculerul Gică e convins că el poartă toată compania în spinare. De aceea pot înțelege până la un punct solicitarea ca un șef cum a fost dl Morar să fie numit la PG. Dar când e adăugat pe listă și „artizanul justiției independente” mi-e că independentul Morar al justiției artizanale își pierde din strălucire.
      Sa fim clari: sunt de acord cu ceea ce scrie carp, dar nu sa supralicitam! Îmi repugnă mitul providențialitații, al infailibilității, al singularității, dar îl pot accepta în cazul cuiva suficient de încăpățânat să-și facă treaba într-un sistem anapoda. Mai ales când aflăm acum multe nereguli care se săvârșitără atunci și, Trăgând linie, cam dă cu roșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro