sâmbătă, septembrie 14, 2024

Avem programe minunate. Ce facem însă cu prețul pâinii?

Se pare că nu am greșit prea tare în comentariul publicat în urmă cu două zile pe contributors. ro. Comentariu în care anticipam că așa-numitul “eveniment” al prezentării, în aer liber, la Clubul Diplomaților, a “Planului de Investiții și de Relansare Economică după Pandemie” va fi unul electoral în stare pură.
Din punctul de vedere al liberalilor, prezentarea celor câteva zeci de pagini ale documentului în care plouă cu cifre, pe care nici un om, fie el chiar cu o aanume pregătire economică, nu le poate nici recepța, nici reține decât în urma unei lecturi atente, cu creionul în mână, a reprezentat începutul campaniei lor electorale. Aceasta însemnând că, din păcate, în planul în chestiune nu se găsesc, așa cum ne-am fi așteptat și ar fi fost nevoie, măsuri, proiecte, soluții ce se vor pune în practică începând chiar de mâine- or, de ele au nevoie IMM-urile care au fost cel mai puternic afectate de pandemie- ci planuri ce se întind pe lungi perioade de timp. Cel puțin patru ani de acum încolo. Îndeosebi investiții de mare amploare- – spitale, școli, infrastructură- a căror începere și punere în operă- presupun sume mari de bani de care doar se speră că, la un moment dat, România va dispune.
Firesc în astfel de condiții ca dl. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, să strige cât îl ține gura că liberalii și-ar fi însușit fraudulos proiectele liberalilor. Degeaba îl contrazice partinic premierul Ludovic Orban. De fapt, și unii, și alții nu fac decât să promită că vor face și vor drege într-un amplu orizont de timp. Aceasta însemnând că avem „programe minunate”, cam tot la fel cum am avut pe vremea Împușcatului. În toate domeniile vieții economico-sociale, mai puțin în cel al Culturii care, din câte se pare, iar va fi în rol de Cenușăreasa. La fel cum s-a dovedit că a fost și în zilele Pandemiei. Tare mi-e teamă că această omisiune se va deconta electoral la cele două rânduri de alegrei ce ar urma să se desfășoare până la sfârșitul anului.
“Evenimentul” nu a fost transmis în integralitatea lui decât de o singură Televiziune. De Antena 3, parte a trustului Intact, pesemne în semn de recunoștință pentru faptul că imperiul media al famigliei Voiculescu a primit cei mai mulți bani de la guvern. Toate celelalte posturi, fie ele de știri sau generaliste, inclusiv TVR 1, au abandonat pe rând transmisiunea. Din motive de scădere drastică a ratingului. Care n-avea cum să se mențină sus câtă vreme la Clubul Diplomaților am avut parte de plicticoșenie în stare pură.
E drept, pe urmă s-au organizat mini-dezbateri, mini-discuții. Unele dintre ele în evidentă logică electorală, partizană. Cele cu tentă evident profesionistă nu au debordat de entuziasm. Economiștii adevărați au formulat rezerve, îndoieli, și-au scos simbolice creioane roșii și au pus tot felul de semne de întrebare. Au observat că planul liberalilor păcătuiește prin exces de optimism. Că d-nii Iohannis și Orban ca și doamna Raluca Turcan, de altfel, vorbesc de parcă ar avea deja în mână și vrabia și cioara. De aici, senzația de déjà vu.
Or, promisiunile și elanurile nu țin de foame. Și nici de faptul că în doar câteva săptămâni se așteaptă o creștere spectaculoasă a prețului pâinii. Care poate să intervină chiar înainte cu creșterea nu cu 40%, ci fie și doar cu 10% a pensiilor. Or, și respectiva anunțată creștere de preț se va deconta electoral. Nicidecum în cel mai minunat mod cu putință.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. De corectat:
    „că liberalii și-ar fi însușit fraudulos proiectele liberalilor”.
    Desi glumetii ar putea spune ca unii uselisti au copiat proiectele altor uselisti.

  2. Dle Mircea Morariu, fiindca sunteti prezent pe platforma cu cel mai recent articol si fiindca la rubrica Reactie Rapida sau Politica nu gasesc inca nimic despre 4 iulie si America folosesc spatiul dumneavoasta, nefiind in topic, penttu cateva ganduri la ziua Statelor Unite de fapt pentru a-l felicita pe dl Trump:

    La multi ani USA si bravo dle presedinte Trump care cu aceasta ocazie o spuneti fatis, direct si citez: „Țara noastră se confruntă că o campanie nemiloasă pentru ștergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noștri, ștergerea valorilor și îndoctrinarea copiilor. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să desfigureze cele mai sacre monumente comemorative și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”. In discurs a vorbit despre „asediul lansat de fascismul de extremă-stânga asupra istoriei”. A spus astfel: „Acest atac la magnifica noastră libertate trebuie oprit și va fi oprit foarte rapid. În școlile noastre, în redacțiile noastre, chiar și în sălile de ședință din corporațiile noastre, există un fascism de extremă stânga care cere supunere totală. Dacă nu îi vorbești limba, nu îi execuți ritualurile, nu îi reciți textele și respecți poruncile, atunci vei fi cenzurat, exilat, trecut pe lista neagră, persecutat și pedepsit. Revoluția culturală de stânga este concepută pentru a răsturna Revoluția Americană”,
    Multumesc dle Presedinte ca le spuneti pe fata .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro