sâmbătă, februarie 4, 2023

Baba cu colaci a PSD își ia un an sabatic în 2019?

Pare-se că baba cu colaci a PSD va fi silită să își ia un an sabatic în anul 2019 și aceasta fiindcă ministrul de Finanțe, dl. Eugen Orlando Teodorovici, a  ajuns, în fine, la concluzia, că România nu poate trăi infinit pe datorie. Și că s-a cam ajuns la fundul sacului.
Se înmulțesc indiciile potrivit cărora legea salarizării unitare, cu măririle ei fanteziste scornite de pixul Liei Olguța Vasilescu la ordinul lui Liviu Dragnea, va fi pusă în cui în anul care vine. Că fanteziile lui Dragnea și ale acoliților domniei-sale menite să cumpere conștiințele românilor și să nu-i facă să bage de seamă mersul triumfal spre dezastru al țării sau abandonurile multiplicate de la conduita democratică au costuri mult prea ridicate. Se mai pare însă și că nimeni din Europa nu mai înghite basmul cu cocoșul roșu al guvernului de la București, adică creșterea economică fantasmagorică ori faptul că țara unde d-na Viorica Vasilica Dăncilă joacă prost, diletant și iresponsabil rolul de prim-ministru ar fi Tigrul economic al continentului.
Au existat și până acum nenumărate semnale de alarmă. Trase de economiști de seamă, de Banca Națională (zilele trecute aceasta a luat măsuri drastice referitoare la creditare și pragul îndatorării individuale), de personalități ale Opoziției, de președintele Iohannis. Toate au fost luate în derâdere, persiflate fie de d-na Olguța Vasilescu, fie de d-na Viorica Dăncilă, fie chiar de dl. Dragnea însuși. Care au preferat aparițiile televizate, cu grafice și scheme măsluite, cu temeneli din partea realizatorilor de la România tv, Antena 3 și TVR 1, realismului economic. Au fost ascunse sub preș toate evidențele, nu s-a ținut cont de alarmele trase în fața faptului că ne împrumutăm peste marginile iertate și că deja se înregistrează probleme în plata salariilor din instituțiile bugetare, îndeosebi din Universități, unde s-au operat, în disperare de cauză, tăieri ilegale. Pentru începutul lui ianuarie se așteaptă suprimări masive de posturi în învățământul preuniversitar, tot la fel cum nu sunt defel excluse închideri de spitale. Semn clar că una e pixul și mina de culoare roz a acestuia și alta realitatea bugetară. Dar și că prestigitațiile, unele de-a dreptul ridicole ale ANAF-ului condus de protejatul d-lui Dragnea, tot mai penibilul domn Ionuț Mișa, nu pot sub nici o formă acoperi golurile din vistieria țării.
Ministrul Finanțelor, dl. Eugen Orlando Tedorovici, cu surâsurile sale ciocolatii de vedetă de cinema din anii 70 rătăcită în zilele noaste, desprinsă de pe coperta revistei Cinema din vremea directoratului d-nei Ecaterina Oproiu, nu mai știe cum să îndulcească pilula din ce în ce mai amară pe care vor trebui obligatoriu să o înghită bugetarii. Joacă la două capete precum liderii comuniști de odinioară, se angajează ferm față de Comisia Europeană, însă pentru presa din țară declară că înghețarea salariilor bugetarilor și punerea la păstrare a legii iresponsabile a d-nei Olguța nu înseamnă decât un scenariu.
Scenariul acesta poate să ascundă însă și o mare ticăloșie cu caracter electoral. Adică închiderea provizorie a sacului pentru ca acesta să fie redeschis în anul 2020, cu ocazia alegerilor locale și parlamentare. Când baba cu colaci ai PSD-lui se va întoarce din anul ei sabatic cu gândul că va mai putea păcăli o dată românii. Făcând abstracție de faptul că ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Imi pare rau, Ser Mircea, dar istoria post-decembrista arata tocmai inversul, ulciorul tot merge si merge si merge la apa, este incasabil. Speranta moare ultima, si acum a ramas singura, ce urmeaza?

    Cat despre semnalele de alarma, m-a umflat rasul (chit ca nu e rasul meu) – BN okay, aia mai respira cat de cat, cu oaresce semne de intrebare dar ma rog. In rest, ziceti dv – ‘personalitati ale opozitiei’. Care, domnu’, ca pentru mine, si mai stiu cativa, opozitia nu are personalitati, si asta e o problema serioasa. Are veleitari, are ambaturi de regula individuale, are imunitate si leafa (aia din Parly), are planuri marete dar nedefinite, are toalete fainute (doamnele) si costume scumpe (domnii), are o oatecare priza la hipsterul buimac care saracul nu stie la cine/ce sa se afilieze, are cativa tehnicieni buni (okay, super, la mai mare), dar cuvantul cheie e cativa.

    Cat despre Iohannis care trage semnale de alarma, a se scuti okay? In scurt timp va deveni nefrecventabil (pentru romani cu creier, nu pentru Tripadvisor). Mult prea multe taceri, mult prea mult non-combat. Pana una – alta, ‘fanteziile lui Dragnea’ se materializeaza, sub privirea sfioasa a ‘personalitatilor’ din opozitie si sub acompaniamentul tacerii lui Iohannis. Aia e.

    • Zev, nu e prea clar ce scrii, e clar in schimb ca nu ti-e nici tie clar. Economia se duce, era oricum subreda si sutul din directia vestica (unde se indreapta spre o recesiune din nou, vezi articol maaaare in the economist etc.) o va duce joos de tot. Deja multe parteruri de blocuri sunt goale ca nu mai are cine sa plateasca spatii comerciale. Deja tranzactiile imobiliare sunt la jumatate si piata e compusa din cativa plini de speranta care pun anunturi la preturi fanteziste. E 2008 din nou. Wake up and smell the coffee, „okay”?

  2. Măririle nu sunt o fantezie pesedistă. Pesediști doar folosesc trendul. Când proștii se îndatorează, băncile câștigă. Că doar Dragnea n-are consilieri scoțieni!!!

  3. Vai dar cata suparare exista acum pentru inghetarea salariilor! Ce sa-ti spun. Dar daca tot au promis salarii si pensii mari, eu zis ca ar trebui sa se tina de promisiuni, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro