miercuri, octombrie 20, 2021

Avem programe minunate. Ce facem însă cu prețul pâinii?

Se pare că nu am greșit prea tare în comentariul publicat în urmă cu două zile pe contributors. ro. Comentariu în care anticipam că așa-numitul “eveniment” al prezentării, în aer liber, la Clubul Diplomaților, a “Planului de Investiții și de Relansare Economică după Pandemie” va fi unul electoral în stare pură.
Din punctul de vedere al liberalilor, prezentarea celor câteva zeci de pagini ale documentului în care plouă cu cifre, pe care nici un om, fie el chiar cu o aanume pregătire economică, nu le poate nici recepța, nici reține decât în urma unei lecturi atente, cu creionul în mână, a reprezentat începutul campaniei lor electorale. Aceasta însemnând că, din păcate, în planul în chestiune nu se găsesc, așa cum ne-am fi așteptat și ar fi fost nevoie, măsuri, proiecte, soluții ce se vor pune în practică începând chiar de mâine- or, de ele au nevoie IMM-urile care au fost cel mai puternic afectate de pandemie- ci planuri ce se întind pe lungi perioade de timp. Cel puțin patru ani de acum încolo. Îndeosebi investiții de mare amploare- – spitale, școli, infrastructură- a căror începere și punere în operă- presupun sume mari de bani de care doar se speră că, la un moment dat, România va dispune.
Firesc în astfel de condiții ca dl. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, să strige cât îl ține gura că liberalii și-ar fi însușit fraudulos proiectele liberalilor. Degeaba îl contrazice partinic premierul Ludovic Orban. De fapt, și unii, și alții nu fac decât să promită că vor face și vor drege într-un amplu orizont de timp. Aceasta însemnând că avem „programe minunate”, cam tot la fel cum am avut pe vremea Împușcatului. În toate domeniile vieții economico-sociale, mai puțin în cel al Culturii care, din câte se pare, iar va fi în rol de Cenușăreasa. La fel cum s-a dovedit că a fost și în zilele Pandemiei. Tare mi-e teamă că această omisiune se va deconta electoral la cele două rânduri de alegrei ce ar urma să se desfășoare până la sfârșitul anului.
“Evenimentul” nu a fost transmis în integralitatea lui decât de o singură Televiziune. De Antena 3, parte a trustului Intact, pesemne în semn de recunoștință pentru faptul că imperiul media al famigliei Voiculescu a primit cei mai mulți bani de la guvern. Toate celelalte posturi, fie ele de știri sau generaliste, inclusiv TVR 1, au abandonat pe rând transmisiunea. Din motive de scădere drastică a ratingului. Care n-avea cum să se mențină sus câtă vreme la Clubul Diplomaților am avut parte de plicticoșenie în stare pură.
E drept, pe urmă s-au organizat mini-dezbateri, mini-discuții. Unele dintre ele în evidentă logică electorală, partizană. Cele cu tentă evident profesionistă nu au debordat de entuziasm. Economiștii adevărați au formulat rezerve, îndoieli, și-au scos simbolice creioane roșii și au pus tot felul de semne de întrebare. Au observat că planul liberalilor păcătuiește prin exces de optimism. Că d-nii Iohannis și Orban ca și doamna Raluca Turcan, de altfel, vorbesc de parcă ar avea deja în mână și vrabia și cioara. De aici, senzația de déjà vu.
Or, promisiunile și elanurile nu țin de foame. Și nici de faptul că în doar câteva săptămâni se așteaptă o creștere spectaculoasă a prețului pâinii. Care poate să intervină chiar înainte cu creșterea nu cu 40%, ci fie și doar cu 10% a pensiilor. Or, și respectiva anunțată creștere de preț se va deconta electoral. Nicidecum în cel mai minunat mod cu putință.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. De corectat:
    „că liberalii și-ar fi însușit fraudulos proiectele liberalilor”.
    Desi glumetii ar putea spune ca unii uselisti au copiat proiectele altor uselisti.

  2. Dle Mircea Morariu, fiindca sunteti prezent pe platforma cu cel mai recent articol si fiindca la rubrica Reactie Rapida sau Politica nu gasesc inca nimic despre 4 iulie si America folosesc spatiul dumneavoasta, nefiind in topic, penttu cateva ganduri la ziua Statelor Unite de fapt pentru a-l felicita pe dl Trump:

    La multi ani USA si bravo dle presedinte Trump care cu aceasta ocazie o spuneti fatis, direct si citez: „Țara noastră se confruntă că o campanie nemiloasă pentru ștergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noștri, ștergerea valorilor și îndoctrinarea copiilor. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să desfigureze cele mai sacre monumente comemorative și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”. In discurs a vorbit despre „asediul lansat de fascismul de extremă-stânga asupra istoriei”. A spus astfel: „Acest atac la magnifica noastră libertate trebuie oprit și va fi oprit foarte rapid. În școlile noastre, în redacțiile noastre, chiar și în sălile de ședință din corporațiile noastre, există un fascism de extremă stânga care cere supunere totală. Dacă nu îi vorbești limba, nu îi execuți ritualurile, nu îi reciți textele și respecți poruncile, atunci vei fi cenzurat, exilat, trecut pe lista neagră, persecutat și pedepsit. Revoluția culturală de stânga este concepută pentru a răsturna Revoluția Americană”,
    Multumesc dle Presedinte ca le spuneti pe fata .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.