marți, martie 2, 2021

Avem programe minunate. Ce facem însă cu prețul pâinii?

Se pare că nu am greșit prea tare în comentariul publicat în urmă cu două zile pe contributors. ro. Comentariu în care anticipam că așa-numitul “eveniment” al prezentării, în aer liber, la Clubul Diplomaților, a “Planului de Investiții și de Relansare Economică după Pandemie” va fi unul electoral în stare pură.
Din punctul de vedere al liberalilor, prezentarea celor câteva zeci de pagini ale documentului în care plouă cu cifre, pe care nici un om, fie el chiar cu o aanume pregătire economică, nu le poate nici recepța, nici reține decât în urma unei lecturi atente, cu creionul în mână, a reprezentat începutul campaniei lor electorale. Aceasta însemnând că, din păcate, în planul în chestiune nu se găsesc, așa cum ne-am fi așteptat și ar fi fost nevoie, măsuri, proiecte, soluții ce se vor pune în practică începând chiar de mâine- or, de ele au nevoie IMM-urile care au fost cel mai puternic afectate de pandemie- ci planuri ce se întind pe lungi perioade de timp. Cel puțin patru ani de acum încolo. Îndeosebi investiții de mare amploare- – spitale, școli, infrastructură- a căror începere și punere în operă- presupun sume mari de bani de care doar se speră că, la un moment dat, România va dispune.
Firesc în astfel de condiții ca dl. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, să strige cât îl ține gura că liberalii și-ar fi însușit fraudulos proiectele liberalilor. Degeaba îl contrazice partinic premierul Ludovic Orban. De fapt, și unii, și alții nu fac decât să promită că vor face și vor drege într-un amplu orizont de timp. Aceasta însemnând că avem „programe minunate”, cam tot la fel cum am avut pe vremea Împușcatului. În toate domeniile vieții economico-sociale, mai puțin în cel al Culturii care, din câte se pare, iar va fi în rol de Cenușăreasa. La fel cum s-a dovedit că a fost și în zilele Pandemiei. Tare mi-e teamă că această omisiune se va deconta electoral la cele două rânduri de alegrei ce ar urma să se desfășoare până la sfârșitul anului.
“Evenimentul” nu a fost transmis în integralitatea lui decât de o singură Televiziune. De Antena 3, parte a trustului Intact, pesemne în semn de recunoștință pentru faptul că imperiul media al famigliei Voiculescu a primit cei mai mulți bani de la guvern. Toate celelalte posturi, fie ele de știri sau generaliste, inclusiv TVR 1, au abandonat pe rând transmisiunea. Din motive de scădere drastică a ratingului. Care n-avea cum să se mențină sus câtă vreme la Clubul Diplomaților am avut parte de plicticoșenie în stare pură.
E drept, pe urmă s-au organizat mini-dezbateri, mini-discuții. Unele dintre ele în evidentă logică electorală, partizană. Cele cu tentă evident profesionistă nu au debordat de entuziasm. Economiștii adevărați au formulat rezerve, îndoieli, și-au scos simbolice creioane roșii și au pus tot felul de semne de întrebare. Au observat că planul liberalilor păcătuiește prin exces de optimism. Că d-nii Iohannis și Orban ca și doamna Raluca Turcan, de altfel, vorbesc de parcă ar avea deja în mână și vrabia și cioara. De aici, senzația de déjà vu.
Or, promisiunile și elanurile nu țin de foame. Și nici de faptul că în doar câteva săptămâni se așteaptă o creștere spectaculoasă a prețului pâinii. Care poate să intervină chiar înainte cu creșterea nu cu 40%, ci fie și doar cu 10% a pensiilor. Or, și respectiva anunțată creștere de preț se va deconta electoral. Nicidecum în cel mai minunat mod cu putință.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. De corectat:
    „că liberalii și-ar fi însușit fraudulos proiectele liberalilor”.
    Desi glumetii ar putea spune ca unii uselisti au copiat proiectele altor uselisti.

  2. Dle Mircea Morariu, fiindca sunteti prezent pe platforma cu cel mai recent articol si fiindca la rubrica Reactie Rapida sau Politica nu gasesc inca nimic despre 4 iulie si America folosesc spatiul dumneavoasta, nefiind in topic, penttu cateva ganduri la ziua Statelor Unite de fapt pentru a-l felicita pe dl Trump:

    La multi ani USA si bravo dle presedinte Trump care cu aceasta ocazie o spuneti fatis, direct si citez: „Țara noastră se confruntă că o campanie nemiloasă pentru ștergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noștri, ștergerea valorilor și îndoctrinarea copiilor. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să desfigureze cele mai sacre monumente comemorative și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”. In discurs a vorbit despre „asediul lansat de fascismul de extremă-stânga asupra istoriei”. A spus astfel: „Acest atac la magnifica noastră libertate trebuie oprit și va fi oprit foarte rapid. În școlile noastre, în redacțiile noastre, chiar și în sălile de ședință din corporațiile noastre, există un fascism de extremă stânga care cere supunere totală. Dacă nu îi vorbești limba, nu îi execuți ritualurile, nu îi reciți textele și respecți poruncile, atunci vei fi cenzurat, exilat, trecut pe lista neagră, persecutat și pedepsit. Revoluția culturală de stânga este concepută pentru a răsturna Revoluția Americană”,
    Multumesc dle Presedinte ca le spuneti pe fata .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

De la Imperiul Akkadian la America vremurilor moderne, Marire si decadere cartografiaza istoria lumii prin zece imperii majore. Prin prisma lor este sondata aspiratia omenirii pentru putere si este urmarita evolutia impulsului imperial de la directa agresiune militara a imperiilor antice la subtila, dar ampla influenta culturala a superputerilor de azi.

Paul Strathern este autorul a numeroase lucrari de stiinta, istorie, filosofie si literatura, inclusiv al colectiilor Philosophers in 90 Minutes si The Big Idea: Scientists Who Changed the World.

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Lumea, America, Waze și BigTech

Nu doar comportamentul agresiv și arogant al oligopolurilor digitale, impactul lor politic și social ci și atmosfera generală din interiorul acestora marcată...

Societățile și conectorii

Este evident că populația multor țări a devenit din ce în ce mai fragmentată, inclusiv din punct de vedere politic, social și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

„Noua ordine” a lui Macron, o capcană pentru Europa Centrală și de Est

Discursurile recente de politică externă ale președintelui Macron, după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă, ne arată că, de fapt, nu...

Criza Covid-19 și criza demografică. „O nenorocire nu vine niciodată singură”

Vaccinarea împotriva coronavirusului este în expansiune spectaculoasă ca număr de doze administrate populației în toate țările europene și rezultatele vor fi și mai impresionate după depășirea sincopelor în producerea/furnizarea vaccinurilor. Luând în considerare clasamentul țărilor după numărul dozelor la 100 de locuitori publicat de platforma Our World in Data, România se plasează pe o remarcabilă poziție, a 7-a

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.