luni, august 15, 2022

Bacalbaşa cu cravaşa: PSD, Partidul Şovinismului Demagogic (Updated)

Suntem unii care ne amăgim crezând că in România microbul nationalismului visceral s-ar fi stins. Sigur, mai există PRM, dar, odata intrati in UE, s-ar fi putut crede, vor exista limite ale discursului public in ce priveşte bucuria tâmpă a stigmatizării celuilalt. Ei bine, ne-am inselat. In această campanie prezidentială, liderii PSD, partid ce-si zice socialist, a cărui ideologie ar trebui să respingă categoric orice formă de şovinism, de extremism nationalist, s-au intrecut intre ei intru xenofobie. Iată-l acum pe domnul Nicolae Bacalbaşa, presedintele Consiliului Judetean Galati, agitând, asemeni lui Victor Ponta, in chip iresponsabil si virulent, cravaşa xenofobiei purulente.

Iata ce-a avut de spus acest tovarăş roşu cu diagonală verde: „Pericolul l-a spus Mihai Eminescu: ‘cine o indragi strainii, manca-i-ar inima cainii’ Principalul defect al domnului Iohannis este ca reprezinta interese straine.[…] Dl. Iohannis nu este nici macar sub acoperire, este un german care reprezinta, in mod oficial, interesele unei comunitati etnice si care comunitate este sprijinita de un stat, care este un hegemon in cadrul unei Uniuni care s-a vrut paritare si in care se contureaza, incet-incet, doua viteze. Nu trebuie sa iesim din UE, ci trebuie sa ne comportam in cadrul UE, prin reprezentantii nostri, prin atitudinea noastra, ca niste parteneri cu reprezentare integrala”.

Daca ar fi dupa acest domn, parintele social-democratiei romanesti, de origine evreu rus, Constantin Dobrogeanu-Gherea, ar trebui expulzat din panteonul intelectual al PSD. Ma intreb ce-ar avea de zis Ion Iliescu. Se rasucesc in mormant Constantin Titel Petrescu, Ion Flueraş, Iosif Jumanca, Şerban Voinea. La fel, premierul socialist francez, Manuel Carlos Valls Galfetti, de origine catalan, ar trebui inlocuit urgent cu un francez de bonne souche. Retorica lui Bacalbaşa este inrudită cu aceea a extremistilor Jobbik din Ungaria, cei care ii acuză pe politicienii maghiari de origine evreiască de subordonare in raport cu interesele unul alt stat, in acel caz, Israelul.

Are dreptate Cristian Patraşconiu sa scrie, apropo si de puseurile xenofobe ale mitomanului galactic: „Aşadar: 1990-2014, „băi, animalule” ; „băi, lucrule”. Acelaşi dispreţ pentru oameni, aceeaşi cultură a urii, acelaşi discurs al urii, aceeaşi falsă solidaritate, aceeaşi calpă retorică despre respect (cum poţi să respecţi un om atunci cînd îl faci ba animal, ba lucru; şi, a propos, fiind un „lucru”, Johanis are drept de vot?). Aceeaşi retorică sulfuros-naţionalistă – „ne vînd Ardealul”, „sîntem români, vestul să nu ne mai dea ordine”, şamd.”

Nici n-am apucat sa postez textul de mai sus ca a mai venit inca o stire ce se cere comentata: plagiatorul refuza sa se confrunte cu candidatul ACL la Universitatea de Vest din Timisoara. Stim de ce. Exista riscul sa i se spuna ca se afla intr-o cladire in care integritatea academica este luata in serios, iar plagiatul este sanctionat ca frauda maxima. Exista riscul sa fie huiduit de studenti. Exista riscul sa se faca definitiv de ras. Ar prefera un studiou de televiziune. Evident ca acolo, de pilda la Antena 3, nu va fi incoltit cu intrebari despre furtul academic. Acolo poate sa minta in voie, fara a i se spune in fata ca este un om fara rusine, un delapidator, un infractor.

Update: Este o coincidenta, dar una care poate inspira unele reflecţii pe teme actuale. Constat ca articolul de mai sus a aparut la patru ani de incetarea din viata a lui Adrian Paunescu. La vremea respectiva, Victor Ponta i-a adus menestrelului comunismului dinastic un pios omagiu. Nu ma ocup de gusturile estetice ale liderului PSD, este dreptul lui sa-i placa si Nicolae Dragos, Tiberiu Utan ori Victor Tulbure. Dar Paunescu nu a fost doar un poet, bun sau mai putin bun, ci si un participant activ la orgiile propagandistice ale „Epocii de Aur”. Dupa caderea dictaturii, a fost unul dintre conducatorii unei formatiuni neo-comuniste (Partidul Socialist al Muncii). Apoi, prin unficarea acelui grupuscul cu partidul lui Ion Iliescu, a devenit senator al PDSR (actualul PSD). Adrian Paunescu a contribuit la plasmuirea ideologiei naţional-staliniste, a hibridului stalino-fascist ale carui efecte se regasesc azi in sovinismul demagogic al PSD.

http://www.mediafax.ro/politic/victor-ponta-daciana-sarbu-si-ecaterina-andronescu-i-au-adus-un-ultim-omagiu-lui-adrian-paunescu-7695181

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/11/05/adrian-paunescu-rapsodul-comunismului-dinastic/

http://inliniedreapta.net/insemnare/1990-2014-bai-animalule-bai-lucrule/

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Nu exista nimic xenofob sau nationalist in Ponta, cum de altfel nu exista nimic in el in afara de interes personal (parvenitism, oportunism), e doar retorica in context electoral.

 2. Psd-ul nu are nimic de-a face cu social-democratia europeana. Si ceea ce este extrem de dezgustator e faptul ca mesajele de campanie ale Psd-ului aduc aminte de primii ani 90. Este incredibila aceasta intoarcere in timp. In concluzie, dreapta trebuie sa fie unita promovind mesajele sale clasice: respect fata de lege si fata de libertatile individuale si comunitare.

  • Mie nu mi se pare deloc incredibilă și nu e chiar o întoarcere în timp. Majoritatea celor care aveau 25-30 de ani în 1990 au ajuns astăzi la fel ca părinții lor de același sex, orice psiholog vă poate confirma asta. De aceea și discursul electoral destinat lor este la fel.

   PSD-iștii își cunosc foarte bine electoratul și știu cum să i se adreseze. Nu are niciun rost să ne indignăm acum. Naționalismul agresiv plantat de Ceaușescu în mintea oamenilor este o realitate pe care numai trecerea lor ”la loc cu verdeață” o mai poate rezolva. Cam asta-i.

   • Harald, intre timp romania face parte din EU. Iar partidul lui Ponta este asociat de drept cu social-democratii din germania, franta, italia ecc.

    CU SIGURANTA aceste partide nu ar accepta astfel de mesaje. Mai mult, asemenea mesaje (xenofobe, nationaliste, chiar rasiste) se afla la antipozii ideilor promovate de social democratia europeana. Lui Scultz ori lui Renzi le-ar crepa obrazul de rusine sa aiba in aceeasi barca un partid precum Psd-ul lui Ponta.

    • @stefan – asta e wishful thinking. Sau a ne îmbăta cu apă rece, mai pe românește spus. Rezultatul alegerilor este cel anunțat oficial și în Uniunea Europeană este recunoscut ca atare. Faptul că 3 sau 5 politicieni europeni îl amenință cu degetul pe Ponta e egal cu zero. Iar Martin Schulz, de exemplu, a dovedit în repetate rânduri că e mai importantă afilierea politică decât corectitudinea.

   • cred ca cele doua idei nu se impaca:”Majoritatea celor care aveau 25-30 de ani în 1990 au ajuns astăzi la fel ca părinții lor”,iar apoi „numai trecerea lor ”la loc cu verdeață” o mai poate rezolva”
    se pare ca parintii s au dus la loc cu verdeata dar tineretul de atunci al patriei e pregatit sa duca soarta tarii mai departe

    • @dusu – nu, unii dintre părinții lor au 65-70 de ani astăzi, majoritatea trăiesc și încă votează bine-merci. Oricine avea mai mult de 15 ani în 1989, oricine a avut ocazia să urle minute în șir isterii naționaliste la spectacolele Cenaclului Flacăra este iremediabil virusat.

     De ce a trebuit Moise să-i plimbe pe evrei timp de 40 de ani prin deșert, mai știe cineva? :P
     Distanța respectivă se putea parcurge și în 3 luni, cu tot cu copii și bătrâni.

     • @Harald

      Aoleu, ce ma fac?! Cum sa ma lupt cu „virusarea”?!
      Harald, generalizezi periculos, nu lasi loc de gandire flexibila si e pacat.
      M-a prins revolutia la exact 30 ani. Era sa-mi las orfan copilul de 1an. Apoi, ani in sir, lasam bebelusul la bunici si zbieram pe strazi (Piata Universitatii y compris). Am fost mai mereu in toate Pietele, atat cat obligatiile permiteau. Mai nou, umar la umar cu acel copil, urmandu-i „indicatiile”.
      Ca sa zic asa, suntem la a doua generatie…
      Si nu, n-am frecventat in tinerete cenaclul Flacara si da, l-am dispretuit mereu pe Paunescu.
      Ce stii tu despre mine ca sa arunci sentintele alea?!
      Nu, nu joc cartea jignirii pe care o aduci celor ca mine din generatia mea (suntem mai multi decat crezi, desigur ca nu suficienti…), doar semnalez, in aceste vremuri tulburi in care cele mai crunt autoritarism ne pandeste, pericolul generalizarii, posibila unealta chiar in autoritarism…
      In rest, ganduri bune! Si mai flexibile.

      • Atât timp cât nu faci parte dintre persoanele cuprinse de isterie naționalistă la Cenaclul Flacăra, nu văd de ce te consideri vizat/ă.

       Se pare că știu destule, nu despre tine personal, ci despre categoria din care nu faci parte :P

 3. Bacalbasa a spus si versurile lui Eminescu: „cine o indragi strainii, manca-i-ar inima cainii”. Incredibil. Adevarat socialism. National-socialism. Pe astia nu-i baga PSE in niste seminarii, ceva?

 4. Va rog sa cititi ce declara acest Bacalbasa in 2010:
  „„Nu aş face niciodată referire la originea etnică sau socială a unei persoane. Consider chiar că este o formă de prostie”, ne-a declarat consilierul judeţean Nicolae Bacalbaşa.”

  sursa: http://adevarul.ro/locale/galati/acuzatii-discriminare-respinse—justitia-decis-doctorul-bacalbasa-nu-l-a-facut-evreu-imputit-avocatul-craiu-1_50ad80d67c42d5a663965c76/index.html

  Sa mai comentez ca s-a declarat singur prost? :))

 5. Primul Razboi mondial:

  Ion(Ordonanta), Tudor Arghezi(Capitan)

  Ion: Dle Capitan, Dle Capitan, vin nemtii!
  T.A. Si ce daca, mai Ioane?
  Ion: Au tunuri , Dle Capitan
  T.A. Si ce daca Ioane, ce noi nu avem?
  Ion:Da, dar unde-s nemtii nostri!?

  Se pare ca nici atunci cand s-ar putea sa-i avem …..

 6. Ehei ! Treburile astea vin de foarte departe. În afară de aluzia la Eminescu (Cine-au îndrăgit străinii, Mănca-i-ar inima căinii – orice militant musulman paroxistic, de la ayatollahul Khomeini la Osama bin Laden, și le-ar grava cu fierul roșu pe frunte) o grămadă de intelectuali interbelici au pedalat pe tema asta FĂRĂ A FI LEGIONARI. Iată o mostră din Const. Kirițescu (Istoria războiului pentru întregirea României Editura Casei Școalelor Ediția II 1926):

  „O ură de moarte împotriva Românilor stăpâneşte sufletele acestor practici şi bine hrăniţi stăpânitori ai bogăţiilor Ţării Bârsei. Căci ei sunt, mai presus de orice, oamenii privilegiilor. De cînd Andrei II, regele Ungurilor, a adus în veacul XIII pe coloniştii saşi din ţinuturile Rinului odată cu cavalerii teutoni, fondatori ai celor şapte Burg-uri, şi i-a stabilit pe pămînturile iloţilor valahi, ei s´au obişnuit a stăpâni neturburaţi de nimeni toate bogăţiile frumoasei ţări.
  Codlea e tipul satului înfloritor săsesc, în care contrastul dintre sasul privilegiat şi acaparator şi Românul prigonit şi despuiat, apare mai evident decît oriunde aiurea. Ale Saşilor sunt proprietăţile mari şi productive, ale lor pădurile nesfârşite, ale lor păşunile grase cu vitele frumoase. Dar sus, în râpe şi văgăuni, sărăcăciosul cătun românesc, ca o prevestire fatală, îşi resfiră casele din ce în ce mai mult spre vale, îşi înmulţeşte sufletele şi pretinde dreptul său la bogăţiile pămîntului ţării. Curând, soarta Râşnovului vecin, cucerit paşnic de români, va ameninţa şi pe mândrii locuitori ai satului născut în jurul cetăţii dela Schwarzburg. Zeiden va deveni Codlea, după cum Rosenau a fost înghiţit de Râşnov.
  Iată de ce fetele săsoaice presară flori în calea „fraţilor liberatori” şi aruncă priviri de sfidare, îmbătate de bucuria succesului, înspre cătunul din deal, unde lacrimi se şterg pe furiş şi pumni se strâng în tăcere. Va bate însă, peste puţin timp, şi ceasul biruinţei celei de veci. Atunci Saşii îşi vor potrivi pe buze un silit zîmbet prietenos faţă de Valahul dispreţuit, dar bălanele domnişoare din Codlea nu vor mai ieşi în rochii albe, ca să semene cu flori calea biruitorului… ”.

  Notă: la data publicării acestei ediții ”refăcută în întregime și mult adăogită”, sașii ardeleni erau cetățeni ai României Mari cu drepturi depline de 7 ani !

  Asemeni lui cîți alți profesori de liceu…

 7. In aceeasi linie de idei, ar trebui sa ii aruncam la galeata de gunoi a istoriei si pe Carol I, si pe Ferdinand, regi pina acuma ridicati in slavi (pe buna dreptate) pentru serviciile aduse Romaniei. Bacalbasa asta, impreuna cu clica din care face parte, habar nu are pe ce lume se afla. El (ei) gindesc in cel mai pur stil hitlerist (de fapt, nici macar: Hitler era mindru ca se trage din Arienii indieni !) !

 8. P.S.
  Si, daca PSD-Bacalbasa vor puritate etnica, ar trebui sa ne spuna cam care ar fi marja de eroare. Pentru ca e aproape imposibil a se ajunge la 100% puritate etnica (au incercat nazistii, dar nu au reusit): ce facem cu cei cu familii un membru de alta nationalitate, cu bunici de alta nationalitate, etc ?! PSD ar trebui sa clarifice rapid care este politica sa pentru Romania in cadrul UE privind puritatea rasei, si ar trebui chiar, daca sint seriosi, sa puna in dezbatere proiectul unei astfel de legi, sa stie tot cetateanul (nu numai nationalul) roman ce il asteapta !

  • Se pare ca PSD crede in utopiile nefaste ale gliei si sangelui, se dedica recuperarii unei „igiene rasiale” care a facut atata rau in veacul lagarelor de concentrare si al camerelor de tortura. Este vorba de un fundamentalism etnicist total opus spiritului Europei Unite. Sub marele carmaci Ponta, partidul luptei de clasa se transforma in acela al luptei de rasa.

 9. Si, chiar si marele Eminescu, dat ca exemplu de micul Bacalbasa, s-a cam incurcat cu strainii nemti si austrieci, pentru ca a cam stat pe acolo (Austria, germania) ani buni, la studii. Daca nemtii si austriecii nu ar fi acceptat strainii, pe vremea aceea, poate ca nici noi nu am mai fi avut un Eminescu. Si daca strainii ar fi stat la ei acasa, nu am mai fi avut nici Dacia-Renault, nici banci austriece si franceze si grecesti, si, mai ales, nici fonduri Euro din care sa fure tot PSD in cel mai ingrozitor hal. Deci mai nimic, practic ! Asa ca Bacalbasa asta s-a cam trezit vorbind, si mai bine tacea.

  • Mihai Eminescu a fost un om al veacului al XIX-lea. Dl Bacalbasa traieste in veacul al XXI-lea, iar invocarea lui Eminescu pentru justificarea propriilor fixatii xenofobe reprezinta un abuz, o frauda. Eminescu nu este aici spre a se apara de asemenea epigoni specializati in penibile travestiuri. Ma intreb ce spune comisarul european Corina Cretu despre tirada sovina a colegului ei de partid :)

   • Bacalbasa mai face o magarie imensa: Iohannis este in Romania de 7-800 de ani, si e posibil sa fie chiar mai roman decit dl. Bacalbasa insusi (ia sa vedem: este Bacalbasa nume romanesc, sau mai degraba de origine turceasca ?!). Si, apropo de turci: pai cred ca Eminsecu (care a scris intr-o perioada de un nationalism extraordinar, cind Romania si-a cistigat independenta de sub turci !) se referea mai ales la strainii din Sud (turci, greci), pentru ca asa erau vremurile atunci. Astazi insa traim cu totul alte vremuri, dar dl. Bacalbasa e ramas puternic in urma; nici dinsul nu stie pe ce lume se afla.

     • Ați uitat versurile „Și cum vin cu drum de fier Toate cîntecele pier”. Căile ferate nu le făceau nici grecii, nici turcii, nici rușii. Dar…

      …după opinia mea lucrurile trebuiesc privite astfel: Eminescu a fost un poet genial, o veritabilă glorie a nației. Nimeni nu poate rememora Luceafărul fără a fi atins adînc la sentiment (ȘI LA RAȚIUNE – sper !):
      Căci unde-ajunge, nu-i hotar,
      Nici ochiu spre a cunoaşte,
      Iar vremea ´ncearcă în zadar
      Din goluri a se naşte

      Însă, ca orice om, a avut scăderile sale. ALTFEL NU ERA OM !

      Restul e idolatrie.

      • Da, asa e: caile ferate le faceau probabil nemtii si francezii si englezii, si, poate, evreii, pentru ca noi, romanii, nici atunci, ca nici acum, nu eram in stare. Dar, revazind „Doina” lui Eminescu, nu putem sa nu vedem ca totul incepe de la „Muscali”. In orice caz, citind istoria poeziei pe Wikipedia, ne dam seama ca subiectul acesteia cuprinde de fapt toata perioada 1877-1887, o perioada extrem de agitata in istoria Romaniei (la fel ca cea de azi), perioada marcata – nu se putea altfel – de un puternic nationalism, perioada de inceput a Statului Roman. Si, ca si acum, Romania de atunci venea de sub diverse stapiniri, era saraca si nu avea bani pentru dezvoltare, si era normal (ca si acum) ca strainii sa vrea sa investeasca, iar romanii, vazind ca ramin mai pe urma, sa ii pizmuiasca pe straini. Realitatea este ca ar trebui sa trecem peste aceste orgolii, inerente, dar prost plasate, si sa invatam sa lucram cu strainii, pentru a putea ajunge cit de cit egalii lor. Fara investitii straine, Romania se duce in jos. Si ma refer la investitii civilizate, vestice, nu la cele estice !

      • Si, Eminescu a fost el cel mai mare, dar credeti ca nu trebuiau construite cai ferate in REomania ?!

 10. PSD – PACALEALA SPAGA DISPRETUL
  LIPSA DE CARACTER la un conducator politic dominata de mitomanie, inselaciune perpetua, versatilitate patologica, tupeu si aroganta este catastrofala pentru tara! Alegerea lui VVP ca presedinte va fi o grozavie si un pericol pentru tara ! Prin faptul ca se incalca permanent drepturile fiecaruia dintre noi si nu sunt protejate si respectate virtutile morale, criza morala a societatii SE TRANSFORMA ACUM IN CRIZA POLITICA GRAVA ! Marasmul economic si jaful tarii a dus la saracirea a 40% dintre noi si la imbogatirea infractionala a multor demnitari romani. Minciuna si manipularile de tot felul au facut casa buna cu hotia si lichelismul. VVP si majoritatea politicienilor sunt produsii unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei. Pentru a reforma clasa politica trebuie sa ne schimbam noi ! Pentru a schimba politicienii trebuie sa ne schimbam noi. NOI nu suntem ca EI ? Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi odată cu trecerea anilor.
  Smerenia, uniunea, iubirea, iertarea și stăpânirea de sine, pe care le trăiești profund, rostind vers dupa vers și simțind Tatăl Nostru, ar fi trebuit sa le aplici și în fiecare clipă a vieții tale în relație cu oamenii din jurul tău.
  Mai simplu și mai la îndemână de atât, nu putea face Iisus Hristos pentru a ne învăța iubește-ți aproapele ca pe tine însuți : să ne dăruiască o rugăciune cu reguli de bună purtare față de semenii noștri, o învățătură spirituală esențială și semnul crucii care să consfințească peste veacuri amintirea jertfei sale.
  Fiecare la locul lui de munca si in viata sociala sa se poarte, asa cum ar dori sa se poarte ceilalti cu el.1/ Fii TU schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume ! 2/ Daca nu, este posibil sa urmeze in viitorul apropiat tulburari sociale care vor reforma clasa politica, sau 3/ SCHIMBAREA SE VA PRODUCE PESTE ANI, MULTI ANI !

 11. Cu putina mea pricepere mi-am dat cu parerea ( ba uneori m-am dat in stamba) pe acest forum. V-am criticat D-le Profesor Tismaneanu de vreo cateva ori si stiu ca nu intotdeauna ati receptionat criticile mele ca fiind dintre cele mai potrivite. Am mai spus-o mai apoi , destul de direct , ca nu inteleg nicidecum inversunarea cu care prezentati oameni ( monstri ?) din timpuri comuniste vechi si de demult, convins fiind ca noii comunisti din ziua de azi nu mai au nimic de-a face cu vechii tortionari, ei nu sunt nimic altceva decat niste profitori infecti ai unui sistem care este lipsit de orice baliza politica si ideologica ( aceasta fiind politica romaneasca contemporana).
  Finalement, am mai spus intr-un post recent ca nu inteleg nicidecum motivul pentru care va inversunati sa pariati pe un cal perdant ( D-na Macovei) si am numit aceasta ca fiind lipsa de pragmatism politic din partea Dvs.
  Cu toate astea, interventia d-vs de astazi a fost extraodinara si VA MULTUMESC , scris in majsucule si strigat in gura mare pentru acest articol.
  D-nul Bacalbasa a fost facut cu ou si otet, jignit in toate felurile pe Hotnews. Si cu toate astea, orice fel de injurii i s-ar fi adus, nu ar fi destul ca sa stearga nemernicia pe care a facut-o astazi. D-nul Bacalbasa a facut un lucru contra naturii astazi : invrajbirea romanilor unora contra altora pe criteria entice ( da , am luat nota de mentiunea antecomentatorului meu despre scrisele D-lui Kiritescu) este departe de mentalitatea si de modul de a gandi a romanului fie el simplu sau sofisticat. Niciodata , oricat s-au straduit unii, modelul invrajbirii contra unei alte etnii, nu a prins la romani. Ba mai mult, efectul creat a fost tocmai opus celui dorit. Romanii au o atractie ‘’morbida’’ ptr. modele straine, sa nu uitam ca cel mai bun rege al nostru a fost german.
  Traiesc intr-o provincie vorbitoare de limba franceza a Canadei si stiu foarte bine cat si cum valoreaza cei care agita spiritele , cei care flutura steagurile nationalismului si purificarii entice, cei care venereaza trupul Independentei cu sanul dezgolit pe muntele de cadavre ale cotropitorilor(?).
  Nimic. Nimic valoreaza acesti oameni, inteligenta comuna a maselor de votanti ii sanctioneaza drastic de fiecare data cand se iveste ocazia, Quebecul a pierdut singurul partid nationalist in parlamentul federal, Scotia si-a ratat ilustru independenta iar Catalonia trage aer in plamani si respira adanc. Continuati dragi plagiatori pe aceasta tema ( strainul Johannis care ne vinde tara) si veti ajunge la groapa de gunoi a istoriei mai devreme decat veti dori.

 12. …si Mama lui PONTA ce zice?
  (ca la ei e dupe MaMe, toate!

  In mod vizibil PSD nu are nimic in comun cu stanga, asa cum stim prea bine stanga si dreapta sunt mofturi – membrii haitei de partid si de stat se lupta intre ei care pe care sa fie masculu ALFA.

 13. Xenofobia cântată la megafon în ritm de manele nu costă- altfel, pentru promisiuni poți fi eventual tras la răspundere. Nu există un Nemesis mai necruțător decât cel al dependenților statului providențial intrat în colaps. Am văzut o avanpremieră în 1989. Discursul pe înțelesul galeriilor de fotbal este nu doar al PSD-ului ci al unui întreg conglomerat mass-media sau unei categorii de susținători profesioniști. Este incontestabil că au un gir- în cei aproape 25 de ani de „tranziție” s-a format o categorie de „guru”, fie nou-veniți, fie „recuperați”, care țin de o tradiție a titanilor de ogradă și geniilor de gang. Oricum, din Europa nu poate să vină nimic bun, atâta timp cât o crasă incompetență concurează ciordeala sistematică și para-administrativă, în a priva oamenii de rând să beneficieze de ceva concret. Obstinarea Europei și a Vestului în a nu recunoaște toate aceste false valori (inclusiv pe Ponta cu diploma-bidon) este contracarată de altă încăpățânare locală, ancorată în valori și atitudini care nu sînt europene- poate nu majoritar, dar palpabil cu siguranță. Pentru a-l parafraza pe Oscar Wilde, din Vest spre Carpați și apoi până la Nistru, ne apropie și ne desparte prăpastia limbii comune. Îmi pare că niciodată națiunea română n-a fost mai divizată decât acum- ar fi deci un atu major pentru un lider politic, de a putea nivela întrucâtva aceste falii. Altfel, vom continua doar să coexistăm ca Sardinia și Tirolul.

 14. Foarte important si de rostogolit acest text din SUA

  http://www.turcescu.ro/2014/11/mesaj-din-sua-pentru-romania-acum-ori-niciodata/

  si deasemeni o opinie personala referitor la propunerile dnei Macovei si pe care i-am transmis-o:

  Sunt de acord cu cererile dnei Macovei care sunt unele doar de bun simt elementar si altele tin de o necesitate politica de aparare in fapte si nu doar in vorbe a statului de drept care la noi din cauza sistemului de “umbre” este inca in pericol. O singura prevedere nu este rezonabila si i-am comunicat asta si dnei Macovei si o prezint si aici : Totusi doresc sa fac o observvatie caci cred ca in orice dorim chiar daca altii fac si bine fac ,noi avem un anume specific precum faptul ca se inscriu 14 candidati pentru cursa la presedentie ceea ce consuma niste resurse si afuma si scena politica si nu ar fi nimic de neacceptat daca la alegerile efective ar aduna cei care au sustinut si au prezentat 200000 de semnaturi macar niste zeci de mii de alegatori si spun asta fiind constient ca nu toti cei care te sprijina sa intri in competitie te si voteaza desi cand te ostenesti sa completez un formular este de presupus ca nu o faci numai in bascalie sau pentru o ciocolata sau un pachet de tigari.Asadar conside ca la noi acceptarea nfiintarii unor partide de lift sau de scara de bloc ar fi o grava eroare. Desigur ca pragul de infiintare si conditiile respective trebuiesc modificate poate doar la nivelul celor mai restrictive din UE caci cele de azi sunt cred si eu prea suprarestrictive. Poate publicati cele mai restrictive conditii de infiintare a unui partid politic si ce i se ofera de la stat adica din bani publici odata infiintat comparativ cu ce se intampla la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro