marți, aprilie 20, 2021

Aveţi 300 de milioane de euro, găsiţi contractul cu Bechtel, domnule Hellvig!

Aș vrea, sincer, să cred că SRI apără România de duşmani. Îi văd cum se străduie! An de an, cer bani mai mulţi şi-i primesc. Aproape 300 de milioane de euro în 2015, cu aproximativ 13% mai mult decât în anul anterior. Sunt atâția angajați în SRI, acoperiți sau descoperiți, încât le este ruşine să ne spună numărul lor exact. Ascultă tot mai multe telefoane: un frumos plus 15% în 2014, faţă de 2013, ajungându-se la fix 44.759 mandate de interceptare. Dar, de câte ori îmi amintesc de contractul cu Bechtel, mă întristez şi-mi pierd entuziasmul…

Au trecut peste doi ani de când domnul Dan Şova, pe atunci ministru al Infrastructurii Mari, s-a dus la televizor şi, cu aerul lui de adolescent fascinat de filme cu vampiri, a spus că s-a rătăcit contractul. Era 31 iulie 2013. Lumea a luat-o ca pe o glumă, s-au făcut bancuri, s-au scris articole mai mult sau mai puţin ironice (Sorin Ioniţă: „Şova a pierdut contractul Bechtel. Poate ȋl găseşte mama lui?”), dar nimeni nu credea că, după 26 de luni, acest document clasificat secret de stat va fi tot dispărut şi nu va fi identificat nici un vinovat. Nici măcar mama lui Şova nu l-a găsit. Ştiu, o să-mi spuneţi că trăim într-o ţară în care a dispărut ditamai planorul, de ce ne îngrijorăm când se pierd nişte hârtii?

O să las ironia deoparte şi o să vă dau un răspuns serios: pentru că cred că dispariţia contractului urmăreşte de fapt blocare anchetei penale în cel mai mare scandal de corupţie din România. Cel mai mare, oricât s-au străduit guvernele anterioare să bată recordul guvernării Iliescu-Năstase. Şi cred că SRI este parte a muşamalizării acestui scandal. Nu-mi place să speculez, dar normele de protejare a documentelor secrete de stat sunt atât de simple şi de clare încât nu îţi ia mai mult de câteva minute să identifici cine a scos din arhivă un document secret şi nu l-a mai înapoiat. Sigur, putem face scenarii, dar realitatea este că SRI – dator, prin lege, să identifice vinovaţii, să-i sancţioneze contravenţional şi să sesizeze parchetul (vezi art. 34, litera j din legea 182 din 2002) – nu a făcut-o. Trec peste faptul că nici unul dintre excepţionalii jurnalişti români care s-au întâlnit la vreun interviu cu foşti sau actuali şefi ai SRI nu a ridicat această problemă. Trec şi peste faptul că membrii comisiei Ghiţă-Verestoy (aşa zisa comisie parlamentară de control a SRI)  au evitat subiectul. Cert este că SRI tace, contractul a dispărut, iar vinovaţi nu există. Dacă Rusia îşi propune să ne fure secretele de stat, cine ne apără, când nu suntem în stare să rezolvăm un caz atât de clar? Ce vor crede cei care se urmăresc atent modul în care a acţionat SRI: că pot fura şi alte documente secrete fără să fie pedepsiţi.

Sunt încă două elemente care au apărut în ultima vreme şi care mi se par îngrijorătoare. Primul: linia de plagiate de la academia SRI, patronată de domnul Gabriel Oprea. Din nou, SRI a ales să ignore îngrijorările opiniei publice. Acolo, să spunem adevărul, se constituia o reţea informală de prietenii transpartinice. Domnul Oprea dădea doctoratul, iar clientul (din politică sau magistratură) rămânea dator şi-l servea la momentul oportun. SRI se preface că nu observă şi, de facto, protejează un sistem la limita corupţiei. Al doilea element: la 24 septembrie, doamna Kovesi spunea că doar 0,55% din dosarele deschise în acest an de către DNA s-au bazat pe sesizările SRI. „Din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI”, a arătat doamna Kovesi. Şi atunci mă întreb: de ce ascultă SRI atât de multe telefoane? Care este motivul pentru care strânge atât de multe informații? Dacă scriu „pentru că face poliție politică” o să am parte de un val de proteste indignate și o să mi se ceară probe. Dați-mi însă voie să-mi exprim suspiciunile.

Cazul Bechtel, aparent minor, este relevant. Este relevant pentru faptul că SRI rămâne cu prea multe metehne ale fostei Securități, fiind parte a sistemului politic corupt pe care-l întreține și, proabil, îl și controlează într-o anumită măsură. Speranța mea este în ofițerii tineri, care au văzut ce înseamnă un serviciu occidental de informații, și care sper că vor rupe tăcerea.

În loc de concluzie, vă citez din articolul 24 din legea informațiilor clasificate: „Se interzice clasificarea ca secrete de stat (…) în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi(…)”. Folosiți-l!

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Subiect tabu: SRI este mai presus de orice banuiala. „El” lupta impotriva coruptiei, deci are puteri nelimitate.
  Metode demult apuse? pai, ce cauta Iulian Vlad alaturi de generalul Coldea la o sindrofie SRI?
  Exista o metoda verificata: te faci baiat gigel pentru cei de afara, dar in curtea ta iti permiti tot felul de nazbîtii.
  NB,
  pe linga contractul pierdut, nici despre mortii Revolutiei ori ai Mineriadelor nu se mai prea afla nimic.
  Uitarea-i scrisa-n legile omenesti.

  • Sunteţi părtinitor, domnule victor L (exact ceea ce îmi reproşaţi în altă parte :) ).
   Din punct de vedere al anilor, Ion Iliescu şi Traian Băsescu sunt aproape la egalitate: 11-10 în favoarea primului. Atât au stat cei doi foşti preşedinţi la Palatul Cotroceni şi nici unul nu a lămurit trei probleme principale: evenimentele din 1989, Mineriadele şi predeverile contractului Bechtel.
   În concluzie, vreţi, nu vreţi, eu îi pun pe acelaşi taler, cu nepărtinită tristeţe. Aleluia!

  • Ce mod de a privi lucrurile !!!???? Ce cauta x alaturi de y. Pai, omule, tot asa te poti intrea ce cauta Iliescu alaturi de Iohaniss sau de basescu……ce are una cu alta ??? Maine poimaine o sa te intrebi ce cauta o tara alaturi de alta….

  • ca nuca-n perete: nu e vorba de americani, ci de contractul cu o firma americana pe care Sova spune ca „s-a pierdut”.
   Ati citi articolul?
   Nu corectitudinea/incorectitudinea contractului e in cestiune!

  • Argumentare simplist-perversă, cum se obișnuiește pe TOATE forumurile.

   DA ! DACĂ lămurim PROPRIILE NOASTRE MĂGĂRII îi chemăm în justiție ȘI pe americani. Însă pe baza unor probe clare și greu contestabile. Cîtă vreme contractul (scrisoarea caragialiană) e ”pierdută”, ”să trăiască coana Joițica, că e damă ”bună”.

   Panimaite, tavarișci ”Joe” ?

   • Am remarcat ca si dvs. ati utilizat termenul „secret”: mi-as dori sa ma lamuriti de unde reiese aceasta clasificare, atat de stranie si ilogica, ca si cum scopul unui astfel de contract nu ar fi uzul comercial curent, cu banalitati precum valoare, durata, garantii, asigurari, lista de preturi etc, ci vreo supermotivatie ideatica pe care partile contractantei, dintr-un motiv inca inexplicabil, au tinut totusi mortis sa o scrijeleasca adanc in memoria arhivelor, fie ele si secrete;
    spre comparatie, contracte pentru investitii NATO in RO nu sunt secretizate;
    ar fi logica o eventuala necesitate de clasificare a unor informatii tehnice, dar astea ar fi detasate in documentatii anexe specifice, dincolo de bataia ochelarilor contabilicesti, neavand ce cauta in paginile acordului comercial propriu-zis, care ar trebui sa fie doar confidential, ramanand la indemana operatorilor managementului contractual curent.

    • Îl folosesc pentru că, din păcate, așa stau lucrurile: contractul era secret în virtutea prevederilor sale. E motivul pentru care, după reziliere, când a încetat să producă efecte, el ar fi putut fi făcut public. Lăsând la o parte chestiunea pierderii originalului, e minciună sfruntată faptul că doar originalul ar fi putut fi publicat. Si, da, intr-adevar, si secretizarea e scandaloasă.

  • domnilor, pai escrocheria asta doar cu americanii au făcut-o. Ori ei nici gura nu le miroase, nici usturoi n-au mâncat. De ce s-a renunţat la Bechtel? Pentru că a fost un contract oneros. Punct!

  • Si, daca i-am baga? Ce-i? Bagam in puscarie SUA? Presedintele SUA? Doar NISTE americani … niste oameni acolo, si ei. Care-i problema?
   Dar, daca tot va puneti intrebari, intrebati-va retoric de ce aceiasi americani nu au avut scandal de coruptie in alte tari si au executat lucrari corecte, la preturi corecte. Ca nu sunt o firma de tip casuta postala.

   • Serios?! Mai informati-va! Respectiva superfima de constructii cu capital „americanesc” aste protagonista multor scandaluri de coruptie in diverse tari (de regula mai putin dezvoltate si unde a dat bani cu imprumut FMI). De ce am face noi exceptie?

 2. „un sistem la limita coruptiei ” ! la care dintre limite ? ha ha
  intr o tara in care revolutia intregului popor condusa de tovarasul iliescu impotriva tradatorului Tokes si a huliganilor, teroristii trebuie sa aiba si ei un cuvint de spus
  iar aia cu ofiterii tineri,viitorul patriei, poate face parte din „buna seara copii !”

 3. In contractul cu Portugalia pentru cele 12 F-16 cumparate (la a treia mana) , partea financiara a fost bagata la „secret de stat” .
  Deci sa nu ne miram cind nimeni nu va mai gasi respectivul document , nimeni nu va cunoaste citi au „supt” din respectivul contract facut pe banii romanilor .
  Experienta mioritica cu Bechtel invata . :)

  • Ei, haide… NSA asculta si inregistreaza TOTUL. Deci nu FBI este autoritatea in domeniul de ascultare a telefoanelor si nici singura entitate care le asculta in State.
   Asta nu face mai putin dubioasa activitatea de ascultare a telefoanelor la noi.

 4. Niciodata nu am inteles cum e posibil sa pierzi un contract pe care se afla semnatura statului ?? Nu e vorba doar de valoarea contractului si de mizeria cu Bechtel dar chiar daca ar fi fost un contract de furnizare de servicii de curatenie la sediul Ministerului Transporturilor acesta trebuia sa se gaseasca instantaneu. Nu exista un serviciu de arhivare? Ce se intampla cu cerinta legala de a pastra documentele cativa zeci de ani ?
  Pai eu daca am firma si imi arunc actele la sfarsitul fiecarui an financiar intru direct in puscarie oameni buni !!

  Apoi SRI-ul ar trebui sa gaseasca de asemenea:

  1. Contractul de achizitionare a celor doua fregate si la ce politician roman a ajuns mita data de britanici.

  2. Contractul de achizitionare a 12 aparate F16 de la Armata Portugheza. Aceasta le-a primit pe gratis de la americani. De ce costa pregatirea lor de zbor aproape cat unul nou ?

  SRI-ul este, dincolo de imaginea facuta in exterior, un sistem tributar Securitatii lui Voiculescu …
  Or fi si lucratori de informatii cinstiti dar am mari indoieli ca numarul lor depaseste 10% dn total.

 5. Daca nu stii tu unde e nu inseamna neaparat ca s-a pierdut. Inseamna doar ca nu stii tu unde e , de unde rezulta ca asa si trebuie. Sa nu stii. Caci daca era necesar sa stii, ti s-ar fi spus.

 6. „Aveţi 300 de milioane de euro, găsiţi contractul cu Bechtel, domnule Hellvig!”

  Intrebarea este:

  Are SRI, dl Helvig sau clasa politica (presedinte, guvern, opozitie) vreun interes ca sa fie gasit acest contract ? Dar cine l-a clasificat ca „secret’ si pe ce durata ?

 7. Hai, dom’le, faceti atita taraboi ca nu se gaseste un contract…

  Cum sa gasesti un contract cu doar 300 de milioane de euro cind americanii nu au gasit bombele atomice ale lui Sadam Hussein cu mai mult de un trilion de dolari, cu mii de soldati americani morti, plus sute de mii de irakieni morti si ei in timpul cautarii bombelor, plus milioane de refugiati?!?!

  Lumea noastra e plina de mistere si disparitii misterioase.

  • asa a zis si domnu mai draga Iliescu: pai când s-o afla cine l-a asasinat pe chenedi o sa va spun si eu cum e cu mortii revolutiei si dupa aia, cu mineriadele, daca gasiti viata pe marte sau poate mai bine pe pluto.
   Asa, tovarasi, toate la timpu lor.

 8. Nu inteleg, cine sunt acesti oameni care cred ca au dreptul de a secretiza niste contracte facute din bani publici? ce inseamna aceasta tampenie gen marile privatizari sa fie secrete?

 9. foarte bun articolul. felicitari.
  singurele sectoare de activitate care duduie la intreaga capacitate sint cele care slujesc „interesul national”. hotii si analfabetii si au facut academii. isi impart intre ei doctoratele, functiile politice, administrative si contractele cu statul. pe cine vor fi servind acesti slugoi ? pe milioanele de romani fugiti unde au vazut cu ochii dintr o tara ramasa n feudalism ? pe romanii de acasa, indobitociti, manipulati si furati ? pe cine asculta / monitorizeaza slugoii si ale cui interese le apara ? s a uitat de bechtel, eads si marile furturi nationale ? de padurile taiate, fabricile si bancile falimentate, resursele naturale instrainate ? unde au fost in tot acest timp slugoii „interesului national” ? slugoii nu se schimba / nu si schimba naravul, se schimba doar stapinii care i strunesc.

 10. Un contract, avind minim doua parti semnatare, se afla in posesia ambelor parti, in original. Daca „s-a pierdut” originalul partii romane de ce nu se cere o copie partii americane? E atit de simplu… Se pot face para legalizari si expertize, esenta e ca un alt original se afla in posesia americanilor si nu imi amintesc sa fi vazut ca s-a cerut in mod official o copie.

 11. @Sorica F.

  In continuare celor spuse de dvs. m-am intrebat si eu mai sus (12/10/2015 la 20:29)

  Are SRI, dl Helvig sau clasa politica (presedinte, guvern, opozitie) vreun interes ca sa fie gasit acest contract ?

  Dar cine l-a clasificat ca “secret’ si pe ce durata ?

 12. Fractura sociala sau prapastia de netrecut dintre stat si cetateni

  Excelent articol scris din perspectiva adevaratei societati civile . Rezultatul in acest caz este o intrebare fara raspuns care ne arata aceeasi prapastie de netrecut dintre stat ( cu institutiile si functionarii lui extraordinari adica situati deasupra legii ) si cetatenii ordinari, adica supusi legilor.
  Problema foarte grava este ca acest caz nu este decat un singur exemplu dintr-o lunga serie de anomalii politice si sociale care arata ca in realitate statul de drept de la noi schiopateaza inca de la aparitie mentinandu-si cetatenii in situatii de imposibilitate politica, economica, sociala si psihologica .
  Suntem probabil singura tara din Europa care obliga sa plateasca taxe exact pe cei care nu au nici un venit , singura tara in care cetatenii sunt obligati sa plateasca de mai multe ori aceeasi taxa , singura tara care arata clementa fata de hoti si infractori prin injumatatirea pedepselor penale, si probabil singura tara in care se pot fura zeci si sute milioane de euro iar hotii pot scapa cu pedepse simbolice micsorate cu o treime (sic !) daca isi recunosc fapta. Probabil de aceea Romania este tara cu cea mai mica absorbtie a banilor europeni, dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati motiv pentru care Uniunea Europeana a taiat fondurile pentru infrastructura (http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=27&article=15671) .
  In acelasi timp suntem singura tara in care codurile deontologice si morale sunt practic suspendate iar elita poate avea inclusiv o coloratura penala deoarece guvernantii , parlamentarii , sefii de partide,etc. „functioneaza” fara nici jena morala avand …dosare penale, iar in unele cazuri chiar simultan cu decoratii prezidentiale !
  Pentru ca la noi , ca sa spunem lucrurilor pe nume , politicienii , dar si societatea civila in masura in care aceasta exista (http://sergiusimion.blogspot.ro/2015/02/societatea-civila-intre-megastructurile.html
  ) , au cu totul alte prioritati decat apararea statului de drept si a drepturilor si intereselor cetatenilor onesti pentru ca ONG-urile, cum i-a scapat odata in spatiul public unui reprezentant de-al acestora , „apara (doar -s.n.) interesele membrilor ” ( ce se intampla cu cei care nu le sunt membri, nu mai este problema lor).
  O propunere interesanta ar fi aceea de a fonda in diaspora o organizatie care sa lupte (inclusiv juridic ! ) exact pentru acest gen de obiective , respectiv statul de drept , respectarea legilor, apararea drepturilor si intereselor cetatenilor ,etc. si nu este exclus ca acest gen de organizatie sa castige mult mai multi aderenti ( si din diaspora si din tara ) , decat un eventual (nou) partid politic , pentru ca singura forta de care se tem cu adevarat politicienii romani si cei care ii secondeaza din umbra , sunt romanii din diaspora care nu pot fi manipulati, mintiti, dezbinati, controlati si santajati ca cei din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro