miercuri, octombrie 27, 2021

Baba cu colaci a PSD își ia un an sabatic în 2019?

Pare-se că baba cu colaci a PSD va fi silită să își ia un an sabatic în anul 2019 și aceasta fiindcă ministrul de Finanțe, dl. Eugen Orlando Teodorovici, a  ajuns, în fine, la concluzia, că România nu poate trăi infinit pe datorie. Și că s-a cam ajuns la fundul sacului.
Se înmulțesc indiciile potrivit cărora legea salarizării unitare, cu măririle ei fanteziste scornite de pixul Liei Olguța Vasilescu la ordinul lui Liviu Dragnea, va fi pusă în cui în anul care vine. Că fanteziile lui Dragnea și ale acoliților domniei-sale menite să cumpere conștiințele românilor și să nu-i facă să bage de seamă mersul triumfal spre dezastru al țării sau abandonurile multiplicate de la conduita democratică au costuri mult prea ridicate. Se mai pare însă și că nimeni din Europa nu mai înghite basmul cu cocoșul roșu al guvernului de la București, adică creșterea economică fantasmagorică ori faptul că țara unde d-na Viorica Vasilica Dăncilă joacă prost, diletant și iresponsabil rolul de prim-ministru ar fi Tigrul economic al continentului.
Au existat și până acum nenumărate semnale de alarmă. Trase de economiști de seamă, de Banca Națională (zilele trecute aceasta a luat măsuri drastice referitoare la creditare și pragul îndatorării individuale), de personalități ale Opoziției, de președintele Iohannis. Toate au fost luate în derâdere, persiflate fie de d-na Olguța Vasilescu, fie de d-na Viorica Dăncilă, fie chiar de dl. Dragnea însuși. Care au preferat aparițiile televizate, cu grafice și scheme măsluite, cu temeneli din partea realizatorilor de la România tv, Antena 3 și TVR 1, realismului economic. Au fost ascunse sub preș toate evidențele, nu s-a ținut cont de alarmele trase în fața faptului că ne împrumutăm peste marginile iertate și că deja se înregistrează probleme în plata salariilor din instituțiile bugetare, îndeosebi din Universități, unde s-au operat, în disperare de cauză, tăieri ilegale. Pentru începutul lui ianuarie se așteaptă suprimări masive de posturi în învățământul preuniversitar, tot la fel cum nu sunt defel excluse închideri de spitale. Semn clar că una e pixul și mina de culoare roz a acestuia și alta realitatea bugetară. Dar și că prestigitațiile, unele de-a dreptul ridicole ale ANAF-ului condus de protejatul d-lui Dragnea, tot mai penibilul domn Ionuț Mișa, nu pot sub nici o formă acoperi golurile din vistieria țării.
Ministrul Finanțelor, dl. Eugen Orlando Tedorovici, cu surâsurile sale ciocolatii de vedetă de cinema din anii 70 rătăcită în zilele noaste, desprinsă de pe coperta revistei Cinema din vremea directoratului d-nei Ecaterina Oproiu, nu mai știe cum să îndulcească pilula din ce în ce mai amară pe care vor trebui obligatoriu să o înghită bugetarii. Joacă la două capete precum liderii comuniști de odinioară, se angajează ferm față de Comisia Europeană, însă pentru presa din țară declară că înghețarea salariilor bugetarilor și punerea la păstrare a legii iresponsabile a d-nei Olguța nu înseamnă decât un scenariu.
Scenariul acesta poate să ascundă însă și o mare ticăloșie cu caracter electoral. Adică închiderea provizorie a sacului pentru ca acesta să fie redeschis în anul 2020, cu ocazia alegerilor locale și parlamentare. Când baba cu colaci ai PSD-lui se va întoarce din anul ei sabatic cu gândul că va mai putea păcăli o dată românii. Făcând abstracție de faptul că ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Imi pare rau, Ser Mircea, dar istoria post-decembrista arata tocmai inversul, ulciorul tot merge si merge si merge la apa, este incasabil. Speranta moare ultima, si acum a ramas singura, ce urmeaza?

    Cat despre semnalele de alarma, m-a umflat rasul (chit ca nu e rasul meu) – BN okay, aia mai respira cat de cat, cu oaresce semne de intrebare dar ma rog. In rest, ziceti dv – ‘personalitati ale opozitiei’. Care, domnu’, ca pentru mine, si mai stiu cativa, opozitia nu are personalitati, si asta e o problema serioasa. Are veleitari, are ambaturi de regula individuale, are imunitate si leafa (aia din Parly), are planuri marete dar nedefinite, are toalete fainute (doamnele) si costume scumpe (domnii), are o oatecare priza la hipsterul buimac care saracul nu stie la cine/ce sa se afilieze, are cativa tehnicieni buni (okay, super, la mai mare), dar cuvantul cheie e cativa.

    Cat despre Iohannis care trage semnale de alarma, a se scuti okay? In scurt timp va deveni nefrecventabil (pentru romani cu creier, nu pentru Tripadvisor). Mult prea multe taceri, mult prea mult non-combat. Pana una – alta, ‘fanteziile lui Dragnea’ se materializeaza, sub privirea sfioasa a ‘personalitatilor’ din opozitie si sub acompaniamentul tacerii lui Iohannis. Aia e.

    • Zev, nu e prea clar ce scrii, e clar in schimb ca nu ti-e nici tie clar. Economia se duce, era oricum subreda si sutul din directia vestica (unde se indreapta spre o recesiune din nou, vezi articol maaaare in the economist etc.) o va duce joos de tot. Deja multe parteruri de blocuri sunt goale ca nu mai are cine sa plateasca spatii comerciale. Deja tranzactiile imobiliare sunt la jumatate si piata e compusa din cativa plini de speranta care pun anunturi la preturi fanteziste. E 2008 din nou. Wake up and smell the coffee, „okay”?

  2. Măririle nu sunt o fantezie pesedistă. Pesediști doar folosesc trendul. Când proștii se îndatorează, băncile câștigă. Că doar Dragnea n-are consilieri scoțieni!!!

  3. Vai dar cata suparare exista acum pentru inghetarea salariilor! Ce sa-ti spun. Dar daca tot au promis salarii si pensii mari, eu zis ca ar trebui sa se tina de promisiuni, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.