duminică, iunie 13, 2021

Băieţii deştepţi din sănătate şi statul lor

Scandalurile legate de marea corupţie în reţele interconectate de băieţi deştepţi nu sunt o noutate în România; numai pe această platformă am avut o serie de articole pe tema băieţilor deştepţi din energie ale Anei Otilia Nuţu. Investigaţia echipei jurnalistului Cătălin Tolontan scoate la iveală o serie de dependenţe în sistemul de sănătate care sunt mult mai vechi decât mandatul actualului ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu. Din 2007 până în prezent, HexiPharma a avut contracte atribuite prin achiziţie directă, sub managementul tuturor ministrilor, de la Eugen Nicolăescu (2005-2008), trecând prin Ion Bazac (2008-2009), Adriean Videanu (2009), Attila Cseke (2009-2011), Ladislau Ritli (2011-2012), Vasile Cepoi (2012), Eugen Nicolăescu, din nou în 20012-2014, Nicolae Bănicioiu (2014-2015) până la actualul ministru; un „antreprenor” capitalist de cumetrie, Dan Alexandru Condrea, cu firmă afiliată banilor publici de ani de zile, îşi distribuie produsele în zeci de spitale din toată ţara şi are venituri din bani publici de 75%. Fiind el băiat deştept, nu s-a limitat doar la dezinfectanţi şi produse similare, ci şi la servicii de arhivare de documente din sistemul sanitar, aşadar dacă vrem să aflăm ceva informaţii, tot lui va trebui să îi cerem, mai ales că omul a performat antreprenorial preponderent pe banii statului, ca orice băiat „deştept” care se respectă.

Astăzi am aflat că dintre aceste spitale, care au achiziţionat de la HexiPharma, 41 de spitale au probleme privind sterilitatea şi potenţialul de infecţii intraspitaliceşti, 9 spitale doar în Bucureşti, restul în ţară; un singur spital a făcut 268 de achiziţii de la HexiPharma.

Ceea ce surprinde în scandalul acesta imens, dincolo de cinismul absolut şi dispreţul suprem pentru oameni, acest circuit vicios al crimei organizate făcând deja peste 54.000 de victime (cei despre care ştim, habar nu avem despre cei care pică sub radarul jurnaliştilor şi/sau al sistemului) este tăcerea asurzitoare şi complice a sistemului; înţelegem din ancheta GSP că SRI ştia despre acest circuit, cu permutările clasice prin firme offshore, încă din 2010. De asemenea, aflăm că au fost făcute sesizări la DIICOT, însă sistemul a mers înainte nestingherit. Suntem în 2016. Anul trecut, au fost câteva voci din societatea civilă şi 2-3 jurnalişti care au pus întrebări despre infecţiile intraspitaliceşti şi dotările minimale pentru sterilizarea inclusiv în ambulanţe, dar ministerul, ministrul şi coordonatorul pentru situaţii de urgenţă au negat imediat şi ne-au asigurat, şi atunci, ca şi acum, că totul este în regulă, România este în topul spitalelor cu dotări sterile, staţi liniştiţi, totul este sub control, nu e nevoie să transportăm victimele arse în incendiul Colectiv nicăieri. În 2013, Hotnews dezvăluia, pentru prima oara, riscul infecţiilor intraspitaliceşti şi minciunile cu care se acopereau managerii din sistemul de sănătate publică.

Puse cap la cap toate aceste informaţii, iese tabloul următor: o reţea bine conectată de indivizi care au făcut milioane de euro din bani publici, omorând cu lejeritate alţi oameni. Să ştii că diluarea dezinfectanţilor spitaliceşti generează infecţii care duc la moarte înseamnă, pe lângă subminarea economiei naţionale prin anularea competiţiei pieţei libere în favoarea unei singure companii, ceea ce intră sub incidenţa infracţiunilor contra siguranţei statului,  constituie şi infracţiuni contra sănătăţii publice, prin falsificarea produselor care ar trebui să menţină un mediu steril, ferit de infecţii, în spitalele publice din România.

Aflăm acum că sunt afectate zeci de spitale, din toată ţara! Ori tipul acesta de infracţiuni continuate pe parcursul unei decade întregi înseamnă un singur lucru: complicitatea sistemului, de la ministru în jos, prin directorii de achiziţii publice, şefe de cabinet conectate, până la managerii de spitale, şefii de secţii, cei care pot decide, oamenii lor din partide şi alte instituţii. Nu în ultimul rând până la miniştrii de finanţe şi secretari de stat care au considerat, aproape întotdeauna în toţi anii de după 1989, că sănătatea nu merită un buget mare, nu merită profesionişti adevăraţi, şi a menţinut lichelismul şi impostura inclusiv în universităţi şi în facultăţile de medicină. E un fapt că cei mai buni medici au plecat şi au rămas amantele, fetele şi băieţii descurcăreţi, slab pregătiţii şi idealiştii, cei care ştiu carte şi vor să facă ceva aici, pentru că nu pot altfel, în ciuda obstacolelor şi imposturii atotputernice şi omniprezente.

Aceasta este fresca României de astăzi: o caracatiţă cu multe tentacule care a ştiut să se întindă şi să se regenereze de fiecare dată, cu pioni care s-au ajutat şi sprijinit reciproc în contra celorlalţi, cei ca noi, rămaşi pe aici, prin România, buni doar să ne plătim contribuţiile la sănătate, taxele şi impozitele, pentru ca statul să ia banii noştri şi să îi ofere pe o tavă unui băiat deştept sau mai multora care ne omoară cu zile. A venit momentul să facem statul responsabil şi să ne slujească pe noi, nu sistemul corupt, fie în forma revoltei întemeiate, fie prin cereri de transparentizare a procesului de achiziţii publice, solicitarea de controale de conformitate şi publicarea lor pe site-urile instituţiilor, fie prin acţiuni în instanţă cu solicitarea de daune morale şi materiale pentru nerespectarea obligaţiilor de a-şi face treaba a celor care au fost puşi în funcţii publice de decizie, iar aici folosesc „public” în sensul dat de articolul 145 din Codul Penal. Nu ne mai rămâne decât să ne ajutăm singuri şi să scoatem statul captiv din cele câteva mâini care îl folosesc în avantajul propriu şi să îl punem în slujba noastră, aşa cum este firesc.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Departe de mine gindul de a lua apararea ticalosilor din sistemul de sanatate, dar parca totul mi se pare exagerat; probabil fiindca nu am avut inca de-a face cu el, decit sporadic. Dar ma ingrozeste.
  Ei bine, poate fi marota mea, dar cred ca sintem ipocriti, multi dintre noi: in iarna lui 2012 cind guvernul Boc a vrut sa lanseze un proiect al legii sanatatii (prin Basescu), desigur nu perfecta, dar totul e perfectibil, sistemul s-a revoltat si subtil, a trimis la inaintare un personaj care cu timpul sa-a dovedit cam dubios.
  Iar Basescu era sa fie scalpat de catre cei platiti cu 50 de lei „ca sa-l aparam pe doctorul Calafat”.
  La Opera Romana a fost un scadal cu mai mici implicatii, iar presedintele si premierul l-au last din brate pe dl Alexandrescu cu zgomot si tam-tam.
  Cu ministrul sanatatii (sigur ca nu e el singurul vinovat, dar nici Alexandrescu nu era) se folosesc manusi si dezinfectanti de si mai proasta calitate
  NB,
  sigur nu e o scapare: Adrian Videanu ministrul sanatatii?

  • Da, sunt de acord, a fost o lovitura fatala in iarna aceea si nemeritata, s-a stopat un proiect care merita continuat si s-au facut si atunci niste jocuri politice prin oameni din Piata Universitatii. E un protest cu care nu am fost de acord. La fel, nu sunt neaparat pentru demisia actualului ministru, ci pentru asumarea responsabilitatii, in sensul de a face controale reale, sa nu minta, sa nu ascunda informatii si sa isi faca treaba. Situatia e veche, asta arat, nu e de ieri. Referitor la Videanu: a fost ministru al sanatatii in 2009, interimar, cand a trebuit sa plece Bazac.

   • Actualul ministru nu are cum sa schimbe pt. ca este parte a sistemului ticalos: a fost director al unui spital care cumpara de la Hexi Pharma. Nu-mi spuneti ca nu stia ca spitalul plateste de 10 ori mai mult pe produsele alea. Dar nu voia, nu-i asa, sa-i deranjeze pe cei care-l puteau demite si astfel isi periclita cariera, veniturile, prestanta si alte avantaje. Nu-l uitati pe marele „zeu” Lascar care a mintit cu sange rece de reptila pe parintii celor arsi in Colectiv ca sectia speciala de arsi (inaugurata cu mare pompa) e functionala, dar nu e cazul sa fie folosita: alta sluga care-si apara stapanul (Banicioiu). Atat timp cat oameni manjiti de sangele pacientilor se „ocupa” de schimbare, fiti sigura ca nu se va schimba nimic.

 2. Mai sunt si alte mafii.Un exemplu mafia ”acreditarii ” spitalelor. Sistemul e asa: 1.spitalul (public/privat) trb. sa fie acreditat ca sa faca contract cu o casa de asigurari de sanatate-de ex.CNAS.2.acreditarea inseamna niste parametri ( scrisi pe niste hartii care se numesc proceduri) pe care spitalul se lauda ca-i indeplineste-de ex. de la structura spitalului(sectii, compartimente) pana la anunturile scrise pe pereti gen nuse fumeaza etc.3.o ”comisie” zisa de acreditare a spitalelor se deplaseaza la sediul spitalului (se anunta perioada ) si ia la purificat hartiile aka procedurile. pe langa asta mai sunt intervievati sefii de sectii, asistentele sefe, ceva infirmiere, pacienti ca sa se verifice daca salariatii spitalului stiu procedurile respective.4. La final evaluatorii fac un punctaj al spitalului in urma caruia spitalul poate fi intr-una din 4 categorii: prima- ok, spital conform cu normele legale ,a 2-a sp.conform dar cu ceva restante-se da un termen de 6luni -1 an in care trb. remediat ce nu e ok, a-3-a spital cam neconform dar care hai il trecem cu un 5minus , il calarim serios peste 1 an , il amenintam ca nu se face contract cu CNAS, ioc bani la salariati,localitati in panica ca se inchide spitalul, pac sunam la primarie,la deputatul local etc., a-4a categorie spital neconform chemam popa sa-i faca parastasul.
  Acum romaneala: Evaluatorii de la comisie vin pe bani-spitalul la care lucrez a platit 72 000 ron , consiliul de adm. al spitalului si pers. TESA habar nu au sa faca ”procedurile” motiv ptr. care s-a cerut ”sfatul” unor fete destepte care -ghici-sunt evaluatori la celebra comisie, comisia lui peste prajit isi pregateste evaluatorii prin ”stagii” pe afara la hoteluri de 5 stele si calatorii la business class.
  Nu era mai simplu daca ministerul sanatatii si dsp-urile stiu sa controleze acum sa fi facut acreditarea ele insele?Nu in acest fel se deturneaza bani publici din sanatate in buzunare private? Si totul prin hotarari de guvern si ordine de ministru.
  72000 ron -spital municipal , la spital judetean e dublu. Acreditarea spitalelor e o afacere de zeci de milioane de euro. Si se verifica niste hartii.Si nici macar nu e recunoscuta in UE.Acolo daca vrei chemi ISO, etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro