luni, decembrie 6, 2021

Aveţi 300 de milioane de euro, găsiţi contractul cu Bechtel, domnule Hellvig!

Aș vrea, sincer, să cred că SRI apără România de duşmani. Îi văd cum se străduie! An de an, cer bani mai mulţi şi-i primesc. Aproape 300 de milioane de euro în 2015, cu aproximativ 13% mai mult decât în anul anterior. Sunt atâția angajați în SRI, acoperiți sau descoperiți, încât le este ruşine să ne spună numărul lor exact. Ascultă tot mai multe telefoane: un frumos plus 15% în 2014, faţă de 2013, ajungându-se la fix 44.759 mandate de interceptare. Dar, de câte ori îmi amintesc de contractul cu Bechtel, mă întristez şi-mi pierd entuziasmul…

Au trecut peste doi ani de când domnul Dan Şova, pe atunci ministru al Infrastructurii Mari, s-a dus la televizor şi, cu aerul lui de adolescent fascinat de filme cu vampiri, a spus că s-a rătăcit contractul. Era 31 iulie 2013. Lumea a luat-o ca pe o glumă, s-au făcut bancuri, s-au scris articole mai mult sau mai puţin ironice (Sorin Ioniţă: „Şova a pierdut contractul Bechtel. Poate ȋl găseşte mama lui?”), dar nimeni nu credea că, după 26 de luni, acest document clasificat secret de stat va fi tot dispărut şi nu va fi identificat nici un vinovat. Nici măcar mama lui Şova nu l-a găsit. Ştiu, o să-mi spuneţi că trăim într-o ţară în care a dispărut ditamai planorul, de ce ne îngrijorăm când se pierd nişte hârtii?

O să las ironia deoparte şi o să vă dau un răspuns serios: pentru că cred că dispariţia contractului urmăreşte de fapt blocare anchetei penale în cel mai mare scandal de corupţie din România. Cel mai mare, oricât s-au străduit guvernele anterioare să bată recordul guvernării Iliescu-Năstase. Şi cred că SRI este parte a muşamalizării acestui scandal. Nu-mi place să speculez, dar normele de protejare a documentelor secrete de stat sunt atât de simple şi de clare încât nu îţi ia mai mult de câteva minute să identifici cine a scos din arhivă un document secret şi nu l-a mai înapoiat. Sigur, putem face scenarii, dar realitatea este că SRI – dator, prin lege, să identifice vinovaţii, să-i sancţioneze contravenţional şi să sesizeze parchetul (vezi art. 34, litera j din legea 182 din 2002) – nu a făcut-o. Trec peste faptul că nici unul dintre excepţionalii jurnalişti români care s-au întâlnit la vreun interviu cu foşti sau actuali şefi ai SRI nu a ridicat această problemă. Trec şi peste faptul că membrii comisiei Ghiţă-Verestoy (aşa zisa comisie parlamentară de control a SRI)  au evitat subiectul. Cert este că SRI tace, contractul a dispărut, iar vinovaţi nu există. Dacă Rusia îşi propune să ne fure secretele de stat, cine ne apără, când nu suntem în stare să rezolvăm un caz atât de clar? Ce vor crede cei care se urmăresc atent modul în care a acţionat SRI: că pot fura şi alte documente secrete fără să fie pedepsiţi.

Sunt încă două elemente care au apărut în ultima vreme şi care mi se par îngrijorătoare. Primul: linia de plagiate de la academia SRI, patronată de domnul Gabriel Oprea. Din nou, SRI a ales să ignore îngrijorările opiniei publice. Acolo, să spunem adevărul, se constituia o reţea informală de prietenii transpartinice. Domnul Oprea dădea doctoratul, iar clientul (din politică sau magistratură) rămânea dator şi-l servea la momentul oportun. SRI se preface că nu observă şi, de facto, protejează un sistem la limita corupţiei. Al doilea element: la 24 septembrie, doamna Kovesi spunea că doar 0,55% din dosarele deschise în acest an de către DNA s-au bazat pe sesizările SRI. „Din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI”, a arătat doamna Kovesi. Şi atunci mă întreb: de ce ascultă SRI atât de multe telefoane? Care este motivul pentru care strânge atât de multe informații? Dacă scriu „pentru că face poliție politică” o să am parte de un val de proteste indignate și o să mi se ceară probe. Dați-mi însă voie să-mi exprim suspiciunile.

Cazul Bechtel, aparent minor, este relevant. Este relevant pentru faptul că SRI rămâne cu prea multe metehne ale fostei Securități, fiind parte a sistemului politic corupt pe care-l întreține și, proabil, îl și controlează într-o anumită măsură. Speranța mea este în ofițerii tineri, care au văzut ce înseamnă un serviciu occidental de informații, și care sper că vor rupe tăcerea.

În loc de concluzie, vă citez din articolul 24 din legea informațiilor clasificate: „Se interzice clasificarea ca secrete de stat (…) în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi(…)”. Folosiți-l!

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Subiect tabu: SRI este mai presus de orice banuiala. „El” lupta impotriva coruptiei, deci are puteri nelimitate.
  Metode demult apuse? pai, ce cauta Iulian Vlad alaturi de generalul Coldea la o sindrofie SRI?
  Exista o metoda verificata: te faci baiat gigel pentru cei de afara, dar in curtea ta iti permiti tot felul de nazbîtii.
  NB,
  pe linga contractul pierdut, nici despre mortii Revolutiei ori ai Mineriadelor nu se mai prea afla nimic.
  Uitarea-i scrisa-n legile omenesti.

  • Sunteţi părtinitor, domnule victor L (exact ceea ce îmi reproşaţi în altă parte :) ).
   Din punct de vedere al anilor, Ion Iliescu şi Traian Băsescu sunt aproape la egalitate: 11-10 în favoarea primului. Atât au stat cei doi foşti preşedinţi la Palatul Cotroceni şi nici unul nu a lămurit trei probleme principale: evenimentele din 1989, Mineriadele şi predeverile contractului Bechtel.
   În concluzie, vreţi, nu vreţi, eu îi pun pe acelaşi taler, cu nepărtinită tristeţe. Aleluia!

  • Ce mod de a privi lucrurile !!!???? Ce cauta x alaturi de y. Pai, omule, tot asa te poti intrea ce cauta Iliescu alaturi de Iohaniss sau de basescu……ce are una cu alta ??? Maine poimaine o sa te intrebi ce cauta o tara alaturi de alta….

  • ca nuca-n perete: nu e vorba de americani, ci de contractul cu o firma americana pe care Sova spune ca „s-a pierdut”.
   Ati citi articolul?
   Nu corectitudinea/incorectitudinea contractului e in cestiune!

  • Argumentare simplist-perversă, cum se obișnuiește pe TOATE forumurile.

   DA ! DACĂ lămurim PROPRIILE NOASTRE MĂGĂRII îi chemăm în justiție ȘI pe americani. Însă pe baza unor probe clare și greu contestabile. Cîtă vreme contractul (scrisoarea caragialiană) e ”pierdută”, ”să trăiască coana Joițica, că e damă ”bună”.

   Panimaite, tavarișci ”Joe” ?

   • Am remarcat ca si dvs. ati utilizat termenul „secret”: mi-as dori sa ma lamuriti de unde reiese aceasta clasificare, atat de stranie si ilogica, ca si cum scopul unui astfel de contract nu ar fi uzul comercial curent, cu banalitati precum valoare, durata, garantii, asigurari, lista de preturi etc, ci vreo supermotivatie ideatica pe care partile contractantei, dintr-un motiv inca inexplicabil, au tinut totusi mortis sa o scrijeleasca adanc in memoria arhivelor, fie ele si secrete;
    spre comparatie, contracte pentru investitii NATO in RO nu sunt secretizate;
    ar fi logica o eventuala necesitate de clasificare a unor informatii tehnice, dar astea ar fi detasate in documentatii anexe specifice, dincolo de bataia ochelarilor contabilicesti, neavand ce cauta in paginile acordului comercial propriu-zis, care ar trebui sa fie doar confidential, ramanand la indemana operatorilor managementului contractual curent.

    • Îl folosesc pentru că, din păcate, așa stau lucrurile: contractul era secret în virtutea prevederilor sale. E motivul pentru care, după reziliere, când a încetat să producă efecte, el ar fi putut fi făcut public. Lăsând la o parte chestiunea pierderii originalului, e minciună sfruntată faptul că doar originalul ar fi putut fi publicat. Si, da, intr-adevar, si secretizarea e scandaloasă.

  • domnilor, pai escrocheria asta doar cu americanii au făcut-o. Ori ei nici gura nu le miroase, nici usturoi n-au mâncat. De ce s-a renunţat la Bechtel? Pentru că a fost un contract oneros. Punct!

  • Si, daca i-am baga? Ce-i? Bagam in puscarie SUA? Presedintele SUA? Doar NISTE americani … niste oameni acolo, si ei. Care-i problema?
   Dar, daca tot va puneti intrebari, intrebati-va retoric de ce aceiasi americani nu au avut scandal de coruptie in alte tari si au executat lucrari corecte, la preturi corecte. Ca nu sunt o firma de tip casuta postala.

   • Serios?! Mai informati-va! Respectiva superfima de constructii cu capital „americanesc” aste protagonista multor scandaluri de coruptie in diverse tari (de regula mai putin dezvoltate si unde a dat bani cu imprumut FMI). De ce am face noi exceptie?

 2. „un sistem la limita coruptiei ” ! la care dintre limite ? ha ha
  intr o tara in care revolutia intregului popor condusa de tovarasul iliescu impotriva tradatorului Tokes si a huliganilor, teroristii trebuie sa aiba si ei un cuvint de spus
  iar aia cu ofiterii tineri,viitorul patriei, poate face parte din „buna seara copii !”

 3. In contractul cu Portugalia pentru cele 12 F-16 cumparate (la a treia mana) , partea financiara a fost bagata la „secret de stat” .
  Deci sa nu ne miram cind nimeni nu va mai gasi respectivul document , nimeni nu va cunoaste citi au „supt” din respectivul contract facut pe banii romanilor .
  Experienta mioritica cu Bechtel invata . :)

  • Ei, haide… NSA asculta si inregistreaza TOTUL. Deci nu FBI este autoritatea in domeniul de ascultare a telefoanelor si nici singura entitate care le asculta in State.
   Asta nu face mai putin dubioasa activitatea de ascultare a telefoanelor la noi.

 4. Niciodata nu am inteles cum e posibil sa pierzi un contract pe care se afla semnatura statului ?? Nu e vorba doar de valoarea contractului si de mizeria cu Bechtel dar chiar daca ar fi fost un contract de furnizare de servicii de curatenie la sediul Ministerului Transporturilor acesta trebuia sa se gaseasca instantaneu. Nu exista un serviciu de arhivare? Ce se intampla cu cerinta legala de a pastra documentele cativa zeci de ani ?
  Pai eu daca am firma si imi arunc actele la sfarsitul fiecarui an financiar intru direct in puscarie oameni buni !!

  Apoi SRI-ul ar trebui sa gaseasca de asemenea:

  1. Contractul de achizitionare a celor doua fregate si la ce politician roman a ajuns mita data de britanici.

  2. Contractul de achizitionare a 12 aparate F16 de la Armata Portugheza. Aceasta le-a primit pe gratis de la americani. De ce costa pregatirea lor de zbor aproape cat unul nou ?

  SRI-ul este, dincolo de imaginea facuta in exterior, un sistem tributar Securitatii lui Voiculescu …
  Or fi si lucratori de informatii cinstiti dar am mari indoieli ca numarul lor depaseste 10% dn total.

 5. Daca nu stii tu unde e nu inseamna neaparat ca s-a pierdut. Inseamna doar ca nu stii tu unde e , de unde rezulta ca asa si trebuie. Sa nu stii. Caci daca era necesar sa stii, ti s-ar fi spus.

 6. „Aveţi 300 de milioane de euro, găsiţi contractul cu Bechtel, domnule Hellvig!”

  Intrebarea este:

  Are SRI, dl Helvig sau clasa politica (presedinte, guvern, opozitie) vreun interes ca sa fie gasit acest contract ? Dar cine l-a clasificat ca „secret’ si pe ce durata ?

 7. Hai, dom’le, faceti atita taraboi ca nu se gaseste un contract…

  Cum sa gasesti un contract cu doar 300 de milioane de euro cind americanii nu au gasit bombele atomice ale lui Sadam Hussein cu mai mult de un trilion de dolari, cu mii de soldati americani morti, plus sute de mii de irakieni morti si ei in timpul cautarii bombelor, plus milioane de refugiati?!?!

  Lumea noastra e plina de mistere si disparitii misterioase.

  • asa a zis si domnu mai draga Iliescu: pai când s-o afla cine l-a asasinat pe chenedi o sa va spun si eu cum e cu mortii revolutiei si dupa aia, cu mineriadele, daca gasiti viata pe marte sau poate mai bine pe pluto.
   Asa, tovarasi, toate la timpu lor.

 8. Nu inteleg, cine sunt acesti oameni care cred ca au dreptul de a secretiza niste contracte facute din bani publici? ce inseamna aceasta tampenie gen marile privatizari sa fie secrete?

 9. foarte bun articolul. felicitari.
  singurele sectoare de activitate care duduie la intreaga capacitate sint cele care slujesc „interesul national”. hotii si analfabetii si au facut academii. isi impart intre ei doctoratele, functiile politice, administrative si contractele cu statul. pe cine vor fi servind acesti slugoi ? pe milioanele de romani fugiti unde au vazut cu ochii dintr o tara ramasa n feudalism ? pe romanii de acasa, indobitociti, manipulati si furati ? pe cine asculta / monitorizeaza slugoii si ale cui interese le apara ? s a uitat de bechtel, eads si marile furturi nationale ? de padurile taiate, fabricile si bancile falimentate, resursele naturale instrainate ? unde au fost in tot acest timp slugoii „interesului national” ? slugoii nu se schimba / nu si schimba naravul, se schimba doar stapinii care i strunesc.

 10. Un contract, avind minim doua parti semnatare, se afla in posesia ambelor parti, in original. Daca „s-a pierdut” originalul partii romane de ce nu se cere o copie partii americane? E atit de simplu… Se pot face para legalizari si expertize, esenta e ca un alt original se afla in posesia americanilor si nu imi amintesc sa fi vazut ca s-a cerut in mod official o copie.

 11. @Sorica F.

  In continuare celor spuse de dvs. m-am intrebat si eu mai sus (12/10/2015 la 20:29)

  Are SRI, dl Helvig sau clasa politica (presedinte, guvern, opozitie) vreun interes ca sa fie gasit acest contract ?

  Dar cine l-a clasificat ca “secret’ si pe ce durata ?

 12. Fractura sociala sau prapastia de netrecut dintre stat si cetateni

  Excelent articol scris din perspectiva adevaratei societati civile . Rezultatul in acest caz este o intrebare fara raspuns care ne arata aceeasi prapastie de netrecut dintre stat ( cu institutiile si functionarii lui extraordinari adica situati deasupra legii ) si cetatenii ordinari, adica supusi legilor.
  Problema foarte grava este ca acest caz nu este decat un singur exemplu dintr-o lunga serie de anomalii politice si sociale care arata ca in realitate statul de drept de la noi schiopateaza inca de la aparitie mentinandu-si cetatenii in situatii de imposibilitate politica, economica, sociala si psihologica .
  Suntem probabil singura tara din Europa care obliga sa plateasca taxe exact pe cei care nu au nici un venit , singura tara in care cetatenii sunt obligati sa plateasca de mai multe ori aceeasi taxa , singura tara care arata clementa fata de hoti si infractori prin injumatatirea pedepselor penale, si probabil singura tara in care se pot fura zeci si sute milioane de euro iar hotii pot scapa cu pedepse simbolice micsorate cu o treime (sic !) daca isi recunosc fapta. Probabil de aceea Romania este tara cu cea mai mica absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati motiv pentru care Uniunea Europeana a taiat fondurile pentru infrastructura (http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=27&article=15671) .
  In acelasi timp suntem singura tara in care codurile deontologice si morale sunt practic suspendate iar elita poate avea inclusiv o coloratura penala deoarece guvernantii , parlamentarii , sefii de partide,etc. „functioneaza” fara nici jena morala avand …dosare penale, iar in unele cazuri chiar simultan cu decoratii prezidentiale !
  Pentru ca la noi , ca sa spunem lucrurilor pe nume , politicienii , dar si societatea civila in masura in care aceasta exista (http://sergiusimion.blogspot.ro/2015/02/societatea-civila-intre-megastructurile.html
  ) , au cu totul alte prioritati decat apararea statului de drept si a drepturilor si intereselor cetatenilor onesti pentru ca ONG-urile, cum i-a scapat odata in spatiul public unui reprezentant de-al acestora , „apara (doar -s.n.) interesele membrilor ” ( ce se intampla cu cei care nu le sunt membri, nu mai este problema lor).
  O propunere interesanta ar fi aceea de a fonda in diaspora o organizatie care sa lupte (inclusiv juridic ! ) exact pentru acest gen de obiective , respectiv statul de drept , respectarea legilor, apararea drepturilor si intereselor cetatenilor ,etc. si nu este exclus ca acest gen de organizatie sa castige mult mai multi aderenti ( si din diaspora si din tara ) , decat un eventual (nou) partid politic , pentru ca singura forta de care se tem cu adevarat politicienii romani si cei care ii secondeaza din umbra , sunt romanii din diaspora care nu pot fi manipulati, mintiti, dezbinati, controlati si santajati ca cei din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro